Hög statindos kan ge njurskada

Artikel i Dagens Medicin. Det är värt att tänka på. Många patienter står på högdos statin. Det finns knappast visat att högre statindos ger bättre hälsa. Men läkemedelsfabrikanterna vill gärna ha det till det.
Biverkningar över huvud taget är dosberoende.

 

Comments

 1. 1

  OT: Intervju med Ingrid Larsson

  ”Vetenskapen ger mig en trygg bas att stå på, fortsätter Ingrid Larsson, då jag föreläser i större sammanhang, undervisar, naturligtvis i forskningen, diskuterar med kollegor och arbetskamrater och vid enskilda patientsamtal. Jag kan inte uttala mig om morgondagen, men vetenskapen är det instrument som bäst för beskriver rådande sakförhållanden. Dessa finjusteras allteftersom ny kunskap genereras, men så länge jag ger mina råd, och presenterar mina argument, utifrån aktuell forskning med hög evidensgrad står jag i diskussionen på stabil mark. I sammanhanget vill jag uppmana alla dietister att alltid sträva efter att hålla sig à jour med forskningen. Det går inte att enbart luta sig mot den grundutbildning man skaffat sig. Utbildningen ger förutom de basala kunskaperna, också verktygen att fortsätta söka kunskap.”

  ”Samtidigt vill hon understryka att det är viktigt med ett öppet förhållningssätt. Det går ofta att nalkas befintlig kunskap på alternativa vägar, det finns alltid tolkningsutrymme och angreppssätt man kan ha förbigått inom ramen för även etablerade fakta.”

  ”Därför är den öppna diskussionen så viktig för mig, menar Ingrid vidare. Jag är med i flera olika nätverk och de samtal som förs i dessa ger mig stadigt nya infallsvinklar. Ibland kan de vara diametralt motsatta mina egna initiala åsikter. ”

  Låter väl bra.

  https://www.dagensdiabetes.se/index.php?option=com_content&view=article&id=1001:ingrid-larsson-goeteborg-arets-dietist-intervju-sbus-rapport-mat-vid-fetma-rg-arets-dietist-intervju&catid=35:clinical&Itemid=56

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Q:
  Vad bra att Ingrid Larsson är intresserad av en öppen debatt. Kanske någon kan tipsa TV om att göra en utförlig debatt mellan Ingrid och tex Ralf Sundberg, som har skrivit Forskningsfusket https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412534

 3. 3

  En sevärd video om höga blodfetter/statiner finns HÄR (ca 64 min).

 4. 4

  Använd coq10 tar bort negativa med statin dock vet jag ej om det gäller detta..

  Iherb.com säljer tex solgar coq10 12.78 dollar 4 dollar i frakt använd koden WMW522 så får du 5usd i rabatt. Solgar produkterna kostar generellt 3 gånger så mycket i sverige. Under 200kr ca 29 usd är det tullfritt.

  Coenzyme Q-10 is a natural antioxidant which plays several highly useful roles in the body, including support for heart health and the production of energy in cells. CoQ-10 has also been identified as important for those taking Statin Drugs as it can replace what they may deplete. This CoQ-10 formulation offers 100% vegetarian CoQ-10 derived from fermentation.

 5. 5

  Finns även mycket annat på iherb.com ta en titt. Ofta halva priset.

  Handlar man över 40 usd ger koden 10 usd rabatt tänk på att admin avg. På 100kr samt 12 moms tillkommer då. Trots det brukar det bli billigare beroende på vad man handlar.

 6. 6

  Glömde vara tydlig denna kostnad tillkommer av posten.

 7. 7
  Dennis säger

  Någon som kan tipsa om ett bra preparat av Q10?

 8. 8
  Ann Kristin säger

  Jag måste bara berätta en solskenshistoria; igår träffade jag en läkare (den åttonde) eftersom jag har slutat med statiner och btmedicin (har inte högt blodfett och bt är nu 130/80). Jag är på gång tillbaka efter en stroke (jag tar om det varje gång för det kan ju finnas nytillkommna) och har fått stränga order om att ta dessa mediciner. Nu fick jag träffa en äldre distriktsläkare, som höll med mig om att det inte verkar behövas (puh) och att jag verkade ganska frisk för övrigt. Lchf tog jag inte upp, men jag har haft ångest över ännu en läkare som tvingar på mig medicin. När jag kom hem hade mitt bt sjunkit ytterligare 😉 och ligger nu på 120/65!!

 9. 9
  Birger Johansson säger

  @ Ann Kristin:
  ””läkare som tvingar på mig medicin” – Det är patienten som ytterst bestämmer vilken medicin som han/hon ska ta – så länge det inte är frågan om tvångsvård!! Märkligt att dessa läkare inte känner till att patientens självbestämmande ska respekteras enligt hälso- och sjukvårdslagen – och i stället ägnar sig åt ett amatörmässigt uppträdande!

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Birger Johansson:
  Ja det är märkligt att många läkare tar illa upp om patienten inte har tagit den medicin som läkaren har skrivit ut. Själv tycker jag att det ökar min respekt för patienten om den inte har tagit mina ordinerade recept. Det tyder på en egen vilja, vilket är bra.

 11. 11

  Dennis

  Thorne Research, Q10 Plus, 90 Veggie Caps
  Eller
  Solgar q10. Läs recensionerna på iherb men thorne har inte tillsatser som kan skapa allergi. Hypo allergenic.
  Köp inte något mindre känt för att det är billigt bara. Har hänt att folk får motsatt effekt av sämre preparat.

 12. 12

  @ Dennis:

  Svarade se längst ner. .

 13. 13

  Hittade detta på twinlab b3:

  It works!
  3 people found the following review helpful
  Posted by Reviewer1971093 on Mar 30, 2010
  Purchased at iHerbI waited to review this until I got my blood work back. Holy mackerel! Between this and the red yeast rice I ordered from iHerb, my total cholesterol went down over 70 points, and my HDL went up 20. I began taking the niacin with some 50mg tablets and gradually increased it 50 mg every 3 days. I am now taking one 500mg capsule twice a day, and the flushing is minimal and short lived. I am just so happy that I will not need to go on statin medications because of the effectiveness of these natural remedies from iHerb.Was this review helpful to you?Report abuse
  Note: iHerb does not imply any medical claims from this review. Disclaimer.
  Start your Niacin therapy with these

  2 people found the following review helpful
  Posted by Reviewer2801845 From California on Nov 19, 2010
  Purchased at iHerbWith Dr’s input, I started Niacin therapy with these to get used to the flush (now not noticable) over a 8 week ramp up to 1,500 mg. I use at night with lots of water. Step up in 500 mg stages.Was this review helpful to you?Report abuse
  Note: iHerb does not imply any medical claims from this review. Disclaimer.
  Great!

  2 people found the following review helpful
  Posted by Reviewer2377105 From Puerto Rico on Jan 21, 2010
  Purchased at iHerbI take one with breakfast, one with lunch and one with supper and my cholesterol has lowered with a very high HDL. Great stuff!!!Was this review helpful to you?Report abuse
  Note: iHerb does not imply any medical claims from this review. Disclaimer.
  Niacin Flush

  2 people found the following review helpful
  Posted by Reviewer2865107 From Ohio on Jun 08, 2010
  Purchased at iHerbBe prepared for the niacin flush even when taken with food, that lasts at least a half hour which feels like a sunburn. I trust the this is a good product and appreciate the simple ingredients. Will continue to use as this is the form of niacin that cuts down on cholesterol level.

 14. 14
  Stig Svensson säger

  Nu har även Nisse Simonsson kommenterat Thomas Mooes inlägg, här:
  https://op.se/opinion/debatt/1.5781867-ingen-myt-att-statiner-raddar-liv

 15. 15

  Stig Svensson Skrev:

  Nu har även Nisse Simonsson kommenterat Thomas Mooes inlägg, här:
  https://op.se/opinion/debatt/1.5781867-ingen-myt-att-statiner-raddar-liv

  Mycket bra skrivet av Nisse Simonson och att han berättar om den egna erfarenheten av statiner:

  Här är DN-länken han också hänvisar till utöver boktitlar:
  https://www.dn.se/debatt/hogt-kolesterol-ar-ofarligt-for-kvinnor-och-friska-man

 16. 16
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 7 Dennis — ”Någon som kan tipsa om ett bra preparat av Q10?”

  För tillfället tar jag Higher Nature’s Co-Enzyme Q10, eftersom de var mest prisvärda senast jag beställde (på nätet). Jag tar 60mg/dag – ökar på till 100mg när hyfsat pris. Jag försöker hålla mig till preparat rekommenderade av Patrick Holford (UK). Jag gick en kurs för honom -”Advanced Nutrition For Therapists”- för ett antal år sedan och vet att han hade ett antal preparat innehålls-testade då. I en av sina böcker har han listat bl a: Higher Nature, Health Plus, Nature’s Best, Quest, Solgar…
  Enligt honom har desa märken bra kvalitet -och minst ’fillers’- i sina preparat, vilket ju är speciellt viktigt för allergiker och andra med kroniska tillstånd. Jag är numera misstänksam mot Amerikanska kosttillskott, eftersom de, även om det står ’organic’ på etiketten, kan innehålla GMOs och annat skräp. Eftersom jag bor i UK, så vet jag inget om ’shipping costs’ till Sverige – men kanske någon annan här har koll på det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa