Mona slutade med bröd – tappade 42 kg

Artikel på NRK.no.
Det finns många anekdoter, men ”etablissemanget” kämpar desperat emot. Helt utan vetenskapligt underlag.

 

Comments

 1. 1

  Hälsning till Mona från Sverige!
  Hoppas att hon hittar hit till bloggen.

 2. 2

  Här är en till artikel om bröd och faran med mykotoxiner, speciellt för barn.

  https://www.bt.no/familie-og-oppvekst/-Muggsopp-i-kornprodukter-kan-vaere-farlig-for-barn-2875416.html#.UWQJ13dvmM8

 3. 3
  Tombola säger

  En norsk kvinnlig Skaldeman!

  Verkligen synd att LCHF-kosten är så farlig som experterna påstår, folk blir smala, diabetesen försvinner och minst 50 andra åkommor oxå – kan de kanske vara ”experter” som professor Rune Blomhoff har fel?

  Det kanske rent av är så att det är skadligt med för lång utbildning – ibland tycker jag mig kunna se ett inverterat samband mellan antalet studieår och verkligt kunnande?

  Vem har sett en överviktig älg, räv eller rådjur – de har inte ett enda år i skolan men är betydligt friskare än oss,,,

  Och hur kommer det sig att den enda som skrivit en korrekt bok om diabetes saknar all formell utbildning inom kostområdet, Lars-Erik Litsfeldt är ju ekonom men är författare till den enda aktuella svenska bok om diabetes som är korrekt vad avser kosten – läser man och följer den frisknar de flesta till – det gör man inte om man följer råden profossernas böcker,,,,

  Men vi som inte kan något akademiskt om kost och hälsa får väl fortsätta att må bra på egen hand – lyckligt ovetande om att vi snart kommer att dö av vår kost – det kommer att ta ett tag till – nu efter 8 år på LCHF mår jag fortfarande bättre för varje dag, men det måste väl vända snart – annars har ju profosserna helt åt h-e fel,,,,

 4. 4

  @ Tombola:
  Ja på lååååång sikt så är lchf dödligt, bara så du vet..

 5. 5

  GRATTIS TILL MONA I NORGE ❗

 6. 6
  Kattmoster säger

  @ 3 Tombola:

  Men det förstår du väl. Du kan må bra av LCHF i hundra år men hur blir det på sikt? Jo, LCHF blir din död!

  Men – vi ska akta oss för att förakta utbildning. Där jag bor är det inte de utbildade som är tjocka, tvärtom.

  (Och Litsfeldt är jurist – inte ekonom.)

 7. 7
  Tombola säger

  Kattmoster Skrev:

  @ 3 Tombola:

  Men det förstår du väl. Du kan må bra av LCHF i hundra år men hur blir det på sikt? Jo, LCHF blir din död!

  Men – vi ska akta oss för att förakta utbildning. Där jag bor är det inte de utbildade som är tjocka, tvärtom.

  (Och Litsfeldt är jurist – inte ekonom.)

  Man ska ju inte bara leva så länge som möjligt utan oxå ha ett liv värt att leva – en ”risk” man gärna tar då man gör tvärtom etablissemangets råd och dåd,,,,

  Men jag blir lika förvånad varje gång som hallonbåtsprofosserna uttalar sig – trots deras långa utbildning (eller snarare inbillning??) har de ofta inte kommit längre än till ruta 1 i modellbygget av hur kroppen fungerar – matens hormoniella påverkan är de ”lyckligt” ovetande om,,,,

  Kanhända att de inser att hela deras korthus av mer eller mindre onödig ”forskning” rasar ihop om folk äter sig friska helt på egen hand???

  Hur som helst – utbildning är den bästa försäkring för en god hälsa, viktigare än en god ekonomi och det visar sig ju inte minst i USA där de som har det fysiskt mest krävande jobben oftast har mest övervikt – de äter nog mest skräpmat,,,,

 8. 8
  Fundersam säger

  Det är så fantastiskt kul med berättelser som Monas. Säger också stort grattis om du läser detta!

  Det man (jag) inte förstår är den skepsis som diverse kostprofessorer mm hela tiden måste smolka bägaren med. ”Förändrade blodlipider (antar det är blodfetter), ”andra hälsoparametrar” och såg någon gång att ”bukspottkörteln kunde kanske ta skada på sikt”. Allt uttryckt lite diffust så att det egentligen inte går att bemöta, bara skrämmas…

  Annika, Tombola med flera: Ni som har läst många rapporter, finns någons om helst substans i detta?

  Dessutom undrar jag, vad är ”på lång sikt” i kostsammanhang? Alla ni som ätit sedan 2005-2008, börjar det inte bli ”på lång sikt”?

 9. 9

  @ Fundersam:
  Jag har också undrat över det, vad är lång sikt? 5,10,15, 20 år? Va fasen, dö gör vi hur som helst, ingen kommer undan det så jag bryr mej eg. inte..men det skulle va kul att veta när alla skadliga symptom på denna fettrika kost börjar infinna sej.
  Själv är jag kärnfrisk än så länge, men jag har bara ätit LCHF i 4 år och 4 månader..tydligt är att det är inte tillräckligt ”lång sikt” iaf.

 10. 10
  Tombola säger

  8 år på LCHF – jag startade ungefär på samma gång som Annika startade sin blogg,,,

  Jag läste i aftonbladet 2005-02-23 den här artikeln av Skaldeman 4 ggr efter varandra och trodde han var en komplett idiot,,,

  https://www.aftonbladet.se/debatt/article10549822.ab ,,,,,,

  Veckan efter träffade jag läkaren Calle Carlsson som sa att Skaldeman hade rätt och alla andra fel!

  Man bör läsa den här boken:

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412534

  för att förstå vad som ligger bakom våra kostråd – mina ögon var rätt så stora när jag läste den och den är ett måste för alla som funderar varför etablissemanget så envist håller fast vid sina tokigheter,,,,

  Det finns ingen anledning att lyssna på etablissemanget profosser – de hänvisar till hundratusentals studier som påstås påvisa det mättade fettets farlighet – men de har inte lyckats visa upp en enda – skojeri kallas det för på ren svenska!

 11. 11

  @ Tombola:
  Kul artikel om SSS, synd att jag missa den på den tiden, jag var då inne på GI och låååångsamma kolhydrater.. Första gången jag hörde om LCHF var i början av dec 2008, en moster till mej berätta att hon varit på en föreläsning som en viss Dr Annika höll om LCHF.. jag blev oerhört nyfiken och letade direkt upp hennes blogg, jag beställde hennes bok, likaså SSS och Litsfeldts böcker, läste dom över julen och satte igång efter nyåret.. Enda jäkla nyårslöftet jag kunnat hålla nånsin 🙂

  Ja jag har också läst Forskningsfusket + det mesta som finns att läsa på svenska, kan tyvärr inte läsa engelska så jag missar nog en hel del intressant pga det.

 12. 12
  Fundersam säger

  JRS och Tombola tack för att ni delar er erfarenhet, 4 och 8 år måste ju betraktas om lång sikt, i alla fall i mina ögon. Rädslan släpper sakta taget men det är fortfarande svårt att tro att kostetablissemanget skulle ljuga. Men jag ser det ju framför ögonen…

  Har sedan 10 januari (då jag började med LCHF) läst precis allt jag kommit över ang LCHF, sett videos m m. Här går man och tror att man skall hitta en kosthållning som fungerar och det gör den 🙂 men på köpet hamnar man i en smältdegel av politik, forskningsfusk, girighet och en sjukvård som verkar behandla metabolt sjuka oerhört illa. Jag är fortfarande lite chockad som svensk samhällsmedborgare.

 13. 13
  Tombola säger

  Fundersam Skrev:

  JRS och Tombola tack för att ni delar er erfarenhet, 4 och 8 år måste ju betraktas om lång sikt, i alla fall i mina ögon. Rädslan släpper sakta taget men det är fortfarande svårt att tro att kostetablissemanget skulle ljuga. Men jag ser det ju framför ögonen…

  Har sedan 10 januari (då jag började med LCHF) läst precis allt jag kommit över ang LCHF, sett videos m m. Här går man och tror att man skall hitta en kosthållning som fungerar och det gör den men på köpet hamnar man smältdegel av politik, forskningsfusk, girighet och en sjukvård som verkar behandla metabolt sjuka oerhört illa. Jag är fortfarande lite chockad som svensk samhällsmedborgare.

  Många av profosserna lever kvar i den gamla tiden och tror att deras auktoritet får stå emotsagd på samma sätt som på 1970-talet – idag har vi internet och kan bilda oss en egen uppfattning,,,,

  Roa dig gärna med att lyssna på den här konversationen, verkar Rössner särskilt övertygande?

  Och när får vi se alla hans forskningsstudier?

  Och när skall denne märklige karl inse att matens hormoniella påverkan har betydelse – det kanske faktsist är trevligare och mera effektivt att banta med riktig mat istället för hallonbåtar eller fettmaoperationer,,,,

  https://www.youtube.com/watch?v=x297iZ8Dr2k

  Chockad över kostråden?

  Tja – har vi höga polischefer som åker runt och våldtar unga flickor, en justitsieminister som bordellkund, en statsminister som ljög inför hela svenska folket, mörklagda vapenaffärer, listan kan göras lång så de korkade kostråden är nog trots allt ganska lindriga eller?

 14. 14
  Fundersam säger

  @ Tombola:
  Min avsikt var inte att dra igång något slags aversion mot samhället. Själv har jag i sjukdom fått möta det goda Sverige med läkare och myndigheter som hade samma mål som jag själv, att bli friskt med respektfulla och hjälpsamma åtgärder :). Det handlade dock inte om kosten.

  Korkade kostråd är nog inte lindrigt och jag tycker inte det är lindrigt om delar av sjukvården väljer att inte samarbeta med sina patienter (borde kanske heta kunder). Det är inte heller lindrigt med de hjärtskärande historier som man får sig till livs i LCHF-världen.

  Tur att nätet finns idag som hjälper till att öka valfriheten. En intressant fråga blir hur man kan snabba upp förändringen. Som jag ser det behövs det attitydförändringar inom t ex vården, precis som du skriver. Man står inte längre oemotsagd.

 15. 15

  @ Fundersam:
  Jag råka se ett tv-program för några kvällar sen på tv-4 fakta, American greed hette det..det handla då om Pfizer och nåt annat läkemedelsföretag.. jag höll först på somna i fötöljen men blev klarvaken då det där börja, fy fan säger jag bara.. dom hade lyckats prångla ut nån värktablett 2002 som var direkt livsfarlig att ta..fda hade förvisso godkänt pillret men bara vid mycket svår mensvärk och viss svår artrit, men då i låg dos.. det strunta pfizer i och skicka ut en arme med säljare som manipulera läkare till att skriva ut medicinen i högre doser och till all slags värk..dom bjöd läkarna på solsemestrar, fick själva höga bonusar och resor.. nå hur som helst så tog pillret bort från marknaden i samma veva som vioxx 2003, men då hade dom redan hunnit göra en vinst på 2,5-4 miljarder dollar.. 2009 blev dom dömda att böta 2,3 miljarder, en summa som det tog dom 2-3 veckor att tjäna in på annat..

 16. 16
  Fundersam säger

  @ Tombola:
  Ja, du Tombola. Nu har jag roat mig med videon. Lade särskilt märket till att trots hundratusentals studier, TROR man att mättat fett är farligt enligt Rössner. Man tror, bygger kostråd på detta och jag slår mig för pannan :).

 17. 17
  Fundersam säger

  @ JRS:
  Precis, man hamnar i smältdegel av galenskap när man tittar lite djupare på vissa delar av kost-, livsmedels- och läkemedelsindustrin!

 18. 18

  Ja visst e de galenskap, så e de när pengarna styr allt..så länge vi kan hålla oss lite lagomt sjuka för att orka jobba, knapra deras piller under så lång tid som möjligt under livet då är det bra.. lyssna just på inslaget med Nyström å Rössner, vilket swammel..Nyström sa mycket vettigt men blev lite fundersam då han tyckte vi skulle knapra statiner mot högt kolesterol.. det ska nog vara väääldigt mycket för högt innan jag ens skulle överväga att ta den skiten i min mun, jag har sett i min närhet dom som knaprar statiner förändras, muskelvärk, extremt försämrat minne osv.. jag fråga en av kompisarna hur högt kolesterol han eg. hade när han blev ordinerad statiner, ja det var högt sa han, det låg på 6,0.. men han vågar inte sluta, han litar blint på sin läkare, jag erbjöd honom att låna mina böcker som Uffe Ravnskov skrivit..han titta på dom men sa sen att han litade helt på vad läkaren sagt..han sa så här, det måste du väl förstå att inte skriver väl en högutbildad läkare ut en medicin som skulle vara farlig!! Det är ju bevisat att högt kolesterol orsakar hjärtsjukdom!! Jasså jaha sa jag, ät du dina statiner och bli frisk, jag ville bara i all välmening ge dej ett lästips av en som också är högutbildad och vet vad han talar om.. jag är ju bara en fd lågbildad skogsarb. som inte vet nåt, och lika bra är det för då har jag inte vett att vara rädd för riktig skogshuggarmat 🙂

 19. 19
  Tombola säger

  Jag reagerade oxå på Nyströms gillande av statiner – alla behöver ju inte ha samma åsikt men inslaget är något år gammalt och det går fort, detta var troligen ett direktsänt inslag?

  Rössner var dock lite mindre kaxig än då detta bombastiskt hållna verbala fyrverkeri som professorn avlossade med anledning av Kostdoktorns bok,,,,

  https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=16074

  Om man skulle ponera att han var lika vårdslös med analys och saklighet inom sin egen karriär som med denna ”recension” är det ju inte så märkligt att han har 30 års misslyckanden bakom sig och att han fortfarande tror att kroppen fungerar som en ångmaskin enligt hallonbåtsteorin,,,,

  Men ett stycke god underhållning är det, han är den ende jag känner till som lyckats skjuta av sig båda fötterna med ett enda skott,,,,

 20. 20
  Kattmoster säger

  @ 10 Tombola:

  Tack för länken till Skaldemans artikel! Den hade jag slarvat bort.

  Vi var nog många som tänkte att Skaldeman var galen. Första gången jag hörde talas om honom var just under 2005. Maken hade på ett paleoforum hört talas om en galen man som gått ner en massa i vikt genom att äta fett. Det lät ju helknäppt men någonstans inom mig kände jag ändå att han hade rätt. Det stämde så bra med vad jag redan i mitten av 1970-talet hade märkt, nämligen att jag, som älskade semlor, inte gick upp i vikt om jag åt grädden men slängde det mesta av bullen. Synd att jag inte litade mera på min kropp än på de officiella kostråden. Det hade besparat mig mycket lidande.

  Och Forskningsfusket är ett måste för den som fortfarande tror att myndigheterna bara vill oss väl.

 21. 21

  @ Tombola:
  He he, ja det var god underhållning att läsa Rössners recention..du får verkligen till det i dina inlägg 🙂

 22. 22
  Kattmoster säger

  @ 12 Fundersam:

  Snart 7,5 år för mig och maken. Vi äter en ganska strikt LCHF och anser fortfarande att det här är den bästa kosten om man vill bli/vara frisk och må bra. Lycka till med ditt LCHF-ande!

 23. 23
  Kattmoster säger

  @ 13 Tombola:

  Bra film, även om jag inte gillade Nyströms prat om statiner. Det var i och för sig länge sedan jag lyssnade på Rössner men jag tycker nog att han börjat glida lite. Han verkar inte lika självsäker som tidigare.

 24. 24
  Fundersam säger

  @ Kattmoster:
  Härligt att höra :D!

 25. 25
  Tombola säger

  Kattmoster Skrev:

  @ 13 Tombola:

  Bra film, även om jag inte gillade Nyströms prat om statiner. Det var i och för sig länge sedan jag lyssnade på Rössner men jag tycker nog att han börjat glida lite. Han verkar inte lika självsäker som tidigare.

  Förr var ju Rössner mest emotsagd av ”anekdotiska” personer som Skaldeman, Litsfeldt och andra utan formell utbildning och några enstaka läkare och då främst Sveriges meste doktor, Annika!

  Numera är det ju mängder med riktiga forskare som ansluter sig till LowCarb-linjen, inte minst det senaste stjärnskottet Ann Fernholm som ju i sammanhanget har en unik kombination av formell ”behörighet” samt en massmedial kunskap som nog måste betraktas som unik i detta sammanhang.

  Med det ”motståndet” i form av kunskap är det nog dags att sluta vara skeppare på hallonbåtarna och börja inse att kroppen faktiskt inte är en ångmaskin,,,

  Och vi levande anektdoter börjar ju bli rätt så många vid det här laget – många är uppe i 10 år eller mer,,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa