Lunds universitet och Högskolan Kristianstad satsar i brödbranschen

Nyheter från Lunds Universitet 29/5.

Forskare på Lunds Universitet oroar sig för att LCHF-are missar viktiga fibrer och vitaminer när de avstår från bröd.  (Vilket vetenskapligt underlag har de för denna oro?)

Därför går Lunds Universitet och Högskolan Kristianstad in som delägare i ViscoSens AB, som ska tillhandahålla fiberbaserade ingredienser till brödindustrin.

Om bröd var en essentiell faktor för människors hälsa skulle människan inte finnas idag. Bröd har nämligen inte ingått i kosten under särskilt många procent av människans historia.

 

Comments

 1. 1
  Håkan säger

  Jag ser detta som ett positivt tecken. LCHF-rörelsen har gjort avtryck! Det går inte lika lätt att sälja industribröd längre och producenterna famlar vilset efter moteld.

 2. 2
  Anders säger

  Håller delvis med Håkan, men samtidigt skakar jag på huvudet åt okunskapen LTH-forskarna Christina Skjöldebrand, Malin Sjöö och Elin Östman tydligen besitter. Inte bara om LCHF utan om vår evolution och hur Inuiter, eskimåer, vissa Samer lever utan vare sig kolhydrater och fibrer och har inga problem.

  Jag kommer aldrig i helvete (ursäkta språket men..) köpa något bröd. Kommer hålla mig undan de flesta fabrikat till varje pris. Sist jag provade ett ”LCHF bröd” var jag fullständigt förstörd i magen i 1.5 veckor efter en skiva. Jag vill inte gå tillbaka till att börja stoppa i mig saker som inte gjorde någon som helst nytta i mina tarmar eller för kroppen, snarare tvärtom, gjorde mig gasig i magen och trög.

  Jag ser det som skyldighet att informera människor om att de behöver inte bröd, eller kolhydrater. De behöver inte frukt därtill, och att de får alla nödvändiga vitaminer och mineraler de behöver från ägg, inälvsmat (speciellt lever), animaliska omega-3 rika och laurinrika fetter och proteiner. Det är fullständigt vansinne att forskare och universitet inte förstår eller är ärliga om hur fattigt det är på vitaminer och mineraler i frukt, exempelvis äpplen. Börjar på fullt allvar undra om de är dumma i huvudet på riktigt, därför förmågan att se helhet och samband verkar helt körd i botten hos dem. Inte skiner någon vidare nivå av intelligens genom (och visst, folk får gärna vara mindre eller mer intelligenta, men seriöst? Det måste väl ändå finnas en viss nivå och krav på de som sysslar med forskning och rör sig i universitetskretsar?). Vilket slöseri med resurser. Och kan slå vad om att de som vanligt inte tillfrågat en enda av oss som äter enligt LCHF att få undersöka och följa oss.
  Vore de smarta skulle de bett Annika fråga om folk var intresserade delta i studie, eller lägga ut sådan förfrågan på Kostdoktorns forum och samtidigt ge oss chansen bevisa effekten av LCHF/LC och vidare hur allvarligt, vanligt och dolt det är med allvarliga metabola syndrom hos befolkningen. Och jag vill gärna se 32 miljarder som enbart diabetesvården kostar i Sverige åtminstone halveras, helst upphöra helt. I annat fall har vi ingen vård snart kvar, för medan forskare som dessa larvar sig, blir fler och fler sjuka av fetma och diabetes. Och ännu sjukare när de följer samma forskares otroligt pantade slutsatser.

  Sedan användande av ord som ”LCHF-fantaster” som om vi vore fanatiker. Seriöst, de kan stoppa upp sin så kallade forskning där solen inte skiner. Oerhört oseriöst pressmeddelande.

  Tänker maila dem och fråga exakt vilka vitaminer vi skulle missa. Samt fråga om de har någon som helst evidens på att fibrer har några som helst hälsoeffekter alls. För jag har aldrig mått så bra i mage och tarmar som efter snart 2 år på LCHF och helt glutenfri därtill. Min bättre hälft är av med sin IBS också, och magen efter några barn håller på att försvinna sakta med säkert, samtidigt som huden följer med naturligt.

 3. 3
  Brelle säger

  I gårdagens SVT program ”Vetenskapens värld” visade man vetets betydelse för mänsklighetens utveckling.
  Först när människan kunde jordbruka, och odla vete, kunde man föda större antal personer med bröd och tack vare det organisera stora utvecklande byggnationer och samhällen på en plats. Mångtusenåriga städer, pyramider etc. Tidigare jakt och fiskekulturer saknade den möjligheten.

  Jag äter LCHF på sjätte året. Ser inte LCHF som oproblematisk.
  Mer problematisk är dock den ensidighet vi ser från vetenskapsvärlden, dvs de som med kommersiella värden i en dunkel bakgrund visar upp ”forskningsresultat”.

  Det behövs oberoende forskning omkring LCHF.

 4. 4

  @ Brelle:
  Om man nu tycker att ständig tillväxt, monumentala byggnadsverk och andra penisförlängare är vad mänskligheten behöver. Mig förefaller mycket av detta, som barnsliga tävlingar. Att vi på kuppen blivit fler och tvingas äta oss sjuka på billiga kolhydrater är absolut ingen vinst med.

 5. 5

  Betänk att enuiterna har dålig om ens någon tillgång till c-vitamin, och ändå får de inte skörbjugg! Våra stackars sjömän, som levde på kolhydrater i form av skeppsskorpor däremot, de fick c-vitaminbrist, eller rättare sagt skeppsskorpor kräver c-vitamin för att vi ska ta energin till oss. Har vi inga kolhydrater i maten behöver vi inga fibrer som motgift. Fibrerna är ju där för att fördröja upptaget av socker. De här lundaforskarna ska ju hitta på knep för att hålla spanmålsodlarna under armarna.

 6. 6
  Anders säger

  @ Dacke:

  Det beror på att de får mycket C-vitamin från inälvorna, speciellt levern. Levern innehåller nästan 60% av RDI per 100g. Det är en hel del mycket mer än äpplen och i princip alla vanligt förekommande frukter i norden. Jag började äta lever mycket mer efter att jag fick detta klart för mig. En gång i veckan lär i alla fall en LCHF levergryta tillverkas och förtäras 🙂
  Då får man i sig fosfor med mera från en gul lök som man använder i den grytan också. Så otroligt gott med levergryta med lite paprika i och chilipeppar. Ett trix är att man i slutet av kokningen också har i 2-3 msk med rårörda lingon i gräddsåsen (blandade med lite lite stevia varianter). 😛

  https://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/frukt-och-naring

 7. 7

  Dacke Skrev:

  enuiterna har dålig om ens någon tillgång till c-vitamin,

  Citrusfrukter är inte enda källan till C-vitamin.

  Eskimåerna klarade sig utan skörbjugg tack vare rått sälkött. Det lär innehålla nog med C-vitamin, men för en icke-eskimå kräver det självövervinnelse att pröva.

  En annan bra källa är råttor, som kan syntetisera C-vitamin. Det räddade Elisha Kanes besättning när de satt fast uppe vid nordligaste Grönland.

  Däremot har jag stridiga uppgifter rörande Jacques Cartier. När han övervintrade längs St. Lawrencefloden talade indianerna om hur han skulle klara sig utan skörbjugg, men det är oklart vilket råd han fick: avkok på granbarr eller cederträ?

 8. 8

  Låter som en som tror att han kan tjäna en hacka på ”LCHF-bröd”
  Informerade LCHFare vet att det inte finns…men det finns många som bara har en vag aning om att LCHF är nyttigt och kanske kan luras att köpa detta ”nyttiga” bröd.

 9. 9
  Bullen säger

  Jag äter massor av fibrer…. Muskelfibrer, nyttigare än fibrer från spannmål juh 🙂

  Dessa spannmålsfibrer och lektiner och annat hindrar upptaget av mineraler/spårämnen i tarmen, hur nyttigt är det egentligen? Kanske det inte helt lätt går att bevisa men jag tror att många av de som äter efter myndigheternas bröd och bull rekommendationer har subklinisk näringsbrist. Inte att leka med.

  https://www.kostdemokrati.se/ulfljungblad/2012/06/19/den-sjuka-varden/
  Läs kommentaren av Leif Lundberg.

  Min tes är att en stor del av formeln för maximal hälsa är ett högt intag av vitaminer/mineraler/spårämnen per kolhydratkalori. Detta förklarar varför LCHF-ätare ofta blir märkbart friskare utan att komplettera med seriösa mineraltillskott.

 10. 10
  Bullen säger

  Sen har vi blodsockret förstås som hålls på en bra nivå med LCHF men är det hela hemligheten med att vi blir friskare när vi äter LCHF? Jag tror att näringsstatusen också automatiskt blir bättre när man undviker stärkelse och socker. Många pararmetrar blir det, huvudsaken är att man mår bra och har det gött.

  Ha det gött.

 11. 11
  Bengt Nilsson säger

  En lång bra artikel av Patrick: Varför tycker jag att man ska pröva att avstå från eller reducera sitt intag av sädesslag?

  https://www.perfekthalsa.se/allman-halsa/reducera-sitt-intag-av-sadesslag/

 12. 12
  Tombola säger

  @ 10 Bullen:

  Mycket talar väl för att den metabola förgiftningen som bl a bröd ger upphov till förhindrar upptagandet av näring som kommer från riktig mat, vilket inte brödet är,,,,

  Den här typen av forskning har pågått länge, tekniken med att hälla psylliumfrön eller vinäger är långt ifrån ny – ska bli intressant att se vilken mix det handlar om den här gången!

  Jag ser inga problem med att brödindustrin försöker få sina produkter något sånär ofarliga.

  Däremot torde det vara ett långt större problem att monopolverksamhet i form av högskolor & universitet skaffar sig starka bindningar till kommersiella och för hälsan tveksamma produkter – inte konstigt att till exempel dietisternas kunskapsnivå om människokroppen ser ut som den gör med den här sortens kopplingar,,,,

 13. 13

  Brelle Skrev:

  Först när människan kunde jordbruka, och odla vete, kunde man föda större antal personer med bröd och tack vare det organisera stora utvecklande byggnationer och samhällen på en plats.

  Om jag får tro Jared Diamond så är det där ganska vilseledande.

  Det stämmer att man kunde införa förrådhushållning och bygga större samhällen. Men de som bodde i dessa samhällen blev sjukare och mera småväxta på grund av osanitära förhållanden. Detta har visats i flera sinsemellan oberoende områden på jorden. Jordbruk,. skrev Diamon, var det största misstaget i människans historia.

  Och bortsett från samhällsbildningen, se på Kenya: jordbrukarna Kikuyu är mindre till växten än herdarna Massai och Samburu. De har också hjärtkärlproblem som helt saknas hos herdefolken.

  Nu försöker den konventionella näringsläran lura i oss att de människor som gett oss det evolutionära arvet var jordbrukare! (se A.K. Lindroos´ utläggning i läroboken ”Fetma”, som hon var med om att redigera!) Det egentliga arvet kom från jägar-samlarfollk sådär två miljoner år tidigare.

  Återkommer med referenser.

 14. 14
 15. 15

  Fibermyten skrev vi om på Stephan Rössners blogg:

  ”…en intressant doktrin i den industristyrda näringslärans teologi. Fibrer är den andel kolhydrater som inte tas om hand i matsmältningen utan går rakt igenom systemet. I ett halvsekel har vi fått lära oss att fibrer är förfärligt värdefulla, eftersom de bidrar till matsmältningen genom mekanisk påverkan.

  Med för lite fibrer i maten är det större risk för ändtarmscancer, tjocktarmsinflammation och annat krångel i de nedre delarna, varnar man. Det vet man genom att folkgrupper vars kost innehåller mycket fibrer sällan får sådana problem, heter det.

  Men så hette det faktiskt inte så länge vetenskap tilläts styra informationen….”

  Det är ganska mycket att läsa. För fortsättningen se ”Piltsons bidrag XIV” i två avsnitt som finns mot slutet av kommentarföljden på herr Rössners blogg:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt

 16. 16
  Tombola säger

  @ 15 Piltson:
  Var kanske mera ett sätt att få avsättning från värdelösa restprodukter,,,,

  Det är väl egentligen bara om man äter ”klistermat” som fibrer behövs?

 17. 17

  Klart man ska äta fiber om man har mer än en mage. Det har inte vi.
  Ät som en ko. Skit som en ko
  Ät som en räv. Skit som en räv
  De e skillnad det!

 18. 18
  stenbj säger

  Bröd är eller blir snabbt socker, höjt blodsocker. Högt blodsocker har ett otal skadliga effekter.
  Därför är det självklart att om man spär ut skräpet (bröd) med något som inte bara fördröjer upptaget utan även minskar totalintaget genom t.ex fyllnad så minskar höjden av de skadliga blodsockertopparna så att de kända direkt mätbara skadeverkningarna från varje bödskiva blir mindre. Filtercigaretter alltså. Att vetenskapsmäm anställs för att utreda sådana självklarheter är en ren skymf av dessa stackare.
  Dom kanske tom mäter de kända markörerna för blodsockrets skadeinverkningar för att ge sin ”forskning” lite nytt spin, alltså IGFBP-1 och NFAT te.x som Ann Fernholm nyligen berättat mycket bra om. Att skadeverkningarna försvinner när brödet tas bort blir ”omöjligt”, kanske för att ”man måste ju äta bröd” eller något liknande.

  En annan skadeverkning av högt blodsocker i relation till skörbjugg enligt ovan är att Vitamin C och glukos delar på samma receptorer vilket betyder att en den relativa C-vitaminnivån kan ibland halveras vid en större kolhydratsmåltid, just då cellerna tar upp näringen pga av den sk postprandrial blodsocker. Av detta kan följa både bristningar eller bråck och hårdnande blodkärl utan andra tecken på tidig C-vitamin brist med ”perfekta” fastevärden både på vitamin C och socker.
  Här borde man forska mer eftersom det förmodligen gäller liknande samband med andra ämnen och glukos!

  Vi behöver inte bli jägare igen för att klara oss idag. Med de fantastiskt fina metoder som Alan Savory och Joel Salatin mfl har visat blir djurskötsel både mer ekonomiskt och ekologiskt än dagens destruktiva storbruk. T.ex i avseende på vattenförbrukning, oljeförbrukning och nedsmutsning.
  Två månaders torka ger fortarande en utmärkt skörd UTAN BETVATTNING, om toppjorden består av den svarta myllan som ibland ligger metertjock och suger upp regnvatten som en jättesvamp. Hur sådan mylla bildas bryr sig vårt svenska jordbruksverk inte ens om. Samma i USA. När köptes dom, av vilka, eller ?

 19. 19

  Tombola Skrev:

  Det är väl egentligen bara om man äter ”klistermat” som fibrer behövs?

  Det vet jag inte. Men det säregna är att fiberpropagandan uppstod, och har vidmakthållits, utan att det finns några vittnesbörd och ingen ”studie” som visar att, och isåfall hur, fibrerna kan vara nyttiga.
  Däremot finns en rad ”studier” som tyder på samband mellan fiberkonsumtion och diverse tarmbesvär, inklusive cancer. Hänvisningar finns i vår kommentar på Rössners blogg.

  Medierna har som vanligt inte ställt relevanta frågor till dessa människor i Skåne.

 20. 20
  Birger Johansson säger

  Rekommenderar läsning av ”Brödberoende : hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa” av William Davis. Den förklarar varför spannmålsprodukter i allmänhet och vete i synnerhet är negativa för hälsan, sett ur ett brett hälsoperspektiv. Boken är mycket väl underbygd med vetenskapliga referenser till varje påstående.

 21. 21
  Tombola säger

  Piltson Skrev:

  Tombola Skrev:

  Det är väl egentligen bara om man äter ”klistermat” som fibrer behövs?

  Det vet jag inte. Men det säregna är att fiberpropagandan uppstod, och har vidmakthållits, utan att det finns några vittnesbörd och ingen ”studie” som visar att, och isåfall hur, fibrerna kan vara nyttiga.
  Däremot finns en rad ”studier” som tyder på samband mellan fiberkonsumtion och diverse tarmbesvär, inklusive cancer. Hänvisningar finns i vår kommentar på Rössners blogg.

  Medierna har som vanligt inte ställt relevanta frågor till dessa människor i Skåne.

  Tror att Ralph Sundberg beskriver hur ”nyttan” med fiber kom till i boken Forskningsfusket – kvarnarna ville tjäna en hacka på sitt restavfall – därav nyttan,,,,

  Till klistermat räknas spannmålsprodukter och då i synnerhet vetet som torde vara betydligt farligare än rent socker – om man nu ska försöka göra en rangordning?

  Inte så att socker är ofarligt utan för att sockrets skadlighet är välkänt vilket ju vetets skadlighet inte är i samma omfattning,,,,

 22. 22
  Brelle säger

  Håller gärna med om det du Piltson pekar på.

  Tyvärr gör vi många sådana felval beroende på att vi inte ser de långvariga konsekvenserna eller, som det numera mestadels är, av företagsekonomiska skäl.

  Piltson Skrev:

  Brelle Skrev:

  Först när människan kunde jordbruka, och odla vete, kunde man föda större antal personer med bröd och tack vare det organisera stora utvecklande byggnationer och samhällen på en plats.

  Om jag får tro Jared Diamond så är det där ganska vilseledande.

  Det stämmer att man kunde införa förrådhushållning och bygga större samhällen. Men de som bodde i dessa samhällen blev sjukare och mera småväxta på grund av osanitära förhållanden. Detta har visats i flera sinsemellan oberoende områden på jorden. Jordbruk,. skrev Diamon, var det största misstaget i människans historia.

  Och bortsett från samhällsbildningen, se på Kenya: jordbrukarna Kikuyu är mindre till växten än herdarna Massai och Samburu. De har också hjärtkärlproblem som helt saknas hos herdefolken.

  Nu försöker den konventionella näringsläran lura i oss att de människor som gett oss det evolutionära arvet var jordbrukare! (se A.K. Lindroos´ utläggning i läroboken ”Fetma”, som hon var med om att redigera!) Det egentliga arvet kom från jägar-samlarfollk sådär två miljoner år tidigare.

  Återkommer med referenser.

 23. 23
  Johan_A säger

  Hörde ett reportage i P1 igår (18/6, Vem behöver kött). Tyckte själv att det var låg nivå på analysen. Det framställdes som att köttätande skulle vara något kulturellt. Ingen diskussion om vilken kost som människan är biologiskt anpassat till. Någon annan som lyssnade på detta?

 24. 24

  Indierna har ätit chapati bra länge.

  En som sa att mjöl i vanliga fall var dåligt menade att chapati är så tunn och värms på elden så resultatet var inte lika negativt som med vanligt bröd.

  Har ingen aning om det stämmer men tror inte 2 3 chapati bröd som är tunna gör så mycket skada. Då det är mjöl o vatten utan tillsatser.

 25. 25

  Till johan a säger jag bara att köttätande är en myt kolla på shaolin munkarna dom äter vegetariskt och tränar flera timmar om dagen. Om dom klarar sig utan protein från kött , kan vi det också.

 26. 26

  Kött myten. https://www.youtube.com/watch?v=eZwmluSn_T0

  Synd att alla som säger att vi behöver kött inte provat att vara utan kött, tyvärr så fungerar dom flesta så, uttalar sig utan att egentligen veta av egen erfarenhet.

  Sn jag slutade äta kött blir jag aldrig trött eller dåsig av maten, kött gjorde mig dåsig, troligtvis för att det är jobbigt för kroppen att bryta ner.

  Nu har jag ej provat lchf så det är möjligt att ni ej blir trötta av kött. Men kött är något vi klarar oss utan egentligen. Om ni säger nej nu är det för att ert sinne inte tycker att ni skulle klara det. Duger det åt stridsmunkar duger det till vanliga män sen om man inte klarar ag det pga att sinnet tycker det verkar tråkigt då är det en annan sak. Men kött behövs inte.

 27. 27
  Anders S säger

  Pop Skrev:

  tror inte 2 3 chapati bröd som är tunna gör så mycket skada. Då det är mjöl o vatten utan tillsatser.

  Det behövs inte mycket vete för att den som inte tål det ska bli sjuk.
  En del kyrkor har övergått till glutenfritt oblat av den anledningen. Vilket i och för sig föranlett en hel del debatt:

  https://www.kyrkanstidning.se/nyhet/inga-direktiv-om-alkohol
  https://bloggardag.blogspot.se/2013/03/erstas-tilltag.html
  https://kyrkligabetraktelser.blogspot.se/2010/10/inklusivitet-som-exkluderar.html

  Ur hälsosynvinkel bör nog den som inte tål vete eller gluten avstå även från industrins ersättningsprodukter.

 28. 28
  Brelle säger

  @ Brelle:
  Under årtusendena har jordarna förändrats. Mineraler, salter, spårämnen etc har ökat respektive minskat.
  Därmed har också djurens föda förändrats, och därmed djuren. Deras kött är inte detsamma innehållsmässigt nu som för 10 000 är sedan. Eller vilken tid man vill referera till.
  Det är tveksamt att referera till detta med kött i LCHF. Vi vet inte hur köttets sammansättning.Och vi vet inte grödans egenskaper under människans evolution.
  Lars Berg har skrivit flera böcker om människans ursprung. Där noterar han att ett stort språng i vår utveckling skedde när vi började ta havets mat som huvudföda. Man blir intelligent av att äta fisk! Hört det förr!
  Havsmaten är saltare än grödan..
  Samerna tar salt i sitt kaffe. Varför måntro?
  Hur fick våra inlandsboende förfäder bakåt i tiden tag i salt?
  Vet vi att de använde salt?
  Som sagt, det behövs oberoende forskning om vår mat och speciellt om LCHF eftersom den utelämnar en stor bit av möjlig och under årtusenden tillgänglig energi.

 29. 29
  Lennart N. säger

  @ Johan_A:
  Lyssnade på programmet och såg med spänd förväntan fram emot när någon köttförespråkare skulle få komma till tals. Så blev inte fallet utan köttätare framställdes som en skränande högljudd mobb som inte förstod sitt eget eller sin miljös bästa. Alla var rörande eniga om att man var tvungen att sluta med köttproduktion för hälsans och för miljöns bästa. Om 20 år skulle vi vara där!

  Man hade till och med dammat av spenatpillertanten Charlotte E A och som vanligt fick hennes åsikter tagna direkt ur luften stå oemotsagda. Hon är formidabel på att hitta på nya förklaringsmodeller till varför det är farligt att äta det ena och det andra. Denna gången fördjupade hon sig i hur det går till när det röda köttet skapar cancer i tjocktarmen. Hon hade också hittat en förklaring till varför vår intelligens hade utvecklats till vad den är idag. När programledaren ställde den enda relevanta frågan i hela programmet, om inte köttätandet i sig hade bidragit till vår utveckling dementerade hon naturligtvis detta. Hon menade istället att det var själva samarbetet vid jakten på stora djur som hade utvecklat våra hjärnor!

  Hela programmet var en ren vegan/vegetarian-propaganda?

  Har skrivit till P1-redaktionen och påpekat att även denna gång var ett intressant ämne ensidigt behandlat i ett s.k. vetenskapligt program i P1.

 30. 30
  Lennart N. säger

  @ Pop:
  Du blir inte dåsig av köttet utan av det du äter til! Pasta, ris, potatis, bulgur eller vad det nu kan vara orsakar denna dåsighet. Häller man också vetemjölbaserad sås över alltihop är de närmaste två timmarna garanterat förstörda!

  Har testat detta otaliga gånger och ännu har jag inte lyckats bli dåsig av kött/fisk och grönsaker oavsett hur stora portionerna har varit. Bara behagligt mätt utan dåsighet eller känsla av sprängfylld mage.

 31. 31
  Johan_A säger

  @ Lennart N.:

  Tyckte även jag att det var ett oerhört ensidigt program. Förstår inte hur man i ett program som utger sig för att vara vetenskapligt kan välja att enbart föra fram ena sidan i debatten. Snacka om lågvattenmärke!

 32. 32

  @ Johan_A:

  Ja, det finns inte anledning att skälla så mycket på akademikerna för att de tjänar pengar genom att vara ohederliga. De man skall skälla på och visa tillrätta är mediamänniskorna, som inte lärt sig basfakta och sällan förbereder sig för intervjuer med akademikerna. Det föreligger ett totalt svek från deras sida.

  Det har vi uppmärksammat i sju år nu, och jag kan inte förstå hur det kan fortgå. Pressen är inte mutad, journalister betalas inte av pilllerfabriker. Det är så pass graverande att faktabaserad näringslära borde vara pliktämne i journalistutbildningen. Det har gått fyra år sedan vi skrev den text som kommer fram när du klickar ”Piltson” ovan, ännu har vi inte sett märkbar effekt.

  Uppgiften är ju väldigt enkel – det handlar bara om att ställa sådana frågor att professorerna tvingas ta ställning till historiskt väldokumenterad information. När de börjar med detta kommer den historielösa och ogrundade näringslära som Livsmedelsverket företräder inte att kunna överleva. Det blir då nödvändigt att dra in herr Rössners lärobok ”Fetma” och få förlagen att tacka nej till ytterligare alster av denna typ.

 33. 33
  Ann Kristin säger

  @ Pop:
  Jag har provat allt, utom raw food. Medelhavskost, fettfritt, vegetariskt, fasta…inget kunde stoppa mina 40 kg:s uppgång. Nu, efter 5 år med lchf, och senaste halvåret alltmer strikt till att nu nolla kolhydraterna, har jag gått ner 13 kg. Nu minskar jag ca ett kilo i veckan, och har en lång rad hälsovinster. Genom att äta ägg och lever, hållbar fisk och ekologiskt, gräsbetat kött, samt ekolgiskt smör och kokosolja ligger jag nu på 2000 kalorier per dag och minskar…jag som har svultit i så många år.

  Vegetarisk kost gjorde mig sjukast av alla livsstilar, förmodligen eftersom kolhydrater är oerhört negativt, särskilt mjöl.

  Jag är ju bara en anekdot, men förringa inte mina uppleverlser av 57 år med kost och hälsa. Allt passar inte alla. För mig får hela världen äta vegetariskt, jag kan inte. Ägg måste jag i alla fall ha.

 34. 34
  Ann Kristin säger

  @ Lennart N.:
  Jag lyssnade också på programmet. Förvånande att en professor kan ta saker ur luften och framhålla som sanning, t ex att jakten på stora djur och samarbetet gjorde att hjärnorna växte, inte fett och kött. Dessutom pratatade hon om samlare och jägare som att först fanns den ena och sedan den andra gruppen. När det i själva verket var så att man samlade och dödade djur, åt det man kom över, även as, och processen med den större hjärnan tog skapligt lång tid. Helst åt man hjärna och märg, undrar varför ;)?

  Det kommer att dröja innan vi får höra om lchf i Kropp och själ…

 35. 35

  Lennart N. Skrev:

  känsla av sprängfylld mage.

  Men det är ju det som dietisterna vill att du skall ha!

  Det kallas ”mättnadskänsla”. Det har inte med mättnad att göra, eftersom mättnad baseras på den mat du behöver. Men enligt Stephan Rössner är denna känsla eftersträvansvärd, varför är oklart och han svarar inte på frågor.

  I Livsmedelsverkets presentation på Internet nämns ”mättnadskänsla” ett tjugotal gånger. Där vill man också att du skall vara ”sprängfylld”, dock inte att du skall få den näring du behöver.

 36. 36
  Ann Kristin säger

  @ Piltson:
  Mättnaden, ja det är väl den märkliga känsla jag har nu, när jag vaknar sugen på något, men dricker kaffe med smör och kokosfett, och sedan glömmer allt vad sug heter i 3-4 timmar. Efter detta börjar jag fundera på några ägg…och mättnadskänslan tilltar faktiskt under dagen, så att jag är synnerligen belåten under natten. Jag äter i volym en bråkdel av det jag åt förr, allt jag äter ryms nu i handflatan, vilket gör att magen aldrig spänns ut som av en portion spaghetti. Om jag skulle beskriva skillnadn så är det numera så att mättnaden finns i blodet, medan den förr fanns i magen (en stund, sedan blev jag hungrig igen). Jag skulle kunna klara mig på fettkaffe i flera dagar, men det finns väl inget skäl direkt. När jag fastade med grönsaks- och fruktjuice (500 kalorier) gick jag upp i ivkt och led av svår hungerkollaps. Tänk så konstigt…

 37. 37

  Pop Skrev:

  uttalar sig utan att egentligen veta av egen erfarenhet.

  Den person som haft och dokumenterat mest erfarenhet av kött med uteslutande av all annan mat var Vilhjamur Stefansson. Han åt enbart kött i fem år utan avbrott när han bodde hos eskimåerna. När han kom tillbaka deltog han i ett kontrollerat experiment i New York, i vilket han åt enbart fisk och kött – inte ens ägg. Det var ca 60% fett och 40% protein om jag minns rätt. Inga kolhydrater.

  Löpande kontroll visade att alla livsfunktioner var normala, och han tappade fem kilo kroppsvikt under det år experimentet pågick. Han sade sig oclså må bättre än nånsin.

  Hans bok om detta var ”Not by Bread Alone”, senare omtryckt som ”Fat of the Land” finns inte längre i tryck och kostar mycket när den dyker upp antikvariskt. Men hela boken den kan hämtas in som pdf-fil, skall återkomma med länken.

 38. 38

  Här finns hela boken:

  https://owndoc.com/pdf/The-fat-of-the-land.pdf

  Om du vill skriva ut den så ställ in liggande utskrift. Det ger två läsbara sidor per utskriven sida. Annars blir det för smått att läsa.

  Men OBS att här står en massa som Livsmedelsverket och Charlotte Erlansson inte vill att du skall känna till.

 39. 39

  Ann Kristin Skrev:

  mättnadskänslan tilltar faktiskt under dagen

  Det är den egentliga mättnaden som ökar under dagen. ”Mättnadskänslan” slår till direkt, det är de snabba kolhydraterna som fyller utan att mätta. Den egentliga mättnaden kommer mera långsamt , om den kommer alls, för du får den inte med bröd och pannkakor. Jag försökte reda ut detta här:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/08/20/trollkonst-pa-bantarkliniken

 40. 40
  Lennart N. säger

  @ Ann Kristin:
  Vi var nog evolutionärt på god väg mot när vi även lärde oss att jaga och döda stora djur eftersom detta kräver tillverkade vapen i någon form. Köttsamlandet på detta sätt har nog bara bidragit till en snabbare utveckling på grund av att vi fick mer tid över till filosoferande.

  För planetens skull är det synd att vi till slut valde att livnära oss på ettåriga grässorter istället för att fortsätta på den inslagna vägen som troligtvis hade tvingat oss till ett mer ekologiskt förhållningssätt?

 41. 41
  Lennart N. säger

  Piltson Skrev:

  Men enligt Stephan Rössner är denna känsla eftersträvansvärd, varför är oklart och han svarar inte på frågor.
  blockquote>

  Sist jag såg Stephan Rössner på TV var han tjock och plufsig (eller proppmätt och sprängfylld om man så vill) och hade fullt upp med att hålla in magen eftersom han stod upp genom hela inslaget. Man kan fundera på hur det funkar med kalorier in och ut där. Man kan också fundera på varifrån hans pension kommer eftersom han verkar fortsätta att gå livsmedels- och läkemedelsindustrins ärenden?

 42. 42
  Johan_A säger

  @ Pop:

  Jag har själv varit vegetarian i flera år när jag var yngre, så jag vet mycket väl vad jag talar om. Hälsoförbättringarna (piggare, lugnare mage, jämnare humör m.m.) kom när jag började äta animalisk föda igen.

 43. 43
  Ann Kristin säger

  @ Lennart N.:
  Intressant nog har man omvärderat tidpunkten när vi kan ha börjat jaga, alltså troligen för två miljoner år sedan. Finns att läsa här:http: //www.guardian.co.uk/science/2012/sep/23/human-hunting-evolution-2million-years

  Tydligen kom köttdieten först, och hjärnans tillväxt senare.

 44. 44
  Ann Kristin säger

  @ Piltson:
  Jag har laddat ner boken till min son. Han är jägare, men har en olycklig kärlek till pizza och godis. Jag har dock fått ganska goda resultat genom mild information (hans irit är numera försvunnen). Jag kan tänka mig att Stefansson kommer att tilltala honom.

  Att diskutera vad som är mättnad och mättnadskänsla kan lätt bli filosofiskt, men jag kopplar det till nivån på mitt blodsocker, som numera är konstant, oavsett om jag äter eller ej (runt 5), och troligen då kopplad till insulinnivån, men den kan jag ju inte mäta (ännu). Att slippa den skriande tomheten och den kroppsliga svaghetskänslan är skönt. Om jag är mätt eller ej, nöjd, stark och lugn är jag.

 45. 45
  Lennart N. säger

  @ Ann Kristin:
  Tack för länken!

 46. 46
  Kattmoster säger

  Pop Skrev:

  Kött myten. https://www.youtube.com/watch?v=eZwmluSn_T0

  Synd att alla som säger att vi behöver kött inte provat att vara utan kött, tyvärr så fungerar dom flesta så, uttalar sig utan att egentligen veta av egen erfarenhet.

  Sn jag slutade äta kött blir jag aldrig trött eller dåsig av maten, kött gjorde mig dåsig, troligtvis för att det är jobbigt för kroppen att bryta ner.

  Nu har jag ej provat lchf så det är möjligt att ni ej blir trötta av kött. Men kött är något vi klarar oss utan egentligen. Om ni säger nej nu är det för att ert sinne inte tycker att ni skulle klara det. Duger det åt stridsmunkar duger det till vanliga män sen om man inte klarar ag det pga att sinnet tycker det verkar tråkigt då är det en annan sak. Men kött behövs inte.

  Nej du, kött är något vi INTE klarar oss utan. Men vegomyten är spridd. Själv var jag vegetarian, och periodvis vegan, i ca tio års tid så jag har definitivt provat. Tyvärr – för jag blev sjuk av kosten. Nu äter jag mig sakta men säkert frisk på LCHF.

 47. 47
  Kattmoster säger

  @ 30 Lennart N.:

  På den tiden jag, min arma flane, åt frukt till lunch (för det var ju så nyttigt och så ville jag gå ner i vikt – ha!) hände det att jag somnade vid skrivbordet. När jag börjat med LCHF höll jag mig vaken utan problem. Dessvärre stördes mitt arbete av kollegers paltkoma (gäspningar).

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa