TV4 Nyhetsmorgon om fett och kolesterol

I dag på TV4 Nyhetsmorgon handlade det om mättat fett och kolesterol. Ann Fernholm har skrivit en faktakoll.
Nyhetsmorgons husläkare Mikael Sandström påstod att det är bara Medelhavskost som ger bra blodfetter. Ann länkar till en studie som visade att lågkolhydrat gav de bästa värdena.

Fortsättning ska följa i Anns blogg ikväll.

 

Comments

 1. 1

  12 minuter in i klippet https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/myter-och-sanningar-om-kolesterol-2367657 sägs det att kolhydrater BEHÖVS för att prestera bra. Vad sägs om det?

 2. 2
  Gäst säger

  TV4-doktorn Mikael Sandström sa nu också att LCHF var ju absolut inget nytt. Det åt man ju för flera hundra tusen år sen!

  Det gäller att förneka dagens LCHF. ”Någon” kan ju få rätt!

 3. 3
  EvaLi säger

  Ja, i andra delen var ju en del av det Sandström sa helt rätt, men tyvärr verkar han inte ha full koll på detta ämne ämne – men det kunde ju varit värre… Smart av honom att gardera sig lite – han känner nog vart vinden blåser…

 4. 4

  Sandströms första meningar var ju mer eller mindre osammanhängande svammel, han kanske inte var riktigt förberedd

 5. 5

  Det intressanta är väl när Mikael Sandström säger att kroppen själv tillverkar den kolesterol den behöver, då kan man fråga sig varför man skall sänka nivån. Vore det inte bättre att fråga sig varför man har höga värden och angripa problemet här

 6. 6

  Blev ni också trött på detta hysteriska bla-ha. Varenda någon påläst tyckte nog som jag att detta var anpassat för läkemedelsindustrins marknadsföring. Tråkigt, det står ju helt i konflikt med många av de FRIA nytänkande forskarna som klart anser att kolesterol är livsnödvändigt substans som vår lever producerar till vår kropp och hjärna då densamma har stort behov dessa fetter.

 7. 7
  Lars M säger

  Jag tycker TV4-doktorn svarade riktigt bra! Ni som inte tycker det borde lyssna bättre på vad läkare i allmänhet brukar säga när ämnet kommer på tal…

  Att han sedan påstår att elitidrottsmän behöver kolhydrater för att prestera på topp, trots att flera av dem visat att det fungerar fint med lågkolhydrat, får väl tillskrivas alla de andra elitidrottarna som konsekvent kolhydratladdar före ett lopp.

 8. 8
  Konsument säger

  Tilde de Paula är dåligt påläst…så här sa hon…
  – ”om du vill sänka ditt kolesterol, ät det här smöret”!

  Hon vet absolut inte skillnaden mellan smör och margarin. Istället för att nämna Becel som margarin, så kallade hon det man breder på en macka för smör, oavsett om det är smör eller margarin!

 9. 9

  Tilde de Paula kändes väldigt okunnig, hon påstod att mättat fett är farligt och leder till höga kolesterolvärden och doktorn höll med, total consensus! Mättat fett ska man undvika! Alltihop beror väl på att redaktioner och enskilda programledare faktiskt håller fast vid den gamla fettskrämda tron helt enkelt och då bjuder man in företrädare för den för att bevisa för oss som tydligen är ute på farliga vägar med vår feta ”diet” att de har rätt. Tilde var säker på sin sak, det kändes märkligt i hennes roll som programledare. Och detta upprepar sig hela tiden för övrigt.

  Tiden lär utvisa fettets farlighet. Medan det sker, äter jag mitt smör. Mitt riktiga smör alltså, inte nåt Becelsmör…fy!

 10. 10
  Tombola säger

  Gäst Skrev:

  TV4-doktorn Mikael Sandström sa nu också att LCHF var ju absolut inget nytt. Det åt man ju för flera hundra tusen år sen!

  Det gäller att förneka dagens LCHF. ”Någon” kan ju få rätt!

  Stofilerna har tystnat och krupit tillbaka under stenarna medan den nya generation läkare/forskare likt vårlökar tittar fram lite yrvaket här och där,,,,

 11. 11
  Konsument säger

  @ Cia:
  Dessa programledare är mer av typen underhållare, inte journalister.

  Läkaren sa att en tredjedel av alla över 65 år intar statiner (Lipitor). Läkemedelsbolagen säljer för 90 miljarder!!!

  Hur som, Tilde de Paula inledde med frågan:
  – smör nej, olja ja?

  Detta instämde läkaren i.

 12. 12

  Jag tyckte de hela kändes ganska positivt trots allt, det är åtminstonde ”inte farligt med lchf” och ”går man ner i vikt är det bra!”… några slutsatser som faktiskt är positiva även om rena felaktigheter smög sig in här och var….

 13. 13
  Gäst säger

  @ Tombola:
  Gäst Skrev:

  TV4-doktorn Mikael Sandström sa nu också att LCHF var ju absolut inget nytt. Det åt man ju för flera hundra tusen år sen!

  (Det gäller att förneka dagens LCHF. ”Någon” kan ju få rätt!, t ex dr Dahlqvist)

  Han sa också som så, att man skulle hålla isär om man med LCHF menade en livsstil eller en diet. LCHF förs fram som en ny idé, men vi är ju anpassade att äta mycket fett.

  Min kommentar:
  Nu kan man ju undra varför Livsmedelsverket förordar fettsnålt, eftersom vi är anpassade till att äta mycket fett? Borde inte alla läkare slå näven i bordet hos Livsmedelsverket?

 14. 14

  Milda makter vad man blir trött på alla dessa dresserade vovvar som går foot i läkemedels-industrins koppel.
  Ställ er frågan ”Är människan så genetiskt felkonstruerad så över 60% har
  en lever som felaktigt bildar för högt kolesterol” eller är det så att människan behöver dessa nivåer för att fungera bra? Naturen är vis och anpassar oss för livet. De som är pålästa om kolesterolnivåer och statinernas historia vet att det är en dröm-artikel för läkemedelsindustrin och att ”INGET” får sabotera dessa super miljardvinster. Därför gäller att till varje pris bibehålla myterna om nödvändigheten av statiner.

 15. 15
  Gunnar säger

  ”Att han sedan påstår att elitidrottsmän behöver kolhydrater för att prestera på topp, trots att flera av dem visat att det fungerar fint med lågkolhydrat, får väl tillskrivas alla de andra elitidrottarna som konsekvent kolhydratladdar före ett lopp.”

  Suck..den myten lever tydligen kvar. NEJ, varken Ferry eller Colting äter LCHF…hur många gånger måste det sägas? Här håller jag med läkaren till 100% – är du uthållighetsidrottare på elitnivå är ett intag om minst 60% kolhydrater nödvändigt. För en motionär som tränar nån gång per vecka – ja det är som natt och dag, där går det säkert bra med LCHF. Det är en glidande skala: noll träning – noll kolhydrater -> 20 timmar träning i veckan – massor av kolhydrater av krävs för att täcka upp för den stora mängd glykogen som förbrukas. Utan detta blir det ökad stress i kroppen som leder till överträning och sämre immunförsvar. Detta är tydligen mycket svårt att förstå?

 16. 16
  Stefan säger

  Mycket intressant intervju om nyttan av ketoner

  The Marvel of Ketone Science
  https://youtu.be/8fLR428gzQ4

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Gunnar:
  Har du belägg för att högtränande LCHF-are får sämre infektionsförsvar än högkolhydratätande?
  Ferry berättar i sin bok att när han minskade på kolhydraterna och ökade på fettet så förbättrades både hans idrottsprestationer och hans infektionsförsvar.

 18. 18
  Gustav säger

  @ Gunnar:

  Suck Gunnar ! Colting äter inga 60 % kolisar … du kanske skulle läsa hans blogg där han beskriver vad han äter ? Ferry åt heller inga 60 % ….. tala om för oss varför man MÅSTE ha 60% ? Du kanske skulle läsa på bloggar vad dom som tränar mycket äter ? Och vilka resultat dom får ?

 19. 19
  Gustav säger
 20. 20
  Bustas säger

  Gunnar, kanske det är så att kolhydrater gör att exempelvis en sprinter får bättre kortsiktiga resultat med kolhydratsladdning. Men som alltid med kortsiktiga vinster är det oftast skadligt i det långa loppet. Dags kanske att klassa kolhydrater så som doping då det på lång sikt är skadligt för kroppen. Tja, varför inte? Ett blodsocker över 5, två års avstängning! 🙂
  Nej, det är bara trams att påstå att en lågkolhydratkost skulle ge långsammare idrottsmän (kvinnor)!

 21. 21
  nisse säger

  bäste Gunnar,

  frågan var och en bör ställa sig själv är ”Vad är det syftet med min kost ?”

  för mig råkar det vara så att jag hemskt järna vill ha ett långt och friskt liv,

  högt blodsocker verkar vara en smula kontraproduktivt då det signalerar till kroppens alla celler att föröka sig fortast möjligt och sedan dö, telomeraserna blir kortare och mina celler och hela mitt lekamen får kortare livscykel,

  enda och bästa sättet att lura naturen verkar ju vara att skippa kolhydraterna, stärkelse och sockret och mata lekamenet med animaliska fetter, då förlänger du telomeraserna och cellernas livscykler samt får ett längre och friskare liv,

  idrott är ju bara bra, men jag har en känsla att elitidrottsmän o kvinnor förstör sina kroppar och får inte speciellt långa liv,

  Kan inte låta bli att citera en ung pojke som ansågs vara gravt handikappad som nyfödd och som visade sig vara ett litet geni, som 3 årig behärskade han alla kvantfysikens grundsatser och idag som 12-13 åring läser han kvantfysik på universitet och klarar sig hur bra som helst,

  höll ett föredrag på TED där han uppmanade åhörarna ”stop learning, START THINKING”

 22. 22

  nisse Skrev:

  höll ett föredrag på TED där han uppmanade åhörarna ”stop learning, START THINKING”

  Det där var faktiskt riktigt bra, det lägger vi på minnet.
  ”stop learning, START THINKING”

 23. 23

  Här har Ann Fernholm ytterligare ett bra inlägg om att ”Blodfettsänkande läkemedel ökar risken för diabetes”.
  https://ettsotareblod.se/blodfettsankande-lakemedel-okar-risken-for-diabetes/

 24. 24
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 9 Cia – betr ditt ”Mitt riktiga smör alltså, inte nåt Becelsmör…fy!”

  Undrar bara om du inte tappade bort 2 bokstäver mot slutet – visst skulle det stå ”..Becelsmörja..” ..? 😉

 25. 25
 26. 26
  Leif Gröndahl säger

  Diabetiker typ 1, jag har märkt en förändrad attityd inom sjukvården till kolesterolet. I alla fall hos min diabetesläkare sedan 10 år tillbaka. Han fick mig tidigare att börja med statiner då total-kolesterolet låg på 7, utan hänsyn till Hdl och Ldl. Har slutat med statiner och min läkare tycker numer att 7 är helt okay men då jämför han det mot mitt låga låga Ldl 2,8 och höga Hdl 3,5 samt triglycerider 0,48.

 27. 27
  Micke säger

  OK så en fråga till den gode Doktorn här.

  Jag hamnade på ett undersökningsbord i England för ett antal år sedan.
  Man började ju fundera när allting snurrade till och ingenting gick att titta rakt på längre så man pluggade upp mig på en EKG och konstaterade snabbt att inget var fel.

  Däremot hade jag ett kolesterolvärde på 8.7
  Detta skall ju ligga på mellan 3.5 och 4.7 om man har normala värden sa dom.

  Omedelbart slängde man in Simvastatin och visst, efter en vecka mådde jag bättre.

  Med allt man läst om statiner har jag sedemera valt att bara ändra min kost.
  Den enklast möjliga…

  Jag äter vad jag vill oavsett vad någon god förstå-sig-påare kallar den dieten.
  Bara så länge jag rör på mig och bränner av överflödet så funkar det.
  Lyssna på kroppen och rör på dig mycket, som vanligt.

  Nu undrar jag…

  Kan LCHF verkligen vara bra när man skall hålla nere fetthalterna för blodfetternas skull?
  Hur går den ekvationen ihop?

 28. 28
  Ann Kristin säger

  @ Micke:
  Jag är inte läkare, men skulle inte äta statiner igen, oavsett kolesterolvärde. Det finns nämligen ingen bra forskning som visar att höga kolesterolvärden är skadligt.

 29. 29
  Micke säger

  Tack för svaret. Dessutom säger läkare att man inte skall äta grapefrukt med statiner.
  Själv har jag grävt fram information om att grapefrukt faktiskt gör det samma som statiner på naturlig väg med en skillnad.

  Läkemedelsföretagen får inte betalt för att vi äter frukt hellre än mediciner.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 Micke:
  Normalvärdena för kolesterol var tidigare 5-8, men lobbyisterna har fått ner det till 5 för att tjäna mera pengar på statiner. Om man äter mera naturligt fett i stället för en massa kolhydrater så stiger inte blodfetterna av det. Det har många studier visat, men ”konsensusexperterna” vägrar att inse fakta.

 31. 31
  irene jensen säger

  Har kärlkramp som återkommer varannan månad ungefär, har blodtryck taget hemma med en bra
  mätare 124 och ibland 131.
  Har nitroglycerin som spray att ta, anser Du att dessa är vad jag behöver. Är överkänslig mot
  det mesta. har också bra andra värden.
  Hoppas på ett svar.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 irene jensen:
  Om Nitroglycerin hjälper mot din kärlkramp tycker jag att du ska ta den.
  Ditt blodtryck är bra.

 33. 33

  Ja, jag läste det på Anns blogg. Men totalt sett går allting framåt vad gäller lchf i alla fall. Det tycker jag att vi kan säga.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa