37-årigt matråd sågas av grundaren

I SvD. Nutritionisten Britt-Marie Dahlin, som grundade tallriksmodellen, vill nu att rekommendationerna om kolhydratintag ska minskas, pga överviktsutvecklingen.
Det handlar om att rekommendera en potatis mer eller mindre.
Det är ju bra om de drar ner på kolhydraterna, men något fett fanns inte med förr och inte heller nu.

 

Comments

 1. 1
  Håkan säger

  Socker!

  Socker har aldrig funnits i någon tallriksmodel, vad jag har sett. Ändå äter vi duktigt av det. Svårt att se att det skulle förändras genom att proportionerna ändras i tallriksmodellen

 2. 2
  Capt Joe säger

  Det kommer nog att ta ytterligare 37 år innan någon verklig förändring sker från detta håll.

 3. 3

  För min egen del har nog mängden mat varit det stora problemet. Spelar liksom ingen roll vad det är för fördelning på innehållet. Bara det är gott så går det ner, alldeles för mycket.

 4. 4
  Kattmoster säger

  Dessvärre så rekommenderade Dahlin att man ersatte potatisen med bl.a. rotfrukter och då blir det ingen större skillnad. Tänk om hon istället plockat bort all potatis och ersatt den med fett. Det hade varit något. Att ersätta kolhydrater med kolhydrater känns inte särskilt nyskapande.

 5. 5
  Nyckelpigan säger

  Tallrik är det på vilket vi äter vår efterrätt. Men, tänker man efter rätt, man även tallrik kallar, den skog som talrik är på tallar.

  Hur och vad ska man äta? Man har vid studier på råtta kommit fram till att människan är ett svansförsett djur, med stora framtänder, som tycker om fettfri ost och kvarnavfall.

  Fett? Fett härsknar och har kort ”bäst före datum”. Fett kräver kyltransport. Fett kräver kyllagring. Fett är farligt! Enl Myndigheten. En sked smör, grädde eller starkmjölk över läpparna och vips; faller Du död ner i hjärt- kärlsjd. Bort allt fett ur kött! Enl Myndigheten. Då ser allt ut som mager häst – Åby kalops!

  Protein? Ja, viltkött är ju bra. Men inte om det finns i tarm (fjölster). Då är det giftigt. Och häst är Skandal! Detsamma gäller fågel. Det är bra. Men inte ägg. De är giftiga. Det ”onda” kolesterolet! Fisk är bra. Håll bara noga uppsikt efter tungmetaller och DDT! Giftigt!

  Kolhydrater? Ja! Stora, generösa mänder blast, fibrer, grönfoder, biomassa. Vitaminer! Fibrer! Varannan timme. Dygnet runt. Fast inte kål. Gaser! Ozonskiktet!! Miljöhot!!!

  Frukt? Ja! Stora, härliga mängder – 24/7/52! Den här veckan har vi extrapris på passionsfrukt från Peru. Varsamt plockade av solbrynta, åldrade (tandlösa) män – från ekologiska, obesprutade odlingar på sydslutningen. Radiofrekvensbehandlade för optimal hållbarhet! Frukten, inte gubbarna. Direktinflugna från Lima. Vadå? Gaser!? Ozonskiktet!? Miljöhot!? Frukt?

  Så mkt enklare allt skulle bli, om alla äter stora mängder maillardreaktionerat, frasigt barkbröd, bakat med riktig ”kärlek”. Och sköljer ner den oaptitligt, torra massan med frasande propplösare – i form av colasmakande, sur sockerlösning. Om smaken kväljer Dig, kan Du breda på ett generöst lager växtsleminbakat karragenan så kommer Du snart inte att känna någonting – längre. Bjud en oliv till. Tänd gärna ett levande ljus och duka med färgglada servietter!

 6. 6
  Kattmoster säger

  @ 1 Håkan:

  Nej, inte vitt socker men tallriksmodellen är full av sockermolekyler (kolhydrater) som beter sig som vitt socker i kroppen.

 7. 7
  Tombola säger

  Vi får inte glömma bort att folk åt och äter betydligt sämre än de officiella kostråden och att hennes ”tallriksmodell” var ett jättelyft för många på den tiden,,,,

  Enligt SvD:

  ”På den tiden åt folk falukorv med stuvade makaroner. Grönsaker ansågs vara kaninmat. Det gick inte att försvara näringsmässigt och vi tyckte att köttet måste vara en del av en sund helhet.”

  Så var det och så är det fortfarande – titta in hos en ”vanlig” småbarnsfamilj om ni tvekar,,,,

 8. 8
  ulf pohl säger

  Till SvD artikeln är det kopplat en enkät där man kan vädra några åsikter.Gör det! Henrik Ennart är ju medförfattare av ”Döden i grytan” och behöver nog lite stöd.

 9. 9
  LCHF-Bengt säger

  Det var en mikroskopisk förbättring, om det nu finns någon.
  Alltså, kostrekommendationerna gäller ju friska människor som sportar varje dag, när ska den stora massan som sitter stilla få sina kostråd?
  Det går sååå låångsaaammt

 10. 10

  Såg nyss Doc. Andreas på TV4 19-nyheterna ang ev. ny tallriksmodell. Han sa (ung.) ”
  Det bör snarast komma nya kostråd med mindre kolhydrater för människors hälsa”…

  Så bra att han fick komma till tals – det händer saker minsann…

 11. 11
 12. 12

  Det är aldrig försent att lära sig nya saker, inte ens för förespråkare för tallriksmodellen.

 13. 13
  LCHF-Bengt säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa