Läkare om statinmyten

Idag i ÖP ett bemötande av Stig Svenssons artikel om statiner, av läkaren Thomas Mooe.
Han skriver att statiner är kanske den mest undersökta läkemedelsgruppen som finns, och att det inte finns nästan några allvarliga biverkningar redovisade. Det han då inte beaktar är vilka som har stått bakom alla dessa läkemedelsstudier,  jo statinfabrikanterna.
Detta förhållande påpekas förhållandevis sällan för läkarna.

Han har rätt i att varje patient bör läsa in sig på litteraturen omkring statinerna, men det är fult att ge sig på de enstaka statinkritiker som vågar stå upp, tex Ravnskov, och påstå att de är ute i ogjort väder. Vad ha Mooe att förlora på att vissa patienter beslutar sig för att avstå från statiner? Det är ju deras val.

En annan artikel av läkare om statiner.

130418 Naivt om kolesterol och statiner, Uffe Ravnskov svarar Thomas Mooe i  ÖP

130419. Ytterligare en insändare i ÖP: Biverkningarna värre än man tror.

 

Comments

 1. 1
  Dennis säger

  Tror en vilseledd Tomas att möjligheten för en karriär ökar nu när han vill stötta ”SS”.

 2. 2
  Eva-Lena Sörman säger

  Han skriver att man skall lyssna på vad läkarna säger.

  Men läkarna är så styrda av läkemedelsindustrin genom bland annat de kurser de får , utlandsresor m m.

  Jag skulle aldrig lyssna på någon som får sin föda genom mina handlingar att förbruka mediciner.

  Annika, det finns en bok som handlar om hur korrupt läkemedelsindustrin är. Mycket bra bok – Den var som en thriller. Kommer du ihåg vad boken heter?

 3. 3

  Eva-Lena Sörman Skrev:

  Han skriver att man skall lyssna på vad läkarna säger.
  Men läkarna är så styrda av läkemedelsindustrin genom bland annat de kurser de får , utlandsresor m m.
  Jag skulle aldrig lyssna på någon som får sin föda genom mina handlingar att förbruka mediciner.
  Annika, det finns en bok som handlar om hur korrupt läkemedelsindustrin är. Mycket bra bok – Den var som en thriller. Kommer du ihåg vad boken heter?

  Kan det vara Piller & Profiter av John Virapen?

 4. 4
  Lars Bern säger

  Läs gärna Ralf Sundbergs ”Forskningsfusket”

 5. 5

  Det denna debatt gör för mig, är att skapa en j..la ångest. Själv är jag ju stentad, utan att ha nån ”episod”, men för ”säkerhets skull”. Mitt kolesterol har aldrig varit högt. Men nu skriker hjärtläkeren att jag måste tugga statiner. Annars……… ……. …….. …… ! Jag åt skiten i 2 mnd, innan jag fick muskelvärk, och slutade självmant. Och har nu läst på…. Men man är inte mer än människa, och dessa hot, om att man inte tar dom gör nåt med meg. Så är det bara…

 6. 6
  Eva-Lena Sörman säger

  Boken hette ”Piller och profiter” Spännande, lättläst och mycket bra!

  Vad jag minns så var det en före detta läkemedelsförsäljare som berättade hur det gick till i branchen.

  Forskningsfusket har jag inte läst. Det skall jag göra! Allt för att ha makten över min egen hälsa!

  Intresserad och numera kärnfrisk efter att ha blivit av med min psoriasis. FETT-BRA!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Lennart Lundholm:
  Ja, och det är intressant att det är de som hotar med döden. Vi hotar framför allt med muskelsmärtor och försämrat humör, minne och försvar mot infektioner och cancer.
  Den ökade risken för död är som högst ett par procent, i absoluta tal, medan risken för biverkningar är på många procent. Så då är det upp till var och en att välja vilka risker de vill ta. Hög risk för livskvalitetsförsämring eller liten (ev) risk för död.
  Själv tycker jag att det viktigaste är att ha en så bra livskvalitet som möjligt när jag lever.

 8. 8

  If Thomas Mooe. were correct and there were few if any adverse effects with statin use, we would expect to see no difference when we put a group of ”.Sedentary overweight or obese adults with at least 2 metabolic syndrome risk factors on a 12 weeks of aerobic exercise training or to exercise in combination with simvastatin (40 mg per day)?”

  Simvastatin impairs exercise training adaptations.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23583255

  If statins are so beneficial surely we would see a greater improvement in the statin + exercise than the exercise only group.

 9. 9
  Jan Frick säger

  Jag slutade med statiner efter att ha läst om biverkningar i form av muskelproblem – värk och försvagning, som tilltog då jag inte orkade motionera lika mycket som tidigare. Hade tagit dem i flera år mot lite för högt kolesterol. Skulle tro försumbart, men läkaren sa ”för säkerhets skull”.

  Jag fick samtidigt en medicin mot högt blodtryck, som en god vän som var apotekare kallade för ”Ryggsäcken”, eftersom vissa personer (även jag) blev tunga i benen av den och fick depressiva symptom. Jag la av med båda medicinerna, fick istället Atacand mot blodtrycket som fungerar bra.

  Jag blev bättre i musklerna, men är även av nuvarande ålder (71) och en whiplashskada i nacken drabbad av muskelvärk. Tipsade en äldre god vän, som även han ätit statiner i flera år och hade fått muskelvärk och försvagade muskler. Han blev lite bättre när han slutade med statinerna.

  Beprövad erfarenhet utan blindtester och kontrollgrupp fick mig att göra tummen ner för statiner.
  Har själv forskat inom helt annat område och man talar ju i våra kretsar om att akademisk undervisning ska vila på ”forskning och beprövad erfarenhet”. Finns inte det ena, så får man lita på det andra i den utsträckning det finns en logik i det.

 10. 10
  Konsument säger

  @ Eva-Lena Sörman:
  Här finns hans bok med beskrivning av innehållet:
  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=918642078X

 11. 11
  Lekman säger

  Om man tittar i Fass på produkten Simvastatin, så står det så här:
  https://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20030417000182&DocTypeID=7&UserTypeID=2

  …”Det verksamma ämnet i tabletten är simvastatin. Simvastatin minskar produktionen av kolesterol i levern, vilket leder till att kolesterolmängden i blodet sjunker.”…

  …”Vad används Simvastatin Arrow för?
  Simvastatin Arrow används mot förhöjda nivåer av kolesterol och andra fetter i blodet samt för att motverka uppkomst av hjärtinfarkt och kärlkramp, när kolesterolsänkande diet, fysisk träning och viktminskning inte är tillräckligt.”…

  Mina funderingar:
  Läkemedlet ger sig på leverns kolesterolproduktion enligt Fass! Av personer jag personligen känner, som stått på statiner, har de inte alls fått några kostråd öht, inte heller råd om fysisk träning eller viktminskning, utan det är snarare så att ett blodprov avgjort ordinationen av statiner.

  (Simvastatin är det generiska preparatet tillika den aktiva substansen. Preparatet kan ha andra namn som Zocord, Lipitor, Crestor, kanske fler)

 12. 12
  Stig Svensson säger

  Jag fick ett personligt brev från Uffe Ravnskov nu på morgonen med en bifogad artikel som han skrivit till op.se som svar till Thomas Mooe. Jag hoppas att artikeln publiceras, om inte skall jag återkomma med hans svar hit.

 13. 13
  Lekman säger

  Lekman Skrev:

  Om man tittar i Fass på produkten Simvastatin, så står det så här:
  https://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20030417000182&DocTypeID=7&UserTypeID=2

  Fortsättning:
  …”Var särskilt försiktig med Simvastatin Arrow:
  Tala om för din läkare:

  – om du eller någon släkting till dig har haft någon ärftlig muskelsjukdom
  – om du tidigare har fått muskelsymtom i samband med behandling med blodfettsänkande läkemedel (statiner eller fibrater)
  – om din njurfunktion är nedsatt
  – om du använder större mängder alkohol
  – om du har obehandlad/okontrollerad underaktiv sköldkörtel (hypotyreos)
  – om du har allvarlig lungfunktionsnedsättning”…

  Mina funderingar:
  Det är riktigt allvarligt att ordinera statiner till personer som konsumerar mycket alkohol och dessutom har sjukdomen KOL och aldrig haft hjärtinfarkt.

 14. 14
  Lekman säger

  Lekman Skrev:

  Lekman Skrev:
  Om man tittar i Fass på produkten Simvastatin, så står det så här:
  https://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20030417000182&DocTypeID=7&UserTypeID=2

  Fortsättning:
  Mindre vanliga biverkningar (förekommer hos färre än 1 av 100 användare):
  Sömnlöshet

  Sällsynta biverkningar (förekommer hos färre än 1 av 1000 användare):
  Blodbrist, trötthet, huvudvärk, yrsel, stickningar eller krypningar i armar och ben, nervsjukdom som kan medföra muskelförsvagning i armar och ben (perifer neuropati), förstoppning, buksmärtor, väderspänningar, sura uppstötningar, diarré, illamående, kräkningar, inflammation i lever och bukspottkörtel, gulsot, klåda, hudutslag, håravfall, muskelsmärtor, muskelkramper, nuskelinflammation, muskelsjukdomar.

  Allergiska reaktioner (med symptom som svullnad i ansikte eller hals, muskel- och ledsmärtor, inflammation i leder och blodkärl, nässelutslag, ljuskänslighet, feber, rodnad, andnöd eller trötthet).

  Mycket sällsynta biverkningar (förekommer hos färre än 1 av 10000 användare):
  Nedsatt minnesförmåga, leversvikt.

  Biverkningar där frekvensen inte är känd: Depression, lungsjukdom, erektionsproblem, inflammation i sena eller senfäste (tendinopati) ibland med bristning som följd.

  Möjliga biverkningar som har rapporterats för vissa statiner:
  Sömnstörningar inklusive mardrömmar, minnesförlust och nedsatt sexuell förmåga. Diabetes, detta är mer troligt om du har höga blodsocker- och höga blodfettnivåer, är överviktig och har högt blodtryck. Läkaren kommer att kontrollera dig medan du tar detta läkemedel.

  Sluta använda läkemedlet och kontakta läkare ifall du under användningen av detta läkemedel får oförklarlig muskelsmärta, muskelkramper eller muskelsvaghet.

  Mina funderingar:
  …suck…

 15. 15

  @ Stig Svensson:

  Bra Stig.

 16. 16
  Dennis säger

  Jag är rätt säker på att de läkare som ordinerar statiner binder ris på sin rygg numera när det är så uppenbart att de är styrda av industrin. En ordentlig urholkning av kvarvarande förtroende och de ska tusan inte hota några patienter.

 17. 17

  7
  @ Annika Dahlqvis
  Just Annika…dom nästan hotar ( i mjugg). Håller på med Uffe Ravnskovs bok, där han bl.a. skriver om djurs totalt olika metabolism…. Men hör och häpna… Min hjärtspecialist brättade för mig, att lejon bara hade 2,0 i koleterol, så jag som har 4,7, ligge j..ig risigt till… Hur skraj ska man bli då….Gud bevare mig väl.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Lennart Lundholm:
  En sådan sak som att de jämför med djurs kolesterolvärden visar ju hur vinklade de är. Det finns inget sanningssökande där.

 19. 19
  Peter Jensen säger

  Kolesterol är ett klassiskt exempel inom biokemin på hur kroppen finreglerar mängden av ett ämne: om man får i sig kolesterol via maten drar kroppen ner på kolesterolproduktionen, saknar maten kolesterol ökar kroppens produktion. Energieffektivt och resurssnålt, och kallas feedback-regulation på engelska.

  Kolesterol är ett mycket viktigt utgångsmaterial för en rad viktiga produkter såsom prostaglandiner, D-vitamin, könshormoner mfl. samt att molekylen spelar en stor roll för cellmembranens dynamik. Att stänga av eller nedreglera kolesterolproduktionen är direkt korkat och leder ofelbart till allvarliga biverkningar, vilket massor av patientrapporter vittnar om. Amerikanska välgjorda undersökningar visar tex. att överlevnadsgraden vid hjärtåkommor är betydligt högre för de med högt kolesterol än för de med lågt. Detta gällde särskilt äldre kvinnor.

  I Norge, där jag vistas en hel del, driver apoteken (på uppdrag av läkemedelsbolagen) nu kampanjen ”Under 5”, dvs. att befolkningen bör ha ett totalkolesterolvärde på långt under 5. Nu ligger kolesterolnivån hos normalbefolkningen i Norge på cirka 5,8 vilket skulle innebära att i princip alla norrmän ligger i farozonen för en omedelbar hjärtattack och borde börja käka statiner enligt etablissemanget, samtidigt som läkemedelsbolagens finansdirektörer skrattar ihjäl sig på väg mot banken… Statiner är som bekant en oerhört lönsam produkt.

  Jag tror inte på detta med högt kolesterol överhuvudtaget, utan det handlar enbart om att tjäna pengar. Miljarder kronor! Dessutom blir patienterna sjuka av alla biverkningar och då kan läkemedelsbolagen sälja ännu flera piller åt dem.

  I sammanhanget bör nämnas att de kolesterolvärden som nämns inte är ett mått på mängden kolesterol utan på koncentrationen av bärarproteinet (Professor Göran beskriver detta ingående i en lördagskrönika från aug 2012). Man mäter alltså i praktiken aldrig själva kolesterolvärdet utan något helt annat. Det finns heller inget ”ont” eller ”gott” kolesterol, eftersom kolesterolmolekylen är den samma hela tiden, utan det är olika bärarproteinkomplex man mäter och dessa kan ha olika täthet (densitet) och betecknas som onda eller goda.

  Vad man istället borde göra är att undersöka mekanismerna bakom varför åderförfettning uppstår överhuvudtaget och då utan förutfattade meningar om kolesterolmängder. Jag misstänker att ett för stort intag av fleromättade fettsyror (t.ex. från margarin, särskilt omega 6) skapar inflammationer i blodkärlen och där sedan kolesterolet fastnar och bildar plack/åderförfettning, vilket korkar igen kärlet. Man bör således dämpa/motverka kärlinflammationerna och strunta i kolesterolet.

  Peter Jensen, Fil Dr. i biokemi, Göteborg.

 20. 20

  19
  @ Peter Jensen

  Jag bor i Norge, och vet ju detta… Jag har 4,7, men ska på statiner ändå. Men som sagt här sammanliknar man med lejon och kaniner. Och skrämmer skiten ur folk. Jag är ju inte utbildad på nåt av detta, men har ju läst en del om orsaker till täta ådror. Och i mitt fall tror jag kortisol är den stora boven. Jag har varit under ett veldans stort press, och mycket stress hela livet, nåt som ju gör att kortisolet sprutar ut.

 21. 21
  Susanne Olofsson säger

  Vad skönt och hitta en sida som för mej ger mej svar på mina frågor, i stort sett. Jag började med LCHF kost i januari i år. För att jag har 10 kg övervikt efter jag slutade röka för 3 år sedan. Jag har inte känt mej så här pigg på länge ! Har inga problem med mina tarmfickor, magen känns ” len inuti”. Har en hypotyreos efter ha fått radiojod -97, äter nu Levaxin och tar TSH prover varje år. Skulle ta TSH prover nu i början av mars, bad även om att kolla blodfetterna. När jag kom tillbaka så visade det sig att jag hade 12,6 ! Läkaren ville då att jag skulle ta simvastatin, jag gick med på 10 mg. Men nu efter 3 veckor har jag slutat då jag inte mådde bra av dom. Har varit utan simvastatin i 5 dagar och mår idag bra. Men någon som har tips om hur jag kan ändra på något i min LCHF kost ? Eller ska jag ha is i magen och se om det bara är någon inkörningsfas. Vet att jag för exakt 2 år sedan hade ett kolesterol värde på 6,32. Tacksam för något råd …jag mår ju jättebra bara det att man blir ju lite uppskärrad av att värdet va så högt

 22. 22
  Stig Svensson säger

  @ Peter Jensen:
  Vart gör man tummen upp?

 23. 23
  Stig Svensson säger

  Uffe Ravnskov kommer med ett svar till Thomas Mooe på torsdag den 18 april.

 24. 24
  Anita Sjöberg säger

  Jag ordinerades statiner för några år sedan men fick en sådan fruktansvärd värk i båda mina överarmar med förhöjd sänka så det blev ohållbart att fortsätta. Min läkare konstaterade att jag hade fått en muskelskada som fortfarande är synlig på höger arm. Läkaren har gått i pension.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Susanne Olofsson:
  Kvinnor med högt kolesterol har bättre hälsoprognos än de med lägre kolesterol. Hjärtinfarktpatienter har lägre värden på LDL (det sk onda kolesterolet) än normalvärdena. Infarktpatienter med lägsta kolesterolvärdena dör mest av sin hjärtinfarkt.
  Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol, samt ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg.
  Du ser att kolesterolfrågan är långt ifrån färdigforskad. Tills den är det tycker jag att vi ska vägra mäta kolesterolet. Det riskerar bara att leda till elände.

 26. 26
  Susanne Olofsson säger

  Tack för detta rådet!
  Känns verkligen förvirrande mådde ju bra innan jag fick reda på att det va så högt !
  Sedan har man åkt berg o dalbana i tankarna. Ångrar nästan att jag tog provet….det man inte vet har man inte ont av.
  Anledningen att jag tog det var att jag ville visa att man mår toppen med denna kosthållningen.
  Tack Annika

 27. 27
  Peter Jensen säger

  @ Stig Svensson:
  Du har väl redan gjort tummen upp… Tackar!
  Kanske ett ”TU!” kan fungera också (verkar inte som att det går att lägga in vanliga ”känsloikoner” här). Eller ett ”G” för Gillar.

  Peter J.

 28. 28

  En patient som har haft en hjärtinfarkt, ska den ha andra gränsvärden på sitt kolesterol än den som så att säga är frisk? Eller är referensramarna samma för oss alla?

 29. 29

  En helt annan fråga:
  Annika, vad anser du om vaccination mot humant papillomvirus (HPV), som erbjuds flickor för att minska risken för livmoderhals­cancer?

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Åse:
  Kolesterolgränserna är absurda. Ett gammalt normalområde är 5-8. Nu ska alla tvingas ner till under 5.
  Det finns inte visat att de som har högre kolesterol har större nytta av statiner, och inte heller att de som sjunker mera i kolesterol har större nytta av statiner.
  Det finns alltså ingenting som säger att kolesterolsänkningen i sig spelar roll för risken för hjärtinfarkt. Men etablissemanget forsätter ändå att säga att vi ska mäta kolesterolvärden.
  Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol, och ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg..

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Lise:
  Jag tycker att det är helt absurt med denna massvaccinering mot en så ovanlig sjukdom som livmoderhalscancer. Men jag står inte på barrikaderna denna gång.

 32. 32

  Tack Annika! Jag har beställt Ravnskovs bok.
  Varför jag frågar är att min pappa, som fick hjärtinfarkt för en vecka sedan, numera äter statiner. Enligt mamma måste han det, enligt läkaren, på grund av att han har för höga kolesterolvärden. Tänkte att jag skulle jämföra mina nytagna kolesterolvärden med hans, men egentligen spelar det alltså ingen som helst roll.
  Han har än så länge fått diarre som biverkning. Jag väntar bara på de andra som kanske kommer.

 33. 33

  @ Lise:

  Lise – här har du länk till sajten ”Mammor mot Gardasil”
  https://www.mammormotgardasil.nu/

  Där finns mycket info tillsammans med andra.

 34. 34

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag tycker att det är helt absurt med denna massvaccinering mot en så ovanlig sjukdom som livmoderhalscancer. Men jag står inte på barrikaderna denna gång.

  Det tycker jag att Du gör rätt i.

 35. 35

  Jag är glad över att jag inte har några bekymmer med ett kolestrolvärde som läkarna betecknar som skadligt. Då slipper jag ta diskussionen. Sedan åratal tillbaka känner jag till att ”kolestrolmediciner” gör mer skada nytta. De sänker förvisso kolestrolvärdet, men det är ett flertal biverkningar också. Och självklart att de som gjort studierna håller på dess riktighet, de måste ju få sälja sin medicin. Ursch och fy!

 36. 36
  Stig Svensson säger

  Kikki Sandström Inspiratör o Coach Skrev:

  De sänker förvisso kolestrolvärdet,

  Vad är det som är positivt med det?

 37. 37
  Tombola säger
 38. 38
  tombola säger
 39. 39
  Lennart N. säger

  @ Stig Svensson:
  Det här är en s.k. tankevurpa som beror på en ryggmärgsprogrammering som säger följande:

  Lågt kolesterol = Glad läkare
  Högt kolesterol = Bekymrad läkare

  Så här har det varit i decennier och den här lilla ”programsnutten” är inte så lätt att bli av med. Kan nästan betraktas som ett virus! 🙂

 40. 40
  tombola säger

  Den här boken gillas inte av Rössner vilket ju borde vara en garanti att den är läsvärd,,,,

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/2938/Ny-fuskbok-av-Uffe-Ravnskov.aspx

 41. 41
  Susanne Olofsson säger

  @ tombola:
  Har nu varit inne o läst …..Tusen tack för detta tipset. Man blir ju uppskrämd av läkarna, som gjorde mej riktigt oroad. Det är ju märkvärdigt att inte våra doktorer inte är uppdaterade angående detta rävgift!
  Min man har ätit simvastatin sedan 2000 ! Han har så ont i sina fötter så ibland och har då svårt att gå längre sträckor. Nu har vi nog hittat boven i dramat.
  TUSEN TACK TILL ER ALLA ! <3

 42. 42

  Tack Annika! Jag förstår om du inte orkar stå på barrikaderna denna gång! Hoppas vi är några fler som kan förmedla att massvaccination är galenskap!
  Tack Gäst för länken!!

 43. 43

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 29 Lise:
  Jag tycker att det är helt absurt med denna massvaccinering mot en så ovanlig sjukdom som livmoderhalscancer. Men jag står inte på barrikaderna denna gång.

  Vad anser du om vaccination mot TBE? Min man och jag, som är mycket i naturen, är vaccinerade men nu tänker jag främst på mina barnbarn, som bor på landet. TBE kan ju ge livslånga otrevliga komplikationer och de s k riskområdena tycks uttökas väldigt snabbt. SMI har dessutom nyligen sänkt åldersgränsen för vaccination till ett år.

 44. 44

  This film about statins is now available on You Tube free.
  STATIN NATION: The Great Cholesterol Cover-Up (Full Movie)
  It would be helpful if as many people as possible watched in and also shared it with others.
  Even more helpful if those with cash to spare donated to support a campaign to educate the public.

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  @ 43 LenaK:
  Jag har inte satt mig in i alla vacciner. Jag är inte i princip emot alla vacciner, utan bara mot de nya massvaccinationerna. Jag har fått uppfattningen att de främst är till för vaccinfabrikanternas vinster.

 46. 46
  tombola säger

  Susanne Olofsson Skrev:

  @ tombola:
  Har nu varit inne o läst …..Tusen tack för detta tipset. Man blir ju uppskrämd av läkarna, som gjorde mej riktigt oroad. Det är ju märkvärdigt att inte våra doktorer inte är uppdaterade angående detta rävgift!
  Min man har ätit simvastatin sedan 2000 ! Han har så ont i sina fötter så ibland och har då svårt att gå längre sträckor. Nu har vi nog hittat boven i dramat.
  TUSEN TACK TILL ER ALLA ! <3

  Det måste vara frustrerande att vara läkare och ha ägnat så mycket tid åt att läsa in alla möjliga diagnoser med tillhörande piller under sin långa utbildning för att sedan upptäcka att folk äter sig friska genom att göra tvärtom de officiella kostråden,,,,

  Själv har jag börjat använda allt mera vitlök i matlagningen – naturens eget penicellin utan biverkningar – kanske något att prova?

  Jag är helt övertygad om att den håller nere inflammationer i kroppen – inte minst i tarmarna vilket var och varannan person har inflammationer på grund av vete & socker,,,

  Själv är jag rätt så övertygad om att fibromyalgi beror på detta,,,,

 47. 47
  Peter Jensen säger

  På tal om kampanjer för dyra vaccin som bara gynnar fabrikanterna – i Norge kör man även en kampanj som påminner starkt om den gamla 70-tals uppmaningen ”6-8 skivor bröd om dagen” från svenska Brödinstitutet (bageriernas lobbyorganisation). Den norska varianten heter ”Fem om dagen” och syftar på frukt och grönt, som enligt gängse uppfattning är jättesunt. Bakom står frukt o grönt-distributören BAMA som är helt dominerande på detta område i Norge. Det spelar dock ingen roll om det är nyttig, ekologisk KRAV-broccoli (LCHF-mat) du äter eller onyttiga, välbesprutade jättesöta druvor (inte LCHF-mat) fulla av druvsocker (glukos) som sänder ditt blodsocker upp i himlen. Bara det är 5 st om dan och att de kommer från BAMA, så att man kan hålla uppe omsättningen och vinstmarginalen…

  Ser fram emot att vi får se Janne Josefsson ge sig på området mat och hälsa och sätta tänderna i alla dessa kampanjmakare och förljugna lobbyorganisationer, vilka gör sitt bästa för att fylla de redan stinna fickorna hos sina uppdragsgivare. Allt på bekostnad av konsumenternas hälsa!

  Bit Janne, Bit!

  Peter Jensen, Fil Dr. i biokemi, Göteborg (och Kløfta i Ullensaker, Norge)

 48. 48

  Här finns nu Uffe Ravnskovs inlägg i statindebatten i tidningen Östersundsposten:
  https://op.se/opinion/debatt/1.5789820-naivt-om-kolesterol-och-statiner

 49. 49

  @ Post 48
  It may help readers understand better how different people can look at the same recent medical research and yet come to totally different understandings of that evidence.
  In this lecture Professor David Healy considers if it’s
  Time to abandon evidence based medicine? as it is currently conducted, reported and used by the medical profession.

 50. 50

  Debatten om kolesterol och statiner har gjort sig gällande i Länstidningen i Östersund tidigare i år:
  https://ltz.se/asikter/ordetfritt/1.4351200-ensidigt-om-kolesterol

 51. 51

  Annika Dahlqvist Skrev:

  LenaK

  Återigen har du fått rätt! Första?? offret för Gardasil på nyheterna idag! Tjejen lever idag men med svåra biverkningar. Läkarna var ett tag tveksamma till om hon över huvud taget skulle överleva.

 52. 52

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 43 LenaK:
  Jag har inte satt mig in i alla vacciner. Jag är inte i princip emot alla vacciner, utan bara mot de nya massvaccinationerna. Jag har fått uppfattningen att de främst är till för vaccinfabrikanternas vinster.

  Något blev fel ovan!

  Återigen har du fått rätt! Första?? offret för Gardasil på nyheterna idag! Tjejen lever idag men med svåra biverkningar. Läkarna var ett tag tveksamma till om hon över huvud taget skulle överleva.

 53. 53
  Stig Svensson säger

  Thomas Mooe har i dag ytterligare en debattartikel i Östersundsposten som svar på min, Ravnskovs och kolesterolskeptisk pensionärs inlägg i tidningens åsiktsavdelning.
  Jag stack tydligen handen rakt in i getingboet med min artikel den 12 april. Det känns nästan farligt att besöka Östersunds sjukhus efter det här. Munkjacka och solbrillor i fortsättningen? :-)

  Länk: https://op.se/opinion/debatt/1.5808817-ingen-okad-cancerrisk

 54. 54
  Tombola säger

  @ Stig Svensson:

  Ett litet getingbo – det är nog inte så kul att vara doktor och upptäcka att det mesta som lärdes ut under den långa studietiden mest är att likna med en westernstad uppbyggd i en filmstudio, vacker framsida men inget bakom förutom den ”vetenskap” som några skrangliga stöttor utgör,,,,

  Och tänka sig, till och med pensionärerna idag börjar ifrågasätta vad som pågår, de som alltid varit så lydiga förr och tuggat i sig 8 – 15 tveksamma piller utan att knorra,,,

  Det bästa inlägget hittills i denna debatt står signaturen Wille för, troligtvis kan han inget om statiner eller andra kemikalier men han har gott om vanligt sunt förnuft – något som ju tydligen inte alltid får plats i skallen om man tillbringar för lång tid på skolbänken där verksamheten är mera inbillning än utbildning!

  ”När Gud skapade människan så gjorde han så många missar att vi som enda däggdjur behöver ett helfullt apotek för att fungera…eller är den bara så enkelt att vi har glömt bort vad människoföda är för något? LCHF har den positiva effekten att massor av människor börjar äta mer naturligt och precis som det är för alla däggdjur så infinner sig den naturliga hälsan hos de flesta rätt så snabbt. Hur ofta är ett lejon hemma från jakten pga migrän, ledproblem eller dålig mage? Den dagen kommer aldrig utan man ska ha samma hälsa varje dag, år efter år. Mitt råd är att bara äta sånt som du även skulle ge din hund och som inte ger hål i tänderna (utan tandborstning). Då kommer du långt. Ger du inte din hund Pepsi Max så ska du inte dricka det själv heller. Får du hål i tänderna av något så är vi inte anpassade att äta sånt. Visst är det enkelt. Dessutom slipper du förmodligen att någon läkare säger åt dig att ta statiner, mest av den anledningen att du aldrig vistas i närheten av ett sjukhus.”

  Personligen tar jag hellre medicinska/livsstils råd av signaturen Wille än att besöka någon obskyr hjärtklinik,,,,

 55. 55
  Ann Kristin säger

  @ Tombola:
  Nu fick jag ett glatt smil på min nuna 😉 Willy tänker själv, så befriande. Och vi andra också, för den delen.

 56. 56
  Tombola säger

  @ Ann Kristin:

  Förr funderade jag ofta på varför min katt inte haft en enda sjukdag på 15 år medan vi människor var sjuka flera gånger om året,,,,

  Men hon drack aldrig vare sig mjölk, grädde eller Pepsi Max utan höll sig till råttor och vanligt vatten – svårare än så är det inte,,,

  Nu har jag varit fri från förkylningar i över 8 år sedan jag började med LCHF så jag börjar komma ikapp,,,

 57. 57
  Anders S säger

  Stig Svensson Skrev:

  Thomas Mooe har i dag ytterligare en debattartikel i Östersundsposten

  Jävsdeklaration saknas. Det är väl bara att hoppas att legitimerade läkemedelsförsäljaren Thomas Mooe äter sin egen medicin i rejäl dos och ordentligt med kolhydrater och omega-6 rika fröoljor enligt SLV:s föreskrifter.

  När solen går upp spricker trollen!

 58. 58
  Anders S säger

  Kanske en förklaring till varför det finns så många korrumperade läkare:

  Den olönsamma patienten
  Maciej Zaremba

  https://mobil.dn.se/c.jsp?cid=25480521&item=http%3a%2f%2fwww.dn.se%2fm%2fmobile%2farticle%3fid%3d907905__Article&rssid=25501361

 59. 59
  Anders S säger

  Anders S Skrev:

  Kanske en förklaring till varför det finns så många korrumperade läkare:

  Torsdagen den 25 april, arrangeras ett seminarium kring reportaget och boken där, förutom Maciej Zaremba själv, docent Shirin Ahlbäck Öberg, förre överläkaren Magnus Lind, oppositionslandstingsrådet Helen Hellmark Knutsson (S) och Ove Andersson från Läkarsällskapet medverkar.

  Plats: Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Birkeaulan, kl 17–19.

 60. 60
  Anders S säger

  SR Tendens har en serie: När vårdpersonalen får nog.
  ”Jag sa upp mig – för att överleva” – en intervju med överläkaren Stefan Branth:

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/180129?programid=3381

 61. 61
  Tombola säger

  Anders S Skrev:

  SR Tendens har en serie: När vårdpersonalen får nog.
  ”Jag sa upp mig – för att överleva” – en intervju med överläkaren Stefan Branth:

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/180129?programid=3381

  Han skulle lika gärna ha varit en lärare även om pressen på en läkare så klart är ännu högre,,,

  Det gäller att hålla sig frsik så att inte doktorernas arbetsbörda ökar ytterliggare – jag tror det är en kraftig övertro på läkeriet och att väldigt många skulle kunna bota sig själva om de bara försökte,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa