Vilka är sekteristerna?

Johanna Ekne i Kostrådgivarna ondgör sig över att LCHF-företrädarna är så sekteristiska att hon inte längre vill kännas vid LCHF-begreppet.

Vilka LCHF-företrädare är det hon avser? Jag tycker inte att jag och Kostdoktorn är särskilt fördömande mot minsta kolhydratmolekyl – och alltför fett-förhärligande.

Att det förekommer kommentarer i våra bloggar som andas fördömande mot minsta avvikelse från LCHF tror jag är oundvikligt. Vi kan inte sitta och radera alla kommentarer som är extrema, utan måste låta variationen råda.

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Det här var intressant!

  Om nu all kunskap om vår metabolism värd namnet, dvs. den vetenskapliga, dels visar att kolhydrater är det enda näringsämne vi inte behöver , att naturfolken direkt drabbades av våra välfärdssjukdomar när de utsätts för vår matkultur i form av socker och mjöl och dessutom när de flesta av oss som blivit sjuka i det metabola syndromet återhämtar oss om vi kastar ut kolhydraterna så är det för mig rimligt att också stå upp och försvara LCHF som princip även med risk att bli beskylld för att vara sekterist.

  Men om man på grund av mothugg från etablissemanget och även från vår närmaste omgivning, som i mina ögon i det närmaste utgör ett offer för detta etablissemang, väljer tystnaden så är detta ur mänsklig synpunkt förstås mycket begripligt men kan knappast betraktas som ett modigt beteende.

  Men vi kan väl inte hylla feghet som princip även om den är mänsklig?

  För historien lär oss att när det verkligen ”hettar till” så är det kanske bara en av hundra som är modig och inte viker sig även om vi alla så gärna vill tro att vi tillhör just den procenten av mänskligheten.

  Att Annika tillhör den procenten tvekar jag inte ett ögonblick på och det är just därför jag själv befinner mig på hennes blogg.

 2. 2

  När man är med i en sekt så ser man oftast inte själv att man är det utan man lever i en bubbla, det är först när man tar sig ur det som man ser att man varit med i en sekt.

 3. 3
  Katarina säger

  Jag tycker inte att hon ”ondgör” sig eller uttrycker sig på det hårda sätt som du beskriver.

 4. 4

  Jag tycker Johanna ondgör sig precis som Annika beskriver.
  Det har kommit en hel del nya förståsigpåare som väldigt gärna vill ta plats och tror att de vet bäst

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Katarina:
  Det jag ser att jag citerade fel var att hon skrev ”de renläriga LCHF-arna” och jag skrev ”LCHF-företrädare”. Jag vet inte om jag missförstod henne.

 6. 6
  en ny en säger

  Nog är Johanna gnällig i sin blogginlägg. Månne det beror på att hon är ”dubbeltutbildad” kostrådgivare och inte får tillräckligt tillbaka för sitt insats?

 7. 7
  Ann Kristin säger

  Jag reagerade när jag läste inlägget och svarade henne så här:
  Jag tycker att det verkar vara så att de flesta som t ex hänger på bloggar som kostdoktorn, dr Dahlqvist m fl liknande bloggar i grunden har en sjukdomsrelaterad kolhydratstörning. Där kan det vara väldigt noga (och individuellt) med vad man äter, för att justera sitt blodsocker och därmed insulinnivåerna. Jag är en av dem som förgäves har försökt gå ner mina 30 kg, som andra så lätt tappar. Ovanpå det har jag haft mängder v hälsoproblem, som vården aldrig har tagit på allvar och heller inte har annat än piller att erbjuda. Andra har stora problem med sockerberoende och kan inte äta något som liknar det som tidigare var deras ”heroin”, dvs kakor, efterätter och dylikt.

  Att jag mäter blodsocker och försöker hitta ketosen är helt enkelt för att se vad jag kan och inte kan äta. Jag har varit tvungen att nolla kolhydraterna och nu börjar jag gå ner igen.

  Visst ska lchf vara en naturlig kosthållning, men är man 50+ krävs det ganska mycket att vrida alltsammans rätt, trots att man som jag har ätit Medelhavskost och aktat mig för fett och legat lågt med kalorier.

  Sedan finns det en annan grupp, frisk, vältränad, ofta yngre, som har sig själva som studieobjekt, trots att de är synnerligen friska. De gör en stor insats, liksom vi metabolt störda, för den forskning som borde bedrivas bedrivs ju som bekant inte. Här kommer det att finnas åtskilligt att hämta för att se hur man kommer tillrätta med diabetes 2 och annat, samt hur den friska kroppen reagerar på kolhydratrestriktion.

  Den grupp som du kanske(?) företräder har ju egentligen inte så mycket gemensamt med dem jag beskriver här ovan. De kanske varken vill eller kan äta en smaskig smörgåstårta, hur mycket ägg det än är i den, eller en kladdkaka med lite kolhydrater. För mig är noll bäst och för att inte trassla till det blir det kött-fisk-ägg-smör-kokosfett med lite grönt till lördagsbiffen. Vi får se 24 december, när jag hoppas ha tappat mina 30 kg.

  Däremot tycker jag att det är lite skrämmande att du inte känner till vilka problem de ”renläriga” kan ha, borde du inte som kostrådgivare känna till detta, särskilt med kognitiv inriktning, både om olika kolhydratberoenden, samt hur svårt det kan vara att gå ner i vikt? De glättiga matbilagor somföljer med vissa tidningar eller som florerar på nätet kan ju vara rena återvändsgränden för oss. Vilka råd skulle du ha gett mig om jag hade sökt upp dig? Att jag skulle hitta matglädjen och inte ha en fullt så vass pinne i röven 😉 ? Nej, tack och lov att jag inte har lagt några pengar på kostrådgivare, utan fått helt gratis råd av omtänksamma, renläriga medmänniskor, som själva har gått den långa hårda vägen. Sedan är Skaldemans böcker om GI-noll det bästa som finns än så länge för sådana som mig.

 8. 8
  Tombola säger

  Det har varit lite gnäll från ett visst håll sedan en tid – kanske börjar det bli lite för många ”kostrådgivare” ute i buskarna?

  Jag känner inte alls igen hennes beskrivning även om jag blev lite omtöcknad av att läsa att Josef Boberg äter honung till frukost & röker cigariller uppemot 6 timmar dagligen,,,, 🙂

 9. 9
  Ann Kristin säger

  @ Tombola:
  Jag tycker det var modigt i detta renläriga forum. Lite befriande, eftersom jag feströker 😉

 10. 10
  Tombola säger

  Själv skulle jag bli sjuk i minst ett dygn om jag rökte en cigarett,,,,

  Men eftersom vi ändå är igång och bekänner våra synder kan jag erkänna att jag faktiskt ätit 3 kompletta menyer med hamburgare och pommes i år.

  Dock ligger det genomsnittsliga kolhydratintaget på 11,768 gram/dygn vilket måste vara godkänt?

 11. 11

  Jag tycker inte att Du eller Andreas är fördömande – eller hur man skall uttrycka det MEN…………… TYVÄRR finns det ”fanatiker” i kommentarerna titt som oftast på olika bloggar. Det skall vara ”rätt” ordval, avsteg istf. fusk, endast ätas gräs betes kött o.s.v.. Det får iaf. mig att oftast avstå från att kommentera eller läsa kommentarerna. Det får räcka med inlägget för jag blir bara illa berörd och irriterad på besserwissrarnas perfektionism. Detta gäller dock inte bara LCHF, självutnämnda experter finns inom de flesta områden utan att det är en sekt – bara trist.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Ma:
  Jag tror att det är som du säger – inom alla områden på internet finns det ”självutnämnda experter” som kan kritisera andra likasinnade för att de inte är tillräckligt renläriga. Men jag tror att vi måste acceptera detta, det är en del av yttrandefriheten, och vi får lära oss att leva med det.
  Och det innebär inte att LCHF är en sekt. Det är bara en av alla kontroversiella frågor på nätet.

 13. 13
  Obelix3 säger

  Tycker hon gör en strawman,

  Hon beskriver alla dessa varianter av metoden som negativt, men kanske hon är otrygg i en ”rörelse” som är så flexibel som LCHF och vill ha hårdare styrning för egen del?

  Med flexibel menar jag att vi alla är olika och således har olika tolerans för stärkelse och bör äta efter vår individuella tolerans för att få maximala resultat, jag själv måste vara strikt medans t.ex en gammal klasskompis till mej på högskolan bara lade ner 2 liter Coca Cola/dag för att gå ner till normalvikt, han äter spannmål och håller vikten.

  Inbillar mej att vi som sitter i metabola syndromet generellt bör vara striktare.

  Ibland önskar jag mej hårdare styrning eller vad man ska kalla det, har vänner som sympatiäter LCHF för att jag ska hålla mej på banan, jo man har det bra 🙂

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Anna Hallén skriver i kommentar att hon kommer att lämna LCHF-begreppet just pga extremisternas mästrande, och använda beteckningen ”Artegen föda” i stället. Slipper man problemet då?

 15. 15
  Dennis säger

  Egentligen behöver man mest ha fokus på:

  Följa regeln att inte äta ”TWP” (the white poison) och du är i hamn, d.v.s. vetemjöl och socker.

 16. 16
  Stig Lönnqvist säger

  Det enda damen i fråga får sagt är att lågkolhydratkost är bäst, men hon lämnar fettet bort. Undrar vad hon äter. LCHF är ingen diet eller modenyck, den är här för att stanna. man ser det överallt hur etablissemanget/media försöker racka ner på LCHF. Dom sista årtionden visar ju verkligen hur bra tallriksmodellen har varit, finns det nån kvar snart som inte äter medicin…? Utom förstås dom som äter LCHF….smile

 17. 17
  Ann Kristin säger

  @ Ma:
  Det mesta handlar om att man mår bättre av det som folk föreslår – jag hade själv svårt att inse HUR strikt jag måste bli för att det skulle fungera, om nu hälsa och hälsosam vikt är målet. Om man har en svårt inflammerad kropp kanske man kan välja kött som inte har omega 6 pga kraftfoder. Det finns alltid ett skäl till alla dessa mer eller mindre strikta val. Jag kan inte förstå att det skulle vara kontroversiellt, lika lite som att jag inte skulle kunna acceptera att alla inte behöver äta som jag. Ett fåtal har varit snorkiga mot mig på vissa fora, men det har jag valt att överse med.

 18. 18

  Johanna Ekne:”Jag kan och vill inte identifiera mig med den ”sekt” som har uppstått.” Johanna Ekne tycker att LCHF är liktydigt med ”sekt” och lågkolhydratkost känns bättre för henne. Strunt i JE:s definition. Hon har inte mandat, ej heller kompetens att avgöra vilka som tillhör en sekt.

  I min egen bekantskapskrets äter alla olika, jag gör ingen hemlighet av att jag äter LCHF – tvärtom – har aldrig känt av att jag skulle tillhöra en ”sekt” – det vore bara fånigt! Oavsett fortsätter jag på inslagen linje 🙂

  Tack Annika för allt fantastiskt arbete som du gjort och som du gör! Häromdagen var jag på skolavslutning där barnens föräldrar stod för sommartårtorna. En mamma hade gjort LCHF muffins som hon bjöd runt och gjorde reklam för … Hon lever strikt – ingen skulle komma på tanken att hon tillhör en sekt …

 19. 19
  Vox Humanae säger

  Det närmaste sanningen är nog att det alltid finns ett fåtal människor som förvandlar sitt eget sammanhang till en ”sekt”, oavsett var de befinner sig. Det handlar förmodligen om människor som inte kan, vill eller orkar att analysera och styra sin egen tillvaro, utan behöver mycket strikta regler för att kunna fungera. Den allvarligaste, och sjukliga varianten av detta kallas autism.

  Det är bra att ha kontroll och vara medveten om när något sammanhang börjar bli sektlikt, men JEs reaktion här känns mest som ett hopp i andra vågskålen, det är ingen bra variant att möta sekterism med motsatt sekterism.

  För övrigt tycker jag att vi ser det kraftigaste sektbeteendet hos veganer, dietister, gymnasieelever, diabetessköterskor, diverse professorer m.m. Annika har väl alltid varit noga med att poängtera att varje människa måste prova sig fram till den kost och de nivåer som fungerar bäst för en själv.

 20. 20

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Anna Hallén skriver i kommentar att hon kommer att lämna LCHF-begreppet just pga extremisternas mästrande, och använda beteckningen ”Artegen föda” i stället. Slipper man problemet då?

  Jo… – Annika – jag sätter likhetstecken mellan LCHF-kost och artegen föda – men jag tycker ändå att artegen föda är mer väl beskrivande uttryck för vanligt folk som ej är så pålästa i ämnet = ca 70-80 % av befolkningen ❓

  Tänk Dig t ex en tidningsrubrik som säger: ”Kostdoktorn Andreas Eenfeldt och dr Annika Dahlqvist missleder allmänheten genom att förespråka artegen kost !”

  Hur trovärdigt låter det ❓

 21. 21
  Lennart N. säger

  En känd programledare i radio uttryckte sig så här för ett tag sedan:

  ” Jag testade LCHF under en period och mådde väldigt bra av det men så tyckte jag det blev för sekteristiskt så jag slutade. ”

  Har mycket svårt att förstå hur man som i Johanna Eknes och ovanstående programledares fall kan låta sig påverkas och styras av enstaka individers mästrande? Individer vars blogginlägg utgör den enda kontakten dessutom! Har man som Johanna Ekne valt en LCHF-linje som kostrådgivare så är man nästan skyldig att stå upp för sin nya kunskap oavsett vilka påhopp man kan råka ut för. Det är man om inte annat skyldig sina klienter. Bland dessa kan finnas de som verkligen behöver en strikt kolhydratfattig kosthållning och då kan man inte ha en kostrådgivare som ”svajar” i uppfattning!

  Det som hon ondgör sig över i sitt blogginlägg har inget med sekterism att göra!

 22. 22
  Kattmoster säger

  Klokt skrivet, Professor Göran och Ann Kristin!

 23. 23
  Lennart N. säger

  Johanna Ekne har kommenterat hos kostdoktorn:

  https://www.kostdoktorn.se/lchf-mangfald-och-intolerans

 24. 24
  Kattmoster säger

  Jag tror att det här handlar om två saker, när man vill lämna LCHF-begreppet (vilket jag anser att man bör göra om man ändå inte står för det).

  Dels tror jag att man fortfarande kan vara lite fettskrämd MEN framför allt alltför kär i sina kolhydrater (sin gamla drog).

  Dels tror jag att man har ett behov av att profilera sig när det som Tombola mycket riktigt påpekar börjar bli lite för många ”kostrådgivare” ute i buskarna.

  Hela konceptet med kostrådgivare är för övrigt lite lustigt. Antingen är vi alla lika och då behövs ingen kostrådgivning. Då kan alla äta samma kost. Eller så är vi alla olika och då man måste man ändå själv pröva sig fram. Och den information man behöver finns helt gratis på nätet.

 25. 25
  Professor Göran säger

  @ Lennart N.:

  Egentligen är det hela för sorgligt.

  Man kan kanske undra vad denna människa har tagit till sig för kunskaper om grundläggande näringslära under sin sin utbildning om LCHF som gör att hon nu angriper själva grundidén,dvs. att minska kolhydraterna och kompensera den näring som då försvinner med fett. Men rimligen måste hon ha förstått någonting av det som lärdes ut och då kan man misstänka att det inte är själva kunskapen som brister.

  Och då är vi tillbaka till den fettskräck som fortfarande råder i samhället och att man helt enkelt inte orkar med att kämpa emot den rådande ordningen. Att då ta avstånd från LCHF anser jag vara rent opportunistiskt men detta är ju som sagt en vanlig mänsklig egenskap men att göra det offentligt tycker jag själv tyder på låg moral.

 26. 26

  Det som är irriterande med Eknes inlägg på Kostrådgivarna är försöken till historieförfalskning. När begreppet LCHF lanserades utåt av Annika Dahlqvist för första gången i slutet av 2005 var det tydligt beskrivet vilka livsmedel som ingick eller inte ingick. Det har också lika länge varit tydligt att LCHF är en ketogen kost och att olika individer har olika kolhydratstolerans där diabetiker och många gravt överviktiga mår bra av en strikt variant av LCHF.

  Ingen ledande LCHF-företrädare har däremot sagt att alla ska äta strikt LCHF. Vill man ge kostråd till en bredare allmänhet kan en högre kolhydratsnivå i form av för människan naturliga kolhydratskällor som nötter, rotfrukter och frukt ingå… men då är det inte längre LCHF man talar om utan någon sorts paleolitisk eller GI-kost. Om kostrådgivare som Eknes och Hallén vill fortsätta att lägga ut recept med majs i så är det helt OK men det ska inte göras under LCHF-flagg.

  Strikt LCHF har varit med redan från början så det är definitivt ingen ny sekt som har uppstått. Det nya är att så kallade kostrådgivare och ett antal kokboksförfattare har börjat tänja på begreppet LCHF för sina egna syften och laddat in mer kolhydrater och nu anklagar de som står för den ursprungliga LCHF-definitionen för att vara en sekt.

  Ketogen kost för epilepsibehandling utvecklades på Johns Hopkins Hospital på 1920-talet. Det är en mycket strikt LCHF-variant där varje ingrediens vägs och kolhydraterna beräknas på grammet när. Tillhör de sjuksköterskor och läkare som räddat livet på tusentals epileptiker också en sekt?

  Ibland funderar jag på om inte Annika Dahlqvist borde ha gjort precis som Robert Atkins och döpt kosten efter det egna namnet och registrerat det som ett varumärke. Då skulle vi ha sluppit dessa diskussioner och enbart kokböcker godkända av Annika skulle fått kalla sig ”Dahlqvist-dieten”.

 27. 27
  Ann Kristin säger

  @ Lennart N.:
  Som ganska ny i lchfdebatten (dock inte som lchf:are) är det intressant att se att de som grundade hela rörelsen (Annika, SSS m fl efterföljare) håller fast vid grunden, men heller inte fördömer de mer liberala formerna, inte ens bakbilagorna. Gräsbetat kött och hållbara matvaror framhålls ofta, men inte ens det är ett ”måste”.

  I kölvattnet komer de som både vill väl, har kunskaper men också vill göra sig en karriär på lchf. Det är inget fel, men att ta avstånd från lchf-konceptet för att profilera sig verkar kontraproduktivt. Det är ju bara en handfull sekterister som agerar domare och jury, men de finns ju överallt. Det kan inte vara problemet. När nu Anna Hallén verkar haka på så undrar jag vad som ligger bakom?

  Jag är tillräckligt gammal och cynisk för att veta att människan inte enbart är altruistisk. De som har kämpat på barrikaderna litar jag på, de som hade allt att förlora (särskilt de läkare som har tagit striden), särskilt för några år sedan. Det är ingen tillfällighet att Annika (i synnerhet) och Andreas är de som jag litar mest på. Inte ens Skaldeman hade särskilt mycket att förlora yrkesmässigt, mer än att bli sedd som galenpanna. Däremot är hans böcker bra 😉

  De som skrev böcker i början visste verkligen inte hur utfallet skulle bli, och det kunde ju mycket väl bli bortkastad tid rent ekonomiskt. Nu är det lätt att haka på, skriva kokböcker, ge råd och surfa på andras hårda arbete och faktiskt, rent personliga lidande.

  Jag antar att det är det som gör mig förbannad – att dissa lchf-rörelsens grundare och samtidigt bara ta för sig. Nej, det luktar skunk i min värld. Inte för att de nämnda kostrådgivarna skulle vilja förleda folk, de gör säkert ett bra jobb med kolhydratstörda, men de visar inte respekt mot grundarna och grunden.

 28. 28
  Humlan säger

  Bland kommentarerna på Kostdoktorn fanns en länk till en bra TED-föreläsning på 15 min av Peter Attia om att det kan vara fel om orsaken till diabetes:

  https://www.ted.com/talks/lang/sv/peter_attia_what_if_we_re_wrong_about_diabetes.html

 29. 29
  Kattmoster säger

  Per Wikholm Skrev:

  Det nya är att så kallade kostrådgivare och ett antal kokboksförfattare har börjat tänja på begreppet LCHF för sina egna syften och laddat in mer kolhydrater

  Det är som det brukar. Pengar. Med mera kolhydrater blir deras koncept mera tilltalande för flera människor och säljer bättre. Men det är djupt ohederligt att göra detta under LCHF-flagg. Dock är det bara bra om de nu lämnar LCHF-begreppet. Då kan LCHF-kosten återupprättas. På så sätt slipper människor bli besvikna på LCHF ”som inte funkar” men som de i själva verket aldrig provat, bara trott sig göra. Det tycker jag nästan är det värsta med det hela. Människor som så väl hade behövt LCHF-kost blir vilseledda.

 30. 30

  Om alla som har en gemensam strävan till något bättre, ex v sambandet kost och hälsa, vara en sekt, så finns det många sekter här i världen – veganer, vegetarianer, politiska partier, branschorganisationer, föreningar, kristna, muslimer, katoliker, Coop, ICA, City Gross och Kostrådgivare!

 31. 31
  Ann Kristin säger

  @ Per Wikholm:
  Exakt! Jag blir förbannad, när jag tänker efter.

 32. 32
  Tombola säger

  Varje gång som den här debatten blossar upp får den mig att tänka på Barbie-dockor, rosa flickrum och doften av nybakade bullar. De som mentalt på grund av en sen pubertet önskar hålla sig kvar där kan väl göra det men de behöver ju nödvändigtvis inte kalla det för LCHF?

  För övrigt är jag skeptiskt till dessa kostrådgivare, allt som behövs för att komma igång med LCHF får plats på några A4-sidor som t ex här;

  https://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20f%C3%B6r%20LCHF.pdf

  Nej – tacka vet jag LCHF-magasinet och Skaldemans reportage och kanske har han rätt då han anser att det ska heta GI-noll – det skulle innebära att vi slapp de här utflykterna till de rosa flickrummen i fortsättningen!

  https://lchfmagasinet.se/

  Sprid budskapet – spara liv! 🙂

 33. 33
  Lars M säger

  Det verkar vara dags för de tongivande LCHF-företrädarna att på allvar ta avstånd från de sk kostrådgivarna!

  Då kan dessa kostrådgivare i lugn och ro fortsätta lägga in kolhydratrecept i sina böcker under annat varumärke än LCHF! Paulún har också kostrådgivarutbildning som både licensieras och diplomeras, så det är väl bara att köra GI och ansluta sig till det gänget istället.

 34. 34
  Ann Kristin säger

  @ Lars M:
  Jag tror inte att vi ska dra alla kostrådgivare över en kam, det är bara ett paraply. I själva verket är det två fn, Hallén och Ekne, som tar avstånd från lchfsekten. Jag ilsknade till på Eknes sida och hos kostdoktorn och har uttryckt min åsikt, i linje med Per Wikholms, att lchfgrundare bör och ska ha respekt för sitt arbete, där både prestige, jobb och respekt stod på spel. Många, inklusive Ekne och Hallén, har fått mycket gratis. Om man nu kan göra en karriär på detta bör man vara ödmjuk. Ekne känner sig angripen av mig, men jag står fast vid att hon tjänar pengar på grundarnas arbete och har gått alldeles vilse, om hon nu inte tror på lchf längre. I så fall kan man bara göra en snygg sorti. Det här var ingen snygg sorti.

 35. 35

  Ann Kristin Skrev:

  @ Lars M:
  Jag tror inte att vi ska dra alla kostrådgivare över en kam, det är bara ett paraply. I själva verket är det två fn, Hallén och Ekne, som tar avstånd från lchfsekten. Jag ilsknade till på Eknes sida och hos kostdoktorn och har uttryckt min åsikt, i linje med Per Wikholms, att lchfgrundare bör och ska ha respekt för sitt arbete, där både prestige, jobb och respekt stod på spel. Många, inklusive Ekne och Hallén, har fått mycket gratis. Om man nu kan göra en karriär på detta bör man vara ödmjuk. Ekne känner sig angripen av mig, men jag står fast vid att hon tjänar pengar på grundarnas arbete och har gått alldeles vilse, om hon nu inte tror på lchf längre. I så fall kan man bara göra en snygg sorti. Det här var ingen snygg sorti.

  Riktigt bra kommentar:
  – inte alla kostrådgivare, f n bara Hallén och Ekne
  – lchfgrundarna bör och ska ha respekt för sitt arbete
  – många har fått mycket gratis
  – en karriär på detta … ödmjuk
  – tjänar pengar på grundarnas arbete
  – snygg sorti…

  Det vore bra om Kostrådgivarna gjorde ett gemensamt uttalande så man fick veta vad Kostrådgivarna står för utöver Hallén och Ekne. Jag gissar att alla dessa har gått Mf:s diplomerade utbildning. Detta blir dålig reklam för Mf.

 36. 36

  @ Gäst:
  Jag skulle närmast tro att de utbildats av Hallén själv?

  Jag ska läsa till kostrådgivare i höst, och valet var enkelt – det blev Mf. Funderade aldrig ens på Halléns kurs. Hennes agerande och åsikter i den heta diskussionen om fettkaffe mm förra hösten avgjorde den saken.

  Fast den främsta anledningen till att jag valde Mf-gruppens kurs är att Jonas Bergqvist i mina ögon framstår som oerhört seriös och kunnig. Han gav även ett mycket ödmjukt intryck när jag träffade honom.

  En annan sak ang nödvändigheten med kostrådgivare: visst finns all nödvändig information om lchf gratis och lättillgänglig på nätet. Men en del behöver ändå hjälp och stöd. Många ber och har bett mig om tips och råd genom åren, så jag tänker att ”det är väl lika bra att jag lär mig det här riktigt ordentligt för att kunna hjälpa till på ett mer professionellt sätt.” Jag hoppas givetvis kunna livnära mig på det.

  Men en sak kan jag lova: ni kommer aldrig att hitta en kokbok jag skrivit 😀

 37. 37

  @ Bitte:

  Jaha, jag visste inte, att Hallén själv bedrev kostrådgivarutbildning. Trodde bara att det var Mf.
  Ber om ursäkt om jag drog in Mf i debatten.

 38. 38

  @ Gäst:

  Jag tror inte att nån skada är skedd 🙂

 39. 39

  LCHF är en utmärkt beteckning! Det tar upp de två stora misstagen. Tron att naturligt mättat fet är farligt, och att kolhydrater inte är det. Pang på så att säga.

  ”Kostrådgivare” är nog inte så enkelt att leva på. Jag ser artikeln som ett desperat sätt att marknadsföra sig själv. Men argumenten! Någon har uttryckt sig ”sekteristiskt”. Hur skulle det kunna undvikas när man har yttrandefrihet. Varför inte rikta kanonerna år rätt håll? De som försvarar den kost som lätt till den nuvarande fetma-explosionen?

  Nej vill man få respekt som kostrådgivare, så måste man skriva vettiga saker om kost och mat
  och mot de som verkligen skadar folkhäsan. Attackera andra räcker inte.

 40. 40
  Kattmoster säger

  @ 37 Gäst:

  Jag trodde också att Hallén var inblandad i mf. Har för mig att jag sett henne figurera på deras sajt men kan förstås minnas fel. Men – nu finns hon i vart fall inte med på mf (om hon ens funnits). Bra att detta missförstånd blev utrett. För några år sedan funderade jag själv på att gå utbildningen, inte för att arbeta som kostrådgivare utan för att öka min egen kunskap men avstod eftersom jag hittade så pass många felaktiga påstående på Halléns blogg och kopplade ihop henne med mf.

 41. 41

  Lite info om A H
  Utbildningsansvarig för mf Hälsoutbildningars Kostrådgivarutbildning i Malmö mellan 2009-2012

  Utbildad av Paulun.Pnc
  Diplomerad Kostrådgivare steg 1 & 2 (PNC) 2006
  https://annahallenutbildningar.se/om-anna-hallen-ab/om-anna/

 42. 42

  @ juni:

  Aha! Hade jag ingen aning om. Jag blir inte lite förvånad, eftersom jag tycker att hennes inställning till kosten skiljer sig mycket från Jonas Bergqvists/Mf-gruppens. Men å andra sidan är hon ju inte kvar i företaget.

 43. 43

  Som någon skrev så verkar Jonas vara ödmjuk som person.
  Vi får hoppas att utbildningen håller högre kvalitet utan AH.
  Är kostrådgivarna den nya sekten?

  Det sägs att man inte ska dra alla över en kam, men anväder man en
  ”luskam” så försvinner lössen

 44. 44

  Jag tycker det är viktigt att skilja på de personer som är i en viktminskningsfas mot de som nått sin målvikt och bara vill hålla den (år efter år).

  Den kost som ger en viktminskning på 0,5 kilo i veckan behöver absolut inte vara exakt likadan som den som håller en person viktstabil.

 45. 45

  Jag tror väldigt många tycker det är påfallande mycket fanatism och trångsynthet bland lchf’are. Tycker det vore mer förtroendeingivande om ni hade erkänt det.

 46. 46

  @Rikard Dahl.

  Som så många andra så tror du en massa.
  Kom igen när du vet något.

 47. 47
  Ann Kristin säger

  @ Rikard Dahl:
  Ja, om du med det menar att jag tror på att en viss fördelning av födoämnen är bra för mig, och troligtvis för många.

  Om du menar att jag inte tror att någon mår bra av socker och mjöl, utan det måste hanteras varsamt.

  Om jag tror att en viss fördelning av födoämnen kan läka kroppen och undvika en lång rad kostsamma och plågsamma sjukdomar, javisst.

  Om du med det menar att jag som har upplevt detta, provat, experimenterat med min kropp, för att den gamla tallriksmodellen gjorde mig sjuk, javisst. Och blivit friskare. ska jag tillägga.

  Kalla mig gärna trångsynt och fanatisk. Om det är mig du menar. Eller vem specifikt menar du?

  Jag har körkort, men tar inget ansvar för andra bilförare. Jag har hundar, men tar inte ansvar för andra hundägare. Varför ska jag klä skott för lchf:are? Var och en får stå för sina yttranden och handlingar. Kritisera gäna mig, det jag säger och gör. Om du nu känner mig tillräckligt för att veta hur jag lever och vad jag tycker. Gör du? Eller pratar du om en helt annan som äter lchf och går dig på nerverna?

 48. 48
  Stockholmare säger

  Rikard Dahl Skrev:

  Jag tror väldigt många tycker det är påfallande mycket fanatism och trångsynthet bland lchf’are. Tycker det vore mer förtroendeingivande om ni hade erkänt det.

  LCHF är inget projekt!

 49. 49

  @ Humlan:
  28
  Tack Humlan! Det föredraget borde vi lära oss utantill!!! Att insulinresistens är den egentliga sjukdomen bakom alla symptom som kallas metabolt syndrom är ingen nyhet, men ett väl undanhållet vetenskapligt faktum. Sjukvården behandlar huvudsakligen symptomen. Kostrådgivarna pratade huvudsakligen om övervikt och åtgärder för att gå ner i vikt. Det är förståerligt inför badsäsongen, men de underliggande problemen har man inte uppe på bordet, åtminstone inte i inlägg och kommentarer.

  Om sekterism kan man prata länge. Dock finns ingenting av stigmatisering eller utestängande i Annikas budskap, snarare tvärt om. Jag misstänker att begreppen sekt och sekterism tolkas rätt fritt och används slarvigt, som alla nedvärderande uttryck.

  Begreppet LCHF beskriver en tendens att minska på kolhydraterna och ersätta med fett och inte förändra proteinintaget. Annika har dessutom kvantifierat proportionerna, men också ständigt sagt att var och en måste prova sig fram till sin modell. Ketogen kost är ett begrepp där man siktar på ett mätbart tillstånd. För en tresiffrig person finns bara två vägar till normal vikt anser jag. Den ena och minst mödosamma är ketogen kost, den andra är att ständigt svälta sig och förlora muskelmassa på köpet.

  Begreppet artegen föda har jag ingen känsla för. I mitt tycke kan det töjas till att innebära nästan vad som helst, som går att tugga och svälja. Allt beror på vilken situation man tänker sig som bäst för människan och till och med vilken aspekt på hälsa och välbefinnande man vill prioritera. Vi har levt på det vi kommit över och det fortsätter vi med. En del mår vi bra av, annat sämre.

  Att det finns utrymme för diverse konsulter typ kostrådgivare, dietister etc, beror nog i stor utsträckning på det Josef Boberg pekade på – att 70-80% av svenskarna inte har tillräckliga kunskaper om kost och hälsa för att kunna välja livsstil. Vi, som tror oss veta mera om näringsämnen och kroppens funktioner för att ta hand om dom måste sprida kunskap.

  LCHF är en empiriskt framtagen modell. Det finns såväl gammal som modern forskning, som beskriver hur och varför modellen fungerar fysiologiskt. Det är viktigt att dessa forskningsrön kommer svenskarna tillgodo i lagom populär form, så att fler än 30-40% kan ta ställning och inte falla i alla reklamfällor om margarin och lättprodukter, för att inte tala om statiner.

 50. 50

  Gäst Skrev:

  Ann Kristin Skrev:

  Det vore bra om Kostrådgivarna gjorde ett gemensamt uttalande så man fick veta vad Kostrådgivarna står för utöver Hallén och Ekne.

  Ann Kristin, hoppas mitt svar kan ge lite mer ljus på det hela: https://www.kostradgivarna.se/2013/06/kostdebatt/

  Mvh.

 51. 51

  LCHF konceptet är bevisligen ett positivt alternativ för bl.a. diabetiker.

  Att som JE/AH tjafsa om ”deltaljer” känns inte endast långsökt, men även onödigt och småaktigt.

  På Annikas och Andreas bloggar är det ”högt i tak” vilket innebär att LCHF inte är en ”sekt”.

 52. 52
  farmor Kaisi säger

  Intressant diskussion! Själv har jag börjat testa olika saker inom LCHF-läran med art-egen föda för att få ut optimalt av min styrka under för mig rådande omständigheter, PF på förm, möjligen mbc-kaffe på lunchen. Är ingen frukostätare, kommer ej att bli det heller! kravmärkta ekologiska ägg med räkor o fårost i på middagen med spenet o ruccola o paprika,eller vitkål som exempel. Är jag extrem då alltså? Det här är mitt livs stora intresse nu. Kött äter jag sällan bara med barnbarnen numera, undviker mjölkprotein ftf sen februari. Grönsaker har jag rikligt i min kost alltid. Vad exakt är det som är extremt isf? Tyvärr pga mitt jobb så händer det att jag intar frukost på kvällen mellan 21-01!?Jag söker det optimala just för mig, o så länge mår jag bra o har roligt medans jag gör det! Jag har kraft o styrka o livslust…!

 53. 53

  @ 52 farmor Kaisi:
  Som jag ser det är du fullständigt normal inom LCHF-konceptet.

  Ät och må bra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa