McDonalds lanserar en kolhydratbomb

SvD: McDonalds inför sin största kaloribomb. Det är i Japan de lanserar sin jätteportion av pommes frites.
Det innebär en jätteportion av potatisstrips, friterad i troligen omega-6-rik solrosolja. Onyttigast möjliga.

 

Comments

 1. 1

  Stackars japaner… 😥

 2. 2
  kost-törstig säger

  Mac Donald´s gör allt för att människor över hela världen skall äta skräpmat och bli feta.

  Det ligger i deras intresse – mammon!”

  (Mammon = välstånd, girighet)

 3. 3
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ja, liksom Josef B säger jag också ’stackars japaner’. Jag lärde mig lite mer om potatis för några veckor sedan. Efter en ovanligt lång dag, på resande fot, stannade vi till i en liten stad i Cornwall och köpte fish&chips på hemvägen. Jag var väldigt hungrig eftersom det hade dragit ut på tiden och all medhavd ’riktig’ mat hade tyvärr tagit slut. Så det var väldigt gott med fish&chips och jag njöt ..speciellt som jag inte ätit potatis sedan februari! 😉
  Lyckan var kortvarig – jag somnade redan i bilen och väl hemma kände jag mig fortfarande helt utslagen. Jag var bara såå trött och även nästa dag. Jag var öm och svullen i magen och kände mig allmänt slö i två dagar.
  Igår var det en sådan lång dag i bilen igen men den här gången hade jag ett par extra ägg ’i bakfickan’ ..så pigg och glad idag!

  PS ..o’ sötpotatis, de’ e’ gott de’! 🙂

 4. 4

  #2

  McDonalds skiter i om folk beställer sallad eller pommes, de serverar vad folk beställer, de enda som tjänar på att folk är feta och sjuka är läkemedelsindustrin.

 5. 5
  Bejje säger

  Men folk beställer efter utbudet. Dessutom kan min fantasi skena och tro att McDonalds har nåt ”samarbete” med läkemedelsindustrin.

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Skrämmande läsning beträffande skräpmats-producenter och dietister! Antar att det går till på ungefär samma sätt i Sverige.
  Se dagens Dr Mercola: ”Are America’s Nutrition Professionals in the Pocket of Big Food?”
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/26/nutrition-professionals.aspx?e_cid=20130526_SNL_Art_1&utm_source=snl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130526

 7. 7
  lindy säger

  Visst är det ändå underligt hur vi människor, vi som äter, vill bli lurade gång på gång, det är ju så gott…..
  Lindy

 8. 8
  Åke Silvander säger

  Vill ni veta mer om kostskador, sjukdomar, rena myter och hur livsmedelsproducenter, läkemedelsbolag, mfl ligger i samma säng så läs den 2:a boken i serien de vita gifterna som släpptes idag.
  http://www.kunskapskällan.se

 9. 9

  Praktiskt när man ska köra intermittent fasting.

 10. 10
  Christina Johansson säger

  Har kollat med Mac Donalds där jag bor, de friterar i solrosolja, både pommes frites och chilicheese som nu är så populära. Tänk om man kunde påverka dem att använda rapsolja istället, vilket lyft skulle inte det vara för folkhälsan? Så väldigt många köper ju sina måltider där. Om man sen tänker på den cancerframkallande acrylamiden som bildas när potatisen hettas upp, så närmar man sig kanske en förklaring till ett ökat insjuknande i olika sjukdomar.

 11. 11
  Kattmoster säger

  @ 3 Mayne Sundewall Hopkins:

  Inte för att jag vill vara ofin men sötpotatis är ännu sämre än potatis om man ser till kolhydrathalten.

 12. 12
  Anders S säger

  Christina Johansson Skrev:

  de friterar i solrosolja, både pommes frites och chilicheese som nu är så populära. Tänk om man kunde påverka dem att använda rapsolja istället, vilket lyft skulle inte det vara för folkhälsan?

  På vilket sätt skulle produkter friterade i rapsolja vara ett lyft för folkhälsan?

  Om man överhuvud taget ska äta friterade produkter vore det bättre att man återgick till att använda talg.

 13. 13
  Christina Johansson säger

  @ Anders S:
  Tror inte att friterade produkter är bra överhuvudtaget att äta, men efter vad jag lärt mig om fetter så innehåller rapsoljan långt mycket mindre av inflammatoriskt omega-6 än solrosoljan. Rapsoljan har en omega-6/omega-3 kvot på 2:1 jämfört med solrosolja som ligger på 130:1 (ca). Naturligtvis är det bästa att undvika pommes fritesen helt o hållet, men för dem som äter dem dagligen skulle det göra skillnad. Detsamma gäller ju potatischipsen där man också använder solrosolja.

 14. 14

  Bejje Skrev:

  Men folk beställer efter utbudet. Dessutom kan min fantasi skena och tro att McDonalds har nåt ”samarbete” med läkemedelsindustrin.


  Jo… – Bejje – det kan nog ligga en hel del i det, tror jag… 💡


  ”Nathan Mayer Rothschild, som kontrollerade Bank of England efter 1820, förklarade som bekant:
  ”Jag bryr mig inte om vilken marionett som har placerats på Englands tron för att styra imperiet där solen aldrig går ned. Mannen som kontrollerar Storbritanniens penningmängd kontrollerar det brittiska imperiet, och jag kontrollerar den brittiska penningmängden.” – slut citat ifrån kap 6, sid 59 – i boken Bankerna & Skuldnätet av Ellen Hodgson Brown.

  Det här gäller ju vilket land som i världen – som jag ser det.

  De tretton finansfamiljer – som i dags dato styr penningmängden i som princip alla länder i världen – är i bokstavsordning The Astor Bloodline, The Bundy Bloodline, The Collins Bloodline, The DuPont Bloodline, The Freeman Bloodline, The Kennedy Bloodline, The Li Bloodline, The Onassis Bloodline, The Reynolds bloodline, The Rockefeller Bloodline, The Rothschild Bloodline (som ENVÄLDIGT sägs förfoga och bestämma över ca 50 % (video ca 10 min) av världens samlade ekonomiska tillgångar. Saga eller Sanning ?), The Russell Bloodline, The Van Duyn Bloodline – med underfamiljerna The Disney Bloodline, The Krupp Bloodline och The McDonald Bloodline. Uppgifterna är framtagna, sammanställda och publicerade av Fritz Springmeier 1995. …” – slut citat härifrån.


  I såväl blogginläggen (ej minst av professor Göran – Varför har vi inte ett samhälle som bryr sig om vår hälsa ?) som kommentarerna – så uttrycks ju tämligen ofta att t ex etablissemangets normal-kostråd ”bottnar” i något annat än bara en ren felsyn från etablissemangets språkrör.

  Så följer man pengarnas väg i världen – upptäcker man rätt snart vilka som ytterst står bakom de felaktiga kostråden sedan 50-60 år tillbaka, folkhälsoförsämrande vaccineringar osv.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

 15. 15
  Anders S säger

  Christina Johansson Skrev:

  @ Anders S:
  Tror inte att friterade produkter är bra överhuvudtaget att äta, men efter vad jag lärt mig om fetter så innehåller rapsoljan långt mycket mindre av inflammatoriskt omega-6 än solrosoljan. Rapsoljan har en omega-6/omega-3 kvot på 2:1 jämfört med solrosolja som ligger på 130:1 (ca).

  Solrosoljan innehåller avsevärt mer omega-6 men inkludera bara EPA och DHA i omega-3 kvoten och därav finns det noll i bägge oljorna. Kvoten går alltså mot oändligheten i bägge fallen.
  Du behöver komplettera med vildfångad fet fisk från friska hav eller algpreparat ifall du är vegetarian. Det är bara SLV som försöker förvrida synen på oss med att påstå annat när de talar om ”nyttiga” fleromättade vegetabiliska fettsyror.

  Kokosolja och talg är bättre.

 16. 16
  Christina Johansson säger

  Om vi tänker att vi ska undvika den inflammatoriska effekten från omega-6, så är väl i alla fall rapsoljan då bättre än solrosoljan? Att kokosoljan är bättre och att smör är bättre fett än rapsolja eftersom det är animaliskt, det är min uppfattning. Själv använder jag smör,kokosolja o lite rapsolja ibland, men att Mac Donalds skulle använda sig av kallpressad kokosolja är väl inte att hoppas på p g a det höga priset. Talg vet jag inte mycket om, har den någon smak?

 17. 17
  Anders S säger

  Christina Johansson Skrev:

  Om vi tänker att vi ska undvika den inflammatoriska effekten från omega-6, så är väl i alla fall rapsoljan då bättre än solrosoljan?

  Talg vet jag inte mycket om, har den någon smak?

  De fleromättade fetterna tål inte hög värme särskilt bra utan bildar en massa obehagligheter som man inte ska äta. Rapsolja innehåller 27% fleromättat fett.

  Talg har inte mycket smak, men det påstås att McDonalds ändå tillsatte köttextrakt till pommes frites-oljan när man bytte från talg till vegetabilisk olja. Omega-6 smakar illa!

  Talg är inte dyrt. Bonden lär få 4 kr/kg. Det mesta putsas bort. Gröna Gårdar tar 19 kr/kg för talg vid samtidig beställning av kött. När jag köper nöthjärta i storförpackning medföljer en del talg som går att ta vara på.

 18. 18
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 11 Kattmoster – betr ”Inte för att jag vill vara ofin men sötpotatis är ännu sämre än potatis om man ser till kolhydrathalten.”
  Jag tänkte närmast på stärkelsen i potatis. Vet ej skillnaden betr kolhydrathalten i potatis respektive sötpotais – har du siffror? Dessutom heter det ju L(ow)CHF inte N(o)CHF – så lite kolhydrater är ju OK. Förresten ..ofin tycker jag inte att du var. 🙂

 19. 19
  Kattmoster säger

  @ 18 Mayne Sundewall Hopkins:

  Tyvärr finns sötpotatis inte med i Livsmedelsverkets databas men där framgår att kokt potatis innehåller 16-18 gram kolhydrater per 100 gram. Googlande på ett antal sajter ger vid handen att 100 gram sötpotatis innehåller 22-26 gram kolhydrater samt att potatis och sötpotatis innehåller lika mycket stärkelse. Dessvärre anger ingen av sajterna varifrån man fått uppgifterna men jag har googlat på ganska många och uppgifterna verkar hyfsat samstämmiga.

 20. 20
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 19 Kattmoster
  Ojdå! Tack för info – jag har inte själv letat siffror utan litade på någons kommentar, på en av Annika Ds bloggar, att sötpotatis var ok (eftersom ’ingen stärkelse’) ..medan potatis var ’a no-no’. Jag får väl ge mig ut o’ leta runt lite själv också. Nu äter jag ju inte sötpotatis heller särsklit ofta och ris och pasta är helt ute ur bilden. Det har de varit länge, eftersom jag blev helt utslagen (som i ’trött’ ..inte hudutsdlag!) av både ris och pasta. Däremot äter jag gärna quinoa (är inte säd utan ett gräs) som har en fin balans mellan protein och kolhydrater ..om man nu kan lita på den uppgiften. Jättegott med svampstuvning till ..gjord på bl a kokosolja, smör och tjockgrädde (nu blev jag sugen!). 😉

 21. 21

  Stackars japaner som mot bättre vetande kommer att mumsa i sig detta!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa