Rött kött och hjärtsjukdom

Ralf Sundberg har skrivit ett inlägg om kopplingen mellan rött kött och hjärtsjukdom.

Lär in innehållet i texten så att du kan svara rappt om någon pratar om rött kött och hjärtsjukdom.

 

Comments

 1. 1

  Jo… – Annika – för kolhydrater/socker och hjärtsjukdom hör ju däremot ihop – som jag ser det.

 2. 2
  Tombola säger

  De flesta av oss som läser din blogg har för lite kunskaper för att kunna följa Ralf´s resonemang men det gör inget – vi litar på på dig och Ralf och fortsätter äta vår bacon som vanligt, nu ännu mera övertygade om dess goda effekt,,,,

  Och Ralf´s bok är ett måste att läsa för den som vill veta bakgrunden till alla korkade kostråd,,,,

 3. 3
  Lars Bern säger

  Bacon är nu inte den ideala kötträtten med sitt tillsatta nitrit, så måtta är nog motiverat. Nitrit har visat sig vara cancerogent. F.ö.är det bara den dyraste baconen från Tulip som är rökt, övrig bacon får sin smak av kemikalier (röksmakämnen). Samma sak gäller här som för annan mat, så lite industribearbetat som möjligt helst inte alls. Och när ni väljer kött ta naturbeteskött (mer omega 3) och ta lite mindre eftersom det är dyrare.

 4. 4
  Tombola säger

  @ Lars Bern:
  Nu finns det ju de som påstår att nitriten är kärlvidgande och på så sätt är positivt,,,

  Men jag hade ingen aning om att röksmaken var fejkad – det blir till att lägga till lite och köpa den dyrare.

  Tycker nog att skillnaden mellan ekologiska och ”vanliga” är väl motiverar prissklinnaden – och uppskattningsvis överäter vi runt 15 – 25% så ekonomin är egentligen inte det stora problemet om man ser på näring/krona,,,,

  Björn Hammarsköld har ju gjort en sådan jämförelse (hittar den inte nu,,,,) och fann inte oväntat att gurka var dyrast och oxfile billigast,,,,

 5. 5

  Faktiskt så har jag vetat sen väldigt länge att bacon är fejkad med rökarom så jag köper alltid tulip dom gånger jag köper bacon som är äkta rökt.
  Annars så köper jag något som heter ”fjällsida” men jag vet inte om det fläsket finns att köpa i södra sverige, men det är ett mycket fett sidfläsk som dessutom alltid är billigt,tror kanske det beror på att det just är så fett…

  Rött kött och cancer/hjärtsjukdom är något jag aldrig ens brytt mej om att lyssna till och kommer aldrig att göra, så vansinnigt dumt så det är inte sant.. däremot alla dessa förbenade tillsatser som är i snart sagt allt man köper, det kan jag ”köpa” att det orsakar alla möjliga sjukdomar..

 6. 6
  ADHD mamman säger

  Om man tycker rökarom är dåligt, så är naturrökt farligare för hälsan. Rökarom är ett av få undantag när E-nummer inte är något dåligt. Rökarom består av rök där man filtrerat bort cancerframkallande ämnen ur röken. När det gäller nitrit innehåller nästan all bacon det tyvärr. I ekologiskt bacon är halterna dock betydligt mindre än konventionellt. KRAV tillåter inte nitrit alls, men KRAV märkt bacon har jag aldrig sett. I EU ekololgiskt bacon är gränsvärdena för nitrit ungeär hälften av vad konventionellt får innehålla, för den som nu vill unna sig bacon då och då. .

 7. 7

  Ja, tyvärr är det danska Tulip som har bacon med kortast innehållsförteckning. I helgen var jag dock i Virserum och besökte köttbutiken Dackekött. Köpte bl.a. färskt fläsk i bit. Lite jobbigt att skiva själv, men himmelskt gott efter egen sparsam saltning vid stekning. Underbart med butiker av det slaget med massor av fina köttprodukter (ost också).

  Alla dessa fåniga larm – man blir så trött

  Ikväll 21.00 Tv4 ”Helt sjukt” handlar om kost…

 8. 8

  @ ADHD mamman:
  Om ”naturrökt” skulle vara farligt och cancerframkallande så skulle väl varenda ”lappgubbe/gumma” och övriga som bor här uppe i norr drabbas av mer cancer än andra (jag vet inte om det är så).. jag är uppväxt med rökt kött/fisk, saltat kött/fisk, även rökt torkad kött/fisk så att det skulle vara hälsovådligt tror jag inte på, det var det enda sättet att kunna förvara mat på i gamla tider.. så jag har väldigt svårt att tro på att salt eller rökt är farligt, däremot all annan skit som vi stoppar i oss.
  Ett tag så var det ju ett himla rabalder om vedeldning i villor på grund av hur fruktansvärt hälsovådlig vedröken var, men hur skadligt alla andra utsläpp var hörde man inget om..det har ju troligen aldrig brunnit nånstans på detta klot genom årmiljonerna, och folk som levde innan annan värme eller ljuskälla fanns, vad använde dom tro??

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Tänkte som Ralf Sundberg när jag såg de ’senaste rönen’ på TV-nyheterna häromdagen:
  ”Som vanligt förhastade slutsatser. Som basuneras ut för att de är politiskt korrekta för livsmedels- och läkemedelsindustrin samt för den nu aktuella globala jordbrukspolitiken.”
  Tack för upplysande artikel om detta. Någon forskare ’måste’ ju förr eller senare börja undra över hur det kan komma sig att så många mår så bra av LCHF. I vilket fall så verkar LCHF-skaran växa ..utan ’forsking’!

 10. 10
  ADHD mamman säger

  @ JRS:
  Jag har inte sagt att man får cancer av att äta naturrökt kött eller att man ska sluta med det. Det finns mycket som är cancerframkallande här i världen. Även nitrit har använts traditionellt i form av salpeter sedan 1700 talet, säkert rimmande man skinkan med det även i norr förr i tiden. Men när salpeter nu har ett blivit nitrit med E-nummer E250, så tror många att det är ett nytt påfund som den moderna charkindustrin hittat på. Samma sak med naturrök. Råvaror behöver inte vara nyttiga för att de är naturliga eller beretts på traditionellt sätt. Rökarom är renad rök, ändå ses det som något negativt och farligt för att det benämns ”arom” och har en E-nummer beteckning. Jag är emot matfusk och onödiga tillsatser, men ibland är allt inte svart eller vitt.

 11. 11

  Nitrit eller inte nitrit, den är där, för att stoppa botulbakteriernas utveckling. Botultoxin är mycket giftigt! Botulbakterierna trivs i allt fett, men är känsliga för lågt pH. Därför är det viktigt att tillsätta tillräckligt med ättika i den inlagda sillen t ex.

  Och vad det gäller cancerogen mat, bränn inte köttet på grillen i sommar!!!

  Det är inte allt naturligt, som är nyttigt, t ex bränd mat!

  Sen var det all sensationell forskning, som antagligen redovisas, för rubriksättningens skull. Det händer nästan aldrig att man redovisar, eller ens mäter kolhydrathalten, när man forskar på fettsyror t ex. Det är som om kolisarna inte fanns.

 12. 12

  Chris Masterjohn har ju intressanta kommentarer i ämnet här https://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn/?p=1759

 13. 13

  Begreppet rött kött är ett konstruerat begrepp. Fysiologiskt är köttet väldigt likt från alla varmblodiga djur, människan inberäknad

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa