SLV svarar om mättat/omättat fett

Jag skrev till Livsmedelsverket (SLV) och frågade om underlaget för att rekommendera fleromättat framför mättat fett.

Jag har nu fått svar från Åsa Brugård Konde på SLV:

”Hej Annika!
Kapitlet om fett i nya NNR har inte kommit än, men när det kommer så kommer det även att finnas en evidensgraderadd lista över samtliga studier som har klarat inklusions- och exklusionskriterierna. Tills den kommer hänvisar vi till följande sammanställning som bl a visar att risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom är ca 26 % lägre om man byter ut ca 10-15 gram mättat fett per dag mot samma mängd fleromättat:

SLV: Studier om sambandet mellan fettkvalitet och hjärt- kärlsjukdom

Byte från mättat fett till fleromättat fett, enkelomättat fett eller kolhydrater

I en analys av observationsstudier undersöktes betydelsen av typen av fett för risken för hjärtsjukdom (Jakobsen et al. 2009). I analysen har man vägt samman elva framåtblickande kohort- och interventionsstudier från USA, Norden och Israel. Sammanlagt ingick nära 350 000 personer. Insjuknande och död i hjärtsjukdomar följdes under fyra till tio år. Man fann även i den här studien att ett byte av 5 E% mättat fett mot fleromättat fett var kopplat till en minskad risk för insjuknande (13 procent lägre risk) och död (26 procent lägre risk) i hjärtsjukdomar.
Hälsningar Åsa”

Kommentar: Som vanligt så körsbärsplockar SLV:s ”experter” studier som stöder deras förhandsinställda åsikt, och struntar i dem som visar annorlunda.

Jag tycker att man gör det lättare för sig om man iakttar vissa principer: Minska på de inflammationsframkallande omega-6-fetterna, och ät i stället naturligt fett, som smör, med sitt innehåll av ca hälften mättat resp enkelomättat fett, och förhoppningsvis en viss mängd av omega-3, fås särskilt från naturbeteskor. Dessutom vildfångad fet fisk som omega-3-källa.

 

 

Comments

 1. 1
  Dennis säger

  Hmm. Finns det korrekt utförda studier som pekar åt helt olika håll? Kan man utgå från att alla studier är manipulerade på något sätt?

 2. 2
  Ann Kristin säger

  Jag funderar mycket på ister och annat fett, t ex ankfett. Mycket av det verkar gå till spillo, i alla fall finns det inte så ofta i affärerna. Inför tanken på smörbrist tycker jag att ister är ett bra födoämne. Någon som har info/idéer kring detta?

 3. 3

  Tja, vi kan inte förvänta oss att få se någon förändring av SLV:s inställning till mättat fett i de mer än ett år försenade NNR som är på gång. Lite mer oliv- och rapsolja möjligtvis. Sen är det talande att Åsa Brugård hävisar till observationstudier och i nästa mening talar om ett ”byte” av 5 % mättat fett till fleromättat. Problemet är att något sådant ”byte” aldrig görs i observationsstudier.

 4. 4
  Konsument säger

  @ Ann Kristin:

  Ister finns att köpa på Coop, 500 gr.

 5. 5
  LCHF-Bengt säger

  Så fort jag hör ordet studier, blir jag misstänksam, en egenskap man får av lchf-mat? Jag är inte så mycket för att läsa studier, utan vill själv testa de olika kostråden för att verkligen uppleva hur det känns i kropp och själ, hamnade efter ett försök med GI till lchf.

  För min hälsa har strikt lchf varit som ett mirakel skulle jag utan överdrift kunna kalla det.
  Doktorer lovar mig att ”det där får du leva med resten av ditt liv och äta piller som kan hindra vidare försämringar”.
  Ha! Nu tycks det vara så att mina allvarliga problem försvinner ett efter ett, utan piller (ja D-vitamin och Mg då)
  Jag har blivit så frisk att jag köpt en riktig cykel för att få upp flåset riktigt. Första turen idag, och det blev 16 km och inget förmaksflimmer eller annat problem, ja lite öm i baken då, men vad gör man inte för hälsan. Det som Annika rekommenderar att äta har passat mig perfekt. Tack.

 6. 6
  Dennis säger

  Egentligen säger väl sunt förnuft att inte stoppa i sig socker och många har nog det klart för sig.
  Vad man inte tänkt på just är väl att kolhydrater är i stort sett samma sak.

 7. 7
  Ann Kristin säger

  @ Konsument:
  Jo, jag vet, men det är danskt ister och jag är tveksam. Helst vill jag ha ekologiskt från glada djur, och jag tillverkar själv, men det är slabbiga jobb.

 8. 8
  Rolf Löfgren säger

  Prof. Göran Petersson på Chalmers har skrivit en mycket intressant artikel: Fleromättade Fetter
  Biokemi – Behov – Balans
  https://publications.lib.chalmers.se/publication/172848
  Klicka på ”Fulltextlänk”

  Göran Petersson är den enda forskare som jag litar på. Det han rapporterar är raka motsatsen till SLV och deras påståenden.

 9. 9
  stenbj säger

  @ LCHF-Bengt:
  Samma här. Efter att jag bytte till LCHF med mycket mättat fett har kärlkrampen hållts borta helt! Nu i hela 14 månader utan piller , förutom en D3 och en omega-3 kapsel per dag. Tvärtemot doktorns råd här också. Blodtrycket har dansat ned till ca. 115/72. Favoritfett: från gräsbetade biffkor på hösten, så att det finns mer vitaminer mm i det…

  Mättat fett: Ibland har transfetter och mättat fett ”slagits ihop”.
  Efter Ancel Keyes sedemera avrättade rapporter betraktades allt fett som ”lika dåligt”, mättat värst och transfett kände man inte riktigt till. Studier som inte explicit redovisar transfetter bör alltså ej medtagas i några av SLV’s sammanställningar.

  Att det fett som håller längst utanför och i kroppen utan att härskna skulle vara farligt finns det inga som helst funktionella belägg för. Däremot förekommer det mest fleromättat fett i plack som Ralf Sundberg nyss påpekade i video. Becels mördande reklam fortsätter dock.

  Att man kan få Alzheimers och alla möjliga dysfunktioner av (industriella) transfetter är klarlagt: Ett fett som inte kroppen kan använda kloggar upp där det fastnar och det tar tid att bryta ned/få ut och under tiden vet man inte riktigt vad som händer …
  Är t.ex cellulite orsakat av transfetter? M
  Danmark förbjöd transfetter och Sveriges riksdag gav SLV uppgiften att utreda frågan som därigenom nu har vilat med SLV minst ett år nu. Om åtminstone en enhetlig deklaration på paketen kan framtvingas så att om det finns NÅGOT transfett skall det skrivas TRANSFETT på paketet.Punkt slut. Men SLV kommer säkert med något ”frivilligt”.

  Alltså blir det tillsvidare 100% kakförbud här eftersom dessa vanligtvis innehåller transfetter, förutom en massa annat skräp så ingen förlust.

 10. 10
  Helge Andersson säger

  Byte av 5% mättat fett. Vad är utgångsvärdet? Eller gäller det oavsett utgångsvärde?

 11. 11

  ”…risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom är ca 26 % lägre om man byter ut ca 10-15 gram mättat fett per dag mot samma mängd fleromättat:”

  Med intellektuell akrobatik av detta slag kan man påvisa precis vad som helst som man från början beslutat sig för att påvisa. Det gäller bara att välja ut lämpliga faktorer för uträkningen och akta sig för dem som kan visa i fel riktning.

  När det gäller just hjärtkärlsjukdom lade Skrabanek fram 64 riskfaktorer, bland vilka man kunde välja dem som verkade mest lovande. En var ”att inte äta makrill”. Jag rekommenderar hans uppsats ”Risk Factor Epidemiology: Science or Non-science?” Finns i ”False Premises, False Promises” (Tarragon Press 2000).

 12. 12

  stenbj Skrev:

  Samma här. Efter att jag bytte till LCHF med mycket mättat fett har kärlkrampen hållits borta helt !

  Hej… – Stenbj & LCHF-Bengtdetsamma för mig. Måhända skall Wi bilda en intresseförening för f d kärlkrampslidande ❓

 13. 13
  stenbj säger

  @ Josef Boberg:
  Det tycker jag ! Jag rökte desutom vid diagnosen 2005 och i Mars 2006 slutade jag med det efter inrådan från hjärtmedikus. Efter 5.5 år som ickerökare blev dock kramperna mycket svåra igen trots råden och dagliga hälsopromenader. Dessa brukade ta en timme med 3-5 5 minuters ”fönstertittarsjuka” innan man ”kom igång” och kunde gå som vanligt.
  Sedan börade nattvaknandet med 20 minuters plågande bröstkramper igen, så i December 2011 fick det bära eller brista, och jag lät LCHF kliva in i mitt liv. Efter mindre än 6 veckor var alla symptomen borta. LCHF med mättat fett, eller Annika, heter hjälten! Mjöl, socker, kakor (och även cigaretter!) tillhör nu mitt tidigare liv!

 14. 14
  Lchf-Bengt säger

  Jag fick mina förmaksflimmer med hjärtat efter en operation 2011, pga tjockt hjärta, det pumpade mycket dåligt, men efter bortkarvande av en del muskel i närheten av en klaff, så pumpar det bra nu. Så det blev en störning i sinusknutan efter ingreppet. Så egentligen skulle jag äta piller som blodförtunnande, hjärtmedicin, och hela paketet.
  Efter att upplevt våran kosts otroliga läkningsegenskaper på det flesta områden, så tror jag att i våra gener finns ju byggbeskrivningen av våra kroppar, så allt borde kunna repareras.

 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Beträffande Annikas ”Kommentar: Som vanligt så körsbärsplockar SLV:s ”experter” studier som stöder deras förhandsinställda åsikt, och struntar i dem som visar annorlunda.”
  Jag är så innerligen trött på detta slöseri med tid, pengar och framförallt människors hälsa! Alle dessa studier som aldrig leder till något annat än ’fyllda fickor’! Finns det någon enda studie som inte körsbärsplockar?
  Det kan ju aldrig bli något resultat av att studera 1 enskilt ämne. Det är lika tokigt som att dra 1 ämne ur en läke-ört (med säg 18 ämnen som samverkar) och sedan tillverka 1 syntetisk ’kopia’ och tro att det ska kunna fungera! Det är klart att det blir oönskade bi-effekter av ett sådant förfarande.
  ’Läke’medelsjättarna har dragit folk vid näsan länge nog!!

 16. 16

  ”Det är lika tokigt som att dra 1 ämne ur en läke-ört (med säg 18 ämnen som samverkar) och sedan tillverka 1 syntetisk ‘kopia’ och tro att det ska kunna fungera!”

  Ja, det är t.ex. vad dom gjorde man cannabis. Dom gjorde en syntetisk version av vad som antogs vara den aktiva beståndsdelen utan hänsyn till att den i den naturliga växten samverkar med en rad andra substanser. Dom försökte sedan använda den syntetiska varianten mot starr, det fungerade inte så bra, varpå de kunde förklara att cannabis inte var nåt att ha.

  En mig närstående person lyckades med äkta cannabis avstyra operation av karpaltunnelsyndrom. Så det är en värdefull läkeväxt, som man också med ljusskygga medel anstränger sig att undertrycka.

 17. 17
  LCHF-Bengt säger

  Josef o stenbj och alla andra som delar sina erfarenheter.

  Det är ju det här som gör det så intressant med denna livsstil, man läser om andras historier och hur de har funnit vägen tillbaka till ett liv. Och kan därmed finna värdefulla tips om, hur botas alla möjliga åkommor. Det som skrivs här är beprövad erfarenhet kan det kallas, dock är vi alla lite olika så egna tester måste göras.

  Så Tack alla som skriver sina historier, dom har för mig betytt allt.

 18. 18
  Bejje säger

  Piltson Skrev:

  När det gäller just hjärtkärlsjukdom lade Skrabanek fram 64 riskfaktorer, bland vilka man kunde välja dem som verkade mest lovande. En var ”att inte äta makrill”.

  Jag orkar nog inte läsa den uppsatsen. Är inte bra på engelska. Jag äter makrill och ägg till frukost och jag undrar varför man inte ska äta makrill, vet du svaret?

 19. 19

  @ Bejje:

  Skrabanek skrev inte att man inte skall äta makrill. Han anförde detta som en av 64 företeelser som körts fram som ”riskfaktorer” för hjärtkärlproblem.

  Andra sådana var t.ex. att snarka, att ha en intelligent fru, att vara skallig, att vara kortväxt, att ha dålig skäggväxt, att bo i en stad, att vara jude, att inte vara mormon, att vara änka, att ha bra ekonomi, att ha dålig ekonomi och så vidare.

  Det handlar om vad han kallar sambandsskojeriet – forskarna söker statistiska samband mellan olika egenskaper/situationer och lurar i folk att det finns orsakssamband mellan dem även om sådana ej kunnat påvisas. Underförstått att man kan reducera ”risken” att drabbas genom att eliminera dessa faktorer.

  Dessvärre är verkligheten mera komplicerad än så. Det som händer kan ha flera orsaker, varav bara några är kända. Och eftersom det kan finnas sådana s.k. dolda varabler är kopplingen mellan kända variabler tämligen ointressant så länge man inte kan påvisa ett entydigt orsakssamband.

  Skrabaneks avsikt var bara att dra löje över sådan kunskapssökning. Han var duktig på det, men ibland gick han nog lite för långt. T.ex. när han nämnde den statistiska risken att bli träffad av en klump frusen urin, som släppts ut vid rensning av toaletten på ett passerande flygplan.

 20. 20
  Bejje säger

  @ Piltson:
  Ha,ha, ja frusen urin vill man inte bli träffad i huvudet av. 😀
  Ja, jag var lite trögfattad, nu när jag läser ditt inlägg igen, så ser jag att jag inte borde ta makrillsrådet på allvar (rodnar lite generat, he,he).

 21. 21
  stenbj säger

  @ LCHF-Bengt:
  Bo och Bengt, vi är ju bara anekdoter…
  Men när Wilbur och Orville lyckades flyga 1903 var de också bara anekdoter, eller?
  Vetenskapen acceptarade dock då att något helt nytt var möjligt och började snart arbeta eftr nya linjer, precis som alltid när något nytt bevisats i naturen.
  Men att våra återhämtningar var möjliga ses tydligen inte med liknande öppna ögon av dagens läkarvetenskap. Trots att hjärtsjukdomar är en av de största plågorna för medborgarna och kostar oerhörda pengar årligen. Varför är man inte intresserad? Är inte ens socialstyrelsen intresserad av att spara pengar och lidande?

  Tillsvidare kan ju vi samla in dom som har haft liknande erfarenheter. 3 anekdoter hitintills idag.
  Annika kunde kanske öppna ett separat ämne där fler av oss kan rapportera liknande erfarenheter så får vi ser om vi blir några fler efter några månader!

 22. 22

  stenbj Skrev:

  Tillsvidare kan ju vi samla in dom som har haft liknande erfarenheter. 3 anekdoter hitintills idag.
  Annika kunde kanske öppna ett separat ämne där fler av oss kan rapportera liknande erfarenheter så får vi ser om vi blir några fler efter några månader!

  I Annikas gamla blogg finns diverse Hälsovinster om olika åkommor samlade:
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=h%C3%A4lsovinster_med_l%C3%A5gkolhydrat_h%C3%B6gfett_kost

  Även här:
  https://annikadahlqvist.com/2011/05/18/halsovinster-av-lchf/

  Kanske kan det sammanställas på ett bättre sätt?

 23. 23
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 16 Piltson – Cannabis/Hampa är en fantastisk växt som kan användas till väldigt mycket. Bl a har jag flera skjortor som bara blir skönare (o’ vackrare) efter varje tvätt – lika skönt (o’ vackert) som silke.
  och
  @ 20 Bejje – Tycker hellre frusen urin..!! 😉

 24. 24
  stenbj säger

  @ 65+:
  Utmärkt förslag och länkar!
  Dom sidorna Annika la upp då kan ge mången inspiration!
  Rena guldgruvan! Prostatadelen t.ex kan nästan göra gamla gubbar unga igen och slut på skvätt!

  Fann tre till på första länken som blivit av med kärlkramp och blivit medicinfria.
  MiaP., Alvar Edin och Tomy Engström
  Vi är totalt 6 nu. Plus en som blev av med ”hjärtrusningar”
  Bo och Bengt fanns redan med på den andra bloggen..
  .
  Mitt hjärta missade också minst ett slag i minuten under sjuårsperioden jag led av kärlkramp.
  Detta försvann helt tillsammans när kärlkrampen upphörde.

  Någon som provat LCHF med kärlkramp utan bättring eller försämring?

 25. 25

  stenbj Skrev:

  Någon som provat LCHF med kärlkramp utan bättring eller försämring?

  Det kan ju vara det intressantaste att ta del av – ifall det nu finns några sådana som äter strikt LCHF-kost ❓

 26. 26
  Ann Kristin säger

  Jag har provat marijuana på en plats där det var tillåtet, och kan tala om att dess smärtstillande effekter är förunderliga. Jag tål inga coxhämmare, inte ens Ipren, och paracetamol har ingen effekt, så jag härdar ut och använder mig av yoga. Jag önskar mig en möjlig, laglig medicinsk användning av maja, eftersom jag inte vill bryta lagen. Det är HELT obegripligt att denna växt undanhålls oss lidande. Tydligen kan MS-patienter får det på recept, men det lider jag inte av.

 27. 27

  Ann Kristin Skrev:

  Det är HELT obegripligt att denna växt undanhålls oss lidande.

  Jo… – Ann Kristin – det tycker jag också.

 28. 28

  Ann Kristin Skrev:

  eftersom jag inte vill bryta lagen.

  Vi ser ingen anledning att respektera lagar där den enda som kunde skadas av en sådan förbrytelse vore brottslingen själv. Sådana lagar är orättfärdiga, eftersom samhället skall erbjuda individen en möjlighet att ta ansvar för sin egen välfärd.

  Den enda anledningen att lyda sådana lagar vore, såvitt jag kan se, att man inte har pengar till advokatarvoden. Eller att man anser sig ha bättre användning för de pengar man eventuellt har. (vore intressant att se en invändning här, eftersom vi inte kan föreställa oss en rimlig grund till en sådan invändning.)

 29. 29
  Kattmoster säger

  @ 28 Piltson:
  Nu är det dessvärre så att den som odlar cannabis för eget bruk riskerar fängelse, även om bruket avser smärtlindring. Arvode till advokaten är inget problem i Sverige. Bedöms man ha behov av en försvarare (och det gör man vid cannabisodling som kan leda till fängelse) står staten för kostnaden. Det man själv får betala av kostnaden är baserat på vilken inkomst man har.

  En annan potent – och laglig – smärtstillare är alkohol. Men den har ju förstås biverkningar den också…

 30. 30

  Kattmoster Skrev:

  Nu är det dessvärre så att den som odlar cannabis för eget bruk riskerar fängelse,

  Det var en nyhet för oss. HAR DET VERKLIGEN HÄNT?

  Att bara ”riskera” fängelse bör inte avskräcka, när man vet att man har både läkekonst och moral på sin sida. Hur lång fängelsetermin kan det bli? Det vore en enastående möjlighet att fästa uppmärksamhet på en orimlig lag. Vad är f.ö.det resonemang som ligger till grund?!

 31. 31
  Kattmoster säger

  @ 30 Piltson:
  Visst har det hänt. En tidigare ostraffad kvinna fick flera månaders fängelse (4 eller 6, vill jag minnas) för att ha odlat cannabis hemma enbart för egen smärtlindring. Tror det var MS hon hade.

  Grunden för detta är att det är olagligt såväl att framställa som att bruka narkotika. Lagen gör ingen skillnad mellan om man brukar narkotika för nöjes skull eller av medicinska skäl. Den ende som kan bruka det lagligt är den som fått det narkotiska preparatet på recept. Det är nog också nödvändigt att ha det på det sättet så länge våra kära folkvalda anser att eget bruk ska vara kriminaliserat. Det vettiga i det kan man för övrigt diskutera.

 32. 32
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 31 Kattmoster – som skrev: ”..Den ende som kan bruka det lagligt är den som fått det narkotiska preparatet på recept…”

  Och är det ’på recept’ kan man förmoda att medicinen kommer från ett (eller flera) ’läke’medelsföretag. Då undrar man genast vad medicinen (antar det är tabletter..?) består av – vilka ’fillers’ och syntetiska ämnen som ingår. Nästa fråga blir då vilka eventuella bi-effekter medicinen kan komma att ge..?
  Man kan bara hoppas är detta gäller en ’ren’ produkt – men patienten behöver veta!

 33. 33

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Bra fråga. Om det kommer från pillerfirma är det väl den syntetiska, utarmade versionen som fungerar dåligt. Då kan man inte säga att MS-sjuka får cannabis ”på recept”. De får en dålig imitation.

  Eller odlas/importeras äkta cannabis i/till Sverige för MS-sjuka? Och om så är fallet, varför får man inte odla själv?

  Den cannabis som nu finns i illegal marknad är ofta ”förädlad” och har starkare narkotisk effekt än den naturliga versionen. Det är förbuden som drivit fram dessa skadliga varianter – det är inte heller dem som MS-sjuka skall erbjudas.

 34. 34
  Ann Kristin säger

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/cannabis-pa-recept-ska-rada-bot-pa-smartan

  Detta skrev DN om för ett år sedan, så nu är det troligen i bruk.

 35. 35
  LCHF-Bengt säger

  Jag måste bara nämna att Mg helt klart minskat mina förmaksflimmer, men verkar inte bota det, förbättringarna har stannat av.

  Så nästa steg är nu 3000 mg C-vitamin/dygn och på bara 2 dygn har flimmren minskat ytterligare med ca 80 %, samt en skön nöjd känsla i kroppen har också infunnit sig, som om smörjningen i kroppen blivit bättre. Hittade en bra sida som beskriver C-vitaminets positiva effekter av de mesta krämpor, tex. förbättringar av flimmer/hjärt/kärl-sjukdomar. Intressant.
  https://kurera.se/vitamin-c-askorbinsyra/

  Ni andra med kärlkramp tex, har ni testat höga doser C-vitamin? kanske något att testa annars.

 36. 36

  På tal om MS-sjuka så skall vi inte glömma att Wolfgang Lutz sade sig kunna bota MS – bota, inte lindra – på alla som kom till honom inom fem år efter att sjukdomen brutit ut. Kwasnievski i Polen uppges ha fixat även äldre utbrott. Det handlar om mycket lite kolhydrater och mycket mättat fett. Då slipper man tydligen tjafsa med cannabis, som bara lindrar.

  Vi berättade om det på Stephan Rössners blogg. finns här

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt Halvvägs ned igenom kommentarföljden, spana efter ”LenaK”

 37. 37
  Ann Kristin säger

  @ Piltson:
  Nu har jag bläddrat igenom den förödande kanonaden mot Prof. Rössners teorier, onekligen underhållande och lärorikt.

  Apropå MS, jag läser en intressant blogg, en 34-årig kvinna, sjuksköterska, grundligt påläst om MS, som med lchf ”botar” sig själv. Från att knappt ha tagit sig ur sängen går hon nu en mil om dagen. Hon tar upp andra autoimmuna sjukdomar också.

  https://trelleborg-kiruna.blogspot.se/

 38. 38
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Ann Kristin, LCHF-Bengt och Piltson
  Jag lär mig något nytt varje dag på den här bloggen. Jag ska bl a prova några nya recept nu och tackar så mycket för flera intressanta länkar ..där gick den eftermiddan’ 😉

 39. 39

  @ Ann Kristin:

  Tack, Ann Kristin, detta var så uppmuntrande att vi strax lade in ytterligare en kommentar, flera skall följa, fast mera sporadiskt. Se även kommentarerna till hans ”myter”:
  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/citat-till-senior

 40. 40
  LCHF-Bengt säger

  Det verkar som jag är nära lösningen på förmaksflimmret, de 2 senaste dygnen, med cykling 16 km, och vedkapning (som varit riktigt besvärlig med upprepade flimmer förut) har jag bara haft ett kort flimmer senaste 2 dygnen, och förbättringarna fortsätter, har en sån där nöjd och harmonisk känsla i kroppen och inget i världen kan ta den ifrån mej, C-vitaminet har en avgörande roll här, det är det enda jag ändrat på i födointag.

 41. 41
  Professor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:

  Mitt eget tillstånd vad gäller kärlkramp har förbättrats oerhört det senaste månaderna (efter min senaste konfrontation med hjärtspecialisterna) vilket i klartext innebär att jag idag kan småspringa en kilometer innan det ”tar emot” för mycket och detta har jag inte kunnat göra sedan 1999.

  Förbättringen tillskriver ja en mängd kosttillskott av olika slag som jag nu börjat ta och som alla har en vetensakpligt bevisad effekt på just kärlproblem. C-vitamin 2g/dag ingår i denna arsenal. Alkohol i begränsad mängd ingår också och speciellt vid akut kärkramp vilken nu tack och lov är sällsynt till skillnad mot för några månader sedan.

 42. 42
  LCHF-Bengt säger

  @ Professor Göran:

  Ja bevisligen går det att bli frisk, bara kroppen får rätt näring, och att kärlkramp också kan botas bara man hittar rätt i näringsdjungeln. Att du kan springa överhuvudtaget måste bero på att dina kärl föryngras, det har mina har gjort sen i januari, samt att blodtrycket sjunkit en hel del.

  Jag har även en, ”enligt expertis?” obotlig sjukdom som styr mina ögonrörelser, det fick jag i 30-årsålder tror jag, så jag har lev 20 år med att se enbart med ett öga, ser bra med bägge ögonen var för sig, ena ögat har försvagade muskler, och hjärnan kan inte synka bilderna till 3D, har lärt mig leva med detta problem utan hinder, men nu verkar det hända saker även här, musklerna i det försvagade ögat har fått tillbaka styrkan den senaste månaden, men kan ännu inte få en riktig 3D-bild i hjärnan, tror jag kommer att få till det här felet också, här är ingenting omöjligt mer.

  Jag tackade nej till läkarna som ville följa upp mej efter mina operationer, Försökte tala om hur bra jag mådde med LCHF-kosten men det bara besvarades bara med ett ”hmmm, men du måste äta något med kolhydrater varje dag”. Det var droppen.

 43. 43

  @ LCHF-Bengt:

  Vad du skriver om samordning av ögonrörelserna är intressant, eftersom det inte tidigare nämnts i dessa sammanhang. Vi kan tydligen lägga ytterligare en rad till Wolfgang Lutz´ sammanställning av besvär som botas/lindras av KH-restriktion. Det var redan tidigare en rätt imponerande katalog:

  Håravfall
  Ständig trötthet
  Höftledsartros och andra ledbesvär
  Alkoholbegär
  Hudens motståndkraft mot mekanisk retning
  Tandröta
  Dåligt humör, depression, hjärtklappning vid upphetsning
  Infektionsbenägenhet tack vare bättre immunförsvar
  Diabetes och dess följdsjukdomar
  Mag- och tarmbesvär inkl. tjocktarmsinflammation, tunntarmsinflammation (Crohns?), gastrit
  Diarré och förstoppning – ”de tacksammaste patienterna efter mycken
  resultatlös behandling”
  Gallgångsinflammation och olika leversjukdomar
  Cancer av skilda slag
  Arterioskleros och angina pectoris
  Polyglobuli (för många röda blodkroppar)
  Gikt
  Högt blodtryck
  Hjärtsvikt, dekompensation, förmaksflimmer
  Epilepsi
  ”Senil hjärnatropi” (= Alzheimers?)
  Multipel skleros
  Vävnadsförlust, katabolism och benskörhet

  Vi refererade mera utförligt detta i ”Piltsons bidrag VI” i kommentarsviten på Stephan Rössners blogg, som finns här: https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt

  Kan det kanske vara så att alla organ och funktioner i kroppen får bättre livsvillkor när man drar ned på kolhydraterna?

  Att man ”måste äta kolhydrater varje dag” är dumprat. Det visade Viljamur Stefansson redan för 80 år sedan och det upplever jag själv sedan 8 år. Sist jag åt kolhydrater var i måndags (en broccoli och en kakbotten). Mår bra även idag.

 44. 44
  LCHF-Bengt säger

  @ Piltson:

  Jag har skickat brev till min expert, som forskar på flera sjukdomar som ger märkliga symtom lite var stans i kroppen, för att få ett svar på vad exakt som är felet på mig.

  Denne expert har inte ifrågasatt mitt lchf-ätande heller, så om nu det här är ett genombrott, så delar jag gärna med mig av mina erfarenheter till honom.

 45. 45

  @ LCHF-Bengt:

  Hej Bengt!

  Jag har också en erfarenhet vad gäller ögonen, dock inte alls på så sätt som du.

  Ett år med LCHF och jag fick en mycket bättre och klarare syn. Har inga andra glasögon än typ terminalglasögon, men har haft besvär med att vara rödögd och irriterad i ögonen. Glasögonen (fyra-fem par) har aldrig blivit till belåtenhet. LCHF från år 2007 och vid synkontroll år 2008 så hade jag samma värden som år 1998. Alltså – på 10 år och med LCHF 1 år så var min syn lika bra som 10 år tillbaka i tiden.

 46. 46
  LCHF-Bengt säger

  @ 65+:

  Det där med att synen förbättras, mindre solkänslig, märks på mig också, och använder inte alltid glasögonen numer, utan ”tränar synen vid skogsvandringar tex”
  Kan detta ha med att vi lchf-are får bättre blodcirkulation i de små kärlen tex?

  Ögonen var det första som jag fick problem med i mitt liv, och är nu det sista jag har problem med, flimret är dock inte riktigt botat än. Båda dessa problem kan faktisk ha samma ursprung, om det är en nervsjukdom.

 47. 47

  LCHF-Bengt Skrev:

  Det där med att synen förbättras, mindre solkänslig, märks på mig också, och använder inte alltid glasögonen numer, utan ”tränar synen vid skogsvandringar tex”
  Kan detta ha med att vi lchf-are får bättre blodcirkulation i de små kärlen tex?

  Bättre blodcirkulation i de små kärlen tror jag också på. Bättre blodcirkulation i stort har jag ju också märkt t ex att kroppen har en jämn värme till skillnad från förut, lite fläckvis kall, speciellt neråt fötterna.

  Solkänsligheten är ju positiv numer, blir aldrig rödsvedd längre, trots min ljusa hy och ljust hår. Får en lagom brun solbränna vid utomhusvistelse.

  Smör, grädde och annat animaliskt fett kan bara vara av godo, på alla möjliga sätt!

 48. 48
  Tombola säger

  @ 65+:
  Jag fick rejält ont i ryggen cirka 6 månader efter övergången till LCHF,,,,

  Orsaken var att synen blev betydligt bättre och jag satt helt fel framför datorn – byte till svagare glas och ryggen blev bra på några dagar!

  Detta hände för snart 8 år sedan och sedan dess har synen blivit något sämre med åldern, fyller 58 år strax men är friskare och i bättre kondition än som 25-åring och det verkar som om formtoppen ännu inte infunnit sig helt!

  Att hörseln på höger öra återkom helt var en bonus liksom massor med andra hälsovinster!

  Vi är inte sjuka utan förgiftade – tar man bort giftet frisknar man till utan ”hittepådoktorernas” piller!

 49. 49
  LCHF-Bengt säger

  @ Tombola: och 65+

  Mycket intressant, och min tro på att bli helt frisk tillslut stärks när man läser om era upplevelser.

  Jag är bara inne på mitt tredje år med maten, nu har jag kört en superstrikt kost nästan hela tiden, annars protesterar kroppen direkt, om jag ibland har dåligt med mat till måltid, hoppar jag helt enkelt över den. Fastar lite då och då och det känns bra, trots kroppsarbete.

  Sömnen är bara 4-5 timmar nu, lite dåligt kanske, men pigg ändå på dagar med tungt jobb, när jag vaknar vid 4-tiden är min hjärna igång direkt, så det svårt att somna om, men vad gör det, nu är det vår och då ska man vara ute i naturen innan myggplågan börjar.

 50. 50

  @ Piltson
  Helt riktigt det du säger, Visste du att statens beredning för medicinsk utvärdering säger att cannabinoider är säkrare att använda för neuropatisk smärta än tex Lyrica. ändå så väljer man att skriva ut lyrika och antidepressiva läkemedel. Cannabis i sin naturliga form fungerar positivt för ca 700 olika sjukdomar. Är anticancerogen pga att det stänger av cancercellers förmåga att dela på sig och istället dör (apoptos= aktiv celldöd) Och lämnar friska celler ifred. Cannabis hindrar även cancertumörer att bilda nya blodkärl. GW pharma säger att sativex inte har någon beroendeframkallande potential, sativex innehåller alla beståndsdelar som finns i Cannabis då det är en etanolextraktion. Så om sativex inte är beroendeframkallande så är inte Cannabis det heller!

  I Fass står det att Sativex har mindre allvarliga biverkningar vilket innebär att de är övergående och inga bvestående men kan uppstå meden det står att alvedon har ganska allvarliga biverkningar. Alvedon är det läkemedel som står för flest levertransplantationer i Sverige och västvärlden. Cannabis har ingen människa dött av under de 1000-tals år människan använt det.
  En lethal dos är på 680kg som måste rökas på 15 min och något som är helt omöjligt, det spelar ingen roll om man äter det i koncentrerad form för man hinner somna eller kräkas innan man fått i sig en sån stor mängd. anledningen till att man inte kan dö av det är pga att centrat medulla oblangata i CNS som styr andning och hjärtverksamhet inte har några cannabinoidreceptorer.
  I kroppen har vi ett endocannabinoidsystem. Endocannabinoidsystemet reglerar kroppens funktioner och därför så sänks tex ens blodtryck vid intag av cannabis om blodtrycket är för högt och tvärt om om det är för lågt. De aktiva ämnena i Cannabis som TEX THC,CBD,CBN,THCV,CBG är i själva verket fettsyror och liknar anandamid kroppens egna cannabinoid!

  Svenska läkare sitter i knät på läkemedelsföretagen! Anledningen till att Cannabis är olagligt är för att det skulle annars konkurrera mot dagens läkemedel. Just därför är alkohol lagligt och tobak då det bidrar med fler sjukdomar så att läkemedelsföretagen ska tjäna mer pengar. Tänk bara på hur mycket antidepressiva läkemedel som skrivs ut och hur många som dör eller får permanenta skador av det. Cannabis rökare löper 30% mindre risk att drabbas av lungcancer än icke rökare och är vanligtvis friskare än de som ej använder det!

  Önskar fler Svenskar får upp ögonen och slutar att blint tro på en person bara för att den har en vit rock på sig!

  https://www.youtube.com/watch?v=7qbtYY4HFOw

  https://www.youtube.com/watch?v=HIZSxvrdmy8

 51. 51

  @ Piltson:
  Jag vill bara kommentera att bara för att någon säger att de kan bota något så behöver inte det vara sant! Finns säkert många med ms som äter en kolhydratfattig kost men ändå lider av ms! och kvacksalvare finns det gott om! Det finns läkare som hävdar att de kan bota cancer med bikarbonat!

 52. 52

  Jag mår faktiskt mycket bättre av att äta mycket potatis och det innehåller kolhydrater så det är nog lite olika på den fronten! 🙂

 53. 53

  assa Skrev:

  Cannabis hindrar även cancertumörer att bilda nya blodkärl.

  Intressant. Jag har ”våt makuladegeneration” på ena ögat. Det betyder att det bildas nya blodkärl på ögonväggen för att ta emot läckage, om jag fattat rätt. Synen grumlar till sig. Kan det motverkas med cannabis måntro?

 54. 54

  @ Kattmoster:
  Kvinnan du pratar om hade 250 plantor och en vän till henne vattnade dem, jag anser inte 250 plantor vara för eget bruk. Kanske 10 plantor är mer troligt! Kvinnan hamnade i fängelse vilket ledde till att hon även hamnade i rullstol, innan hade hon klarat sig med kryckor!

 55. 55

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  Läkemedlet är sativex och är ett etanolextrakt av cannabis, är ett munspray som sprayas under tungan! Kostar 4542 kr, räcker i 2 veckor till en måpnad och går inte på högkostnadspriset, Sjuka människor brukar inte vara rika!

 56. 56

  @ Piltson:
  Här har du helt fel, MS sjuka ska just ha hög halt av de aktiva ämnena för att det ska anses som medicinskt. Sativex innehåller 2,5% THC och 2,5% CBD vilket egentligen är en spark i magen på alla MS sjuka och därför så har inte medicinen så bra verkan. GW pharma har en ny sativex på gång som innehåller 50% THC!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa