Sämre sperma av mättat fett?

Expressen: Sämre spermakvalitet av mycket mättat fett. De har alltså sett att spermakvaliteten blev sämre hos de som åt mättat än hos de som åt omättat fett.
Det är något som inte stämmer i detta. För hundra år sen hade folket i Sverige inget annat matfett än animaliskt att tillgå, utan rekommendationer om restriktivitet. Barnalstringen var då generellt god, förutsatt att man hade mat till alla barnen.

Vad kan då vara felkällan i studien? Hade de lagt samman smör och margarin i mättat fett-gruppen? Det är mycket möjligt att margarin är toxiskt för spermierna.

Den ovärderliga Zoë Harcombe har skrivit ett inlägg om studien.

Detta är ännu en av alla epidemiologiska sambandsstudier som man med statistisk akrobatik kan få att visa det resultat man önskar.

 

Comments

 1. 1
  Majoren säger

  Jag sätter pengar på att de i studien som åt mycket mättat fett samtidigt är storkonsumenter av socker, mjölprodukter, margarin, skräpmat friterad i solrosolja samt är överviktiga och röker och motionerar i ringa omfattning.

 2. 2
  Ann Kristin säger

  Man kan ju också undra om de hade tajta byxor, hade flamskyddade gardiner mm i hemmet…jag börjar tappa tilliten till forskning fullständigt. Jag tror (!!) att om man skippar industriprocessad mat av låg kvalitet, lagar mat från grunden av bra råvaror, rör på sig en halvtimme om dagen och har lite kul med sina spermier så fixar vi nog problemet.

 3. 3
  Rickard säger

  De som åt mycket mättat fett rökte också mer, drack mer alkohol, var äldre samt fick i sig fler kalorier. Dessa personer åt också mer enkelomättat och fleromättat fett än de övriga.

  Källa: https://www.zoeharcombe.com/2013/01/high-intake-of-saturated-fat-sperm-quality-in-danish-men/

 4. 4
  Helge Andersson säger

  Studien säger ingenting, inte ens något om fett. Vad konsumerade de i övrigt t.ex.

  Allt runt mat i huvudmedia hanteras mer eller mindre oseriöst, och tyvärr gäller detsamma infon från livsmedelsverket.

 5. 5
  Tombola säger

  ”Jag hade inte trott att fettintaget skulle betyda så mycket. Om det bara är fettet eller hela den livsstil som är förbunden med mättade fettsyror, till exempel ett stillasittande liv, vet vi ännu inte.”

  Och vilken typ av grabbar var det här – typen som sitter på hamburgeriet med kepsen bakochfram drickandes 3 – 4 liter CocaCola om dygnet?

  Ännu en studie av typen ett ”prov utan” värde där man inte har haft någon som helst koll på viktiga parametrar som motion och annat – det enda vettiga i den artikeln är väl att vi äter för lite vildfångad fisk – den enda kosten som fortfarande har en hel del näring i sig till skillnad från spannmålsuppfött kött.

 6. 6
  Majoren säger

  @ Rickard:
  Klockrent Rickard!

 7. 7

  Det var före 1940-tal i Finland. Mina farmor hade 16 barn och mormor 14. På den tiden visste man ingenting om margariner, snabbmat eller lättprodukter.

 8. 8

  Jag måste fråga Annika var i vår naturliga föda i Skandinavien man finner riktigt höga halter av mättat fett. Smör har en bra balans av fettsyror och har mer än 50% mättat fett, men balansen varierar över året och är sämre (högre andel omättat fett) under vinterhalvåret, har jag fått till livs. Den viltfångade laxen, som var vardagsmat i områdena runt våra outbyggda floder, har höga halter omega3. Sillen, som också stod för en bra bit av proteinintaget likaså. Inte ens den feta grisen har enbart mättat fett.

 9. 9

  @ Seka:
  Och man visste inget om barnbegränsningsmetoder, började bygga familj i unga år, när kvinnans fertilitet är som bäst. Det finns så många sociala faktorer inblandade att det inte går att dra några välgrundade slutsatser.

 10. 10
  Kattmoster säger

  Alla dessa studier är meningslösa så länge man inte tar hänsyn till kolhydratintaget. Som tur är kan vi göra egna studier – på oss själva. Då ser vi snabbt vad boven är.

 11. 11

  Den enda kommentaren till Expressen-artikeln är: ” ModerTheresa – Sådärja. Med LCHF-trenden har vi snart stävjat befolkningsexplosionen…”

  1. Det finns INGEN befolkningsexplosion = det har alltid varit och är ett hjärnspöke – som makthavarna inplanterat i hjärnan på oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – för att själva kunna tjäna multum med pengar på.

  Detta därför att för jorden Terra kan ”lätt som en plätt” försörja ca 60 miljarder människor enligt all känd fri forskning på den saken – och Wi är ju än så länge BARA ca 6-7 miljarder.

  Den åkermark som finns idag – räcker mer än väl till för att föda – för att ej säga göda ca 12 miljarder människor på.

  Den mat som t ex USA slänger i sina soptummor – skulle mer än väl räcka till för att ”över en natt” utplåna att ca 1/3-del av jordens befolkning lider av direkt svält (t ex ett barn AVLIDER var 5-e sekund p g a helt onödig svält) och/eller av undernäringsrelaterade sjukdomar.

  2. Att LCHF-kosten skulle leda till sämre fertilitet – p g a sämre spermier – är nog noja ifrån början till slut – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

 12. 12
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Och alla kemikalier i kost och miljö då? De har säkert en hel del att stå till svars för – inte bara beträfffande spermakvalitet. Jag litar inte på ’vetenskapliga studier’ längre, eftersom de verkar enbart påvisa det enkelspåriga resultat som studierna gick ut på att finna från början!

 13. 13
  Alexander säger

  Att korrelation inte är något bevis för ett orsakssamband borde alla få lära sig tidigt i skolan. Starka korrelationer kan dock användas som utgångspunkt för vidare studier.

 14. 14
  Georg W säger

  Nu har jag inte läst artikeln och varför skulle jag kasta bort tid med det? Men man frågar sig vem som har intresse av att finansiera en sådan här studie. Hoppas verkligen att det inte är skattebetalarna.

  Jag frågar mig också om det är möjligt för en sjuk spermie att befrukta ägget? Det är ju tveksamt.
  Blivande mammor som vi stoppat fulla med godis och besprutad frukt har vi anledning att vara oroliga för. Den stora frågan är om dagens småflickor kommer att kunna föda friska barn i framtiden? Skulle inte tro det, de har och får för mycket gifter i sig.

  Förbjud föda med giftrester!

 15. 15

  Konstigt doktorn? Åt personerna i undersökningen bara fett? Andades de inte in bilavgaser? Drack de inte klorerat vatten? Vad levde de av?!!!!!

 16. 16
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ja, det var bortkastad tid att läsa artikeln! Verkligen svagt att inte ha en länk till studien ifråga!

 17. 17

  Det du skriver verkar logiskt Annika. Att de har räknat i även margarin bland mättat fett i studien. Barnalstringen under tidigt 1900-tal och därföre talar ju sitt tydliga språk.

 18. 18

  Georg W Skrev:

  Förbjud föda med giftrester !

  Jo… – Georg – lätt sagt men hart när OMÖJLIGT svårt att få till stånd – därför att maffian som producerar och tjänar multum med pengar på faenstyget – har som princip ”oändligt” med ekonomiska resurser – för att med ”mördande reklam” sälja sin skit = tjäna än mera pengar.

  Det är ju MYCKET enklare att SJÄLV utesluta ALLT som Wi vet att det är gifter i = som t ex innehåller mjöl (= kolhydrater), socker och industriellt producerad citronsyra osv.

  ”Lätt som en plätt” för den läskunnige ! – eller ❓

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa