Fet mat och infektionsförsvar

Artikel på Doktorn.com: Fet mat kan försämra immunförsvaret. Det är doktoranden Louise Strandberg som har fått resultatet att möss som åt hög energiandel av maten i form av fett blev fetare och fick försämrat infektionsförsvar.

Jag vet inte om detta verkligen är sant för möss, men det stämmer inte på människor. Vi som äter LCHF blir slankare än med lågfett, samt får ett förbättrat infektionsförsvar. Det finns tusentals vittnesmål om detta.
Det vore lämpligt att göra kostforskning för människor – på människor – inte på möss. Möss har en helt annan metabolism än människor, och en annan artegen föda.
Doktoranden tycks utgå ifrån att man blir fetare på högre fettandel. Hon har tydligen varit för upptagen med sin forskning för att uppsnappa något av kostdebatten på senare år.

Erik Edlund meddelar i kommentar att avhandlingen är från 2009.

 

Comments

 1. 1

  Avhandlingen är från 2009 och har inte gjort några avtryck i debatten tidigare, har nog sina skäl.

  / Erik Edlund / MatFrisk Blogg

 2. 2
  Tombola säger

  Det första man ser när man klickar på länken är pommes frite,,,

  Inte undra på att imunförsvaret kollapsar?

  Är tveksam till de här mössstudierna – de är framavlade för att passa in på fettskräckens tid,,,,

  Så det blir samma låda som för den danska sperma-forskningen – ”prov utan värde”,,,,

 3. 3
  Majoren säger

  Då satsar jag igen: Sätter min keps på att mössen matades med någon omega 6-rik vegetabilisk olja, alternativt fick äta Becel-margarin.

 4. 4

  @majorn. Jag fick mig ett gott skratt, dagens första. Tack.

 5. 5
  Lars Bern säger

  Den ryske läkaren Nikolaj Anitschkow matade i början av 1900-talet växtätande kaniner med äggulor och kunde observera åderförfettning hos kaninerna. Av det drog han slutsatsen att även människor skulle drabbas av åderförfettning när de åt ägg. Experimentet var lika intelligent som att mata människor med gräs för att fastställa vad som skulle hända med kaniner om de matas med gräs. Resultatet blev trots det ovetenskapliga förfarandet, att kolesterol började betraktas som en riskfaktor för åderförfettning även hos äggätande människor.
  Detta är ett exempel på pseudovetenskap som jag berör i min artikel: https://www.newsmill.se/artikel/2013/03/16/pseudovetenskap-upph-jd-till-statsreligion

 6. 6

  ”Experimentet var lika intelligent som att mata människor med gräs för att fastställa vad som skulle hända med kaniner om de matas med gräs.”

  +1 för den Lars Bern!

  Mycket pengar slösas bort på meningslös forskning med rent skadliga effekter på samhället.

 7. 7
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ja, och som jag såg i bloggen igår, så sa’ redan Einstein: ”..if you know what you’re looking for, it ain’t research!..” 😉

 8. 8
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag äter LCHF (inte helt strikt ännu men nära nog) sedan i början av året och kan berätta att min man (som inte äter LCHF) har just tillfrisknat från en riktigt dålig flunsatyp sjukdom. Han var helt utslagen i över en vecka – medan jag inte blev sjuk alls. I vanliga fall, är jag väldigt infektionskänslig (lever med SLE sedan många år) med ständiga inflammationer (i de flesta av kroppens organ och/eller system) och långvariga infektioner. Tiden får utvisa om det ’håller’ s a s. Jag tycker iallafall att jag nu mår oförskämt bra ’överallt’ – Long may it last!

 9. 9
  Lennart N. säger

  @ Lars Bern:
  Man ”glömde” tydligen också att redovisa att man inte fick samma resultat på hundar och katter!

 10. 10

  Detta krampaktiga slingrande med konstiga förkastelsedomar kan vara dödsryckningar. Själv har jag noterat att kokosfett tycks hålla undan förkylningar. Man vaknar mitt i natten med ont i halsen, ett vanligt förebud. Så går man ut i kökat och slukar en sked kokosfett. På morgonen inget halsont längre.

 11. 11
  Rickard säger

  Läkemedelsföretaget Novo Nordisk är en av hennes sponsorer: https://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0007605

  Här finns mer info om hennes avhandling: https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/21446/2/gupea_2077_21446_2.pdf

 12. 12
  Dennis säger

  Kan väl inte vara något problem nu för tiden att få vanligt folk att vara med i en s.k. ”studie”.
  Halva befolkningen snart äter väl kopiösa mängder fett.

 13. 13

  det skulle inte förvåna mig om fettDieten bestod av massor av kolhydrater och socker och sedan utöver detta en smula fett av tvivelaktig kvalite, sedan kallar man hopkoket till fettDiet

 14. 14
  MickeB säger

  Det man först reagerar över är väl att en högfettskost knappast är en mus naturliga föda och resultatet därför kan tas med en nypa salt vad gäller människor. Nästa problem är ju att späck idag innehåller ganska hög halt omega 6, vilket vi vet försämrar immunförsvaret, Omega 6 användes tidigare för att undertrycka immunförsvaret vid transplantationer.

 15. 15

  Jag hade ett försämrat infektionsförsvar när jag åt mössens mat, frön och annat skräp. 🙂

 16. 16
  tombola säger

  @ JSG:
  JSG Skrev:

  Jag hade ett försämrat infektionsförsvar när jag åt mössens mat, frön och annat skräp.

  Prova med att äta mössen istället,,!,

 17. 17
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 15 JSG och 16 Tombola
  Hahahahaha haha ..nu va’ ni roliga! 😉 😀

 18. 18
  Alexander säger

  Om det visar sig att lejon mår dåligt av grönsaker, spannmål och frukt kan man naturligtvis överföra dessa resultat till människor och säga att även detta är dåligt för människor får man förmoda.

 19. 19
  Georg W säger

  Möss och råttor har en metabolism som bryter ner fytinsyran i skalet på fröerna. Det är därför de är särdeles lämpliga till forskning på ceralier. De blir inte sjuka av spannmål. Faktum är att råttor är de enda djuren på Jorden som kan äta bröd. Alla andra dör av det om man inte syrar brödet och tar bort lektiner och fytinsyra först.

 20. 20
  Tombola säger

  Georg W Skrev:

  Möss och råttor har en metabolism som bryter ner fytinsyran i skalet på fröerna. Det är därför de är särdeles lämpliga till forskning på ceralier. De blir inte sjuka av spannmål. Faktum är att råttor är de enda djuren på Jorden som kan äta bröd. Alla andra dör av det om man inte syrar brödet och tar bort lektiner och fytinsyra först.

  Tycker det verkar finnas gott om mat passande både möss och råttor i en vanlig ”livsmedels”-affär om man tittar på vad råttor ska äta:

  https://ratguide.com/care/nutrition/diet.php

  Ps
  I det lilla samhälle i närheten där jag bor ligger livsmedelsaffären, apoteket och begravningsfirman efter varandra, ibland undrar jag om detta verkligen är en slump,,,,
  Ds

 21. 21

  Vi ska komma ihåg att Expressen är en lösnummerstidning som måste skapa braskande rubriker för att locka läsare. Dock tycker jag att det är ett lågvattenmärke att hänvisa till 4 år gammal forskning som dessutom är gjord på möss, inte på människor. Det ger fel signaler, det är att luras!

 22. 22
  Kattmoster säger

  @ 19 Georg W:

  Enligt vad jag läst om stenålderskost av Göran Burenhult ska man undvika bröd men OM man verkligen vill äta bröd ska man välja surdegsbröd eller vitt bröd. Icke syrat fullkorn ska man sky som pesten.

 23. 23
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 20 Tombola
  ..som sa: ”I det lilla samhälle i närheten där jag bor ligger livsmedelsaffären, apoteket och begravningsfirman efter varandra, ibland undrar jag om detta verkligen är en slump,,,,”
  I min barndoms närmaste stad, hade begravningsfirman blomsteraffär i andra halvan av huset. 😉

 24. 24

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa