Är lingon nyttiga?

Artikel i Medicinsk Access om antioxidanter i lingon, vilket ska ge mirakulösa hälsoeffekter:
När man läser artikeln står det väldigt mycket om forskning och många ord som man inte vet vad de står för.
Men jag hittar praktiskt taget inget om riktiga jämförande studier som visar att lingon verkligen gör hälsan bättre, i hårda ändpunkter, sjukdom och död.

Antioxidant-hypen påminner lite om fettfrågan. Massor av försäljningsprodukter som utlovar hälsovinster, men nästan inget av riktig forskning som visar att produkterna verkligen är bra för hälsan, i hårda ändpunkter.

Jag har inget emot lingon, i måttliga mängder. De innehåller 6,8 % socker, så äter man en halv dl så får man i sig bara 3,4 g socker. Som jämförelse innehåller hallon 4,1 % socker, trots att de smakar sötare. Kanske för att lingon är surare.
Ofta är lingonen sötade med socker eller sötningsmedel, och då tror jag inte att de är nyttiga.

Men ska jag börja äta lingon i större mängder, trots sockret, vill jag veta att de säkert förbättrar min framtida hälsa.

 

Comments

 1. 1
  Zonen säger

  Egenplockade lingon smakar dubbelt så gott som ”köpelingonen”!
  En delikatess som bör avsmakas då och då………. 🙂

 2. 2
  Gäst säger

  Jag läser mig till att lingon tillhör växtgenuset Vaccinium precis som blåbär och tranbär gör, även odon. Tranbär är ju känt för att bota urinvägsinfektion. Många vittnar om det. Alla dessa bär innehåller ju antioxidanter som ger sig på fria radikaler. Nog tror jag att lingon är lika bra som tranbär ur den synpunkten. Indianerna i Sydamerika har ju sina hälsofrämjande Acai-bär.

 3. 3
  Gäst säger

  Odon – bra för kossors magar!
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Odon

  …”I Jämtland kallas odon för vammstøyt utifrån att intag av odon för kor motverkar att dessa får uppsvällda våmmar av (ofta) för stora intag av höstklöver på slåtterängar med återväxt”…

 4. 4
  Vox Humanae säger

  Lingonets nyttighet är ju gammal matkunskap likväl som man förr visste att fett var det bästa drivmedlet för människor. Somliga gick så långt som att säga att det var svårt att överleva vintern utan lingon! Sådan gammal kunskap ska inte föraktas även om det skulle vara trevligt med lite modern forskning också, men det kan man väl inte hoppas på, det finns ju inga miljarder att göra på lingon.

 5. 5
  stenbj säger

  Som du sa i ingressen, finns inga hårda fakta på effekt av antioxidanter i hälsa.
  Själv lutar jag åt att ta bort alla de lättoxiderde fetterna istället. Då bör vi klara oss
  utan extra antioxidanter eftersom det knappt blir nåt kvar att oxidera. Att mycket omega 6 är inflammationsdrivande känner väl numera alla utom SLV och Unilever till.
  Och om Unilever faktiskt känt till att sterolerna ökar risken för hjärtinfarkt har dom begått samma brott som tobaksindustrin blev fälld för.
  Det är tom troligt att Unliver har gjort sådan forskning för att bevisa en gång för alla att deras Becel minskade hjärtinfarkter, vilket det inte ser ut att göra. Det ”finns” ingen forskning, publicerad forskning, trots att detta är en sån storsäljare. Etiketten säger endast ”minskar kolesterol”.

 6. 6
  Ann Kristin säger

  Jag kan gott tänka mig att äta de bär jag hittar i skogen häromkring, smultron, blåbär, hallon och lingon. just nu avstår jag, men att plocka bär själv och torka är trivsamt. Bäst är att äta dem färska.

 7. 7
  Bustas säger

  Lite OT!
  Hej alla som besöker Kostdemokratisiten. Jag kan inte öppna denna site plötsligt. Har ni problem?
  https://www.kostdemokrati.se/

 8. 8

  Bustas #7 – jag kommer inte heller in på Kostdemokrati, restricted area…..

  Lingon!

  Jag plockar mängder med lingon varje år, de är många och lättplockade, och sen äter jag dem i fjällfil med mandel och nötter. Jag gör en lättsockrad sylt efterhand av frysta lingon (farinsocker) annars klarar jag inte av de sura bären. Jag har alltid känt att de gör nån slags nytta, men inte hur och vad. Därför var det extra roligt att läsa om lingon här!! Jag HOPPAS de är supernyttiga.

 9. 9
  Morsan säger

  Tips om man tycker att lingon är för sura:
  Tina frysta/färska lingon och mosa med gaffel. Blanda, portionsvis, med vispad grädde så blir det lingongrädde. Man kan smaksätta grädden med lite äkta vaniljpulver. Passar bra till desserter, våfflor mm. Det går också bra att slänga ner en eller ett par nävar lingon i stekpannan eller grytan mot slutet av någon stekning/kokning. Jättegott när man t ex steker lever eller köttbullar. Riven vitkål blir gott med lingon också.

 10. 10
  Bustas säger

  Cia # 8
  Tack, då är det något fel på deras server!

 11. 11
  nisse säger

  min pappa tycker väldigt mycket om lingon, så han knalla på o åt drygt 3 kg ekologisk lingonsylt per månad, men blev bara mer o mer orörlig med konstant trötthet och värk i hela kroppen, då började jag läsa om statiner och dess inverkan på människokroppen (har ätit statiner i 15-20 år)

  ganska snart kom vi fram till att statiner gör mer skada än nytta och satte ut eländet, sedan fortsatte vi studera kolesterolet och råkade se ett reportage på amerikanska 60-min om sockret och dess roll vid cancertillväxt, blev riktigt skraj och övertalade pappa att sluta med socker o kolhydrater, lingonsylten pappa brukade äta innehöll 40% tillsatt socker, lägger vi till 7% som finns i själva bären så blir det nästan 50% socker, äter man som pappa gjorde 3 kg lingonsylt per månad, blir det nästan 1,5 kg rent socker i månaden,

  läser man sedan vad Björn Hammarskjöld skriver om sockermolekylens benägenhet att kila fast sig på de blanka blodkropparna så den sticker ut som en hård tagg och samma sak på kärlväggen så förstår man ju att socker och kolhydrater kan vara inflammationsdrivande när taggiga blodkroppar ska pressas igenom taggiga kärlväggar, för att inte prata om förhöjt blodtryck,

  nu är det 1,5 år sedan pappa slutade med statiner och 1 år med LCHF, värken är borta, har tyvärr åkt på några elaka infektioner och tröttheten är fortfarande kvar, hoppas den ger med sig när vi får bukt med infektionen,

  kan hända att infektionen var närvarande även förut men hölls under kontroll mha statinernas antiinflammatoriska verkan och blossade upp när statinerna sattes ut, få se hur det blir efter sista antibiotikakuren,

  ju mer jag läser och studerar o funderar på mat, hälsa o sjukvård så blir jag bara mer o mer medveten om kolhydraternas skadeverkningar,

  ska man lyckas med LCHF eller liknande kosthållning gäller det att man är lagd lite åt det intellektuella hållet, och då menar jag inte det akademiska stuket, personligen känner jag hur många akademiker som helst som inte är det minsta intellektuella, en akademisk examen visar bara på individens förmåga att lära utantill,

  här gäller snarare tesen ” stop learning, START thinking ”

  annars tycker jag det är fantastiskt med hederliga läkare med personlig integritet och
  lojalitet mot sina patienter och medmänniskor såsom:

  – Annika Dahlqvist
  – Uffe Ravnskov
  – Björn Hammarskjöld
  – Andreas Eenfeldt

 12. 12
  Anders S säger

  De svenska skogarna är fulla med nyttigheter som borde tas tillvara. Förhoppningsvis dock på ett mer seriös sätt än de som lurat hit asiatiska bärplockare.

  Det som framförs av Olle Haglund har jag stor respekt för trots att han oftast når fram via kommersialiserade media som är förknippade med en hälsokostbransch som jag liksom många andra betraktar som dubiös.

  Vi behöver gräva fram all upptänklig kunskap som berättar om vilken mat som ger viktig näring som vi saknar. Det gäller vitaminer, mineraler och essentiella spårämnen. En viktig aspekt är vilka konflikter som uppstår när man kombinerar olika näringsämnen. Det är också viktigt att undvika sådant som är besprutat och förgiftat. Speciellt om gifterna lagras upp i kroppen.

  Se Stefan Jarls film Underkastelsen

  https://youtu.be/zTMRi0ElqTk del 1
  https://youtu.be/OdZao0D5MRE del 2

  Jordgubbar liksom citrusfrukter och potatis är bland det mest besprutade vi kan hitta. De importerade bären i vanliga butiker är dessutom hälsofarliga eftersom de kan vara smittade med obehagliga sjukdomar. Senast är det frysta jordgubbar som SLV varnat för eftersom de smittats med Hepatit A som orsakar leverinflammation. Likaså har importerade hallon ofta varit drabbade. SLV har länge rekommenderat kokning vilket är tragiskt. Vi vill äta bären i sin naturliga form om möjligt.

  https://www.svd.se/mat-och-vin/storhelger/frysta-bar-hepatitutbrottet-bland-de-storsta-nagonsin_8132248.svd

  Man behöver inte göra sylt av lingon. Frys in dem utan socker och använd dem nytinade. En välförsedd frys bör frampå höstkanten ha minst en hylla med självplockade hallon, blåbär, lingon, hjortron och svarta vinbär.

 13. 13
  Anders S säger

  Som jämförelse innehåller hallon 4,1 % socker, trots att de smakar sötare. Kanske för att lingon är surare.

  Obesprutade hallon innehåller mer protein! 😉

 14. 14

  Lingon var det, inte lingonsylt 😉

  Eller som Morsan skriver: ”Tina frysta/färska lingon och mosa med gaffel. Blanda, portionsvis, med vispad grädde så blir det lingongrädde.”

  Lingongrädde passar fantastiskt bra till köttbullar, lever i alla former, söndagssteken och stekt sill.

  Frysta lingon hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker.

 15. 15
  Ann Kristin säger

  @ Anders S:
  Glädjande nog var de ekologiska citronerna slut sist jag ville handla.

 16. 16
  monica-föd 1942 säger

  Jag har lingon i frysen! Undrar över skillnaden på lingon och tranbär!! Blåbär propageras för och havtorn! Lingon heter kröser på värmländska, odon vamstöt som i Jämtland. Ibland undrar man över all reklam-att det ska köpas mesta möjliga!

 17. 17
  ADHD mamman säger

  Förutom lingon finns det finns ju en uppsjö av sk superfruits. Frågan är hur mycket antioxidander som behövs för att ta hand om dom fria radikalerna och om inte många överdoserar?

 18. 18
  Anders S säger

  Danska myndigheter har spårat utbrott av Hepatit A-smitta till leverantören av Coop frysta jordgubbar. – De har gjort kartläggningar av alla som har blivit sjuka och har spårat smittokällan till en viss leverantör, säger Anna-Lena Dahlberg, kvalitetschef på Coop, som inte vill avslöja namnet på den utpekade leverantören. Bären har sålts i Coopbutiker över hela landet och i Norden.

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/coop-aterkallar-frysta-jordgubbar_8224362.svd

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16875109.ab

 19. 19
  ruben säger

  En variant är ”vattenlingon” eller ”surlingon”. De finaste lingonen valdes efter plockningen ut och stoppades i vatten i en burk eller flaska som förseglades och sedan klarade de sig så länge man önskade över vintern och till nästa säsong. Inga tillsatser utan bara lingon och vatten. De minnen jag har är från 1950-60 talet om att de användes till efterrätt med grädde och socker eller sockerkaka. Fantastiska egenskaper hos de bären i vilket fall. Jag plockar varje höst och njuter av dem så länge de räcker.

 20. 20

  Detta måste ses!

  https://www.youtube.com/watch?v=qJ5Uq4-Kfm0

  P.S. Kostdemokrati har öppnat igen D.S

 21. 21

  Alkohol- och sockerfritt skogsbärsvin som passar till LCHFkäk:

  Grovrensa, skölj och mal 1,5kg skogsbär (c:a 1/3 av lingon/blåbär/kråkbär). Slå på 3/4 l kokt hett vatten blandat med 1½ tsk citronsyra i ett (rostfritt) kärl, som täcks och får stå kallt ett dygn. Låt bärmassan självrinna torr i en silduk. Slå upp i plastflaskor och frys in.

  Blandas med vatten efter smak …

  Härligt att plocka tre sorters bär SAMTIDIGT i samma hink! ”Grovrensningen” innebär att det är okej att ”grönt och nyttigt” slinker med i malningen 🙂

 22. 22
  Karin Hellsten säger

  En studie från Lunds universitet 2014-01-24 ang lingonens verkan på möss. Levern hade låga nivåer av kolesterol och fett fast mössen fick fet mat. Så lingon har nog stor nytta också, passar ju bra här :).

  https://www.lu.se/article/lingon-stoppar-effekterna-av-fet-kost

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Karin Hellsten:
  Man kan undra om Acai-bären innehåller mera socker än lingon?
  Sen kan man undra varför de möss som åt lågfett blev smalare än de som åt mera fett? kanske de som åt lågfett också åt lågkalori? Annars skulle de i stället ha ätit mera kolhydrater och därmed gått upp mera i vikt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa