Gruppundervisning om diabeteskost

Diabetes.doc berättar om hur gruppundervisning av diabetiker kan gå till när det gäller kostbiten.

Jag är övertygad om att det är en fettskrämd dietist som har skrivit avsnittet.

Jag läste någonstans om några dietister som hade uttalat sig att de inte kan handleda patienter i lågkolhydratkost, trots Socialstyrelsens godkännande av denna för diabetiker.

 

Comments

 1. 1

  Man får väl hoppas att inga dietister omskolar sig till brandmän. Då skulle de väl börja släcka bränder med bensin.

 2. 2
  Bosse säger

  https://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/18471/2011-11-7.pdf

  I Socialstyrelsens ”Kost vid diabetes” sid 24 står det klart och tydligt att de personer som väljer extrem lågkolhydratkost ska hälso- och sjukvården ge information hur denna kost är sammansatt samt följa upp personens hälsotillstånd och vad kosten har för effekt.

  Det tror jag inte många dietister har kunskap till att göra idag!

 3. 3
  F d anhörig till äldre diabetiker säger

  @ Bosse:

  Här blandar Socialstyrelsen hej vilt.

  För det första, vad betyder ”extrem kolhydratkost”? Det låter som väldigt mycket kolhydrater. Med LCHF menas lågkolhydratkost.

  För det andra är det ju inte helt säkert att överviktiga personer har diabetes!

  För det tredje så är det ju inte helt säkert att personer med diabetes är överviktiga!

  För det fjärde undrar jag vad traditionell diabeteskost är? Inom sjukvården, vården och omsorgen existerar ingen traditionell diabeteskost. Diabetiker får samma mat som alla andra och kompletterar med insulininjektioner.

  För det femte, vad betyder ”måttlig lågkolhydratkost”. Det är inte ett begrepp man talar om inom LCHF.

  För det sjätte, traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index är en helt ny formulering för mig.

  Citat ur texten, sid 24
  …”För överviktiga patienter som inte lyckas gå ner i vikt efter omläggning
  till extrem kolhydratkost bör hälso- och sjukvården föreslå en kost
  som har dokumenterad effekt vid diabetes, det vill säga traditionell
  diabeteskost, måttlig lågkolhydratkost, Medelhavskost eller traditionell
  diabeteskost med lågt glykemiskt index.”…

 4. 4
  Solbritt Eidenby säger

  Man tar sig för pannan!

 5. 5
  Helge Andersson säger

  Dietister är inga forskare eller djupare akademiker, de lär ut vad de blivit lärda punkt. Samtalade med en häromdagen efter att hon redovisat kostcirkeln som det rätta. Nämnde inte andra alternativ överhuvudtaget. Hon hade hört talas om LCHF men visste i princip inte vad det innebar.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Bosse:
  Jag nämnde detta med information om LCHF till patienten till en dietist, och hon såg helt förfärad ut. Men hon sa att visst kunde hon berätta för patienten om LCHF, men det syntes att hon i så fall dessutom skulle avråda på det bestämdaste.

 7. 7
  Zonen säger

  Nåväl, det är på gång även inom vår sjukvård, men i och med att det inte kommer uppifrån så tar det tid. Fler och fler inom vår vård börjar inse att du hade/har RÄTT Annika!!!

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10166/Bra-lasning-om-typ-2-diabetes-i-Smalandsposten.aspx

 8. 8
  Anna-Lena säger

  Dietister (och alla yrkesgrupper, som är inblandade i vården av diabetiker, och andra kolhydratkänsliga diagnoser) ska opartiskt upplysa om lågkolhydratsalternativet, de som inte kan förlika sig med LCHF-kost, borde vara lagligt skyldiga, att remittera vidare patienter, till en lic. LCHF-kostrådgivare, eller en dietist, som är modig nog att ta in LCHF (jag vet, de är sällsynta, men jag är obotlig optimist, och måste tro, att de kommer att öka i antal).

  När man drabbas av diabetes, så är man i underläge, förvirrad och chockad, och gör som ”expertisen” råder en till. Vad är felet, har man prestige, eller ett behov av att trycka ner människor?

 9. 9
  Nils G säger

  Kunskapskanalen ikväll kl 1900. Ett MÅSTE!

 10. 10
  LCHF-Bengt säger

  @ Nils G:

  Ann Fernholm ska prata kost, då blir det nog ett bra program. Tack för tipset Nils.

 11. 11
  Gäst säger

  19.00 En bok, en författare: Ett sötare blod
  Ann Fernholm granskar historien bakom de kostråd som visade sig få motsatt effekt. ”Ett sötare blod” handlar om hur sockret påverkar hjärta, hjärna, blodådror och muskler. Intervjuare: Hélène Benno.

  Även i K senare idag och K 7/5

  Textat sid. 794

  Se En bok, en författare: Ett sötare blod i URPlay

 12. 12

  Jag skall snart ner till bilioteket och hämta Ann Fernholms bok 🙂 Tack för tipset om programmet Nils.

 13. 13

  Jaha, när ska dietisterna sluta med dessa dumheter. De skulle ju kunna dömas för att ta livet av folk med sina felaktiga kostråd.

 14. 14
  Professor Göran säger

  Dietisterna är trots allt bara ”Bönder” som offras i det gigantiska schackspel som orkestreras av de ekonomiska intressena bakom livsmedels- och läkemedelsindustrin.

  Det enklaste för en dietist och en läkare är därför att över huvud taget inte tänka självständigt utan bara följa de doktriner (”guidlines”) de blivit indoktrinerade med på skolbänken på samma sätt som läkarna blivit – då hamnar ingen av dem i ”trubbel”.

  Detta hindrar förstås inte att det hela står en normalt tänkande människa ”upp i halsen” eftersom det inte finns den minsta gnutta av sunt förnuft bakom kostråden till diabetiker.

 15. 15
  Tombola säger

  Vi får inte begära för mycket av en yrkesgrupp som endast har genomgått en kortare högskoleutbildning – tittar vi dessutom på deras lärare och deras läromedel kan man förstå att de inte klarar av att ta in information och utvärdera den på egen hand!

  Dessutom så har de ju inte tillgång till några färdiga overheadbilder som handlar om att äta sig frisk med LCHF. Kanske borde vi ta fram lite reklammaterial åt dem, gärna med logga som hänvisar till dr Dahlqvist blogg?

  Några pennor med LCHF-tryck på skulle kanske oxå sitta fint som ersättning för det material som tillhandahålls av insulin & statinmaffian,,,,

 16. 16
  Tombola säger
 17. 17
  Pre-diabetiker säger

  @ Tombola:

  Apropå reklammaterial – titta in på en distriktsköterskemottagning – där skriver sköterskan på små block och små minnesfoldrar där man ska anteckna sina blodsockervärden/sitt blodtryck med logga från diverse läkemedelsbolag. På apotek förekommer samma sak, likväl som i äldrevården, där sköterskan skriver med en penna som det står Simvastatin på!

 18. 18
  Tombola säger

  Pre-diabetiker Skrev:

  @ Tombola:

  Apropå reklammaterial – titta in hos på en distriktsköterskemottagning – där skriver sköterskan på små block och små minnesfoldrar där man ska anteckna sina blodsockervärden/sitt blodtryck med logga från diverse läkemedelsbolag. På apotek förekommer samma sak, likväl som i äldrevården, där sköterskan skriver med en penna som det står Simvastatin på!

  Trodde nog i min enfald att landstingen skulle hållas reklamfria i likhet med kommunerna men sådant gäller tydligen inte,,,,

  Än så länge har jag dock inte sett någon reklam från våra fristående begravningsentreprenörer hos den sjuka vården men det dröjer väl inte förrän dietisterna sponsras från både CocaCola och Fonus!

 19. 19
  Ann Kristin säger

  Jag misstänker att alla yrkesgrupper under läkare får inordna sig i ledet (syrror, arb.terapeuter, dietister m fl) eftersom det är en väldigt hierarkisk värld.

  Efter att ha levt med min stroke i ett år kan jag se tillbaka och säga att vården har bestått av mediciner. Statiner och btsänkande som jag misstänkte gjorde mig sämre, tills jag fick mod att slänga dem (tack vare Annika och er andra här, samt ihärdigt googlande).

  Ingen i stroketeamet tror på mina biverkningar (fast de finns listade i FASS) och nu kommer jag inte att säga ett knäpp mer. Ingen vill höra. Sjukvården verkar mest finnas till för att utvärdera mig så att försäkringskassan ska bli nöjd.

  Som tur är har jag nästan helt tillfrisknat senaste månaden, och träffade en läkare på vårdcentralen (de har delad vårdnad om min stackars knopp, men min artroskropp vill ingen veta av) som tyckte att jag gjorde rätt som skippade medicinerna.

  Efter att ha läst bl a Ann Fernholms bok och läst mycket bloggar om diabetiker och deras kostråd blir jag alldeles matt. Tänk på det lidande och den miljard diabetesvården kostar! Lika illa är statinbluffen, där ryker väl minst en miljard till, eller mer?

  Eftersom välfärden ständigt pressas borde ju någon smart politiker se att det finns pengar att spara. Men de är ju ännu mer bundna i sitt system. Revolution, kanske? Synd att man hellre odlar sin trädgård numera 😉

 20. 20
  Konsument säger

  Tombola Skrev:

  Måste ses!
  https://urplay.se/Produkter/175837-En-bok-en-forfattare-Ett-sotare-blod

  Den sista frågan i intervjun var:
  Vem vill du ska läsa din bok? Göran Hägglund blev svaret.
  Vi borde kanske göra honom uppmärksam på att boken finns. Eller kanske skickar Ann Fernholm honom ett gratisex?

 21. 21
  Tombola säger

  Ann Kristin Skrev:

  Som tur är har jag nästan helt tillfrisknat senaste månaden, och träffade en läkare på vårdcentralen (de har delad vårdnad om min stackars knopp, men min artroskropp vill ingen veta av) som tyckte att jag gjorde rätt som skippade medicinerna.

  Det finns väl olika grader av artros men mina leder mår mycket bättre med Movo vilket är ett nyponextrakt,,,,

  Det finns lite olika varianter av nyponextrakt – en av mina grannar med sambo vars kusar är pensionerade travare äter samma nyponpulver som sina kusar vilket naturligtvis är billigast,,,,

  Har provat med framgång för många år sedan, innan LCHF-tiden och nu verkar det vara dags igen. Effekten infann sig redan efter 1 dryg vecka, tror man ska räkna med 2 – 3 veckor – kan vara värt att prova!

 22. 22
  Tombola säger

  @ Ann Kristin:

  Finns lite info här – vet inte om Annika har provat själv?

  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/nyponpulver_mot_artros

 23. 23
  Tombola säger

  Konsument Skrev:

  Tombola Skrev:

  Måste ses!
  https://urplay.se/Produkter/175837-En-bok-en-forfattare-Ett-sotare-blod

  Den sista frågan i intervjun var:
  Vem vill du ska läsa din bok? Göran Hägglund blev svaret.
  Vi borde kanske göra honom uppmärksam på att boken finns. Eller kanske skickar Ann Fernholm honom ett gratisex?

  Ann är ett underverk av kompetenser för att sprida sitt budskap – kanske är det hon som kommer att ”baxa” upp kostfrågan där den egentligen hör hemma – i riksdagen?

  Hon är på god väg genom massmedia,,,,

  Skulle nog tro att Göran redan har boken,,,,

 24. 24
  Jacques säger

  Som lekman ville jag gå till botten med kost och diabetes, inte för att jag själv har diabetes, men jag ramlade över ett YouTube-klipp där jag såg min gamle klasskamrat, då med axellångt hår och Jesussandaler och politiskt så långt ut på vänsterkanten man kunde komma, och nu som en av de främste diabetesforskare i världen med säte bl a i US, som MD och professor i medicin. Jag tog kontakt med honom per telefon för att fråga en enkel sak: Vad tror DU så här oss emellan är rätt kost för en som fått eller håller på att få diabetes? Han skulle fundera och återkomma. Och efter ett tag fick jag ett Fw-mail som hade en dietist som ursprung, där det var tallriksmodellen som gällde. Vid närmre koll visade det sig att hans professur i Sverige var inrättad av ett företag som producerade och sålde insulin. Jag gissar mig till att de kanske är lite rädda för att förlora kunder genom att folk blir friska/friskare av en kostomläggning som är något annat än tallriksmodellen. Men efter min chock över att även HAN med sina från gymnasietidens radikala livshållning och förakt för borgarbrackor tydligen också hade ett pris blev jag lite mörkrädd: Det är SÅDANA människor som bestämmer vad som är vetenskap och beprövad erfarenhet, och som talar om för alla patienter och dietister vad som gäller…

 25. 25
  Ann Kristin säger

  @ Tombola:
  Tack för tipset. Jag har provat Glukosamin i ett par månader, ingen effekt, sedan nyponpulver i några veckor, gurkmeja, ingefära, blåbär, you name it, men det som funkade var marijuana vid en resa till ett ställe där det är lagligt. Tyvärr är jag för ordentlig för att bryta lagen. Men nyponpulvret kan jag ju prova igen, man vet ju aldrig. Kör en striktare än strikt period igen (under 2 g kolhydrater), få se vad det gör. Alkohol hjälper ju tillfälligt, men man kan inte var på lyset varje dag 😉 Mina evinnerliga benkramper/muskelvärk börjar ge sig nu, kanske med hjälp av magnesium. Ibland minns jag när man bara sov, klev upp, gjorde allt man ville och bara ägde sin kropp. Nu är den ett halvtidsprojekt 😉

 26. 26
  Ann Kristin säger

  @ Jacques:
  Det är alltid intressant att se vad det blev av klasskamraterna. Men jag går efter devisen ”tomma tunnor skramlar mest” och det kanske gällde för din kamrat. Ideologi sitter ibland som en för tillfället passande outfit, och kan ändras vid behov. Som 14-åring tyckte jag att kfml(r) var en bra idé…

 27. 27
  stenbj säger

  @ Ann Kristin:
  Mercola hade artros som ämne häromdan.
  ”Osteoartritis” och ”RA” eller reumatism. Det sistnämnda är nästan alltid symmetriskt.
  Rökning är största minus här tydligen.
  MSM (svavel i någon form) och benavkok, helst på kyckling, som ju också går under beteckningen ”judiskt pencillin”, alltså både bra och mycket billigt.
  Misstänker att solljus tillsammans med extra svavel är en häftig kombination eftersom D3 som då bildas blir betydligt effektivare då..

  Mercola:
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/06/arthritis-treatment.aspx?e_cid=20130506_DNL_ProdTest2_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130506ProdTest2

 28. 28
  Ann Kristin säger

  @ stenbj:
  Tack.

 29. 29
  Tombola säger

  @ Ann Kristin
  Kan ju tillägga att jag ätit D3 5000 IE under ett par månaders tid – känns som man blivit lite piggare av det men placeboeffekten är inte att förakta,,,,

  Detta kan ju ha inverkan på varför nyponpulvret fungerat så snabbt?

  Mina leder kommer och går – är bra i perioder och dåliga till och från – något samband med kost eller annat har jag aldrig märkt av förutom en rejäl förbättring då jag för drygt 8 år sedan började med LCHF,,,:

 30. 30
  monica-föd 1942 säger

  Häromdagen på apoteket Kronan såg jag något lustigt! En ganska platt förpackning som innehöll 4 skopor. Man skulle dosera maten med dem. Den största för frukt och grönt, nästa storlek för kolhydrater, därefter en mindre för protein och en pytteliten för sås!! Ingen skopa alls för fett!! Hann inte kolla för vem dessa skopor var avsedda.

 31. 31

  Hej

  Finska Sisuradio i Sveriges radio hade ett inslag om LCHF idag 8/5 och det fanns en intervju med Annika. Även jag gav en kommentar om mina erfarenheter om det och att jag håller på att skriva en liten bok om dem.

 32. 32
  Gäst i Sverige säger

  lejon Skrev:

  Hej
  Finska Sisuradio i Sveriges radio hade ett inslag om LCHF idag 8/5 och det fanns en intervju med Annika. Även jag gav en kommentar om mina erfarenheter om det och att jag håller på att skriva en liten bok om dem.

  Här fann jag två länkar:
  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1032

  https://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=broadcast&id=4538276&codingformat=.m4a&metafile=asx

 33. 33
  Kattmoster säger

  @ 30 monica-föd 1942:
  Det är ”lustigt” det där att så många skiljer på frukt och grönt och kolhydrater. Frukt och grönt ÄR ju kolhydrater.

  Det behövs bara tre skopor (om man nu inte kan tänka själv): Den största för fett, den mellanstora för protein och den lilla för kolhydrater.

 34. 34
  Professor Göran säger

  @ Gäst i Sverige:

  Jag lyssnade på intervjun och tycker att Annika var strålande!

  I händerna på en illasinnad journalist så är det få som ”klarar sig” men i det här fallet var frågorna raka och enkla och inte med avsikt att ”snärja” intervjuoffret.

 35. 35
  Gäst i Sverige säger

  Tack till sign. lejon…för uppmärksamheten om radiointervjun.

 36. 36

  Hej
  Programmet heter ”Kohtauspaikka”, här

  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2511

  Ca: 20 minuter in i programmet. Annikas intervju på svenska.
  Därefter min inlägg: på finska

 37. 37

  @Professor Göran

  Du har jobbat (eller fortfarande jobbar på Chalmers.) Jag jobbar där också.

 38. 38
  Gäst i Sverige säger

  lejon Skrev:

  Hej
  Programmet heter ”Kohtauspaikka”, här
  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2511
  Ca: 20 minuter in i programmet. Annikas intervju på svenska.
  Därefter min inlägg: på finska

  På svenska:
  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1032

 39. 39
  LenaK säger

  Professor Göran Skrev:

  Jag lyssnade på intervjun och tycker att Annika var strålande!

  I händerna på en illasinnad journalist så är det få som ”klarar sig” men i det här fallet var frågorna raka och enkla och inte med avsikt att ”snärja” intervjuoffret.

  Ja, Annika var verkligen lysande!

  Man kan kanske hoppas på att någon sätter ihop de fyra delarna till en sammanhängande intervju. Borde sedan kunna sättas i händerna (öronen) på dem som inte vågar testa, trots att de troligen skulle få stora hälsoförbättringar.

 40. 40
  Gäst i Sverige säger

  Nu märker jag att intervjun med dr Annika Dahlqvist är i två delar, dels den 20130428, men också den 20130505.

 41. 41

  LenaK Skrev:

  Borde sedan kunna sättas i händerna (öronen) på dem som inte vågar testa, trots att de troligen skulle få stora hälsoförbättringar.

  Jo… – Lena – men jag testade för ca fyra år sedan – och det gick vägen. 🙄

 42. 42
  Dacke säger

  Här ett mycket intressant föredrag om insulinets olika roller i våra kroppar

  https://drrosedale.com/blog/2013/04/02/insulin-its-crucial-role-in-chronic-illness-part-1-of-2/#axzz2SucVEKdI

 43. 43
  stenbj säger

  @ Dacke:
  Hej Dacke, kul att du är här med öppna ögon etc.!
  Insulinet är verkligen en bov, en man slipper så snart KH dras ned.
  Försökte kopiera in en figur från din länk som visade hur fetma exploderade när fett i kosten sjönk!
  Att insulinet spelar in här är klart. Hur det spelar in i cancer/hjärtsjukdom t.ex är inte helt klart, men KH kan inte frikännas här heller.
  Tillsammans med högt insulin finns ibland (?) IGF-1. Någon som vet mer om detta hormon.?
  Ibland bra, ibland dåligt. Mer än en sort ?

 44. 44

  ”Jag läste någonstans om några dietister som hade uttalat sig att de inte kan handleda patienter i lågkolhydratkost, trots Socialstyrelsens godkännande av denna för diabetiker.”


  ”Ang. leg läkare Annika Dahlqvists råd rörande ”Kolhydratsnål” kost. För viktnedgång och ”välmående” också illustrerad i ett bakgrundsmaterial om lågkolhydratkost.
  Fråga: Är denna behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ?
  Svaret på frågan är ja, …”
  – slut citat härifrån = yttrande december 2007 av Christian Berne, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala – på uppdrag från Socialstyrelsen.

  ”…kolhydratsnål kost idag kan sägas vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet – för viktreduktion vid övervikt och typ 2 diabetes – med motiveringen att ett antal studier har visat effekter i ett kortare perspektiv – och att evidens (= bevis) för farlighet inte framkommit i hittills gjorda systematiska litteraturgenomgångar…” – slut citat härifrån = sida två av Socialstyrelsens beslut av januari 2008.


  Jo… – Annika – så blev det ju tack var Dig redan 2008 – och frågan ÄR ju hur lång tid ytterligare det skall behöva ta för vanliga läkare och dietister att fatta det ❓

 45. 45
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Tack för väldigt fin länk!

 46. 46
  Dennis säger
 47. 47
  Dacke säger

  @ stenbj:
  Äras den som äras bör. Min fru har Rosedales blogg som favorit, och jag tjuvtiittar ibland.

  Har man tagit till sig bara en liten del av detta föredrag, som i sig har rätt många år på nacken, inser man hur huvudlöst det är att pressa på med externt insulin hos en patient med hyfsad egen produktion av insulin och uttalad insulinresistens. Där hjälper bara en strikt kolhydratrestriktiv kost med sparsamt med proteiner.

  Insulin och IGF1 är nära lierade. Båda driver på celltillväxt. Här ett citat från en text, skriven av min fru:

  IgF-1 =( Insuline-like-growth factor) är ett hormon, som brukar kallas för insulinets hjälphormon. Det bildas framför allt i levern. Det har anabola effekter och samverkar med tillväxthormonet (GH) under barnaåren. Det har en egen receptor, men kan också bindas till insulinreceptorn. IgF-1 resistensen ökar då insulinresistensen ökar, vilket ger förhöjda nivåer och ökad celltillväxt. Det är allmänt accepterat att den metabola insulin/IGF-1- receptor- vägen bidrar signifikant till det biologiska åldrandet.

 48. 48
  stenbj säger

  @ Dacke:
  Anledningen till min fråga var detta studieabstrakt:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22374641
  Där fann man att både högt och lågt IGF-1 korrelerade med insulinresistens, vilket föranledde min fråga eftersom jag trott att det var som du säger. Dom skrev att dom fick samma resultat när diabetiker uteslöts. Men inte vilket resultat dom fick med bara diabetiker. Alltså om insulinproduktionen slitits ut pga över 50% KH i många år bör även IGF1-produktionen slitits och minskats efter att ha varit förhöjt under många år. Alltså kan en U-kurva bli ett resultat.
  Håller med om att dagens diabetes”vård” är helsjuk.

  Anledningen till att felbehandling fortsätter nästan ohejdat ligger förmodligen i det system socialstyrelsen och andra myndigheter använder för att rekrytera rådgivare eller medlemmar i sina expertkommittéer, gissar jag. Systemet ”knäcktes” av läkemedelsindustrin för många år sedan, som jag ser det!

 49. 49
  Dennis säger

  Någon som vet här om det är vitamin D eller D3 som minskar risken för bröstcancer med 90%?

 50. 50
  Dacke säger

  @ stenbj:
  Diabetes 1 och diabetes 2 är helt olika sjukdomar. Typ 1 är i princip en autoimmun sjukdom, som slagit ut de insulinproducerande cellerna. Här måste man tillföra insulin. Typ 2 startar med insulinresistens, där kroppens celler vägrar öppna portarna för mer socker, och pancreas kontrar med ännu mera insulin, för att undvika farliga sockernivåer. Frågan man borde ställa är VAR GÖR KROPPEN AV MED ÄNNU MER SOCKER, när man försöker pressa på med externt insulin. Man bildar fettceller lite här och var i musklerna, även i hjärtmuskeln, för att ta hand om överskottet.

 51. 51
  stenbj säger

  Bör vara D3, den naturliga. Artikeln nedan säger liknande, trots att endast 1,100 IU per dag togs blev det 77% färre cancerfall i gruppen som tog D3 över 3 år! Själv har jag tagit 5,000 IU på vintern sista 4-5 åren och åtmninstone hållit alla influensor borta! Men kärlsjukdomen blev bättre men försvann inte med D3, utan först när jag började med strikt LCHF.
  https://www.naturalnews.com/021892_vitamin_D_American_Cancer_Society.html

 52. 52
  stenbj säger

  @ Dacke:
  Kan du koppla ihop med IGF-1 igen?
  Som du beskriver DB1 och DB2 ser de mer lika ut än olika, bortsett från ANLEDNINGEN till minskad insulinproduktion, när/om den minskar för DB2.
  Din fråga ”VAR GÖR KROPPEN AV MED ÄNNU MER SOCKER, när man försöker pressa på med externt insulin” är en fråga som VARJE DIETIST bör ställa dagligen!
  Om dom inte gör det vet dom inte vad dom gör.

  Att insulin inte ofta mäts på DB2 är en annan skandal. En DB2 med mycket högt KH intag som ett högt egetproducerat insulin inte räcker till för blir alltså lätt ”vårdad” med insulin sprutor som kan ge skyhöga insulinvärden utan att någon vet ! Resultatet av sådan vård blir förmodligen vad dietester m.fl. skulle kalla ” ett snabbt normalförlopp”, med tillagda floskler som ”förmodligen nedärvt”.

  Hu !
  Att insulin inte ofta mäts på DB2 kan säkert förklaras med att det direkt skulle innebära reducerade insulindoser…

 53. 53
  tombola säger

  @ stenbj:
  Dom tänker inte, logik och vanligt sunt förnuft är brist vara,,,,,

  Helt rätt så borde insulin halten mätas, det skulle fånga upp många prediabetiker på ett tidigt stadium.

  MEN – börjar folk med 5 – 10 kg övervikt att äta LCHF kommer de flestas t2 aldrig att bryta ut.

  Att som nu börja ge t2 direkt är helt åt h-e,,,,,

 54. 54
  Novis säger

  Vilket är bäst?
  D3 utvunnet ur fisk?
  D3 utvunnet ur fårull?

 55. 55
  Tombola säger

  Novis Skrev:

  Vilket är bäst?
  D3 utvunnet ur fisk?
  D3 utvunnet ur fårull?

  Titta gärna på Mats Humble´s föreläsning – googla och läs hans artiklar,,,,

  Sola utomhus är bäst!

 56. 56
  Tombola säger

  Den här ger mycket info utan att man behöver vara nobelpristagare (det går att få ut mycket utan att grotta ned sig i detaljerna!)

  https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

  ,,,och här finns mycket intressant att läsa,,,, (om immunförsvar och D-vitaminer och mycket annat)

  https://trelleborg-kiruna.blogspot.se/

 57. 57
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Tack för länk till Läkartidningen.

  Verkligen en övertygande artikel (från 2007) som gör att man känner sig ”trygg och fin” när man nu petar i sig 5 000 I.E. D3 varje dag och ständigt är på gott humör.

 58. 58
  Tombola säger

  @ Professor Göran:

  Mycket bra skrivet av Humble, en novis som jag klarar av att läsa & utvärdera slutsatserna och de initierade kan läsa teorierna bakom!

  Även bloggen, Trelleborg-Kiruna innehåller en hel del om D-vitaminer – bör läsas! Kvinnan bakom den har ett synsätt som borde vara obligatoriskt inom sjukvården, dessutom börjar man ju undra vad skolmedicinen står för med sina ”läkaremediciner”? Uppenbarligen går det att äta sig friskare från rätt svåra situationer,,,

  Jag tror att alla har en mer eller mindre läckande tarm, vi är inte sjuka utan förgiftade!

  D-vitamin verkar vara inblandat i allt som sker i kropp & knopp – är det tack vare nyckelhålsmärkningen, fettskräck och brist på sol som gör att sjukdomar som cancer, hjärta och t2 har exploderat??

  Men inget nytt under solen – det metabola syndromet omtalades redan på 1920-talet – skulle tro att årtalet 1850 var starten i samband med att hela samhället oljedrogades?

  Äter själv D-vitaminer sedan ett halvår tillbaka – 5000 IE dagligen, för ett par veckor sedan skedde en dramatisk förbättring av lederna – stämmer bra med att det tar så lång tid enligt Humble, han nämner 5 månader om jag inte läst fel,,,,

  Dock – placebo eller tillräckligt med D3 – jag tror mest på det senare då det tagit så lång tid,,,

  Här finns lite läsning för de intellektuell viga vars hjänor klarar av att sovra i materialet, inget för bokstavstroende ”voffar” således. Tror nog att Ulf Brånells skriverier kan ge en hel del uppslag till professor´ns framtida krönikor,,,

  https://www.alternativjournalen.se/

  Jag har för övrigt läst nästan alla bloggar – finns en hel del att fundera på där!

 59. 59
  Dacke säger

  D-vitamin metaboliseras i två steg innan det används i våra celler. Första anhalt i levern och sista i njurarna. Som resultat blir det D3. Det förtjänar att nämnas att de famösa statinerna stör denna metaboliska kedja. Äter man statiner gör man alltså klokast i att ta D3-formen, om man ska ta D-vitamin alls. Detta är också information från min hustrus tunga. Eftersom D3 är den verksamma formen borde den också påverka eventuella cancerceller. D-vitamin är ett hormon och ingår i en stor grupp hormoner, som påverkar celltillväxt.

 60. 60
  Dacke säger

  @ stenbj:
  Nja, lika och lika…

  Båda påverkar sockermetabolismen, men ursprung och eventuell bot är helt olika. Vi lockas gärna att definiera sjukdomarna efter deras symptom och nästa felsteg är att vi tror oss bota genom att bekämpa symptomen. Med ”vi” menar jag skolmedicinen.

  Läs gärna detta citat, från ett par nära vänner:

  METABOLT SYNDROM

  Livslång medicinering av symtom, eller miljardbesparing i sjukvårdsbudgeten?

  Bukfetma, Högt blodtryck, Förhöjt blodsocker och Förhöjda blodfetter ingår som kriteria i diagnosen Metabolt syndrom. Denna sjukdomsbild kallas också Insulinresistenssyndromet.
  Insulinresistens är kroppens bristande förmåga att med hjälp av insulin upprätthålla normala blodsockernivåer. Med hjälp av mediciner kan man förbättra förmågan, men kroppen tvingas alltid att producera mer insulin, än hos en frisk person, vilket anses slita på de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln, med diabetes typ 2 som slutresultat. Höga insulinvärden ger ökad tillväxt i väggarna till våra blodkärl med högre tryck som följd och snabbare tillväxt hos cancerceller typ bröstcancer, prostatacancer och tjocktarmscancer.

  Insulinresistensen beror på att kroppens celler inte svarar på signalerna från insulinet och släpper in blodsockermolekylerna i levern och muskelcellerna. Fenomenet uppträder efter varaktigt intag av kolhydratrik föda, särskilt de sk snabba kolhydraterna: socker, mat baserad på vitt raffinerat mjöl, pasta, potatis, läsk, öl…
  Kriterierna för Metabolt syndrom anses vara viktiga riskfaktorer för hjärt/kärlsjukdom, såsom hjärtinfarkt, stroke…

  Samhällets kostnader för vård av konsekvenserna av insulinresistensen är enorma. Minst ¼ av alla svenskar kommer att drabbas under sin livstid. Sjukdomsbilden är kronisk, dvs en gång sjuk alltid sjuk, eller åtminstone allvarligt överkänslig för intag av kolhydrater. Medicinering av alla det metabola syndromets symtom hela livet från insjuknandet belöper sig på miljardbelopp, enligt vår mening alldeles i onödan. Dessutom är all medicinering förenad med biverkningar, som ibland är farligare än det symtom man försöker behandla. Flera mediciner inom det här fältet har dragits in pga svåra biverkningar.
  Vår rädsla för fet mat slog rot i USA för ett 60-tal år sedan, och trots enormt kostsamma studier vilar den på mycket svag bevisning alltsedan dess. I denna rädslas kölvatten har kolhydratindustrin hakat på och försett oss med fettfria, men socker- och stärkelsehaltiga livsmedel – och vi har blivit allt sjukare.

  Mekanismerna bakom insulinresistensen är ännu inte helt förklarade. Att kroppen inte kan ta hand om tillförda kolhydrater på ett riskfritt sätt är dock helt klart. En hypotes är att kroppens celler försöker skydda sig mot att drunkna i socker. Att tvinga cellerna med hjälp av mediciner kan medföra skador, muskelceller omvandlas till fettceller, även i hjärtmuskeln.

  Behöver vi kolhydrater i vår föda? Helt säkert inte! Hjärnan och vissa andra system behöver lite kolhydrater, men leverns kapacitet att producera glukos med bl. a. glukogen och proteiner som bas överträffar med goda marginaler behovet. Resten av kroppens energibehov täcks lätt av fettförbränning.

  Om vi, som ligger i riskzonen för insulinresistens: lite runda om magen, lite högt tryck… tog ansvar för vår hälsa och avstod i högre grad från kolhydraterna, skulle vi kunna väja bra från framtida ohälsa. Om vårdapparaten med våra sjukvårdspolitiker i spetsen började lära oss sjuka att undvika det vi blir sjuka av, skulle samhället kunna spara miljardbelopp och i stället använda resurser till meningsfull vård. Vi har alla ansvar för våra liv, för att ta ansvar behöver man kunskap. I detta sammanhang behöver vi förstå var kolhydraterna finns och vad vi hellre ska leva på. LCHF-rörelsen kan hjälpa med kostrådgivning i avsaknad av samhällstöd via dietister.

  Agneta Schnittger, Med Dr, gynecologi o obstretik, vidareutbildad i nutrition och diabeteskunskap vid universitetet i Montpellier, Frankrike. Erling Johansson, internkonsult, projektledningsmetoder.

 61. 61
  Tombola säger

  Om statiner kan man lära sig lite mer om här,,,,

  https://www.kostdemokrati.se/health/2013/05/12/statin-nation-documentary/

 62. 62
  Dennis säger

  Själv avstår jag från att tillföra Vitamin D3 under sommarhalvåret.

 63. 63
  Ann Kristin säger

  En fråga till er pålästa och medicinskt utbildade: hos kostdoktorn skrev Marie följande:
  ”Tänk på att om du utesluter kolhydrater ur kosten, kan ej glucagon-sprutan användas om du hamnar i hypoglykemi-koma, glukagon sprutan innehåller hormon som frigör glykos-reserver som finns lagrade i levern, utan kolhydrater finns inte dessa reserver!”

  Min fråga till Marie (och er):
  Tillverkar inte levern glukos från fett hos alla människor, eller har diabetiker en annan leverfunktion? Är inte leverns funktion att (bl a) göra just detta? Vad som skiljer diabetiker typ 1 från typ 2 och friska, är att de helt saknar förmåga att producera insulin, men förmågan att producera glukos av fett bör rimligen inte saknas? Det är ju ett missförstånd att vi behöver kolhydrater för att tillverka glukos. Nu är det ju ganska få som inte äter några kolhydrater alls, t o m bland lchf:are. Men kan du förklara leverns funktion hos diabetiker vore jag tacksam.

  ”Levern ser till att koncentrationen av näringsämnen i blodet, främst glukos, håller sig på en konstant nivå. Skulle glukosnivån bli för låg skulle cellerna lämna ifrån sig glukosen till blodet via osmos, istället för att få den. Därför är glukosnivån i blodet från levern alltid väldigt nära 0,1 %, oavsett hur mycket näring som kommer till levern från portvenen.”

  Jag har sett att diabetiker typ 1 reagerar starkt på förslag att man ska reducera kolhydraterna, trots att de får mycket lägre blodsocker och kan ta lägre insulindoser, vilket är vad som får dem att överleva i längden. Det verkar också finnas en rädsla för ketonkroppar (vid fettdrift gm levern) och ketoacidos, men ketoacidos uppstår ju pga en okontrollerad frisättning av ketoner, som kroppen inte kan hantera, eftersom man i det läget har fått för lite insulin.

  Så finns det någon typetta som äter lchf här, som vill förklara detta, alt någon annan som vet. Det är ju fruktansvärt om typettor luras att äta blodsockerhöjandemat som kräver mer insulin och på så sätt förkorta sina liv.

 64. 64
  Tombola säger

  Insulinet måste matchas till den typ av mat som T1 äter – det fungerar inte bra om man tar insulin avsett för pasta eller chokladkakor (samma typ!!!) och istället äter strikt LCHF,,,,

  Rädslan för ketoacidos beror på att varken dietister, sockersyrror, läkare och vilket gud förbjude, en avsevärd mängd profosser som tycks ha fått sin titel med flingpaketet under 1970-talets värsta flumperiod inte har en aning om skillnaden mellan ketoner och ketoacidos.

  T1 har otroligt mycket att tjäna på LCHF liksom alla andra, sjuka, bara förgiftade eller ännu inte metabolt drabbade, så kallade ”friska” – dock måste T1 gå betydligt varsammare fram än andra i början,,,,

  Det blir t o m ett herrans liv om VC råkar se lite ketoner simma runt i proverna på en T2 som äter LCHF då de verkar tro att vederbörande är nästan helt nere i kistan,,,,

  Förr brändes folk på bål om de råkade avvika något emot den gängse normen, som att till exempel hävda att jorden är rund – numera likvideras folk lite långsammare med hjälp av dietister och insulinförskrivande läkare,,,,

 65. 65
  stenbj säger

  New Topic ?
  Svd idag:
  ”Tydlig ökning av barnastma”: 2003 – 2011 6% – 9%, alltså upp 50%,
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5532837
  Ingen vet varför…, utom kanske buller…?
  Kan det bero på mer kolhydrater än vad många barn klarar?
  Insulin har nämligen förknippats med astma. En 2010 studie visade bl.a att 40% of barn med astma var insulinresistenta. Ingen i kontrollgruppen. RR-faktor: 40/0… Barnen var 6 – 18 år.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20456670

  Själv gissar jag att dagens frukostar där nu gammaldags fet mjölk har ersatts av socker eller sockersnabba kolhydrater kan ge en livsfarlig grund till både diabetes och astma, etc..
  Själv blandade jag varm choklad till barnbarnen på cacoapulver med smör och kokosolja med hjälp av stavmixer. Alltså gamla Cacao -modellen som är svår att blanda – absolut INTE sockerfyllt OBOY! Men ungarna gillade det skarpt! ”Bullet chocholate” alltså. Långtidsmättande och ditto belåtna barn, alltså även utmärkt barnvakt!

 66. 66
  Gäst säger

  @ stenbj:
  ”Bullet chocholate” – Kul. På mjölk eller vatten?

 67. 67
  stenbj säger

  @ Gäst: Vatten såklart!
  Med några droppar grädde blir smaken mjukare. Förr kanske mjölken hade varit tillräckligt fet…

 68. 68

  Tombola Skrev:

  /…/ T1 har otroligt mycket att tjäna på LCHF liksom alla andra, sjuka, bara förgiftade eller ännu inte metabolt drabbade, så kallade ”friska” /…/

  Precis! Varför skulle den sinnrrika konstruktion som vi alla bor i reagera så positivt på LCHF som diabetiker gör då vara hälsovådlig för oss ”tills vidare friska” 😉

 69. 69
  Sofia säger

  @ Tombola:

  ”Förr brändes folk på bål om de råkade avvika något emot den gängse normen, som att till exempel hävda att jorden är rund – numera likvideras folk lite långsammare med hjälp av dietister och insulinföreskrivande läkare,,,,”

  Det ligger mycket i det du säger. Fortsätt att göra din röst hörd!

 70. 70
  stenbj säger

  @ Sofia:
  Ligger mer i detta. Ickediabetiker kan tydligen tillverka enorma mängder insulin (så länge det går). Eftersom högt fasteinsulin har dokumenterats som den absolut främsta oberoende riskfaktorn (1) för hjärtsjukdom och alla vet att högt insulin orsakas av högt KH-intag bör utan tvekan varje diabetiker bli räddad från annars obeveklig hjärtsjukdomen genom just minskat KH-intag, t.ex genom LCHF.

  (Icke diabetiker får ingen sådan viktig varning utan kan ofta råka ofta ut för hjärtattack ”helt friska”.
  Inget annat samband till hjärtsjukdom är starkare än till fasteinsulinet. Fett ger noll insulinpåslag, proteiner ett litet och KH mycket stort, ju mer ju större. )

  Men dagens Svenska diabetesvård ser däremot till att diabetikerna idag inte kan se sockersjukan som en enkel varning att man äter för mycket KH och bara dra ned på detta. Istället administrerar man som medicin just den vara som man vet ökar risken för hjärtsjukdom mest, insulin!.
  Att dessa stackare sedan med extra insulintillskott i genomsnitt uppnår en medelålder hela 10-15 år kortare genom förtidig död i just hjärtsjukdom (över 70%) kan då knappast ses som förvånande.
  Att vara diabetesläkare och inte se sammanhangen tycker jag är oansvarigt.

  Vården ”öser på insulin” , och mäter inet ens blodnivåerna på detta, endast blodsocker, trots att man vet att patienterna är insulinresistenta och trots att jättestora undersökningar (1) dokumenterat att hjärtsjukdomsrisken stiger snabbt när blodinsulinnivåerna stiger.

  Dagens ”diabetikervård” blir alltså ”ur askan i elden” för intet ont anande patienter. Men trots att nu många diabetiker på eget bevåg har dragit ned på KH-intaget och visat att insulinsprutorna då ofta kan tas bort helt och hållet anmodar landets ansvariga organ, socialstyrelsen, fortfarande ingen undersökning eller grundlig utredning av detta mördande system.

  (1) Fasteinsulin och hjärtsjukdom:
  https://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.0040263

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12243850 : Dubblad risk för hjärtsjukdom för den fjärdedel som hade högst fasteinsulin jämfört med de med lägst. ( 600 personer, Turkiet)
  Sök själv på fasting insulin heart disease CVD t.ex. !

 71. 71
  Tombola säger

  @ gt &Sofia:

  En läkare som enbart är grundutbildad och inte ifrågasätter vad som sker i ett land där nästan 1 miljon äter totalt onödiga piller i form av statiner kan abolut inget om hälsa. De kan ibland ställa lite diagnoser, ofta påhittade sådana för att passa någon befintlig kemikalie,,,

  Om man bortser från benbrott och lite annat är mycket av skolmedicinen direkt livsfarlig, 1/3 av alla akutbesök påstås vara orsakade av mediciner och det dör fler av medicinsk felbehandling i USA än i trafikolyckor, att t ex ge en nydebuterad T2 insulin är i stort sett att se till att vederbörande avlider 5 – 15 år för tidigt – det är straffet för att ha följt de kostråd som är utfärdade med skattemedel,,,

  Det tar ju som bekant 7 dagar att bota en förkylning men enbart 1 vecka med doktorns hjälp men äter man LCHF slipper man bli förkyld överhuvudtaget!

 72. 72

  Tombola Skrev:

  Om man bortser från benbrott och lite annat är mycket av skolmedicinen direkt livsfarlig, 1/3 av alla akutbesök påstås vara orsakade av mediciner och det dör fler av medicinsk felbehandling i USA än i trafikolyckor, att t ex ge en nydebuterad T2 insulin är i stort sett att se till att vederbörande avlider 5 – 15 år för tidigt – det är straffet för att ha följt de kostråd som är utfärdade med skattemedel,,,

  Jo… – Tombola – det är jag enig med Dig om.

  ”Att gå till en vanlig läkare – och förlita sig på vad hen säger – är MINST lika LivsFarligt – som att vara soldat vid fronten i ett krig !” – slut citat härifrån.

  Apropå detta – så har den evidensbaserade vetenskapen och den s k fria forskningen sina brister, tyvärr tyvärr… 😥

  Saga eller Sanning

 73. 73
  Sofia säger

  @ stenbj:

  ”Eftersom högt fasteinsulin har dokumenterats som den absolut främsta oberoende riskfaktorn (1) för hjärtsjukdom och alla vet att högt insulin orsakas av högt KH-intag bör utan tvekan varje diabetiker bli räddad från annars obeveklig hjärtsjukdomen genom just minskat KH-intag, t.ex genom LCHF.”

  Man varnar för rökning som enskilt största faktor, men inte för högt ”fasteinsulin”. Är högt ”fasteinsulin” något man kan kolla själv?

 74. 74

  Tombola & stenbj

  Dett är verkligen så extrent sjukt, svårt att greppa och därför ofattbart; stackars alla sjuka medicinförgiftade människor (inte minst äldre) som är i klorna på sjukvården/pillertrillarindustrin.

  Annikas LCHF-blogg är en livsviktig mötesplats!

 75. 75
  Tombola säger

  gt Skrev:

  Tombola & stenbj

  Annikas LCHF-blogg är en livsviktig mötesplats!

  Ingen annan svensk läkare har betytt mer för den svenska folkhälsan än vad Annika har gjort!

 76. 76
  Tombola säger

  Sofia Skrev:

  @ stenbj:

  Man varnar för rökning som enskilt största faktor, men inte för högt ”fasteinsulin”. Är högt ”fasteinsulin” något man kan kolla själv?

  En gissning från en ren amatör som mig själv är att för hög insulinhalt och rökning är ungefär jämställda vad gäller farlighet?

  Rökning är dock lite mera påtaglig,,,,

  Man kan inte själv mäta insulin ännu, inte ens VC gör det utan förlitar sig på blodsockerprover vilket är lite fel – man kan ju ha ett lågt blodsocker och höga insulinhalter innan man definitionsmässigt är diabetiker.

  Många går oxå omkring med ”normalt” blodsocker och en rejäl övervikt som de inte blir av med – de har för hög nivå av insulin – om de fick insulinet mätt och metformin för att få stopp på den överdrivna gkykoneogenesen tappar de strax vikt och deras insulinresitens har god chans att försvinna då vikten har stor betydelse – självklart måste de äta LCHF!

  Detta verkar de flesta läkare på våra VC inte vara medvetna om utan skriver glatt ut lite statiner, blodtryckspiller och rekommenderar Becel, avråder från fett och rekommenderar motion vilket allt gör saken ännu sämre – förutom motionen då om inte vederbörande för en infarkt i motionsspåret,,,

 77. 77
  Annika Dahlqvist säger

  @ 65 stenbj:
  Det finns också undersökningar som visar att margarin till barn ökar frekvensen av astma.
  https://www.kostdoktorn.se/ger-margarin-astma-hos-barn. Ändå får barnen obligatoriskt margarin på skola och förskola.
  Även omega-6-oljor (ex majsolja och solrosolja) ökar risken för astma, eftersom de är inflammationsframkallande.

 78. 78
  stenbj säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Intressant att industrifetterna är bov även i astma!
  Margarinet har även länkats till försämrad insulinkänslighet och det metabola syndromet, alltså insulinresistans är gemensam nämnare till astman.

  Här en lång intressant artikel om Israel, som kanske p.g.a. kraftigt minskat animaliskt fettintag har fungerat som ett ”försöksland” med betydligt förhöjda intag av omega 6 fetter, 8-12% mer jämfört med USA och Europa. De högre omega 6 intagen sammanfallare dessvärre med högre förekomst av metabolt syndrom, hjärt och kärlsjukdomar eller m.a.o. alla sjukdomar som är associerade med insulinresistans….

  Beträffande mättat fett anges att kvoten P/S ( intag av fleromättat/mättat fett) är en av de högsta i världen just i Israel.

  När SLV till slut läggs ned kommer dess skadeverkningar så småningom upphöra.

  Artikeln om Israel.
  https://eurheartjsupp.oxfordjournals.org/content/3/suppl_D/D37.full.pdf

 79. 79
  Gäst säger

  Vad ska man tro om vårdpersonal på en diabeteskonferens?

  ”Jag arrangerade nyligen en diabeteskonferens för vårdpersonal. Jag försöker att i viss mån anpassa mat och fika vid dessa möten, så att det blir lite mer hälsosamt. Till förmiddagsfikat serverades ost/skink-smörgås eller ett kokt ägg . Till eftermiddagen kaffe och uppskuren frukt. Alla uppskattar dock inte detta. Äggen blev orörda trots att mackorna tog slut och i utvärderingen fick jag en kommentar att man gärna ville ha haft en kaka till kaffet.”…

  https://diabetesdoc.bloggsida.se/kost/en-kaka-till-kaffet

 80. 80
  MAi Davies säger

  Jag vill inte läsa om föresläsningar, statistik, diagram hit och dit, ”förståsigpåare” som säger si eller så. Jag vill ha ett recept som säger vad jag skall äta till Frukost, Lunch, Middag ev. mellanmål. Ska det vara så svårt: Jag har diabetes 2. Skulle vara bra om det fanns en restaurang för diabetiker, det skulle vara toppen. Så…Tala om för Mig VAD JAG SKA ÄTA!

 81. 81
  Annika Dahlqvist säger

  @ 80 MAi Davies:
  Det finns massor av böcker som handlar om LCHF-mat och recept. Det finns också massor av bloggar som handlar om det. Titta på https://www.kostdoktorn.se/nytt så hittar du många sådana bloggar.

 82. 82

  MAi Davies Skrev:

  Jag vill ha ett recept som säger vad jag skall äta till Frukost…

  Min artegna LCHF-gurmé-frukost finns här.

 83. 83
  Tombola säger

  MAi Davies Skrev:

  Jag vill inte läsa om föresläsningar, statistik, diagram hit och dit, ”förståsigpåare” som säger si eller så. Jag vill ha ett recept som säger vad jag skall äta till Frukost, Lunch, Middag ev. mellanmål. Ska det vara så svårt: Jag har diabetes 2. Skulle vara bra om det fanns en restaurang för diabetiker, det skulle vara toppen. Så…Tala om för Mig VAD JAG SKA ÄTA!

  Rekommenderar denna utmärkta bok som innehåller både teori, recept och inköpslistor – boken är dessutom helt fri från akademiskt flummeri och efter bara några rader inser man att författaren står väl förankrad på moder jord – inte bara med ett ben utan med bägge!

  En klar klassiker som dessutom har förärats med förord av bantargurun Skaldeman. Boken saknar helt konkurrens för den som vill ha ett nytt liv beskrivet mellan två pärmar!

  Närmare en resturang går det inte att komma – den som klarar av att koka ett ägg klarar av allt som står i boken oxå!

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412542&gclid=CNXgwLrzp7gCFfR6cAodIBkAhw

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa