Kan statiner förebygga hjärtsjukdom?

Artikel i Medicinsk Access av Ralf Sundberg och Tore Scherstén.

Man får klicka på texten, och skrolla, för att få en lämplig storlek,  för att få den läsbar.

I en genomgång fick man statinbehandla 3333 patienter för att förebygga ett hjärtdödsfall. Hur många av dessa får besvärliga eller farliga biverkningar av statinerna?
Artikeln beskriver också hur kolesterolet fungerar i organismen.

Här är referenslistan till artikeln.

 

Comments

 1. 1
  Jørn M. Vikse säger

  Fel lenk Annika 🙂

 2. 2
  Molle säger
 3. 3
  Professor Göran säger

  För mig är denna artikel en väldigt initierad beskrivning av hur kolesterolframställningen regleras via koncentrationsprofiler innuti våra celler och av kolesterolets funktioner i våra cellmembran och här har jag nu lärt mig en del nytt.

  Jag förstår bara inte varför referenslistan inte finns med i artikeln.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger
 5. 5
  Dacke säger

  Statinbehandling är nog den minst effektiva läkemedelsbehandlingen genom tiderna. Den säljande iden är att undvika hjärt-kärlsjukdom. Man har lyckats räkna fram att man kan förhindra ca 5 hjärtinfarkter på en behandlad population av 1000 pers på årsbasis. Med alla avigsidor inräknade är det väl knappast värt besväret. Dessutom har man samma insjuknandefrekvens i hjärtinfarkter som innan statiner var påtänkta. Fler personer överlever, och det beroende på att sjukvården är bättre på att ta hand om infarktpatienter, inte på statinbehandlingen.

 6. 6
  sören kristiansson säger

  Användning av statiner är en tickande bomb ur alla folkhälsoperspektiv. Att förskrivning i en allt mer rasande fart används i tron att den räddar liv är behjärtansvärt men mina egna slutsatser av statinanvändning tillsammans med alla de som uttalat sej om liknande eftarenheter och kunskaper om statiners effekter ger en skrämmande bild av en skenande och felaktig behandlingsinsats. Allt talar för ett helt nytt synsätt på statiner och det borde vara en lika självklar som brådskande åtgärd att ”dra i bromsen” och kanske att läkarkåren inte bara skall vara återhållsam med utskrivning av statiner utan kanske renta av helt upphöra med användningen av dem.

 7. 7
  ing-marie säger

  jag har en sambo som har prövat alternativ medicin i stället blodtrycksmedicin .Han hade fyra olika mediciner ,i dag var han till läkaren han hade 160 genom 100 är det väldigt högt.Han blev så orolig,har även haft kolesterol tabletter med krånglade ben tacksam för svar

 8. 8
  Professor Göran säger

  @ ing-marie:

  Strikt LCHF är en ”alternativmedicin” som fungerar om man har hjärtproblem. Blodtrycket sjunker normalt till väldigt fina värden. Själv har jag som 66-åringnu med allvarliga hjärtproblem ett blodtryck på 110/60 i vila men på grund av stressen vid läkarbesök och speciellt som i mitt fall vid kärlkramp stiger trycket till sådana värden som din sambo uppvisade och läkarna är då väldigt snabba på att skriva ut blodtryckssänkande medicin. Även jag fick sådan medicin utskriven men skulle aldrig drömma om att ta den.

  Skaffa en blodtrycksmätare och mät trycket själv hemma i lung och ro.

 9. 9
  ing-marie säger

  tack för svaret.Min sambo är mellan två hötappar han vill gärna tro att läkaren vet bäst,läkaren verkar gärna dela ut massor av mediciner han har varit med på lchf i säffle ,råden verkar gå rakt i genom öronen tyvärr.Jag undrar om du skall till säffle

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 ing-marie:
  160/100 är på gränsen till högt. Jag råder till att äta strikt LCHF, köpa en blodtrycksmätare och själv kolla hur trycket ligger.

 11. 11
  Tombola säger

  Professor Göran Skrev:

  @ ing-marie:

  Strikt LCHF är en ”alternativmedicin” som fungerar om man har hjärtproblem. Blodtrycket sjunker normalt till väldigt fina värden. Själv har jag som 66-åringnu med allvarliga hjärtproblem ett blodtryck på 110/60 i vila men på grund av stressen vid läkarbesök och speciellt som i mitt fall vid kärlkramp stiger trycket till sådana värden som din sambo uppvisade och läkarna är då väldigt snabba på att skriva ut blodtryckssänkande medicin. Även jag fick sådan medicin utskriven men skulle aldrig drömma om att ta den.

  Skaffa en blodtrycksmätare och mät trycket själv hemma i lung och ro.

  En bra mätare kostar drygt 1000 kr om den köps på nätet och lönar sig omgående för det stora flertalet – vårdcentralerna kan inte ta ett blodtryck på rätt sätt men jag börjar misstänka att det är ett slarv satt i system?

  Måste göra lite reklam för senaste tidens övningar,,,,

  – 20 000 IE D3 dagligen

  – cirka 5 matskedar kokosolja

  Sömnen är bättre, muntorrheten på morgonen är försumbar, tändernas yta känns som en perfekt vaxad bil, lederna känns mer och mer välsmorda för varje timme,,,

  Om det är våren, D3, kokosfettet eller placebo kan man inte veta men jag fortätter denna lilla ”kur” ett tag till – kokosfettet har defenitivt kommit för att stanna – nu gäller det att hitta bra olja i dunkar till rimligt pris!

 12. 12
  Tombola säger

  ing-marie Skrev:

  tack för svaret.Min sambo är mellan två hötappar han vill gärna tro att läkaren vet bäst,läkaren verkar gärna dela ut massor av mediciner han har varit med på lchf i säffle ,råden verkar gå rakt i genom öronen tyvärr.Jag undrar om du skall till säffle

  Om din man är överviktig kan han sänka trycket med 5 – 15 mmHg för varje 10 kg han går ned – det är mera än någon medicin klarar av!

  Det är LCHF som gäller om du vill ha en friskare man,,,,

 13. 13
  ing-marie säger

  nej han är inte överviktig ,den 27 skall han på arteriografi killen är duktig ,han är osteopat ,får se om han har något fel tack alla som svarat mig

 14. 14
  Ann Kristin säger

  @ Tombola:
  Jag skaffade en mätare vid 50. Den har jag slitit ut och är inne på min andra. Efter tio dagar på noll kolhydrater (i princip) har trycket sjunkit och ligger nu ofta under 120/70, vilket var mitt tryck som 30-åring. Jag äter också D3, magnesium+zink+B6, kelp (misstänker sköldkörtel/binjurar) och kokosfett. Jag har sett en väldigt minskad värk den senaste veckan, det är en lättnad utan dess like, från att ha varit nästan oförmögen att gå kunde jag i går hålla igång åtminstone halva dagen. Dessutom har 2,5 kg försvunnit, mina cementerade kilon verkar äntligen släppa lite.

  Jag har tillbringat mycket tid i solen också, exakt vad det är som hjälper vet jag inte, kanske allt sammantaget. Visst är våren en välsignelse, men den har inte rått på värk och annat ensam tidigare. Eftersom jag är en aktiv människa har orörligheten plågat mig. Jag vill uppmana alla som inte når resultat på mera moderat lchf att prova kosttillskott och att verkligen nolla kolhydraterna helt. Jag går försiktigt fram när det gäller att propagera för lchf, men min man har minskat på kolhydraterna, äter kokosfett i kaffet och tar D3. Min väldigt överviktiga väninna, 44 år gammal, med små barn, oroar jag mig för. Jag funderar på en helg i Nolaskog så att hon kommer i gång.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa