Barn som dricker standardmjölk väger mindre

I Kostdemokrati, och i Doktorn.com läser jag om en epidemiologisk studie, av dietisten Susanne Eriksson, som visar att åttaåringar som dricker standardmjölk väger i genomsnitt 4 kg mindre än de som inte gör det.  Den tyder inte på att barn blir tjockare om de får dricka fetare mjölk.
Vad den studien nu är värd så ger den anledning till vidare jämförande studier. Och den ger inte anledning till förbud mot standardmjölk i skola och förskola.
Kanske någon kan maila länken till artikeln i Doktorn.com till skolstyrelsen i Forshaga. Eller orginalartikeln från Sahlgrenska Akademin.

 

 

Comments

 1. 1
  HerrBanan säger

  Här i Kristianstad, Livsmedelskommunen, där serveras det lättmjölk och margarin, framförallt Milda klappar man sig för bröstet med….eller smörjer in sig.
  Som kuriosa då: För ett antal år sedan, lade kommunen ner åtskilliga hundratusen kr. på en logga med piffig slogan och ett antal jippon att sälja in med, för att sätta kommunen på matkartan i Sverige. Sloganen lät: -Spirit of food.
  Men om det ska belysa situationen för barn o äldre, så blir den så här: -Spirit of Fools.
  Dessutom är hushållningssällskapet här glada för att testa GMO-grödor.

 2. 2
  Fundersam säger

  ”– Det är en intressant iakttagelse, men vi vet faktiskt inte vad det beror på. Det kan vara så att barn som dricker standardmjölk också tenderar att äta andra saker som påverkar deras vikt. En annan möjlig förklaring kan vara barn som inte dricker standardmjölk kanske dricker mer läsk istället, säger dietisten Susanne Eriksson som skrivit avhandlingen.” (Citat ur orginalartikeln)

  Ovanstående är bra reflektioner som en forskare skall göra men jag saknar:

  – Kan det vara så att kroppen förbränner mättat fett väldigt bra och därför skall införas som ett alternativ i den offentliga kosthållningen?

  – Kan det vara så att barn som får tillräckligt med fett inte är har sug efter kolhydrater och därför inte dricker läsk, äter socker och andra raffinerade kolhydrater i tid och otid?

 3. 3

  Fundersam Skrev:

  Kan det vara så att kroppen förbränner mättat fett väldigt bra

  En för mig ny tanke. Men enastående rimlig, eftersom de fleromättade fettsyrorna kan ha en onaturlig molekylstruktur, som kroppen inte känner igen och därför får problem med. Det sägs ju att när man rensar en åder från fett så är 2/3 den fleromättade typen, inte mättat. Så varför inlagras just denna typ? Kan det vara ett tecken på att kroppen finner det svårare att göra sig av med fleromättat?

  Här skulle jag gärna se en kommentar av någon som vet mer om sånt här..

  Att Eriksson inte kunde tänka sig detta är dock mera förklarligt. Här hade hon ju ett resultat som inte alls stämde med den religion hon förelagts och känner sig förpliktigad att hålla sig till. Vänta er inte att hon kan påverkas med upplysning eller argument.

 4. 4
  Morsan säger

  Vilka skäl finns att inte berika standardmjölk med A resp D-vitamin?
  Varför bara lättmjölk och mellanmjölk?

 5. 5
  Kattmoster säger

  Fyra kilo är ju inte så lite heller om man betänker hur små åttaåringar är. Det rör på sig! 🙂

 6. 6
  Kattmoster säger

  @ 5 Morsan:

  Enligt vad jag fått lära mig berikar man mjölken eftersom man tagit bort det fettet och därmed även A- och D-vitaminerna. Det lär dock också vara så att man inte kan tillgodogöra sig vitaminerna i den berikade mjölken eftersom fettet är borttaget. Så man kan verkligen fråga sig vad detta trixande ska vara bra för.

 7. 7
  Morsan säger

  @ Kattmoster:

  Jag tittade på Arlas standardmjölkförpackning och där stod inget om varken A- eller D-vitamin. Betyder det att standardmjölken inte innehåller dessa vitaminer?
  https://www.arla.se/vara-produkter/produktgrupper/mjolk/
  Lätt- o Mellan är berikade.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Morsan:
  Standarmjölk innehåller lite A- och D-vitamin även om det inte står på förpackningen. D-vitaminet från standardmjölk och ”tillskottade” lättmjölksprodukter räcker inte till för vårt behov, utan vi behöver mera från högtstående sol eller D-vitamintillskott.

 9. 9
  Morsan säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Vilka hinder finns att även berika Standardmjölken med D-vitamin?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Morsan:
  Det vore troligen en bra idé, men hur får man dem att göra det?

 11. 11
  ruben säger

  #11 Det var en motsägelsefull slutsats. ”Snart vet hela svenska folket att LCHF teorin var felaktig”. Och det vet du? Alla som blivit fria från diabetes typ 2 pga LCHF, vad gör du med dem?
  Tarmfloran är väl ett resultat av kosten? Och äter man LCHF ger det antagligen en gynnsammare tarmflora mot diabetes och man blir enligt flesta vittnen av med diabetes typ 2. SR:s artikel beskriver inget som motsäger LCHF, tvärtom kanske stärker LCHF tänket, för de som kan göra praktiska slutsatser. Att endast diabetesen förändrar tarmfloran, verkar vara typiska förhastade hypoteser, gissar jag som lekman. Alla vittnen om förbättringar eller botande från diabetes pga. LCHF kan aldrig ignoreras längre, hur djupt vissa än försöker gräva.

  Lite överflödiga studier tycker jag, där man väntar på någon blir sjuk och slutsatsen blir endast att tarmfloran var ogynnsam före eller efter sjukdomen. Att man ”har mage” låta bli testa om tarmfloran blir gynnsammare av LCHF än tallriksmodellen? Vart är öron och ögon inom forskningen? Ser man inte alla som blir friska från diabetes typ 2 av LCHF? Varför är man inte intresserad av det som verkar vara en revolution inom hälsa? Är det bara så krasst att det finns inga pengar att tjäna där? Skall man istället hitta på ett dyrbart kemiskt piller som håller tarmfloran fria från de ogynnsamma ämnena och helst inte att någon skall tänka på vad man äter. Man blir helt matt av att inse hur många som fortfarande går de oformliga betongskallarnas ärenden.

 12. 12
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Beträffande Artikeln som 11n (nu borttagen ..bra!) länkat till ovan.. ”..Tarmfloran hänger ihop med diabetes typ 2..”
  ..så hittar jag ingenting där som pekar på ’LCHF teorin’ – som ju verkligen inte är en teori! Artikeln säger ju egentligen ingenting – utan det verkar snarare som om forskningen har letat efter svar ’i fel ände’ s a s.

  Med rätt kost behövs det inga probiotics och med LCHF har man ju ett friskt matsmältningssystem – som jag ser det! Mitt förslag är att forska på LCHF-ares ’ändor’ istället..!! 😉

 13. 13
  Morsan säger

  Morsan Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  Vilka hinder finns att även berika Standardmjölken med D-vitamin?

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 9 Morsan:
  Det vore troligen en bra idé, men hur får man dem att göra det?

  Jag ska ringa på måndag och fråga hur mycket D-vitamin Standardmjölken innehåller samt en följdfråga om varför inte Standardmjölk berikas på samma sätt som Lätt- och Mellanmjölk.

  ”Kontakta oss
  Arla Forum hjälper dig som konsument med frågor kring Arlas produkter och kampanjer. Du når Arla Forum på tel. 020-99 66 99.

  Våra telefontider är:
  Måndag – Fredag 09.00 – 12.00 ”

 14. 14
  ruben säger

  #14 Jag förstår fortfarande inte vad det säger emot LCHF, när man presenterar belägg för att diabetes typ 2 hänger ihop med bakterierna i tarmen? Om man äter LCHF får man förmodligen inte de bakteriefloran. Skall det vara så svårt eller beror det på att jag är lekman jag inte förstår? Undrar, kan man bota på fel sätt om man äter kost som botar? Har aldrig hört den varianten förr och är för gammal för att bli imponerad av sånt som liknar bull shit 🙂

 15. 15
  ruben säger

  Ja nr:14 blev borttaget, och nu är jag nr:14 och då ser det ut som en högsta gradens motsägelse, men det var nog bra i långa loppet!

 16. 16
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag blir så arg på elaka människor som ’roar sig’ med att anfalla människor med annan åsikt än deras egen – människor som dessutom lever med kronisk sjukdom! Det är inte bara oförskämt utan inhumant och skamligt!

  Att äta LCHF handlar inte om att ha rätt eller fel! Som jag förstått det, lever de flesta som kommenterar på Annikas blogg med kronisk sjukdom och har valt LCHF-kost för att försöka hålla sig så friska som möjligt. Jag personligen upplever att sedan jag började med LCHF-stuk på maten mår jag också bättre (jag säger stuk, eftersom jag inte är lika strikt som de som har t ex Diabetes och skulle jag utveckla Db skulle jag inte tveka ett ögonblick..).
  Jag har sett så många positiva kommentarer av LCHF-are och kan inte tänka mig att någon som äter LCHF gör det bara för att ’djäklas med vetenskapen’..!!

 17. 17
  ruben säger

  #16 Håller fullständigt med dig Mayne Sundewall Hopkins!
  Har också ett slags LCHF stuk utan att vara akut behov, utan därför att jag mår bättre.
  Eländigt om man tror LCHF:are gör det för att djäklas med vetenskapen, det är myter motståndare medvetet vill skapa tror jag.

 18. 18
  Dennis säger

  Att äta rätt måste väl rimligen leda till bättre hälsa.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 ruben:
  Jag har föreslagit medmoderatorerna att när vi raderar en kommentar så tar vi bort bara texten och skriver i rutan varför vi tagit bort. Då förskjuts inte numreringen på kommentarerna.

 20. 20

  Kommentar borttagen

  /Moderator

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 fdhj:
  Det är många här som har talat om för dig, bakteriefreak, att det är LCHF som har gjort oss friska, och vi är nöjda med det.
  Annan bakterieflora hos diabetiker kan man forska vidare på, för att finna ut om den ändrade floran är orsak till eller effekt av den metabola sjukdomen.
  Jag tror inte på att om jag sprutade upp en annan människas avföring i min ändtarm jag plötsligt skulle tåla att äta kolhydrater igen. Och jag har ingen längtan till kolhydratmat heller. Tex skulle min numera goda tandhälsa troligen fördärvas om jag började med kolhydrater igen.
  Tills vidare kan du sluta med ditt tjat på min blogg.

 22. 22

  Kommentar borttagen

  /Moderator

 23. 23
  Gustav säger

  @ fdhj:

  Tala om det för honom då, bakteriejesus ! 😉 Undanhåll nu inte detta för honom 😉 Rädda honom från döden ! ( Obs ironi )

 24. 24
  ruben säger

  19 Tack Annika! Det gjorde i och för sig inget, men kan hålla med att det är bra när numreringen hålls intakt. Håller även med andra LCHF:ares kommentarer att det är ju bedrövligt att det bemöts med misstroende och förakt att de blir friska. Vad kan man göra mer än bli frisk och även då gjort sig förtjänta av betraktarnas medkännande glädje och uppmuntran att det var rätt av dem prova LCHF?

 25. 25
  Bernt säger

  Att det inte tillsätts vitaminer till standardmjölken är ingen bra idé. De tillsatta syntetiska vitaminerna anses vara allergiframkallande. Det är anledningen till att inga vitaminer tillsätts i tysk lättmjölk.
  Att minska på alla tänkbara orsaker till allergi borde vara mycket angeläget med tanke på hur vanligt det är numera till skillnad mot i skolorna för två generationer sedan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa