Hemma från Karibien

Nu har jag kommit hem från Low Carb kryssningen i Karibien. Det var en omtumlande resa. Stora flygplatser, flygplan, vägar, hus och båtar.  Jag orkade inte ta tag i frågan om hur jag skulle kunna få kontakt med internet.

Jag reste med Ralf Sundberg, författare till Forskningsfusket, och Olle Holmqvist. Även Katarina Wikholm och Andreas Eenfeldt var med från Sverige.

Jag ska be Ralf Sundberg rapportera från LC-konferensen i LCHF-magasinet.
Det var många intressanta föreläsare med: Jay Wortman, Dave Asprey,  Andreas Eenfeldt, Jonathan Bailor,  Jayson & Mira Calton, Dwight Lundell,  dietisten Cassie Bjork, Jackie Eberstein.
Veronica Atkins, änka efter Robert, var med på kryssningen.
Jimmy Moore höll i arrangemanget. Han berättade själv om hur han gått ner många kilo i vikt under det senaste året genom att hålla koll på sin ketos.

Jag fick prata en stund utav Andreas tid, om min egen story,  Och Ralf fick prata en stund om sin forskning angående det forskningsfusk om lett fram till dagens kostråd.

Andreas har rapporterat från kryssningen i sin blogg.

 

Comments

 1. 1

  VÄLKOMMEN HEM ❗

 2. 2
  Tombola säger

  Vi har saknat dig men klarat oss förhållandevis bra trots din AFK – Away From Keybord enligt datanördarnas språk,,,

 3. 3

  En fråga om nåt helt annat, om inte Annika vill svara kanske Josef Boberg kan, hans område tror jag…Kan man ta magnesiumsulfat ( epsomsalt) istället för magnesiumtabletter? Och isåfall hur doserar man?

  Mycket tacksam för svar.

 4. 4

  lisa Skrev:

  Kan man ta magnesiumsulfat ( epsomsalt) istället för magnesiumtabletter?

  ”Ett annat möjligt sätt att få in mer magnesium i ditt system är via den trevliga metoden att för blötlägga sig i ett bad med magnesiumsulfat, annars känt som Epsom salt. Används ofta för att lindra muskelvärk och muskelsmärta. Magnesiumsulfat hjälper också till med avgiftning – svavel behövs för detta. Ett par koppar Epsom salt tillsätts ett varmt bad. Det kommer att framkalla svettningar och avgiftning. Efter att vattnet svalnat lite kommer kroppen ta upp magnesiumsulfat.

  Enligt Mark Sircus i boken Transdermal Magnesium Therapy, är effekterna av ett bad med Epsom salt, trevligt, men ett kortvarigt nöje eftersom magnesiumsulfat är svårt att absorbera och snabbt förloras via urinen.

  ”Grass tetani” (gräskramp), till exempel, är ett allvarligt och ett potentiellt dödligt tillstånd hos nötkreatur karaktäriseras av extremt låga nivåer av serummagnesium. Även kallad eller ”betes förgiftning” resultatet av när djur betar på snabbväxande unga gräs på våren eller hösten på mark som har en allvarlig magnesium brist. Detta kan hända när betesmarkerna har gödslats gödselmedel med hög kväve- och kaliumhalt. Vid akut förgiftning kan djuret räddas med injektioner av magnesiumsulfat, men utan synliga symtom kan magnesiumbrist i besättningen gå oupptäckta.”
  – slut citat härifrån.

  Huruvida det är lämpligt att oralt inta magnesiumsulfat ( epsomsalt) vet jag ej – för jag har aldrig själv provat. Jag ordnar min magnesiumtillförsel genom att dricka drygt 0,5 l Donat Mg per dag. Det har jag gjort sedan 1996 – och det fungerar utmärkt bra för mig.

 5. 5
  Ann Kristin säger

  Välkommen hem! Diskussionen här har fortsatt och jag vill bara instämma i övriga kommentatorer här: du har gjort mer för folkhälsan än den sammanlagda svenska läkarkåren. På både ett nationellt plan, och för min personliga del, har ditt mod att inte undanhålla det du faktiskt har upplevt i din egen kropp (och kunnat verifiera som läkare) inneburit att många tusen i dag är friska.

  Du är i sanning barnet som säger att kejsaren är naken.En annan är ju SSS. Nu finns det efterföljare som har tagit upp facklan, rörelsen växer exponentiellt (alla jag känner funderar över mjöl och socker) och främst verkar D2-lidande ta till sig.

  Jag kan inte föreställa mig hur tufft priset var för att göra detta, men du kan vara säker på att det inte dröjer länge innan hela etablissemanget får krypa till korset.

  Jag funderar nu på hur man skulle kunna hjälpa de kolhydratstörda som inte orkar ta tag i det på egen hand, som kanske saknar förmåga eller lust att läsa bloggar, forskningsrapporter osv. Jag har lust att ta med en gravt överviktig väninna till lchfpensionatet i Ångermanland. Hon kommer inte att ta steget från att läsa lchfmagasniet till att tömma köket på skräp.

  Jag hoppas på den dag då man får en vistelse på ett lchfpensionat, med utbildning så att man förstår hur kroppen fungerar, till att lära sig att äta rätt saker, till att få 2-4 veckor så att det värsta kolhydratsuget och lchfomställningen är över, för pengar från försäkringskassan. Sedan kombinerat med samtalsstöd i grupper på hemmaplan. Detta skulle kosta en bråkdel av vad GBP kostar. Dessutom skulle vi minska läkemedlskostnaderna (kanske rentav hjälpa till att få folk att sluta dricka och röka (det är egna iakttagelser jag har gjort, det smakar inte gott längre) Dalarnas sjukvård håller för övrigt på att krackelera budgetmässigt pga förtjusningen i GBP, enligt sjukvårdspartiet.

 6. 6
  Professor Göran säger

  Välkommen hem!

  Saknaden har var tydlig.

 7. 7

  Välkommen hem Annika!
  Det skall bli roligt att höra lite mer om hur du haft det när du landat och sorterat lite!
  Jag har sett dig på ett par bilder från föreläsningssalen.

  Hälsar
  Margareta

 8. 8
  Laurel säger

  Vad kul att du är hemma igen! Har saknat dig!

 9. 9

  @ Ann Kristin:

  Den som har en LCHFvänlig läkare kan kanske be om remiss till Nolaskogs hälsohem 🙂

 10. 10
  Ann Kristin säger

  @ 1940:
  Man kan ju försöka, men jag misstänker att remisser bara gäller för auktoriserade ställen 🙂

 11. 11

  @ 1940:

  Kan man nyttja friskvårdskort/friskvårdspeng via jobbet?

 12. 12

  @ Ann Kristin:

  Då blir det till att ansöka om auktorisation – det finns ju gott om bevis på att diabetiker blir normalviktiga och medicinfria (kanske ngn politiker?) efter övergång till LCHFvilket inte är fallet inom ordinarie sjukvård … 🙂

 13. 13

  @ Jag:

  Ingen aning, men jag gillar tanken! Nu börjar det väl vara dags med ett alternativ när ordinarie sjukvård och övergripande samhällsorgan vägrar dialog om fördelarna med LCHF …

 14. 14

  @ Josef Boberg:
  Tack så mycket! Badar i det gör jag redan. Var köper du DonatMg?

 15. 15

  lisa Skrev:

  Tack så mycket! Badar i det gör jag redan. Var köper du DonatMg?

  Det finns det uppgifter om på min blogg HÄR.

 16. 16
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Välkommen tillbaka Annika! Hoppas bi-effekterna från kryssningen orsakar en härlig vårkick. 🙂

 17. 17
  ragnhild säger

  Du har vært savnet. Smilte når jeg ”så” deg herinne – nå er jeg litt rørt 😉 – mye intressant her på bloggen mens du var borte, men valgte ikke å fordype med i det (tar det igjen etterhvert) = lite av-venning er bra det med 🙂

  Reisen høres verdifull ut – og du var jo i det beste selskap. Ja, jeg håper som dere alle at lchf får mer og mer innpass. Men det er sterke, veldig sterke krefter derute som ikke gir seg så lett – imens sykner folk inn; og forstår ikke ”bæret” – vil tenke sundt – men ”må jo få unne seg”. Og industrien omfavner dem/oss. Så heldige noen av oss er, som har lært.

  Idag dukket der opp i lokalavisen en konditor som er allergisk for mel, men tar alikevel mål av seg å bli en kjent kakebakerspesialist (privat bedrift) – hans sjokoladekake er basert på nøtter….. Syntes det var en god nyhet!

  Har du sett dette ”marakkelset” dr. Annika:

  http://www.runelanestrand.wordpress.com

  Obs.: Dato-12.5. om kriminalisering………
  Dato-15.5. Ta med dette (evnt.) også – ”Ja frekkheten lenge leve”. Frekk betyr ”rude” (eng.)

  Jo, herlig å ha deg tilbake – nå tettes hullet i veggen – og kanskje blir det snart en ny krønika og – missad den … 😉

 18. 18

  Välkommen hem! Du är saknad. Kram.

 19. 19
  yvonnel säger

  KUL!
  Nu återgår vi till ordningen, eller?
  Hoppas att du blir nöjd I tanken sedan när du fått tid att smälta alla bra saker du varit med om.

  Undras vem som ska ta upp stafettpinnen och göra en liknande insats som du gjort, vi har en stor sak till på aktuell agenda – att bryta den hemska utvecklingen i Borreliasmittan.

 20. 20
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 3 Lisa
  Jag har tagit epsomsalt i samband med utrensning/avgiftning några gånger. Minns att resultatet inte lät vänta på sig – dvs man gick inte gärna ut på stan den dagen, utan höll sig helst hemma ..i närheten av badrummet!! Tror inte mycket magnesium upptogs av kroppen, eftersom det mesta gick rätt igenom ..om man säjer så. 😉

  Jag googlade på ’magnesium in foods’ och hittade bl a: Mandel, Cashew nuts, Pine nuts, Brazil nuts, valnötter, pekannötter, solrosfrön, linfrön, sesamfrön, Tahini, mörk choklad (hurra!), pumpafrön, majs, spenat (kokt), fisk (torsk, Halibut ..glömt vad den firren heter på svenska), linser, avocado, bananer, och quinoa. Magnesium finns också i torkade örter, t ex coriander, gräslök, mynta, dill, salvia, basilica… (Jag använder mkt basilika och oregano eftersom de är anti-candida – finns förstås fler..)
  Read more at https://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-magnesium.php#fuFAsfwiAOGz8ov3.99

  Jag har toppade 2 msk mixade frön* i min dagliga joghurt, så hoppas jag får vad jag behöver genom det och annan mat. Trevligt att biten mörk choklad jag avnjuter som ’dessert’ efter maten också hjälper till. 😉
  *1/2dl av vardera pumpa, solros och sesam -frön plus 1dl linfrön. Den mixade blandningen håller fint i kylskåp (glasburk m lock) i 7-10 dgr.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 1940:
  Är det någon som vet hur man ansöker om auktorisation som hälsohem?
  I så fall kan vi göra en sådan ansökan för LCHF Nolaskogs.

 22. 22
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 17 Ragnhild
  Usch vilken hemsk länk! Skrämmande läsning – och viktig att skicka vidare. 🙁

  Dessa storföretag gör redan vad de vill – och politiker verkar inte ha något att sätta emot! Jag har länge (alldeles för länge) haft svårt att förstå att ’den stora massan’ varken ser, hör eller har intresse av att vilja veta mer om vad som tidigare pågått bakom allas våra ryggar – och som nu sker inför öppen ridå! Att folk bara vågar att inte vilja se, höra och veta!! Gräsrötterna måste själva agera. Vi behöver bli många, många fler som kämpar mot detta vansinne!

 23. 23
  Ann Kristin säger

  Det finns bara vegetariska hälsohem och ett landstingsägt, Österåsen, Sollefteå. Dit kan man bli remitterad och fasta, sluta röka och äta en massa kolhydrater 🙂 Men möjligen kan man kalla sig auktoriserad friskvårdsanläggning eller liknande, och vara först i kön. Men remisser från läkare, det kanske du vet hur det fungerar, doktorn?

 24. 24

  @ Annika Dahlqvist:

  Vet inte, men här hittade jag en länk:

  https://www.google.se/search?sourceid=navclient&aq=hts&oq=&hl=sv&ie=UTF-8&rlz=1T4MERD_svSE506SE506&q=auktorisation+som+h%c3%a4lsohem

  Det måste vara ett smart/logiskt/sunt alternativ för diabetiker/överviktiga varav många väntar på magsäcksoperation;) Socialstyrelsen har ju godkänt dina kostrekommendationer för dessa patientgrupper!

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Ann Kristin:
  Nej jag vet inte av att det har remitterats patienter från något ställe jag har arbetat på, till något hälsohem, i modern tid (utom till Österåsen då). Numera finns inga pengar till sådant. De gamla hälsohemmen har på grund av det också alla lagts ner, eller?
  Skattepengarna går numera till läkemedel och undersökningsutrustningar. Plus mera personal i vården nu än för 40 år sen, innan de fettsnåla kolhydratrika kostråden kom till.
  Däremot kanske försäkringskassa eller arbetsförmedling har pengar? Men jag tvivlar.
  Kanske arbetsgivare har resurser att skicka värderade medarbetare på någon sorts hälsohem, om de tror att det kan vara positivit för den personen?

 26. 26
  stenbj säger

  Det blev lite tunt då och då utan dig på denna livsviktiga mötesplats!
  Skönt att du är tillbaka!

  Betr. ”auktorisation som hälsohem”:

  Vad är ”lchfpensionatet i Ångermanland” ?

  Och så hittade jag ”Rocklösa gård” i Sörmland: https://www.godaval.se/weekendkurser.php
  Kanske dom var för tidigt ute eftersom ingen tidtabell 2013 ?

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 stenbj:
  LCHF Nolaskogs är min syster Lena Olovssons kursgård i hemmiljö. Jag har en länk till den i min högermarginal. https://www.nolaskogslchf.se/

 28. 28

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 23 stenbj:
  LCHF Nolaskogs är min syster Lena Olovssons kursgård i hemmiljö. Jag har en länk till den i min högermarginal. https://www.nolaskogslchf.se/

  Kan man nyttja friskvårdspeng på kursgården Nolaskogs?

 29. 29
  kost-törstig säger

  Heder till dig att höra att du inte trivdes på kryssningen. Jag kan förstå din känsla.

  Du har gjort mycket för att stärka min hälsa utan att göra något väsen av det personligen!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa