Metformin kan vara livsfarligt

Notis på SVT.se: Diabetesmedicin kan vara livsfarlig.
Fast bilden visar en injektion handlar det om Metformin, som är i tablettform och inte injektion.

Det gäller det farliga tillståndet Laktatacidos, som kan fås av Metformin vid sänkt njurfunktion.
Genom att denna risk ändå finns, även om  det är ovanligt, är det vanskligt att rekommendera metforminbehandling i olika sammanhang där det inte är av nöden tvunget.

 I DN om samma sak. Förgiftningstillstånden har alltså ökat från 13 per år för 10 år sen till 158 det senaste året. Det kan troligen hänga ihop med att användningen av Metformin har ökat  på senare år.

De nya diabetesmedicinerna Januvia och Victoza är inte heller rekomenderade vid njursvikt, pga bristande erfarenhet.

Vid njursvikt vid diabetes är i stort sett bara insulin och lågkolhydratkost rekommendabla för blodsockersänkning.

 

Comments

  1. 1

    Hur vet man att man drabbats, jag menar de allra första symtomen? Samt hur njurvärdett ska vara, för att utesluta denna risk till förgiftning.

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    @ Eva:
    Som det står i DN-artikeln är det diffusa symtom som sjukdomskänsla och trötthet som är de första symtomen på laktatacidos. Speciellt vid magsjuka eller annan svår sjukdom ska man göra uppehåll med Metforminmedicinen. Detsamma gäller vid medicinering med ACE-hämmare som Enalapril, och andra farmaka. Fråga din läkare om dessa förhållningsorder. Det är vanligt att läkare glömmer bort att prata med patienten om det.
    Angående njurvärdet, kreatinin, ska nog Metformin bort så snart det börjar stiga.

  3. 3

    Här i Östergötland har man så lite kontakt med sin läkare, vartannat år ungefär och hos sköterskan en gång per år. Och jag äter endast Metformin, 2 st 500 mg per dag.
    Och det är inte alltid som man får samma läkare. Landstinget har gjort massa besparingingsåtgärder.

  4. 4

    Risken är nog inte överhängande, om siffrorna givna i artikeln stämmer. Det gäller en biverkan som inträffar i en frekvens av 0.6 promille av fallen, eller hur? Biverkan av lång exponering av insulinresistens är minst 50%.

  5. 5

    @ Annika Dahlqvist:
    Ja, man blir orolig när man läser om sånt här. För något mystiskt är det i mitt fall. Jag har extrem trötthet ca 1-2 timmar efter jag tagit en tablett vid måltid, jag kan knappt hålla mig vaken. Samt ont i benmusklerna så det känns precis som man har mjölksya i benen när man ute och går med hunden. Känner sig seg och orkeslös. Jag brukar minska dosen några dagar och då får jag både mer ork och lägre blodsocker. Vid lägre dos ett medelvårde 30 dagar 6,8. och vid ordinerad dos 7,4 medelvärde 30 dagar. Alltså höjer Metformin blodsockret på mig. Senaste HbA1c var 49 (5,7 %).

  6. 6

    Har läkemedelsverket reagerat på något sätt?

  7. 7

    @ Annika Dahlqvist:
    Kreatinvärdet var 2009 60, 2010 59, och i år 70.

  8. 8
    Anders Karlström säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Det finns en medicin, Trajenta (Linagliptin), som är godkänd men enligt FASS är den inte tillgänglig. Vad hände med den medicinen, var inte den ett alternativ/komplement till metformin?

  9. 9

    Jag vill inte på något sätt förringa Metforminets eventuella farlighet, men tänk om drakarna skulle balansera ut sitt budskap lite med att berätta om alla biverkningar vi drabbas av när vi äter statiner. Eller för den delen vanliga receptfria huvudverkstabletter, särskilt om vi överdocerar lite.

    Den ordinerande läkaren har ansvar för ordinationen och ska ta hand om biverkningarna också. Eva borde omedelbart ta kontakt med sin doktor. Dosen kanske är onödigt hög.

  10. 10
    Ann Kristin säger

    @ Eva:
    Har du provat lchf? Du bör ju vara typtvåa, om du äter Metformin, och det finns rader av rapporter om hur lchf kan gör dig symptomfri, i bästa fall.

  11. 11
    Tombola säger

    Dacke Skrev:

    Jag vill inte på något sätt förringa Metforminets eventuella farlighet, men tänk om drakarna skulle balansera ut sitt budskap lite med att berätta om alla biverkningar vi drabbas av när vi äter statiner. Eller för den delen vanliga receptfria huvudverkstabletter, särskilt om vi överdocerar lite.

    Den ordinerande läkaren har ansvar för ordinationen och ska ta hand om biverkningarna också. Eva borde omedelbart ta kontakt med sin doktor. Dosen kanske är onödigt hög.

    Nyttan måste alltid vägas mot nackdelarna och i fallet Metformin är nog nyttan stor i förhållande till dess biverkningar?

    LCHF, viktminskning och motion (troligen i den ordningsföljden?) skall alltid vara första valet för T2 men Metformin kan vara en bra hjälp på vägen,,,,

    Statiner & värktabletter är sannolikt betydligt farligare – i all synnerhet som statinerna verkar vara i stort sett värdelösa,,,,

    Eva:
    En tablett Metformin sägs kunna bytas ut mot 20 – 30 minuters motion – i ditt fall verkar det ju självklart att du borde äta mindre piller och använda den ökade orken till mera motion?

    Självklart äter du nog redan LCHF men det kan vara skäl till att börja med periodisk fasta som jag tror är mycket bra för diabetiker,,,,

  12. 12

    @ Ann Kristin:
    Jag har ätit LCHF I ca 5 år, jag fick diabetes T2 årsskiftet 2006/2007. Hade väldigt ovanliga symtom enligt läkaren. Inte vanliga som törst m.m.

  13. 13

    @ Tombola:
    Jag går 4 ggr 30 minuter varje dag året om, kanske mer på sommarhalvåret + trädgårdsarbete m.m.

  14. 14
    Ann Kristin säger

    @ Eva:
    Du har ju gjort allt man rimligen kan, du kan ju prova att nolla kolhydraterna, om du inte redan har gjort det. Det verkar ju klokt att minska dosen (med läkaren) om du får bättre värden med mindre dos. Jag förstår din oro, det kommer nya larm ständigt, och biverkningar har generellt underskattats. Uppenbarligen får du ju mjölksyra i benen, så det är nog viktigt att vara vaksam.

  15. 15

    @ Anders Karlström:
    Den tillhandahålles ej för närvande enl. FASS.

  16. 16
    Tombola säger

    Tycker att kostdoktorn beskriver det hela på ett utmärkt sätt i hans senaste inlägg;

    https://www.kostdoktorn.se/dn-diabetiker-riskerar-att-forgiftas-av-sin-medicin#comments

    Undrar om det inte snart är dags att sluta läsa ”gammelmedia” helt och hållet snart – det finns betydligt värre saker att ta upp än det här,,,,

  17. 17

    @ Ann Kristin:
    Jag prövar mig fram hela tiden vilken kombination av fett, protein samt kolhydrater. Kolhydrater ligger mellan 0-5 ungefär. Enstaka gång något mer. Men problemet är att jag går inte ner i vikt ändå. Jag har flera gånger försökt ta reda på om det kan vara Metforminet som orsakar det här med vikten som bara pekar uppåt medans jag ätit den.

  18. 18
    Tombola säger

    @ Eva:
    De flesta i din situation reagerar tvärtom – Metforminet sänker blodsockret & insulinet och därmed vikten,,,,

    I USA används Metformet tydligen lite mera liberalt än här – som bantningspiller. När personen ifråga minskat sin vikt till rimliga nivåer tas det bort,,,,

  19. 19

    @ Tombola:
    Så funkar det inte för mig iallafall. Jag går upp istället för ner. Något är fel.

  20. 20
    Tombola säger

    @ Eva:
    Många LCHF:are överäter protein i början vilket av en del anses värre än kolhydrater – har du kollat detta? Det finns ju utmärkta program på nätet som anger allt i E% – i alla fall jag ökade på fettet rejält efter att ha kört dessa pgm under en tid. Detta resulterade i 10 cm mindre midjemått under 4 veckor vid oförändrad vikt – andra har oxå gjort likadana erfarenheter – Skaldeman kallade detta för muskler utan träning,,,,

    Dacke är specialist på proteinintaget och har skrivit en del om detta detta,,,,

  21. 21

    Det bør vell bemerkes at proteininntaket til endel som hevder å spise LCHF er lite forenelig med dårlig nyrefunksjon. Jeg vet at LCHF ikke nødvendigvis innebærer et høyere proteininntak, men for endel blir det ofte sånn (kjenner selv flere som ender opp med rundt 20-30% protein når de spiser LCHF).

  22. 22
    Anders Karlström säger

    @ Eva:
    Jag vet, jag skriver ju själv det i mitt inlägg att den inte är tillgänglig.. Men VARFÖR är den inte tillgänglig???

  23. 23

    @ Tombola:
    Jag äter så lite, av allt, så jag borde gå ner i vikt. Kalorier ligger runt 1700. Och för mycket fett går inte, då får jag diarre som kommer vid högst olämpliga tillfällen.

  24. 24
    Ann Kristin säger

    @ Eva:
    Jag vet hur svårt det kan vara. Jag började med att kolla noga vad och hur jag åt, och drog ner på protein. Sedan började jag med kokosfett, D3, kelp och magnesium+zink+B6. Ingen förbättring. Jag har rådgjort med många här och på andra ställen, och fått bra råd. Jag tog bort mjölk under en period.

    Jag nollade kolhydraterna helt (svårt) och ökade fettet (jobbigt) men då började saker hända. Efter helger med vin gick jag ner lättare, så jag har börjat med den tveksamma metoden att dricka rödvin varje dag, 1-2 dl. Nu har jag tappat totalt sex kilo, två strlkar i kläder och halverat värken. Jag räknar med att jag är fettbefriad till jul 😉 Jo, jag ökade intaget från 1700 kalorier till 2000kcal/dag också. Kokosfett är inte så svårt att få i sig. Nu kan jag även ta en dl mjölk i mitt te på kvällen, men jag måste se till att äta mina 2000 kalorier varje dag, annars stannar det upp.

    Jag äter ganska trist, men mat har liksom tappat sin tjusning. Kokoskaffe till frukost, 4 ägg till lunch (varav en rå äggula), makrill, min speciella lever/nötfärslimpa, annat kött, skaldjur, fisk, alltsammans så ekologiskt och gräsbetat som möjligt. Dessutom har jag lime eller citron i mitt vatten, äter spenat och paprika i små mängder. Jag mår bra, men känner att ett kilo i veckan är mycket. Jag får en fruktansvärd ketoskänsla i hela kroppen, som att jag brinner och luktar äckligt sött. Ibland blir jag klen. Efter tio kg till kanske jag saktar ner på takten, vi får se.

    Jag hoppas att något kan hjälpa dig, även om alkohol ska bruks försiktigt. Jag har inga missbrukstendenser, men har alltid varit vaksam på detta.

  25. 25

    @ Ann Kristin:
    Jag dricker inget annat än vatten och te. Alkohol och Metformin hör inte ihop, det ska man undvika.
    Innan jag började äta Metformin gick jag ner 20 kg på egen hand, men inte med LCHF då. Åt helt vanligt men mindre portioner. Har alltid ätit 3 mål/dag. Inga mellanmål.

  26. 26
    tombola säger

    Prova periodisk fasta – kan sannolikt ge en sänkning av långtidssockret i storleksordning en 10 – 15% samtidigt som hela kroppen mår bra av att vila sig,,,,

    Själv räknar jag in fett kaffe som fasta,,,,

    Kokosfett och grädde – fungerar finfint för mig.

    Läs mera i senaste LCHF-magasinet,,,,

  27. 27

    @ tombola:
    Det fungerar väl inte när man ska ta en tablett Metformin till frukost samt en till middag. Frukost kl. 3-4 på morgonen, lunch 11.00 och middag 16.00. Efter det äter jag inget om man inte har något särskilt för sig.. Det är sällan det blir så.
    Fettkaffe dricker jag inte. Mejerivaror är det sparsamt med.. Smör och grädde i matlagningen.

  28. 28
    Tombola säger

    Eva
    Hoppa över frukosten och ta ett piller till lunch och middag – enklare än så kan det ju inte bli?

  29. 29

    Nedan finns en berättelse ur min dagbok.
    Det är sorgligt att ingen bryr sig trots att man larmar.
    Personen i fråga stod bl.a. på Metformin och jag hade läst på en längre tid.
    Sköterskan tyckte att jag inte skulle lägga mig i vården – men jag såg att det var absolut nödvändigt.

    Samtal med distriktssköterska nr 2

    AO har varit inlagd på sjukhus för viktnedgång, svårläkta sår och medicingenomgång.
    Kommer hem ännu sjukare och med samma mängd mediciner – bara andra sorter.
    Han kommer knappt ur sängen, vilket är väldigt besvärligt eftersom han behöver göra ständiga toalettbesök (dosen av vattendrivande har ökats).
    Han är svag, trött och förvirrad.
    Efter någon dag får han dessutom diarréer.
    Jag slår larm till distriktssköterskan.
    Ber att hon kontaktar en viss läkare på sjukhuset.
    Berättar att det är allvarligt eftersom medicinerna (ca 12-15 st) lätt kan lagras i kroppen och leda till allvarliga skador.
    Hon säger irriterat – men jag har ju tagit hit blöjor!

  30. 30
    tombola säger
  31. 31

    https://www.ssdf.nu/Nyheterutifran/2013/metformin.php

    Så här skriver och kommenterar Storstockholms Diabetesförening skrämselartikeln!
    Så dumt av DN

  32. 32

    @ Karin20:

    ”Ja, man blir orolig när man läser om sånt här. För något mystiskt är det i mitt fall. Jag har extrem trötthet ca 1-2 timmar efter jag tagit en tablett vid måltid, jag kan knappt hålla mig vaken. Samt ont i benmusklerna så det känns precis som man har mjölksya i benen när man ute och går med hunden. Känner sig seg och orkeslös. Jag brukar minska dosen några dagar och då får jag både mer ork och lägre blodsocker. Vid lägre dos ett medelvårde 30 dagar 6,8. och vid ordinerad dos 7,4 medelvärde 30 dagar. Alltså höjer Metformin blodsockret på mig. Senaste HbA1c var 49 (5,7 %). Fastevärdet är oftast mellan 6-7.”
    När jag minskat till 1,5 tablett/dag känner jag mig mer ”normal” i kroppen än när jag äter 2 st/dag. Och får lägre blodsocker. Samt det där ömma och sega i musklerna försvinner.
    Hur kan det komma sig?
    Eftersom jag en gång tidigare har blivit felbehandlad är jag ytterst vaksam.

  33. 33

    Parallellt med fetma har diabetesfrekvensen har ökat markant de sista 50 åren. Per 2010 fanns det ungefär 285 miljoner personer med sjukdomen i jämförelse med ungefär 30 miljoner år 1985. Långsiktiga komplikationer som kan relateras till högt blodsocker är hjärtsjukdom, stroke, diabetisk retinopati där synen påverkas, njurfel vilket kan kräva dialys, och dålig cirkulation i lemmar vilket kan leda till amputationer. Den akuta komplikationen ketoacidos, en funktion av diabetes typ 1, är ovanlig. Dock kan i mycket ovanliga fall icke-ketotisk hyperosmolär koma inträffa.

  34. 34

    Eva
    Jag har inte någon medicinsk utbildning och har inte rätt till medicinsk rådgivning vad gäller medicinering, men rent spontant skulle jag ändå säga att om du mår bättre med en lägre dos, borde ju det vara att föredra. Det är väl aldrig bra att överdosera. Önskvärd effekt är ju lägre blodsockervärden och det verkar du ju få med lägre dos.
    Prata med din föreskrivare och minska på kolhydraterna ytterligare , så kan du kanske minska på dosen ännu mer.
    Själv mår jag bra av Metformin.

  35. 35
    Tombola säger

    @ Karin20:
    Metformin sägs minska glykoneogenesen med 1/3 samt öka insulinkänsligheten med 20%

    Att minska ned Metforminet och:

    – motionera intensivare (intervallträning efter egen förmåga – går utmärkt oavsett vikt! Att gå runt i ”shopping-takt” är nog bra men ger inget för en diabetiker – det är inte tiden utan intensiteten som ger resultat….)

    – periodisk fasta, minst 16 timmars fasta – kan vara liberal med fettkaffe enligt min erfarenhet,,,

    – D-vitamin, gärna rejäla doser under 6 månader,,,,

    – krom-tillskott

    – magnesium-tillskott

    Några tankar från mina 100-tals timmar långa irrfärder på nätet, själv är jag helt övertygad om att det går utmärkt att minska ned långtidssockret med 5 – 15 mmol/mol lätt som en plätt (och sannoligt betydligt mera om man ligger högre) – självklart med strickt LCHF – något annat är ju inte seriöst,,,,

    Sedan kan man ju alltid prioritera kost som sägs öka insulinkänsligheten, som kanel, vissa sorters te och så vidare – finns massor om detta på nätet,,,,

    D-vitamin tar dock runt 6 månader för att bygga upp en normal nivå – tror brist på D-vitamin ligger bakom massor med ”sjukdomar”,,,,

    Naturligtvis kan våra erfarenheter & tankar inte betraktas som medicinska råd utan vi diskuterar enbart för att eventuellt öka vår kunskap men man kommer långt med vanligt bonnförnuft – något som inte nödvändigtvis finns hos diverse ”specialister” som dietister, läkare och profosser,,,,

  36. 36
    Ann Kristin säger

    @ Tombola:
    Jag har lyssnat och tagit till mig av den rådgivning jag har fått här och på andra ställen. Det senaste var att öka på saltet, eftersom jag har blivit ganska klen och sjuk de senaste veckorna. Det känns som att ketosen slog undan fötterna på mig. En tsk salt och voilà – jag blev frisk på nolltid. Mina symptom har varit svaghet, hjärtklappning, huvudvärk och värk i benen, trots D3, magnesium och zink.

    Jag tror att det här finliret är mycket viktigt om man har en sjukdom och medicin att förhålla sig till. Dessutom kan ingen säga exakt vad som gäller för en vis individ.

  37. 37

    @ Tombola:
    Jag vet allt Du skriver, jag tar reda på mycket själv- Jag undviker att kontakta vården i tid och otid. Jag tar Dviamin, omega 3 m.m.
    Och jag går inte i ”shopping-takt” utan rätt raskt. Har en mellanstor hund som kräver sitt.
    Och en positiv effekt med mindre Metformin är att vikten börjar röra sig neråt. Så jag kommer få rätt att det är Metformin som orsakar problem för mig.
    Vården lyssnar ju ite så man får ta egna beslut.

  38. 38
    Tombola säger

    @ Eva:
    Annars brukar det vara tvärtom – Metformin kan användas som bantningsmedel,,,,

    Rask promenad är nog bra men intervall är det som ger resultat – vi kommer att få läsa mycket om det framöver,,,,

  39. 39
    Tombola säger

    @ Ann Kristin:
    För många år sedan fastnade jag på en platå och började ”felsöka”.

    Jag åt för mycket frukt (detta var i tidernas begynnelse,,,,).

    När jag slutade med frukten började kramper och ryck uppstå lite varstans – botades med saltvatten.

    Troligtvis fick jag vätskebrist då jag slutade med frukt som ju innehåller mycket vatten – om jag tränar brukar jag ibland ta ett glas saltvatten – smakar inte bra men piggar upp på bara någon minut,,,

    Kan väl tillägga att jag ätit 1 äpple och 4 bananer de senaste 7 åren – saknar inte frukten numera utan äter hellre en paprika som frukt,,,

  40. 40
    Anders S säger

    Tombola Skrev:

    @
    Rask promenad är nog bra men intervall är det som ger resultat

    Dansa!! Strålande glädje + intervallträning samtidigt!

    En dans är 2 snabba + 2 långsamma, oftast i 4-6 timmar. Säg den joggare som strålar av glädje efter 4 timmar, klappar i händerna, stampar i golvet och bara vill ha mer! Som fettbrännare slipper man dessutom ta paus och stå i kö efter kaffe och bullar utan kan fortsätta utan avbrott! Man behöver bara vatten!

    https://danslogen.se/dansprogram/kommande_2_veckor

    Enda biverkan är tvätthögen: 3 – 6 t-shirts/linnen per tillfälle.

  41. 41
    kost-törstig säger

    Härligt Tombola!

    Jag kan förstå att du dansar två bugg – otroligt styrke och konditionsstärkande och två lugna – återhämtning och sen på det igen.

    Doktor Lustig säger att röra sig är viktigare än kosten!

  42. 42
    Tombola säger

    kost-törstig Skrev:

    Härligt Tombola!

    Doktor Lustig säger att röra sig är viktigare än kosten!

    Intervall går att utföra i nästan vilka aktiviteter som helst och det ger bara positiva resultat snabbt,,,,

    Ligger nog mycket i vad Lustig säger – att äta rent socker i samma takt som man förbränner det borde knappast vålla några större problem även om det är rätt så onödigt – på den gamla sockertiden var det ju en realitet när man pyttsade i sig sockervatten kontinuerligt då man cyklade – numera kör man ju lätt 15 mil på rent vatten,,,

    Men bäst är nog kombinationen av kost & rörelse!

  43. 43
    Ann Kristin säger

    @ Tombola:
    Det tar märkligt nog tid för mig att implementera råd som verkar vettiga, fast jag borde lägga om direkt. Så jag ska chocka mig själv med intervallträning! Det får bli discodans i högt tempo, med 99,5 kilo dansglädje går pulsen ganska snabbt upp! Jag kan rekommendera ”Blurred lines” med Robin Thicke 😉

  44. 44
    Björn säger

    karin20 är ju ett namn som figurerar på diabetes.ifokus och jag tror du är samma person. där har du en länk till en intressant artikel i det här fallet, och där står det var de fått siffran 158 ifrån. siffran härrör från antalet förfrågningar som gjorts om det här, så antalet 158 har inget att göra med antalet förgiftningar, utan rena förfrågningar. här har vi ett bevis på att om källmaterial inte läses helt och fullt, kan man göra en höna av en fjäder.
    här är ett utdrag ur artikeln:
    DN skrev att det var, enligt Giftinformationscentralen, 158 personer som fick mjölksyraförgiftning förra året. Men när SSDF ringer upp visar det sig vara 158 telefonsamtal från sjukvården som hade ringt och frågat om mjölksyraförgiftning, varav 28 fall var klassificerade som allvarlig förgiftning efter normaldosering. De 28 patienterna hade nedsatt njurfunktion och infektioner så att de inte kunde äta och dricka som vanligt, uppger Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen, som inte känner till hur det gick för patienterna.

  45. 45

    @ Anders Karlström:
    22
    Preparat av den klassen gav fler hjärtinfarkter och drogs in, den ena efter den andra.

  46. 46

    När man försöker öka kroppens förmåga att lagra undan socker, dvs öka insulinkänsligheten, med mediciner, tvingar man kroppens celler att transformeras till fettceller. Det ger fett i alla muskler, även i hjärtat, men också fett i kärl och benväv. Därför har alla preparat med den strategin stoppats. Kroppen tål dåligt sådan behandling.
    Metformin fungerar lite annorlunda. Det ökar leverns känslighet för insulin, vilket är bra, då leverns sockerproduktion regleras ner.

  47. 47

    För en typ 2 diabetiker är det insulinresistensen, som är den stora faran. Den sliter ut de insulinproducerande cellerna, så att blodsockret börjar stiga. Då har man redan varit sjuk utan symptom i bortåt 7 år. Under den perioden har man belastat kroppen med svängande socker, höga insulinnivåer, fått bukfetma och inflammerade kärl, har höjt IGF1 nivån och därmed gett fördel för cancerceller i prostata, bröstkörtlar och tjocktarm. Antingen sitter man lugnt, tar sina mediciner mot alla symptom och fullföljer naturalförloppet. Eller så tar man sig samman redan när bukomfånget börjar öka och lägger om sina levnadsvanor, ju tidigare desto bättre. Problemet är de där 7 symptomfria åren och att dagens sjukvård inte reagerar, förrän blodsockret börjar stiga. Det är nämligen under denna tid en kostbehandling är effektivast.

  48. 48

    Parallellt med fetma har diabetesfrekvensen har ökat markant de sista 50 åren. Per 2010 fanns det ungefär 285 miljoner personer med sjukdomen i jämförelse med ungefär 30 miljoner år 1985. Långsiktiga komplikationer som kan relateras till högt blodsocker är hjärtsjukdom, stroke, diabetisk retinopati där synen påverkas, njurfel vilket kan kräva dialys, och dålig cirkulation i lemmar vilket kan leda till amputationer. Den akuta komplikationen ketoacidos, en funktion av diabetes typ 1, är ovanlig. Dock kan i mycket ovanliga fall icke-ketotisk hyperosmolär koma inträffa.

  49. 49

    @ Björn:
    Ja, jag Karin20, är sajtvärd för Diabetes.ifokus, medarbetare på Kolhydrater.ifokus, medlem i Storstockholms Diabetesförening, sammankallande i ”LCHF för diabetiker typ 2” för andra medlemmar där en gång i månaden med nya träffar i höst, diabetiker typ2 sedan 2005, kryssningsarrangör till Åbo, såg Annika på tv sommaren 2006 och på den vägen är det…

    Tack för att du läste länken och konstaterade vad man kan göra med statistik, dvs vad som helst, även skapa en sensationsartikel i en så pass seriös tidning som DN.

  50. 50

    https://www.ssdf.nu/tidningen/artikel.php?id=412

    Ja, detta är undertecknad i berörd tidning (dvs inte dn), 2008.

    Sen kan man söka på lchf på deras hemsida och hitta massor av intressanta och kul saker.

  51. 51

    Tænkte børja med metformin pga att jag blivit øverviktig pga antipsykotika, tror du det kan vara farligt? Alltså ta metformin før att gå ned i vikt. Læste på någon familjeblogg att det verkar anvændas av många kvinnor som just føtt barn.

  52. 52
    Annika Dahlqvist säger

    @ 51 Maja:
    Jag kan inte svara ja eller nej på den frågan. Om du och din läkare är överens om att du ska ta Metformin så är det upp till er. Men själv skulle jag inte känna för att göra det, inte minst för att man kan må dåligt som biverkan av Metformin. Jag tycker att det är fantastiskt att vara medicinfri.

  53. 53

    52@ Annika Dahlqvist:
    Jag har hastigt läst några hundra sidor om Metforminet och det som jag hittat som biverkningar är problem med magen.

    Idag är maxdosen 6 piller om dagen men tydligen önskar man höja detta – utredning pågår? Tror inte man ännu är helt kunnig om hur Metforminet fungerar – det är en uppfattning jag fått även om dess huvudsakliga verkningssätt är utrett numera.

    Det underlättar enligt min bedömning att äta Metformin mitt i en måltid men det finns tydligen olika typer av kapslingar som av vissa påståss göra skillnad (sök exempelvis på Kolhydrater i fokus).

    I USA är det tydligen vanligt, som jag uppfattat det, att Metforminet används temporärt för viktminskning – om detta förkommer i Sverige känner jag inte till – men skulle du som läkare skriva ut Metformin för viktminskning?

    Uppenbart är att vissa läkare gör det, även i Sverige oavsett vad som sägs i i den officiella regelboken om vilken jag inte känner till,,,

    Troligen har D-vitamin mirakulösa egenskaper på blodsocker och därmed i förlängningen även insulin och övervikt, cancer och allt annat – detta vitamin/hormon är mitt nya favoritämne på mina ”irrfärder” runt om på nätet – jag har ännu inte lyckats få några bra siffror ”mellan tummen & pekfingret” om hur mycket ett tillskott av D-vitamin kan ha för minskad vikt.

    Men jag gissar på en sänkning av långtidssockret om cirka 10% – skall se om jag hittar forskning som stöder denna gissning (och egna troliga erfarenhet) – det går ganska fort när jag läser och detaljer är inte mitt stora intresse innan jag ringat in området lite bättre,,,

    Dock verkar alla seriösa källor som jag hittat anse att en daglig dos runt 4000 – 5000 IE är bra och ofarligt (var själv uppe i 15 000 – 20 000 IE/dygn under en inledningsperiod och överlevde tydligen – jag var aldrig orolig),,,,

  54. 54
    Annika Dahlqvist säger

    @ 53 Tombola:
    Jag tar stor hänsyn till patientens önskemål. Om en patient skulle be mig om recept på Metformin för viktnedgång skulle jag kanske skriva ut en liten förpackning och ta tillbaka patienten på återbesök för att utvärdera effekten. Gick det bra och problemfritt skulle den få fortsätta.

  55. 55

    @ Annika Dahlqvist:
    Min egen glykogenes hade uppenbarligen spårat ur totalt. Sedan flera år tillbaka var jag medveten om hög insulinhalt men hade normalt blodsocker tills det brakade lös ordentligt.
    Med Metformin tappade jag drygt 20 kg på drygt 2 månader,,,

    Hade den läkare som mätte mitt insulin vetat vad jag känner till idag hade Metforminet satts in betydligt tidigare. Idag äter jag Metformin lite sporadiskt, jag glömmer ofta bort att äta det och jag räknar med att kunna sluta helt med det innan året är slut – det skulle jag nog klara av redan idag om jag tog mig tid att motionera mera,,,,

    Har grannar som fått T2 – de som fått Metformin har gått ned 10 – 20 kg utan större ändringar i kost (rätt mycket husmanskost). De som haft oturen att få en läkare som ordinerat insulin har gått upp 5 – 15 kg,,,,

    Mitt långtids socker ligger idag på 46 vilket är en sänkning med 10% på drygt 6 månader – under denna tid har jag varit sparsam med motion p g a tidsbrist och resor men jag tillskriver sänkningen mitt tillskott av D-vitamin och en mera systematisk periodisk fasta. Om mina över slags värden stämmer borde jag ha minskat 5% till med den motion som jag utförde tidigare.

    Jag tror att 30 minuters daglig motion i relativt högt tempo sänker långtidssockret med cirka 5% – verkar stämma på mig och är den siffra jag hittat på nätet,,,,

    Jag tror på att insulinresistensen är stark beroende på övervikt, lite hjälp för att bryta den uppåtgående trenden kan behövas – när vikten normaliserats återfår kroppen sin insulinkänslighet. inte helt och hållet men en avsevärd förbättring sker med minskad vikt,,,,,

  56. 56

    @ Eva:
    hej tröttheten kommer nog av att ditt blodsocker stiger for hogt efter maten jag har hittat en metod som verkar fungera !! motionscykel !! men ingen vanlig träning !! man kör bara 20 sekunder men med full kraft så fort du kan 3 ggr per dag varannan dag !! min diabetes och trötthet har nastan försvunnit efter 1 månads träning !! lycka till !! Palle

  57. 57

    @ Tombola:
    hej tombo jag har just börjat med intervall cyckling 20 sek !!! fantastiskt !!!

  58. 58

    Bra att du skriver om detta, jag har personlig erfarenhet av den ökande användningen av metformin, eller ska jag kanske säga utskrivningen av metformin. Båda mina föräldrar har fått metformin ordinerat av sin läkare. Personligen tycker jag att det mest verkar som ren rutin och inte så mycket tanke bakom. Bara för att det finns läkemedel som går att skriva ut så tycker jag inte att man skall göra det urskillningslöst. Speciellt inte med tanke på nya rön som fram kommer efterhand. Till exempel att metformin (enligt artikeln) kan vara rent livsfarligt.

  59. 59
    Annika Dahlqvist säger

    @ 58 Sanna Eriksson:
    Jag är egentligen ganska positiv till Metformin i o med att den minskar insulinresistensen.
    Den enda farliga risken är när man får njursvikt, då kan den få en giftig effekt.

  60. 60
    olle holmqvist säger

    Visst, lyckligtvis tar jag inga mediciner,(eller tillskott) men en normalfrukost består av två stora löskokta ägg och en halv eller hel blodgrape. Det räcker länge – till kvällen i bästa fall.
    https://svenska.yle.fi/artikel/2013/12/28/grapefrukt-och-mediciner.

  61. 61
    Caspar Blomberg säger

    Att satiner är dåliga tvistar många om, räddar liv, som i fallet diabetes, är det viktigt att bibehålla rekommenderad utskrivning, tyvärr skriv även satiner ut med konstnadsmedvetenhet. Vilket orsakar ett mindre nöjaktigt resultat. Crestor är ett optimal statin och rensar blodkärlen till skillnad för billigare alternativ som simvastatin.
    Metformin har i vissa studier visat att det kan minska kardiovaskulär sjukdom samt bidra till god vikt.
    Metformin har även en smärtlindrande effekt på patienter med neoupati . Det utan att vara diabetiker. Metformin är även ett preparat som genomgått otaliga tester och skall anses som säkert. Undvikas dock att skrivas ut till personer över 80. Eller till patienter med dålig njurfunktion.
    Då prognosen av dessa kan vara livshotande . Ät statiner, rätt statiner håll blodtryck under 130/90. Ät metformin. Överdosera gärna c vitamin 3-4 g dag och ät dubbel dos D. Prova lysin eller nicotinsyra B3. För kolesterol. Var försiktig med nicotinsyra med vissa läkemedel.

  62. 62
    Thomas Jansson säger

    Att metformin fungerar är det ingen tvivel om och rätt använt har det inga kända farliga biverkningar.

    Men vad ska diabetikern med statiner till?

  63. 63
    Caspar Blomberg säger

    Det är viktigt att hålla blodfetterna under kontroll vid diabetesjukdom. Dets sker med kompetent statin. Att använda nikotinsyra, eller aminosyror lysin) tillsammans med c vitamin har i visat dig effektivt.
    Nobelpristagare Pauling rekommenderade detta, då med kraftig överdosering av c vitamin 5-8000 mg per dag. Samt lysin. Detta påverkar även lipoprtein a som är en ärvd faktor. Funktioner av denna diskuteras. Vissa ser den dom en riskfaktor andra inte.

  64. 64

    @ Caspar Blomberg:
    Blodfetterna mår väl som bäst om man äter en kost av typen LCHF?

    På vilket sätt skulle statiner ha en positiv påverkan för just diabetiker?

  65. 65
    Professor Göran säger

    @ Caspar Blomberg:

    Intressant!

    Jag håller just på att läsa ”HOW TO LIVE LONGER AND FEEL BETTER” (för mig en ”kioskvältare”) från 1987 av Linus Pauling och har som du blivit väldigt övertygad om de många hälsomässiga fördelarna med ett daglig stort tillskott av C-vitamin.

    Tidigare tog jag ungefär 1 gram (1000 mg) per dag om jag kom ihåg det men har nu ökat dosen till runt 10 gram (3×3). Askorbinsyra (ren C-vitamin) köper man väldigt billigt från kryddhyllan i affären men funderar nu på om man inte kan köpa det ännu billigare i storförpackning någonstans.

  66. 66

    @ Professor Göran:
    Och vilka synpunkter har L Paulin då det gäller statiner,,,

  67. 67
    Professor Göran säger

    @ Thomas Jansson:

    Intressant fråga.

    Inte ens en dubbel nobelpristagare har alltid rätt!

    I och för sig förstår han mer än väl själva ”kemin” kring lipoproteinerna men han verkar ha ”gått på” detta med associationen mellan kolesterol och hjärtsjukdom. När det gäller HDL och LDL refererar han till studier som gjordes i början av femtiotalet men lite förvånande inte till John Gofmans studier vilket möjligen kan förklaras av att Gofman hade varit inblandad i utvecklingen av kärnvapen medan Pauling var en minst sagt kontroversiell (rena rama LCHF-aren 🙂 ) motståndare till dessa för vilket han också fick sitt andra nobelpris, Nobels fredspris, vilket USA uppfattade som en ren nationell förolämpning.

    När boken skrevs 1987 hade inte heller statineringen kommit igång på allvar.

  68. 68

    @ Professor Göran:

    Så kan det nog ligga till – bla Uffe Ravnskov hävdar att diabetiker inte skulle ha någon mera nytta av statiner än andra – d v s knappt någon och framförallt med biverkningar som är långt allvarligare än eventuella positiva egenskaper.

    Så – jag väljer att lita på Uffe tills vidare,,,

    Sättet att mäta kolesterolet på är dessutom synnerligen tveksamt – det utvärderas dessutom efter personer som frossar i snabba kolhydrater vilket gör statiner ännu mera tveksamma,,,

    Detsamma gäller fasteblodsocker som ofta ligger högre för LCHF:are – det är flera som hävdar detta och medicineringen skall inte grunda sig enbart på fastesockret,,,

    Däremot så är nog diverse tillskott bra, men nej tack till statiner!

  69. 69
    Caspar Blomberg säger

    Jag är helt övertygad om att C vitamin har många hälsoeffekter. Detta kan kombineras med lysin. Jag som du tar stora doser C-vitamin då kroppen Inte har möjlighet att tillföra detta själv.Pauling insåg att utan C vitamin framkommer skador på blodkärl. Han själv åt 18000 mg i slutet.
    Jag är medveten om att det finns en rad negativa problem med statiner. Men många tillför. Som jag sa tidigare finns det olika statiner. Vissa mindre bra eller mindre dåliga. Men att C vitamin har stora fördelar anser jag vara utom tvivel. Då det gäller att rensa blodkärlen. Kul att du dom mig har anammat detta.

  70. 70

    Här hos Kostdemokrati finns ett bra inlägg av läkaren Nisse Simonson:
    https://www.kostdemokrati.se/nissesimonson/2014/01/19/mai-lis-hellenius-och-lipitor/

    …”De fetter som man sänker med statiner är absolut nödvändiga för hjärnans funktion.Hjärnan är ju en stor fettklump,60% torrvikt är fett och kolesterolet finns i varenda cells membran.Den som skrivit detta heter Duane Graveline läkare på NASA som började studera detta när han under statinbehandling förlorade minnet och sedermera utvecklade den i mina ögon värsta sjukdom som kan drabba en hjärna:ALS. Han skriver:”…

  71. 71
    Caspar Blomberg säger

    Jag håller med dig i mycket.Ingen vet med säkerhet svaret. Men att använda C vitamin och Lysin bör anses som ofarligt. Samtidigt är hjärtsjukdom vårt största gissel. Vi blir äldre vilket inbär följdsjukdomar såsom Cancer.
    Samtidigt är det viktigt att ha balans i blodfetter inte nödvändigtvis låga. Men om det onda kolesterolet är övervägande bör någon form av behandling inledas. Många har familjär bakgrund med höga blodfetter( onda blodfetter) där hjärtsjukdom kan framträda tidigt. Detta bör enligt min mening behandlas. Alternativen är få. Statiner är ett. Men som jag sa tidigare,C vitamin har gynnsamma resultat med lysin eller nicotinsyra . Samtidigt är det billigt och inte speciellt gynnsamt för läkemedelsb.

  72. 72

    Finns en begränsat antal personer där statiner kanske är berättigat – Mercola anger dessa som 2 av 100 som äter statiner vilket är betydligt färre än de 800 000 varav 300 000 kvinnor som knaprar detta märkliga piller enbart i Sverige,,,

    Den dagen då läkarna börjar med att undersöka vilken kost som vederbörande äter kanske de kan börja återfå sitt förtroende hos oss som inte sväljer vilken smörja som helst,,,

    På vår närmaste vårdcentral klarar personalen inte ens att ta ett blodtryck utan att i stort sett börja med att ta upp receptblocket vilket har fått till följd att massor med människor här äter medicin helt i onödan – hittills är det några som avgiftat sig och reaktionen från läkarna tyder på att de vetat om att medicineringen varit helt i onödan,,,

  73. 73
    Annika Dahlqvist säger

    @ 63 Caspar Blomberg:
    En diabetiker med lågt kolesterol har inte bättre hälsoprognos än en med högt. Snarare tvärtom.
    Eller har du någon studie som visar annat?

  74. 74
    Caspar Blomberg säger

    Hej Annika.
    Vi lever längre idag än för 50 år sedan. Vi är friskare och har en bättre hälsostatus. Jag säger inte att statiner är optimala och ett lågt kolesterol värde är orsaken. Jag tror snarare att det är nivåerna av ont kontra dåligt. Men jag tror att höga LDL nivåer är skadligt vilket forskning i alla avseende visar. Mats Eriksson Överläkare Karoliska pekar på just detta samband, när det gäller diabetiker.
    Jag tror vi är ute på en farlig väg om vi börjar att förorda höga nivåer av LDL till diabetiker.
    Det finns otaliga studier som talar mot detta. Även studier i Kina bland lantarbetare med låga kolesterolvärden och inga hjärtinfarkter. Statiner i all ära är säkert inte en optimal behandling. Men vi kanske har skrapat på ytan över något som i framtiden kan ge oss bättre preparat med mindre biverkning. Kolesterol behövs där är vi helt eniga. Samtidigt finns behandlingar på naturlig väg som sänker det onda Kolesterolet. I detta fall skulle inte det vara tillrådligt för diabetiker att inta askorbinsyra d.v.s C vitamin.

  75. 75

    @ Caspar Blomberg:
    Det handlar nog inte så mycket om låg eller hög nivå utan om partikelstorleken – detta finns att läsa på massor av olika ställen,,,

    Äter vi rätt typ av kost finns ingen anledning till att ta statiner!

  76. 76

    @ Thomas Jansson:
    Läser en utmärkt bok av en hjärtläkare William Davis ”Brödberoende” där han menar att den stora boven i dramat är framförallt vete( och allt bröd). Tar vi bort de raffinerade kolhydraterna i vete (glutenproteiner) – som ställer till en jäkla oreda inte minst i levern genom att ta sig in i blodbanorna – så kommer kroppen att reglera kolestrolet och även LDL nivåer enligt hen 🙂

    Han menar på att det alltmer (gen)manipulerade och förfinande vetet blir allt svårare för kroppen att hantera. I det som han beskriver som den hängande ”vetemagen” finns en stor hälsofara. Och detta rekomenderar våra myndigheter att vi ska stoppa i oss i mängder !

  77. 77
    Caspar Blomberg säger

    Intressant.
    Jag skall läsa den. Tack för tipset. Jag tror personligen att det finns orsaker som pekar på detta.

  78. 78

    Jag tycker att denne läkare, Nisse Simonson, har ett bra inlägg hos Kostdemokrati:
    https://www.kostdemokrati.se/nissesimonson/2014/01/19/mai-lis-hellenius-och-lipitor/

    Ett citat från hans inlägg:
    …”Man har undersökt över 130.000 människor i USA. Detta är viktigt eftersom många läkare skriver ut mediciner för just högt kolesterol och inte efter antalet lipoproteiner och fördelningen mellan dessa. Inte heller nämns att för de allra flesta med insulinresistens och metabolt syndrom,så normaliseras blodfettvärden när man äter fett och minskar på kolhydraterna.”…

  79. 79
    Caspar Blomberg säger

    Jag tror att alla individer är olika och reagerar individuellt. Vissa räcker det ned 6 timmars sömn medan andra behöver 8. Utan att få genpåslag. Somliga kan vräka i sig onyttigheter utan att kroppen nämnvärt tar skada. Läkeprocessen vid sjukdom eller benbrott är helt olika. Vad jag menar är att i framtiden kommer vi att skräddarsy behandling för varje personlig egenskap. Jag tror mycket på stamceller och dess läkande egenskaper och nanoteknik. Detta kommer att vända upp och ner på befintlig vetenskap. Vi skrapar endast ytan, men är enligt mitt förmenade på rätt väg. Detta är, märkväl en personlig uppfattning. Men jag vidhåller bestämt att LDL nivåerna skall hållas låga. Eller i paritet med det goda kolesterolet .

  80. 80

    Det är bara under de 200 senaste åren som vi fått den typ av sjukdom som vi har idag – äter vi rätt och inte förstör vår omgivning så behöver vi varken statiner, stamceller eller nanoteknik för att överleva,,,,

  81. 81
    Caspar Blomberg säger

    Sjukdomarna var betydlig värre för 200 hundra år sedan . Men väljer vi att vara 168 och ha en medellivslängd på 45 så håller jag med dig.
    Klart att vetenskapen går framåt, med alla dess avarter, men jag är odelat positiv. Klart vi gör fel. Men som Henry Ford sa: Den som inte arbetar gör inga fel, den som arbetar gör alltid fel. Låt oss hoppas på att bot finns för de som lider. Det är min förhoppning. Och jag tror att vi blir allt bättre på att finna orsaker. Att inte se de fördelar med den forskning som pågår inom stamceller och nano är bara naivt. Detta sagt med all respekt Thomas. Att kunna bota hjärtmuskel med friska celler är enastående.

  82. 82

    @ Caspar Blomberg:
    Så här skriver Dr Davis om LDL nivåer : ”Således ger reduktion eller eliminiering av vete till förvånansvärt stora minskningar av mängden små LDL – partilklar, förutsatt att kalorierna ersätts med kalorier från grönsaker, proteiner och fett”. Det borde va mitt i prick för LCHF kost !? Davis bok är INTE skriven som jag uppfattar det som en Lchf inlaga utan mer utifrån hans profession som hjärtläkare!

  83. 83
    Caspar Blomberg säger

    Till detta vill jag säga att jag själv undviker kolhydrater. Äter tillfrukost banan och äpple och lite fil. Ett par koppar kaffe. Har helt slutat att äta gris. Dricker med fördel vin från Sardinien, med otroligt hög nivå av antiinflammatoriska egenskaper för kärl. ( finns att beställa på Systembolaget. För den som är intresserad av namn maila. Mina värden är mycket goda. En parentes.

  84. 84
    Caspar Blomberg säger

    Låter mycket klokt.

  85. 85
    Professor Göran säger

    @ Caspar Blomberg: # 74

    Det finns enligt min mening ingen ”ära” i statinerna, helt enkelt ingen vetenskaplig fysiologisk logik – tvärt om – eftersom kolesterolet som bekämpas med dessa kemikalier är en av kroppens absolut viktigaste byggstenar.

    Ju mer man läser på – och det finns en hel del böcker att ta del av, och främst då Uffe Ravnskovs – ju mindre ”ära” finner man i dessa vinstmaskiner för läkemedelsbolagen.

    I mina ögon är statinerna därför en av de största medicinskandaler genom tiderna.

    Jag själv är, på grund av min allvarliga hjärtsjukdom, den första man skriver ut statiner till (nu senast i februari), och i sådana fall som mitt finns en erkänd, om än väldigt marginell fördel, om man nu inte istället vill ändra på den livsstil som orsakade sjukdomen och här finns massor att göra – en promenad per dag är minst lika bra som statinerna.

    På grund av den bristande fysiologiska logiken och alla dokumenterade biverkningar, som å andra sidan är helt logiska ur fysiologisk synpunkt, skulle jag själv aldrig drömma om att ta de föreskrivna preparaten vilket också noterade i min senaste journalanteckning:

    ”Han har ej heller tagit de mediciner som ordinerades sist. Han anser att han kan fortsätta med sin kost- och motionsregim som tidigare.”

    Och detta har gått bra i 15 år nu!

    Vilka förluster för läkemedels- och sjukvårdsindustrin men vilka vinster för mig själv och alla skattebetalare!

  86. 86

    Arvid Skrev:

    Jag tycker att denne läkare, Nisse Simonson, har ett bra inlägg hos Kostdemokrati:
    https://www.kostdemokrati.se/nissesimonson/2014/01/19/mai-lis-hellenius-och-lipitor/

    Tack Arvid! Nisses inlägg var mycket välkommet och informativt.

    Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket är nog ytterligare en som rekommenderas alla som vill veta historien om varför kolesterolet medicineras.

    Om min läkare tar upp ämnet med mig igen ska jag nog donera ett ex till honom tror jag.

  87. 87
    Thomas Jansson säger

    @ Caspar Blomberg:
    Det är en hel del kolhydrater i frukt och banan är numera så söt att t o m aporna får diabetes.

    https://ettsotareblod.se/apor-far-diabetes-av-bananer/

    Ska du äta frukt så är nog oxå tidpunkten illa vald då kolhydratintag till frukost anses göra mera skada än vid andra tidpunkter.

    Själv har jag ätit 1 hel banan naturell under 9 års tid samt ett par bananer totalt som efterrätt på de få gånger jag ätit på kinarestaurang.

    Saknar inte frukten utan äter lika gärna paprika, gurka eller en rå morot istället. Gurka är ju enbart dyrt vatten men gott,,,;

  88. 88
    Caspar Blomberg säger

    Tack Thomas.
    För info, men nu är jag inte direkt orolig för bananer det finns många bra hälsoeffekter.
    Paprika försöker jag undvika. Äter jag,skall den skalas. Finns ämnen i Parprika som Inte är direkt hälsosamma.
    Gäller att hitta det som passar, det du mår bra av. Gurka är bra.
    Må väl

  89. 89

    Den enklaste genomgången över kolesterolet har nog Anna knåpat ihop – mer behöver man inte veta – det är bara att välja vilken man litar på vilket nog inte är så svårt för de som befinner sig på denna blogg,,,,

    https://www.annahallen.se/applen-och-paron

  90. 90
    Caspar Blomberg säger

    @ Thomas Jansson:
    Jag tycker att det största problemet många gånger är skygglappar.
    Alla ska självklart utgå från sin egen situation. Många gånger blir olika dieter en form av sekt.
    Där olika infallsvinklar bemöts nervärderande. Jag tror att öppenhet för olika behandlingsformer är viktiga och driver ett samhälle framåt. Utan nyfikenhet och öppna sinnen stagnerar utvecklingen .
    Att kolhydrater inte är bra är solklart. Men förmodligen finns det fel även i denna typ av diet, och kan utvecklas . Att bara se det man vill se är ofta ett större misstag än själva roten. Jag ser mig som öppen av alla typer av dieter/ behandlingar och stänger inga dörrar. Jag tror det är en viktig del sv livet, inte bara det som rör olika sjukdomar.

  91. 91
    lchfvän säger

    Det är vanligt att man inte vill att LCHF ska vara ledstjärnan i kosthållningen. Man försöker gärna få in lite LCHF i annan kosthållning så att man så småningom kan ta över med annat begrepp.

  92. 92

    @ lchfvän:
    Så sant. Och att Lchf förespråkare skulle anta någon form av sektbeteende är rent ut sagt nonsens! Det kan man lätt avfärda med att de flesta är lyhörda för att kosten naturligtvis måste anpassas till den enskilde och att Lchf måtten inte är statiska! Man kan efter eget bevåg välja mellan strikt och mindre strikt osv. Den bärande tesen är förstås att kroppen och cellerna funkar bäst med fett som drivmedel. Skulle vi överge den ståndpunkten då är LCHF inriktningen menings – och poänglöst.

  93. 93

    @ Caspar Blomberg:

    Det är inget fel på kolhydrater i största allmännhet – den som hävdar att kolhydrater generellt sett är ett farligt gift har inte rätt enligt min mening – men för metabolt störda är det ett ”gift” ungefär som alkohol för alkolister (nåja – man blir inte berusad av kolhydrater, man får ju köra bil efter en banan men det finns faktiskt undersökningar som påvisat att lastbilschaufförer har fått sämre mörkerseende p g a den kolhydratintensiva kost som tillhandahålls på våra vägkrogar!).

    Så det skulle aldrig falla mig in att gå till ytterligheter – var och en äter på det sätt som han finner lämpligt efter sitt eget välbefinnande – däremot så bör de ju rimligen få rätt fakta att ta sina beslut på och det får inte allt folk idag, de som förlitar sig på en ordinär läkare eller följer SLV:s rekommendationer blir helt enkelt blåst – det måste vi rimligtvis rätta till.

    När det gäller om piller skall tas eller inte så gäller samma sak – var och en ska kunna ta egna beslut grundade på det bästa tänkbara underlaget och när det gäller statiner så är i stort sett allt grundat på gammalt sunkigt forskningsfusk – oxå detta måste folk få möjlighet att känna till – om man sedan trots detta äter allt som serveras i pillerväg får ju vara var och ens ansvar.

    Men – det börjar bli dags att fundera på vad folk lämnar ifrån sig, vårt vatten börjar få rätt stora halter av både antibiotika, p-piller och statiner som pissat ut och som knappast tas hand om våra reningsverk som är konstruerade för helt andra ändamål än att hand om mediciner.

    Märkligt nog så har miljörörelsen ännu inte fattat detta gigantiska problem – än så länge ägnar de sig åt lite koavgaser och annat som är rent nonsens – att ta tag i detta problem borde vara nästa logiska steg för för att avgifta oss!

    Så att ta bort skygglapparna är en god idé!

  94. 94
  95. 95
    Annika Dahlqvist säger

    @ 90 Caspar Blomberg:
    På vilket sätt är LCHF en sekt? I det öppna och demokratiska internet är det svårt att bedriva sektverksamhet. Alla har möjlighet att starta en egen blogg.

  96. 96

    lchfvän Skrev:

    Det är vanligt att man inte vill att LCHF ska vara ledstjärnan i kosthållningen. Man försöker gärna få in lite LCHF i annan kosthållning så att man så småningom kan ta över med annat begrepp.

    Några har ju tagit möjligheten att ”snylta” på LCHF:s framgångar och försökt att få till ett eget koncept enbart av kommersiella skäl.

    Men många har anammat mer eller mindre av LCHF-konceptet i sin dagliga kosthållning och det måste ju anses vara positivt,,,,

    Kanske har Tore träffat helt rätt:

    ”LCHF är inte någon fettdiet. LCHF är traditionell mat. Helt vanlig mat; naturliga råvaror, inga tillsatser, närproducerat och miljösmart.

    Beprövat sedan mycket lång tid. Serverat till Kungar, Adel, Präster, Borgare och Bönder. Som låtit sig väl smaka och blivit både mätta och belåtna. Och blivit vid hälsa och god vigör. Långt upp i livet.”

    https://st.nu/opinion/debatt/1.6197661-lchf-ar-traditionell-mat

  97. 97
    Caspar Blomberg säger

    Nåja, jag tror att vi är överens om det mesta.
    Intressant artikel, säger en hel del. Är på din sida när det gäller miljörörelsen, som i mina ögon med vissa undantag ängar sig åt rent nonsens.
    Ha det bra

  98. 98

    Thomas Jansson Skrev:

    Men – det börjar bli dags att fundera på vad folk lämnar ifrån sig, vårt vatten börjar få rätt stora halter av både antibiotika, p-piller och statiner som pissat ut och som knappast tas hand om våra reningsverk som är konstruerade för helt andra ändamål än att hand om mediciner.
    Märkligt nog så har miljörörelsen ännu inte fattat detta gigantiska problem – än så länge ägnar de sig åt lite koavgaser och annat som är rent nonsens – att ta tag i detta problem borde vara nästa logiska steg för för att avgifta oss!
    Så att ta bort skygglapparna är en god idé!

    Det är inte helt korrekt, även om fokus under senare tid legat på annat i debatten. Jag kände inte igen mig i din beskrivning så jag sökte lite på Google och kunde hitta en hel del från både SNF och Naturvårdsverket om t ex läkemedel i reningsverken och avloppsslam på åkrar.

    Kopruttproblemet är dock, som du säger, ett pseudoproblem och det är svårt att förstå deras ställningstagande här. Antagligen är det en okunskap, i värsta fall har man till del hamnat lite i klorna på vegetarian/vegan-rörelsen.

    I dagarna kommer jag att skicka ett inlägg till SNF om deras ståndpunkter i jordbruksfrågor. Vi får se vad det kan ge.

  99. 99

    När argumentationen tryter:

    1) LCHF är en sekt

    2) Annikas läkarlegitimation bör dras in

    3) Anmälan till Socialstyrelsen

    Vi börjar skönja ett visst mönster i detta 🙂

    —————————–
    Är det möjligen för övrigt någon mer än jag som lagt märke till hur tyst det varit från dietisterna ett tag. De startade ju ett storstilat försök med ett ”anti-LCHF” forum och hade nog stora ambitioner med detta men allt verkar ha runnit ut i sanden och deras hemsida har ”tätats” till ordentligt – oxå lite si och så med uppdateringen senast jag kollade upp sidan – de har väl ändå inte gett upp?

  100. 100

    @ Lars:
    Ok – det händer att t o m jag har fel ibland, men jag har aldrig svårt att ändra mig 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa