Barnastman ökar

Sundsvalls Tidning: Oroande ökning av barnastma.
Experterna kräver att orsakerna till ökningen klarläggs.
Jag tycker att vi ska kräva av experterna = forskarna att de undersöker huruvida intagsmängd av socker, margarin  och livsmedelstillsatser spelar roll för utveckllingen av barnastman.

 

Comments

 1. 1

  Apropå livsmedelstillsatser – så finns det ju industriellt tillverkar citronsyra i väldigt mycket som barn äter och dricker numera.

  Är industriellt framställd citronsyra (E 330) ett tjänligt LivsMedel

 2. 2
  Konsument säger
 3. 3
  Konsument säger

  Livsmedelsverket (SLV) slår ifrån sig som vanligt. (Ylva Sjögren-Bolin, kemist SLV)
  ”Vid kontakter med Livsmedelsverket har de slagit ifrån sig att konstgjord citronsyra framkallar allergi”

  https://www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/article1472359/Halla-dar-Ylva-Sjogren-Bolin.html

 4. 4

  Jag känner mig rätt säker på att det har samband med fettfattig mat. När jag började med kokosfett varje morgon försvann min tidigare ganska besvärliga astma. Lutz skrev att astma förbättrades när hans patienter slutade med mjölmat.

 5. 5

  Severe and uncontrolled adult asthma is associated with vitamin D insufficiency and deficiency

  Poorer families tend to live in most polluted parts of cities.
  Exposure to Urban Air Pollution and Bone Health in Clinically Healthy Six-year-old Children.
  As systemic inflammation, vitamin D insufficiency, air pollution, urban violence and poverty have long-term bone detrimental outcomes in exposed paediatric populations, it is likely they also have short term effects on incidence of allergic reactions.

  Urban Tropospheric Ozone Increases the Prevalence of Vitamin D Deficiency among Belgian Postmenopausal Women with Outdoor Activities during Summer
  As urban atmospheric pollution affects vitamin D status in Belgian women it’s likely it also affect urban children.

  Vitamin D works best as an anti inflammatory agent at 50ng/ml 125nmol/l.
  This time of year in UK used to be hell for me. The bright yellow fields of rape affected my eyes and breathing so badly I wasn’t safe to drive past the huge rape fields that cover the landscape round here. Since I’ve kept 25(OH)D at or above 50ng/ml 125nmol/l I’ve had only minor problems and use no anti-histamines at all.

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Forskningen beträffande hälsa har ’skjutit över målet’ i många år ..och fortsätter att göra det. De som styr söker inte efter lösningar utan är inriktade på ett förutbestämt svar – dvs lösningen anpassas helt och hållet efter ’follow-the-money’ -principen. Så länge jag minns har jag undrat över varför man inte forskar på ’mat som medicin’. Ja, inte egentligen undrat, eftersom jag ju förstått vad det handlat om. Men det jag undrat över är hur så många myndigheter, speciellt då det gäller hälsa, bara kör på i samma gamla spår utan att tänka (eller är det ’känna’!) på framtiden. Sunda förnuftet säger ju att en mängd syntetiska produkter i mat och dryck inte kan vara bra för folkhälsan i längden.

  Jag har ofta sagt att det man äter eller dricker vid enstaka tillfällen, spelar ingen större roll (om man är frisk för övrigt) i det stora hela. Det är våra basvaror som är det viktiga, det vi äter dagligen.
  Djuren är klokare än människan -t o m kackelackor säger nej tack till syntetiska sötningsmedel- och säg mig den hund eller katt som skulle välja margarin och lättmjölk före smör och grädde!

  Annika säger, ”Jag tycker att vi ska kräva av experterna = forskarna att de undersöker huruvida intagsmängd av socker, margarin och livsmedelstillsatser spelar roll för utvecklingen av barnastman.” DET TYCKER JAG OCKSÅ!

 7. 7
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  För övrigt tycker jag det är rena löjan att skylla barnastma på bl a dålig städning, fukt och pälsdjur!! Allt det är ju symptom p g a bl a dålig kost!
  Att lågutbildade, ofta lågavlönade, föräldrar har stor betydelse är ju verkligen inte konstigt. En del föräldrar har antagligen mer än ett (lågavlönat!) jobb, eller arbetar många timmar och har ännu mindre tid, råd och ork (..till stor del beroende på dålig kost!!) att laga riktig, dvs giftfri mat med bra råvaror (med t ex rätt fett). Resultatet blir förstås att väldigt många barn, som redan är känsliga p g a vacciner och annat elände ’i förebyggande syfte’, får problem med allergier eller överkänsligheter av allehanda slag.
  Vad är det för slags ’styre’ som vill ha så fruktansvärt mycket syntetiskt i mat och dryck? USCH! Hur i hela friden kan det komma sig att man inte vill värna om framtidens barn? Jag ger mig i backen på att deras egen kost är biodynamisk!!

 8. 8

  Vi vet som ofta besöker denna sida att alla barn får inte astma! Är detta genetiskt påtingat då? Nej! Den solklara förklaringen enligt mig är att till 70-85% drabbas barn i storstäderna och barn i stora barngrupper på förskolor av sjukdomar i övre luftvägarna. Den absolut största anledningen till detta är dysfunktionellt immunförsvar! Detta är mycket allvarligt, när barnens immunförsvar angrips av barnvaccinationer, ja jag vill poängtera ”angrips”, förstörs det naturliga förlopp som vaccinet mot mässling virus gör. Astma och allergier förhindras om barnen genomgår naturlig mässling-infektion. Detta finns väl dokumenterat under min egen uppväxt och alla de föräldrar som själv haft mässlingen, att astma och allergier inte förekommer hos dem. Mina egna barn och släktingars, vänners barn som alla genomgått naturlig smitta av mässlingen existerar inga allvarliga luftvägssjukdomar över huvud taget. På vaccinsajten vaccin.me finns dessa rader att läsa om genomgången mässlingvirusinfektion:

  ”Mässlingsvirus har till och med funnits effektivt vid motverkande av cancer. I ett fall läkte hypertrofi av cervikala lymfkörtlarna ut efter en genomgången infektion. Många andra började forska och skriva om den onkolytiska effekten (förmågan att förstöra cancerceller) hos mässlingsvirus. Kliniska tester har genomförts med vaccinvirusstammar från mässling. Vid injektion i tumören, in vitro (i provrör), förstördes cancervävnaden. Motiveringen till att man använde modifierat mässlingsvirus var oron för att det vilda mässlingsviruset skulle kunna orsaka biverkningar. Man kan rimligen spekulera i att det fanns politiska skäl för att använda ett konstruerat mässlingsvirus och inte det vilda, eftersom nästa fråga helt enkelt skulle bli varför man inte låter barn genomgå en naturlig mässlingsinfektion och därmed, på lång sikt, uppnå ospecifik immunitet mot ett antal cancerformer.” https://vaccin.me/2013/02/25/valskotta-naturliga-infektionssjukdomar-ar-bra-for-barn-massling-och-passjuka-ger-skydd-mot-cancer/

  Jag har ofta märkt att sjukdomar förklaras nästan till leda vara kostens fel, och ofta är detta rätt. Men då skulle ju astma var mer vanligt förekommande. Den stora grupp som tyvärr äter dålig kost går inte bara att förklara med låg utbildning och låglönestatus på arbetsmarknaden. Astma finns högt upp i samhällshierarkin där ofta dåliga kostförhållanden också existerar. Detta pga den snabbmatskultur som går högre upp i medelklassen, anledningarna är ofta yrkeskarriärer, pengakarusellen, och okunskap samt stress.
  Men är det enda förklaringen, nej! Jämför man de har näringsbrister så får ju inte alla degenerativa sjukdomar som astma, ms, cancer mm. Många som äter dålig kost är ofta friska upp till den gyllene medelåldern när dessa sjukdomar yttrar sig. Men vid just barnastman är skulden det nedsatta immunförsvaret den största boven, och det har vi dagens över 30 talet vaccinationer innan barnen fyllt 6 år att tacka för. Kosten har visst betydelse men ett fullgott immunförsvar klarar av detta under många år men inte det dysfunktionella immunförsvaret. Detta anser jag vara det medicinska etablissemangets största brott mot outvecklade immunförsvar.

 9. 9
  Berittis säger

  Jag har haft mässling som barn. Men jag har också haft astma och allergi redan som barn. Är född 1949. Det enda vaccin jag fick innan astman bröt ut var calmette som man fick på BB. Men den kan ju vara boven förstås.

 10. 10
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Allergier/överkänsligheter har oftast mer än en orsak. Jag nöjde mig med att bara nämna vacciner som hastigast i min tidigare kommentar, då bloggen handlar om kost, men tror precis som Kjell H att vacciner har väldigt stor betydelse när det gäller barns hälsa (inte bara astma). Det vore verkligen önskvärt med oberoende(!) studier om vacciner o c h kost – men det är ju så mycket fiffel & båg ’i den världen’ att oberoende studier verkar vara en utopi.. 🙁

  Enligt TCM (Traditional Chinese Medicine) klarar man att läka en ’händelse’ åt gången. Den första ’händelsen’ är födelsen – en shock om något! Sedan kommer resten av livet med ’händelser’ slag i slag – t ex byte av bostad, nytt syskon, sjukdom, ny skola, olyckshändelser, ’förgiftningstillstånd’ – t ex vaccin, amalgam, antibiotika’kurer’, parasiter, besprutningsmedel, etc, förluster i livet – t ex dödsfall, skilsmässa i familjen, att bli arbetslös, att bli mobbad, stress, etc. Även positiva händelser påverkar balansen – t ex skolexamen, nytt jobb, resor, bröllop, att få barn osv.
  Det är när man inte hunnit läka ut i tid, före nästa ’händelse’, som problem uppstår. Upplever vi sedan flera ’händelser’, tätt efter varandra, hinner man helt enkelt inte med att läka inemellan och resultatet kan bli att det som ’lagrats’ kan komma att manifisteras som kronisk sjukdom, t ex astma, psoriasis, etc.
  Jag (född 1948) hade också mässling som barn, liksom mina fyra syskon och alla andra ungar i byn. På den tiden såg man till att barnen fick så många barnsjukdomar som möjligt, eftersom det ansågs stärka immunförsvaret. Vi sköttes om medan det varade och det fick ta sin tid. Jag minns inte att någon blev speciellt dålig – även om det förstås var jobbigt att ’ligga sjuk’. Vart har det sunda förnuftet tagit vägen? Det är förstås nutidens ’tid är pengar och pengar är viktigare än hälsa’-tänkande som gäller.
  Jag minns att förutom calmette, blev vi också vaccinerade mot vattkoppor i tidig ålder (kan det ha varit i 2-årsåldern?) och sedan polio (2-3 ggr?) i skolåldern. Är det någon som minns vilka vaccin barn fick på 40, 50 och 60 -talen?
  Jag har alltid känt att vaccin är fel. Jag tror att vi behöver leva mer i samklang med naturen – på alla sätt ..inte minst när det gäller kosten.

 11. 11
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Glömde tilllägga beträffande Kjell Hs ”..alla barn får inte astma!..”
  Som jag ser det, drabbas vi av olika symptom beroende på vilket organ, eller kroppssystem, som är svagast/mest i obalans vid tillfället. Det resulterar i att en vissa barn drabbas av astma, andra får eksem eller matsmältningsproblem etc…

 12. 12
  Suzanne säger

  #10, tror inte det finns något vaccin mot vattkoppor.
  Jag är född -56 så jag har också haft mässlingen. Jag utvecklade också en svår pälsdjursallergi tidigt med påföljande astma från 5 års ålder. Kan lova att det inte berodde på att det städades för lite, mamma var hemmafru med pedantiska drag… Är uppväxt på mestadels margarin och spannmål, men det lagades också mat ifrån grunden hemma hos oss. Smör var lite lyxvara och användes mest när man hade gäster eller det skulle bakas bullar som jag kommer ihåg det. För övrigt tog det en massa år innan jag fattade att smör och margarin inte var samma sak! Trodde smör var ett produktnamn ungefär som Flora:-( Även idag stöter jag ofta på folk som fortfarande lider av samma missuppfattning: ”Men Flora, det är väl smör?”
  Under min uppväxt så var jag så gott som den enda som hade astma och allergier och man blev inte alltid trodd när man sa att man fick besvär av en det ena eller det andra.
  För övrigt är jag inte emot vaccinationer, mässlingen är inte någon direkt harmlös sjukdom, det händer att barn dör i den. Min mamma fick Röda Hund när hon var gravid med min bror, han är svårt hörselskadad och har hjärtfel. Jag tror inte heller att det är fel att vaccinera äldre eller folk med nedsatt immunförsvar mot influensa. Jag har under många år själv tagit influensavaccin varje höst pga min astma. De senaste två åren har jag glömt bort att göra det och i år fick jag faktiskt influensan på slutet. Det gick bra och jag blev inte så sjuk men det tror jag beror på att jag avsevärt förbättrat mitt immunförsvar med LCHF och rätt höga doser av D-vitamin. Min dotter som äter betydligt liberalare LCHF än jag blev betydligt sjukare.

 13. 13

  Suzanne: Det är just det pedantiska hushållet som är boven till att en del ”inte kommer i kontakt” med allergener så att immunförsvaret i tidig ålder får bearbeta dessa! Barn som växer upp på landet bland kossor, hundar o katter mm. Har betydligt mindre andel av de allergiska sjukdomarna. Mässlingvirus är inte allenagörande för ett bestående skydd, kanske behandlades infektionen felaktigt med febernedsättande medel vad vet jag. Men som sagt ovaccinerade barn är betydligt friskare än vaccinerade, det finns det forskning som bekräftar.

 14. 14

  Här kommer en kort och mycket ögonöppnande video om beslutet, skall jag vaccinera eller inte vaccinera. https://vaccin.me/2013/05/26/linda-karlstrom-talar-om-vaccin-och-lakemedelsindustrin-i-ny-intervju/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+VaccinationBiverkningar+%28Vaccination+%26+biverkningar%29

  Den är endast lite över 8 minuter och absolut sevärd!

 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 12 Suzanne
  Tack för kommentaren om vattkoppsvaccin. Det var förstås SMITTKOPPOR vi blev vaccinerade mot – kan inte skylla på tryckfelsnisse utan ..i hastigheten var det jag som skrev fel.

  @ 14 Kjell Holmsten
  Tack för länken. En intervju med information väl värd att beakta.
  Jag säger personligen, som vanligt, NEJ TACK till vaccin. När folk omkring mig börjar ’nysa&hosta’ sköter jag om mig (i förebyggande syfte) med lämpliga kosttillskott och håller hårt på det där med ’att tvätta händerna’ ofta. Jag har inte haft influensa eller kräksjuka etc på flera år. Kostens betydelse är inte att förakta. Allt i mitt hushåll är giftfritt och vi äter bara ’omanipulerad’ mat (smör, olivolja, kokosolja, helmjölk, grädde…) dvs giftfritt ..ner till minsta krydda. Har man väl börjat leva rent finns det ingen återvändo… 🙂

 16. 16

  Mayne: Synd att det inte finns någon gilla-funktion här!

 17. 17
  Konsument säger

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Allt i mitt hushåll är giftfritt och vi äter bara ‘omanipulerad’ mat (smör, olivolja, kokosolja, helmjölk, grädde…) dvs giftfritt

  Hur säker kan man vara på att olivolja och kokosolja är giftfritt?

 18. 18
  stenbj säger

  Enligt citatet nedan är det mest maten som påverkar astman. Åtminstone blev grabben bra från eksem och astma när han skrotade mjölmaten han växt upp med.:
  When Karsten started consuming a diet closer to what his ancestors would have eaten he noticed that his skin cleared up, he started sleeping better, and had more energy. He was able to throw away his inhaler and no longer had colds or congestion. He even started gaining muscle weight without trying, something that had never happened before.

  Den mjöl- och sockerbaserade SLV-maten dom flesta av oss proppas fulla med redan från födseln ger ofta dåliga tänder. Om dieten har en koppling till astma som anekdoten ovan säger bör astmabarn ha mer karies. En sådan koppling framgår tydligt från denna metastudie: https://aje.oxfordjournals.org/content/early/2011/08/09/aje.kwr129.full

  Förekomsten av karies i hela västvärlden är mycket vanlig trots att den bromsas med god tandhygien och undvikande av godis. Att (strikt) LCHF däremot medför att karies försvinner är åtminstone för mig ett direkt bevis att det är mjölmaten -med eller utan fullkorn – som är orsaken.

  Om man följer en arkeologs erfarenhetsbaserade rekommendationer har jägarsamhällen kraftigare benstomme och friska tänder medan skelett där kosten varit mjölbaserad visar motsatsen. Weston Price fann dessutom att de jägarfolk som börjat äta ”store grub” inte bara förlorade tänderna efter ett tag, de blev ofta liggande kroniskt sjuka innan de dog.

 19. 19
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 17 Konsument – Beträffande ”Hur säker kan man vara på att olivolja och kokosolja är giftfritt?”

  Man kan ju inte vara säker på att någonting är giftfritt (..speciellt inte efter allt fusk vi får höra/se om i media..), såvida man inte odlar själv. Jag köper (’organic’) ekologiskt och kan ju bara hoppas att systemet fungerar när det gäller importerade produkter – t.ex. ofiltrerad ekologisk olivolja och Bionas kokosolja ..ett välkänt företag. Annars köper jag det mesta i lokal butik – t.ex. kommer kött, ägg och praktiskt taget alla grönsaker från lokala eko-gårdar. Som väl är finns det mycket ’grönt folk’ i Devon o’ Cornwall. 🙂

 20. 20
  Kattmoster säger

  @ 12 Suzanne:

  Klokt skrivet, Suzanne. Vill man avstå från all form av vaccinering får man nog vara så god och acceptera en ökad barnadödlighet. Själv är jag tacksam för att jag fick både calmette- och poliovaccin. Det är lätt i dag, när de sjukdomar som man fick vaccin mot på 1950-talet, är i stort sett utrotade hos oss, att vara motståndare till vaccination. Läget var annorlunda då och vi har, i vår globala värld, inga som helst garantier för att det inte blir så igen.

  Vad gäller allergi och städning har man ju numera konstaterat (misstänkt?) att lite skit i hörnen och att gosa med pälsdjur motverkar allergi.

 21. 21
  Kattmoster säger

  @ 17 Konsument:

  Man kan inte ens vara säker på att smör är giftfritt. Det torde bero på vilka (jag skriver inte OM) gifter kon fått i sig. Men något måste man ju äta…

 22. 22
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 16 Kjell H
  Ja, visst är det synd – ser ofta kommentarer på Annikas bloggar väl värda att klicka ’gilla’ på …och en och annan jag skulle vilja klicka ’ogilla’ på.. 😉

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa