Experter rök ihop om statiner

Dagens Medicin: Experter rök ihop om statiner.

Peter Nilsson och Uffe Ravnskov diskuterade statinernas berättigande på SFAM-kongressen i Stockholm. (SFAM=Svensk Förening för AllmänMedicin)

Cochrane har alltså uttalat att det är  bra att behandla personer med riskfaktorer och högt kolesterol även om de inte har drabbats av hjärtsjukdom, dvs primärprevention.
Cochranes experter tycks ha glömt bort att det är läkemedelsindustrin som driver forskningen som kommit fram till detta.
Det är oerhört lönsamt för farmakaindustrin att sälja statiner till friska personer. Det gör att hela världens befolkning blir deras marknad.

 

Comments

 1. 1
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ja, jag vet ju vem jag litar på beträffande statiner ..Uffe R förstås!!
  Lite mindre piller och lite mer riktig mat – är förstås vägen till bättre hälsa 🙂

 2. 2
  tombola säger

  Förr var det fettskräcken som var profossernas snuttefilt – när den bluffen är avslöjad börjar man om med behovet av statiner,,,,

  Men det ligger nog en hel del sanning i de kommentarer som hävdar att vi rör oss för lite!

 3. 3
  Stig Lönnqvist säger

  Helt klart kan vi förneka big pharmas reklam som kallas vetenskap. Alla vet vid dethär laget att statiner är en bluff, dom finns bara till för att käkas som bromsmedicin (statiner livet ut) Biverkningarna är enorma. Kolestrolet behövs för att kroppen skall kunna omvandla dom goda solstrålarna till D-vitamin i vår kropp. Dessutom drar statinerna ur vår kropp viktiga antioxidanter som vi behöver

 4. 4
  Lekman säger

  Inte annat jag förstår, som lekman, så verkar statiner direkt på leverns produktion av kolesterol och inte alls på vad man äter. Min fundering är – är det så klokt att ge sig på kroppens egen produktion?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Lekman:
  Nej, det är inte klokt!

 6. 6
  Dacke säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Snarare är det sanslöst oklokt.

 7. 7
  Gäst säger

  Kostdoktorn har ett mycket läsvärt inlägg om kolesterol. ”Statiner ett motgift mot socker”
  https://www.kostdoktorn.se/statiner-ett-motgift-mot-socker

  Snabbkurs i kolesterol för den som vill lära sig mer:
  https://www.kostdoktorn.se/kolesterol

 8. 8
  Vox Humanae säger

  Det finns två tänkbara anledningar till att läkemedelsbolagen försöker sälja statiner.

  1. Som de själva säger, för att det hjälper många människor
  2. Som vissa andra säger, för att tjäna mycket pengar.

  Det är ju hur enkelt som helst för dem att bevisa att de tänker på folkhälsan: Ta hela vinsten från all annan medicin för att subventionera statiner. Om inte det är intressant så kanske teorin om att tjäna pengar är mera sann…

 9. 9

  Blir nog denna debatt, och osäkerheten den skapar, som kommer att ta död på mig… För efter at dom pillrat dit stent i hjärtat på mig, utan att jag hade nån väldans kärlkramp, så har denna debatt tagit mig som gisslan. För jag fick j..iga muskelsmärtor av statiner (så det är inget alt), och läste upp mig, och fann att det kunde vara statiner. Slutade, och blev bra. Och har nu läst mycke (alldeles för mycke), och hittat en massa rön om läskiga biverkningar. Och ingen kan ge ett ”vettigt” svar.. För i 1st rundan säger dom att stenten kommer att, efter ett år på blodtunnande, bli som ”nya” ådror, för att i nästa runda säga, att statiner MÅSTE du ta, annars…… ……. …….. Ett av påståenderna måste ju va fel! Eller kanske båda. Ska den 4 juni på hjärtcenteret, och ska då ha med en stabel frågor om detta… Typ…*Är det många som stentat, inte tagit statiner, och kolat vippen i en j..la fart… Hur är statistiken på det?*……. Vicka fler frågor kan/bör jag ställa…?

 10. 10

  @ Lennart Lundholm:

  Hoppas att Professor Göran kan hjälpa till med frågor (och svar). Försök att få en privat mailkonversation med honom. Skriv också gärna här, eftersom frågor och svar berör oss andra också.

 11. 11
  Ann Kristin säger

  @ Lennart Lundholm:
  Varför inte maila Uffe Ravnskov direkt och fråga, det kan ju inte skada i alla fall.

 12. 12
  LCHF-Bengt säger

  @ Lennart Lundholm:

  Det bästa är att läsa på om sjukdomar och mediciner som man har som du gjort, och sen själv bestämma över sin medicinering.

  Doktorn kommer troligen att fortsätta rekommendera medicinerna och hävda att de är de enda som hjälper, han har bara sina riktlinjer han ska följa och vågar inte prova något annat.

  Själv har jag tackat nej till fler undersökningar efter min hjärtoperation(ej kärlkramp), och borttagande av en tumör på binjuren. Är på privata hälsoundersökningar, för att kunna finslipa kosten för optimal verkningsgrad. Tillskott används tillfälligt. Hittils blir resultaten bättre och bättre hela tiden, har helt enkelt ätit mig frisk, hjärtat pumpar effektivare, kondisen bir bättre för varje cykeltur osv. Jag är nu bland de friskaste i min åldersgrupp, för 3 år sen var jag klar för förtidspension.

 13. 13

  Hälsovårdshemmet i Österäng vill jag tipsa om:
  https://www.halsovardshemmet.se/

 14. 14
  LCHF-Bengt säger

  @ LCHF-Bengt:
  Fortsättning:
  Hade jag tuggat alla mediciner, kan jag inte tänka mig att träningen hade gett så mycket tillbaka. Alla mediciner har sina biverkningar och stör kroppens eget komplicerade system. Det som är mest upprörande är att ingen vet egentligen vad som händer i kroppen med alla dessa mediciner som blandas huller om buller, vi utnyttjas som råttor i detta gigantiska experiment.

 15. 15

  Jo tack alla… ”Professorn” skrämde mig faktisk (så jag var lite tveksam till att lägga ut detta) för inte så länge sen… Och Uffe Ravnskov har jeg varit i kont med, men han slutade svara tvärt, när det kom till MITT personliga fall… Han ville inte äns svara på förhållandet mellan stentinngrepp/statiner… Så jag känner mig j..igt körd.. Och nu får jag ju aldri veta, om jag kunnat åtgärda dessa trånga ådror, blott med träning och LCHF… Så det som skulle bli så bra (ådror som en 12 åring ha), har som sagt blivit ett gissel utav bar f… Och faktum är ju att jag tror ångesten/stressen (som jag lidit under hela livet) jag känner nu, är mer skadlig än kolesterol nån gång kommer at bli.. För til saken hör också, att jag ALDRI haft höga värden, aldri haft högt blodtryck, och aldri haft högt socker…

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ Vän:

  Man måste fatta sina egna beslut för man vet ju själv hur man mår!

  Men för att fatta bra beslut så måste man vara ”påläst”. Man måste helt enkelt bli expert på sin egen sjukdom. I mitt och Lennart Lundholms fall allvarlig hjärtsjukdom.

  Mitt eget beslut var att tacka nej till by-pass 1999 och nu igen 2013. Dessutom tar jag inga hjärtmediciner över huvud taget trots att kardiologen insisterar. För mig är dessa
  personer inkompetenta och ointresserade av vetenskap. Jag skulle själv aldrig drömma om att ta några statiner. Däremot äter jag strikt LCHF och är väldigt noga med att få i mig riktiga fetter – framför allt EPA från färsk fisk och från gräsbetat kött. En sådan attityd finns inte ens på den karta som vägleder hjärtspecialisterna. För dessa personer är det mediciner och operationer som gäller. Man är bara inte intresserad av några orsaker till hjärtproblemen.

  Dessutom ägnar jag mig åt ”stenhård” motion varje dag och ser till att jag kommer upp i min maxpuls 160 för min åldersgrupp (genom en pulsmätare) ett antal gånger. I morse sprang jag t.ex. och kontrollerade att jag några gånger kom upp till min maxpuls. I eftermiddags grävde jag i min jordhög och kom upp till 90% av maxpulsen minst ett tiotal gånger.

  Detta är helt i linje med det Uffe Ravnskov förespråkar men han kan förstås inte som läkare ta ansvar för enskilda fall utan närmare klinisk konsultation.

 17. 17

  Denna text är för de som kan och vill se vad som försigår i världen. Vill du inte veta det hemska som de härskande klasserna är skyldiga till, slå på tv:n och kolla nå’n såpopera istället.

  Vi måste lära oss av historien annars kommer vi att upprepa allt igen….

  I did not know then how much was ended. When I look back now from this high hill of my old age, I can still see the butchered women and children lying heapen and scattered all along the crooked gulch as plain as when I saw them with eyes still young.And I can see that something else died there in the bloody mud, and was buried in the blizzard. A people dream died there. It was a beautiful dream. . . the nations hoop is broken and scattered. There is no center any longer, and the sacred tree is dead.

  -Black Elk, Lakota

  Med internet kan vi bryta detta medicinska och kulturella dödläge där allt skylls på generna eller fettet (eller fiender). Det vi behöver är näring och mat som hjälper sann homeostatis eller hälsa., med upplysning behöver människorna inte lida!! Tror att om vi är hälsosamma i ordets rätta betydelse så blir vi också fredligare. Ren och naturlig mat är en del av hemligheten till en hälsosammare och fredligare värld.

  Den första texten är en vittnesberättelse av en native american folk i america när britts och native americans var i krig med varandra, kanske 1700-tal eller så. Men detta är exakt vad som fortfarande försigår tyvärr, bara nu i en global skala med softkill istället för regelrätt folkmord!!

  Statiner, vacciner, piller och pulver. Dr Dahlqvist är helt rätt ute som jobbar för att upplysa människorna om nackdelarna av denna ”bad medicin” som skolmedicinen tvingar på oss… Tack Annika!

 18. 18
  tombola säger

  @ Professor Göran:
  Ingår kokosfett – verkar vara en mirakelmedicin i klass med d-vitamin,,,

 19. 19

  Gör en google på ”Cholesterol Times”.

 20. 20

  @ Professor Göran:

  Man bor inte på Hälsovårdshemmet Österäng – endast hälsokontroller. Jag har själv varit där och fått ett 40-tal provsvar. Ägaren är den fantastiska LCHF-vänliga dr Calle Carlsson. https://www.halsovardshemmet.se/ Närmsta granne var tidigare Sten Sture Skaldeman!

  Boktips:
  Pelle Nyquist:
  – Den heta potatisen
  – GI-kuren på hälsovårdshemmet Österäng
  Dessa handlar om läkaren Calle Carlsson, som i många år propagerat mot lättabsorberade blodsockerhöjande kolhydrater.

 21. 21
 22. 22

  Tillägg:
  Metabola syndromet – ett bildspel:
  https://www.halsovardshemmet.se/metabola_syndromet.ppt#256,1,Bild 1

 23. 23

  @ Professor Göran says

  Påläst och påläst. Ja det är ju det jag försöker bli… Men har inte kommit längre, än att jag blir skraj när människor, som man ju tycker skulle veta, skakar på huvudet, och går, när man inte vill äta statiner. Och ej hellre kan förklara logiken… Men försöker få upp pulsen 1 gång om dan, kanske ska utöka til fler. Har en 20m hög kulle rakt utanför, som jag intervalltränar i. Får upp pulsen j..ig snabbt. Ang detta helsohem… Hur dyrt är det… Blir ju ock en bita att resa, från sydnorge…..

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Vän:
  Jag tror inte att Calle Carlsson är aktiv längre. Han har pensionerat sig pga hög ålder. Det är nya läkare som arbetar där, och jag vet inte om de är LCHF-medvetna. Inte ens Calle var renodlad LCHF-are, utan förespråkade mera GI-kost.
  Men man kan gärna åka till Österäng om man vill ta många prover.

 25. 25
  tombola säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Calle var liberal med den kost han rekommenderade – sägs ju att det var han som en gång i tiden indroducerade just GI i Sverige – han var ju själv överviktig och t2 då han började utesluta kolhydrater,,,,
  Idag bör han vara över 80, Skaldeman bodde under några års tid i ett av husen på Österäng men flyttade då Calle trappade ned på sitt engagemang – detta var ju för flera år sedan,,,,

  Jag har varit hos Calle, en blandning av ståuppkomik, frikyrkopastor och läkare – det var han som intygade att Skaldemans artikel införd en vecka tidigare var helt korrekt – efter det besöket har det inte blivit många brödskivor eller potatisar uppätna för min del,,,,

  https://www.aftonbladet.se/debatt/article10549822.ab

 26. 26

  Det är så man kan kräkas över allt tjuv- och rackarspel som förekommer.

 27. 27

  Intressant om statiner och biverkningar: SPF Veteranen
  https://www.veteranen.se/tyck/biverkningar-av-blodfettssankande-medicin/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa