Astra Zeneca och KI i samarbete

DM: Astra Zeneca och KI i samarbete. Forskningscentret ska placeras på KI:s campusområde, och 20 – 30 forskare ska anställas.

Det är oerhört naivt att tro att AZ har annat syfte med arrangemanget än att tjäna pengar. AZ har inget intresse av att folk blir friskare. De tjänar sina pengar på människors sjukdomar.

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Det verkar nästan som att hela den medicinska forskningen genomsyras av en cancer som äter upp all hederlig moral.

  Det är en sak att läkemedelsbolag per definition strävar efter att maximera sina vinster genom högst diskutabla metoder både inom sin forskning och sin marknadsföring men en helt annan när samhället på detta sätt öppet omfamnar och därmed legitimerar deras verksamhet.

  Fri medicinsk forskning i allmänhetens tjänst och vars mål är att finna orsaken till våra sjukdomar och därmed också komma fram till vad som kan förebygga dem är knappast längre aktuell. Inte ens Cancerfonden vågar satsa på sådan ärlig forskning av rädsla för att få ”dåligt rykte”.

  Vi lever i en sorglig tid för den medicinska vetenskapen!

 2. 2
  Ann Kristin säger

  @ Professor Göran:
  Efter att ha vistats en dag i nätdebatten undrar jag över mänsklighetens kompass i moraliskt hänseende. Eftersom vi är företagare i byggbranschen har jag stött på bristen på moral, så det är det ingen nyhet, varken hos företagare eller kunder, men jag börjar undra hur stor andel som har tappat vanlig heder.

  Jag är fortfarande moraliskt uppbragt över gårdagens artikel av Ekne, och förvånad över att en hel del ser henne som påhoppad och nertryckt. Det ohederliga i att segla under falsk flagg verkar inte störa en alldeles för stor del av befolkningen.

  En kostrådgivare kan ju inte göra mer än blygsamma förtjänster, så att storföretagen skulle ha någon heder är ju otänkbart. Forskare har sin prestige, och i vissa fall vinster i form av pengar och anslag. Det hör väl till att bli cynisk med åren, men det är trist.

  Just nu läser jag Mohamed Omar, den uppburne poeten, som efter Gaza 2009 deklarerade att han var islamist, men sedan tog tillbaka alltsammans. En resa i förvivlan, en kamp med moral och att övermannas av starka känslor så att kompassen förloras…ja, det är intressant.

 3. 3
  kost-törstig säger

  Detta är politik!

  Skatterna sänks och vem skall då betala för den vård och forskning samhällets medborgare är vana vid att få?

  Detta att Astra Zeneca knyts till KI har tagits av landstingspolitikerna. Vi får det samhälle av de politiker vi valt fram. Jag vet inte vilka partier som har stött detta beslut att knyta detta läkemedelsbolak direkt till KI:

 4. 4

  Kost-törstig:

  Motion 2012:7 av Anders Lönnberg m.fl. (S) om ökade insatser
  för medicinsk forskning, utveckling och Life science

 5. 5
  Professor Göran säger

  @ Ann Kristin:

  Moral och heder är ett otroligt intressant ämne som sysselsatt filosofer sedan tidernas begynnelse. I den mänskliga existensen ligger avvägningen mellan att ”optimera” för sin egen räkning och att bidra till vårt gemensamma bästa; dvs. att vara en ansvarskännande samhällsmedborgare.

  Apropå byggbranchen fick jag igår hjälp med att putsa skorsten av en mindre småföretagare i murarbranchen och allt han gjorde andades genuin hederlighet så den finns absolut. Ju större företagen är och ju högre upp i ledningen ju större är risken för korruption och frågan är om det inte är synonyma begrepp; dvs. ledning och korruption.

  Jag har just skrivit en krönika som handlar om detta ämne och som jag precis nu skickade till Annika.

  Snart ska jag åka till LCHF-campingen i Säffle där jag håller min föreläsning om kolesterol på lördag. Det blir många intressanta föredrag där under helgen.

 6. 6

  Det är bara att konstatera att den evidensbaserade vetenskapen och den s k fria forskningen har sina brister, tyvärr tyvärr… 😥

  Tänk ifall 650 mkr istället lades ned på att informera medborgarna om att det enklaste, naturligaste och säkraste sättet att undvika kardiovaskulära och metabola sjukdomar ÄR att äta artegen mat = LCHF-kost.

  Men drömmar kan slå in för Allt Är Möjligt ❗ – så vem vet.

 7. 7

  Vår Nobelprisbelönte forskare Arvid Carlsson uttryckte, för ca ½år sedan i TV; sina farhågor vad gäller dagens och morgondagens forskning – han borde veta…

 8. 8
  kost-törstig säger

  Jag undrar vilka m.fl är. Socialdemokraterna har ju inte majoritet i landstinget så det måste

  vara fler partier som stödjer detta med att knyta Astra Zeneca till KI.

  Kan vara bra att veta inför valet nästa år!

 9. 9

  Mest sjukvård vinner! Är det detta som är det vinnande konceptet för hälsa och framgång?

  ”Det finns stora möjligheter att skapa nya jobb inom sjukvårds- och läkemedelsområdet. Socialdemokraterna föreslår därför ett samlat program med satsningar på Life science i vår ekonomiska vårmotion, skriver partiordförande Stefan Löfven (S).”

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/starkt-valfard-ger-fler-jobb_7113371.svd

  Jag skulle gärna vilja tolka artikeln positivt men kan inte det. Hjälp mig!

 10. 10
 11. 11
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  ’Kemikaliebubblan’ är så varfylld redan, att den förr eller senare kommer att brista, och eftersom anti-biotika inte funkar längre, blir det nog en jädra skräll!!

 12. 12
  Bokmal säger

  Forskning till salu – Johan Thyberg

  Genom åren har jag läst den ena kritiska boken efter den andra. Samtliga från USA. De har alltid innehållit minst ett kapitel om hur läkemedelsbolagen ”sponsrar” utbildning, sjukhus m.m.

  För ett tag sedan började jag läsa ”Forskning till Salu – En granskning av Karolinska Insitutets Dolda Agenda” (Johan Thyberg, print on demand 2010).
  Den är intressant men kanske inte så lättläst.

  Jag citerar några rader ur en recension från alternativjournalen.se. För att läsa resten – besök denna hemsida och sök.

  ”Johan Thyberg är professor i cell- och molekylärbiologi vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet. Där studerande han medicin, där disputerade han och där blev han docent och år 1999 utnämndes han till professor. Han har varit vid Karolinska institutet i över 40 år. Han bör alltså veta vad han talar om.
 ….. Universiteten ska vara en garant för den fria och oberoende forskningen och undervisningen, men som författaren konstaterar: ”Det som av tradition har kallats ’den fria forskningen’ är snart ett minne blott”.

  (Del av Bokrescension av Pia Hellertz – maj 2013)

 13. 13
  kost-törstig säger

  Margareta Lundström!

  Kan inte du utveckla varför du blir mörkrädd av att läsa vad socialdemokraterna vill med sjukvården.

  Det skulle vara intressant och lärorikt att höra.

 14. 14

  @14kost-törstig.
  Var någonstans säger Margareta att hon blir mörkrädd?

 15. 15
  Kattmoster säger

  @ 14 kost-törstig:

  Det är trist att du drar in partipolitik i detta. Såvitt känt finns det inget, säger inget, politiskt parti i Sverige som har något vett i denna fråga så bespara oss dina ”antydningar”.

 16. 16
  tombola säger

  Sjukvårdspartiet i Värmland och dalarna försöker få in LCHF i vården – i övrigt är nog alla partier inne på den gamla tidens symptomdämpande sjukvården,,,,,

 17. 17
  tombola säger

  @ Margareta Lundström:
  Först var folket slavar, statare, drängar, arbetskraft, konsumenter.

  I framtiden verkar vår främsta uppgift vara att bli vårdobjekt,,,,,

  Det låter bra i artikeln men är bara mera av vansinnet där sjukvården verkar ta över religionens plats,,,,,

 18. 18

  @ Margareta Lundström:”Jag skulle gärna vilja tolka artikeln positivt men kan inte det. Hjälp mig!”

  Man kan se artikeln som en utmaning! Det är ju korrekt att /:.. svenska patienter inte alltid får tillgång till de mest säkra och effektiva behandlingsmetoderna … :/

  Det finns stor samlad kunskap bland dagens LCHF företrädare och bland hundratals tillfrisknade ”patienter” (diabetiker/överviktiga) tack vare kostomläggning till LCHF. Nu finns chansen att ta tillfället i akt, tillskriva, informera och medvetandegöra Stefan Löfven om vilken potential det finns i LCHF konceptet …

 19. 19

  @tombola

  ”I framtiden verkar vår främsta uppgift vara att bli vårdobjekt,,,,,”

  Det var väldigt roligt och sorgligt träffande!

 20. 20

  Politiker verkar insnöade i gamla Main Stream fåran om kemikalier. Har aldrig hört någon yppa ett ord om alternativ medicin eller vård. Med tanke på tidigare utspel om sekter. Tycker de har en sekt liknande hållning i medicin och hälsofrågor, som bygger på tro och myt. Där man inte vågar avvika utanför sektens ramar, för då får man utstå pisk och hån av sektmedlemmarna. Det är inte tillåtet uttrycka tankar utanför sektens ramar. Det är väl det som definierar en sekt?

  Undrar om någon i riksdagen läst böcker som t.ex Forskningsfusket eller Piller & Profiter. I så fall måste jag ge dem hemläxa direkt. Om man nu får kräva något av politiker? Det är sanning vi vill fösöka nå först av allt hoppas jag. Så innan man bestämmer samarbete mellan KI och AZ, läs

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=918642078X

  https://www.bokus.com/bok/9789172412538/forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/

 21. 21

  @ kost-törstig:

  Jag har inte skrivit att jag blir mörkrädd!
  Tvärtom tycker jag att artikeln innehåller massor av fina föresatser.
  Men någonting skaver i mig när jag läser det. Det handlar fortfarande om att vara bäst på att ta hand om katastrofen och inte att förhindra den.
  Enligt mitt sätt att se på det så handlar mycket av vår ohälsa det om vad vi stoppar i munnen, stryker på våra kroppar och andas o.s.v. eller hur vi över huvud taget tar han om oss själva.

  Men när katastrofer, sjukdom inträffar, vilket det alltid kommer att göra, så skall vi naturligtvis ta hand om människor som blivit sjuka på det absolut bästa sätt och då behöver vi duktiga läkare och välutrustade sjukhus. Då behövs resurserna. Men slösar vi bort dem på det som kunde förhindras då får vi inte råd att ta hand om dem som bäst behöver det.
  Min känsla är att vi är där nu. Missnöjda patienter och frustrerad personal.

  Men är det naivt att tycka att vi borde sträva efter mindre sjukvård, färre läkare och färre sjuksköterskor? Det är kanske dags att sluta blunda för vad som orsakar sjukdom och som kräver att vi bygger det ena Babels tornet större än det andra.

  Sjukvården är en fantastisk succé efter andra världskriget och det man har åstadkommit är enastående resultat som vi har all anledning att vara tacksamma för. Men den kan inte växa i all oändlighet.
  Om Lövfden eller någon annan politiker, i stället satt ner foten och sagt, att vi kan inte längre mata denna omättliga sjukvård med skattepengar. Vad får vi för pengarna? Blir vi friskare?

  Det var lite så jag tänkte.

 22. 22
  Tombola säger

  @ Margareta Lundström:
  Vi kan ju börja med att skilja ut de som bara är matförgiftade och de som är sjuka på riktigt?

  Min egen uppskattning är att sjukvårdsnotan skulle kunna minskas till hälften på 10 år om folk började äta riktig mat – vad är din?

 23. 23

  Tombola Skrev:

  @ Margareta Lundström:
  Vi kan ju börja med att skilja ut de som bara är matförgiftade och de som är sjuka på riktigt?
  Min egen uppskattning är att sjukvårdsnotan skulle kunna minskas till hälften på 10 år om folk började äta riktig mat – vad är din?

  Jag håller fullständigt med dig Tombola. Det handlar om en matförgiftning. Visst kan vi sänka sjukvårdskostnaderna. Det är jag övertygad om. Om vi låter bli att frivilligt matförgifta oss och om läkarkåren bryter sitt beroende av läkemedelsindustrin.

  För en tid sedan vårdades en anhörig till mig på en hjärtavdelning på ”Det Stora Sjukhuset”.

  I sängen bredvid låg en mycket överviktig man i 40-års åldern med rejäl bukfetma. Han hade genomgått ett ingrepp på hjärtat efter en infarkt. På hans nattduksbord stod en rad med cocacola flaskor. Han hade en cocacola i handen vid varje tillfälle som jag såg honom under de tre dagar jag besökte avdelningen. Ingen av personalen reagerade som jag uppfattade det.
  Men det är ju bara ett exempel på att man inte är intresserad av orsaken till sjukdom.

  När min man f.d. insulinbehandlad diabetiker var med om en olycka och vårdades några dagar på sjukhus så serverade han ”diabeteskost”. Precis den kosten en gång utlöste hans diabetes.
  (Vi löste det med att jag tog med mig mat till honom varje dag).
  Detta är ju bara några droppar i det oändligt stora okunnighets- havet om kosten förhållande till sjukdom.

 24. 24

  @ Margareta Lundström: ”Om Löfven eller någon annan politiker, i stället satt ner foten och sagt, att vi kan inte längre mata denna omättliga sjukvård med skattepengar.”

  Var och en av oss har ju möjlighet att försöka medvetandegöra/påverka /:… Löfven eller någon annan politiker” :/. Dr Annika har sedan lång tid tillbaka uppmanat sina bloggläsare att försöka påverka politiker/starta ett folkuppror (finns längst ner i länklistan); under årens lopp har många tillsksrivit både myndigheter och politiker, men hittills har försöken mötts med härskartekniker som tystnad, förlöjligande, mördande reklam i motsatt syfte etc.

  Det är väl bara att spotta i nävarna och ta nya tag 🙂

 25. 25

  @ sofia:
  Helt rätt Sofia!
  Vi kan inte bara kvirra utan vi måste handla och påverka politikerna. Men jag måste tillstå att det är svårt. Jag var ute i valrörelsen och talade med politiker av alla färger. Jag fick positivt gensvar från nästa samtliga men samtidigt menade de att det var inte deras bord utan de uppmanade mig att tala med Livsmedelsverket. Ridå!
  Men så tänker jag: politiker är väl också människor, politiker har väl också barn, politiker har väl också föräldrar, politiker blir väl också sjuka. Politiker måste väl även ha ögon att se med öron att höra med, eller….

  Absolut Sofia, vi får spotta i nävarna och ta nya tag!

 26. 26
  Tombola säger

  @ 24 Margareta Lundström:
  En ganska vanlig syn skulle jag tro,,,

  Men jobbade jag inom vården skulle jag nog bara rycka på axlarna såvida inte personen ifråga var utvecklingsstörd på något sätt – trots allt har vi ju ett eget ansvar och det är inte längre straffbart att ta livet av sig oavsett vilken metod man föredrar – straffet för själmord togs bort redan 1856 om jag inte minns fel?

  Innan dess fanns det faktiskt de som blev brända på bål just för upprepade (och misslyckade) självmordsförsök – idag skulle bli etiskt ohållbart och alltför energikrävande att elda upp alla rökare & läskdrickare om deras laster betraktades som ett utdraget självmord,,,,

 27. 27
  Ann Kristin säger

  Dalarnas sjukvårdsparti DSP har fallagt för att GBP spräcker budgeten, som jag har nämnt tidigare här. https://www.kostdemokrati.se/nyheter/2012/09/04/pressmeddelande-experimentmetod-spracker-dalarnas-budget/

  Landstinget har haft ekonomiska problem länge, vi oroar oss här i Dalarna, och inget parti verkar vilja ta tag i det. Det rullar på mot avgrunden…men en kollaps innebär i alla fall att man blir tvungen att lösa problemet.

  Jag tvivlar inte ett ögonblick på att vår ekonomiskt skakiga samhällsbyggnad kommer att innebära drastiska förändringar inom alla sfärer, inte minst vården, läkemedels- och livsmedelsindustrin. Fem år till får vi, sedan kraschar systemet. Men vi ska inte underskatta det som mobiliseras i kris, folk lägger sig inte ner och ger upp. Då kommer absolut livsnödvändig vård att tvunget prioriteras, och då kommer alla läkare som möter typtvåor att snabbt tvingas tänka om.

 28. 28
  Tombola säger

  28 @ Ann Kristin:
  Helt rätt – men vi blir nog allt fler som inser vikten av att försöka hålla oss friska på egen hand.

  Idag är det väl knappast någon diabetiker som inte känner till LCHF – om man väljer naturalförloppet eller på egen hand botar sig med kosten är ännu så länge frivilligt men självkostnaden för piller och annat för vårdtagaren kommer nog inte att bli lägre i framtiden,,,,

 29. 29

  @ Tombola: /:… om man väljer naturalförloppet eller på egen hand botar sig med kosten är ännu så länge frivilligt …:/

  ”Frivilligt och frivilligt” – min granne 80+ som är diabetiker t2 litar mer på diabetessköterskan och sin läkare (för att inte tala om läkemedelsbolagets ”trovärdiga” reklambroschyr) än på den kunskap man kan skaffa sig via Internet … vågar helt enkelt inte chansa …

 30. 30

  @ Tombola:
  Tombola! Jag ger dig på ett sätt rätt att man inte kan förbjuda människor att ta livet av sig och man kan inte heller tvinga dem att lyssna.

  Men å andra sida om jag fått reda på någonting som blivit av stort värde för mig – har jag inte då moralisk skyldighet att dela det med andra, om jag tror att de kan ha nytta av det.

  Dr Annika Dahlqvist gjorde ju en personlig upptäckt på sig själv. Hon tog en stor professionell risk genom att sprida sin upptäckt till sina patienter och på sin blogg.

  Jag tror att vi kan vara övertygade om att många läkare och annan sjukvårdpersonal tillämpar LCHF på sin själva och sin familj, men underlåter att informera sina patienter.

  En släkting till mig var tungt medicinerad för sin diabtes typ 2. Jag berättade för om min mans resa bort från sitt ”insulinberoende” med hjälp av LCHF. Han var idel öra! Jag uppmande honom att läsa den bok som hjälpt oss och jag erbjöd mig att maila information. Ingendera var han intresserad av. Då handledde jag honom i LCHF under drygt en vecka per telefon och han var helt med på noterna.
  Hans blodsocker rasade och var snart helt normalt. Jag blev rädd och uppmande honom att genast gå till sin doktor för att ta prover omvärdera medicineringen. Det lovade han att göra. Så inbillade jag mig att diabetesindustrin förlorat en kund.

  Jag hörde ingenting ifrån honom förrän vi träffades på en släktmiddag ett år senare.
  Det poängterades då, att tidpunkten för middagen, maten (fettfattigt och kolhydratrikt) var helt anpassad till min kusins diabetes och hans insulinsprutor.

  Visst, hade han gått till sin diabetessköterska. Hon var så käck och trevlig. Men hon hade talat om för honom att så här kunde han inte fortsätta. Det var farligt. Så hon fick honom på banan igen med hela batteriet av mediciner. Underförstått, jag hade jag lett in honom på farliga vägar.

  Sens moralen för mig är att ta min hand från dem som inte vill läsa själva och att man inte skall tro att alla diabetiker är medvetna om LCHF.

 31. 31

  @31 Margareta. Något jag märkt är att många tror att alla vet vad LCHF är. Att tro att alla diabetiker vet, är en utopi.
  En diabetikerförening hade ett upplysningsmöte på ett bibliotek, mötet var öppet för diabetiker och allmänheten. Jag var där försökte försiktigt ta upp en dialog om LCHFkost, mycket snabbt fick jag klart för mig att jag inte skulle komma dit och sprida farliga koster.

  Så tro inte att folk vet. Märker oxå att många här inne inte har en aning om vad det handlar om.

  Tyvärr

 32. 32

  @ juni:
  Det är en aning sorgligt, men tror du har rätt. Skulle önska att det vore bättre spritt, men det finns så mycket krafter mot den kunskapen. Krafter som bygger på gamla myter som jag förstått. När man har stora problem i samhället upprätthålla en godkänd sjukvård pga. ekonomi, borde man vara snabb ta till sig rådande erfarenheter av LCHF om man vill vara trovärdiga i sina strävanden.

 33. 33

  @ ruben:
  Menar, varför vill man inte inom sjukvården sprida kunskapen, när det finns så många positiva erfarenheter?

 34. 34
  tombola säger

  @ Margareta Lundström:
  Det finns ju en hel del folk inom vården som aktivt motarbetar LCHF och det är ju helt tokigt.

  Likaså är det ju skojare som sitter i ledningen för vissa ”diabetes föreningar” – de tycker det är viktigare att medlemmarnas hälsa offras så att de kan få lite mutresor och annat från industrin.

  Men folk i största allmänhet lyssnar hellre till de som förespråkar naturalförloppet för då kan de fortsätta äta och vara soffpotäter på samma sätt som de alltid har gjort,,,,

  Jag hävdar inte att det är fel att tala om för folk att det går att äta sig frisk men jag har full förståelse för om folk inom vården inte påtalar när en smällfet och ny opererad 40-åring häller i sig massor med läskeblask – lite ansvar får man väl ändå ta för sin egen hälsa?

 35. 35

  @ Tombola
  Det kanske inte är så lätt att göra rätt när man får felaktig information.Att tala om ansvar under sådan omständigheter är fel.

 36. 36

  Jag kan hålla med allt som alla skriver. Jag kan tycka att var och en får ta ansvar för sig själv och jag kan tycka att man har en skyldighet att tala om vad man vet. Det beror på.

  Men om man skall återgå till frågan som Dr Annika Dahlqvist väckte om det intima samarbetet mellan Karolinska Institutet och Astra Zenica.

  Om vi skulle önska något läkemedel som botar en sjukdom som vi vill att de skall utveckla för de 650 miljonerna? Vad skulle det vara? Det får inte vara någon sjukdom som kan behandlas med rätt kost eller livsstilsförändringar. Det får inte vara en sjukdom som kan botas med sanering av miljön.

  Vilka sjukdomar?

  Själv skulle jag föreslå infektioner -något som kan ersätta penicillin.

 37. 37

  @ Margareta Lundström:
  Skulle vara bra med något liknande, som infektioner, när det nu har skapats de resistenta bakterierna pga. ovarsamt brukande av penicillin. Men kan ett kemifabriksmärke kunna vända på sin agenda till att bli en oegoistisk hjälpare i nöden? Kan en oberoende förutsättningslös studie göras på KI tillsammans med Astra Zenica?

 38. 38

  @ Margareta Lundström: Astra Zeneca menar jag. Har svårt med hur man stavar namnet. Hoppas det blev rätt nu.

 39. 39
  Kattmoster säger

  @ 31 Margareta Lundström:

  Du gjorde så gott du kunde i alla fall. Men det är allt bra besynnerligt hur många det är som är så auktoritetsbundna att de inte vågar lita på sina egna erfarenheter. Det borde ju vara så enkelt att kolla hur det ligger till för den som ändå regelbundet mäter sitt blodsocker. Antagligen är det de där idéerna om att fett leder till hjärt- och kärlsjukdom som ligger bakom. Blodsockret kan man ju enkelt kolla upp men vad som händer i ådrorna ser man inte på samma sätt. Då ligger det kanske nära till hands att tro på vad en diabetssköterska säger.

 40. 40
  Kattmoster säger

  @ 37 Margareta Lundström:

  Instämmer i ditt förslag. Där är nog vår största utmaning när fler och fler bakterier verkar bli resistenta.

 41. 41

  @ sofia:

  Jag har gjort precis det – försökt att påverka.
  Jag skrev till Stefan Löfvén. Han fick ett långt brev och två mappar med olika artiklar.
  Jag fick ett fint svar – 4 sidor.
  Jag hoppas verkligen att han blivit litet ”visare”, men sedan är det det här med jobben……
  Det skall hela tiden tas fram ny forskning, nya ”läkemedel”, skapas jobb, börskurserna skall gå upp osv. Det (inklusive vården) håller på att spåra ur.

  Här är en del av innehållsförteckningen i den ena mappen.
  Många av artiklarna går säkert att hitta om man googlar rubriken.
  —————————————————————————————————————————————–.

  Läkare som undanhåller information missbrukar sin makt, http://www.newsmill.se, 2012-01-29

  Patienter befinner sig i ett oerhört underläge i vården, http://www.dagensmedicin.se, 2011-05-18

  Läkarna stal mammas chans till ett normalt liv, Dagens Nyheter 2008-09-10

  Fri översättning av ”Our Mom´s Story”, http://www.healthyskepticism.org, juni 2010

  Cancerforskningen måste befrias från industriintressen, http://www.newsmill.se, 2012-08-16

  Lies, Damned Lies, and Medical Science, http://www.theatlantic.com, november 2010

  Vart bär de hän med vår sjukvård?, debattartikel från http://www.lakartidningen.se, 2012-09-11

  What You Don`t Know Can Hurt You av Alan Cassels, http://www.commonground.ca, juli 2012

  Scary Statin Side Effect Substantiated, http://www.peoplespharmacy.com, 2012-08-12

  Osteoporosmediciner – varför ska man hålla en paus?
  2010-10-26, Källa: Internet, webbdoktorn (finsk TV, yle?)

  Förteckning “Statin Drug Side Effects Articles”, http://www.spacedoc.com, 2012-09-19

  Bone Scan Mania: A 12 Year Drug Industry Con Finally Exposed,
  http://www.alternet.org, 2012-01-19

  Högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män, http://www.dn.se, 2011-04-26

  Patientberättelser om statiner från olika hemsidor i USA

  Fri översättning av Wonder drug that stole my memory, http://www.telegraph.co.uk, 2009-03-12

  Statins and ALS-Like Syndrome, artiklar + några få patientberättelser (finns många fler)
  http://www.peoplespharmacy.com, 2009-07-31

  Patienten har tappat sin makt, debattartikel av Bengt Järhult,
  http://www.lakemedelsvarlden.se, 2010-12-02

  Lawrence man warns of antibiotic side effects + några kommentarer
  Källa: Internet, 2010-07-12

  Alan Cassels on the four Ws of medical screening, vancouversun.com, 2012-07-06

  Böcker, www-adresser m.m. 2012-09-09

  Socialstyrelsens nya regler för läkemedelsgenomgångar, http://www.janusinfo.se, 2012-09-03

 42. 42

  @ Marie:
  Heder åt Dig! Föredömligt bra initiativ och artiklar.

 43. 43

  @ Marie:

  Jättebra Marie!

  Nu är det upp till oss andra att följa ditt exempel. Jag tänker att länken i Margaretas #10 är en bra utgångspunkt; det finns stora vinster att göra både när det gäller pengar och mänskligt lidande. Att som SLV och etablerade kostexperter med hänvisning till omoderna studier negligera information från seriösa läkare som Annika/Andreas samt de hälsovinster som bl.a. diabetiker gör och öppet redovisar är ren skandal!

 44. 44
  Marie säger

  Tack Margareta Lundström och Sofia (#42 och 43) för era uppskattande ord.

  Först måste jag erkänna att jag inte är någon expert på lågkolhydratkost utan snarare en person som på nära håll sett att vården är på väg åt helt fel håll.

  Jag har, på nära håll, sett konsekvenserna och det har fått mig att reagera t.ex. när det gäller äldrevården och den myckna medicineringen, bristen på information osv. De här sakerna upptäckte jag inte på en gång. Det har snart gått 10 år sedan min gamla pappa kom hem drogad efter en kort vistelse på ett äldreboende.

  Blotta åsynen av honom gjorde att jag förstod att det handlade om drogning.

  Lyckligtvis hade jag just fått Internet och kunde börja ta reda på saker själv och då upptäckte jag att en av de nytillkomna medicinerna redan var indragen i England eftersom man kunde få allvarliga hjärtrytmrubbningar osv. Så är det fortfarande – en viss medicin anses hälsobefrämjande i ett land – men är indragen på grund av allvarliga biverkningar i ett annat.

  I Sverige fick den aktuella medicinen fortsätta att säljas ytterligare ett år och när den slutligen drogs in var det tyst, tyst.

  Jag blev upprörd och då tändes gnistan att ta reda på mer.
  Jag sökte information på Internet, jag beställde den ena boken efter den andra (de flesta från USA ). Boklistan är numera ganska lång och inkluderar förstås också Uffe Ravnskov, Annika Dahlqvist mfl, men de flesta böckerna handlar om läkemedelsindustrins arbetsmetoder, hur man säljer in sjukdomar/mediciner, om kolesterolmyten m.m. Jag tror att det är bra att känna till helheten och jag upptäcker hela tiden att Sverige alltmer börjar likna USA.

  På min boklista finns bl.a. Selling Sickness och Seeking Sickness (om screening).
  Alan Cassels (Kanada) är medförfattare i den första och ensam ansvarig för den andra.

  Selling Sickness rönte stor uppmärksamhet när den kom för en del år sedan. Man har också anordnat konferenser under samma rubrik och 2013 var den i Washington D.C.
  Där diskuterades bl.a. att starta bokklubbar. Man har tagit fram en lista över lämplig litteratur – allt för att påverka och få människor att bli mer medvetna, att inte svälja alla diagnoser och därtill hörande piller. Det gillar jag.

  De har också tagit fram exempel på hur man kan bemöta människor som inte ”delar ens åsikter”. Medlemmarna i bokklubbarna uppmuntras att diskutera, kontakta press, skriva insändare m.m. – allt för att vända den felaktiga diagnos- och pillertrenden.

  Det finns stora problem med överdiagnosticering/medicinering i många länder t.ex. i USA, Kanada, England och Sverige.

  Jag citerar några rader från hemsidan, sellingsickness.com.

  “Booktivism” — A Project for Activism and Awareness
  Because talking about the issues raised at the conference shouldn’t stop when the conference ends, we have created a special Disease-Mongering Book Club and Curriculum Project we are calling “BOOKTIVISM”.

  There are many great recent books by doctors, journalists, lawyers, and ordinary citizens deeply affected and outraged by disease mongering. They expose the stories and the facts behind the selling of sickness by reckless marketers of medical products, tests and treatments. We will have a BOOKTIVISM display and special workshop at the conference, and many of the authors will be attending.

  These books need to be read and shared, so we will give conference attendees book lists and reading guides with summaries, quotes, author backgrounds, and discussion questions. We will also provide handouts with guidelines for setting up “BOOKTIVISM” book clubs and using books about disease-mongering in the classroom.

  Click here for the BOOKTIVISM materials distributed at the Selling Sickness conference. Read, share, and enjoy! ” Slut citat

  Alan Cassels brukar också skriva intressanta krönikor på commonground.ca och artikeln i juli-numret har rubriken ”A dangerous deception” och handlar om diabetes.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa