Hur går det på lång sikt?

Nutritionisterna varnar för försämrad hjärthälsa av LCHF – på lång sikt.
Det är allt fler nu som har ätit lågkolhydratkost, och LCHF, i decennier, med förbättrad och fortsatt god hälsa.
Så erfarenhetsmässigt får vi en god hälsa under decennier. Men avseende sekler så lär vi alla dö, även med LCHF.

Just nu sitter jag och ser på ”Helt sjukt” på TV4. Det är en läkare där som uttalar sig som om han vet något om sambandet mellan kost och hälsa, men det gör han i verkligheten inte. Som så många andra läkare. De tror att de vet, men de tror fel.

 

Comments

 1. 1

  Nu har jag sett färdigt:

  ”Just nu sitter jag och ser på ”Helt sjukt” på TV4. Det är en läkare där som uttalar sig som om han vet något om sambandet mellan kost och hälsa, men det gör han i verkligheten inte”…

  Han hade svårt för sig doktorn! Hur skulle han försvara tallriksmodellen/kostcirkeln!

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Kan tyvärr inte se programmet i UK ..kanske lika bra det. 🙂 Jag undrar hur många timmars kost/näringslära det ingår i läkarutbildningen numera? Om jag minns rätt var det ca 3(!) timmar på 80-talet. Så varför anlita läkare som kunniga beträffande kost och hälsa jämt och ständigt? Förresten vet väl läkare inte mycket om hälsa heller ..eller?!!

 3. 3

  Helt rätt, Annika och tydligen håller doktorn fast vid vad han en gång fått lära sig…..
  Ytterst märkligt om en kost som återskapar hälsa och förbättrar många lab.värden sen plötsligt skulle orsaka en mängd sjukdomar om en sådär 10 – 20 år…… ;).

 4. 4

  ””Att gå till en vanlig läkare – och förlita sig på vad hen säger – är MINST lika LivsFarligt – som att vara soldat vid fronten i ett krig !” – slut citat härifrån.

 5. 5

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Kan tyvärr inte se programmet i UK ..kanske lika bra det. Jag undrar hur många timmars kost/näringslära det ingår i läkarutbildningen numera? Om jag minns rätt var det ca 3(!) timmar på 80-talet. Så varför anlita läkare som kunniga beträffande kost och hälsa jämt och ständigt? Förresten vet väl läkare inte mycket om hälsa heller ..eller?!!

  Kan du se programmet via webben? Svt Play?
  https://www.kostdoktorn.se/helt-sjukt-pa-natet/

 6. 6
  Yrlejon säger

  Jag var hos min husläkare idag för att få svar på prover,ang blodfetter och glukos.

  HDL=1 (-), LDL/HDL=3,8(+) , HDL=4(+), kolestorol=5,5 (-), Triglycerider=1,26 (-), och
  Glukos= 5,75 (-) .Vissa värden hade sänkts(-) och vissa höjts(+) sen jag började med LCHF för ca 7 veckor sen. Vet inte hur man ska tolka detta.

  Blodsocker och triglycerider hade blivit normala, men jag vågade inte fråga läkaren vad han hade för inställning till LCHF och han skrev ut medicin som sänker blodfetterna, som jag tidigare ätit och slutat med för några veckor sen och sa att det snabbt höjdes när jag slutade med medicinen.

  Jag har gått ner ca 5 kg på de här veckorna och det är ganska lagom takt för mig, men har nu stått stilla på den vikten ett tag.

  Hur ska man hitta en läkare , som vet hur LCHF fungerar? För mig funkar den dieten bra, och jag somnar lättare, sover bättre och behöver sova ca 1,5 tim kortare än tidigare, och har tidigare haft svårt att somna i flera år. Sockersuget har försvunnit och det känns så bra. .

 7. 7
  Sten Norgren säger

  @ Josef Boberg:
  Sluta dumma dej med att använda ett ej berättigat ord som ”HEN” Duger inte han eller hon utan att det skall vara lika inskränkt som Amerikaner som förökar sig med byxorna på men endast kvinnan är avklädd. Heldumt, kom till verkligheten och var vuxen.

 8. 8
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 5 Vän

  Jag har just provat länken men det gick inte. ”..troligen beroende på att du antiingen befinner dig utomlands och/eller att TV4 inte har rättigheter i din region – felkod 61..” Tack iallafall. 🙂

 9. 9

  Alternativet med GBP-operationer är i ännu högre grad utan långtidsstudier. Vad händer med de opererade i 80 – 90- årsåldern. De flesta i den åldern har nog mest problem med att hålla vikten uppe.

 10. 10
  Karin Eklund säger

  Sten Norgren Skrev:

  @ Josef Boberg:
  Sluta dumma dej med att använda ett ej berättigat ord som ”HEN” Duger inte han eller hon utan att det skall vara lika inskränkt som Amerikaner som förökar sig
  med byxorna på men endast kvinnan är avklädd. Heldumt, kom till verkligheten och var vuxen.

  På tal om inskränkt, Sten Norgren…
  Alla språk är levande, så även svenskan, i den mening att nya ord kommer och gamla dör ut. Ordet hen är numera känt av de allra flesta och används mer och mer redan idag.
  Att det kommer att bli erkänt enligt svenska akademins ordlista är mer en fråga om när än om.

 11. 11
  Fundersam säger

  Skall man kanske dra slutsatsen av diverse uttalanden senaste tiden att LCHF åtminstone inte är farligt på kort sikt 😉

 12. 12

  Tja,

  Han var ju åtminstone inte kategoriskt emot utan sa att vi lika gärna kan stå som vinnare när man utvärderar om 10 20 år

  Själv har jag redan ”utvärderat” i 10 år och känner mig rätt säker på utfallet 🙂

 13. 13

  Vet inte om mina frågor hör hemma just här, men jag testar 🙂 Jag har läst en del om fetter och kolesterol den senaste tiden, men för varje svar jag hittar dyker det upp en ny fråga. Jag läste nyss om kolesterol på Jonas Bergqvist sida, han skriver att oxiderat LDL är det man ska bekymra sig över och att oxiderat LDL uppstår om LDL befinner sig för länge blodet. Citerar honom:

  ”Äter du lågkolhydratkost drivs du av fett som energikälla och som fettdriven kommer du att ha många celler som vill ha de fettsyror som finns i LDL och normalt har du därför en hög omsättning av LDL”

  Vidare skriver han:

  ”Är du däremot på sockerdrift har du svårt att tillgodogöra dig fettsyror som energikälla. Därför kommer du att ha LDL med fettsyror som stannar i blodet en längre tid.”

  Det jag undrar är vad som händer om jag äter fleromättat fett, kommer LDL även då vara upptaget med att transportera ut det fleromättade fettet till cellerna och förhindrar att LDL:t oxiderar eller hanteras fleromättat fett annorlunda alt är det andra riskfaktorer att räkna med?

  Samt vad händer om jag äter högkolhydratskost i kombination med hög fettmängd? Kommer LDL forsätta ta hand om fettet eller stör intaget av kolhydraterna den funktionen på något sätt?

  Tillägger att jag äter LCHF sen över sex år tillbaka (tack vare Annika) och mina värden är:
  HDL 3.0 LDL 4.1 Triglycerider 0.3.

 14. 14
  Lennart N. säger

  @ VeraP:
  Med dina lipidvärden behöver Du knappast bekymra dig!

 15. 15

  Karin Eklund Skrev:

  Ordet hen är numera känt av de allra flesta och används mer och mer redan idag.

  Karin – Tack så mycket för supporten.

 16. 16
  Ann Kristin säger

  @ Sten Norgren:
  ”Hen” är ett minst lika praktiskt ord som ”man”, vilket ju har exakt samma könsneutrala innebörd. Hur ett könsneutralt ord kan kopplas till hur amerikaner fortplantar sig, övergår mitt förstånd. När du dessutom läxar upp människor som en parodi på något ur Åsa-Nisse, ja, då blir det komik. Jag avstår från att kommentera din egen språkliga behandling, för jag är snäll. (Hälsningar f d språklärare).

  För övrigt var programmet ganska meningslöst ur informativ synvinkel. Vi behöver vettiga och faktagrundade program om hur lchf faktiskt fungerar, med genomgångar av vad man äter, hur värdena ser ut över tid, samtal och kontroll av de som faktiskt har ätit lchf över tid osv.

 17. 17
  Gunnar säger

  @ Karin Eklund:
  Nej så är det verkligen inte. Detta ord avskys av de flesta normalt funtade människor, och stöds väl enbart av den sk ”kultureliten”. Jag hoppas verkligen inte det hamnar i en ordlista. Har ingen i min bekantskapskrets som skulle tänka sig att använda ordet, annat än i skämtsammanhang i syfte att förlöjliga det.

 18. 18
  Tombola säger

  Tycket läkaren (och alla andra medverkande) gör ett utmärkt intryck, avsevärt kunnigare och betydligt trevligare än hallonbåtsprofosserna som med sina dolda agendor gör allt för att fördömma LCHF!

  Detta är ett pgm av underhållningskaraktär och inte något LCHF-program, att det sedan inte tillför oss ”LCHF – veteraner” något nytt var väl knappast väntat även om jag tycker att Plura´s insats som doktor gav skrattmusklerna lite motion – kan behövas ibland,,,

  Kalle Moreus kommer nog att minska sin hydda och kommer att bli en utmärkt ”reklam-pelare” för LCHF efter sin egen 50-års present.

  Sammantaget – ett av de bästa ”reklam”-programmen för LCHF hittills som säkert kommer att ge upphov till att många nya människor kommer att titta närmare på LCHF!

  Jag ger det 4 hallonbåtar av 5 möjliga!

 19. 19

  @ Lennart N.:
  Det gör jag inte heller 🙂 Jag är bara nyfiken på hur allt fungerar 😉

 20. 20
  Tombola säger

  Hen är ett utmärkt ord och perfekt inför framtiden då all befintlig seriös forskning visar att kvinnorna inom några miljarder år kommer att bli 2-könade, mannen försvinner således på lite sikt.

  I vilken omfattning som amerikanerna förökar sig med byxorna på eller inte är inte helt fastlagt men en stor undersökning utförd av Katowiez University i mitten av 1980 konstaterade att drygt 61,4% av alla amerikanska par aldrig sett varandra nakna.

  Som kuriosa kan nämnas att just cirka 60% av alla svenskar som numera är 70 år avlades under influens av alkohol – klädsel för den manliga henen i denna forskning som utfördes på Socialhögskolan 1997 framgår dock inte,,,,

 21. 21
  Lennart N. säger

  @ VeraP:
  Har också efterlyst information runt det här och läst mängder av artiklar men har inte blivit så väldigt mycket klokare. Det verkar dock vara klart att överätande av kolhydrater i form av socker i kombination med fettsnål kost påverkar kvalitéten på LDL i negativ riktning. Dessa partiklar blir då små och täta och kan avsättas i kärlväggarna där de orsakar inflammationer. En viktig parameter är också att undvika konsumtion av industrifett i form av Margarin, Becel m.m. men det ingår ju inte i LCHF-kost. Är fettet mättat eller fleromättat spelar nog ingen roll bara det är av bra kvalitét. Ditt höga HDL kommer jag aldrig upp till utan jag verkar ha landat på strax över 2 och det är med hjälp av dagligt intag av omega 3 (från fiskolja).
  Mitt totalkolesterol ligger på 8,4 men jag är inte speciellt orolig till skillnad från min läkare som gärna vill skriva ut statiner.

  Om Du vill fördjupa dig så finns det en del material här:

  https://ralfsundberg.se/sida4.html

  Här är också en artikel som förklarar det här med ”ont” och ”gott” kolesterol på ett mycket bra sätt:

  https://www.greenmedinfo.com/blog/there-only-one-type-cholesterol-heres-why

  Lycka till! 🙂

 22. 22

  Det här med LCHF på lång sikt är knepigt… I alla fall för dietisterna. De hävdar att LCHF är farligt på lång sikt, men säger i nästa andetag att det inte finns några långsiktiga studier. Hur tänkte de där, egentligen?

  Min pappa fick en hjärtinfarkt i lördags. De gjorde en ballongsprängning då det sattes in en stent.
  Han har redan haft 3 infarkter tidigare, den senaste för 9 år sen.

  I måndags fick han prata med en dietist på Huddinge sjukhus. Dietisten sa att LCHF var bra om man skulle gå ner i vikt, men att det höjde kolesterolet och var därför farligt.

  Jättetrist, för jag tror att min pappa skulle må bra av att skära ner på kolhydraterna. De har även konstaterat pre-diabetes på honom. Han tycker att jag vräker på fett på maten. Men det han inte vet är ju att jag inte går och småäter jordnötter och choklad hela dagarna, vilket han gör, utan äter riktig mat och håller mig mätt länge.

  Det är svårt att lära gamla hundar att sitta, men jag hoppas att han skär ner på kolhydraterna.
  Min mamma har diabetes och tar insulin, så de har verkligen allt att vinna med LCHF!

 23. 23

  @ Lennart N.:
  Jag har som du plöjt mängder av material men saknar pusselbitar här och där för att få ihop hela bilden av vad som händer i kroppen. Jag tycker det är otroligt intressant, jag har fått mängder av aha-upplevelser under resans gång men jag inser också hur mycket det finns att lära. Vilket iofs är tur för min kunskapstörst är ständigt ökande 🙂

  Tack så mycket för länkarna, jag ska lusläsa dem!

 24. 24

  Sten Norgren Skrev:

  @ Josef Boberg:
  Sluta dumma dej med att använda ett ej berättigat ord som ”HEN” Duger inte han eller hon utan att det skall vara lika inskränkt som Amerikaner som förökar sig med byxorna på men endast kvinnan är avklädd. Heldumt, kom till verkligheten och var vuxen.

  Om man talar om en person som man inte vet könet på så sparar det en del tid att säga/skriva ”hen” istället för att säga/skriva ”han eller hon.” Så att ha ett kort och koncist könlöst ord är det väl inget fel med…

 25. 25

  Precis som flera andra: jag lärde mig inget nytt av programmet men det riktades inte ngn direkt negativ kritik heller, vilket många professorer gjort tidigare (som borde varit mer pålästa). Denne allmänläkare (som inte heller är särskilt påläst) säger i alla fall inga riktigt allvarliga grodor. Han lät ”dörren stå öppen” vilket är mer positivt i jämförelse med mycket annat tokigt…

  Ska bli intressant att se programmet i kväll Svt2 kl. 20.00 om socker…

 26. 26
  Tombola säger

  Tore Persson som omnämndes i programmet återfinns bl a här:

  https://www.newsmill.se/user/torepersson

 27. 27
  Kattmoster säger

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Kan tyvärr inte se programmet i UK ..kanske lika bra det. Jag undrar hur många timmars kost/näringslära det ingår i läkarutbildningen numera? Om jag minns rätt var det ca 3(!) timmar på 80-talet. Så varför anlita läkare som kunniga beträffande kost och hälsa jämt och ständigt? Förresten vet väl läkare inte mycket om hälsa heller ..eller?!!

  Tja, någon vill man väl anlita som expert och dietisterna kan ju ännu mindre.

 28. 28
  Lennart N. säger

  @ Sandras LCHF-blogg:
  Ja, varje generation skall ju (i alla fall i teorin) bli lite klokare än den förra. Man önskar naturligtvis att man fått tid att utbilda sina föräldrar i smart kosthållning innan dessa försvann men det hade troligtvis även i mitt fall varit lönlöst? Alla mina förfäder har varit fast i sitt potatis- och brödätande vilket naturligtvis fått konsekvenser. Det är bättre att koncentrera sig på sina barn istället. 🙂

 29. 29

  Tombola Skrev:

  Tore Persson som omnämndes i programmet återfinns bl a här:

  https://www.newsmill.se/user/torepersson

  Oj då! Det var ord och inga visor! Speciellt gillar jag denna artikel, lång men underhållande.
  https://www.newsmill.se/artikel/2009/04/23/om-man-l-ter-fan-styra-skutan-hamnar-man-t-helvete-till

  Vart har denne frispråkige Tore Persson tagit vägen i kostdebatten? Munkavle? Det känns som om han behövs i debatten!

 30. 30
  Capt Joe säger

  @ T:
  Eftersom flera har tagit upp det bedrövliga uttrycket ”hen” så vill jag säja att när man pratar om ”läkaren” så kan man mycket väl använda det existerande personliga pronomenet ”den”. Men tyvärr har nog ”hen” kommit för att stanna.

  Läs mer https://sv.wikipedia.org/wiki/Personligt_pronomen

  F.ö. var det inte mycket att anmärka på i programmet där de inte tog ställning varken för eller emot LCHF eller andra metoder. Jag tycker dock att alla läkare numera bör kunna ge råd som leder bort från ”överdriven vete-socker-stärkelse konsumption. Dr William Davis som går ut hårt mot modernt vete tycker t.o.m. att mättat fett är att föredra framför fleromättat fett, och han är ju inte ensam om att tycka så.

 31. 31
  Magnus säger

  Men vilket trams om ”hen”. Hen är ett ord som är fritt att använda för vem som helst. Att hytta med näven åt folk för att de använder språket är idiotiskt. Ännu mer idiotiskt om man är före detta språklärare, för då borde man veta bättre.

 32. 32

  Ifall någon orkar läsa en seriös text på engelska kommer här en länk:

  https://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0018248

  Några svenska forskare har studerat sambandet mellan insulinnivåer och bildning och kvalite på plack. För att leva länge utan infarkter bör man ständigt hålla insulinnivån låg, är min korta sammanfattning. Har man minsta tendens till insulinresistens, bör man absolut äta strikt LCHF. Vill man ha infarkter i övre medelåldern, bör man gasa på med socker och vitt mjöl. Ju idogare man är desto snabbare når man detta negativa resultat. Undrar vilka slutsatser dietister skulle dra, om de ids läsa på?

 33. 33

  @ Sten Norgren:
  Jag tycker språkpoliserna ska lägga sin kraft någon annanstans än på ett forum av den här typen.

 34. 34

  @ Sten Norgren:
  Man kan ju avköna genom att använda pronomenet ”den” som en ersättning för ”personen”.

 35. 35

  Fast ännu fjantigare tycker ja är manliga sjuksköterskor. Varför inte utvidga begreppet skötare att innefatta all vård, inte bara mentalvård!

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 VeraP:
  Det finns så många saker i världen att bekymra sig om, så jag tycker att det är fantastiskt bra att veta att om man äter en artriktig föda, LCHF, så fixar kroppen allt, även kolesterolpartiklarna, på bästa sätt. Jag känner mig helt trygg med att veta att kroppen fixar detta själv utan att jag behöver ta några kolesterolprover.

 37. 37

  @ Bernt:
  Jag tror uppriktigt sagt inte att de lever så länge. Med GBP stör man upptaget i tarmen så att tom medikamenter tas upp och fungerar helt annorlunda än hos icke opererade. Forskarna har inte alls pejling på alla konsekvenser. Helt klart är dock att ”normal” dosering inte kan tillämpas.

 38. 38
  ragnhild säger

  Bernt Skrev:

  Alternativet med GBP-operationer är i ännu högre grad utan långtidsstudier. Vad händer med de opererade i 80 – 90- årsåldern. De flesta i den åldern har nog mest problem med att hålla vikten uppe.

  I går kom jeg over Aleris/Norge (privatklinikk) som rettet seg mot 60+ og även 70 åringer med tilbud om GBP-operationer -. Jeg leste hele annonsen/i en av riksavisene på nätet. Den, annonsen var lang. Den inkl. beklagelse over at nei, man kunne ikke regne med offentlig utført operation i den alder, – men Aleris så ingen grunn til at man inte som 60 och även 70 år – friska?*, men med övervikt kunne oppleve store helseforbedringer med GBP. Ja, och hadde de diabetes – ja den försvann jo …. Det är det dummasta … jag tror de är på människojakt – blivit kannibaler … på sitt sätt ….. kirurgerna är övertalliga – kliniken är kostbar ….

  *utan hjärtproblemer – syftade de till det – undrar jag? Ja, som en sa: 70 är de nya 35 åringar, joho..

  Jeg fant ikke annonsen igjen idag – dukker den opp, så länkar jag den. …..Kanske har någon myndigheter slått alarm …

 39. 39

  Började med LCHF 8 januari 2008 mår jättebra på dett. Kommer aldrig att sluta med det.

  Såg TV att i medel äter svensken 6,2 kg godis per vecka, eftersom jag inte äter något alls trodde jag att det var högst 1 kg. Då undrar jag hur det är fatt eftersom jag inte är ensam om att utesluta allt socker.

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 Yrsa:
  Var det just under påskhelgen det var 6 kg per person?

 41. 41
  Tombola säger

  Dacke Skrev:

  Ifall någon orkar läsa en seriös text på engelska kommer här en länk:

  https://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0018248

  Några svenska forskare har studerat sambandet mellan insulinnivåer och bildning och kvalite på plack. För att leva länge utan infarkter bör man ständigt hålla insulinnivån låg, är min korta sammanfattning. Har man minsta tendens till insulinresistens, bör man absolut äta strikt LCHF. Vill man ha infarkter i övre medelåldern, bör man gasa på med socker och vitt mjöl. Ju idogare man är desto snabbare når man detta negativa resultat. Undrar vilka slutsatser dietister skulle dra, om de ids läsa på?

  En översikt som kan läsas utan doktorsgrad finns här,,,,

  https://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?l=sv&d=130&a=120475

  Står väl inte uttryckligen att LCHF är rätt väg att gå men det torde vara det logiska!

  Åldern på placken var intressant – skulle vara intressant att se en översikt på stroke och annat som funktion av ålder – var finns en sån?

 42. 42
  Tombola säger
 43. 43
  Hanna Tolander säger

  @ Yrsa:

  Njä, medelsvensson äter upp 330 gram godis i veckan (fast då antar jag att fikabröd etc inte är inräknat utan bara just godis).

  Dryga tre hekto alltså, vilket motsvarar t ex en stor kexchokladkaka, några sega råttor och en påse Gott-och-Blandat.
  Det inser såklart varenda godisråtta att det äter en sådan upp på ett nafs, sanningen är alltså självklart att vissa i princip inte äter godis och andra äter mängder.
  Dock knappast några sex kilo i veckan 🙂

 44. 44
  Lennart N. säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Men det är jäkligt intressant! 🙂

  När läkaren på vårdcentralen pratar om dina höga kolesterolvärden med en bekymrad min och rekommenderar statiner så är man helt enkelt tvungen att sätta sig in i hur det fungerar och varför, helst på molekylär nivå. Att avfärda det hela med ”LCHF löser detta för mig” räcker inte om man inte tagit reda på hur och varför. Det gäller ju att vara påläst när man argumenterar med läkaren! 😉

  Det smartaste är ju förstås att ändra livsstil, börja äta sin egen artegna föda och tacka nej till kolesterolmätningar men alla fixar inte detta över en natt. Livsmedelsverket tycker ju dessutom att bara man letar efter nyckelhålsprodukter (t.ex.Becel) när man handlar mat så behöver man inte heller bekymra sig. Som reklamen säger: ”Köp det vetenskapligt bevisade Becel” (Så otroligt dumt!!)

 45. 45

  @ Tombola:
  41
  Nej, det står inte uttryckligen LCHF, men det krävs inte mycket fantasi för att knyta plackbildningen till en debuterande insulinresistens. Dessutom motsäges hypotesen att plack skulle bero på höga blodfetter, då detta förhållande inträder vid tidigare ålder. LCHF är ett bra motmedel mot insulinresistens, särskilt i tidigt skede, tyvärr ett helt tyst tillstånd – inga speciella symtom, utom en tilltagande paltcoma.

  Språkvetare! Stavas ”symtom” med eller utan p på svenska???

 46. 46
  Tombola säger

  Dacke Skrev:

  @ Tombola:
  41
  Nej, det står inte uttryckligen LCHF, men det krävs inte mycket fantasi för att knyta plackbildningen till en debuterande insulinresistens. Dessutom motsäges hypotesen att plack skulle bero på höga blodfetter, då detta förhållande inträder vid tidigare ålder. LCHF är ett bra motmedel mot insulinresistens, särskilt i tidigt skede, tyvärr ett helt tyst tillstånd – inga speciella symtom, utom en tilltagande paltcoma.

  Språkvetare! Stavas ”symtom” med eller utan p på svenska???

  Skulle gissa på att de flesta av oss börjar bli insulinresistenta i 40-årsåldern – lägg till 10 år för plackbildningen – var hittar vi statistik på hjärt/kärlsjukdommar som funktion av ålder (och gärna vikt)?

  Symptom eller symtom bestämmer du själv,,,,

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Symtom

 47. 47

  @ Tombola:
  Här kanske, fast det handlar om hjärtinfarkt, inte stroke, som har med hansartärerna att göra. Letar vidare.

  https://www.socialstyrelsen.se/statistik/statistikefteramne/hjartinfarkter

  https://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2013mars/strokeokariyngremedelaldern

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa