Omeprazol (syrasänkare) kan öka frakturrisken

Artikel i Läkartidningen.
Förut hette medicinen Losec. Nu har den tappat sitt patent och säljs mest som Omeprazol. Den är till och med receptfri i liten förpackning. Preparatet sänker syrahalten i magsäcken. Den kallas PPI (protonpumpsinhibitor).
5-10 procent av befolkningen beräknas ta sådan medicin. Den har kommit att bli den medicin som används mot allehanda magbesvär.
Frakturrisken är ökad för dem som tagit PPI  i mer än ett år, och risken ökar med behandlingstiden. Högre dos gav ökad frakturrisk. Högsta ökningen gällde de vanliga osteoporosrelaterade, som kot- och höftfraktur.

De som åt PPI tillsammans med Acetylsalicylsyra, som magsårsprofylax, fick signifikant mera hjärtsjukdom än de som inte åt PPI.
Infektioner, som lunginflammation, var vanligare hos PPI-behandlade. Även tarminfektioner var vanligare hos PPI-behandlade, sannolikt för att medicinen sänker syrahalten i magsäcken, och syran har en bakteriehämmande effekt.

Man ska alltså vara mycket försiktig med långtidsanvändning av magsyrahämmande medicin.

 

Comments

 1. 1

  Bikarbonat fungerar också utan dessa problem.

 2. 2

  Ursäkta doktorn men jag avstår medicinen hellre!

 3. 3

  ”Man ska alltså vara mycket försiktig med långtidsanvändning av magsyrahämmande medicin.”

  Jo… – Annika – och istället kan ju hen dricka något glas av hälsomineralvattnet Donat Mg från Slovenien.

 4. 4
  Anna-Lena säger

  Mediciner kan vara bra och livsnödvändiga, men alla mediciner har sina biverkningar, mer eller mindre allvarliga. Ibland allvarligare än man tror. Jag är jätteglad, positiv bieffekt av LCHF, är betydligt minskad användningav ”vardagstabletterna Ipren, Alvedon och Treo”, dessa tog jag ofta pga huvudvärk och diverser ledvärk. Nu har jag sällan den migränhuvudvärken, som jag haft sedan tonåren, och ledvärk, som tillkommit vid ca 45-årsåldern har minskat.

  Ibland var jag i behandlande/förebyggande syfte även tvungen att ta någon Omeprazol, även om jag aldrig varit storanvändare av dessa.

  Jag är så restriktiv med mediciner, att jag velar för att börja ta kosttillskott, då jag ett, inte vet om jag verkligen har någon brist, två, inte vet om jag blir ”beroende” av dem, tre, inte rikt vet vad jag ska ta för vitaminer. Jag kan ju inte ta allt som finns.

 5. 5

  Anna-Lena Skrev:

  Nu har jag sällan den migränhuvudvärken, som jag haft sedan tonåren,

  Anna-Lena – jag känner personligen flera som har blivit av med mycket svår migrän efter några månader – som dom hade ”släpat på” sen ”urminnes tider” – när dom började med att dricka hälsomineralvattnet Donat Mg från Slovenien.

 6. 6
  Berittis säger

  Jag har reflux och äter Omeprazol. Jag försöker göra uppehåll men tyvärr får jag lov att återgå till tabletterna när jag får det besvärligt på natten. Bikarbonat räcker inte. Ibland känns det som det är en hjärtinfarkt på gång men med Omeprazol blir det bättre efter en stund. Vid sådana tillfällen måste jag ta Omeprazol även på morgonen under en period. Tyvärr räcker det inte med LCHF. Jag har höjt huvudändan på sängen och äter inte efter kl. 18.00. Finns det några andra tips?

 7. 7
  Britta Andersson säger

  Ledsamt att läsa om. Vad göra? Jag har som Berittis magsäcksbrock och vet inget annat än esomeprazol som hjälper. Det gör riktigt riktigt ont att få upp magsyra i strupen och svalget och blir slemhinnan också rejält irriterad är det näst intill outhärdligt. Har ätit esomeprazol i många år varje dag och äter LCHF . Dricker inte kaffe, sprit och äter inte starkt kryddad mat. Så jag får hoppas det går vägen.Kanske är det så att all medicinering under lång tid är farlig. Men just till oss som har magsäcksbrock skriver man väl ut såna här tabletter på livstid.

 8. 8
  Berittis säger

  Förmodligen är det så som Britta säger, att det blir på livstid. Jag äter dessutom Trombyl efter min hjärtinfarkt 2010. Skulle vilja veta vad Annika säger om att byta ut Trombyl mot Krillolja (Omega 3). Räcker den propplösande effekten?

 9. 9

  Berittis Skrev:

  Finns det några andra tips?

  Berittis – i Ditt fall skulle jag prova med hälsomineralvattnet Donat Mg från Slovenien under några månader.

 10. 10
 11. 11
  Vox Humanae säger

  Jag tycker att Josef Boberg börjar bli väl oseriös. Han har tidigare aldrig haft något egentligt att komma med utan bara försökt länka till sin egen blogg. Det har väl varit tvivelaktigt men ändå godkänt. I det senaste inlägget har 3 av 10 svar varit försök att sälja mineralvatten. Jag tycker inte att sådant hör hemma på en seriös blogg som denna.

 12. 12
  Escale säger

  Jag har också mellangärdesbråck och medicinerar med omeprazol och det måste jag nog göra. Så vitt jag vet kan det bli sår vid magmunnen eller om det är i matstrupen om för mycket syra kommer upp och det kan bli ärrbildning och mycket besvärligt. Jag skulle gärna vilja veta vad det är med sänkt magsyra som skulle leda till att skelettet blir urkalkat.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Escale:
  Problemet är att det sannolikt sker en kraftig överförskrivning av PPI, pga slentrian. Det florerar en uppfattning att den inte har några farliga biverkningar. Sannolikt sker mycket förskrivning av PPI mot IBS-besvär och ”magkatarr”, där det inte finns någon indikation.
  Misstanken är väl att det är medicinen som på något sätt kalkar ur skelettet, inte den sänkta magsyran i sig. Men det vet vi väl inte ännu. Frågan är om någon orkar forska på det. Den forskningen genererar inga pengar.
  Matstrupsreflux kan ge sår i matstrupen, ärrbildning med förträngning, och cancer i matstrupen. Men läkemedelsprövning har inte visat att PPI minskar cancerrisken. Jag vet inte om PPI minskar risken för matstrupsförträngning.
  Jag själv medicinerade förr dagligen med Omeprazol mot matstrupsreflux, men efter övergången till LCHF har jag inte tagit någon sådan medicin.

 14. 14
  Suzanne säger

  Jag tillhör dem som mer eller mindre flitigt använder Omeprazolpreparat. Det senaste halvåret har jag dock klarat mig utan och istället kunnat använda bikarbonat eller Samarin. Men nu har besvären dykt upp igen, främst på nätterna när jag sover på mage/framstupa sidolägen, men också dagtid. Jag tror att det är det ökade fettintaget. I går föll jag till föga och införskaffade Pepcid (Famotidin)och natten har varit lugn. Jag vill ju inte dra ned på fettet för då går jag inte ner i vikt alls har jag märkt och eftersom vikttappet ju äntligen har börjat efter 4 år så är jag rädd om det :-).

 15. 15

  Förr led jag oerhört mycket av halsbränna, nätterna var en pina om jag råkat ha slut på bikarbonat. Jag trodde det berodde på spriten, men jag blev nykter alkis och besvären fortsatte och jag trodde då det var kaffet, eller snuset, stekt mat..jag satte i mej minst en påse bikarbonat i veckan, har också provat omeprazol och det hjälpte ju men föredrog bikarbonaten pga av den snabba effekten.
  Men då jag blev LCHF-are försvann besvären och nu vet jag vad som orsakade besvären för min del, det var mjölmaten.. när jag har mina få ”återfall” och kokar palt då kommer halsbrännan som ett brev på posten.

 16. 16
  Escale säger

  Antagligen påverkar Omeprazol inte bara cellerna som producerar magsyra utan även andra celler i kroppen och det är i så fall det som orsakar skört skelett. Men vad jag uppfattade så var det observationsstudier och man kan väl inte vara säker på att det är just Omeprazol som är boven förrän man har gjort studier på cellnivå? I alla fall borde det vara extra viktigt att äta näringsrik kost, vilket LCHF är och att ha en riktigt bra nivå av D-vitamin i kroppen och att få i sig kalcium när man medicinerar med Omeprazol.

 17. 17
  Ann Kristin säger

  Jag tog Omeprazol för att motverka Trombyl (har haft magsår), men slutade efter ett halvår, eftersom jag läst på om biverkningarna. Efter fem månader med strikt lchf verkar jag ha mindre magvärk och tål Trombyl bättre. Däremot har jag undrat om Omega 3 kan ersätta Trombyl? Ingen upplyste mig om att Omega 3 och Trombyl inte ska tas samtidigt, men det står i Omega 3-infon.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Ann Kristin:
  Trombyl och omega-3 motverkar blodpropp. Om man måste välja mellan dem så känner jag instinktivt att omega-3 vore att föredra.

 19. 19

  Angående bråck på magmunnen

  Även jag har detta problem, men har kunnat dra ner på omeprazol när jag börjat med LCHF. Även den allmänläkare jag hade för många år sedan rekommenderade mig faktiskt att INTE vanemässigt ta medicinen varje dag, utan mer efter behov. Kanske också som flera skriver använda andra ”mildare” saker när besvären är mindra, bikarbonat osv. Tror läkaren menade att man kan bli lite ”tillvänd” av övermedicinering.

  Min erfarenhet vad gäller mat (utöver det andra påpekat) är att inte låta det största målet vara på kvällen utan mitt på dagen. Jag älskar ägg men äter helst inte det på kvällen ffa inte kokt ägg. Det ligger nog något i att inte äta för mycket fett på kvällen utan hellre ta det på dagtid när man är mer i upprätt ställning. Efter vad jag förstår så är det när vi ligger ner som läckaget oftare uppstår…

 20. 20
  Kattmoster säger

  @ 14 Suzanne:
  I ditt läge skulle jag fundera över om jag ligger för högt vad gäller kolhydrater. Det händer, även om det numera är väldigt sällan, att jag får sura uppstötningar på natten. När jag då tänker igenom vad jag ätit dagen innan visar det sig undantagslöst att jag haft ett för högt kolhydratintag.

 21. 21
  Dennis säger

  TROMBYL! Kan ni ersätta med Aspirin om ni vill slippa åka på apoteket och kostnaden för besök hos HC såvida inte det finns andra skäl till det besöket. (Slipper ni också tjafset om vad bra det är att ta statiner m.m).
  Någon som förresten känner till några trovärdiga s.k. studier som visar att trombyl skulle kunna förhindra proppar och hur ser det ut med ökad risk för hjärnblödningar e.t.c.

 22. 22

  Magsäcks / mellangärdesbråck borde väl gå att operera, dessutom med hjälp av endoskopi, förhoppningavis slut på medicinerna….

 23. 23

  Dennis Skrev:

  TROMBYL! Kan ni ersätta med Apirin om ni vill slippa åka på apoteket och kostnaden för besök hos HC såvida inte det finns andra skäl till det besöket. (Slipper ni också tjafset om vad bra det är att ta statiner m.m).
  Någon som förresten känner till några trovärdiga s.k. studier som visar att trombyl skulle kunna förhindra proppar och hur ser det ut med ökad risk för hjärnblödningar e.t.c.

  Dennis!

  Antar att du menar Aspirin (felstavning bara). MEN det handlar ju om dosen!
  Aspirin är på 500 mg
  Trombyl är på 75 mg / 160 mg

  En skillnad som är betydande. Lite varning alltså!

 24. 24

  Vox Humanae Skrev:

  Jag tycker att Josef Boberg börjar bli väl oseriös. Han har tidigare aldrig haft något egentligt att komma med utan bara försökt länka till sin egen blogg. Det har väl varit tvivelaktigt men ändå godkänt. I det senaste inlägget har 3 av 10 svar varit försök att sälja mineralvatten. Jag tycker inte att sådant hör hemma på en seriös blogg som denna.

  Vox – jag säljer ej hälsomineralvattnet Donat Mg – men däremot ANVÄNDER jag själv Donat Mg dagligen sedan sedan 1996. Ifall Du ej tror på det – så ring i så fall och fråga importören PlivitTrade AB i Västervik.

  Dock… – jag tycker produkten är så bra att jag rekommenderar den då och då (därav länken till min blogg i mina kommentarer ovan – där namn och tel.nr till importören finns angivet) – och det får jag INGENTING för av importören. Det kan Du också kolla upp – genom att ringa dem.

  Det jag vill framföra i mina kommentarer har jag ej alls så sällan INGÅENDE tidigare skrivit om på min blogg. Att om och om igen skriva samma sak fullt ut i kommentarer hos andra bloggare – tycker jag är urbota dumt = onödigt arbete.

  Därför länkar jag till min blogg istället – som jag har för mitt höga nöjes skull = det finns inget kommersiellt intresse i den + att ingen behöver ju följa mina länkningar.

  Skulle dom ändå göra det – och upptäcka att dom hamnar på min annorlunda blogg – så kan dom ju ”snabbt som blixten” klicka sig därifrån – ifall dom så önskar. Den FRIHETEN på nätet är ju än så länge 100 %.

  Jag har valt att ALDRIG uppträda anonymt på nätet – och det tänker jag fortsätta med så länge som jag andas.

 25. 25

  Min gamla mormor var ordinerad att ta en 1/2 magnecyl om dagen som blodförtunnande minns jag.. men det är ju rätt länge sen, förresten nån som vet vad som hände med just magnecyl för de finns väl inte längre att köpa, eller??

 26. 26
  Lekman säger

  JRS Skrev:

  Min gamla mormor var ordinerad att ta en !/2 magnecyl om dagen som blodförtunnande minns jag.. men det är ju rätt länge sen, förresten nån som vet vad som hände med just magnecyl för de finns väl inte längre att köpa, eller??

  Magnecyl finns fortfarande. Inte annat jag vet så är ju Magnecyl även verksamt mot värk, feber m m samt blodförtunnande, vilket inte Trombyl är. Trombyl är väl bara blodförtunnande?

  Att ta en ½ Magnecyl i syfte som blodförtunnare varje dag, kan ju ha den nackdelen att Magnecyl även tar bort värk… Värk är ju inte negativt i alla lägen, det kan ju vara en varningsklocka att något i kroppen är på tok.

 27. 27
  Kattmoster säger

  @ 22 Aeh:

  Det går att operera men operationen är mycket riskfylld och därför bäst att undvika.

 28. 28
  Karl E. Arfors säger

  @ Lekman: Kära Lekman,
  Trombyl och Magnecyl är samma substans, bara doserna är lite olika. Trombyl skall tas i 75 mg
  och det är bara att bryta ner Magnecyl till motsvarande.
  Blodförtunnade betyder bara att Trombyl minskar risken för trombocytsammanklibbning, dvs. att tromber bildas.
  Att magnecyl även minskar smärta och feber ändrar inte saken. – det är tromboshämningen som är det viktiga och det sker vid den låga dosen 75 mg/dag.
  hälsar karl

 29. 29
  Berittis säger

  Tack till er som svarat.
  Josef, jag äter magnesium som tillskott men jag kanske behöver öka dosen.

  Peter, nej jag har inte provat Papain. Ska kolla vad som finns i hälsokostaffären.

  Jag äter LCHF sedan några år tillbaka men det har tyvärr inte hjälpt.

  Ang. operation så har jag fått veta att sen operationen är gjord så kan man inte längre kräkas. Min första tanke var att det var bra men när jag tänkte efter så är det nog ändå bra att kunna göra det.

  Omega-3 låter som en bättre idé än Tromby, hellt klart men räcker dosen som rekommenderas på förpackningen eller bör man öka den? Jag menar, Omega-3 är ju ett kosttillskott och inte tänkt som en blodförtunnare. Det är ju en ”biverkning”. Tillverkarna går väl bara efter den rekommenderade dagsdosen.

 30. 30

  Berittis Skrev:

  Josef, jag äter magnesium som tillskott men jag kanske behöver öka dosen.

  Jo… – Berittis – men det kan Du bara få reda på genom att själv prova.

  Om fantastiska magnesium HÄR och HÄR.

  Wi som äter strikt LCHF-kost – behöver OCKSÅ en daglig dos av magnesiumtillskott – som jag ser det.

 31. 31

  Jag är väldigt glad över att inte behöva någon magsårsmedicin och knappt någon annan medicin heller. Allt hänger ihop med min LCHF-kost som jag givetvis rekommenderar till alla 🙂

 32. 32
  Suzanne säger

  @ Kattmoster:
  Tror tyvärr inte att kolhydratintagen är för högt, jag ligger oftast under 20gr. Däremot kan det vara så att jag varit för frikostig med kokosfettet på eftermiddag/kväll:-(.
  Får dra ned på det och se om det händer ngt:-)

 33. 33
  Magnus säger

  Har ätit 10-20mg Omeprazol i ett par år. Men nu med 6 månader LCHF-kost har jag nästan aldrig behov av medicinen längre, endast i undantagsfall. Sist när jag var på gastroskopisk undersökning så nämnde jag detta för min läkare, och han sa att det (LCHF) var något som han också hade märkt minskade symptomen kraftigt, och därmed minskade behovet av medicin. Tänk om jag hade fått det rådet direkt istället för medicin. Som ytterligare biverkning av LCHF-kost har jag gått ned 24kg och slutat snarka. Och mår naturligtvis bättre än någonsin.
  TACK ANNIKA! 🙂

 34. 34
  Kattmoster säger

  @ 32 o 33 Suzanne:

  Då kan det säkert vara skäl att lägga fettintaget tidigare på dagen. Vi tar varsin tesked kokosfett till frukosten/lunchen samt smör i kaffet. Middagen innehåller inte lika mycket tillsatt fett.

 35. 35

  Chris Kressser har mycket information om detta:
  https://chriskresser.com/heartburn

 36. 36

  @ Berittis: Jag gjorde gastroskopi i höstas. Har haft besvär med halsbränna och ont i axeln i 3 år. Blev rådd att ta omeprazol varje dag resten av livet. Men jag har slutat med gluten i stället och ingen mer halsbränna och matstrupeinflammation, som jag också hade.

 37. 37
  berittis säger

  @ maria strand:
  Jag har ätit LCHF i flera år och visst har det blivit bättre men periodvis återkommer besvären och då behöver jag ta Omeprazol till natten. Men peppar, peppar det blir längre mellan gångerna. Hoppas att det håller i sig. 🙂

 38. 38

  LCHF och REFLUX

  äter man LCHF och har reflux kan det mycket väl vara så att man är smittad av Helicobacter Pylori,

  då kan det räcka med en 7 dagars kur med Nexium HP och sedan är man frisk och kan njuta av LCHF fullt ut,

  Nexium HP består av en tablett nexium samt 2 olika antibiotika, man tar tabletterna 2 ggr dagligen i en vecka,

  har själv ätit Losec o sedan Nexium dagligen i över 20 år, sedan började jag med LCHF, gick ner 25 kg men kunde inte bli av med reflux, till slut tog jag på eget bevåg en kur Nexium HP och nu har jag ingen reflux,

  enda gången jag känner av den gamla refluxen är när jag råkar äta mat med mjöl i, ingen rolig upplevelse kan jag säga

 39. 39

  @ 10 Peter:
  va menar du funkar det lika bra?

 40. 40
  Ann-Louise säger

  Hej, Min son har fått omeprazol utskriven sedan han var 10 år och han är nu 16 år. Vi har fått rådet att han kan äta 20mg dagligen och kan öka om han får ont.
  Det som jag nu läst känns mycket oroväckande!

 41. 41

  Men det hjälper mig inte alltid omeprazol mot ont i magen. Vad skall man ta då?

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  @ 41 Maria:
  Många har blivit bättre i sina magar av LCHF. Prova det du också!

 43. 43

  Jag skall göra det.

  Tack så mycket.

 44. 44

  Jag har läst idag att brist på magsyra kan ge sura uppstötningar. Att magsyran minskar med åren och är mycket viktig av flera anledningar. Hur ökar jag magsyran? Har du några tips, Annika? Jag äter ytterst lite kolhydrater, dricker inte kaffe, svart te eller alkohol. Äter mycket kokosolja.

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  44 Maria
  Om du har mycket eller litet magsyra kan jag inte svara på. Det finns möjligen metoder att ta reda på det.
  Uppsök din läkare och fråga.
  Det jag gjorde när patienter sökte för sura uppstötningar var att skriva ut protonpumpshämmare (ex omeprazol) på prov. Hjälpte det inte så kunde man prova andra typer av syrasänkande.
  Jag tänkte nog inte på då att patienten kunde ha för lite magsyra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa