Fleromättade fetter

Professor Göran Petersson, Chalmers, har skrivit en text om fleromättade fetter, i feb 2013.

Fleromättade Fröfetter.
Lättläst information om villka fetter som är nyttiga för oss att äta. De fleromättade fettsyrorna omega-6 och -3 ska vi bara äta precis i den mängd som är nödvändiga för oss. Några få gram. Mer än så verkar inflammationsframkallande i våra kroppar.
Smör innehåller perfekta mängder av olika fettsyror. Kompletterat med kokosfett och fiskfett blir det perfekt.

 

Comments

 1. 1
  Yrsa säger

  Vilken bra och upplysande text.

 2. 2

  Yrsa Skrev:

  Vilken bra och upplysande text.

  Ja, men får den spridning till dem som har mycket att lära av den? Till exempel programledare i TV
  och subventionerade tjänstemän på Livsmedelsverket?

  Hör inte Göran Peterssons institution till de auktoriteter som verket anlitar? Eller är den utesluten just för att man där klargör hur det egentligen ligger till?

 3. 3
  Bejje säger

  I länken Lågkolhydratkost och LCHF skriver han ”För de flesta normalviktiga är kost med lågt GI naturligare, enklare och hälsoriktigare än lågkolhydratkost och LCHF” och att man ska undvika snabba kolhydrater men äta långsamma kolhydrater med högt innehåll av näringsämnen och antioxidanter som frukt, rotsaker och fullkornsprodukter.
  Tydligen tycker han att äpplen är bra för de innehåller fruktos som ”…bara obetydligt bidrar till blodsockerhöjning.”

 4. 4
  Magnus säger

  Jättebra information! Inser nu att jag borde slänga ut rapsoljan och använda olivolja istället (vid de tillfällen jag väljer olja före smör)

 5. 5
  Magnus säger

  @Bejje
  Såg det där också. Ganska aningslöst. Fruktos är aldrig OK. På den punkten får professorn bakläxa.

 6. 6
  kost-törstig säger

  Jag äter 5 msk kokosfett per dag.Min psoriasis har praktiskt taget försvunnit sedan jag började med kokosfettet. Men den gick inte över direkt utan det tog cirka 1 år.

  Men nu blir jag orolig. Är det rätt fett jag äter?

  PS. Jag började äta så mycket kokosfett efter att ha läst boken ”Alzheimer inte”. Mycket övertygande bok.

 7. 7
  Gäst säger

  @ kost-törstig:

  Har inte precis svar på din fråga, men jag kan redovisa vad som står på min Cocosaburk:

  Fett 100 g
  Mättat fett 92,3 g
  varav laurinsyra 48 g
  Enkelomättat fett 6,5 g
  Fleromättat fett 1,2 g

  Rätt fett? Alla fetter verkar vara med om än olika mycket. Visst är det väl laurinsyran som är den viktiga?

 8. 8
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 6 kost-törstig beträffande ”Jag äter 5 msk kokosfett per dag…”

  Jag använder också mycket cocosfett numera – det finns mycket att läsa om ’Coconut Oil’ och hur hälsosamt det är. Jag köper alltid största burken (helst glas och flera på en gång) och gärna av märket Biona – eftersom biodynamisk (Bionas surkål är också mycket god.)
  Jag kletar in håret med cocosfett en gång i månaden och låter ’verka’ ett par timmar, innan jag tvättar det. Smörjer också in hela kroppen (precis överallt!) efter dusch och torrborstning ..2 ggr/veckan. Hela kroppen, både inuti och utanpå, älsskarrr denna olja. Jo, man glänser lite (ett tag), men trots det kladdar oljan inte ner kläderna. Det blir inte ens en fläck på mattan om man råkar fumla till det. 🙂
  Jag är noga med att det ska vara cocosnötolja (och inte palmolja) för regnskogens skull – den vill vi ju ha kvar!
  Som jag förstår det, kan du lugnt fortsätta med dina 5 skedar/dag – men antar att du får ett mer proffsigt svar från Dr Annika när hon sett din fråga. Jag är så tacksam att jag hittat Annika Dahlqvists blogg, med så mycket kunskap och inte minst SUNT FÖRNUFT! Har också lärt mig mycket från andra som kommenterar och delar med sig av länkar etc. här.
  Så härligt att din psoriasis blivit så mycket bättre. Hoppas det fortsätter på den vägen.

 9. 9
  Kost-törstig säger

  Hej!

  Jag känner mig lugn med era svar att det är bra att äta kokosfett!

  TACK!

 10. 10

  Ok! Men jag har trott att vi ska äta rejält med Omega 3 för att kompensera all Omega 6 vi lchf:are (och kanske även andra) får i oss. Är det fel tänkt Annika?

 11. 11
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 10 Kikki S — Medan vi väntar på att Dr Annika ska komma tillbaka från kryssningen. 🙂

  LITE INFO BETRÄFFANDE OMEGA 3 & 6 (kokosnötolja finns med längre ner på sidan)
  Dr Mercola säger: Two Dietary Oils, Two Sets of Benefits — YOU NEED BOTH types of fat in your diet—omega-3 AND omega-6. It isn’t that one is ”good” and the other is ”bad.” Both perform distinct biological functions and offer their own unique health benefits. (For a complete discussion of the differences between types of dietary fat, omega-3 versus omega-6, DHA, EPA, PUFAs, etc., please refer to this comprehensive fatty acids overview.)

  The major challenge is when you have excessive amounts of either one of them. Most experts agree that the omega 6:3 ratio should range from 1:1 to 5:1.

  THE BEST FOOD Sources of Omega-3 and Omega-6 Fats — The best way to improve your omega-3 to omega-6 ratio is to eat the following types of high-quality foods:
  Unprocessed organic oils such as extra virgin olive oil, coconut oil, avocados and avocado oil, and organic butter—or better yet, raw butter from grass-pastured cows. Raw milk is also a good source of highly bioavailable omegas.
  Raw nuts and seeds, such as fresh organic flax seeds, chia seeds, sunflower seeds, sesame seeds, pumpkin seeds, almonds, and English walnuts, which are also high in omega-3s (ALA).
  Meat from animals that are free ranging and/or grass fed, which are higher in beneficial omega-6s, such as natural CLA. If you have access to them, game meats such as venison are very high in beneficial fats. The article “Better Beef,” written by California rancher Dave Evans, gives a great in-depth view of the many benefits of grass-fed beef.
  Egg yolks from pastured hens are rich in beneficial omega-3s.
  COCONUT OIL, although not an omega-3 or omega-6 fat, is also an extremely beneficial dietary fat with an “embarrassment of riches” for your heart, metabolism, immune system, skin and thyroid. Coconut oil’s health benefits derive from its special MCFAs (medium-chain fatty acids).

  LÄNK TILL HEMSIDAN: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/01/12/aha-position-on-omega-6-fats.aspx

  SE OCKSÅ: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/22/coconut-oil-and-saturated-fats-can-make-you-healthy.aspx

  Hälsningar, Mayne

 12. 12
  nilsern säger

  Magnus Skrev:

  @Bejje
  Såg det där också. Ganska aningslöst. Fruktos är aldrig OK. På den punkten får professorn bakläxa.

  Dose-response. Fruktose er uproblematisk i små mengder. Å spise et eple gir deg ikke så veldig mange gram fruktose akkurat. Det meste av grønnsaker inneholder noe fruktose også. Problemet er ikke frukt, det er f.eks brus, hvitt sukker, kaker, godteri etc. F.eks må du spise 10 bananer eller 6 epler for å få i deg like mye fruktose som 0,5 l brus… Med 4,4 g fruktose i et eple vil jeg si det er ganske uproblematisk…

 13. 13
  stenbj säger

  Det blir inte så mycket nytt när Annika är i Amerikat så vi får väl försöka själva då.

  Bra artikel om fett, dock kommer SLV knappt läsa eftersom författaren t.o.m klart och tydligt vill ha mer information om LCHF!

  Men eftersom å andra sidan färre och färre numera tar SLV på allvar kan man börja undra om det verket. Om det visar sig att SLV är en skattefinansierad sekt som stöder minoritetsintressen får det minsann vara slut på skattestöd. Hur många ser upp till SLV som en opartisk välmenande institution idag ?

 14. 14
  LCHF-Bengt säger

  När jag äter stekt laxfisk har jag alltid ätit skinnet också, (Finns någon annan som gör det?) tycker mycket smak sitter där, men efter att jag sett björnar äta laxfisk i Alaska, så noterade jag att de åt alltid upp skinnet och kunde slänga den flådda fisken till fåglarna.
  Då kan man ju undra varför, är det kanske mera nyttiga fetter/vitaminer i skinnet? Det finns troligen inga undersökningar på det heller, men intressant att veta om någon har koll på det.

 15. 15
  Konsument säger

  @ stenbj:

  Ja, vi får hålla i gång själva. Lite bra att det är lugnt på inläggsfronten. Det blir tid att läsa på lite här och där.

  Det fanns många länkar att klicka på, i Göran Peterssons text, t ex denna – om Smör och Margarin. Guide till matfetter för hälsa:
  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_130971.pdf

  Jag själv har slutat med Bregott, tycker att det smakar för mycket rapsolja, väljer enbart smör. Steker i vanligt smör, men väljer att äta det ekologiska smöret. Eftersom jag inte äter mackor så tycker jag inte att jag har någon nytta av Bregott.

  När jag steker fläskkött av något slag så blandar jag i både smör och kokosfett i stekpannan.

 16. 16
  LCHF-Bengt säger

  @ Konsument:

  Tack för att ni bryter tystnaden,
  Tänk på att smör blir giftigt om du steker för hett, kokosfett tål mer värme.

 17. 17
  Konsument säger

  @ LCHF-Bengt:

  Jo, jag har nog tänkt på att smör gärna kan bli för hett. Har varit lite dålig på den varningen.

  Om jag tänker tillbaka på mitt gamla föräldrahem, så existerade ju inte kokosfett annat än till julens ischoklad och då var det ju silverpaketet som gällde. Något annat kokosfett hörde jag aldrig talas om. Däremot ister, dvs fettflottet som blev kvar i stekpannan, efter stekt fläsk, sparades och användes till nästa stekning.

  Det är väldigt olika styrka på rapsolja, vissa verkar vara tjockare i konsistensen, andra tunnare. Någon som vet hur det kommer sig?

 18. 18
  Konsument säger

  I mitt vuxna liv har jag ju ätit alldeles för lite Fleromättat omega-3 från fisk. Som barn och ungdom däremot så åt jag mycket stekt/inlagd sill, stekt/inlagd strömming, böckling och sardiner, diverse olika burksill. Aldrig någonsin åt vi makrill eller tonfisk i min barndom, men sommartid insjöfisk som abborre och gädda och enstaka gång gös.

  Nu är jag ju inte kompetent att förstå detta fullt ut. Här finns i alla fall tre varianter på Fleromättat fett. Frågan är om man öht behöver Fleromättat omega-3 från växter?

  Kostfetter – innehåll av fettsyror

  Mättat fett: Fettsyror med 12-14 kolatomer har här skiljts från de mer vanliga med 16-18 kolatomer. De kortare fettsyrorna kan ge vissa hälsofördelar.

  Enkelomättat: Vanligen dominerar oljesyra, C18:1, med 18 kolatomer och en dubbelbindning. Oljesyra är något mer reaktiv än mättade fettsyror men mycket mindre riskabel än de fleromättade fettsyrorna.

  Fleromättat av typ omega-6: En dominerande fettsyra i växtoljor är linolsyra, C18:2, med 18 kolatomer och två dubbelbindningar. De flesta får alltför mycket omega-6 med kosten redan utan riskabla extra kostfetter.

  Fleromättat omega-3 från växter: I linfrön finns fettsyran alfa-linolensyra, C18:3, med 18 kolatomer och med tre dubbelbindningar. Intaget av detta farligt reaktiva kemiska ämne bör hållas lågt och väl antioxidantskyddat.

  Fleromättat omega-3 från fisk: De livsnödvändiga fettsyrorna är EPA, C20:5, och DHA, C22:6. Alternativ till fisk är kapslar med t ex krillolja. Även EPA och DHA är farligt reaktiva men väl skyddade av antioxidanter i fisk och kapslar.

 19. 19
  stenbj säger

  Fett har jag numera en förenklad syn på: Animaliskt Omega 3 (AO3) alltså från fisk eller djur är tydligen nödvändigt pga att flexibla och permeabla cellmembran ej kan konstrueras utan DHA och EPA. Några andra direktare anledningar kommer jag inte ihåg. Men AO3 är också ett fleromättat fett, och alltför mycket sådant gör att vårt antioxidationssystem inte hänger med…, så måtta är bäst… Men vi behöver en hel del fett. Enkelomättade fetter som olivolja och (delvis) rapsolja oxideras, men inte lika lätt som dom farliga omega 6 fetterna (Becel och alla stekoljor) .

  Sen har vi det mest svåroxiderade fettet, alltså mättat fett, som kroppen enkelt förbränner vid behov. Så vad väljer vi ? Om AO3 kombineras med omega 6 så ökar direkt total fettoxidation när eller om totala mängden omättat fett överstiger ”antioxidationsförmågan”. Om enkelomättat fett läggs till ökar också antalet oxiderbara fetter. Det mest långlivade fettet som kräver MINST antioxidanter för att klara sig är det mättade fettet. Alltså för att reparera igensatta cellmembran etc. på rimlig tid bör man kunna kombinera endast mättat fett med AO3, och därigenom kunna öka omega 3 intaget. Alltså om man lider av en kronisk sjukdom som har att göra med nedsatta cellfunktioner.
  Alltså kanske 3-6 gr AO3 om dan med nollade moderna oljor skulle kunna fungera.

  Enligt Ray Peat ”bäddas omättade fetter in” med överskott av mättat fett så att kedjeoxidation undviks. Här finns det mycket intressanta uppslag att forska i men inga anslag.

  Transfetter var så självklara mördare att jag glömde bort dom ovan! Trots mångfalden av studier som bevisar detta fetts farlighet sitter SLV fortfarande på ett utlåtande beställt från dem av riksdagen för ca ett år sedan. SLV är verkligen ett livsfarligt verk, som någon uttryckde det. Själv åt jag kakor i åratal (Cookie Monster) tills jag en dag drabbades av kärlkramp, men man vet ju inte varför…

 20. 20

  kost-törstig Skrev:

  Jag äter 5 msk kokosfett per dag. Min psoriasis har praktiskt taget försvunnit sedan jag började med kokosfettet.

  Originalton S. Rössner: ”Kokosfett, som kommer från växtriket, hör till det sämsta mättade fett som man kan äta (”Viktskolan” 2004, s. 149)

 21. 21
  Tombola säger

  Piltson Skrev:

  kost-törstig Skrev:

  Jag äter 5 msk kokosfett per dag. Min psoriasis har praktiskt taget försvunnit sedan jag började med kokosfettet.

  Originalton S. Rössner: ”Kokosfett, som kommer från växtriket, hör till det sämsta mättade fett som man kan äta (”Viktskolan” 2004, s. 149)

  Om Rössner tycker det är dåligt är det en garant för dess kvalité, han har fel i, i stort sett, allt han uttalar sig om och kokosfett utgör knappast något undantag!

 22. 22
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Rössner ..va’ de’ inte han me’ hallonbåtarna..?

 23. 23
  ADHD mamman säger

  Det bör i så fall vara fett från ekologiskt uppfödda gräsbetande djur. Djur uppfödda på stor andel kraftfoder/sojabönor har inte alls samma fettbalans.

 24. 24

  @ Tombola:

  Tombola, när vi läst åtta böcker av Stephan Rössner för sex år sedan gjorde vi en grov beräkning och fann att av hans praktiska anvisningar och förslag borde man vända 80-85 procent till deras motsats eller stryka dem helt.

  Nånstans har jag en samling citat som visar de grövsta fadäserna, kan meddelas som epost till den som är intresserad. Men flera kan nu läsas i kommentarer på fyra ”trådar” hos Seniorbloggen, som han själv startat. En av dem ”Fetma i psykosocialt perspektiv” kommer fram när man klickar ”Piltson” ovan.

  Det mest minnesvärda var att ”kroppen saknar system för omvandling av kolhydrater till upplagrat fett”, framfört på seminarium ordnat av en mjölfirma.

 25. 25

  Mayne, jag letar efter hallonbåtarna. På vägen dit hittade jag en annan lustig iakttagelse:

  ”Sallad, gurka, tomat … de innehåller procentuellt mera vatten än Nordsjön”. (”Kroppen har rätt” 1998, sid. 157)

  Vad folk än må säga om Stephan Rössner – hans böcker erbjuder en bister underhållning.

 26. 26
  Ann Kristin säger

  @ Piltson:
  Jag börjar tycka synd om Rössner. Att ägna ett helt liv åt att tro på något som är helt fel och troligen hinna uppleva att det rämnar totalt, huuvaligen vilken hemsk upplevelse. Å andra sidan gäller det att vara stor nog att erkänna ett feltänk, det ger mer cred än att bita sig fast. I P1 har det gått en serie om just detta, att kunna byta åsikt och hur det vinner respekt. Det handlade om politiker och journalister, men gäller ju för alla.

 27. 27

  Mayne, ett exempel var i ”Gå ned i vikt med Stephan Rössner” (1993, alltså inte den nya med samma titel):

  ”Det går bra att banta på hallonbåtar – precis som det går att banta på vilken mat som helst, så länge man äter tillräckligt lite av den. Den som bantar på hallonbåtar kommer att känna sig sugen, förstoppad, förbannad och hungrig – så det är ingen bra bantningsmetod, men äter man bara tillräckligt få, så går man ned i vikt.” (sid. 18)

 28. 28

  Ann Kristin Skrev:

  kunna byta åsikt

  Men Rössner var en mästare på just detta. Jämför citatet i 24 ovan med följande:

  ”Kroppen har … förmågan att av såväl kolhydrater som proteiner bygga upp de fetter den själv behöver … Kolhydraterna kan endast i obetydlig omfattning lagras … överskottet omvandlas till fett och lagras i fettcellerna.” (Gå ned i vikt med Stephan Rössner, sid 32-33)

  Han anpassade bara sin information till dem som lyssnade eller kanske den som betalade. Började som hederlig internmedicinare och slutade som tvivelaktig amatörpsykolog.

 29. 29
  Tombola säger

  @ Piltson:
  Man kan lita på Rössner – gör man exakt som han säger fast tvärtom blir det faktiskt ganska bra,,,

  Jag har för övrigt ett par av hans böcker, hittade dem på tippen och brukar läsa ett stycke då och då som ren underhållning,,,,

 30. 30
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 27 Piltson
  Jag brukade tycka om både hallonbåtar och lakrits och hade ofta både röda och svarta båtar tillsammans (på norskt vis) i godisskålen. De varade förstås inte så länge, eftersom socker ju ökar på suget efter mer. Så som bantningsmedel kan jag garantera att hallonbåtar är helt klart värdelösa. 😉

  @ 29 Tombola
  Jag har inte läst någon av Rössners böcker ..som väl är kan jag tycka nu – fast som underhållning vore de kanske något. En barndomskamrat till mig, köpte nyligen en av hans böcker som hjälp att gå ner i vikt. Nu hoppas jag att hon gör tvärtemot hans råd (sedan jag hänvisat henne till Annikas blogg!) och väntar med spänning (tålmodigt) på att få höra huruvida hon tar LCHF-steget eller ej.

  @ 26 Ann Kristin
  Betr byta åsikt, så var(!) jag vegetarian i många år. Det går alltså att ändra riktning ..kapitalt – så än finns det kanske hopp för Rössner.

 31. 31

  Ann Kristin: ”betr byta åsikt”

  Rössner kunde byta åsikt inom en och samma bok. Till exempel i ”Kroppen har rätt”, sid. 44:

  ”Att förklara fetman dom ett tillstånd där energiintaget överstiger utgifterna är förenklat och banalt.” Men på sid.97 i samma bok: ”Att fetma är resultatet av ett energiintag som är högre än utgifterna är uppenbart…”

  Det kan ha att göra med att han tillämpade återanvändning – samma formuleringar återkommer i olika böcker, och ibland var kan kanske inte tillräckligt uppmärksam.

 32. 32
  Klaus Hansen säger

  Richard Shekelle professor i epidemiologi vid Texasuniversitetet hälsoinstitution i Houston fann att de som åt en kost med högkolesterolhalt 700 mg eller mer i genomsnitt förkortade sitt liv med tre år. Han upptäckte att storkonsumenter av kolesterol var mer benägna att utveckla lungcancer.
  Kolesterol i mat reagerar gärna med syre och bildar oxiderande kolesterolprodukter COP eller rostigt kolesterol. De är en mycket kratig form av fria radikaler. De kan skada cellernas DNA oåterkalligt..
  I ett experiment baddade forskare kaniners aorta med COP och tittade sedan på skadorna i ett elektronmikroskop. Den reaktion av fria radikaler som COP utlöste hade frätt hål i aortas yttre lager. Sådana mikroskopiska hål i artärer kan bilda fästen för blodplättar och avfallsprodukter så att det bildas en beläggning som leder till tilltäppta blodkärl..
  Det värsta är att den del kolesterolrika livsmedel, i synnerhet kött också är rika på järn – en mycket farlig kombination. Järn sluter sig tätt till kolesterol och fungerar som katalysator för bildandet av fria radikaler. Kolesterol som kommer in i matsmältningskanalen i sällskap med järn kan bilda stora mängder rostiga kolesterolmolekyler som angriper cellerna.

  Mvh. Klaus

 33. 33

  Aktiverade (blötlagda i lite salt) pumpakärnor, hur mycket är safe att äta per dag?

  De innehåller ju mest omega-6 men även lite omega-3.

  Några gram sade Annika, det blir kanske en msk?

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  33 Frida
  Det kan jag inte veta säkert. Jag tycker att man får använda sitt goda omdöme, så att man inte äter stora mängder av omega-6-rika frön och nötter.

 35. 35

  Tack för svaret! Det säljs ju även kallpressad pumpa- och chiaolja som sägs ska vara hälsosamt, vad anser du? Eller vet du någon expert man kan fråga?
  Mvh
  Frida

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  Alla vegetabiliska fetter innehåller omega-6, som vi ska försöka hålla nere, och ev lite kortkedjig omega-3, som vi inte kan omvandla till det långkedjiga omega-3 som vi ska använda i byggnaden av cellerna, mer än i väldigt liten utsträckning. Därför är animaliska fetter bättre för oss för där finns det i olika utsträckning långa omega-3. Tex fett från gräsbetande djur innehåller ganska mycket av långa omega-3. Fett från fisk innehåller mkt långt omega-3, men då ska det vara vildfångad fet fisk.
  Kokosfett består av hög andel mättade fettsyror, vilket är nyttigt i andra avseenden, tex inflammationsdämpande.

 37. 37

  Tack igen :-)!
  Ja, även alger innehåller de långkedjade EPA och DHA har jag förstått, vilket ju är fantastiskt både med tanke på miljön och personer som inte av olika anledningar vill äta fisk.
  Själv äter jag lågkolhydratkost men äter inte kött eller fågel.
  Mvh
  Frida

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa