Ravnskov om Cochrane

Jag mailade förut till Uffe Ravnskov och frågade om hans reaktion på Cochranes utvärdering av primärprevention med statiner: Statins for the primary prevention…

Han svarar nu, med ursäkt för fördröjning pga stor arbetsbörda:
”Jag är rädd för att Cochrane inte längre är oberoende av  industrin. De konkluderar, att statinbehandling är kostnadseffektiv vid förebyggande av hjärtkärlsjukdomar. Rapporten är fylld med statistik, som torde vara obegriplig för de flesta. Under en av de talrika tabellerna hittar jag emellertid några viktiga uppgifter i finstil, med hjälp av vilka man kan räkna ut följande:

Om du är hjärtfrisk, men har högt kolesterol, är din chans att vara vid liv om 4-5 år utan behandling 94.8 %. Du kan öka chansen till 95.6 % om du tar en statintablett varje dag.
Vad som inte står är att risken för att få några av de många otrevliga biverkningarna är betydligt större. Bland annat riskerar minst 20 % att få muskelbesvär, 20 % blir impotenta, 3-4 % får diabetes, 1 procent får grå starr etc etc
mvh Uffe”

Comments

 1. 1
  Tombola säger

  20% impotens – finns väl vissa blodtryckspiller som ger upphov till nästan samma grad av impotens och det är väl knappast några 20-åringar som behandlas men vad gör inte folk för att leva någon dagar längre? Statinerna brukar ju ingå i ett helt koppel av piller som nästan ges rutinmässigt till gubbar 55+,,,,

  Brukar ofta tänka på den interjuv som gjordes med Cornelis Wresvik strax innan han reste vidare – du dör ung sa reportern – Ja, svarade Cornelis, men jag har levt mer än de flesta andra,,,

  Så det det gäller inte bara att bli så gammal som möjligt utan oxå ha ett liv – och då finns det nog inte plats för en bluff som statiner!

 2. 2

  Sanningen är välgörande – och det här med impotens är det flera som har berättat för mig att dom har blivit av sin statinmedicinering.

 3. 3
  Tombola säger

  @ Josef Boberg:
  Potensens är väl den främsta hälsomarkören för oss män men den kan ju vara lite olika beroende på många olika orsaker – dock är det väl helt förkastligt att låta förskrivningskåta läkare förstöra det nöjet med värdelösa piller som statiner och kontraproduktiva blodtryckspiller?

  Finns för övrigt en hel del intressant att läsa här, som märkligt nog inte är allmännt känt,,,,

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=159477367X

 4. 4
  Kattmoster säger

  Har nyligen avslutat kapitlet om kolesterol i Bruce Fifes ”Stoppa Alzheimer nu”. Det skulle aldrig falla mig in att börja ta statiner. Tack och lov vägrade maken att ta statiner som en, i och för sig vänlig och välmenande, läkare ville skriva ut till honom. Det verkar inte vara någon hejd på vad statiner kan ställa till med. Beaktansvärt är också att man, enligt Fife, kunnat konstatera en högre dödlighet bland statinätare jämfört med dem som inte äter statiner, dock inte avseende hjärt- o kärlsjukdomar men avseende cancer och självmord.

 5. 5

  Tombola Skrev:

  Potensens är väl den främsta hälsomarkören för oss män men den kan ju vara lite olika beroende på många olika orsaker – dock är det väl helt förkastligt att låta förskrivningskåta läkare förstöra det nöjet med värdelösa piller som statiner och kontraproduktiva blodtryckspiller?

  Jo… – Tombola – Einstein lär på sin tid ha sagt: ”Bara två saker är oändliga, Universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller Universum är jag ännu inte absolut säker.”

  Detta då att i första hand hänföra till etablissemangets makthavare – som jag ser det – och då ej minst avseende deras ”galna” kost- medicineringsråd.

  Hur som med det – så är ju potensen = lust och förmåga till artegen sexualitet – för män såväl som kvinnor – en alldeles utmärkt markör av god eller ”risig” hälsa – i mitt mer än 72-årade livsperspektiv sett i vart fall.

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger
 7. 7
  kost-törstig säger

  U Ravnskov har skrivit i sin bok att det är bra med högt kolesterol för äldre damer.

  Det tycker jag måste lyftas fram när man pratar om kolesterol.

 8. 8
  kost-törstig säger

  Tillägg!

  Det finns också de som säger att det inte är kolesterolet man ska titta på.

  Det är det onda LDL:et man ska titta på. DVS de små blodplättarna som lätt fastnar på kärlväggarna.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 kost-törstig:
  Detta med kolesterol kan vara av intresse för forskningen. Vanliga människor behöver bara hålla reda på att vi ska äta LCHF, med naturliga giftfria råvaror, så vet vi att kroppen fixar detta med kolesterol på bästa sätt.

 10. 10
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Huruvida mitt kolesterol är högt eller lågt är inte längre något jag funderar över för egen del. Och jag vill gärna att ’alla jag känner’ ska få veta att lågt kolesterol inte är ’något att stå efter’ – att man mår bättre utan statiner …speciellt ’kvinnor i min ålder’ 😉

  PS – Ät gärna fler ägg ..från glada hönor som njutit av att sprätta (gift)fritt..!

 11. 11
  Bejje säger

  ”Om du är hjärtfrisk, men har högt kolesterol, är din chans att vara vid liv om 4-5 år utan behandling…”
  Men om man är hjärtsjuk, då?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Bejje:
  De som är hjärtsjuka har ytterligare någon procents vinst av att äta statiner, men de har minst lika stor risk för biverkningar av dem.

 13. 13
  Professor Göran säger

  Jag har lovat att hålla en föreläsning om kolesterol på LCHF-campingen i Säffle i slutet av juni och läser därför på ”för fullt”. Just nu läser jag väldigt noggrant igenom Uffe Ravnskovs ”klassiker” ”Fett och kolesterol är hälsosamt!” och här finns för mig ett befriande vetenskapligt förhållningssätt som stämmer med mitt eget sätt att se på vetenskap.

  Det finns bara inget förnuft i att bekämpa kolesterolet, som är ett av kroppens viktigaste ämen, med ett kemiskt medel som statinerna utgör bara för att läkemedelsbolagen skall kunna behålla sina gigantiska vinster och allt genom ett sofistikerat humbug och dolt under den flotta beteckningen ”evidensbaserad medicin”.

  Trots att jag har ”perfekta” kolesterolvärden har ”min” läkare mage att skriva ut statiner och ville heller inte ta någon diskussion. ”Du kan snacka omkull vem som helst men mig snackar du inte omkull!” Dessutom skrev han ut blodtryckssänkande medicin trots att mitt blodtryck stadigt är på 110/60 i vila.

  Detta är en skam från början till slut. Denna byk stinker!

  Istället för de fem medicinerna läkaren nu skrev ut för någon månad sedan följer jag Uffe Ravnskovs recept med hård fysisk aktivtet som den bästa ”hjärtmedicinen” och som jag faktiskt gjort sedan 1999 förutom nu min strikta LCHF-kost förstås. ( Aternativet är operationsbordet och att förvandlas till en ”zombie” med hjälp de aktuella medicinerna enligt ”etablerade guidelines”.)

  Den senaste månaden har jag därför varje dag med en hacka gått på en stenhård jordhög och kört ut ungefär fem kärror jord med min trädgårdstraktor och jord som jag sedan krattat och jämnat ut med på tomten – hårt jobb och med den pulsmätare jag fick som pensionspresent ser jag att jag kommer upp till 95% av min maxpuls ungefär ett tjugotal gånger varje dag. Detta TROR jag är vetenskap för att det helt enkelt fungerar i verkligheten.

 14. 14
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 12 Annika Dahlqvist
  Beträffande statiner & hjärtbesvär. Flera av mina vänner har berättat om en mängd otrevliga bi-effeketer de fått från statiner och som jag förstått det, kan man få problem med bl a smärtor ’överallt’, svaghet och kramper i muskler och fruktansvärd orkeslöshet av statiner. Om man då redan har besvär med hjärtat, verkar det ju som om man kan bli sämre av statiner..? :O

 15. 15
  Stig Svensson säger

  Statiner ger skrämmande biverkningar
  I en stor kanadensisk studie avbröt emellertid tre fjärdedelar av dem som fick statinbehandling inom två år. I en studie, utfört av oberoende forskare, fick 10-20 % av patienterna sluta med behandlingen på grund av muskelbesvär, i en annan liknande studie var det nästan 75 % som fick sluta av samma skäl.
  I en undersökning av Peter Langsjoen hade sjuttio procent redan med en låg statindos efter sex månader försämrad hjärtmuskelfunktion. Med avbruten behandling förbättrades funktionen dramatiskt.
  Det finns också tecken på att behandling ger neurologiska effekter, impotens, minnesförlust, leverskador och ökad cancerrisk. Statinerna är dessutom giftiga för moderkaka och foster och kan ge missbildningar och spontanabort.

  En orsak är att statiner ger brist på coenzymet Q 10, utan vilket bildningen inte är möjlig av ATP, adenosintrifosfat, i mitokondrierna, cellernas energifabriker. ATP är nödvändig för alla energikrävande cellprocesser. Med de nya rekommenderade aggressivt höga doserna av statiner för kolesterolsänkning har följt en brist på Q 10 som aldrig förut.
  En odiskutabel följd av den omfattande användningen av statiner mot ”högt kolesterol” är att läkemedelsbolagen gör stora ekonomiska vinster. Däremot är det högst diskutabelt om det ens finns någon väsentlig nytta med dem, medan riskerna troligen överväger. Professor Göran Petersson har skrivit en viktig rapport som statinätare bör läsa:

  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/41857.pdf

 16. 16
  nisse säger

  det är nog mycket värre än vad folk kan föreställa sig!

  läste om en ganska liten studie på 200 infarktpatienter där man kunde se att de med lägst kolesterol fick 14 gånger mer cancer än de som hade mest kolesterol,

  när man sedan tänker på att statinerna kan sänka tot kolesterol med 40-50% eller mera och att alla steroidhormonerna + D-vitamin görs av kolesterol, att kolesterolet har mycket viktiga funktioner i hjärnan och verkar även vara inblandat i immunförsvaret

  ja då börjar det bli en smula svårt att tro på att statinernas enda positiva egenskap, den antiinflamatoriska effekt de trotts allt verkar ha ska kunna uppväga den oerhörda skada som de ställer till med i människokroppen, många av problemen kommer smygande och kan lätt skyllas på ålder och annat trams

  det som skulle vara intressant att studera närmre är den totala dödligheten hos folk som äter statiner och 60% kolhydrater med tex folk som håller sig till LCHF och inte äter statiner,

  om våra folkvalda verkligen vill folkets bästa så kan det inte vara så svårt att gräva fram några hundra miljoner och starta upp lite seriös och oberoende forskning

 17. 17
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jaa, suck – och ändå tror så många att ’man bör nog ändå göra som farbror doktorn säger’..!

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Stig Svensson:

  Tack för länken!

  I länken fanns dessutom en intressant länkning till den konferens som hölls i Göteborg 2007 med anledning av att Uffe Ravnskov tilldelades ”The Leo Prize of Independent Thinking”

  Man lär sig hela tiden.

  För femton år sedan kunde jag som naturvetare inte ens drömma om att läkemedelsindustrin är så totalt i avsaknad vetenskaplig moral och att hela sjukvårdsapparaten också är så genomsyrad av vad som snarast bör betraktas som religiösa trosuppfattningar.

 19. 19
  Tombola säger

  Nu blir det ännu lättare att få en diagnos – knappt någon kommer att kunna anses som frisk längre,,,,

  https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/diagnoshysterin-ar-en-dyr-sjukdom/

 20. 20

  ”Men den svenska diagnosjakten har även en rent hemmagjord, politisk förklaring.
  Vår sjukvård har på många håll förvandlats till en låtsasmarknad där läkares effektivitet mäts efter hur många diagnoser de sätter.
  Ju fler diagnoser, desto mer betalt får en vårdenhet av landstinget. Men diagnosen måste ha en kod och ett styckepris, satt av politiker, för att landstinget ska betala.
  Alltså måste läkarna i princip jaga symptombilder och prydliga diagnoser. …”
  – slut citat ifrån Expressen-artikeln Diagnoshysterin är en dyr sjukdom

  Jo… – och alltihopa kan ses som grundat i den s k evidensbaserade vetenskapen – och den i sig är sådan att man kan fundera över om det är Saga eller Sanning ?

  ”Att gå till en vanlig läkare – och förlita sig på vad hen säger – är MINST lika LivsFarligt – som att vara soldat vid fronten i ett krig !” – slut citat härifrån.

  Vad tror Du ?

 21. 21

  Länge har jag trott att man kan få diabetes 2 av vissa mediciner. Jag är en av dom. Efter att ha tagit en statinsort som jag mådde bra av och hade bra sockervärden blev allt annorlunda när läkaren bytte till en annan sort. Följden blev grå starr och diabetes 2.
  Jag har tagit 1 st Metformin på morgonen sedan 2009 och jag ligger bra i värde förutom på morgonen då värdet oftast ligger på 7. Jag tror inte jag har diabetes men symtom på det.

  Tack, äntligen fick jag svar på vad jag trott i flera år.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa