En ny kostrådgivarkår: Farmaceuterna

Dagens Medicin: Farmaceuter ger råd om kost.
De försäkrar att de ger råd helt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Det är pilotprojekt i Södertälje, Kungälv och Skellefteå.  Ni som bor i de städerna kan gå dit och fråga vad de tror om att kolhydratsnål mat med rikligt av naturligt mättat fett är nyttig för hälsan.

 

Comments

 1. 1
  LenaK säger

  Bevare oss väl för sådan hjälp! Eller har jag fel? Risken är väl att det blir just SLV-råd och dessutom kanske med tyngdpunkt på varor där marginalen för affären är högst och då lär nog inte smör, grädde och andra liknande nyttigheter finnas med. Möjligen kan grönsaker få ett lyft.

 2. 2
  Konsument säger

  Cura-apoteken är ICAs egen apotekskedja! Det passar ju bra att en farmaceut går runt och informerar om vilka varor som passar ihop med apotekets preparat!

 3. 3

  Here is a paper from Advances in Nutrition Review Journal you may want to discuss with your Pharmacist.

  Dietary Fats and Health: Dietary Recommendations in the Context of Scientific Evidence
  https://bit.ly/18366mi

 4. 4
  ADHD mamman säger

  Med risk för att vara kärringen mot strömmen. 🙂 Även om det råder delade meningar om vilken energifördelning mellan fett, kolhydrat och protein som är bäst och att gängse kostråd skiljer sig från LCHF, så är nog dom flesta överens om att socker är ett av de största hoten mot folkhälsan. Farmaceuterna kommer säkert inte att förespråka en hög andel fett i kosten, men säkert kommer de i gengäld att försöka bidra till att minska mängden vitt mjöl, socker och annan skräpmat. Det finns ju några gemensamma nämnare i de flesta kostråd och kanske är det en bra ide att samverka kring dem ibland istället för att bara se vad som skiljer kostråden åt? Jag är helt övertygad om att kombinationen hög andel hög andel snabba kolhydrater i kombination med fett är det allra värsta. Blodsockersvängningarna från kolhydraterna gör att den långa mättnadskänslan som man annars skulle fått av fetterna vid lågkolhydratkost uteblir, samtidigt som man får mycker energi från fetterna som lagras in så länge det finns kolhydrater att omsätta. Därför synd om folkhälsoarbetet med att få ned den ökade konsumtionen av skräpmat som chips, läsk och pizza ska överskuggas av debatten huruvida det är rätt eller fel att äta smör eller frukt.

 5. 5
  yvonnel säger

  Du har säkert rätt, det var iaf min första tanke/reaktion att det handlar om att sno åt sig en bit av kakan. Vi har ju sett en hel del sånt på senare tid. Om dom samtidigt kan få ner sockerkonsumtionen så ”får en väl va lite glad”.

 6. 6

  Det behöver jag inte gå dit för att fråga. Jag vet redan svaret och är inte nöjd med det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa