Metformin kan vara livsfarligt

Notis på SVT.se: Diabetesmedicin kan vara livsfarlig.
Fast bilden visar en injektion handlar det om Metformin, som är i tablettform och inte injektion.

Det gäller det farliga tillståndet Laktatacidos, som kan fås av Metformin vid sänkt njurfunktion.
Genom att denna risk ändå finns, även om  det är ovanligt, är det vanskligt att rekommendera metforminbehandling i olika sammanhang där det inte är av nöden tvunget.

 I DN om samma sak. Förgiftningstillstånden har alltså ökat från 13 per år för 10 år sen till 158 det senaste året. Det kan troligen hänga ihop med att användningen av Metformin har ökat  på senare år.

De nya diabetesmedicinerna Januvia och Victoza är inte heller rekomenderade vid njursvikt, pga bristande erfarenhet.

Vid njursvikt vid diabetes är i stort sett bara insulin och lågkolhydratkost rekommendabla för blodsockersänkning.

 

Comments

 1. 101
  lchfvän säger

  natan Skrev:

  @ lchfvän:
  Så sant. Och att Lchf förespråkare skulle anta någon form av sektbeteende är rent ut sagt nonsens! Det kan man lätt avfärda med att de flesta är lyhörda för att kosten naturligtvis måste anpassas till den enskilde och att Lchf måtten inte är statiska! Man kan efter eget bevåg välja mellan strikt och mindre strikt osv. Den bärande tesen är förstås att kroppen och cellerna funkar bäst med fett som drivmedel. Skulle vi överge den ståndpunkten då är LCHF inriktningen menings – och poänglöst.

  En sekt brukar vara en sluten församling där det ibland krävs medlemskap. Denna blogg är öppen för hela världen och kan knappast betraktas som sekt. Det var inte så länge sen som dr Annika hade en gratis öppen föreläsning i Märsta. Har för mig att det var i oktober förra året. Knappast en sekt alltså!

 2. 102

  Innan man beskyller oskyldiga LCHF-anhängare för att vara sekteristiska kan man ju lämpligen roa sig med att titta igenom detta;

  https://www.svtplay.se/video/1719808/scientologernas-krig

 3. 103

  Caspar Blomberg Skrev:

  Att satiner är dåliga tvistar många om, räddar liv, som i fallet diabetes, är det viktigt att bibehålla rekommenderad utskrivning, tyvärr skriv även satiner ut med konstnadsmedvetenhet. Vilket orsakar ett mindre nöjaktigt resultat. Crestor är ett optimal statin och rensar blodkärlen till skillnad för billigare alternativ som simvastatin.
  Metformin har i vissa studier visat att det kan minska kardiovaskulär sjukdom samt bidra till god vikt.
  Metformin har även en smärtlindrande effekt på patienter med neoupati . Det utan att vara diabetiker. Metformin är även ett preparat som genomgått otaliga tester och skall anses som säkert. Undvikas dock att skrivas ut till personer över 80. Eller till patienter med dålig njurfunktion.
  Då prognosen av dessa kan vara livshotande . Ät statiner, rätt statiner håll blodtryck under 130/90. Ät metformin. Överdosera gärna c vitamin 3-4 g dag och ät dubbel dos D. Prova lysin eller nicotinsyra B3. För kolesterol. Var försiktig med nicotinsyra med vissa läkemedel.

  Är denna en privatperson eller en professionell person? Från något läkemedelsbolag kanske?
  Personen kanske kan svara själv?

 4. 104

  @ Thomas Jansson:
  Jag kan verkligen förstå att miljörörelsen är svårförstådd om man inte, som jag, intresserat sig speciellt för sådana frågor. Problemen, speciellt på sikt, har blivit så stora och så många att man inte orkar driva dem alla samtidigt.

  Dessutom, och det är min teori, har ju alarmism blivit ett skällsord med vilket man, tyvärr, snabbt kan avfärda ett påstående. Alltså tror jag man försöker akta sig lite i media för att inte få alla sina käpphästar brända genom att alltid slå larm för alla faror 😉

 5. 105

  @ Lars:
  Idag varnas det ju för både en ny istid och en katastrofal global uppvärmning samtidigt så det kanske jämnar ut sig på slutet,,,, 🙂

 6. 106

  @ Thomas Jansson:
  🙂

 7. 107

  Lite OT:
  Ni som inte var med år 2008 kanske kan ha viss behållning av ett inlägg hos Margareta Lundström – Vägen till 65 – https://www.sunsoft.se/?p=2339

  Dessutom står det i min almanacka att det är Martin Luther King-dagen idag.

 8. 108

  Lars Skrev:

  Arvid Skrev:
  Jag tycker att denne läkare, Nisse Simonson, har ett bra inlägg hos Kostdemokrati:
  https://www.kostdemokrati.se/nissesimonson/2014/01/19/mai-lis-hellenius-och-lipitor/
  Tack Arvid! Nisses inlägg var mycket välkommet och informativt.
  Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket är nog ytterligare en som rekommenderas alla som vill veta historien om varför kolesterolet medicineras.
  Om min läkare tar upp ämnet med mig igen ska jag nog donera ett ex till honom tror jag.

  Ni som är med i Facebook kan söka upp hans (Nisse Simonson) inlägg. Han skriver mycket bra om kost och hälsa, faran med kolhydrater och socker, det nyttiga D-vitaminet (hormon), Omega 3, Omega 6, olycksaliga tysta inflammationen i kroppen, faran med margariner, m m.

 9. 109
  Mimmi säger

  My mother is 82 years old, has been used Metformin for over 30 years. for her diabetes. These last 2 years she has been shown different signs forgetfulness, agitation, anxiety, illusion, haluccination all that similar to Dementia. When we took her to a doctor, they did mini test, and blood prov, now we are waiting för magnet camera. The doctors are 100% sure that she suffers from dementia. She doesn’t recognize her own grand children,or where she has been doing over the day. I have been doing som research about side effects of some pills which she uses, I found some interesting and chocking information. Please don’t risk yourself or other by using drugs that cause imbalance in the head.” Taiwanese Scientists found that longterm metformin increased the risk of Parkinson´s and Aleheimer´s disease.

 10. 110
  Piltson säger

  Om detta gjorde man i Indien en till synes grundlig undersökning för några år sedan.

  ”Metformin poisoning is a rare presentation and we discuss course of events in the management of metformin poisoning and its associated complications.”

  Mycket mera här:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3106398/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa