LCHF på riktigt

Monique le Roux Forslund har kommit med en ny bok: LCHF på riktigt. Den innehåller matförslag från morgon till kväll under fyra veckor. Det är en mycket ”läcker” bok, med vackra bilder.
Hon rekommenderar bara tre huvudmåltider per dygn, och de flesta dagar blir det ”Fettkaffe” till frukost. Fettkaffet innehåller 2 msk smör och 1 msk kokosfett. Hon skriver dock förslag på alternativa frukostar för den som vill, och även förslag till mellanmål för den som behöver det.
Detta är intressant. Jag själv har kommit fram till att jag trivs med 2 rågade teskedar ekologiskt kokosfett och en gräddskvätt i en mugg kaffe på morgonen. På det står jag mig bra fram till lunch. På det har jag gått ner flera kilo sen i höstas. Trivsamt och bekvämt.

 

Comments

 1. 1

  Klickade hem den idag tillsammans med Grillmat LCHF 🙂
  Ser fram emot att få lyssna på dig under årets LCHF-camping! Tack vare dig hittade jag (och min fibromyalgi) LCHF-kosten. Stort tack! Mvh Magda

 2. 2
  Fundersam säger

  Det är så välsignat skönt att äta 2-3 ggr dag och slippa tänka på dessa mellanmål. Att suget dessutom är borta måste vara ett bevis att kosten är sund och fungerar. Jag får vara människa och inte ko som behöver idissla hela tiden ;).

 3. 3
  jens villumsen nielsen säger

  Kokosfedt bliver ofte beskrevet som ”dræberfedt”.- Er dette fedt meget usundt

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 jens villumsen nielsen:
  Ekologiskt kokosfett anser jag vara det allra nyttigaste fettet. Då det är i mycket hög grad mättat oxiderar det inte så mycket. Det är oxiderat omättat fett som inflammerar kroppen. Ju mer fleromättat desto fler oxidationsställen.
  De som beskyller kokosfett för att vara ”dräparfett” har inget belägg för det. Det är bara gammal myt, från Ancel Keyes, om det mättade fettets farlighet.

 5. 5
  EvaLi säger

  OT Strax en frågestund med läkaren Mikael Sandström i TV¤ Nyhetsmorgonprogrammet. Enligt honom verkar det inte bra med mättat fett för kolesterolvärdet…

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 EvaLi:
  Då är han en av de gamla ruggugglorna.
  Om mättat fett höjer kolesterolet ska man skatta sig lycklig. Kolesterolet är det nyttigaste ämnet vi har i kroppen. Det ordnar allt till det bästa. Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol.
  Det är möjligen små täta LDL-partiklar som inte är bra, men dem får man ner genom att äta LCHF.

 7. 7

  Enligt S. Rössner är kokosfett ”det sämsta fett man kan köpa”.

 8. 8
  Ann Kristin säger

  Jag lyssnar på TV4 just nu, och det är samma gamla smörja, som vanligt. Själv äter jag kokosfett, smör och fyra ägg varje dag, och har nu en apokvot på 0,57, trots fem år med lchf.

  Nu säger läkaren att kolhydratladdning är nödvändigt om man tränar.

 9. 9

  ”…kolhydratladdning är nödvändigt om man tränar.”

  Sa han varför?

  Vilhjamur Stefansson åt ca 2650 kalorier/dag i det berömda experimentet på Bellevue Hospital. Av det var 2100 fett, 500 protein och ca 50 kolhydrater. Han mådde förfärligt bra av detta.

  Nej, kolhydraternas viktigaste uppgift är att hålla bagare, mjölnare och jordbrukare vid liv. Om de flesta slutar äta mjölmat drabbas världen av svår depression.

  Det är den yttersta orsaken bakom WHO:s lära och kostråden, som utgår från den.

 10. 10

  Jag glömde omtala att Stefansson gick ned i vikt på denna ”diet”. Från 72 till 68,5 kilo på en månad.

 11. 11
  Ann Kristin säger

  @ Piltson:
  Han sa att man faktiskt inte behöver kolhydrater för att överleva, eftersom kroppen kan tillverka socker, alt har/får ketonkroppar (?) i blodet, så det var lite oklart…däremot behöver man, enl Sandström, kolhydrater för att orka träna. Han hävdar att det finns studier som visar att lchf är omöjligt att träna på.

 12. 12
  Ann Kristin säger

  Här finns en kille som gör ett lchftest, att äta 5000 kalorier och se vad som händer.
  https://www.youtube.com/watch?v=WvycTi6Ta7Y

 13. 13
  Gäst säger

  Ann Kristin:

  TV4-doktorn Mikael Sandström sa nu också att LCHF var ju absolut inget nytt. Det åt man ju för flera hundra tusen år sen!

  Det gäller att förneka dagens LCHF. ”Någon” kan ju få rätt!

 14. 14
  Ann Kristin säger

  @ Gäst:
  Nej, nu vrider sig många i våndor. Hur ska de halka på tåget utan att det märks, nu när alla redan har varit ute på nätet och tyckt saker som finns dokumenterade för alla att se. Det enda raka är ju att göra en rejäl pudel. Särskilt om man har bedrivit ”hälsovård”, eller försökt banta folk.

  När det gäller TV4 är jag svårt partisk, ogillar i princip varenda en av dem, från Peter Jihde till Martin Timell, och den där alltför solbrända doktorn. Det är en fånig kanal med ett fånigt tilltal. Det är säkert en form av psykologisk hang up jag lider av…

 15. 15
  EvaLi säger

  Annika m.fl
  Ang morgonens inslag i TV4. Ann Fernholm har kommenterat på sin blogg – så klokt, så klokt. Hon ska tydligen skriva mer ikväll om detta…

 16. 16
  Gäst säger

  Ann Kristin Skrev:

  Hur ska de halka på tåget utan att det märks

  Bättre kan det inte sägas…”Hur ska de halka på tåget utan att det märks”.

 17. 17

  Står mig bra på tre mål om dagen. Börjar ofta dagen med ”morgonkaffe” som frukost: en rejäl klick smör, 1 dl grädde (micras försiktigt så smöret smälter), 2 dl kokande vatten snabbkaffepulver och en tesked kakaopulver mixas med mixerstav.

 18. 18
  EvaLi säger

  @ Jonas Gardsiö:
  Du Jonas, det låter mums med kakao i kaffet det ska jag genast prova!

 19. 19
  Lars M säger

  Finns det inga andra LCHF:are än jag med kaffekultur, som inte våldtar denna ädla dryck med smör och kokosfett?

  I så fall kan vi väl bilda en underavdelning inom LCHF; ”Vi inom LCHF som vägrar smör i kaffet”, typ. 🙂

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Lars M:
  ”LCHF-are mot smör i kaffet” 🙂
  I så fall får man inta morgon-fettet i någon annan form än i kaffet.

 21. 21
  Elaine säger

  Jag undrar…. finns det olika sorters kokosfett? Jag har köpt Kung Markattas kokosolja (ekologisk) men jag fixar inte kokossmaken. Finns det kokosfett som inte smakar kokos?

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Elaine:
  Ja det finns kokosfett där smaken tagits bort med vattenånga på något sätt, deodoriserats.
  Av någon anledning brukar den deodoriserade vara billigare än den med kokossmak, även om båda klassificeras som ekologiska.
  Någon som kommer ihåg varför?

 23. 23
  yvonnel säger

  Helst ska det vara nymalet starkt gott kaffe med ganska mycket grädde I (40%), jag klarar av att äta en matsked kokosolja vid sidan av, eller en smörklick, lite ost smakar bra också , äggen har jag tröttnat på, men köpte lantägg I blekinge förra veckan så jag ska nog försöka ett tag igen.

 24. 24
  tombola säger

  Piltson Skrev:

  Enligt S. Rössner är kokosfett ”det sämsta fett man kan köpa”.

  Rössner är lika pålitlig som vanligt – gör man bara tvärtom vad han säger lever man både hälsosamt och gott:-)

 25. 25

  Jag kör din modell Annika, dvs. ekologiskt kokosfett och en skvätt grädde. Tycker det är gott medan smör i kaffe känns lite äckligt.

 26. 26
  Kattmoster säger

  Efter att ha läst om olika tycke och smak när det gäller fett i kaffe kan jag bara konstarera att det är lustigt hur olika preferenser vi har. Själv växlar jag mellan att ha grädde eller smör i kaffet alternativt att dricka det ”svart” men allra godast är smörkaffet.

 27. 27
  Stella säger

  Jeg er på dag to med fedt-kaffe, men jeg bruger de mængder, Monique oplyser i indledningen – og det er noget mere end i opskriften senere i bogen.. om nogle få dage kan jeg nok sætte fedtmængden lidt ned, når kroppen er vænnet til.

  Men fremragende bog spækket med viden og spændende opskrifter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa