Myten om statiner hålls vid liv

Debattartkel i ÖP.
Stig Svensson berättar om statinernas nackdelar.

 

Comments

 1. 1

  Jag slutade efter 2 månader…ock läkaren sa att det var på egen risk…att sluta… Han skulle väl sagt på egen risk att ta skiten…

 2. 2

  Lennart Lundholm Skrev:

  Han skulle väl sagt på egen risk att ta skiten…

  Och det sade du väl åt honom, får vi hoppas?

 3. 3
  Eva-Lena Sörman säger

  På onsdag skall jag till läkaren.

  För någon vecka sedan mätte jag mina blodfetter som enligt min läkare är skyhöga.
  Till saken hör att jag är 62 år och kvinna. Då är det bra med högt kolesterol enligt den forskning som Uffe Ravnskov har tittat på.
  Jag kommer att leva längre än kvinnor i min ålder som har lägre kolesterol än jag.

  Tack Uffe Ravnskov för att du forskat i detta ämne. Det är många läkare med dig som kommit fram till samma slutsats som du har.

  Glad och lycklig med högt kolesterol!

 4. 4
  Dennis säger

  Man bör klargöra sin inställning så tidigt som möjligt att man känner till det tryck som vården befinner sig under från Näringslivet och därför kan man inte utan vidare ta till sig det recept som blir aktuellt vid besöket.
  Några skäl varför man inte vill ha syntetiska droger behövs inte utan det talar för sig själv annars räcker argumentet ”risken för biverkningar” väldigt långt.
  Själv har jag ett krav innan jag stoppar i mig något att det ska vara ställt utom alla tvivel att det är livsnödvändigt för just mig.
  Ett besök hos HC påminner mer och mer som ett besök av en dammsugsförsäljare. Påstridigt.

 5. 5
  Bokmal säger

  Dr. Malcolm Kendrick, läkare och författare, har även en hemsida – http://www.drmalcolmkendrick.org. Där finns intressanta artiklar.

  Jag klistrar in några rader gällande artikeln – The Untainted Mind (13 mars 2013). Artikeln har också 40 kommentarer.

  ”..A few weeks ago, a sixth year student at Westminster School sent me an essay she had written on cholesterol, and why it does not cause CHD. She wants to go to medical school. No one made her do any of this. She just looked at the evidence and made her mind up. She wrote me this e-mail.” Slut citat

  Gå gärna in på hans hemsida och läs vad eleven vid Westminster School skrev.
  Hennes referenslista är lång.

 6. 6

  Jag har föräldrar som äter statiner, och i min fars fall har jag varit orolig för att de skulle kunna bidra till de tecken som jag tycker mig se på en begynnande demensutveckling. Jag har läst diakussionerna på olika ställen om att statiner inte skulle ha någon mätbar effekt när det gäller hjärt- och kärlsjukdom. Detta verkar av vissa ses som ett etablerat faktum. Jag har också funderat på om det skulle finnas en poäng i att föreslå för min far att han gör ett avbrott i behandlingen. Dock, när jag själv läser litteraturen så tycker jag att det verkar som att statiner har en ganska god effekt. Läs ex följande cochrane metaanalys:

  https://summaries.cochrane.org/CD004816/statins-for-the-primary-prevention-of-cardiovascular-disease

  Om cochrane finner att effekten är god då ett större antal dubbelblinda interventionsstudier läggs samman, så förstår jag inte varifrån motbilden som florerar på div bloggar, som denna, och i böcker kommer ifrån. Prof Göran, Annika, eller någon annan som är insatt får gärna förklara.

 7. 7
  Fundersam säger

  Har ni sett utdraget ur stolleprovet till broschyr hos Kostdoktorn?

  https://www.kostdoktorn.se/ursparad-kolesterolpropaganda-pa-sjukhus/#comment-276754

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 NN:
  Inte heller de professorer som utgör Cochrane är opåverkbara av statinindustrins forskningsexperter.
  Det är därför vi råder alla till att läsa Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol, och Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket”. Det är inte möjligt för alla oss vanliga människor att genomskåda det forskningsfusk som leder fram till rekommendationerna om statinmedicinering.

 9. 9

  Apropå myten om statiner – så har den evidensbaserade vetenskapen och den s k fria forskningen sina brister, tyvärr tyvärr… 😥

 10. 10

  @ Annika Dahlqvist:

  Jag borde kanske läsa på mer, i ärlighetens namn saknas dock tid för veckor av reserarch men jag kanske måste ta mig den tiden. Av det jag begripit håller jag med om att kolesterolet egentligen inte verkar vara ett problem utom för dem som har genetiskt betingade mycket höga värden. Men den frågan är ju egentligen en annan än den om statinernas effekt på risken för CVD. Risken skulle kunna sänkas genom andra mekanismer, ex statinernas antiinflammatoriska egenskaper.

  Jo, jag är medveten om att det finns olika ”trix” för att förbättra resultaten, ex att avbryta studier i förtid eller genom att använda mer ”fördelaktiga” metoder för att hantera missing data. Men när Cochrane gör metastudier är det väl primärdata som analyseras? Jag kanske får skicka en fråga till Ravnskov och fråga om vad han tror om metaanalysen.

 11. 11
  Mats Lindberg säger

  Jodå, statinerna har en hyfsat bevisad effekt på CVD. Det som talas tyst om är storleken på effekten. NNT (number needed to treat, hur många som behöver behandlas för att EN person ska ha nytta av substansen) är i storleksordningen 100 för friska, och 50 för redan CVD-drabbade. Som jämförelse har Losec ett NNT på drygt 1. Man får väl själv avgöra om man vill medverka i detta medicinens lotteri.

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ NN:

  Som Annika har jag väldigt lite förtroende för de läkemedelsbolag som lägger ned sanslöst enorma forskningsresurser med många tusen noggrant utvalda deltagare (för att ta bort alla som skulle kunna spoliera eventuella positiva effekter) och sedan till slut lyckas påvisa en obetydlig effekt hos deras statiner på hjärthälsan. Det finns ingen chans att komma åt och syna de rådata som ligger till grund för den utvärdering som läkemedelsbolagen sedan själva gör. Och biverkningarna är kroniskt underrapporterade men är trots detta väl dokumenterade. Egentligen är det bara att tala med vilken statinmedicinerad person som helst efter något års medicinering och de flesta slutar också självmant av ren självbevarelsedrift efter ett tag.

  Det finns bara inget vetenskapligt förnuft i att kemiskt bekämpa kroppens egen produktion av kolesterol som är ett av våra mest livsviktiga ämnen vi har i våra celler. För mig är detta faktiskt värre än den åderlåtning av blod som man ägnade sig åt för inte så länge sedan.

  Trots detta erkänner även Uffe Ravnskov att det finns en positiv effekt med statinbehandling och anledningen är tydligen att man av en ren tillfällighet samtidigt får en inflammationsdämpande effekt av dessa. Men med tanke på det höga pris man betalar i form av olika allvarliga biverkningar (f.a. försvagning av muskler och förstånd) så är det betydligt förnuftigare att ta bort själva orsaken till kroppens höga inflammationsnivåerna dvs. kolhydraterna och då stärks kroppens immunförsvar vilket nästan alla LCHFare kan intyga. Det är ju knappast brist på statiner som ger upphov till de inflammerade kärl som är hjärtsjukdom! För några veckor sedan skrev min hjärtspecialist också ut statiner åt mig trots att mina kolesterolvärden är perfekta med den här motiveringen och han var över huvud taget inte intresserad av att diskutera frågan med mig. ”Jag följer bara guide-lines!” Han visste att jag aldrig skulle hämta ut de medciner han skrev ut.

  På samma sätt om Annika råder jag dig att till att börja med läsa Uffe Ravnskovs böcker om kolesterolmyten. Den mannen har ett vetenskapligt förhållningssätt i motsats till läkemedelsbolagen enligt min mening.

 13. 13

  Josef Boberg Skrev:

  Apropå myten om statiner – så har den evidensbaserade vetenskapen och den s k fria forskningen sina brister, tyvärr tyvärr… 😥

  Rätt länk till evidensbaserad vetenskap finns HÄR.

 14. 14

  Fel igen – rätt länk till evidensbaserad vetenskap finns HÄR.

 15. 15
  Tombola säger

  Professor Göran Skrev:

  @ NN:

  För några veckor sedan skrev min hjärtspecialist också ut statiner åt mig trots att mina kolesterolvärden är perfekta med den här motiveringen och han var över huvud taget inte intresserad av att diskutera frågan med mig. ”Jag följer bara guide-lines!” Han visste att jag aldrig skulle hämta ut de medciner han skrev ut.

  ”Följer bara guide-lines” – han får det att verka som om vilken någorlunda läskunnig person som helst skulle kunna ta hans jobb om han inte kan motivera statinerna bättre?

  Ibland undrar jag vilka ekonomiska incitament som gör att läkarna på stående fot ofta skriver ut ett par blodtrycksmediciner, statiner, mindiab och metformin samt rekommenderar Becel och en övergång från vitt till fullkornsbröd – får de betald per recept eller ingår de i någon inofficiell tävling om vem som lyckas prångla ut mest piller?

 16. 16
  Tombola säger

  Josef Boberg Skrev:

  Fel igen – rätt länk till evidensbaserad vetenskap finns HÄR.

  Ska man följa råden i din länk får man nog flytta ut till en lerhydda och ha en ko som enda värmekälla,,,,

 17. 17

  Tombola Skrev:

  Ska man följa råden i din länk får man nog flytta ut till en lerhydda och ha en ko som enda värmekälla

  Nja… – Tombola – det går ju att plocka bort en hel del av detta – utan vare sig ko eller lerhydda – som jag ser det.

 18. 18
  ragnhild säger

  @ Josef Boberg:

  Din länk till HäR funkar inte – …

 19. 19

  Min far fick en hjärtinfarkt i tisdags och kom hem på fredagen med ett gäng nya mediciner. Mer blodtryckssänkande, blodförtunnande och förstås statiner. Tidigare har båda mina föräldrar (mamma fd sjuksköterska) vägrat ta statiner pga alla biverkningar, dock utan att vilja berätta detta för läkaren.
  Men nu när infarkten var ett faktum (han har haft en tidigare, samt kärlkramp och fått stent och gjort ballongsprängningar) så törs dom inte säga emot.
  Jag lade upp en bild på alla biverkningar på FB samt en bild som visar den lilla skillnaden på överlevnad på att ta och att inte ta medicinen. Detta blev han bara arg på och anser att man ska vara försiktig med sådan påståenden.
  Svårt att vara tyst när man själv har lärt sig lite mer. Å andra sidan, dom är vuxna människor och måste ju själva bestämma över sitt liv. Men jag behöver väl inte tiga still för det! Fast jag vill ju inte göra honom arg och upprörd!
  Dom flesta människor gör nog som mina föräldrar och lyder en läkare. Man söker inte information själv, speciellt inte den som står för något annat än det man vill tro på själv.

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Åse:

  Jag känner igen detta. Man är som vanlig människa utlämnad till ”experterna” – hjärtspecialisterna. Det ska mycket till för att man som drabbad ska kaxa up sig och påstå att de inte ”vet vad de snackar om”.

  Idag har jag ingen större respekt längre för dessa s.k. specialister men då är jag å andra sidan också ”grymt påläst” och det var förstås av denna anledning som den hjärtspecialist jag träffade för några veckor öppnade med att deklarera: ”Du ska veta att jag inte är intresserad av vad du hållit på med i 14 år. Jag anser att det är på gränsen till kriminellt. Du kan snacka omkull vem som helst men mig snackar du inte omkull.” Och naturligtvis hade han rätt för han vägrade helt enkelt lyssna på vad jag hade att säga trots att det hade gått så lång tid sedan jag tackade nej till en by-pass operation. Han var bara inte intresserad av annat än de officiella guide-lines som han följde till punkt och pricka.

  Att det inte vet vad de snackar om är för mig helt uppenbart när en hjärtspecialist som arbetat i 30 år inte ens vågar ta en diskussion med en påläst ”amatör”.

  Det hela är i mina ögon alltför sorgligt för man vill ju så gärna tro det är någon slags vetenskap som man håller på med inom medicinen men min uppfattning idag är att det mesta är frågan om religös tro på högst tvivelaktiga dogmer.

 21. 21

  @ Mats Lindberg:

  Enligt cochrane hamnar nnt, sett över en 5-årsperiod, för statiner på 5,5. Dvs 28 eller nått sånt per årsbasis. Då mäts alla events och inte bara dödsfall.

 22. 22
  Mats Lindberg säger

  Professor Göran,
  jag tror det är rädslan för anmälan om felbehandling som driver denna utveckling. Vårt samhälle drivs allt längre in i en situation där ingen törs ta ställning till någonting längre. Ett dagsaktuellt exempel är den fullkomligt surrealistiska stormen kring Omar Mustafa. Sitt still i båten och håll käft är dagens budskap. Jag är rädd det blir värre innan det vänder. Jag kan se framför mig hur man själv får betala vården om man inte följer ordinerad medicinering eller avviker på annat sätt i sin hälsoprofil. Vi lever i egoismens tidevarv där osäkerhet betraktas som en svaghet.

 23. 23

  I tidningen Medicinsk Vetenskap & Praxis, på första sidan, omslaget, finns en artikel och bild som handlar om patientens delaktighet ”Patienter måste få delta”…

  Bilden föreställer en läkare och en patient och patienten har en hel hög med böcker i famnen som heter: Egenvård, Må bättre, Självhjälp, Sjuk?. I pratbubblan säger läkaren som är på väg ut: ”Visst, men sördu min erfarenhet säger att patienter som håller tyst lever längre! Frågor på det?

  https://weblisher.textalk.se/sbu/1301/?page=1&mode=50&noConflict=1

  nr 1/2013
  https://www.sbu.se/sv/Vetenskap–Praxis/

 24. 24

  ragnhild Skrev:

  Din länk till HäR funkar inte – …

  Jo… – Ragnhild – så blev det då – men HÄR fungerar den.

 25. 25

  Professor Göran Skrev:

  Det hela är i mina ögon alltför sorgligt för man vill ju så gärna tro det är någon slags vetenskap som man håller på med inom medicinen men min uppfattning idag är att det mesta är frågan om religös tro på högst tvivelaktiga dogmer.

  Instämmer.

 26. 26
  Bokmal säger

  @ Åse:

  Jag lyckades omvända min gamla mamma.

  Hon fick en liten hjärtinfarkt i 80-årsåldern. .
  Efter något år drabbades hon av sömnstörningar, kramper, värk och muskelsvaghet i benen bl.a.
  Då ringde hon till läkaren (gick bara hos honom) och undrade om det kunde finnas någon koppling till hennes mediciner (Seloken, Trombyl och Zocord (=simvastatin).
  Han svarade nej – utan betänktetid – och sedan avslutades samtalet.

  Sedan upptäckte jag att det fanns delade åsikter om den s.k. ”Kolesterolhypotesen” och i den vevan läste jag hundratals patientberättelser från USA (spacedoc.net, askapatient.com, medications.com, peoplespharmacy.com etc.).
  Berättelserna liknade mammas.
  Det var anmärkningsvärt att hennes läkare inte tänkte på Zocorden.

  Det var ingen lätt sak att övertyga mamma. Doktorn var så snäll och han tog själv samma medicin.

  Jag skrev till Uffe Ravnskov och fick ett vänligt och intressant svar som hon fick ta del av.
  Sedan fick hon läsa hans böcker och så översatte jag fem patientberättelser åt gången för henne.
  Sedan kände jag att det var upp till henne själv.

  Efter cirka ett år frågade jag – står Du fortfarande om Zocord?
  Nej, det var länge sedan hon hade slutat.
  Hon hade ringt till sköterskan och bett henne fråga om det var okay att sluta och sköterskan hade ringt tillbaka och sagt att det var okay.

  Mamma är över 90 nu och skulle inte stå på benen om hon hade fortsatt med ”statineringen”.

  P.S.

  Läs gärna äldreapotekaren Armon B. Neels och journalisten Bill Hogans bok – Are your prescriptions killing you? Armon B. Neel har lång erfarenhet och skräder inte orden om polyfarmaci, statiner, osteoporos- och värkmediciner och mycket, mycket annat.
  Armon B. Neel är bosatt i Georgia, USA, men jag känner igen det mesta.

 27. 27

  Tack för länkar! Ska läsa på. Min far blir 80 i maj och upplevs som mycket yngre i mycket av det han gör.Däremot stort bukomfång och stort sötsug. Att vi äter LCHF tycker mina föräldrar är som om vi tillhör en sekt. Tyvärr. Annars hade nog nyfikenhet och intresse varit större! Det blir liksom motstånd bara vi säger något om kolhydrater, fett och mediciner.

 28. 28
  Bokmal säger

  “Muskelreumatismen” berodde på simvastatin”

  Googla gärna ovanstående rubrik så finner ni en artikel och några kommentarer på veteranen.se.
  Jag är övertygad om att mängder av statin-användare drabbas av olika biverkningar som tolkas som nya sjukdomar och leder till ytterligare mediciner.

  I boken ”Are your prescriptions killing you” tar äldreapotekaren bl.a. upp statinernas påverkan på minnet. Ett kapitel har rubriken: Does dad really have Alzheimers?

  Jag vill uppmana de som drabbats och deras närstående – rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket. Det kan göras via deras hemsida eller på hemskickad blankett.

  Givetvis bör man även berätta för sin läkare.

 29. 29
  ragnhild säger

  @ Åse:

  Sitat: ”Svårt att vara tyst när man själv har lärt sig lite mer. Å andra sidan, dom är vuxna människor och måste ju själva bestämma över sitt liv. Men jag behöver väl inte tiga still för det! Fast jag vill ju inte göra honom arg och upprörd”!

  Arg och upprörd – dvs. rädd! Tryggheten är viktig … jag tycker man ska tänke lite på den, tryggheten; ganske så mycket faktisk – när patienten akkurat har kommit hem från sjukhuset. En kan inte så lätt rädda någon från ”sig själva”, spesielt inte när rädslan råder. Ge dig tid …. och honom mycket tid …. samtidigt kan vi diskutera här hur VI ville agerad i samma situation:

  Kanske ville jag – unviket det mesta af vad din pappa har genomgått; stent, ballongutvidelse m.m. – satsad på lchf, rødvin/whiskey,vidløg/kokosfett m.m. Men det är jag det – andra måste få välja sin väg – det är jag övertygat om …. låta oss ge oss på establissementet istället … Men Åse – känner mig igen – när vi vet …. men än är inget självsagt …

 30. 30
  ragnhild säger

  @ Professor Göran:

  ”……. ”: – mötte han dig med de orden = attityden. Vet du – sådär möter man inte människor!
  Om du siterar korrekt – kunde det vara grunn/reason för en anmälan … jag ville blivit knust/crouched. My… ! Jag är verkligen ledsen .. oi .. det är det värsta … det kan inte vara lägligt/lovlig möta en ”pasient” på det sättet … skrämmer mig ….

 31. 31
  Professor Göran säger

  @ ragnhild:

  Min fru var med och bekräftar det ”absurda” i hans attityd.

  Ärligt talat så rörde detta bemötande mig egentligen inte så mycket ”i ryggen”. Speciellt inte efter läkarens inledning där han deklarerade sitt kliniska ointresse.

  För mig var den här läkaren därför bara en inkompetent person, dåligt påläst om alternativa behandlingar, och som därför i konsekvensens namn inte var det minsta intresserad av sitt jobb. Sådant är ju förstås trist när man träffar på det. Hans attityd bekräftade därför bara min egen syn på medicinen som en religiös verksamhet baserad på dogmer. Här fanns inget nyfiket intresse över huvud taget för den kliniska erfarenheten av patienternas verkliga verklighet, dvs. det jag själv vill kalla vetenskap. Medicinerna lägger förstås bara ”locket på” om ens det och de är därför i det långa loppet därför kontraproduktiva. Jag insåg att jag därför måste jobba ännu mer med själva orsaken och bygga upp immunförsvaret så långt det nu är möjligt.

  Detta enda återbesök på sjukhuset bekräftade återigen för mig att hela den medicinska verksamhet genomsyras av en girighet som utgår från läkemedelsbolagens och medicinindustrins omoral och där en läkare som denna är en ”nickedocka” som bara ”följer guidelines till punkt och pricka”.

 32. 32

  @ Gäst:
  Gäst Skrev:

  I tidningen Medicinsk Vetenskap & Praxis, på första sidan, omslaget, finns en artikel och bild som handlar om patientens delaktighet ”Patienter måste få delta”…
  Bilden föreställer en läkare och en patient och patienten har en hel hög med böcker i famnen som heter: Egenvård, Må bättre, Självhjälp, Sjuk?. I pratbubblan säger läkaren som är på väg ut: ”Visst, men sördu min erfarenhet säger att patienter som håller tyst lever längre! Frågor på det?
  https://weblisher.textalk.se/sbu/1301/?page=1&mode=50&noConflict=1
  nr 1/2013
  https://www.sbu.se/sv/Vetenskap–Praxis/

  Haha, klockrent! Det där är min käpphäst. Min egen erfarenhet säger att vården inte är så intresserad av patienternas delaktighet, bakom alla fina ord och när allt kommer till kritan. Och som verkligheten ser ut så är det dessutom nästan omöjligt att komma i kontakt med ansvarig läkare i alla fall, om personen nu ändå skulle vara intresserad av patientens delaktighet. De medicinska besluten förmedlas via sköterskor, som iof är duktiga och trevliga, men det blir en meningslös diskussion att försöka få motiveringar till fattade beslut och eventuella förändringar till stånd.

 33. 33
  Stig Svensson säger

  Det har nu kommit ett förväntat svar på min debattartikel. Se följande länk.

  https://op.se/opinion/debatt/1.5781867-ingen-myt-att-statiner-raddar-liv

  Skribenten är den läkare som jag haft mest kontakt med under de år som jag haft hjärtproblem. Han är duktig och mycket trevlig (enligt mig), men trevliga människor kan också ha fel

 34. 34
  Tombola säger

  Hittade detta efter lite fritt surfande – alla av oss lever i sin lilla värld,,,,

  Från https://lchfmirakel.wordpress.com/2012/12/

  ”En djungelschaman i Amazonas kan säga att sjukdomar orsakas av ormandar. Då nickar alla instämmande, för de vet ju också att det är så. Om han började prata om virus skulle kollegor, patienter och hela samhället tro att han blivit galen. Han skulle tappa respekten och sin position som schaman.

  På samma sätt kan en svensk läkare inte prata om ormandar. En svensk healer kan knappast heller göra det, åtminstone inte bokstavligt.

  Resultatet är att alla är styrda av verklighetsbilden INOM SIN KULTURSFÄR. Och denna kultursfär ser annorlunda ut i djungelbyn jämfört med Sundbyberg. Det är till och med så att ett av kriterierna på psykos eller schizofreni är att ens föreställningar upplevs som orimliga eller bisarra INOM DEN KULTURSFÄR där man lever. Den som pratar om ormandar i djungelbyn är frisk, den som gör det i Sundbyberg är troligen sjuk.”

 35. 35
  Tombola säger

  Mats Lindberg Skrev:

  Professor Göran,
  jag tror det är rädslan för anmälan om felbehandling som driver denna utveckling. Vårt samhälle drivs allt längre in i en situation där ingen törs ta ställning till någonting längre. Ett dagsaktuellt exempel är den fullkomligt surrealistiska stormen kring Omar Mustafa. Sitt still i båten och håll käft är dagens budskap. Jag är rädd det blir värre innan det vänder. Jag kan se framför mig hur man själv får betala vården om man inte följer ordinerad medicinering eller avviker på annat sätt i sin hälsoprofil. Vi lever i egoismens tidevarv där osäkerhet betraktas som en svaghet.

  Att få betala sin egen vård är ju en realitet redan idag om någon önskar alternativ eller komplementär behandling,,,,

  Nu är jag ingen anhängare av healing, homeopati och annat i den vägen men bevisligen blir många friska av metoder som inte ligger inom ramen för skolmedicin – och som en tysk läkare sa under en diskussion för några år sedan ”huvudsaken är ju att de blir friska och det ligger ofta inte särskilt mycket vetenskap bakom skolmedicinen heller även om dess företrädare hävdar det”,,,,

  Och att denne, ursprunglige östtyska läkaren tyckte det blev märkligt tyst i deras peronalrum så fort han började prata om alternativ/komplement till skolmedicinen är nog typiskt svenskt, det är totalt förbjudet att prata om annat än de politiskt korrekta oavsett vad saken gäller,,,,

  Men det kanske inte alltid är så roligt att vara läkare alla gånger, lång utbildning och höga ambitioner som säkert ödeläggs mer eller mindre efter att ha synat tillvaron bakom de glättiga fasaderna?

  För tänk om det är så ”enkelt” som Are Waerlands hävdade redan på 1930-talet:

  1) Vi har inte med sjukdomar att göra, utan med livsföringsfel. Avskaffa dessa och sjukdomarna försvinner av sig själva

  2) Man botar aldrig en sjukdom, utan man botar en sjuk kropp

  3) Man botar en sjuk kropp endast genom att man återställer dess ursprungliga livsföringsrytm

  Waerland menade att många sjukdomar orsakades av brist på viktiga näringsämnen samt en förgiftning av kroppen genom olika slaggämnen och gifter som tillförts, men inte funnit vägen ut.

 36. 36
  Ann Kristin säger

  Efter min stroke och tillhörande statinbehandling (pga mätning av blodfetter efter en vecka, och utan att ha fastat innan, vilket en annan läkare sa ger helt fel värden så snart efter stroken) fick jag lov att äta statiner. Jag ville inte, men lät mig övertalas.

  Efter tre månader var jag knappt i stånd att lyfta fötterna eller lyfta min egen vikt uppför en trappa. Dessutom hade jag frossa på kvällarna och fick högt blodtryck (trots medicin mot det också). Då slutade jag, mot fyra läkares inrådan. Jag hade andra problem, som yrsel, ja, en spillra av mitt forna jag. Min ”dum-i huve’t-känsla beror nog på detta också, i kombination med bt-medicin.

  Nu kämpar jag med biverkningarna, ett halvår efter avslut. Magnesium, D3 och lite annat, träning så gott jag kan, men varje natt vaknar jag 3-4 gånger med muskelkramp och svår, brännande värk. Sömnen blir lidande och dagarna svårare.

  Min strokeläkare vill inte ta i statinbiverkningarna, utan tvingar mig till vårdcentralen. På fredag ska jag gå dit, och ärligt talat känner jag mig ångestfylld. Jag vill helst inte träffa läkare längre, jag känner mig i ett jäkla underläge. Alla mina år av studier, hårt arbete och min känsla av att vara en bra, klok och vettig person håller på att smulas sönder. Men på fredag ska jag vara lagom stridslysten.

 37. 37
  Professor Göran säger

  @ Ann Kristin:

  Livsprocesserna är oerhört komplicerade och vad som är friskt och sjukt kan man lägga olika perspektiv på och framför allt tycker jag att man ska lägga ett helhetsperspektiv som Tombola gör i inlägget om Amazonas ovan. Jag gillar detta!

  Det gäller på något sätt att lyfta blicken och se helheten och sedan förstås läsa på och bli expert på sin egen sjukdom. Sedan måste man jobba med att på alla sätt förbättra immunförsvaret och det enda sättet som jag ser det är att så mycket som möjligt återgå till vår ursprungliga kost som aldrig orsakade några infarkter hos naturbefolkningarna. Vi kan knappast backa förloppet som har inträffat i våra ådror men vi kan minska det fortsatta förfallet, men få läkare bryr sig om detta behandlingsperspektiv. Men dö kommer vi förstås alla göra en gång men det är synd att göra detta söndermedicinerad, i min värld.

  Från början till slut har detta med kolesterol och statiner ingenting med vetenskap att göra utan är i mina ögon bara en gigantisk och oerhört skickligt genomförd markandsföringsbluff som ligger långt ovanför huvudet både på läkare och patienter. Det finns bara inget fysiologiskt förnuft i detta.

  När jag tittar tillbaka i mina papper från 2003 (fyra år efter min infarkt) så slår det mig att jag fortfarande trodde på dessa myter om kolesterolets farlighet. Hela tiden försvarar läkare (de måste göra det för sin egen självkänsla och läkarlegitimations skull) de rådande dogmerna.

  När sedan dogmerna en efter en avslöjas som nonsens vill läkaren naturligtvis inte höra talas om att han någonsin skulle ha försvarat sådant nonsens. På något sätt är det synd om läkare eftersom de har en helt omänsklig roll. Men när de blir stöddiga mot sina patienter i denna roll så har jag förstås ingen direkt medkänsla med dem.

 38. 38
  christopher säger

  Alltså, den artikeln du länkade till är det största skämtet jag läst. Kvällstidnings-smörja. Statiner långt ifrån perfekt. Men det är det bästa som finns för att sänka blodfetter. Alla har rätt att vägra vård.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 christopher:
  Varför ska vi sänka blodfetterna? Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne, och kroppen vet självklart bäst hur mycket den behöver av det.
  Om du tycker att det är bra att sänka kolesterolet, vilken är den bästa forskningen som bevisar det?

 40. 40

  Annika, du bara är så bra.

 41. 41

  @ Josef Boberg: men som tur är har den färre brister än ingen forskning…

 42. 42

  Det verkar finnas två Lars på forumet just nu 🙂

  Jag ska försöka hitta en hygglig avatar att hänga på för att särskilja mig.

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ 42 Lars:
  Och/eller lägg till en initial för efternamnet.

 44. 44
  Ingela säger

  Har börjat äta Atorbir – p g a för hög kolesterolhalt. Ville inte.Läkaren menade att det finns ingen anledning att låta bli. vad vet jag. Känner mig – efter ca 2 v trött och lite frusen. Mår inte riktigt bra.

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  @ 44 Ingela:
  Kvinnor har bättre hälsoprognos vid högre kolesterolvärde. Så det kan inte vara anledning till att äta statin som Atorbir.
  Har du någon annan riskfaktor som kan orsaka medicineringen?

 46. 46
  Torgny Ranhage säger

  Har nyligen haft en hjärtinfarkt och blivit ordinerad bl a atorvastatin. Har försökt läsa på om både kranskärlssjukdom och behandling (PCI och mediciner). Efter övervägande följer jag ordination (kost, motion, mediciner).

  Jag har följt flera trådar, bl a denna och ställer mig frågande till alla kritiker mot statiner: om ni inte litar på er läkare och själva är så säkra på er sak, så ta då inte dessa mediciner! Sök istället någon alternativ behandlare eller sök efter icke skolmedicinska behandlingar!

 47. 47
  Docent Göran säger

  Torgny Ranhage Skrev:

  om ni inte litar på er läkare och själva är så säkra på er sak, så ta då inte dessa mediciner!

  Helt rätt!

  Jag skulle själv aldrig drömma om att ta statiner trots övertalningsförsök från kardiologen. (De får minuspoäng i något skumt system om de inte lyckas övertyga 95% av sina patienter att ta statinerna.) I mitt fall med en allvarlig infarkt bakom mig skulle jag enligt läkemedelsbolagens egna siffror bara leva 2 – 3 dagar längre om jag tog statiner i 10 -20 år .

  Nu talade den senaste kardiologen inte om koslesterolet för det var ’perfekt’ i mitt fall utan hötte istället med näven och talade om den ’underbara’ antiinflammatoriska effekten av statinerna och en sådan finns bevisligen. Frågan är förstås om det inte är bättre att ta tag i själva orsaken till inflammationerna istället för att på konstgjord väg dämpa inflammationen. I så fall talar vi om att ta bort socker, kolhydrater, omega-6, miljögifter och annat som stressar kroppen.

 48. 48

  Jag har fått känslan att läkarna tar en ”Rövare” när dom förskriver statinmediciner och håller tummarna att patienten inte får dåliga njur/ levervärden och muskelförtvining i bäckenet.

  Efter två år konstaterade ny läkare att mina kolestrolvärden var helt OK och undrade varför man satte mig på Atorvastatin, Simvastatin och Crestor. Han beordrade mig att omedelbart sluta med statiner. Sedan dess mår jag prima.

 49. 49
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  Frågan är förstås om det inte är bättre att ta tag i själva orsaken till inflammationerna istället för att på konstgjord väg dämpa inflammationen. I så fall talar vi om att ta bort socker, kolhydrater, omega-6, miljögifter och annat som stressar kroppen.

  Absolut!

  De två läkare samt en sköterska som försökt pracka på mig statiner på grund av högt kolesterol har inte överhuvudtaget velat diskutera orsakerna till mina värden eller livsstilsförändringar i detta sammanhang alls. Jag finner detta mycket märkligt och irriterande.

  Motvilligt tog sköterskan sig tid att diskutera detta på mitt förslag men det slutade ändå med statinpåtryckningar.

  Jag anar – och jag tror de flesta läkare gör detsamma, att kolesterolnivå kan vara ett symptom på att något inte står rätt till i kroppen (jag tror inte att kolesterolet per se är skadligt, märk väl). Då borde nästa tanke vara att fråga sig vad orsakerna kan vara och hur dessa ska angripas. Varför vill man inte göra detta?

  Är det viktigare att sälja statiner än att hitta orsaker och ställa riktiga diagnoser.

  För en kort tid sedan påbörjade jag ett eget experiment med ytterligare livsstilsåtgärder (utöver Lchf) för att se om nivåerna påverkas av detta. Jag räknar med att det kan ta lång tid men jag har en potential att plocka från 🙂

  Den kolesterolnivå som därefter kvarstår räknar jag med ska vara nära min ’naturliga’!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa