LCHF-debatt i Hemmets Journal

Debattartikel med kommentarer: LCHF-dieten ett skämt.

Som så ofta tror debattören att vi äter mera kött än andra människor.

 

Comments

 1. 1

  Kul kommentar, fast lite trist, att hon inte tycker sig ha råd med LCHF.
  https://www.hemmetsjournal.se/Community/Debatt/LCHF/

  ”Jag testade med denna diet ett tag och visst, jag gick ned några kilo men dessutom försvann min lön fortare än förut :/
  Jag har högt blodtryck och går på kontroll och läkaren påpekade ju som vanligt att jag borde gå ned i vikt…
  Han klappade sig på magen och sa att han själv gått ned 17kg med LCHF.
  Jag sa då till honom att det funkar säker på en lön som din men med min kokerskelön så måste jag ha billiga livsmedel som potatis, ris och pasta.
  Det förstod han inte alls… Sååå dyrt är det väl inte…
  Hmm… ”

 2. 2

  Vem vinner på att man skär bort och kastar det feta eller låter baconet bli torrt och tråkigt med hjälp av hushållspapper.

  Jag har också hört att det finns de som kastar den godaste och näringsrikaste delen av ägget (gulan) och bara äter äggvitan. Det är också stort slöseri.

  Att hålla sig frisk är alltid ekonomiskt fördelaktig jämfört med billigare mat men mera mediciner och mindre lön .

 3. 3

  @ Bernt:
  Jag hörde berättas om en PT (personlig tränare) – han själv åt bara äggvitorna och visste inte vad han skulle göra med äggulorna! Han slängde dom.

 4. 4
  yvonnel säger

  Det hela verkar lite för mycket 1:a April.

 5. 5
  Vox Humanae säger

  @ Vän:
  Jag själv har aldrig haft så bra ekonomi som nu efter lchf, jag behöver nämligen inte köpa alla dyra tillbehör och godsaker för att få någon smakupplevelse. Men visst, tror man att man ska köpa entrecote för 300 kr/kg och äter 2 sådana 2 ggr om dagen så blir det ju dyrt. Jag nöjer mig oftast med kaffe med grädde till frukost, lunch och eftermiddagsfika, lite färs eller karre till kvällen. Det blir inte många kronor om dagen det.

 6. 6

  @Vän!
  Det är en myt att LCHF är dyrt: Se https://friskadiabetiker.se/2013/01/09/min-enahanda-lackra-och-naringsrika-lchf-mat-2/.
  Min mat kostar 50 kr/dag.

  Mats LCHF Wiman
  Frisk Diabetiker

 7. 7
  Ann Kristin säger

  Köttkonsumtionen har gått upp pga grilltrenden, snarare än lchftrenden. Lchf har ju tagit fart enbart de senaste åren, men det är som vanligt – löst tyckande utan substans. Dessutom, om man tar lchf seriöst, ser man på det faktum att man bör äta gräsbetat och hållbart. Jag är inte alls emot veganism, men det förhållningssättet är verkligen inte utan problem, för hälsan och miljön.

  Jag läser ibland om lchf:are som verkar frossa i kött och kalorimängder som verkar hysteriska, men det är troligen en övergående fas. Om man äter mer fett blir man bara mättare och mättare, i takt med att hormonsystemen, blodsocker och insulinnivåer ställer om sig. Jag läser om alltfler som dricker fettkaffe och knappt orkar få i sig lunch. Jag har börjat med äggmjölk, som ger mer näringsämnen än fettkaffe (ägg är min största proteinkälla, från hållbara höns) och man blir synnerligen mätt och nöjd.

  Det verkar vara omöjligt att sprida det faktum att lchf är hälsobringande och inte en modediet. Men jag läser Wheat belly just nu, och förstår varför folk trillar dit igen på det vita giftet. Jag har själv blivit diffust och allvarligt sjuk, utan att få en diagnos. Jag skyr mjöl och socker som det gift det är. Samtidigt läser man dagligen om ökningen av sjukdomar som diabetes och annat hos barn och ungdomar. Ge lchf fem år, så är läget annorlunda.

 8. 8

  Mats Wiman Skrev:

  @Vän!
  Det är en myt att LCHF är dyrt: Se https://friskadiabetiker.se/2013/01/09/min-enahanda-lackra-och-naringsrika-lchf-mat-2/.
  Min mat kostar 50 kr/dag.

  Mats LCHF Wiman
  Frisk Diabetiker

  Din dagliga mat och ”medicin” kostar alltså bara lite mer än ett paket cigaretter………..

 9. 9
  Tombola säger

  För många används hushållskassan till 25% för inköp av rena onyttigheter, läsk, chips, godis,,,,

  Lägger vi därtill att vi troligen överäter 25% (det går inte att få i sig all näring utan kaloriöverskott om man äter enligt SLV och de flesta äter betydligt sämre än så,,,)

  Ta bort det onödiga och minska ned mängden till förmån för riktig mat så kommer LCHF att bli betydligt billigare samtidigt som det ger en betydligt ökad livskvalitet!

  Björn Hammarskjöld har gjort en beräkning över näring/krona och funnit att oxfile är billigast och gurkan dyrast – jag hittar inte beräkningen men den är väl värd att leta reda på om man tycker att LCHF är dyrt!

  Att vi skulle äta mera kött är nonsens – det är kanske ett vanligt nybörjarfel men den stora orsaken är nog SLV som gärna påstår att LCHF är en högproteindiet – ett fult skamgrepp av en skattefinansierad verksamhet!!

 10. 10

  Vän Skrev:

  Kul kommentar, fast lite trist, att hon inte tycker sig ha råd med LCHF.
  https://www.hemmetsjournal.se/Community/Debatt/LCHF/
  ”Jag testade med denna diet ett tag och visst, jag gick ned några kilo men dessutom försvann min lön fortare än förut :/
  Jag har högt blodtryck och går på kontroll och läkaren påpekade ju som vanligt att jag borde gå ned i vikt…
  Han klappade sig på magen och sa att han själv gått ned 17kg med LCHF.
  Jag sa då till honom att det funkar säker på en lön som din men med min kokerskelön så måste jag ha billiga livsmedel som potatis, ris och pasta.
  Det förstod han inte alls… Sååå dyrt är det väl inte…
  Hmm… ”

  Ovanstående kommentar som fanns i debattartikeln visar ju att läkaren själv tagit till sig LCHF i sin egen positiva viktnedgång.

  Någon annan läkare, här på bloggen, skrev ju att patienter är minst lika fettskrämda som etablissemanget, vilket givetvis stämmer, men man kunde ju tänka sig att just etablissemanget skrämt upp patienterna kanske! Ägg har ju varit farligt, sill och strömming likaså.

  Personen som hade en kokerskelön måtte väl ha en bättre insikt än andra vad gäller matens näringsinnehåll och det negativa med en massa processad mat. För att inte tala om diverse pulvermat där bara vatten tillsätts.

 11. 11
  copecca säger

  @ LenaK: Ligger ungefär inne på samma nivå med Mats. 50-100kr per dag och jag tycker jag äter väldans gott.. menar alltså även sådant som ger mig vitaminer som fattas annars..

 12. 12

  Jag går för fasen på Soc och äter LCHF. Så de som har som argument att det skulle vara dyrt vet inte vad de pratar om… Dessutom äter jag vegetariskt (med inslag av fisk ibland). Men även fast jag inte äter kött begriper tom jag att LCHF:are inte äter någon överdriven konsumtion av det.

  Jag tycker det blir mycket billigare att äta LCHF eftersom suget efter skräpmat, godis, kakor och all annan sån dynga kostar massa. Kombinerar man även LCHF med pf så blir det ännu billigare.

  Punkt slut 🙂

 13. 13
  Kattmoster säger

  @ 1 Vän:

  Enligt min och många andras erfarenhet är det billigare att äta LCHF. Jag tror snarare att hon inte ville avstå från sina kära kolhydrater. Efter den första fasen när kroppen behövde läka sig har både maken och jag ätit betydligt mindre mat än tidigare. Äter man bara lite kolhydrater blir man inte så hungrig. Dessutom slipper man att slänga en massa mat som ofta blir fallet när man köper mycket frukt och grönsaker. Sådant kostar också.

 14. 14
  Kattmoster säger

  @ 2 Bernt:

  Grannfrun fick lära sig hos Xtravaganca att hon skulle slänga äggulan och bara äta äggvitan. Vi borde ha en pipeline mellan våra kök. Äggulan är ju det allra bästa i ägget.

 15. 15
  Kattmoster säger

  Tombola Skrev:

  Att vi skulle äta mera kött är nonsens – det är kanske ett vanligt nybörjarfel men den stora orsaken är nog SLV som gärna påstår att LCHF är en högproteindiet – ett fult skamgrepp av en skattefinansierad verksamhet!!

  Jag tror inte att man ska se det som ett nybörjarfel (även om det kanske kan vara så för vissa som inte satt sig in i kosten). För egen del åt jag mera kött i början än vad jag gör nu. Som jag ser det behövde kroppen det för att läka efter ca tio års vegetarisk kost och dessförinnan s.k. normalkost. I takt med att kroppens behov av protein har minskat har också köttkonsumtionen gjort det.

 16. 16

  Kattmoster Skrev:

  @ 1 Vän:
  Enligt min och många andras erfarenhet är det billigare att äta LCHF. Jag tror snarare att hon inte ville avstå från sina kära kolhydrater. Efter den första fasen när kroppen behövde läka sig har både maken och jag ätit betydligt mindre mat än tidigare. Äter man bara lite kolhydrater blir man inte så hungrig. Dessutom slipper man att slänga en massa mat som ofta blir fallet när man köper mycket frukt och grönsaker. Sådant kostar också.

  Visst är det så att hushållskassan snarare blir lägre med LCHF. Jag har bra koll på min hushållskassa sen tjugo år tillbaka och kan konstatera att den är ungefär lika, ibland lite upp men lika ofta ner. Med tanke på de bättre råvaror jag köper numer så kanske man skulle kunna tro att det blir dyrare, men det blir det dock inte.

  I mitt hushåll förekommer Ingen frukt, inget bröd, inget matsvinn, inget kaffebröd, inga hel- eller halvfabrikat. Här fanns ju en hel del kostnader förut.

 17. 17
  nilsern säger

  Hadde folk fulgt det du anbefaler Annika så hadde ikke det vært noen problemstilling… Men jeg kjenner desverre flere som kjører lavkarbo med masse kjøtt og lite grønnsaker, og det finnes mange av dem som baserer svært mye av maten sin på kjøtt og minimalt med grønt. Et kjapt søk på lavkarboblogger viser at en hel del spiser nesten utelukkende kjøttvarer. Et annet aspekt er at mange burde spist mer innmat og mindre ”utmat” (dvs muskelkjøtt). Innmat brukes ofte ikke i matproduksjon grunnet lite etterspørsel, men den inneholder generelt mer vitaminer og mineraler enn rent kjøtt og flesk.

 18. 18

  Hahah vilket missförstånd där på Hemmets Journal!
  Själv äter jag lakto-ovo-vegetarisk lågkolhydratskost och har gjort så i flera år, det funkar fint. Det behövs inte frossas i kött, inte.
  Smör, kokosolja och ägg räcker långt 🙂

  Tack för din blogg Annika!

 19. 19
  knuttas säger

  Hej

  Får jag tipsa om att ikväll kan man chatta här:
  https://www.svt.se/nyheter/sverige/socker-direkt-skadligt-for-kroppen

  Där står inte ett ord om kolhydrater. Minns att svt inte var sena att stort skylta med att de eländiga VoF ett år utsåg Annika Dahlqvist som ”årets förvillare”. Svt är en av de stora förbrytarna vad gäller att lansera vitrockarnas/elitens ”rekommendationer” mm. Misstänker att det är en ”fuling” på gång, försöka rädda brödet… inte peka mot kolhydrater och gluten, utan peka mot socker, fast de bakom ryggen slår mot de som ser helheten.
  Skriv gärna i chatten, och tala om att det gäller kolhydrater. Lär dom det grundläggande vad gäller samband; kolhydrater, socker, fetma, blodsocker etc. Fråga varför hon bara talar om ”socker”.

 20. 20

  @ knuttas:

  Hej!

  Här är mer elände om socker, fast det tycker inte jordbruksminister Eskil Erlandsson.
  https://www.svt.se/nyheter/sockersuget-goder-storforetagen

 21. 21

  Det är väl i alla fall helt klart att det är billigare att vara frisk och arbetsför än att vara sjuk och lägga pengar och tid på läkarbesök och mediciner.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 nilsern:
  Det är därför vi måste berätta vitt och brett om vad LCHF står för: Minimalt av kolhydrater, ”lagom” (”passe” på norsk?) med protein, och resten naturligt fett. Och undvika industriellt processad mat, och industrikemikalier. Och inte äta mera mat än precis det vi behöver för vårt behov av näring och energi, etc.

 23. 23

  Vem har sponsrat denna smörja 😉

  Dr Annika är heder värd!

 24. 24

  Hur svårt kan det vara att äta äta kött, fisk fågel, ägg, skaldjur, grönsaker + naturligt fett 🙂

 25. 25

  Hemmets Journals ”debattartikel” ser jag som det STÖRSTA aprilskämtet i år och SÄMSTA journalistik. Fast Colting var riktigt bra också – jag fick nästan andnöd och tänkte NEEEEJ innan jag fattade.

 26. 26

  Tja vad ska man säga?

  Kritikerna har tydligen fått backa ända in i Hemmets Journal, inte en tidning med största credden direkt.

  Snart säljs lättprodukter enbart på Ullared.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa