Farligt att inte äta protein på morgonen?

Ur Johanna Eknes kommentar  (nr 21) på Kostdoktorn  saxar jag :
”Det jag tror kan vara skadligt i längden är när man … häller i sig fett, t.ex. på morgonen, för att sen slippa äta mer under dagen, viket somliga gör.”

Anser Johanna (och Anna Hallén) att det är viktigt att få i sig det protein man behöver jämnt fördelat på 3-4 måltider per dag?
Eller är det grönsakerna hon oroar sig för att vi ska få brist på på morgonen? Jag tror att det är få som äter några större mängder grönsaker på morgonen.

De flesta som dricker fettkaffe på morgonen äter mat senare på dagen (om de inte fastar den dagen förstås), så var hon fick  ”slippa äta mer under dagen”  ifrån vet  jag inte.

Var och en har ett ansvar mot sin kropp att förse den med nödvändiga näringsämnen. Hur ofta detta bör ske är något som forskning kan ta fram, samt att man tills dess får prova sig fram till vad som gäller för en själv.

 

Comments

 1. 1

  Tycker mig se en koppling tiil tjafset som var när ”ULTIMAT” fjantade runt.

 2. 2

  ”Var och en har ett ansvar mot sin kropp att förse den med nödvändiga näringsämnen. Hur ofta detta bör ske är något som forskning kan ta fram, samt att man tills dess får prova sig fram till vad som gäller för en själv.”

  Jo… – Annika – och i mitt fall så ingår därför bl a en viss mängd kolhydrater/socker i frukosten.

  Ett visst stöd för det tycker jag mig ha i att jag som bebis till min amningsfrukost då åt fett (55 %), kolhydrater/socker (37 %) och protein (8 %). Mer om detta i kommentarsfältet här.

 3. 3

  Detta med att frukosten och exakt tre mål om dagen på bestämda tider är så viktig har ju varit kostrådgivarnas och Anna Halléns favorithypotes länge och därav de hätska utfallen mot dem som dricker en kopp kaffe med en matsked smör eller kokosfett i på mogonen. Något vetenskapligt stöd för detta har aldrig funnits.

  Lars-Erik Litsfeldt skrev nyligen om en studie (förvisso inte LCHF) som visade att två mål om dagen gav bättre viktminskning än sex mål om dagen, trots samma kalorimängd:
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10224/Forskningsron-for-viktminskning-Tva-mal-mat-per-dag-battre-an-sex.aspx

  Den isländska bloggen Authority Nutrition (engelska) har gjort en strålande vetenskaplig genomgång av myterna om hur många måltider man ska äta per dag och att frukosten är så viktig:
  https://authoritynutrition.com/how-many-meals-per-day/

  Jag har till och med hört Livsmedelsverkets dåvarande chefsnutritionist säga att hon inte längre trodde på detta med måltidsordningens betydelse… men hos Kostrådgivarna lever myterna kvar.

 4. 4
  Ann Kristin säger

  Jag är ny i lchfkretsar och brukar aldrig ge mig in i alltför långrandiga diskussioner, därtill är mitt humör alltför stabilt och tiden för kort, men i det här fallet har jag lyckats reta upp Johanna Ekne. Det var inte min avsikt, men jag har ju följt Annika från början, även Skaldeman, och tagit till mig lchf utan andra bloggar, kokböcker osv. Jag gillar det rena budskapet, utan krångel, även om det visst kan vara trevligt med en kladdkaka i hop med familjen. Jag ogillar pekpinnar om hur och vad man får äta. Inte heller har jag sett det hos grundarna av rörelsen. Ät vad du vill, och ta konsekvenserna. Bra och tydlig kommunikation.

  Sedan ett halvår har jag mer tid och ork för bloggar, och visst har jag häpnat över en del, men fortfarande trodde jag att konsensus rådde om vad lchf ÄR (även om detaljer diskuteras). Saker har tillkommit, fasta, fettkaffe osv, men det är inget märkligt, fastat har jag gjort sedan 1975, fettkaffe hade redan samerna. Kring Medelhavet är det nästan ingen som äter frukost, när jag jobbade där tog byggjobbarna en hutt plommonbrännvin och en espresso klockan sex på morgonen 😉

  Hur Johanna Ekne än vänder på sitt inlägg så är det ute nu och hon får stå för det. Jag tycker exakt det jag har skrivit, ur djupet av mitt hjärta. Jag har tagit det som respektlöst mot det lchf står för i grunden, och dessutom var det snurrigt skrivet, men nu lägger jag det åt sidan.

  Jag har lärt mig oerhört mycket på den här bloggen, liksom den förra, där jag ofta sökte svar på frågor som dök upp. Det är en skatt för framtida forskare, för nu kan det inte vara långt kvar innan de dyker upp. Det finns oerhört mycket material, och tusentals människor, om man vill göra något av detta.

 5. 5

  Josef Boberg Skrev:

  Ett visst stöd för det tycker jag mig ha i att jag som bebis till min amningsfrukost då åt fett (55 %), kolhydrater/socker (37 %) och protein (8 %). Mer om detta i kommentarsfältet här.

  ”…till min amningsfrukost då åt fett (55 %), kolhydrater/socker (37 %) och protein (8 %).” – skall rätteligen vara – ”…fick jag till min amningsfrukost då min energi ifrån fett (55 %), kolhydrater/socker (37 %) och protein (8 %).”

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Josef Boberg:
  Att du som dibarn åt 37E% socker, laktos, innebär inte att det är bra att göra det som äldre.
  Dibarn ska växa fort de första åren och behöver därför socker och insulin. Vuxna ska inte längre växa och behöver därför inte så mycket insulin, utan bara en basal mängd, som man får även med LCHF.

 7. 7

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Vuxna ska inte längre växa och behöver därför inte så mycket insulin, utan bara en basal mängd, som man får även med LCHF.

  Jo… – Annika – och därför ser ju min LCHF-frukost ut som den gör.

 8. 8
  Dennis säger

  Det som är viktigt under dygnet är att inte äta något under 16 timmar då får kroppen en chans också att reparera dna.

 9. 9
  Professor Göran säger

  I Eknes argumentation kring kosten finns det i mina ögon någonting som mest liknar ett självbelåtet småprat, eller rent ut sagt ett ovetenskapligt ”babblande” om ni ursäktar uttrycket, där hon försöker, och detta är det skamliga, profitera på folks fördomar om LCHF för att på så sätt själv hamna ”in the limelight” vilket i alla fall får mig själv att känna ett visst illamående.

  I detta finns det i mina ögon knappast någon ärlighet.

  Varken Ekne eller Anna Hallén verkar heller längre vara intresserade av det som är fundamentalt viktigt när det gäller förhållandet mellan vår kost och vår hälsa och de har nu de facto också anslutit sig våra motståndares skara och där har de starka ekonomiska krafter, men knappast vetenskapen, på sin sida.

 10. 10

  @ Professor Göran:

  Kan det bli så mycket annorlunda när AH är Pauluns lilla fågelunge och Ekne utbildad av AH

 11. 11
  Katarina säger

  Varför måste man hela tiden hacka på varandra i dessa kretsar? Det blir så obehaglig stämning så fort någon vågar öppna munnen och säga nåt kritiskt. Oftast är det kvinnor som får dessa kängor där det nu beskrivs som att de ”fjantar runt” och ”babblar” – se ovan. Usch säger jag – jag har börjat må dåligt av att läsa här och på kostdoktorns forum så nu tackar jag för mig. OBS att jag faktiskt gillar dig Annika och allt du gjort för folkhälsan.

 12. 12
  Kattmoster säger

  Kan det vara så att de stöter på många människor med ätstörningar? Att BARA dricka fettkaffe låter inte särskilt sunt. Men då är det ju inte LCHF det handlar om utan just en ätstörning och den kan man faktiskt inte lasta LCHF för.

  Själv minns jag en ung kvinna som jag, via en blogg, försökte hjälpa. Hon klagade över att hon gick upp i vikt av LCHF och vi var flera stycken som försökte ge henne råd ända tills det visade sig att hon var gravt underviktig. Hon SKULLE med andra ord gå upp i vikt! Då blir man lite trött.

  Men – ätstörningar är inget LCHF ska lastas för och det måste en kostrådgivare förstå och kunna hantera.

 13. 13

  Känns Katarina igen ?

 14. 14

  Hmm…. tror det är lite för många småpåvar inblandade, ju fler kockar ju sämre soppa brukar det ju heta. Själv lyssnar jag mest på de som jag anser har mest på fötterna, nämligen Annika, Andreas och Ann Fernholm – mest på grund av att de mot bakgrund av sin långa utbildning och erfarenhet rent logiskt borde ha mest kunskap. Man får lära sig att sålla lite, det är många som vill vara med och tycka och tänka! Låt bli att förfasas över uppmärksamhetstörstarna.

 15. 15

  Katarina Skrev:

  Varför måste man hela tiden hacka på varandra i dessa kretsar? Det blir så obehaglig stämning så fort någon vågar öppna munnen och säga nåt kritiskt. Oftast är det kvinnor som får dessa kängor där det nu beskrivs som att de ”fjantar runt” och ”babblar” – se ovan. Usch säger jag – jag har börjat må dåligt av att läsa här och på kostdoktorns forum så nu tackar jag för mig. OBS att jag faktiskt gillar dig Annika och allt du gjort för folkhälsan.

  ””Att beskriva verkligheten i strid med människors sanning leder inte sällan till att folk känner sig kränkta och nedvärderade. Detta eftersom det är viktigare att ha rätt i dagens samhälle – än vad som ÄR rätt !” – slut citat härifrån.

  I o f s så kan Carl Norberg, som lade den kommentaren på min blogg 2010, ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att han har.

  Vad tror Du ❓

 16. 16
  Ann Kristin säger

  @ Mona:
  Oftast är det rätt att inte förfasas, men kostrådgivarna är en del av kostetablissemanget, har en plattform, skriver böcker i många fall, pretenderar på att vara just rådgivare och kunna hjälpa många, därför måste de kritiseras – de tar betalt för sina råd i många fall.

  Jag väljer noga vilka jag lyssnar på, och allra mest lyssnar jag på min egen kropp.

 17. 17

  Japp, nu har de professionella gråterskorna kallats in och kritiken mot mot Kostrådgivarnas famösa inlägg om att folkrörelsen LCHF är en sekt ska nu skyllas på könsmaktordningen. Eknes (med instämmande av Hallén) inlägg är ett av de grövsta anklagelserna mot folkrörelsen LCHF som någonsin gjorts, inräknat alla raljanta utspel om LCHF som gjorts av sådana som Rössner, Marcus, Hellenius och Erlandson-Albertson.

  Dags för Kostrådgivarna att välja sida! Antingen samtycker ni till denna absurda svartmålning av folkrörelsen LCHF som en sekt eller också inte. Ni kan inte både äta kakan och ha den kvar och marknadsföra er som LCHF.

 18. 18

  @ 17 Per Wikholm.

  Gråterskorna…
  Jag vill minnas att SSS fick mycket stryk på sin tid.Professor Göran har fått ta emot
  en hel del glåpord.
  Så att det bara är kvinnor som får mothugg är typiskt för Gudruns småflickor.

  Synd att de tar så stor plats att alla duktiga kvinnor inte kommer fram.

 19. 19
  Ann Kristin säger

  Per och Juni, jag har missat gråterskorna, inte heller har jag uppfattat att det skulle handla om könsmaktsordning. Däremot tror jag att det handlar om detta:

  ”Jag tror att kostrådgivarna gör en korrekt affärsmässig bedömning. Bokstavskombinationen LCHF är brännmärkt. Många människor har uppfattningen att LCHF är extremt och sekteristiskt och kan inte tänka sig att äta LCHF av det skälet. Samtidigt har medvetenheten om riskerna med socker och snabba kolhydrater ökat. Och rädslan för fett har minskat. Forskningen pekar också på fördelar med mindre kolhydrater och mer fett. Även Rössner, Claudan, Hellenius och co kommer att kasta lågfettsdieterna över bord så småningom. Men aldrig att de kommer att säga att LCHF är rätt. De kommer att hitta på nya beteckningar och modeller. De kommer också att idka historerevision och vilja att LCHF framstår som en kost där man bara äter bacon och dricker grädde. De behöver den bilden som något de kan vända sig ifrån och på det viset mörklägga sina egna misstag. Kostrådgivarna som nu kallar LCHF för en sekt gör kostetablissemanget en jättetjänst.”

  Kaja, på Kostdoktorn, knivskarpt sammanfattat.

 20. 20
  Agneta säger

  Var hittar jag info om LCHF-resan till Rhodos?
  Länken fungerar inte…

 21. 21
  Kattmoster säger

  @ 19 Ann Kristin:

  Jag tror också att det handlar om det. (För övrigt: Tack för alla kloka inlägg, Ann Kristin, både här och på Kostdoktorn och Eknes bloggar!) Däremot kan det kanske vara så att gråterskorna dykt upp på andra kostrelaterade bloggar. Jag skulle kunna tänka mig det men vill inte söka runt eftersom jag inte vill ge dem några klick.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Agneta:
  Vilken länk är det som inte fungerar? När jag klickar på annonsen i bloggmarginalen ser det ut att funka.

 23. 23
  Ann Kristin säger

  @ Kattmoster:
  Detsamma. Jag brukar vanligtvis inte känna så pass starkt för saker på nätet, undviker drama och troll och har varit förskonad från de otrevliga sidorna av nätkontakter. Men någon gång ska man väl reagera, antar jag. Jag är fortfarande lite upprörd, men jag skyller det på lchf, måste vara ketosen eller nå’t 😉

  Jag höll mig undan när Skaldeman fick på pälsen för att han skulle vara mansgris, om jag fattade den händelsen rätt, för det var ju absurt. Dessutom var det en så typisk grej man kastar efter en äldre man. Jag antar att gråterskor och könsmakt avhandlas på ställen jag inte ens vet om att de finns 😉

 24. 24

  Ann Kristin: Gråterskan hittas på #11 i detta blogginlägg.
  I övrigt håller jag helt med din/Kajas analys.

 25. 25
  Agneta säger

  @ Annika Dahlqvist:
  snurrar (webs.com) och sedan ”sidan kan ej visas. Gäller även när jag går in via evenemangskalendern. Har du någon direktadress där jag kan läsa?

 26. 26

  Ann Kristin.
  Gråterskorna förekom även på Kostdoktorn när sss fick påhopp.

  Långt tidigare fick sss myket kritik och hånades för många av sina åsikter.
  Professorn fick (om jag inte minns fel) mycket kritik hos kostdoktorn.
  Vad jag stör mig på är dessa påhopp som är ogrundade och har bara ett syfte,
  nämligen att väcka uppmärksamhet i ekonomiskt syfte.

 27. 27
  Fettkaffe4ever säger

  @ Ann Kristin:

  Jo så blir det nog. Paulun försökte ju introducera LCHQ. Strunt samma, börjar bli rätt trött på dessa kvasidiskussioner. Jag har köpt Anna Hallens böcker men kommer aldrig göra det igen. Allt man behöver veta om LCHF finns på nätet och det funkar fint med vanliga recept. Bara att ha i extra smör/grädde. Men det ska ju krånglas till för annars behöver man ju inte alla böcker och kurser som bettlas. Kostrådgivarna beter sig som ett gäng kärringar. Tack o hej.

 28. 28
  Ann Kristin säger

  @ Fettkaffe4ever:
  Och det var väl slutkommentaren, för min del. Ibland är det skönt med ett avslut, Min första och enda diskussion, men ni andra har ju varit med ett tag. Tack o hej, du har så rätt 😉

 29. 29
  Obelix3 säger

  Juni,
  Helt rätt de försöker skramla och låta så mycket de kan och sen spelar de på folks okunnighet.
  Jäkla sätt. Nåja nu ser vi att ”the dark side” har visat sig och vi vet vilka de är. undrar om Paulun drar i trådarna i balgrunden likt Emperor Palpatine i Star Wars. =6

 30. 30
  Katarina säger

  Och nu ska jag kallas ”gråterska”!!??? Då kallar jag er foliehattar. För det är det ni är.

 31. 31

  @ 30 Katarina.
  Det bjuder vi på

 32. 32
  Kattmoster säger

  @ 30 Katarina:

  Men hallå! Hade inte du tackat för dig? Svårt att lämna?

 33. 33

  @ 32
  Hon behöver sista ordet.Det roar mig att se hur patetisk hon är

 34. 34
  Professor Göran säger

  @ Kattmoster:

  Jag vet inte riktigt varför jag tycker det här är humor 🙂

 35. 35
  Vox Humanae säger

  Internettroll, oftast bara kallade troll, är personer som skriver på internetforum och liknande (ursprungligen på Usenet) i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl eller utdragna ofruktbara diskussioner.
  Inläggen som trollen skriver är vanligtvis provokativa, märkliga, irrelevanta och oseriösa. Trollens beteende och metoder kan till exempel vara att låtsas ha extrema åsikter av olika slag, att använda sig av tydligt ologiska argument och/eller otrevliga diskussionstekniker, såsom härskartekniker. Målet är att få övriga att tro att trollet menar allvar och känna sig tvungna att skriva svar.

  Saxat härifrån https://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Agneta:
  Den här länken fungerar för mig https://panagosholiday.webs.com/lchfrhodos2013.htm

 37. 37
  Dennis säger

  Härmed och nu myntar jag ett nytt uttryck som förenklar hela vår syn på kost.
  ”NWP”- No white poison.

 38. 38

  @ 34

  Har man humor kommer man långt

 39. 39
  Obelix3 säger

  Katarina
  I alla fall jag är en tvättäkta foliehatt, studerar bl.a exotiska energiformer att ersätta kol, olja kärnkraft m.m.. Finns en på väg ut E-Cat en LENR -teknik, Av uppfinnaren Andrea Rossi Där forskare från Svenska Kungliga Vetenskapsakademien och Uppsala universitet tredjepartstestat maskinen tidigare i år. En 1 MW- maskin stor som en container är på väg ut kommersiellt, den drar ett gram nickel per 16 MW enligt uppgift, konceptet bygger på transmutation (ej radioaktiv)
  Får nog snart ta av mej aluminiummössan

  https://www.elforsk.se/Global/Aktuellt/Artikel%20Arxiv%201305%203913.pdf
  https://pesn.com/2013/05/20/9602320_VINDICATION–3rd-Party-E-Cat_Test-Results-show-at-least-10x-gain/

  Lite OT där men intressant tycker iaf jag.

 40. 40
  Ann Kristin säger

  @ Obelix3:
  Häftigt, jag såg dokumentären om Rossi och har tillbringat mycket tid i regionen i ungdomen. Dessutom är jag intresserad av ny energiteknik, på lekmannanivå. Jag tar gärna på mig en foliehatt i vetenskapens namn ;).

 41. 41
  Obelix3 säger

  Tiden vi lever i är sannerligen fantastisk,

 42. 42
  Obelix3 säger

  Ann Kristin,
  Ja mee! 🙂
  Sterling Allen har massa info pesn.com

  Inge mera O.T nu, lovar..

 43. 43

  Obelix3 Skrev:

  Katarina
  I alla fall jag är en tvättäkta foliehatt, studerar bl.a exotiska energiformer att ersätta kol, olja kärnkraft m.m.. Finns en på väg ut E-Cat en LENR -teknik, Av uppfinnaren Andrea Rossi Där forskare från Svenska Kungliga Vetenskapsakademien och Uppsala universitet tredjepartstestat maskinen tidigare i år. En 1 MW- maskin stor som en container är på väg ut kommersiellt, den drar ett gram nickel per 16 MW enligt uppgift, konceptet bygger på transmutation (ej radioaktiv)

  Obelix – brist på energi är en ren bluff – precis som CO2-frågan är det – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

 44. 44

  @ 43

  Jag tror du har rätt Josef.. Dessutm fick svamlaren fredspris,visst är det fantastiskt.

 45. 45

  Här är ett analys försök av den sekt som myntat”folliehat” och många andra nedsättande omdömen,

  https://sv.vof.wikia.com/wiki/VoF_och_LCHF

 46. 46

  Ett under egentligen att en gräsrotsrörelse baserad på Dr Annika Dahlqvists LCHF-blogg behöver ”kostrådgivare”. Logiken haltar.

  Plötsligt hör jag att det finns biverkningar av LCHF, och det hör jag från ”kostrådgivare”.

  Snälla kan någon publicera en observationsstudie om detta samband, dvs att folk som inte kan förstå vad dom läser på internet är samma som uppsöker/anlitar en ”LCHF-kostrådgivare” och är samma som kliar sig i armhålan………

 47. 47

  @ Annika Dahlqvist:

  ”Att du som dibarn åt 37E% socker, laktos, innebär inte att det är bra att göra det som äldre.
  Dibarn ska växa fort de första åren och behöver därför socker och insulin. Vuxna ska inte längre växa och behöver därför inte så mycket insulin, utan bara en basal mängd, som man får även med LCHF.”

  Man kan ju tänka att man växer så det knakar tills man är typ 19 år. Sen ska man jobba hårt som vuxen individ för att överleva. De där 37 E% socker är nog inte för mycket. Alla människor verkar gilla sötma. Synd bara att det är fel sort och för mycket av det söta i dagens samhälle.

  Ta bara energidrycker och läsk. Det är helt sjukt vad folk dricker!

 48. 48

  Jag började med fettte för någon vecka sen och upptäckte att det fungerade bra för mig. Jag har under en tid experimenterat lite med kosten för att se vad jag mår bra av. Och att höja fettet verkar vara en sak. Och då underlättar det att kunna dricka fett till frukost ibland. Förstår inte varför det skulle anses vara fel…

 49. 49

  Vissa studier visar att man kan få nominellt bättre resultat vid konditionsträning på fastande mage och att fettförbränningen under själva passet ökar om man inte äter frukost innan. Samtidigt tar kroppen mer energi från protein om du tränar på tom mage och då finns risken att du förlorar mer muskelmassa än om du ätit några timmar före passet. Men om du äter direkt efter träningen och får i dig tillräckligt mycket protein överlag brukar kroppen emellertid kompensera detta under dagen och i slutändan blir skillnaden inte särskilt stor. Det viktigaste är helt enkelt att hitta det upplägg som passar bäst för dig och som fungerar i din vardag.

 50. 50
  Ethel Loberg säger

  @ Angelica – Vardagsliv med LCHF:
  ”Jag började med fettte för någon vecka sen”

  Angelica, jag är värmlänning och blev riktigt fundersam när jag läste vad Du börjat med egentligen….

 51. 51
  Obelix3 säger

  Rättning till min kommentar #39
  1 gram nickel per 23 Mwh ska det vara.

  Så.

 52. 52
  Annika Dahlqvist säger

  @ 50 Ethel Loberg:
  Ethel, vad är det som är fel med fett-te?

 53. 53

  Annika.Jag tolkade det som att hon tydde det som en kroppsdel.Kanske har jag fel

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa