Expressens LCHF-bilaga

Expressens LCHF-bilaga 3/2013 finns i butik tills 11/4. Jag köpte den idag och har bläddrat lite i den. Där finns förstås massor av recept av olika slag, men också diverse artiklar om kost och hälsa. Kostdoktorn är med på flera ställen, och han är ju alltid bra.

Men ett stolpskott är en artikel om Maria Lennernäs, professor i mat- och måltidskunskap, med beteendevetenskaplig inriktning, vid högskolorna i Kristianstad och Gävle.
Hon säger att vi ska äta på bestämda tider för hälsans skull.
Det visar sig att det är för blodsockrets skull vi ska göra det.
I verkligheten är det så att om vi äter LCHF så räcker det utmärkt att äta efter hunger, när det passar en under dagen. Äter man mycket så håller man sig mätt längre till nästa måltid.
Blodsockret påverkas nämligen inte av LCHF-mat.
Men jag håller med om att troligen är det bättre om vi äter på dagen och inte på natten. På natten är kroppen inställd på vila, och inte beredd på att spjälka mat.
Maria Lennernäs är som de flesta andra nutritionister sorgligt okunnig om sambandet mellan kost och hälsa. Jag förstår inte varför en LCHF-tidning har intervjuat henne.

En annan intressant artikel handlar om synen på smör vs margarin. Andreas säger bra saker –  men Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, kommer med enbart grodor.
Hon säger att vetenskapen har bevisat att fleromättat fett är bättre för hälsan än mättat fett. Där har hon helt fel. Det finns bättre forskning som visar att naturligt mättat fett är bättre än fleromättade omega-6-fetter. Hennes uppfattning baseras enbart på epidemiologiska sambandsstudier, vilka är helt värdelösa som bevis. Med statistisk akrobatik kan man få sådana att visa precis det man vill.

Hon säger att 10000 personer i Sverige skulle kunna räddas från hjärtdöd om vi bytte ut 10-15 gram mättat fett mot fleromättat.
Tala om konstruerade forskningsresultat.

Förr när man mailade till Livsmedelsverket och frågade om vetenskapligt underlag för deras påståenden var det någon som försökte svara på frågorna. Numera svarar de med länk till någon lämplig sida på deras hemsida. Där kan man aldrig hitta svaret på sin fråga, så det blir alltid Goddag Yxskaft.

 

Comments

 1. 1

  Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis
  Advice to substitute polyunsaturated fats for saturated fats is a key component of worldwide dietary guidelines for coronary heart disease risk reduction.
  However, clinical benefits of the most abundant polyunsaturated fatty acid, omega 6 linoleic acid, have not been established.
  In this cohort, substituting dietary linoleic acid in place of saturated fats increased the rates of death from all causes, coronary heart disease, and cardiovascular disease.
  An updated meta-analysis of linoleic acid intervention trials showed no evidence of cardiovascular benefit.
  These findings could have important implications for worldwide dietary advice to substitute omega 6 linoleic acid, or polyunsaturated fats in general, for saturated fats.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Ted Hutchinson:
  Ted, thank you for reminder. I linked in the blogpost.

 3. 3

  Bloggen Authority Nutrition har en väldigt bra sammanställning om detta med när och hur många gånger man ska äta och kommer fram till att de mesta som sägs om måltidsordningen är värdelös vetenskap oftast byggd på observationsstudier. Slutsatsen blir att vi ska äta när vi är hungriga och sluta äta när vi är mätta.

  https://authoritynutrition.com/how-many-meals-per-day/

 4. 4

  Läste en väldigt bra artikel i Svenska Dagbladet. Härligt att se hur vår nyttiga och goda mat sprider sig till fler och fler 🙂

  https://www.svd.se/mat-och-vin/lchf-mindre-militant_8053806.svd

 5. 5
  anna andersson säger

  Men finns det verkligen belägg för att det inte är bra att äta sent på kvällen?
  I länder runt medelhavet äter man ofta huvudmålet sent på kvällen. Tycker själv det är svårt att sova på tom mage. Ett par hamburgare får mig att somna snabbt och sova lugnt.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 anna andersson:
  Det finns belägg för att nattarbetare får mera hjärtsjukdom.
  Det kan bero på att de äter kolhydrater på natten, vilket strular till deras metabolism. Om de äter en liten LCHF-måltid under natten är det troligen inte lika skadligt.

 7. 7

  AD ovan:

  ”Förr när man mailade till Livsmedelsverket och frågade om vetenskapligt underlag för deras påståenden var det någon som försökte svara på frågorna. Numera svarar de med länk till någon lämplig sida på deras hemsida. Där kan man aldrig hitta svaret på sin fråga, så det blir alltid Goddag Yxskaft.”

  Stämmer precis med min erfarenhet. Jag tar upp detta med ett par exempel i näst sista kapitlet av en bok som skall komma ut i höst. Vad vi aldrig kunnat begripa är varför journalisterna håller till godo med så intetsägande, ofta självmotsägande svar.

 8. 8
  Ann Kristin säger

  Min erfarenhet är att jag, efter snart 5 år med lchf, är som mest i behov av föda mellan 11-15 på dagen. På morgonen vill jag ha fett och kaffe, kanske lite ost, på kvällen en kopp fettchoklad. Fettet består av kokosfett och smör, vilket verkar hålla mig mätt och nöjd i runt 18-20 timmar. Det är naturligtvis individuellt, men om jag slarvar med fettet blir jag ofelbart hungrig. Kokosfett och smör gör att mättnaden snarare växer än minskar med tiden.

 9. 9
  Kattmoster säger

  @ 6 Annika Dahlqvist:

  För ett tag sedan läste jag ett reportage från en akutmottagning. Läkaren inledde kvällspasset med att fylla en skål med 2 kg smågodis (till en personal om 5-6 personer). Det kan säkert funka för att hålla ångan uppe under natten men vad gör det inte med kroppen på lite sikt.

  Vill för övrigt minnas att jag läst något om kopplingar mellan cancer och nattarbete där man menade att den ökade cancerrisken hängde samman med såväl svårigheter att få till en fungerande måltidsrytm (som dagarbetande har) som med bristen på ljus. Har också för mig att den hattiga sömnen beskrevs som ett problem. Den som nattarbetar vill ju i regel inte sova bort hela dagen.

 10. 10
  Kattmoster säger

  @ 8 Ann Kristin:

  Efter dryga sju år på LCHF är jag i störst behov av mat på kvällen. Skulle jag vara tvungen att välja bort alla måltider utom en så skulle jag äta på kvällen. Å andra sidan har jag alltid haft lätt att avstå från frukost men middag är ett måste. Det har väl med våra individuella skillnader att göra, kan jag tro. Allra bäst mår jag om jag får äta en frukostlunch (ofta ägg o fläsk) vid 10-tiden, med smörkaffe därttill, och middag vid 18-19-tiden på kvällen.

 11. 11

  Finns det verkligen belägg för att nattarbete är skadligt? Man måste skilja på skiftarbete med varierande arbetsskift och rent nattarbete med enbart nattarbete.

 12. 12

  @ Ann Kristin:

  Fettchoklad – låter gott! Har du något recept att dela med dig, vore jag mycket tacksam!

 13. 13
  Ann Kristin säger

  @ M:
  Absolut! Jag har inga exakta mått, men det är ungefär som fettkaffe: smör, kokosfett, några skedar ekologiskt kakao, hett vatten och stevia om man så önskar. Kör med stavmixer eller bulletmaskin, om du har. Gott, värmande och mättande när man ska sova.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Bernt:
  Det var nog skiftarbetare som hade ökad frekvens av hjärtinfarkter.

 15. 15
  Ann Kristin säger

  @ Kattmoster:
  Precis så är det, vi är olika, och man ska följa det som kroppen säger att den vill ha, till skillnad mot när jag gick på kolhydrater och var hungrig hela tiden. Det finns vissa ”sanningar”, som att man blir mätt på fett och hungrig av kolhydrater, men vad, hur och när man äter sitt fett, protein och kolhydrater, är nog väldigt olika.

 16. 16
  Vox Humanae säger

  @ Bernt:
  Jo det finns minst en undersökning som visar att även rent nattarbete är negativt för hälsan men att det absolut värsta är skiftarbete. Jag läste om detta troligen på 90-talet så jag kan inte lämna referens nu, men det går nog att hitta på nätet om man söker lite.

 17. 17
  Leif Gröndahl säger

  Du skriver ”Blodsockret påverkas nämligen inte av LCHF-mat”. Detta stämmer inte på mig typ 1 diabetiker. Mitt blodsocker påverkas av strikt LCHF kost. Känsligast är jag efter frukost in på förmiddagen. Skulle tro att detta beror på att det finns kolhydrater i nästan allt vi äter. Som icke diabetiker så märks det kanske inte, men för en diabetiker utan egen insulinproduktion så märks det. Med egen insulinproduktion så hålls blodsockret i schack. Skulle vilja säga att en helt kolhydratfri kost kan vi aldrig uppnå. Fast för oss diabetiker är det lättare att få kontroll över blodsockret med LCHF kosten.

 18. 18
  Ann Kristin säger

  @ Leif Gröndahl:
  Det är naturligtvis en helt annan sak för typ-ettor, som inte har eget insulin. Nu är jag inte läkare och vet inte om det öht finns kost som gör att man kan klara sig utan insulin, det verkar inte troligt. Däremot kan ju typ-ettor sänka sitt insulinintag betydligt, både basinuslin och det andra.

 19. 19
  Leif Gröndahl säger

  Jag ville påtala att all kost påverkar blodsockret och att även LCHF kosten omvandlas till Glukos hos en i övrigt frisk person. Men en frisk kropp reglerar snabbt ner det till acceptabel nivå. Det är defacto så att om vi äter samma frukost så omvandlas det till lika mycket Glukos i både en frisk och en diabetes kropp. Var kanske att generalisera men på stora hela stämmer det.
  Ann Kristin Skrev:

  @ Leif Gröndahl:
  Det är naturligtvis en helt annan sak för typ-ettor, som inte har eget insulin. Nu är jag inte läkare och vet inte om det öht finns kost som gör att man kan klara sig utan insulin, det verkar inte troligt. Däremot kan ju typ-ettor sänka sitt insulinintag betydligt, både basinuslin och det andra.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Leif Gröndahl:
  Jag har testat blodsockerserier efter intag av ”normal” portion av LCHF-mat, och det blev ingen förhöjning. Alla som undrar kan ju testa hur sockret blir, för den, ca en timme efter en testmåltid. Har man inte tillgång till egen blodsockermätare kan man kanske lirka med sin vårdcentral och få ta enstaka blodsocker.

 21. 21
  Ann Kristin säger

  @ Leif Gröndahl:
  Jag har normalt fastesocker, runt 5, och har samma blodocker efter måltid. Med över 5 % kolhydrater får jag förhöjt, och när jag åt ”normalt”, dvs bröd och pasta, fick jag för högt blodsocker.

 22. 22
  Leif Gröndahl säger

  Det visar bara vilken fantastisk kost LCHF är och vilken fantastisk funktion en frisk kropp har. Kroppen hinner reglera den långsamma blodsockerhöjningen som LCHF kosten ger, men samma kost för en typ 1 diabetiker höjer blodsockret (inte så mycket men dock gör den det) vid samma kost.
  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 19 Leif Gröndahl:
  Jag har testat blodsockerserier efter intag av ”normal” portion av LCHF-mat, och det blev inget utslag. Alla som undrar kan ju testa hur sockret blir, för den, ca en timme efter en testmåltid. Har man inte tillgång till egen blodsockermätare kan man kanske lirka med sin vårdcentral coh få ta enstaka blodsocker.

 23. 23
  Leif Gröndahl säger

  Vi har samma matspjälkning vare sig vi är typ 1 diabetiker eller inte. Men en frisk kropp tar sabbt och effektivt hand om blodsockerförhöjningen så du inte märker det med LCHF kost. Om en strikt LCHF kost höjer blodsockret för mig så hade den gjort det för dig om du också var typ 1 diabetiker. All kost innehåller kolhydrater, bara att acceptera.
  Ann Kristin Skrev:

  @ Leif Gröndahl:
  Jag har normalt fastesocker, runt 5, och har samma blodocker efter måltid. Med över 5 % kolhydrater får jag förhöjt, och när jag åt ”normalt”, dvs bröd och pasta, fick jag för högt blodsocker.

 24. 24
  Leif Gröndahl säger

  Ville med detta bara tala om att man skall vårda och sköta sin friska kropp. Då gärna med LCHF kost som inte anstränger bukspottkörteln för mycket.

 25. 25
  Anna-Lena säger

  På sätt och vis gillar jag Expressens bilagor. Jag prenumererar på dem nu, men tänker nog inte förnya prenumerationen. Anledningen till detta är, att det blir lite samma.

  När jag efter många års jojobantande och kamp mot fetma kände desperation, så sprang jag förbi en sådan bilaga, eller den lite tjockare varianten, som Expressen brukar köra med. Just då var jag i skick att testa ungefär vad som helst, jag köpte bilagan, utan några större förhoppningar. Men det var många goda recept, och jag lärde mig i enkelhet, vad det handlade om. När jag sen märkte att det funkade, och att jag dessutom fick många andra hälsovinster, så väcktes ett djupare intresse; jag sökte upp din, kostdoktorn, Lifezone, och en del andra bloggar, jag började titta på Youtubefilmer.

  Jag har precis alla förutsättningar för fetma; PCO, nattarbetare, snabbätare, oregelbundet ätande, ett sötsug, som gränsar till beteendestört, etc.

  Jag har hållt på sedan oktober, hittills förlorat ca 12 kilo, har en lång resa, bör bli av med ca 23 till. Jag trivs väldigt bra med LCHF, är i stort inte sötsugen, då ligger det mest på det psykologiska planet. Avsikten är, så länge jag mår så här bra, att jag nog fortsätter med LCHF livet ut.

  När jag jobbar natt dricker jag MBC-kaffe, och lite bär med någon gräddig produkt, när jag kommer hem blir det ofta en gräddig, ostig, smörig äggröra. Kaffebröd flödar ibland på jobbet, men jag har inte längre något problem att avstå, detsamma gäller frestelsen att köpa chokladbitar i pressbyrån, eller sliskiga bullar på konditoriet, för att tugga i mig på hemresan.

  Jag måste också passa på att säga vilken modig, klok och jordnära kvinna du är. Ta åt dig av all beundran du får och skit i kritiken!

  För ca 20 år sedan beundrade jag Rössner, jag tyckte han verkade vara en sympatiskt man, som tog parti för oss tjockisar. Jag var naiv då, dåligt självförtroende och fattade inte bättre.

  Idag är synen på honom en helt annan, han borde få mindre utrymme i media. När jag var med i Viktklubben, fick jag ett uppläxande, förtryckt välkomstbrev, där han talade om hur många kalorier jag stoppade i mig, hur lite jag rörde mig, vilka risker det medförde, etc. förvisso var det bra att jag kommit till insikt, och betalade en månatlig summa till hans nya rörelse.

  När jag fick kontakt med honom på chatten, så talade han om, att PCO inte var något skäl till att vara överviktig, snarare var det min svaga karaktär, som var orsakt till övervikt.

  Jag skulle vilja se en artikel eller höra om en enda människa som har gått ner ett stort antal kilo, och HÅLLIT vikten i minst 10-20 år, med hjälp av Rössners behandling.

  Jag är ingen matpolis, respekterar folks kosthållning, men för mig är LCHF klockrent.

  Tack Annika!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa