I UNT om fetmaoperation

Fetmaoperationen gav en ny start i livet.
Suck, man får bara hoppas att hon får ett bra liv, utan näringsbristkomplikationer.
Vi får också hoppas att LCHF sprider sig alltmer så att fetmaoperationer inte behövs. Ju tidigare i fetmautecklingen man övergår till LCHF-kost, desto lättare borde förloppet gå att bryta.
Skillnaden i samhällskostnad mellan viktop och LCHF är enorm. Politikerna borde intressera sig för den aspekten.

 

Comments

 1. 1
  Kattmoster säger

  Instämmer i sucken. Det är bara sååå ledsamt att det här vansinnet fortgår. Numera finns det mycken kunskap och information om den generellt sett bästa viktminskningsmetoden, dvs. LCHF. Det borde vara helt uteslutet med operation så länge patienten inte under en längre tid och under verkligt sakkunnig ledning prövat LCHF.

  Och tjejen i artikeln drömmer om familjeliv. Det låter ju trevligt men hur påverkas barnet och mammans egen kropp av en graviditet med näringsbrist alt. artificiella vitaminer osv? Någon som sett någon studie om detta?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Kattmoster:
  Jag har inte sett någon studie, men för flera år sedan när jag var inne på viktop-forumet, berättades det där om lyckade barnafödslar. Men hur det går på längre sikt med mamma och barn är det ju ingen som vet.

 3. 3
  Fundersam säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Annika, vet du om det finns tillfällen då denna typ av operation verkligen är den enda möjligheten för att lösa en persons fetmaproblem?

  Jag blir både förtvivlad och frustrerad när jag läser den här typen av artiklar men så tänker jag att det kanske är gånger då detta är den lösning som står till buds för en individ.

 4. 4
  Ann Kristin säger

  Jag har en f d elev som gjorde operationen för drygt ett år sedan. Hon har tappat 30 kg, men har 30 kvar. Det verkar inte hända mer nu. Jag har föröskt att peppa henne redan före operationen att äta lchf, men utan resultat. Sjukvårdspartiet i Dalarna har flaggat för att GBP kostar alldeles för mycket och att vi borde satsa på lchf istället.

 5. 5
  Kareng säger

  Hej! Jag undrar om det finns någon statistik på viktopererade och hur länge de behåller den lägre vikten efter de gjort operationen. Såg Anna Bok på tv härom kvällen. För några år sedan kunde man läsa om att hon operaret sig och var så nöjd. Nu såg hon nästan lika tjock ut igen.

  Förutom att man riskerar sin hälsa genom att operera sig verkar inte operation vara speciellt mycket varaktigare när det gäller viktminskning i längden än någon annan bantningsmetod.

  Skulle väldigt gärna se siffror på det om det är någon som vet var man kan hitta det!

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Fundersam:
  Jag har sett rapporter från personer som ätit LCHF men som ändå väljer att operera sig. De måste ju ha upplevt att LCHF inte räckte till för dem.
  Men jag skulle ändå tro att de flesta som opererar sig skulle ha klarat av viktnedgången om de verkligen seröst skulle ha satsat på LCHF. De skulle kunna bo på ett LCHF-hälsohem eller -kursgård en tid för att få hjälp med kosten.

 7. 7
  Lennart N. säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Har en kollega som valde operation efter att under en tid prövat på LCHF som han inte tyckte var något för honom. Min bedömning av det han åt på lunchen är att han inte förstod mekanismen bakom LCHF. Hans s.k. salladstallrikar med bröd nedsköljda med Cola hade inget med LCHF att göra. Hur frukost och middag såg ut kan man bara spekulera om.

  Här blev vederbörande lämnad ensam med rekommendation om en kostförändring utan att få någon adekvat utbildning. I detta fall gjorde hans läkare ”rätt” som rekommenderade att testa LCHF innan operation men följden blev ändå att han la sig under kniven troligtvis på grund av att behandlande läkare inte hade kunskap eller resurser till att ge utbildning och följa upp sin patient.

  Vistelse på hälsohem eller kursgård skulle troligtvis vara det bästa sättet att få en förståelse för hur och varför LCHF fungerar under förutsättning att utbildningen ges av kompetenta handledare.

 8. 8

  Lennart N. Skrev:

  Vistelse på hälsohem eller kursgård skulle troligtvis vara det bästa sättet att få en förståelse för hur och varför LCHF fungerar under förutsättning att utbildningen ges av kompetenta handledare.

  Nolaskogs LCHF-kursgård är den enda jag känner till, dock finns det säkert kompetenta handledare/kostrådgivare lite varstans, men med sådan får man ju sköta sig själv mer eller mindre, dvs man får rådgivning. Kanske räcker det inte med rådgivning. Man behöver personligt stöd.

  https://www.nolaskogslchf.se/

 9. 9

  Ja, det tycker jag också! Jag känner flera som fetmaopererat sig och fått komplikationer efteråt. Nej, tacka vet jag LCHF!

 10. 10
  Vox Humanae säger

  Det finns väldigt mycket rådata om olika viktoperationer och deras följder men väldigt lite sammanställningar. Det som finns är dessutom ofta skyddat av patientsekretessen. Ibland kan man dock stöta en del information, ofta är det är det sammanställningar som man glömt att skydda och dessa försvinner tillgängligheten till ganska snabbt och de är lösenordsskyddade eller helt borta när man gör ”återbesök”.

  Det som verkar vara öppet och officiellt är, att efter 6 år så har i stort sett alla opererade börjat gå upp i vikt igen. Man kan misstänka att om de börjat så kommer de att fortsätta.
  Det är en hög dödlighet i samband med operationerna eller inom kort tid, vill minnas att det var upp emot 5% som dör eller drabbas av allvarliga komplikationer.
  Opererade drabbas ofta av alla slags bristsjukdomar. Därför rekommenderas de en kost med stort inslag av naturligt fett och grönsaker. Ren lchf med andra ord, men man måste opereras först i någon sorts ironisk galenskap.
  Flera opererade klarar inte av att bryta sina gamla matmönster, speciellt om man fortsätter med HCkost. De töjer ut sin lilla rest av magsäcken tills den blir lövtunn och brister och så har man ytterligare ett dödsfall genererat av GBP.

  Som jag ser det så finns det enbart fördelar med att BÖRJA med en riktig lchf. De allra flesta går ju både ner i vikt och tappar dessutom flera sjukdomar och besvär. Och för det ytterst lilla fåtal som inte blir hjälpta så är det ju bara att sluta med lchf. Det är Extremt svårt att sluta vara magopererad.

 11. 11
  Professor Göran säger

  Det hela är egentligen sanslöst sorgligt.

  Strikt LCHF fungerar i de allra flesta fall för viktminskning och LCHF har också vetenskapen på sin sida. Men vi lever i en kolhydratvärld som har allt upptänkligt stöd från det medicinska etablissemanget. Dessutom finns ett beroendeförhållande till kolhydraterna där omgivningen i all ”välvilja” ständigt trugar till fortsatt ”drogberoende”. Det är som att vara alkoholist och ständigt bli erbjuden supar.

  Det ska därför mycket till för att som enskild person klara av att hålla emot alla frestelser och framför allt att hålla fast vid en strikt LCHF-kost men har man extrem övervikt och märker att kosten fungerar så har man en bra drivkraft. Från samhällets sida borde man av rent ekonomiska skäl stötta LCHF med all kraft men vår kost går på tvären mot existerande dogmer och i en officiell kyrka kan man inte ägna sig åt ”djävulsdyrkan”.

 12. 12

  Professor Göran Skrev:

  Det hela är egentligen sanslöst sorgligt.
  Strikt LCHF fungerar i de allra flesta fall för viktminskning och LCHF har också vetenskapen på sin sida. Men vi lever i en kolhydratvärld som har allt upptänkligt stöd från det medicinska etablissemanget. Dessutom finns ett beroendeförhållande till kolhydraterna där omgivningen i all ”välvilja” ständigt trugar till fortsatt ”drogberoende”. Det är som att vara alkoholist och ständigt bli erbjuden supar.
  Det ska därför mycket till för att som enskild person klara av att hålla emot alla frestelser och framför allt att hålla fast vid en strikt LCHF-kost men har man extrem övervikt och märker att kosten fungerar så har man en bra drivkraft. Från samhällets sida borde man av rent ekonomiska skäl stötta LCHF med all kraft men vår kost går på tvären mot existerande dogmer och i en officiell kyrka kan man inte ägna sig åt ”djävulsdyrkan”.

  INSTÄMMER

 13. 13
  Tombola säger

  Verkar lite som att tro att en mindre bensintank skulle göra att bilen tar mindre bränsle,,,

  Tyvärr är det många inom den här kategorin som inte vill eller orkar göra en egen ansträngning för sin vikt/hälsa – de förväntar sig att kunna fortsätta leva som de alltid har gjort.

  Och många verkar glada över att få en ”hobby” i att pyssla om sina 10-15 olika pillerburkar, statiner, 3 sorters blodtrycksmediciner, blodförtunnande, lyckopiller och efter 8 – 12 år insulin. Att de sedan blir ännu fetare, impotenta och totalt orkeslösa verkar inte bekymra så länge som man får sina smörgåsar (med det ”nyttiga” Becel på!!), gärna nedsköljt med en öl eller två,,,,,

  Man kan nog utan större efterforskning anta att medelinkomsten är bland de lägre hos de som genomgår den här stympningen (det räcker med en okulär besiktning på NK (25% överviktiga) respektive ett utpräglad lågpris köpcentrum (75% överviktiga)) – i stort sett följer ju kunskapen inkomsten även om det i det enskilda fallet givetvis inte är så,,,

  Det som är mest skrämmande är ju ändå att oseriösa figurer tillåts göra ohejdad reklam för detta som denna tragiska artikel:

  https://www.dagensmedicin.se/debatt/lakemedel-saknas-nar-fetman-accelererar/

  Och vad har vi för några ”läkare” som ägnar sig åt denna avart?

 14. 14
  Tombola säger

  Skrivet av Eva Gram som svar på den heltokiga artikeln – vi får hoppas att det är flera riktiga läkare som ansluter sig till hennes åsikt!

  ”Kära Stephan Rössner. För några år sedan, före bättre vetande, kunde man tro att det du skriver är sant. Att mediciner och bukoperationer är lösningen till fetmaexplosionen och vårt enda alternativ. Att du nu som professor och förespråkare, som har en skyldighet att hålla sig uppdaterad på området, fortsätter att propagera för att göra omfattande och livsändrande ingrepp i magen och rekommendera medicin med biverkningar som lösning på fetman, övergår mitt förstånd. Som läkare på en magetarmavdelning ser och behandlar vi komplikationerna av ingreppen efter gastric banding och bypass; bl a komplikationer som abscesser, smärtor, korttarmssyndrom, inkarcerering och dumpingsyndrom. För min egen del, säger förnuftet att vår uråldriga metabolism inte är gjord för dagens kolhydratstinna kosthållning. Alla är olika, och även om du själv är smal och håller dig i form, är detta inte en möjlighet för alla. Kolhydraterna påverkar oss olika, hos några som ett gift – lösningen blir därför att stryka giftet ur dagligdagen, precis som med narkotika. Vi är inte gjorda för att utsöndra höga doser av insulin eller basera vårt leverne på kolhydrater, även om dessa är långsamma – vi är gjorda för att äta fett! Mycket fett! Låter vi bli, föder detta ohälsa. Öppna din horisont lite, och se att det finns andra lösningar än just att skära bort delar av magen eller att ta piller som hämmar upptaget av det man stoppar i munnen. Dessa metoder kommer om några år att vara obsoleta.”

 15. 15
  Dacke säger

  @ 65+:
  8
  Törs jag lägga in denhär länken igen?

  http://www.masrabassan.com

  En lindrigt mödosam resa utan tidssonsbyte och personlig rådgivning av väl påläst läkare, som lever som hon lär.

 16. 16

  Tombola Skrev:

  Det som är mest skrämmande är ju ändå att oseriösa figurer tillåts göra ohejdad reklam för detta som denna tragiska artikel:

  https://www.dagensmedicin.se/debatt/lakemedel-saknas-nar-fetman-accelererar/

  Och vad har vi för några ”läkare” som ägnar sig åt denna avart?

  Jag tror att dom förlitar sig på den s k evidensbaserade vetenskapen, tyvärr tyvärr… 😥

 17. 17
  Suzanne säger

  Jag har 5 arbetskamrater som är GBP-opererade. 2 av dem är ”normalviktiga” den ena närmast underviktig, utmattad och deprimerad – klart undernärd. Den andra verkar må bra såhär 2 år efter op.
  2 st gick initialt ned rejält men har verkar nu ha gått upp allt igen. Den ena födde en frisk och fin liten flicka för 2 år sedan och väntar sitt andra barn nu i juni. Ingen av dessa 4 har lagt om sin kost utan det är Coca-Cola, godis, pizza och andra kolhydratstinna ”livsmedel” som gäller. Ingen av dem vill heller på några villkor höra talas om att begränsa kolhydrater och öka på fettet: ”För då går man ju upp i vikt!”
  Den 5:e opererade sig i vintras och med honom går det faktiskt att diskutera näringsintag, tyvärr jobbar vi inte ihop längre så jag vet inte om jag lyckades påverka honom eller ej.

 18. 18

  Suzanne Skrev:

  Ingen av dem vill heller på några villkor höra talas om att begränsa kolhydrater och öka på fettet: ”För då går man ju upp i vikt!”

  ”Numera när jag ser en gravt överviktig person – så tänker jag att där går en till som håller på att SVÄLTA sig själv till döds – i meningen att han/hon lider av AKUT brist på ortomolekylär föda = artegen mat.” – slut citat härifrån.

  Det är väldigt lite lätt att ”se på” när ens personliga vänner och närmare bekanta ”svälter” sig själva till sjukdomar och en på tok för tidig hädanfärd. Det förefaller också som att ju mer man tjatar på dom om den artegna födans fördelar = LCHF-kosten – ju mindre blir dom lyhörda för det.


  En par kompisar till mig ”tjatade” jag på i ett par år – men dom blev som princip bara mer och mer anti LCHF. Men så fick jag för mig att istället skriva ett förklarande brev till den ena av dom i mars i år – och det ”tog skruv”. Den andra kompisen fick en kopia på det brevet – och det tog då också ”skruv”.

  Brevet som sådant har jag lagt ut på nätet – och det finns numera HÄR.


  Något har sagt att den största kärleksgåvan av alla är att TILLÅTA den som vill ta sitt liv av daga att göra det.

  Men det är ju en helt annan sak – för dom är ju då MEDVETNA om vad dom är på väg att göra. I det här fallet med fel kost = normalkosten – så är det ju en etablissemangets manipulation via sina massmedia = ”Trattmedia” – som jag ser det – och som dom drabbade som princip ALLTID är mer eller mindre OMEDVETNA om, tyvärr tyvärr… 😥


  Som princip kan det ses som en form av ”lönnmörderi” – rått uttryckt – som ju den s k evidensbaserade vetenskapen ”står upp för”.

  Det försöker jag så gott det går att stävja – genom att bl a numera ge bort en utskrift av brevet till kompisen – till sådana som i vart fall är så nyfikna att dom tar emot det. Huruvida det har tagit och tar ”skruv” i någon omfattning – det vet jag ej – för detta har jag bara hållit på med ett par veckor.


  Men allmänt sett så tror jag att det bästa sättet att ”smitta” världen – med förhållningssättet att artegen föda = LCHF-kosten är att föredra – ÄR att själva äta så – och därmed se ut och agera som hälsan själv.

  Som nu drygt 72 år LivsErfaren – och flitig ”dansbanenötare” till och ifrån sedan 1956 – så får jag ofta frågan numera om hur jag som ”gammal gubbe” kan vara så rörlig, mjuk och smidig i kroppen. Det är särskilt vanligt med den frågan när jag buggar på onsdagarna.


  Jo… – säger jag – det gäller ju bara att äta artegen föda – för då blir det helt automatiskt så. Va… – blir ofta svaret – och sen fortsätter Wi med dansen – för det är sällsynt att någon vill ha ”mera kött på benen”.

  Märkligt tycker jag – men ”Thats life !”

 19. 19
  kost-törstig säger

  Tombola!

  Att tro att människor inte vill ta tag i sina problem är att förenkla problemet lite väl mycket.

  Det finns mycket som jag har velat göra men jag har inte haft: kunskap eller styrka, eller förmåga eller tro på mig själv med mera för att har förmågan att göra det jag så gärna velat!

 20. 20
  Tombola säger

  kost-törstig Skrev:

  Tombola!

  Att tro att människor inte vill ta tag i sina problem är att förenkla problemet lite väl mycket.

  Det finns mycket som jag har velat göra men jag har inte haft: kunskap eller styrka, eller förmåga eller tro på mig själv med mera för att har förmågan att göra det jag så gärna velat!

  Helt rätt – kunskap är viktig, många som följer den här bloggen hade förmodligen varit mer eller mindre döda om de inte kunnat ta till den kunskap som getts här!

  Och visst är det svårt att lyfta sig själv i håret och räta upp sitt liv ibland – men många försöker inte ens utan fortsätter förgifta sig med mat & piller – trots att de har all kunskap, ekonomi o s v men kärleken till bakverk, pastaskruvar, vitt bröd, öl, läsk är tydligen större än till livet själv!

  Och jag skulle utan svårighet kunna räkna upp ett 10-fall i min omedelbara omgivning som har sina åkommor & piller som en ren hobby, uppenbarligen tycks andra intressen saknas och hade de lagt den tid som deras piller &läkarbesök tar i anspråk på motion och riktig mat hade de inte behövt ett enda piller,,,

  Gå in på en vårdcentral för ett studiebesök – det dräller av dessa figurer i väntrummen som skulle vara helt friska på bara några dagar till en vecka om de gjorde sig besväret att läsa & tillämpa den här,,,,

  https://www.pagina.se/filer/Kostprogram%20f%C3%B6r%20LCHF.pdf

  Och livet för läkarna skulle bli bättre & mera intressant om de kunde ägna sig åt de som är sjuka på riktigt istället för den här förgiftningscirkusen!!

 21. 21
  Dacke säger

  @ kost-törstig:
  Vi, som tror oss veta vad som är bäst för sjuka och nästan friska, vi har en uppgift att föra ut det vi vet om nyttig mat och livsföring. Den, som söker information och stöd har det inte lätt. Det finns många teorier, dieter, profeter, mer eller mindre självutnämnda experter och hela sjukvårdsapparaten och livsmedelsverkets byråkrater ute på banan. Vad och vem ska man tro på?

  Jag skulle vilja be Dig tänka över och lista de hinder Du känner att Du har att ta till Dig och tillämpa en livsstilsförändring. Det skulle kunna bli en lärorik läxa för oss, för det är just dessa hinder vi gemensamt måste undanröja. Orkar Du ta tag i den frågan skulle jag vara oerhört tacksam.

  Ha det skönt och må bra!

 22. 22
  kost-törstig säger

  Dacke!
  Det du ber mig att lista mina hinder. Det är något som jag har gjort för 10-20 år sedan. Det var en lång process och tog många år.
  Det gör att min förståelse för andra människor och deras problem har ökat.

  Tombola!
  Det lärde mig också att det kan finnas saker som man vill göra men man är oförmögen till det av den ena eller den andra anledningen. ”Ett ordspråk säger ju också:
  ”Man skall inte döma någon förrän man gått i den personens skor.”

 23. 23
  Tombola säger

  @ kost-törstig:
  Det är inget fördömmande utan ett konstaterande – relativt väutbildade människor med en bra social situation väljer sjukdom och övervikt + massor med piller för att kunna fortsätta med den skräpmat som gjort dem sjuka – de är inte påverkbara av någon,,,

  Läkarna på våra vårdcentraler måste ha ett tålamod utöver det normala eller så har de väl resignerat och skriver ut ännu mera piller,,,,

  Synd om barnen som växer upp i detta – snart är pengarna till sjukvården en bristvara och då får folk börja hålla sig friska på egen hand vare sig de vill eller inte,,,,

 24. 24
  kost-törstig säger

  Tombola

  Jag kan bara konstatera efter att ha läst ditt sista inlägg att du och jag har totalt olika människosyn!

  Därför sätter jag punkt för denna diskussion.

 25. 25
  Tombola säger

  @ kost-törstig:
  Än så länge är det tillåtet att ha olika åsikter 🙂

 26. 26

  Tombola Skrev:

  Och livet för läkarna skulle bli bättre & mera intressant om de kunde ägna sig åt de som är sjuka på riktigt istället för den här förgiftningscirkusen ! !

  INSTÄMMER

 27. 27
  Dacke säger

  @ kost-törstig:
  Jag vet att Du inte är ensam om att ha svårt att välja ny livsstil. Skulle Du inte kunna gräva fram någon av Dina listor, dela den med oss och berätta vilken verkan dina analyser haft? Blev det någon färändring för Dig? Har Du det bättre eller sämre i dag och varför?

 28. 28

  Det är lika sorgligt att läsa om dessa operationer varje gång man stöter på dessa historier. Problematiken kvarstår ju även efter en operation, man har ett sug efter mat som är ohälsosam, det är inte i magsäcken problemet sitter utan i felaktigt bränsle.
  Ofta blir LCHF påhoppat som en extremkost och underligt nog även av läkare som utför eller rekomenderar Gastric bypass operationer: för mig är dessa operationer mer extrema än det mesta; man förstör sin magsäck; förhindrar ordentligt näringsupptag för resten av sitt liv!
  Vad jag sett har man oftast en uppföljning efter ett år men en längre sammanhängande långtidsstudie har väl aldrig utförts på patienter som genomgått dessa operationer? Eller?
  Problematiken kvarstår efter operationen, Suget efter felaktigt bränsle kvarstår, alltså kommer många att tänja på gränserna för att kunna fortsätta med sina tidigare vanor i den mängd det nu går att få i sig.

 29. 29
  kost-törstig säger

  Eva!

  Jag håller med dig. Man har också svårt att förstå att det är något som vår allmänna sjukvård har att erbjuda de drabbade – att stympas.

  Jag vet att det finns landstingsplatser där man ger de överviktiga kunskap i kosthållning. Men då är det tallriksmodellen som gäller. Det vet ju vi som prövat vad det innebär. ”Att ständigt känna ett sug som man till slut inte kan stå emot.”

  Nej, något är fel vad gäller den officiella kostrådgivningen som råder. Varför tar man inte intryck av den kost som gör folk friska?

 30. 30
  ADHD mamman säger

  Jag är inte lika övertygad som de flesta andra på detta forum om att LCHF är universallösningen för alla överviktiga, MEN jag håller verkligen med om att det är väl värt att prova och det hjälper ju bevisligen många. Instämmer även i kommentarerna att en gastric bypass är bra mer radikalt än att prova LCHF, både ur patientsäkerhet och kostnad. Ser ingen annan förklaring än att det handlar om prestige. Sorgligt tycker jag.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa