Nya råd om skolmat

Nu har SLV reviderat sina råd för mat i skola och förskola.
Se särskilt kapitlet om fett på sidan 15. De har inte tagit till sig något alls av alla nya rön som tillkommit.

 

Comments

 1. 1

  ”I matlagningen rekommenderas olja eller flytande fetter med bra fettkvalitet, gärna sådana som uppfyller kriterierna för nyckelhålsmärkning”
  *suck*

 2. 2

  SLV sorterar under jordbruksdepartementet. Där kanske man också bekymrar sig över grisavel?

  I USA får grisuppfödare anvisning att växla grisarna till mättat fett några veckor före slakt. De skall nämligen befrias från det fettskikt som folk inte vill ha.

  Men människor får anvisning att hålla igen på mättat fett för att inte bli feta. Vi hade en bit om det här: https://www.newsmill.se/artikel/2009/08/05/s-g-der-man-grisar

 3. 3
  Konsument säger

  Livsmedelsverket förordar D-vitaminberikade fetter på bröd, inte naturliga fetter med naturligt D-vitamin på bröd!

  Berikade betyder tillsatta!

 4. 4
  Dennis säger

  Ja var det inte det som gällde att ”myndigheter” och ”verk” är de sista som tar till sig ny kunskap.
  Man kan ju undra över vilka dom är till för?

 5. 5
  Annika Olsson säger

  Måtte det finnas en stor portion civil olydnad ute på skolorna nu! Hur ska vi annars komma förbi dessa förödande rekommendationer???

 6. 6
  Steffen säger

  Prestige! De har helt enkelt predikat det här budskapet så länge nu, att det inte går att backa utan att förlora prestige. Att fler och fler undersökningar visar att mättat fett (och högt kolesterol) inte är farligt, bryr man sig inte om. Håller just nu på att läsa Uffe Ravnskovs bok ”Fett och kolesterol är hälsosamt! – Om gamla och nya kolesterolmyter”. Mycket spännande.

 7. 7

  Hoppas att alla skolor är läskunniga nog för att se att det bara är RÅD som SLV kommer med. Råd som annars kan bli dyra för kommande generationer…

 8. 8
  Helge Andersson säger

  Det är bara att inse vad jag sen länge insett, man kan i dagens samhälle inte lita på någon myndighet eller politiskt organisation. Det har länge varit självklart i utlandet, nu är det även så i Sverige. En tråkig utveckling.

 9. 9

  Det är ju förskräckligt att SLV som ger riktlinjerna för vad vi ska äta, inte lyssnar och tar till sig allt det nya som kommit fram om nyttiga fetter m.m. Tänk vad många människor som använder SLV som enda källan till lämplig mat. En bra sak har de emellertid gjort, en tabell som anger mängden kolhydrater, kalorier, fett m.m. för massor av olika livsmedel, plus vissa maträtter. Den använder jag själv när jag ska komponera måltider och försöker givetvis hålla mig under 5g kolhydrater/100g i det jag äter. Jag har lagt ut tabellen på min blogg ifall nån är intresserad https://kikkisandstrom.se/recept

 10. 10

  Även om SLV inte ändrat mycket skrev de ändå på ett ställe, sid 15 högerkolumnen:

  ”Vanliga källor till mättat fett är korv, köttfärsprodukter, ost, smör och andra feta mejeriprodukter.”

  En liten mikroseger i alla fall….

 11. 11
  Dennis säger

  I går drack jag 1 liter Coke och efteråt såg jag att det innehåller 10.6 g socker per dl så 1 hg blev det. Jag behöver bikta mig!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa