Fibromyalgins gåta

Aftonbladet: Folksjukdomens gåta nära lösas.
Fibromyalgi kännetecknas tydligen av en inflammation i centrala nervstystemet.
Att fibromyalgi har med inflammation att göra har varit klart för mig hela tiden. Själv upplevde jag ändå att inflammationen fanns ute i kroppen, i rörelseapparaten, inte i centrala nervsystemet.
Jag och många andra personer med fibromyalgi har blivit bättre eller helt bra efter övergång till LCHF-kost.
Forskarna som har gjort studien tycks dock inte intressera sig för kostfaktorer, utan de är som vanligt ute efter att hitta ett läkemedel som kan lindra sjukdomen. Kanske tänker de att de ska få en bit av farmakaindustrins vinster när den nya fibromyalgimedicinen drar in pengar.

Ann Fernholm skriver också om fibromyalgi.

 

Comments

 1. 1

  Hej Annika!
  Det här med ledvärk/ledinflammation. Min mamma har någon typ av vandrande värk. Doktorerna hittar inget fel. Ibland svullnar fingrar upp och hon får jätteont. Ibland kan det vara axlar, handleder, fötter, knän… De svullnar upp och hon har väldigt ont. Sen går det över och hon får värk i någon annan led. Hon är 48. Har haft detta i ungefär ett år.
  Hon har varit hos doktorn och det är inte borrelia och inget konstigt med ”sänkan”.
  Tror du att LCHF kan hjälpa henne? Försöker hitta information om ledvärk men det är svårt.
  Vad är fibromyalgi? Kan det vara detta?
  Vet inte om hon har/är i klimakteriet.

 2. 2
  Ann Kristin säger

  @ anna:
  Jag skulle föreslå att du/ni läser Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod” som på ett tydligt sätt beskriver hur värk uppstår. Naturligtvis kommer din mor att bli bättre om hon avstår från mjöl oh socker. Då föreslår jag Annikas egna böcker. Jag läste hennes nybörjarbok, som fick mig att komma igång.

 3. 3

  Då jag jobbat med vatten, dricksvatten under senare år så har jag funnit att järnhaltigt vatten, över rekommenderad nivå ger problem för kvinnor efter fertil ålder.
  Man får fibromyalgi.

  Män har naturligtvis samma problem men blir ”tillvanda ” då deras Fe-omsättning är mycket mindre…

 4. 4

  The relation between vitamin D deficiency and fibromyalgia syndrome in women. 42 women showed a significant improvement when their blood level of 25(OH) D became>or=30 ng/mL, this improvement became more significant when their blood level of 25(OH) D exceeded 50 ng/ mL

  How Vitamin D Inhibits Inflammation The highest levels of inflammatory inhibition occurred at 50 ng/ml.

 5. 5
  tombola säger
 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 anna:
  Din mor har inflammation i kroppen. Alla med inflammation har stor chans att blir förbättrade med inflammationshämmande LCHF-kost.

 7. 7

  Jag lider av fibromyalgi, hade svår IBS och kraftig halsbränna i många år. För 2-3 år sedan lade jag om min kost helt för att inget annat hjälpte. Jag besökte läkare efter läkare, men inget blev bättre då de inte visste vad de skulle göra, ibland blev det bara värre. Jag ville inte äta massa mediciner, då jag mer tror på att man kan äta sig frisk. För allt du och din mage behöver, finns i kosten. Men det gäller också att finna just sin egen kost. Jag började med lchf, men hade svårt för så mycket fett och gjorde om kosten till min egna. Med att ta mindre fett, varierade med kokosfett, smör och olivolja. Ökade intaget av grönsaker, inget mjöl, socker och mjölk. Istället för mjölk i kaffet dricker jag grädde, men kanske bara 2-3 msk i kaffet och heller istället i vatten. Varje dag dricker jag en smoothie till frukost och kan inte vara utan. Exempel på en bra, god och nyttig smoothie använder jag: banan, hallon, blåbär, havrekli, ägg, baby spenat och vatten. Här varierar jag mig så att det inte blir samma. Men spenaten och havrekli har jag alltid i då det är rikt med antioxidanter, mineraler och vitaminer och du får en bra start på dagen.

  Besök min hemsida för mer recept och läs mer om hälsa: https://karlzons.wordpress.com/ Jag var nyligen med i Expressen för en intervju om Halsbränna som försvann av att äta rätt kost.

  Min fibromyalgi är inte helt borta, men den är mycket bättre. Mindre värk och piggare är jag. IBS har jag inga symtom av alls längre och heller ingen halsbränna. Men slarvar jag med kosten, vilket händer kan ja få halsbränna och oftast av samma sort: mjöl, socker mjölk och för mkt fibrer.

  Så ett tips till er! Försök lägg om kosten, det är en omställning och det blir en ny livsstil, men jag lovar er att det kommer att bli bättre.

  Varma hälsningar L. Karlzon

 8. 8
  Konsument säger

  Linda Karlzon Skrev:

  Jag började med lchf, men hade svårt för så mycket fett och gjorde om kosten till min egna. Med att ta mindre fett, varierade med kokosfett, smör och olivolja. Ökade intaget av grönsaker, inget mjöl, socker och mjölk. Istället för mjölk i kaffet dricker jag grädde, men kanske bara 2-3 msk i kaffet och heller istället i vatten.

  Det låter inte precis som ”din egen”

  – inget mjöl och socker, låter som LCHF
  – varierade med kokosfett, smör och olivolja, det är ju ganska typiskt LCHF
  – grädde i kaffet låter också som LCHF

 9. 9

  Lchq vill jag mer påstå. För när jag då började med lchf visste jag inte om att det fanns ett namn på ”min egna” kost. Men i vilket fall som helst så spelar det ingen roll: ät mindre lågkolhydrats kost och bra fetter etc. Man behöver inte överskrida fettintagen. Vilket jag inte klarade av och bättre är jag 😉

 10. 10
  Tombola säger

  Linda Karlzon Skrev:

  Lchq vill jag mer påstå. För när jag då började med lchf visste jag inte om att det fanns ett namn på ”min egna” kost. Men i vilket fall som helst så spelar det ingen roll: ät mindre lågkolhydrats kost och bra fetter etc. Man behöver inte överskrida fettintagen. Vilket jag inte klarade av och bättre är jag

  Gör du det som passar dig bäst utan att bekymmra dig om att passa in i något fack.

  Det är inte nödvändigtvis vad du äter som gör dig frisk utan lika mycket vad du INTE äter,,,

  Det finns andra dieter än LCHF som gör folk friska men gemensamt för alla är att de undviker vete & socker samt håller sig till bra kolhydrater!

 11. 11
  Konsument säger

  Linda Karlzon Skrev:

  Men i vilket fall som helst så spelar det ingen roll: ät mindre lågkolhydrats kost och bra fetter etc

  Den här bloggen handlar inte om Lchq!

 12. 12
  Ann Kristin säger

  @ Linda Karlzon:
  Grattis Linda! Jag undrar ibland, när jag läser om folk som har provat lchf och säger att det ”är svårt att äta så mycket fett”, hur mycket fett man tror att behöver äta?

  En vanlig dag äter jag följande (lite förenklat):
  200 g köttfärs
  3 ägg
  40 g smör
  50 g kokosfett
  400 g spenat
  300 g paprika

  Jag börjar med kaffe med 3 msk kokosfett och 2 msk smör, som jag även dricker på eftermiddagen. Brunchen vid elva blir äggröra med smör och paprika. Middagen vid sex-sju blir köttfärsbiffar, stekta i smör, samt spenat och paprika. Jag undviker mjölkprotein, men ibland dricker jag roibooste med lite mjölk på kvällen. Detta ger mig ca 1500 kcal, 18 % protein, 76 % fett och 4 % kolhydrater.

  Det florerar en massa märkliga idéer om lchf, men ”massor av fett” har jag aldrig ätit. Kokosfett är nyttigt, det äter jag som medicin. Andelen fett hjälper mig att hålla igång fettmotorn, så att jag går ner i vikt. Ibland gör jag majonnäs av rapsolja till fisk, ibland grönsallad med dressing på olivolja, men i huvudsak är det kokosfett och smör.

  Folk som äter ”normal” kost får i sig betydligt mycket sämre mat, av sämre kvalitet. Jag äter bara ekologiskt, köper kött från en gårdsbutik i närheten. Jag varierar mellan kvalitetskött av lamm, nöt, fläsk och hjort (även lever), äter hållbart vildfångad fisk av torsk och makrill, samt många ägg. Ibland äter jag hallon och lite blåbär, samt mörk choklad.

  Vi har en märklig debatt om att den mat vi har ätit i årtusenden skulle vara farlig, nämligen fett kött, fisk och ägg, samt det vi hittar i skogen, (gröna blad, bär och svamp). I princip äter jag nu som en jägare/samlare. Kokospalmen hör ju inte hemma här, men har fött mängder av människor där den växer.

  Jag vet vad folk lägger i sin korg i affären, och inte är det mycket grönt, som jag. I alla industriprocessade produkter finns det åtskilligt gömt fett, särskilt charkvaror. Dessutom plussar man på med sockrat bröd (allt bröd innehåller tillsatt socker). För att inte tala om läsk och allt man måste unna sig.

  Jag förstår ju att du inte äter så, men jag vill måla en bredare bild av vad folk faktiskt äter – och sedan blir lchf utmålad som livsfarlig kost. Jag tror också att det du äter är vanlig lchf, men att den vulgärpropaganda som florerar får många att tro att det handlar om att dränka bacon i grädde. Det finns säkert de som gör det, men då är man inte påläst. Nu fungerar det ju så att vissa kan äta hur mycket kalorier som helst till en början, de frossar i kryddsmör och skippar allt grönt (mest män), men det brukar avta och man hamnar på en normalare mängd kalorier, runt 1500-2500, beroende på hur mycket man tränar. Med fettdrift blir man nämligen MÄTT på ett oerhört trivsamt sätt, nämligen varken vrålhungrig eller proppmätt. Jag får påminna mig själv om att äta ibland, känner efter om jag är hungrig (inte det vrålskrik som uppstod i magen förr, utan en mera stilla känsla av att det börjar finnas plats för mat).

  Jag har läst på, främst Annikas första bok, Skaldeman och andra, och hittat en fin balans numera. Jag försöker nu att sprida ljus över lchf, motverka fördomar och missuppfattningar, så att fler kan bli friska(re) och mota diabetesvågen som söljer över planeten.

 13. 13
  Håkan säger

  Hej Annika

  Hur ser du på diagnosen polymyalgi?

 14. 14

  @ Tombola:

  Ja precis! Det jag vill förmedla är att äta sig frisk med hjälp av kosten som passar 🙂

 15. 15

  @ Konsument:
  Nej jag vet att det inte handla om lchq och det var inte mitt syfte med det heller. Ät bara det som är bra för er och vad som gör er friska. Det är det viktigaste!

 16. 16

  Annika,

  Är det din erfarenhet att alla typer av inflammationer minskar med LCHF?
  Även t.ex. sköldkörtelinflammation?
  Kan det vara så att en inflammation kan trigga igång en annan?

 17. 17

  @ Ann Kristin:
  Hej Ann Kristin och tack för ditt svar.

  Du gör helt rätt med att sprida ljus över lchf. Då jag med försöker nå ut med att man kan äta sig frisk med hjälp av lchf, lchq gi o allt vad det nu heter. Allt handlar om att utesluta kolhydraterna och välja rätt fett.

 18. 18

  Fibromylagi kommer delvis av vit mjöl där gluten är boven. Gluten är ett nervgift läs boken ”Gluten och Mjölk Serien om De vita gifterna. Källan till mordena sjukdommarna av Michael Håkansson.
  Är själv Mjölkprotein och gluten intolerant och äter det jag kan äta.
  Det är inget fel på LCHF för dem som kan och tål ovanstående.
  Ha en bra dag Inger

 19. 19

  Jag har diskbråck i nacken, vad är orsaken till det? Kan det vara kolhydrater, bröd, fika och fettsnålt?

 20. 20
  Ann Kristin säger

  @ tina:
  Kolla i en spegel – du kanske har en yxa i nacken 😉

 21. 21
  Tombola säger

  @ 18 Inger Eriksson:

  Fibromyalgi eller läckande tarm – symtomen är ju ofta likartade, många kan nog ha glädje att läsa på här,,,

  https://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/02/vart-dagliga-gift-det-forradiska-vetet.html

  ”Skadorna av spannmålet och Glutenet samt skador av komjölk och mejeriprodukter visar sig allt längre ner i åldrarna, men läkarna vill hellre behandla biverkningarna eller ge tillskott än att utesluta det som verkligen skadar immunförsvaret, tarmen och näringsupptaget som uteblir genom den förstörda tarmen. Forskning pågår säger man..Vad kostar detta ? Folk blir sjukare och sjukare, miljarder i löner och till forskning som inte leder någon nämnvärd stans mer än till kryptiska utlåtanden.”

 22. 22

  Jag upprepar!

  Järnhaltigt dricksvatten skadar tarmen och ger dessa symptom.
  Installera filter och man får omedelbar effekt!

 23. 23
  Ann Kristin säger

  @ Thomas:
  Hur vet man om det är järnhaltigt, förutom labtester?

 24. 24

  @ Ann Kristin:
  Det enklaste är att hälla upp ett glas vatten..
  Låt rinna en stund så att det är klart kallt vatten som inte stått i ledningarna…
  Vattnet i glaset bör vara så klart som möjligt, alltså.
  Låt stå framme över natten och morgonen har eventuellt järn/Fe oxiderat, alltså rostat och då blir det en beläggning på glasets botten eller brungrumligt vatten…
  Det kan även bli åt ett grå-svart håll och då kan det finnas en del Mangan, vilket kan ge nervskador sikt.
  Järn/Fe påverkar tarmen och vid långvarig exponering ger en del diffusa problem, som t.ex fibromyalgi och tjocktarmscancer.
  Problemet är att man hittills missat detta då de som har undermåligt vatten är enskilda brunnar som ansvarar för det själva.
  Kommunalt vatten och även hyreshus med eget vatten är kommunalt kontrollerade.

 25. 25

  @ Annika Dahlqvist:
  tack för ditt svar! och allas input! 😀

 26. 26

  @ Thomas:

  @ Ann Kristin:

  Jag tycker att det enklaste sättet att kolla om vattnet är järnhaltigt är att, när man tömt kaffekannan på kaffe, hälla i ett par dl vatten och låta det stå kvar i kannan. Om vattnet förblir ljusbrunt efter ett tag, så är det OK. Övergår färgen till mer svart så är vattnet järnhaltigt. Givetvis kan man istället hälla lite kaffe i ett glas vatten.
  Detta lärde jag mig av vår rörmokare.

 27. 27
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag tror som andra här att Läckande Tarm/Leaky Gut är ett viktigt symptom, kanke det viktigaste att behandla beträffande inflammatoriska sjukdomar. Jag har funderat över orsaken (..möjligen flera) till läckande tarm, vilket varit ett av mina många symptom sedan unga år (fyllde 65 i jan).
  Jag började med Homeopatisk behandling i dec. 2011 och min homeopat (som också är läkare) ansåg att orsaken till min Leaky Gut (och eksem) var parasiter. Jag fick också behandling för rester av bl a besprutningsmedel, poliovaccin och virus. Han ansåg att besprutningsmedel varit den största anledningen till att jag utvecklat SLE. Det ligger kanske något i det, eftersom jag växte upp i en by på Österlen med lantbruk och grödor ’överallt’.

  Jag hade ny tid hos homeopaten, ungefär var 6e vecka, i cirka ett år. En viss förbättring skedde praktiskt taget omedelbart, redan efter 1a behandlingen. Jag blev stadigt bättre, så fortsatte förstås med homeopatin.
  De få gångerna försök till inflammation börjat ’sjuda’ i någon kroppsdel, har jag kunnat stävja det, inom en timma, med hjälp av nålar (jag är akupunktör), kålbandage och mycket vätska (filtrerat vtn).
  Jag hade tidigare blivit rekommenderad, av en allergi-specialist, att ta ’probiotics’ (vad heter det på svenska?) med varje måltid – men blev ännu mer svullen i magen av det, så slutade snart. Inte förrän jag hade fått homeopatisk behandling, kunde jag ta probiotics och även en daglig dos surkål till middagen utan att må dåligt.

  Jag tålde plötsligt också ost, grädde och ägg, som jag inte kunnat smälta på åratal. Smör och olivolja har jag alltid använt (..aldrig margariner eller annat ’sådant’!). Samtidigt gick jag över till ekologisk mat och efterhand har allting i hushållet bytts ut – allt från rengöringsmedel och blomjord till minsta lilla ört och krydda! 🙂
  Ja, på den vägen var det, när jag sedan plötsligt hittade hit. Jag är förstås en novis beträffande LCHF, som bara hållit på i ungefär 3 månader, men ju mer jag läser om mindre kolhydrater och bättre kvalitet på fett, desto riktigare känns det ..kanske skulle det stå ’viktigare’. Att inte SLV och sjukvården kan förstå detta!!

  Som det är nu, har jag inte ont vare sig i leder, senor, muskler eller inre organ. Jag uppskattar verkligen den här bloggen, med så många intressanta länkar och alla kommentarer mm. – så tack alla!

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Håkan:
  PolyMyalgia Reumatika, PMR, är en reumatisk inflammatorisk sjukdom som brukar behandlas med kortison. Självklart bör personer med denna sjukdom också äta en antiinflammatorisk LCHF-kost för bästa effekt på sjukdomen. Men jag kan inte lova att de slipper kortisonet i första taget. Kortisondosen ställer man in med hjälp av sänka och CRP.
  Vill du veta mera om sjukdomen kan du slå upp på Google.

 29. 29
  Ann Kristin säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  Jag är också glad över att äntligen bli lite friskare, och uppskattar de bloggar jag besöker. Ingenting är viktigare än hälsan, det förstår man när man inte längre har den. Jag har fått mer kunskap på så vis, och mandat att gå emot vissa läkare som gillar piller.

 30. 30

  @ tina #19:
  Jag tror absolut att diskarnas åldrandeprocess snabbas på av mycket kolhydrater, framförallt då från spannmål, samt av för lite mättat fett.

  Jag hade mycket ryggproblem innan jag la om kosten sommaren 2006.

 31. 31
  Kerstin säger

  Hej! Jag har fibromyalgi och collagen colit. Ska nu testa LCHf. Verkar vara en super diet eller mer ett sätt att leva. Min syster har ätit LCHF kost i c:a 1 år och hon är pigg som en duracell kanin å dessutom gått ner massor i vikt. Själv har jag haft dagliga diarrér i över 6 mån ätit kortison sedan januari utan nått vidare resultat. Problemet jag har är att jag inte äter fisk. Kan man klara sig ändå?
  När jag sagt till läkarna att jag känner mig inflammerad i hela kroppen, så har de bara tittat på mig som om jag hittar på å bara vill ha mer mediciner å sjukskrivning . De verkar inte förstå att jag vill bli frisk!!!

 32. 32

  @ 27 Mayne
  Tack själv – det är verkligen inspirerande att läsa om ”din resa”…

 33. 33

  @13 Håkan
  @28 Annika Dahlqvist

  Min mor (som inte lever längre) fick PMR för många år sedan (slutet 80-tal/början 90-talet?). Hon var då i 70-årsåldern. Läkaren sa att sjukdomen var ganska outforskad då. Min mor var själv helt säker på att sjukdomen bröt ut efter en influensaspruta. En väninnas man fick också PMR efter att ha tagit influensaspruta. Det var för bara några år sedan – kommer inte ihåg om det var Pandemrix…

  Annika – vet du om det finns dokumenterade samband??

 34. 34
  F d anhörig säger

  Det här med influensavaccin och biverkningar är ju sånt man funderar över.

  Av mina fem äldre släktingar så hade fyra av dem årligen vaccinerat sig mot den årliga säsongsinfluensan. Tre drabbades av stroke, hjärninfarkt resp. hjärnblödning, och en av en lindrigare hjärtinfarkt. Den femte som inte vaccinerade sig drabbades inte av någon av de nämnda.

 35. 35
  Ann Kristin säger

  @ Kerstin:
  Jag är ingen expert på något annat än mig själv, men att inte äta fisk måste väl fungera. Är du allergisk mot fisk? I så fall kanske du inte tål omega 3 från fisk, men då finns sälolja och krillolja (en räka). För du behöver omega 3, men det finns också i kött frän gräsbetande djur. Satsa på att äta kvalitetsmat, ekologiskt, närproducerat och djur som mår bra.

  Det finns en rad bra böcker att läsa, jag började med Annika Dahlqvists första bok, och har sedan sakta men säkert lärt mig mer om hur man kan må bättre. Liksom du har jag värk i leder och muskler. Fundera också över om du tar mediciner, och vilken effekt de har. Jag fick värk av statiner.

 36. 36

  @ F d anhörig:
  Det är omöjligt att knyta någon speciell riskfaktor till beskrivningen av Dina äldre släktingars problem. Om influensavaccin skulle vara boven, borde större delen av alla äldre svenskar vara drabbade, vilket inte är fallet. Alla dessa cardiovasculära problem har starka knytningar till inflammation i kärlen. Bedöm själv enligt denna lista:

  1, Ålder, stigande risk med högre ålder.
  2, Tobaksbruk, även passiv rökning
  3, Insulinresistens, med diabetes T2, som följd.
  4, Konsumtion av kolhydrater, särskilt snabba sådana. Kolla fenomenet paltcoma!
  5, Dryckesvanor med hög punktvis konsumtion av alkohol, fredagssupandet.

  3 och 4 brukar ge bukfetma.

  Om allt detta är OK kanske vaccineringen kan ha spelat roll, men jag tror inte den ger inflammation i kärlen.

 37. 37
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 29 Ann Kristin och 32 EvaLi
  Tack för kommentarer. Min nuvarande specialist accepterar att jag inte vill ta syntetiska mediciner. Sin åsikt behåller han för sig själv, vilket är skönt efter de många duster jag haft med andra läkare under åren. Han sköter mina sedvanliga blod etc -prover 2-3 ggr om året – håller koll på värden. Behandlingar och medicinering sköter jag själv. Det är svårt att stå på sig när man känner sig eländig men jag är envis av naturen ..tack o’ lov! Jag ser, på bloggen, att jag är långtifrån ensam om denna viktiga egenskap!! 😉
  Ja, det har varit en resa, en lång tuff resa, som trots allt blivit bättre med tiden ..och jag reser ännu.

 38. 38
  Anna Englund säger

  @ anna:
  Hej!
  Det du beskriver låter precis som det jag haft under många år.
  Jag fick förklaringen när jag fick diagnosen SLE. Den beter så där på vissa individer.
  Sjukdomen kan lätt konstaeras eller uteslutas vie ett blodprov där man kollar reumatiska faktorer och ANA. ANA är specifikt för SLE.
  Lycka till!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa