Det förlorade Eden

Professor Göran Sjöbergs krönika:Professor Göran Sjöberg

                                                Det förlorade Eden

Att ursprungsbefolkningarna var friska före jordbruket är, ur vetenskaplig synpunkt, ett odiskutabelt faktum och som jag utförligt behandlade i min förra krönika, men hur medvetna var dessa befolkningar om sin egen lyckliga situation? Ett annat odiskutabelt faktum är  att man knappast kan veta något om okända olyckor som kommer drabba en innan de har inträffat. Dessa ursprungsbefolkningar hade knappast heller något behov av något skriftspråk när de under hundratusentals år levde i sina Edens lustgårdar. Det var först med det katastrofala införandet av jordbruket för 10 000 år sedan som, inte minst det administrativa, behovet av ett skriftspråk uppstod. Med skriftspråket kunde överheten då inte bara dokumentera om skatterna hade betalats ordentligt utan även skriva ned sina tankar kring våra liv och vår moraliska plats här i världen. Tack vare skriftspråket kan vi idag ta del av den kunskap som redan för flera tusen år sedan fann kring de sjukdomar som följde i spåren på jordbruket.  Dokumenten som vi har tillgång till är framför allt de religiösa urkunderna som t.ex. vår kristna bibel eller Hesiodos ”Theogonin och Verk och Dagar”.  Jag har nu för första gången, och med största förtjusning, också borrat mig ned i den senare urkunden. Men båda urkunderna talar sitt tydliga språk, till den som läser med öppna ögon, när det gäller insikten i lidandets uppkomst.

Läs mer och

 Om vi börjar med vår bibel så slår denna insikt till som en Tors hammare redan i Första Mosebok. Adam och Eva levde som bekant lyckliga och friska i en harmonisk balans med naturen i Edens lustgård på samma sätt som alla ursprungsbefolkningar har gjort. Som bekant var det också en kolhydratsbomb, i form av ett gott äpple fyllt av beroendeframkallande socker, som detonerade och släppte loss alla olyckor. Detta ”Syndafall” hade också med den förvärvade kunskapen att göra och den kunskap som var nödvändig för att vi skulle kunna hantera jordbrukets komplexitet. Medan man i Edens lustgård bara behövde någon timme per dag för att samla den föda man hade behov av krävde nu ett hierarkiskt jordbruk ett trälande från soluppgång till solnedgång och dessutom ett slit i sitt ”anletes svett” under strikt uppsikt av slavdrivare i olika valörer. Då föddes också det obehagliga patriarkat som så länge har förhindrat kvinnornas lika värde.

 

I Första Mosebok följer också i kapitel 4 berättelsen om Kain och Abel som igen pekar på den insikt som fanns angående värdet av våra olika födoämnen. Kain som odlade säd offrade av detta till Herren medan Abel som var fåraherde offrade av djurens fett på samma sätt som många ursprungsbefolkningar har gjort genom årtusendena. (Skålgroparna i Tanumshede talar t.ex. sitt tydliga språk!) O se! ”Och HERREN såg till Abel och hans offergåva men till Kain och hans offergåva såg han icke.”  Eftersom Kain bevisligen åt kolhydrater och han därför hade ett ovanligt hetsigt humör på grund av blodsockerfallen så slog han i avund ihjäl sin egen bror. Detta får man nog se som en symptomatisk handling och Kain blev ensam kvar som en instabil jordbrukare.  Med detta liv följde alla olyckor och moraliskt förfall bland människorna varvid HERREN tröttnade på all korruption och sände en Tsunami över alltihop. HERREN gav sedan sina tydliga instruktioner till Noa om att han skulle äta en så köttrik diet som möjligt och kompletterad med gröna växter; med andra ord en tidig variant av strikt LCHF.

 

Vad gäller den grekiska gudavärlden, som den skildras av Hesiodos, så handlar det också här om att det hela går överstyr när människorna förhäver sig över naturen istället för att leva i harmonisk balans med den. Framför allt handlar det om att människorna fick tillgång till elden genom den förslagne Promethev som smugglade den från gudarna på ett listigt sätt. Symboliskt straffade då Zeus Pormethev genom att kedja fast honom vid en klippa och låta en örn äta upp hans lever varje kväll för att sedan låta levern växa ut igen till nästa dag. Även människorna som nu genom elden hade slutat äta maten rå straffades på ett väldigt illfundigt sätt genom att sända den förföriska Pandora till människorna. I den gåvoask hon medförde fanns alla sjukdomar som nu släpptes lösa när locket togs av. Som Hesiodos insiktsfullt skriver: ”Människor hade till dess förunnats att leva på jorden fjärran från smärta och sorg och arbetets tyngande mödor, fria från sjukdomar likaså som har kerer i följe.”

 

kerer, i forngrekisk religion och folktro illvilliga kvinnliga väsen, ibland i rovfågelsaktig gestalt, som vållade människor lidande och död.

 

Så nog fanns det tidigt en insikt om de gudomliga fördelarna med att äta strikt LCHF och även all mat i rått tillstånd som Fredrik Colting nogsamt har noterat. Vi ser här också igen hur kolhydraterna skapar ett patriarkat där kvinnan på alla sätt förminskas och demoniseras. Det är faktiskt ingen måtta på de olyckor som kolhydraterna ställer till med.

Om Göran Sjöberg

Professor Göran Sjöberg doktorerade 1980 på Chalmers Tekniska Högskola inom Materialvetenskap. Han arbetade ett år som volontär i Moçambique och därefter med forskning och utveckling på ABB samt Volvo Aero (GKN Aerospace). 2004 blev han Docent på Chalmers och 2005 utnämnd till Adjungerad Professor. 2009 övergick Sjöberg till strikt LCHF och har sedan dess studerat vetenskapsteori, medicin och kostvetenskap.

Comments

 1. 1
  Anders S säger

  Enligt Herodotus, för 2500 år sedan, blev man 120 år eller mer om man åt kokt kött och drack mjölk medan perserna som åt bröd bara blev 80 år. Att de blev så gamla som 80 berodde kanske på att de gjorde gott vin:

  Om vin, bröd, kött, mjölk och livslängd på 500-talet fK, enligt Herodotus (engelsk översättning från 1830):

  Utdrag från T h e B a l d w i n P r o j e c t Bringing Yesterday’s Classics to Today’s Children

  Fiskätarna, som nämns nedan, var vare sig perser eller etiopier utan anlitades som sändebud/spioner.

  https://www.mainlesson.com/display.php?author=church&book=storieseast&story=cambyses

  The King of the Ethiopians knew that as spies they were come, he enquired of the men what their king had for food, and how many were the years of a man’s life among the Persians. To this they answered that the King’s food was bread, and set forth to him how bread was made from wheat. As to the years of a man’s life, they said that eighty was the full number of them. To this he made answer: ”I marvel not at all if your years are so few, when ye have for food that which is but as dung. And I doubt not that as for the years which ye have, ye endure by reason of this most excellent drink.” And he put his hand upon the cask of wine, confessing that in this matter the Ethiopians were surpassed by the Persians. Then the Fish-eaters enquired of him what was the manner of life among the Ethiopians, and to what age they commonly came. To this the King made answer that the number of their years was commonly one hundred and twenty, but that some among them over-lived this; and that for food they had boiled meat, and for drink milk.

 2. 2
  Bustas säger

  Det nämns inte i bibeln vilken frukt som var den förbjudna frukten. Det har bara råkat bli ett äpple i folkmun. Det kanske helt enkelt är menat som den förbjudna kolhydraten. 🙂

 3. 3
  Dennis säger

  Precis ”fruktos” så klart ja.

 4. 4
  Kattmoster säger

  Underhållande krönika. Men – nu är det ”dessvärre” så att de första människorna före syndafallet fick enbart vegetarisk kost till föda, ja rentav vegankost. Det var först efter syndafallet de skulle äta kött. Dessutom står det ingenting om att det rörde sig om ett äpple utan enbart att det var frukten från kunskapenst träd. 😉

 5. 5
  Lilly Torva säger

  Just det, Kattmoster, det är så rätt så rätt! Skönt att du tar upp det, skriver som du gör. Bustas says vet också att det står inget om vilken frukt det var.
  Det kan bli farligt när akademiker vill dra till med något, från ex bibeln, Guds Ord, och lägger ut texten så fint, dvs kör lite skrönor och hittar på som de tycker. Dessa människor förlitar sig många gånger på den status de har, i och med sin ”fina” titel, de kan påverka många med sina historier.

  Ha det bäst alla, med tussilago och härlig mat!

 6. 6
  Rune P säger

  Blev så exalterad när någon mer än jag stavar ” symptom/symptomatisk” med p.

  Way to go Professor 🙂

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ Kattmoster:

  Du har helt rätt i din litterära tolkning av kapitel 2 men jag tror inte ens att de mest djupt bokstavstroende avsäger sig sin en egen tolkning av skapelseberättelsen även om det till syvende och sidst är de religiösa, ”skolastiska”, dignitärerna och patriarkerna, med sina ”fina” titlar, som då och då slår näven i bordet och bestämmer vilka tolkningar och doktriner som de troende ska rätta sig efter (Lite ”Mulla special” 🙂 ) på samma sätt som Livsmedelsverket dignitärer idag med sina lika fina titlar har bestämt vad vi ska äta i sina ”skapelseberättelser”.

  Om man nu fritt läser första kapitlet så verkar Guds avsikt här från början ha varit att människan skulle ”råda över över alla djur” och detta måste, enligt min ateistiska mening, också tillåtas, speciellt efter att jag just konsumerat en råbiff, att tolka detta som att Gud även tillåter en viss tull på dessa varelser och deras produkter.

  I andra kapitlet är Gud tydligen lite mer svävande när han deklarerar att mannen ”gav namn åt alla boskapsdjur”. Men vadå boskapsdjur? Min ateistiska tolkningsfrihet gör, här igen, att jag misstänker en viss underförstådd tillåten köttkonsumtion. Och sedan tror jag inte heller att vi i detta kapitel att detta med att kvinnan skapades ur ett revben från mannen ska tolkas alltför ”boskapsaktigt” utan mer som en indikation på en patriarkalisk pekpinne om att kvinnan ska ”veta sin plats” och detta blir ju än tydligare i kapitel 3 där Gud fullkomigt släpar kvinnan i smutsen.

  Det blir ju bara värre och värre för att kvinnan i senare delar av bibeln klart och tydligt ska bli åthutad att ”tiga i församlingen”. Det var nog inte så roligt att vara kvinna på den tiden men den bokstavtrogna tolkningen ingår heller inte i min egen ateistiska tolkning även om jag teoretiskt inte kan bevisa att kvinnan inte skapades ur ett av mannens revben. Men jag kan ju förstås inte heller bevisa att spöken eller änglar verkligen inte existerar. Nå jag har ju nu inte heller sett några bra bevis på motsaten.

  Vad jag förstått fanns det heller inget uttryckligt förbud för Adam och Eva att äta kött. Dessutom är inget liv heller möjligt utan död som Lierre Keith så insiktsfullt utrett i sin bok ”Vegomyten”. Utan apotek med B12 vitaminer torde knappast Adam och Eva varit speciellt framgångsrika som veganer om vi nu ska tolka bibeln bokstavligt.

 8. 8

  Själv så ser jag det nog mer som en social förändring.
  Innan jordbruket fanns det knappt utrymme för en överklass, men sedan gjorde det det…
  Som slapp att arbeta!
  Numera så skuldsätter vi hela civilisationen till några banker på något årtionde…
  Det blir bara värre och värre….
  Det vore intressant att fundera på huruvida jordbruket, som egentligen aldrig hann etablera sig i Sverige, påverkade svensk kultur egentligen, utan dagens feminism, som är ganska unikt annorlunda i Skandinavien, faktiskt har utvecklats annorlunda än söderut.
  Då vi aldrig varit jordbrukare här utan boskapsskötare….
  En sorts nordiska massajer.

 9. 9
  Vox Humanae säger

  Professor Göran

  Tror du att mänskligheten idag kan ta en del av en levande varelse, manipulera den och av detta frambringa en en likadan varelse? Självklart måste du göra det, redan 1996 klonades fåret Dolly och kloning är numera vardagsmat för våra forskare. Om du vrider ditt perspektiv lite så ser du att samma sak inte är speciellt omöjlig för ”Gud” att göra, att ta ett ”revben” från en människa för att skapa en annan människa.

  De första människorna placerades i en ”trädgård” (ja det står ordagrant så i grundtexten). De uppmanades att äta av alla träd utom två, ”trädet som ger evigt liv” och ”trädet som ger kunskap om ondska och godhet” (ja detta är också ordagrant från grundtexten). De åt av trädet som ger kunskap om godhet och ondska trots att de blivit förbjudna att göra det, ”Gud” blev rädd att de skulle skaffa sig evigt liv också och kastade ut dem från trädgården. Det är nu som de blir tillsagda att äta av markens alla fröbärande örter. Denna händelse benämns ”syndafallet”.

  Enligt Bibelns släkttavlor förflyter nu drygt 1600 år. Människorna är tydligen friska och bor i en gynnsam miljö eftersom de lever 800-900 år. Självklart hinner de ackumulera mycket kunskap under en så lång levnad, självklart hinner de lära sig mycket ”jävelskap” också på den tiden. Det är nu som ”Gud” konstaterar att den samlade mänskligheten har blivit så ondskefulla så att de ska utrotas. Bara en familj är så ofördärvade så att de ska få överleva tillsammans med de djur som de kan samla ihop. Nu bryter ”det stora djupets källor” fram (vulkaner?) och det regnar i 40 dagar. Hela jorden översvämmas och allt dör utom de som räddat sig på en stor båt. Denna händelse benämns som ”syndafloden”.

  Nu händer två saker. Människorna blir tillsagda att de SKA äta djur och mänsklighetens livslängd blir dramatiskt förkortad. Om man ser detta med vetenskapens glasögon så kan man misstänka att något oåterkalleligt hände som helt förändrar människans förutsättningar att leva. Enligt berättelsen om Kain och Abel så förstår man ju att människorna har ätit kött tidigare och att det varit den bästa kostformen, men att det även gått att leva helt veganskt. Nu däremot blir människorna tillsagda att de MÅSTE äta kött.

  En fullt godtagbar vetenskaplig förklaring får man i skapelseberättelsen. Där kan man läsa att Gud satte ett fäste mitt i vattnet. Fästet kallades himmel och det fanns vatten över och under himlen. Vattnet under himlen samlade ihop sig och kallades hav. Om hälften av jordens vatten fanns i fast form uppe i atmosfären så har det gett ett mycket gott skydd mot kosmisk strålning. Om nu en mycket stor kropp har kommit ur solsystemet och rasat genom vattnet så har det brutit vattenbarriären, skapat ett sug som fortsatt att dra ner vattnet till hela den dåvarande jorden översvämmats. Kollisionen med jorden kan ha brutit sönder en homogen jordskorpa och skapat de kontinentalplattor som vi har idag.
  Jorden har nu förlorat sitt skydd mot kosmisk strålning. Allt levande muteras, växter är inte längre fullvärdig föda för människor och på bara några hundra år sjunker livslängden från flera hundra år till oftast under hundra.

  Göran, du har i denna krönika gjort samma misstag som du brukar varna för, nämligen att se med trons glasögon. Ta på dig vetenskapen glasögon i stället och läs texten igen, som om den vore en forskningsrapport, skriven under andra förutsättningar än våra.

  Annika, jag ber om ursäkt att det blev så mycket ”religion” av mitt inlägg, men jag kände att jag hade lite alternativ kunskap att komma med, hoppas det är OK.

 10. 10
  Georg W säger

  Jag är agnostiker och har ägnat större delen av mitt liv för att hitta Gud. Jag kan bara dra samma slutsats Nietzsche ( tack gode gud för att det finns rättstavningsprogram). Människan har dödat Gud!

  Men en underlig grej är att när jag som bor på ett berg och det har snöat. Så vet jag att det inte går att åka bil uppför backen till mitt hus. Men om jag ber Gud hjälpa mig så kommer jag alltid upp. Därför gör jag alltid det om jag ser problem framför mig.

  Det jag funderar på är de gamla Indiska och Kinesiska urkunderna. Upanishaderna t.ex. Kan de ha haft ett skriftspråk i Indien 3000 år f.K.? Mitt minne från ungdomen när jag läste dessa skrifter var att jag baxnade för deras kosmologiska beskrivning. Jag är mycket osäker när jag säger att deras beskrivningar av Universum är dagens landvinningar i spetsforskningen inom astrofysiken. Förmodligen har jag fel men mitt intryck är att dessa eremiter som skrev Upanishaderna, visste allt om universum.
  Däremot är det min uppfattning idag att de hade fullständigt fel när det gäller matfilosofi, även om det är världens godaste mat, den Indiska.

  Äpplet är ett typexempel på hur makten genom tiderna anpassat religionen/Bibeln till folket.

  Men den viktigaste faktorn missas alltid vid dessa diskussioner. Det är att människor vid Jesu tid hade en religion som är förbjudet att prata om: Astrologi. De såg skeendet ur ett Astrologisk perspektiv. Gör man det faller alla bitar på plats. Jesus är ju Fiskarnas tidsålders symboliska startperson. Hela nya testamentet kryllar av symbolik för fisk, bröd och brödodling. Vi kan inte se symboliken för de orter och namn som beskrivs är främmande för oss. Betlehem t. ex. ska betyda brödbageri, eller något liknande. Bibeln ger människor rätten att exploatera vår jord, odla upp den och tömma haven på fisk.

  Vattumanens frälsare heter något så fantastiskt som Allan Savory.

  Gud ske lov, Fiskarnas tidsålder är förbi och vi som finns här på tråden har klivit in i Vattumannens tidsålder. Den tid då Homo Sapiens ska bli Människa och leva i samklang med naturen. Omkring 2050-60 (enl. Astrologin) nån gång så kommer det arbete vi gör här nu att fulländas. Efter vansinnigt många riktiga skitår, där människan ibland önskar att hon dog. Då får vi alla leva i ett paradis här på Jorden. Så håll ut, stay alive och se den nya tiden födas.

 11. 11
  Professor Göran säger

  @ Vox Humanae:

  Jag tror inte man ska blanda ihop krönikor och vetenskapliga arbeten. En krönika är en krönika som förstås ska mana till reflexion! Jag har själv svårt att se religiösa texter som bibeln och Hesiodos verk som vetenskapliga avhandlingar. Däremot är de ju intressanta texter för vetenskapliga studier i kontextuella sammanhang och som påpekats framför allt i sociologisk mening.

  När det gäller uppkomsten av våra skapelseberättelser så skulle jag framför allt vilja rekommendera Charles H. Kahns doktorsavhandling ”ANAXIMANDER AND THE ORIGINS OF GREEK COSMOLOGY” som skildrar den tid då det rent teokratiska och österländska inflytandet bröts mot ett mer naturfilosofiskt betraktelsesätt och som markerar inträdandet av det jag själv skulle vilja kalla vetenskap i vår civilisation. Karl Popper, den store vetenskapsfilosofen, har också skrivit en verklig pärla som berör denna period; ”The World of Parmenides” som är ett rent under av insikt och som jag bara verkligen vill rekommendera för de som är seriösa i sitt intresse för dessa frågor.

 12. 12
  Nyckelpigan säger

  Nota bene; ”äpple” = ”alma” på ungerska (finsk-ugrisk spåkstam) medan ”alma” = ”själ” på portugisiska. Vad var det Adams hustru fick av ormen? Ett äpple eller en själ (ie en fri tanke, som hon generöst delade med sig till den tröge Adam)? MVH

 13. 13
  Håkan säger

  Kan det vara så att bibeln är skriven av män för män och inte av Gud för människorna?

 14. 14

  Nog för att det borde vara en beskrivning av människans förändrade villkor som bonde, jämfört med det fria jägar- och samlarlivet.
  Allt annat är nog övertolkningar.
  Likaväl som Noaks öden faktiskt kan ha verklig bakgrund…
  Och som fimbulvintern i den nordiska mytologien…
  Osv…

  Dock var kanske inte den tidens odlade växter så kolhydratrika som idag.
  Vi har ju speciellt de senaste hundra åren jobbat med att öka energihalten i skördarna och det har minskat på allt mer väsentligt som mineraler och vitaminer i allt inom lantbruket.
  Då vi betalat för volym!
  Hur ändra på sådant?
  Ordna sin egen mat!

  En egen mjölkko som ger 8-12 liter om dagen på sommaren och inget på vintern.. T.ex…
  Göra egen ost, smör medmera…
  En mjölk med mycket CLA och omega tre…
  Om kon får beta enbart annars blir det enligt devisen, man bli vad man äter…
  Men köpa sådana produkter vill nog ingen ty det blir andra priser än dagens…

 15. 15

  ”Vi ser här också igen hur kolhydraterna skapar ett patriarkat där kvinnan på alla sätt förminskas och demoniseras. Det är faktiskt ingen måtta på de olyckor som kolhydraterna ställer till med.”

  Jo…

 16. 16
  Kattmoster säger

  @ 9 Vox Humanae:
  Intressant inlägg!

 17. 17
  Steffen säger

  Professor Göran: Ateister ska inte tolka Bibeln, såvida inte de gör det fördomsfritt – och det gör ateister sällan (även om undantag finns).

  Vi som har studerat Bibeln noga och som har en gnutta förnuftigt resonemang tror tx inte på evolutionen – denna teori som aldrig har bevisats vetenskapligt, och som heller aldrig kommer att bli det. Det kräver stor tro att sätta lit till denna teori. Jag medger, att det också kräver tro att tro på en Skapare, en Gud, men att tro att allt komplicerat kring oss har kommit till genom en blind slump, kräver betydligt större tro än att tro på att en intelligent, allsmäktig person står bakom allt. Men var och en får ju tro på det han vill. Bibelns Gud ger faktiskt människor just den friheten.

  Om man tror på bibelns berättelse och den mycket detaljerade kronologi vi ser i den, så ser vi, att Adam skapades 4026 evt. och han fick som föda ”alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frukt som har frö.” (1 Moseboken 1:29, Svenska folkbibeln). Först efter syndafloden (2370 evt.) fick de överlevande veta: ”Allt som rör sig och har liv skall ni ha till föda. Så som jag har gett er de gröna örterna ger jag er NU allt detta.” (1 Moseboken 9:3,4). Så människan är alltså skapat för att äta grönsaker, först drygt ett och ett halvt årtusende senare medgav Gud människor rätten att äta kött. Sant var Abel boskapsherde, men man kan ju faktisk ha djurhushåll för annat än att äta köttet. Ska väl bara nämna ull och skinn…?

  Och nej – Gud drog inte kvinnan i smutsen efter syndafallet. Guds ord ”Till din man skall din lust vara, och han skall råda över dig” var inte en BEFALLNING till mannen, men bara ett torrt konstaterande av, hur mannen skulle missbruka sin makt över kvinnan, nu då han blivit ofullkomlig och hade fjärmat sig från sin kärleksfulla Gud och hans vägledning. I de kristna skrifterna är det riktigt, att mannen framställs som den som har den översta myndigheten i familjen (och församlingen), men är det så konstigt? Man skulle kunna likna äktenskapet vid en båt. Hur många kaptener finns det på en båt? Ja, just det: en! Men om inte kaptenen samarbetade med resten av personalen på båten skulle det nog inte gå så bra. Men någon måste vara den som slutligen tar beslutet, även när meningarna går isär – kaptenen! Ungefär så är det tänkt med mannen som ”kvinnans huvud”. Mannen får i Bibeln befallningen att älska sin hustru SOM SIG SJÄLV – det finns inget utrymme för tyranniskt ledarskap, som man tyvärr ofta ser i dag – också bland människor som kallar sig kristna, men i deras handlingar visar att de inte är det.

  Även om jag inte tror på snacket om vad vi är ”designat” för att äta (läs kött, genom evolutionen), så anser jag dock att LCHF är ett bra sätt att äta, speciellt om man tillåter sig (inte alltför kolhydratstinna) grönsaker. Inte minst därför att det utgår från naturlig mat, gjort från grunden. Det kan aldrig vara fel.

 18. 18
  Bustas säger

  Steffen, Du skriver:
  :
  ”Vi som har studerat Bibeln noga och som har en gnutta förnuftigt resonemang tror tx inte på evolutionen – denna teori som aldrig har bevisats vetenskapligt, och som heller aldrig kommer att bli det”.

  Du gör dig till talesman för alla bibelbelästa (som är en gnutta förnuftiga) tydligen. Känner flera Bilbelbelästa som tar till sig evulotionen fullt ut och som är mycket förnuftiga. Varför skulle inte evolutionen kunna vara ett ”Guds verk” i dina ögon?

 19. 19
  yvonnel säger

  Det är mycket man kan tacka LCHF för – denna krönika tex. med alla dessa härliga inlägg från er fantastiska medmänniskor. Jag hade nog aldrig orkat leta efter er en och en.

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Steffen:

  Intressant kommentar!

  Det påminner mig om anklagelserna mot Gallileo. Det brott man man anklagade och dömde honom för var att han blandat sig i tolkningarna av Den Heliga Skrift. Jag antar att du också anser att jorden är världsalltets centrum och att solen därför cirklar kring jorden och inte tvärtom som vi ateister anser.

  Min hustrus morfar som var en seriöst religiös man ansåg med hänsvisning till Bibeln dessutom att jorden är platt. Jag har själv inte hitta det stället i Bibeln men du kanske vet var någonstans detta står att finna .

  För övrigt anser jag själv med Xenophanes att all kunskap endast är en ”Flätad väv av gissningar”. Min tro är följakligen att doktriner inte kan vara ”sanna” utom i rent syllogistisk mening; oberoende om de är religiösa eller vetenskapliga.

  🙂

 21. 21

  @Göran
  Det är klart att Jorden är platt…
  Åtminstone så långt jag kan se.
  Och det är det som gäller.
  Åtminstone för mig, eller….

 22. 22
  Kattmoster säger

  Thomas Skrev:

  @Göran
  Det är klart att Jorden är platt…
  Åtminstone så långt jag kan se.
  Och det är det som gäller.
  Åtminstone för mig, eller….

  Lite typ som vi LCHF:are menar. Vi följer inte kartan utan terrängen… 😉

 23. 23
  Georg W säger

  Det jag inte kan fatta med kristna troende är, hur de idag kan hylla en etnisk folkrensning i Jeriko av Joshua på ett påstått uppdrag från Gud. Och fortfarande 2013 tro att det var ett hjältedåd. Det handlade om att utöka sina territorier.

  Tänk om nån galning skulle få för sig att Stockholmarna är syndiga varelser och lura i folk att Gud hade sagt det till honom och att det var deras uppgift att utrota dem allesammans män, kvinnor, barn och gamla.

  Finns det någon gräns för hur otäcka dessa ord är. Kristen tro kan vara farligt. Det är oerhört viktigt att vi tar med oss de kristna troende in i den nya världsåldern och förklarar för dem att utan episk vetenskap, trots stora brister. Behöver erkännas, som den enda vägen att bevisa eller motbevisa Guds/Skaparens existens. Annars är risken stor att alla blir kristna barbarer förr eller senare, som i Afrika idag.

  Det finns en del bitar i Bibeln som jag inte kan avsvära mig ifrån.
  1. Du skall icke hugga ner ett träd och skapa en avgudabild att dyrka. Bibeln var ett träd som blev nedhugget och formades till något som miljarder människor dyrkar som ställföreträdande Gud.
  2. Du kan förneka Jesus, du kan till och med förneka Gud. Men förnekar du den heliga Ande är du evigt förlorad. Jag ska inte göra det, aldrig. Finns det något globalt kollektivt medvetande? Var glödlampan en mans verk? Heliga Ande finns annars har någon planterat in trojaner i våra hjärnor.
  3. 25% av mig är Jude. Den viktigaste fjärdedelen i min personlighet. Därför kan jag läsa min släkthistoria i bibeln. Hur spännande som helst.

 24. 24

  Hmm..
  Jag säger som jag sa till ett par Jehovas vittnen som kom hem en gång…
  ”Jag brukar inte missionera, men om man skall gå vilse i Bibeln så måste man inse att gamla testamenet är den bakgrund som gällde på Jesu tid. Det som Jesu upplyste om var det nya, som ändå måste kallas kristendomen.
  Och vad var det?
  Vi har ända sedan bibeln översattes till lokalspråken fullständigt gått vilse i texten…
  Innan dess var folk nog betydligt klokare, ty man tog hela konceptet som en livsstil och rotade inte i detaljer.”….

  Ungefär som med maten…
  Allt jävla räknande med kalorier hit och dit…
  Se över den totala livsstilen…
  Ta bort söta matvaror.
  Köp vettigt fett…
  Skaffa en frys och inhandla höstslaktade utegångsdjur, lamm eller nöt, så får man ett välbalanserat fett på köpet.
  Skaffa frukten när det är säsong…
  Fasta gärna litet då och då…
  Osv…

 25. 25
  Georg W säger

  RÄTTELSE:
  Som det som sker i Afrika med ”Herrens Arme”. Där de rusar in i byarna och hugger allt de ser i Guds namn.

  Det blev helt fel i min text ovan fick jag se nu 🙂

 26. 26

  Väldigt vilken fart det blev i kommentarsfältet avseende det här med om religioner är bra, eller ej alls bra för människan.

  Det är fritt fram för vem som att tro vad som – vad mig anbelangar – men som uppfödd i ett starkt pingstreligiöst hem – och enär jag släpade på det oket i mååånga år – så ser jag mig numera som att jag har ”vuxit ifrån” religioner och även s k nyandlighet.

  Tack gode ”vad det nu är” för det ❗

 27. 27
  Helena Hesselmark säger

  #10
  Georg W
  ΙΧΘΥΣ (fisk) är en akronym för det grekiska ”Jesus, Kristus, Guds son, Frälsare”.
  Under de romerska förföljerserna var fisken ett hemligt tecken mellan de kristna.

  Bethlehem betyder i sin hebreiska form ”brödets hem”, men kan också i sin arabiska form betyda ”köttets hem”.

  #20
  Jordens form?

  Jesaja kapitel 40
  21 Förstår ni inte, hör ni inte?
  Har det inte sagts er från begynnelsen,
  har ni inte vetat det sedan jordens grund blev lagd?

  22 Han tronar ovan jordens rund,
  de som bor på den är som myror.
  Han breder ut himlen som en duk,
  spänner upp den som ett tält att bo i.

  I bibelhebreiska kan ordet för “cirkel” (חוג) också betyda rund eller sfär. I den svenska översättning i Bibel 2000 används ordet ”rund”.

  Ingenstans i Bibeln står det att jorden är platt.

  mvh
  Helena Hesselmark
  teolog m.m

 28. 28
  Tombola säger

  Josef Boberg Skrev:

  Väldigt vilken fart det blev i kommentarsfältet avseende det här med om religioner är bra, eller ej alls bra för människan.

  Det är fritt fram för vem som att tro vad som – vad mig anbelangar – men som uppfödd i ett starkt pingstreligiöst hem – och enär jag släpade på det oket i mååånga år – så ser jag mig numera som att jag har ”vuxit ifrån” religioner och även s k nyandlighet.

  Tack gode ”vad det nu är” för det

  Det vet du väl att LCHF är en religiös sekt,,,,

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ Helena Hesselmark:

  Skönt att höra!

  Ett tag trodde jag att jag hade slarvat med min läsning av min kära gamla Bibel.

  Jag tror att du skulle uppskatta både Karl Popper och Charles Kahn med tanke på dina färdigheter i grekiska. Speciellt Kahn är skarp när det gäller att förklara hur betydelsen av specifika kosmogoniska begrepp skiftade under tiden under de århundraden från 1000 år före vår tidräkning till runt 500 då skriftspråket etablerades i Grekland.

 30. 30
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Jag tror du här rätt!

 31. 31
  Anders S säger

  Det är inte bara skrifterna som ger kunskap. I dagens Aktuellt kl 21 26:45 in i programmet visades när man röntgade en gammal präst. ”Andas in” ”Håll andan” ”Fortsätt andas”….

 32. 32
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag har en text av Fader Vår, som jag tycker visar att väldigt mycket i bibeln kan ha översatts felaktigt (på grund av okunskap eller medvetet?). Jag vill inte ta risken att översätta felaktigt så det får bli den engelska översättnngen från Arameic.
  The Lord’s Prayer – The Aramaic Prayer of Jesus is the original Lord’s Prayer as given by Jesus in the Aramaic language. (Original transliteration from the Syriac-Aramaic version of the Peshitta by Neil Douglas-Klotz.)

  O Birther! Father-Mother of the cosmos, you create all that moves in light.
  Focus your light within us–make it useful as the rays of a beacon show the way.
  Create your reign of unity now–through our fiery hearts and willing hands.
  Your one desire then acts with ours, as in all light, so in all forms.
  Grant what we need each day in bread and insight.
  Loose the cords of mistakes binding us, as we release the strands we hold of others’ guilt.
  Don’t let surface things delude us.
  But free us from what holds us back.
  From you is born all ruling will, the power and the life to do, the song that beautifies all, from age to age it renews.
  Truly–power to these statements–may they be the source from which all our actions grow.
  Sealed in trust and faith.

  Jag (som inte är religiös i ’vanlig’ bemärkelse) föredrar den här texten jämfört med den ’nyare’ (som jag tycker ’manipulerade’) versionen.
  Att t ex ’-Mother’ (rad 1) och ’insight’ (rad 4) osv inte längre finns med, förändrar ju verkligen innebörden och att texten förenklats, som skett rätt igenom hela bönen, har gjort att den inte längre har samma innebörd i min mening.

  Om någon vill ha en kopia av bönen Arameic/English (includerande ursrprungsspråket) går det bra att kontakta mig på maynesun@gmail.com — Jag har också en Hebrew/English kopia av bönen.

  Bästa hälsningar, Mayne

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa