Naturligt mättat fett är bra för hjärtat

Advances in Nutrition: Dietary fats and health….

Mättat fett i smör och kokosfett är t o m bra för hälsan. Fleromättat fett, i form av omega-6, försämrar hälsan, medan omega-3 förbättrar den. Att ersätta mättat fett med kolhydrater har bidragit till den epidemi av fetma och diabetes typ 2 som vi ser idag.

Det fokus på manipulation av blodkolesterol med kostförändringar, som varit,  är diskutabel i förhållande till andra faktorer som spelar roll för hälsan. Mättade fetter tycks inte ha den negativa effekt som under senare tid har antagits.
Denna översikt efterlyser en ny utvärdering av de existerande kostrekommenationerna, vilka avråder från mättat fett, för vilket vetenskapligt underlag saknas.

 

Comments

 1. 1

  Tycker detta är sjukt intressant alltså!

 2. 2

  Hej Annica

  Vaccin mot fästingar Är det bra att ta det .Har fibromyalgi

  Undrar Lisa.

  Tack för ditt stora engagemang

 3. 3

  Går det få denna artikel översatt… Blir för svårt att få med sig allt….

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Lisa:
  Jag har inte satt mig in i den frågan och kan inte svara på det. Någon annan?

 5. 5
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 2 Lisa
  Eftersom jag lever med SLE (varav fibromyalgi ofta ingår) undviker jag vaccinationer överhuvudtaget. Många med SLE/fibromyalgi lider också ofta av allergier eller överkänsligheter av allehanda slag. Så, om jag vore du, skulle jag ta reda på exact vad vaccinet innehåller – eftersom tungmetaller t ex kan utlösa ytterligare problem för dem som redan lever med kronisk sjukdom. Det finns mycket att läsa om vaccin på nätet. Allt gott!

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det är väl klart att ’the real thing’ är det rätta, så naturligtvis är naturligt mättat fett bra för hjärtat! 🙂

 7. 7

  Egentligen inget nytt under solen Kokosfett har tex visat sig ha en synnerligen kärlskyddande
  egenskap

  Annika Dahlqvist m. flera har vid åtskilliga tillfällen gett rekommendationer om hur mättat fett och omega 3 samt minimalt intag av frukt och kolhydrater är den grund som vi bör försöka följa.

 8. 8
  LCHF-Bengt säger

  Efter hjärtoperation för tre år sen, och sen dess ätit strikt lchf sedan operationen, är jag nu vid 49 år ålder i mitt livs form, cyklat 48 km idag och känner mig inte sliten en gång, orken förbättras tydligt varje tur jag tar med hojen. Det mättade fettet har en stor del i mitt tillfrisknande att göra.

  Hjärtat går som en klocka numer, och eftersom hjärtat enbart går på fettdrift hos alla människor, så är det självklart att det animaliska fettet är det bästa i alla lägen, även för alla andra muskler i kroppen. Intressant som jag noterat vid jobbiga backar med cykeln när det känns som jag skulle gå i väggen, så kommer krafterna tillbaks efter bara några sekunder uppe på krönet, och kan trampa med full fart igen ganska omgående. Ingen mjölksyra bildas vid fettdriften, så det problemet finns inte för oss lchf-nördar. Nu måste jag läsa in mig på hur träningen ska läggas upp.

 9. 9

  Lite ironiskt att detta skulle förekomma under rubriken ”Advances”? Det är ju ingen advance, bara en bekräftelse av vad som länge varit väl bekant. Delvis en reträtt till vad som gällde för ett halvsekel sedan.

 10. 10
  Dennis säger
 11. 11
  Björn säger

  jag ser ingen mailadress till dig annika så jag lägger in det här som är det senaste från c e-a i ett manuskript skickat till och publicerat av ab.
  länken: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16923814.ab
  jag har mailat till den undertecknande reportern och gett min syn på c e-a.

  det som står i artikeln, hur kött skall tillredas, så gör ju kreti och pleti idag, det är ju bara restaurangbesökarna som utsätter sig för understekt kött.

 12. 12
  Björn säger

  ups, ser att länken redan finns, så publicera min kommentar om du tycker att det behövs.

 13. 13
  Elsiebritt säger

  Hoppas du vet vad du pratar om!

 14. 14
 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 14 Ted H
  Tack för de två artiklarna ’..says it all’..!!
  På den här bloggen har jag förstått att LCHF har hjälpt väldigt många människor till ett friskare liv. En del som kanske inte ens levt idag om de fortsatt leva på det sätt som sjuk’vården’ förespråkar idag. Det är verkligen dags för en LCHF studie – en öppen och ärlig sådan ..och framförallt oberoende!

 16. 16
  Dacke säger

  Rött kött – rått kött – kalops eller grillbiff?

  Äter man LCHF tar man en fet förrätt, fettet är både nyttigt och billigt, den absolut enklaste o snabbaste en eller två msk smör, lite snyggt dekorerad.

  Därpå en smula protein i huvudrätten, fisk , fågel eller något fyrbent, men vi överdriver inte mängden. Protein är inte hälsosamt i för stora mängder och dessutom är fyrbenta proteiner rätt dyra. Däremot låter vi smaksätta rikligt med kryddor i smör, mayonnaise, senap, olivolja, kokos. Grönsaker i olika färger för antioxidanternas skull, fast äter vi inte så mycket kolhydrater blir det inte så mycket fria radikaler att neutralisera. Bränner vi biffen krävs det dock en rejält tilltagen tomatsallad som motgift.

  Sen kommer måltidens höjdpunkt: ostarna! Feta och smakrika med kalk och fett och lite proteiner till. För att få plats med ostarna i näringsbudgeten får man snåla lite med proteinerna – bra även för kassan.

  Efterrätten kan bestå av färska eller frysta bär och frukter tärnade till ätvänlig storlek, serverade i en coup-skål och överhöljda med 4 msk vispgrädde. Här behövs varken socker eller sötningsmedel. Att sockra på jordgubbar är kriminellt, tyckte en professor i Montpellier, har jag hört – och jag instämmer.

  Smaklig måltid!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa