Bästa viktnedgångsmetoden?

Nu har vi hållit på med LCHF-kost i 7 år eller mer. Ett ständigt diskussionsämne är hur de som har problem med viktnedgången ska lyckas bäst med sin ambition. Är det SkaldemanZytomierska,  LCHF.se, eller någon annan – som har den bästa viktnedgångsrådgivningen?

Fler alternativ som inkommit: Kostdoktorns viktnedgångstipsDr Dahlqvists guide …Anna Halléns böckerMonique Forslund.

Åse Falkman FredrikssonKlara DesserUlrika DavidssonCathrine Schück …

Fler förslag?

 

Comments

 1. 1

  Min röst landar på Skaldemans GI-noll… 🙂

  /Tommy

 2. 2

  Får jag vara med i omröstningen?
  https://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt/

  Kom gärna med förslag på förbättringar av sidan!

 3. 3

  Kör nog en blandning…men har fimpat stort sett alla kolisar…. @ Doc…. När kommer tipps 15,16 & 17 ?

 4. 4
  Fundersam säger

  Finns det flera sätt inom ramen för LCHF som fungerar?

  Om så är fallet, vore det inte en god idé att, att titta på vad som fungerar för olika grupper? Tror nog att ingen är oense om socker, andra raffinerade kolhydrater samt gluten/vete.

  När jag ser bilder på VÄLDIGT strikt LCHF känns det inte bra för mig och samtidigt ALL respekt för att det finns grupper som behöver detta!

  Själv vill jag t ex gärna ha kyckling med feta tillbehör och jag vill och kan också tåla alla typer av grönsaker och lägger därför till det som känns fräscht och gott! Men naturlig blir det mycket ovanjord. För mig funkar Anna Halléns synsätt. Dryga 50, jojobantat (visste inte att LCHF var ofarligt 🙂 ). Vikten ger sig, kroppen omformas. Det går inte fort men vem har bråttom denna gång, nu skall det hålla racet ut!

 5. 5
  Tombola säger

  Beror på – för riktiga tjockisar är det Skaldeman som gäller så klart men den bästa boken som passar de flesta är fortfarande din egen, lättläst och måttlig på ett sätt som lätt får en nybörjare att komma igång,,,,,

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=917241149X

  hoppas att den eller en uppföljare kommer ut som e-bok, den är alltför bra för att sluta säljas!

 6. 6

  Jag anser att Zytomeirska har den sämsta synen på vad viktminskning sammanflätat med ett välmående innebär både fysiskt och psykiskt. Katrin är alldeles för extrem för min smak! Jag tycker bäst om Kostdoktorn och 58kilo, lchf men med ett sunt förnuft 🙂

 7. 7

  @ Emma:
  Du verkar ha mer reklam än LCHF!

 8. 8
  ragnhild säger

  Dr. Dahlqvist guide… ingen slår den …. Kombinerar du den med SSS´s böcker för ännu mera inspiration så har du det du behöver – skygga undan alla ”ibland måste man unna sig” så når du hem.

 9. 9
  Fundersam säger

  Ytterligare en klok kvinna i sammanhanget är den norske läkaren Sofie Hexeberg. Väldigt bra böcker som beskriver LCHF utifrån en praktisk erfarenhet och vilka resultat denna kostomläggning kan ge. Hon har som jag uppfattar ett avslappnat förhållningssätt till mat och inte minst en väldigt härlig kokbok för fest och helg!

  Denna Påsk har varit en sann fröjd i matsammanhang genom: Frisk med LCHF, I Goda vänners lag av Hexeberg och LCHF-Kokbok till fest och helg 🙂 av Dahlqvist och Airam!

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411848

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412445

 10. 10

  Annika – min inlägg blev raderat. Berodde det på att jag svarade ”förföljd” eller på något annat som jag skrev? Tacksam för svar!
  Hälsn Eva Li

 11. 11
  Bokmalen säger

  Eftersom övervikt hänger ihop med kolhydrater-socker-diabetes-insulin så tycker jag att Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod” är en bland många andra böcker.
  https://biblioteket.stockholm.se/titel/375514

  Likaså Gary Taubes bok ”Varför blir vi feta? Och vad ska vi göra åt det?”
  https://biblioteket.stockholm.se/titel/652823

 12. 12
  Moderator säger

  EvaLi Skrev:

  Annika – min inlägg blev raderat. Berodde det på att jag svarade ”förföljd” … Tacksam för svar!
  Hälsn Eva Li

  Ja.

 13. 13

  Jag gillar LCHF helt enkelt, jag läser allt, bloggar och böcker för att jag tycker det är lärorikt och intressant men äter precis som jag lärde mej för mer än 4 år sen.

 14. 14

  Doc Skrev:

  https://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt/

  Kom gärna med förslag på förbättringar av sidan!

  Det kan jag ej – därför att jag är ”mobbad” på Din blogg.

 15. 15
  LCHF-Bengt säger

  Jag har gått upp 10 kg till min idealvikt på strikt lchf, typ Annikas kostråd , och har fått muskler och hälsan tillbaka. Det var troligen kosten som räddat mig från pillerburkar och förtidspension. Tack Annika!

 16. 16

  LCHF-Bengt Skrev:

  Det var troligen kosten som räddat mig från pillerburkar och förtidspension. Tack Annika!

  TACK ANNIKA ❗ – mig också.

 17. 17
  Sten Norgren säger

  Tack vare att jag av en slump hittade Annikas blogg för ca 6-7 år sedan så räddades jag till livet.Hade fått diagnosen Sockersjuka av sköterskan för 10 år sedan och följt hennes råd med diet, gick upp i vikt trots träning till 135Kg, kunde inte ens ta på mej mina strumpor och skor längre, när jag fick se Annikas blogg, lade om direkt och mitt första mål mat var gammeldags kalops och sen har det fortsatt att tappa vikt och slutat med insulin + halverat betablockerare tagit bort blodförtunnande, metfomin 6 tabl/dag, inflammationshämmande, minskat på smärtstillande. Behövs det mer för att bli övertygad? Om så är fallet beror det på rent motstånd mot förändringar. Nu har jag 1 st Januvia + 1 st Halverad Seloken( vilken jag snart kan sluta med) samt 1 st insomningstablett och även den kan jag vara utan men av bekvämlighet så är den kvar. Så Annika är min hjältinna, Gud vare med henne som kämpat så hårt för vårt välmående. Stor kram på dej Annika du är en ängel.

 18. 18

  Mitt råd är att läsa många olika källor och prova sig fram. Ständigt inflöde av ny motivation krävs! Jag har på senare tid kanske haft mest glädje av diverse amerikanska/brittiska bloggar, särskilt sådana som ägnar sig åt kritik av dålig och politiserad nutritionsforskning. Men det är jag det. Andra vill kanske har lite mer konkreta råd.

  Min egen erfarenhet är att man lätt drabbas av ”carb creep” och därför inte går ner. Detta händer gärna när man hållit på ett tag. Just nu håller jag på och täljer bort lite kvarvarande gravidkilon – det nya underverket fyller ett i dagarna. Jag har god erfarenhet av LCHF från förra gången jag behövde få bort gravidkilon, men denna gång har det gått trögare.

  Jag fick bort mitt carb creep genom att nolla den mörka chokladen och baka lchf-bröd så att jag aldrig kan fuska med en vanlig smörgås. Och som ett brev på posten har viktnedgången kommit igång igen!

 19. 19
  ragnhild säger

  Bästa boken jag läst är författaren John Irving´s ”En bön for Owen Meany” – läs den mr. X . Den är en liten juvel. Mvh.

 20. 20

  ”Tommy tappar” är bäst! Varför? Walk the walk!

 21. 21
  Konsument säger

  Annikas senaste bok ”LCHF – Snabbt och Enkelt” är bra att hålla sig till, för att behålla sin viktnedgång.
  https://annikadahlqvist.com/mina-bocker/

 22. 22

  paleoLITE Skrev:

  ”Tommy tappar” är bäst! Varför? Walk the walk!

  Vad betyder detta?

 23. 23
  Ann Kristin säger

  Det första jag läste var dr Dahlqvists bok, 2008. Jag började genom att ta bort det uppenbara, bröd, pasta ris, potatis och socker. Sedan köpte jag GInoll till min son, och läste dr D och SSS på nätet. Sedan har kostdoktorn tillkommit, även Margaretas ”Vägen till 65”. Eftersom jag har svårt att gå ner (gick ner sju kilo på tre veckor, sedan blev det stopp) har jag blivit allt striktare, ketosmätt, undvikit mjölkprotein, ökat på fettmängden, dragit ner på proteinet.

  Margaretas blogg hittade jag i somras, och hon har betytt mycket för att hålla ångan uppe, med klen viktnedgång och sjukdomar, trots mitt sunda leverne. Där samlas andra som inte får så snabba resultat som vissa andra. Det är skönt att veta att man kan bli rejält överviktig, trots kalorikoll och sund mat. Nu förstår jag hur kroppens system hänger ihop.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 EvaLi:
  Jag skrev ju att jag raderade förföljd, då blev ditt svar meningslöst så jag tog bort det också.

 25. 25
  förföljd säger

  Magsäcksoperation kan leda till bättre bakterier
  Publicerat: kl 06:02 , Vetenskap & miljö

  Vid en magsäcksoperation för att åtgärda övervikt sker även en förändring av bakteriefloran i tarmen, som i sig kan leda till en viktminskning. Det här visar studier på möss. Kanske kan den här effekten i framtiden utnyttjas för sig för att behandla övervikt, utan att man behöver göra själva operationen.

  Det handlar om så kallad gastrisk bypass, det är en typ av kirurgiskt ingrepp som används för att hjälpa personer med svår fetma som inte har lyckats gå ner i vikt på annat sätt.

  Operationen fungerar genom att den förminskar magsäcken och kopplar bort en del av tarmen. Det gör att det inte går att äta så mycket i taget, och näringsupptaget från maten minskar också. Men man har sett att effekterna av den här kirurgin ibland kommer så snabbt att det måste vara nåt mer som händer, och nu verkar det alltså tydligt att den ändrade tarmfloran är inblandad.

  – Det som är nytt i den här studien är att man på något sätt direkt påvisar att den förändrade tarmfloran kan bidra till de förbättrade funktionerna man kan se efter överviktskirurgi. Det är väldigt tydliga metabola effekter som inte är kopplade till själva kirurgin eller viktnedgången. Nu har man i den här studien och i andra studier kunnat se både hos möss och människor att tarmfloran är kraftigt förändrad, säger Fredrik Bäckhet professor i molekylärmedicin på Sahlgrenska akademien.

  Forskarna i studien kunde se att möss som de inte hade magsäcksopererat kunde gå ner i vikt om de fick tarmbakterier från möss som hade fått en operation. Och här ser forskarna en möjlighet att i framtiden ändra överviktiga människors bakterieflora få dem att gå ner i vikt, det utan att behöva ta till en så drastisk åtgärd som en magsäcksoperation.

  Referens:
  Alice P. Liou et al ”Conserved Shifts in the Gut Microbiota Due to Gastric Bypass Reduce Host Weight and Adiposity” Sci Transl Med 27 March 2013:Vol. 5, Issue 178, p. 178ra41, Science Transl. Med. DOI: 10.1126/scitranslmed.3005687

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 förföljd:
  Jag tycker att det är självklart att förändringen av bakteriefloran är en effekt och inte en orsak. Men den som vill tro på tarmbakteriefloraförändring som orsak till hälsa och viktnedgång kan syssla med avföringstransplantation och forskning på det. Men det kan då hänföras till andra bloggar än denna.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Piltson:
  I Kostdoktorns Nytt https://www.kostdoktorn.se/nytt/ hittar du bloggen Tommy tappar https://www.tommytappar.se/ Den skrivs av Tommy Runesson som tappat halva sin vikt med LCHF.
  Tommy skriver också om mat i LCHF-magasinet.

 28. 28

  @ Piltson: Ja, jag var nog lite för kortfattad och kryptisk, så… Tommy är väldigt transparent med redovisning i siffror av vad LCHF-kost kan vara och hur den ser ut i bilder – dag för dag – och vad som blir viktmässigt resultat. ”Walk the walk” = ”…to show that something is true through your actions”

 29. 29
  Gunilla Ullenius säger

  ”LCHF to go” heter en kokbok av Cathrine Schuck. Den tycker jag om! Enkla recept att ta till vid behov av mat att ta med sig till jobbet t ex.

 30. 30
  förföljd säger

  @ Annika Dahlqvist:
  ”Men den som vill tro på tarmbakteriefloraförändring som orsak till hälsa och viktnedgång”
  Forskarna har bevisat att förändringen påverkar vikten.
  Din kost har antagligen en liknade effekt på tarmfloran som operationen har.
  Då kan man vetenskapligt förklara varför folk kan bli friskare på LCHF, bättre tarmflora mindre inflammation i kroppen.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 förföljd:
  Det jag är intresserad av är vilken kost man kan äta för att uppnå bästa hälsa. Om sedan tarmfloraförändringar är en länk mellan kosten och hälsan tycker jag är av mindre intresse, eftersom jag inte tycker att avföringstransplantationer är en realistisk, eller nödvändig, del av livsvaneförändringen. Och insulinets relation till kolhydrater och metabola processer finns väl beskrivet i läroböcker i fysiologi, och är inget som finns anledning till att betvivla.

 32. 32
  förföljd säger

  Magic Bullet Coffee, periodisk fasta.
  Det är nästan samma sak som magoperationen, magbakterierna får inte mat.

 33. 33
  förföljd säger

  I vilken fysiologibok står det att kolhydrater orsakar insulinresistens?

  ”Om sedan tarmfloraförändringar är en länk mellan kosten och hälsan tycker jag är av mindre intresse”
  Om det nu är så hur kan det då vara så ointressant?

  Var i läkareden står det att man kan låta bli att ge patienten en behandling som botar, och bara ge en sämre behandling som man själv känar pengar på?

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 förföljd:
  Var och en måste få ha rätt att själv bestämma vad den ska vara intresserad av.
  Du får jättegärna vara intresserad av tarmfloran, men inte dominera min blogg med det. Starta en egen blogg om det.
  På vilket sätt skulle din metod (avföringstransplantation?) vara bättre än LCHF?
  Jag förstod det som att du antyder att jag tjänar pengar på LCHF. Hur/var tror du att jag tjänar de pengarna?

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 förföljd:
  Jag har aldrig sagt/skrivit att det står i någon fysiologibok att kolhydrater orsakar insulinresistens.
  Jag brukar alltid skriva och säga att vi inte vet vad som orsakar insulinresistens, men när vi (av någon anledning) har blivit insulinresistenta så klarar vi inte längre av att hantera stort intag av kolhydrater.
  Det är dock möjligt att stort kolhydratintag kan bidra till utveckling av insulinresistens.

 36. 36
  förföljd säger

  ”På vilket sätt skulle din metod vara bättre än LCHF?”
  Man kan äta vad som helst och vara helt frisk.

  Du är läkare så du har inte rätt att hitta på saker, din kost fungerade rätt bra men din förklaringsmodell var felaktig.

  Alla kan inte nu få en ny tarmflora transplanterad, dom får äta LCHF tills behandlingsmetoden är etablerad.

  Pudla får du göra sen kan du fortsätta rekommendera bra mat, det är inte fel även om man kan bota med en transplantation.

  Bra kost ger ofta en bra tarmflora men inte alltid.

 37. 37
  Kattmoster säger

  @ förföljd:

  Snälla förföljd, skaffa dig en egen blogg, där du kan framföra ditt budskap, och låt bli att förstöra Annikas!

 38. 38
  förföljd säger

  @ Annika Dahlqvist:
  ”men när vi (av någon anledning) har blivit insulinresistenta så klarar vi inte längre av att hantera stort intag av kolhydrater.”
  Där har du rätt, ingen pudel där.

  ”Det är dock möjligt att stort kolhydratintag kan bidra till utveckling av insulinresistens.”
  Jag kan inte utesluta det men det är ytterst osannolikt, okinavabor skulle då vara diabetiker.

  Det går inte att förhindra paradigmskiftet i synen på kosten.
  kosten gör oss inte sjuka, dålig kost kan ge oss en dålig tarmflora som vi sen blir sjuka av.

  Det finns inte ett enda bevis för att kosten påverkar hälsan, alla studier har totalt missat om det är kosten eller den förändrade tarmfloran som påverkar hälsan.

  Alla hälsoförbättringar man kan se i studier kan bero på tarmfloran.
  Det finns inte ett enda bevis för att kosten direkt påverkar hälsan.

 39. 39
  förföljd säger

  Ta fram en enda studie som visar att kosten påverkar hälsan utan att tarmfloran är inblandad i hälsoförändringen, en studie tack.

  Jag har aldrig sett någon sådan studie.

  Vi bara inbillar oss att kosten påverkar hälsan

  Albert Einstein hade rätt.
  Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller universum är jag ännu inte absolut säker.

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 förföljd:
  ”okinavabor skulle då vara diabetiker” Jag skrev att kh kan bidra, inte orsaka.
  Ena stunden skriver du att kosten ger tarmfloran, vilket ger sjukdom – nästa stund att kosten inte har samband med tarmfloran. Du är inkonsekvent.
  Kostens samband med hälsan. Direkt eller indirekt spelar mindre roll, i praktiken.

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 förföljd:
  Det är mycket möjligt att tarmfloran är inblandad i kostens påverkan på hälsan. Men det är i så fall kostförändringen som orsakar tarmflorans förändring.
  Nu får det vara sluttjatat om detta.

 42. 42
  ragnhild säger

  Tennene er jo også en del av kroppen vår; DER mr. X ser du hva kohlydratene ställer till med – så ett om aldri så lite… synlig bevis HAR vi ! … …

  ……ja nå har jeg börjat agera som John Irving och hans ”Owen Meany” – nämligen ta ibruk stora bokstaver …. akk ja – det har vært en strevsom dag – på nätet. Mycket man skal ta til seg før … godt jobbad bl.a. du kattmoster …. Takk for innsats – och du räddade mig från än ett längre indignerad inlägg 🙂

 43. 43

  @ Fundersam:
  @ Konsument:
  Fundersam Skrev:

  Finns det flera sätt inom ramen för LCHF som fungerar?

  Om så är fallet, vore det inte en god idé att, att titta på vad som fungerar för olika grupper? Tror nog att ingen är oense om socker, andra raffinerade kolhydrater samt gluten/vete.

  När jag ser bilder på VÄLDIGT strikt LCHF känns det inte bra för mig och samtidigt ALL respekt för att det finns grupper som behöver detta!

  Själv vill jag t ex gärna ha kyckling med feta tillbehör och jag vill och kan också tåla alla typer av grönsaker och lägger därför till det som känns fräscht och gott! Men naturlig blir det mycket ovanjord. För mig funkar Anna Halléns synsätt. Dryga 50, jojobantat (visste inte att LCHF var ofarligt ). Vikten ger sig, kroppen omformas. Det går inte fort men vem har bråttom denna gång, nu skall det hålla racet ut!

 44. 44

  ”Vikten ger sig, kroppen omformas”.
  Jag mår mycket bra av LCHF, men valde inte metoden för att tappa vikt. Det har jag gjort, från 55 till 50, (1,65 lång) vilket nu gjort mig mager med en hel del sladdrig hud. Hur gör man för att kroppen ska ”omformas”?? Är av ”äldre” modell och är nu som ett russin i ansiktet!!
  @ Fundersam:

 45. 45
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Två länkar betr kost: https://www.care2.com/causes/the-very-smell-of-olive-oil-is-good-for-you.html
  Det är väl klart att kroppen tackar och tar emot ’the real thing’ (smör och yoghurt). Men inte skulle jag bli förvånad inte, om det dyker upp yoghurt med syntetisk olivoljedoft i butikerna – efter de här studierna!

  https://www.care2.com/causes/paleocow-diet-is-the-next-big-thing.html
  Var kan dessa hälsosamma ideer ha haft sitt ursprung då? 😉

 46. 46
  Fundersam säger

  @ eva:
  Eva, det är inget jag gör, kroppen gör det själv. Det verkar som den väljer att ta fettet från magen först och det är jag glad för. Lite löpträning och gym hjälper till, men allt i moderata mängder :).

  Sedan upplever jag som du, att huden i ansiktet inte riktigt hänger med, trots att det hittills varit ca 1 kg månad. Men jag tänker att eftersom allt annat varit uppbyggande och helande med kosten, kommer nog huden att komma ikapp i viktstabiliseringsfasen. Använda lika sund hudvård som mat. Rena kallpressade oljor av önskat hudvårdsmärke.

  Har viktnedgången stabiliserat sig för dig?

 47. 47

  Överraskande klart förhållningssätt. Jag gillar förhållningssättet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa