Syndabocken

Idag hörde jag ett intressant program på radion. Det var en historiker som berättade om Syndabocksfenomenet. Det var i den historiska judendomen där en bock åsattes alla människors synder och drevs ut i öknen för att dö. Alla kulturer och samhällen brukar ha sådana funktioner där man hittar någon som kan straffas för saker som andra har gjort. Mobbning är ett utslag av detta fenomen. Häxprocesser ett annat.

Hon berättade också om upphovet till judehatet, antisemitismen. Jag har ofta undrat varifrån det har kommit, när det blir tal om förintelsen, pogromer och dylikt.
Hatet mot judarna kom med kristendomen. Det var judar som dödade Jesus.
När kristendomen har kommit bort från det allmänna medvetandet så lever hatet mot judarna kvar, och de beskylls för att ha orsakat alla världens missförhållanden.
Det är fruktansvärt vilken ondska det finns fortfarande i världen.

 

Comments

 1. 1

  Hej!
  Det var romarna och översteprästerna som gav Jesus domen. Översteprästerna var lierade med romarna och de mutade romerska soldater ”ropa” och överrösta de andra att Barabbas skulle friges. Pontius Pilatus ville fria honom så han blev förvånad över detta. Översteprästerna var Judar, så därför tappade de ställningen som det utvalda folket. Det finns inga skäl att ha judehat. Det enda skälet skulle vara avundsjuka att Gud utsett dem en gång som det utvalda folket.

 2. 2
  Lars Bern säger

  I spetsen för den svenska antisemitismen går de som utger sig för att vara antirasister.

 3. 3

  Religioner har jag INGET förtroende för.

 4. 4

  @ Josef Boberg:
  Håller med dej. Religionerna är en makt hierarki och skapar bara missämja.

 5. 5
  Lilly Torva säger

  Hej, Annika! Det står att läsa om både synd- och skuldoffer i 3 Mosebok kapitel 4-7. Bocken, som fick bära människornas synder, ingick i Guds förbund, med det judiska folket, Israels barn. Det handlade inte om att skylla ifrån sig på någon annan. Inte om att hitta på/söka skylla saker och ting på andra. För Gud är människan värd mer än ett djur.

  Förföljelse av det judiska folket, är om något, att skylla på någon/några andra. Typisk mobbning, att beskylla detta folk för än det ena än det andra.
  Jesus Kristus, Guds Son, gav sitt liv, för oss. De som utelämnade honom till att dödas var judar, men de som stod för de 40 piskrappen, med stålkula längst ut på piskan och som spikade fast Jesus på korset var romarna.

 6. 6

  Det går nog lite djupare än så. Varenda krig i princip i historien har ju haft finansindustrin eller dess motsvarighet som grund på ena eller andra sättet. Banksystemet. Där ”toppen” lånar ut (hittar på) pengarna och suger ränta ur systemet.. för ingenting. En av orsakerna till krisen i världen för tillfället.. U-ländernas problem. Skuldsättningen. Som kanske är bekant i dessa dagar. Alla pengar ges ut som en skuld av banksystemet, vilket är orsaken till att alla är skuldsatta. Lincoln (som gav ut skuldfria pengar oberoende av de brittiska finansparasiterna) och ett gäng andra tidigare presidenter.. inklusive Iran/Irak.. Gaddafi.. har alla haft gemensamt att motsätta sig detta. Gäller även generellt muslimska länder där man inte får ta ränta osv. Vi vet hur det slutade och hur bespottade en del av dessa länder är idag. Samma gällde även Hitler efter hyperinflationen i Tyskland. ”Det tyska miraklet” som Tysklands uppsving kallades kom efter att även de slitit sig från de privata bankerna och hela det systemet med säte i London bla.. med diverse bojkotter o annat som följd. O där gick det ju tyvärr så långt att Hitler försökte åtgärda hela problemet och få utlopp för sitt hat genom att gasa ihjäl hela gänget. Inklusive alla oskyldig. Han gjorde väl ingen direkt skillnad på de judar som ägde alla storföretag, media, bankindustrin osv och ”vanliga” judar.
  Det var f.ö. samma på Jesus tid. Det sägs ju vara den enda gång Jesus brukade våld.. när han körde ut ”penningväxlarna” (som han ansåg sög ut folket) ur nåt tempel några dagar innan han dog.

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ m96:

  Jag tror du har rätt!

  Religionsstrider har nog alltid används som svepskäl för verkliga ekonomiska maktintressen.

 8. 8
  Record säger

  Man behöver inte gå så långt ut i världen, läs om våra häxprocesser ”Anna i Holta”

  https://www.yvonnesjostrand.com/enhaexprocess.html

 9. 9

  Man kan gå en liten bit längre. Judiska folket var med Jesus och hans lära, men översteprästerna försökte stoppa tankarna. Det var en kamp om att de ville behålla makten om sina inkomster. Man kan säkert översätta ”överstepräster” till dagens verklighet.

 10. 10

  En liten tanke om inkomster av överstepräster. Översteprästerna valde ut ”offerlamm” att sälja som om de visste något om vad ”offerlamm” var. De tog tydligen enorm vinst på det. Bara som en liknelse om hur det kan vara idag. Jag tror inte det är så annorlunda nu.

 11. 11
  stig lönnqvist säger

  Idi Amin från Uganda konfiskerade xxxxxxxxxxxxxx Uganda för att dom höll på att ta över finanserna i landet. Sedan hjälpte xxxxxx till att få bort Idi Amin

  Moderator:
  Kommentaren censurerad.
  Läs:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Idi_Amin

 12. 12

  Det har inget som helst med judar att göra, utan ”överhöghet” som vill sko sig på andras jobb. Idi Amin var en överhöghet som skodde sig på andras jobb och var som en typisk överstepräst.

 13. 13

  Bra läsning i påsk. Thomasevangeliet ”The gospel of Thomas” När man läser den så förstår man varför den inte är med i bibeln. Thomasevangeliet innehåller nämligen ingen ondska! Till skillnad från bibeln.

 14. 14
  K Karlsson säger

  Annika du är en härlig tjej med ett hjärta och hjärna som få. Vi är några stycken här som önskar dig en riktigt glad påsk.

 15. 15
  Georg W säger

  Det har bara funnits en enda människa med en sann tro på GUD som inte varit fullständigt galen. Det var min förfader Abraham. Så vitt jag vet är han den enda normala människa som varit beredd att sticka en kniv i hjärtat på sin lille pojk Isak. Även Isak är min förfader och Ismael är min bror. Alla ni adoptivbarn till Abraham måste förstå att är man troende på riktigt så måste man sticka kniven i sin pojks hjärta om Gud säger att man ska göra det.
  Därav drar jag slutsatsen att alla människor som levt och nu lever, är INTE troende mot Gud och enligt Bibeln ska man då ta de otrognas spädbarn och krossa deras skallar mot klippan.

  Konstigt, förresten att det inte finns ett enda bevis för att Jesus verkligen levat. En människa som återuppväckte döda borde ha blivit mer omtalad tycker man.
  Jag tror att Jesus var en vanlig revolutionär som jag. Men att han gudsförklarades därför att fiskarnas tidsålder krävde en mästare som lovade lön efter döden. Eftersom livet som spannmålsbonde är för jobbigt.

  Vi har endast en hållpunkt. VI FÅR INTE DYRKA NÅGOT SOM EN GÅNG VAR ETT VÄXANDE TRÄD. Bibeln t.ex.

 16. 16
  anna andersson säger

  Judehatet bygger dessutom på ett missförstånd. Palestina på Jesu tid var uppdelat i flera provinser som styrdes av olika kungar eller direkt från Rom. Galileen var en sådan provins, Judeen en annan. Jesus och de flesta av hans lärjungar var galileer. De vandrade ned till Jerusalem som låg i Judeen. De som ville se Jesus död var prästerna i templet och folket i staden, i Judeen. Man hade samma religion i båda provinserna, var ”judar”. Men i evangelierna syftar beteckningen judar snarare på ”folk i Judeen”. I motsats till galileer.

  Tänk att templet legat i Stockholm; Jesus och hans lärjungar var danskar. Det hade hetat att svenskarna dödat Jesus. ; )

 17. 17
  yvonnel säger

  @ Georg W:Den förklaringen går inte av för hackor, minsann.

 18. 18

  Jag håller med Annika! Utom att jag inte tror att människor är av naturen onda, utan det handlar om okunskap.

 19. 19

  @ m96:
  Att han körde ut penningväxlarna är överdrivet och fel skrivet som jag förstått det. Han enbart släppte ut offerlammen som översteprästerna sålde till överpriser. Han var inte våldsam, men revolutionär och målinriktad för människors bästa, det vi känner igen som äkta vara. Den som vill veta sanningen kan ta reda på det av andliga medium. Bibeln har inte den bästa starten och skrivits om så många gånger så den är inte hela sanningen. Det är min uppfattning.

 20. 20
  Ninnan säger

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Pogrom

  Hade du läst igenom din länk och ditt citat ”hatet mot judendomen….” så är nog inte historia den kunskap du ska sprida.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Ninnan:
  Vad är det viktigaste som inte stämmer tycker du?
  Jag skrev inte om ”hatet mot judendomen” utan ”hatet mot judarna”.

 22. 22
  Ninnan säger

  ”hatet mot judarna” – eller deras religion hade börjat långt innan korsfararnas framfarter.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Ninnan:
  Ja det var så hon sa historikern på radion.
  Nu läste jag inte allt på Wikipedia, men jag tyckte att det stod att de första pogromerna var efter kristus.

 24. 24
  Ninnan säger

  Om de första pogromerna var 38 e. kr. innebär det inte att de första förföljelserna var av kristna. Inte de fem som kom efter heller. Men sedan kom korstågen.
  Här har du en annan kristen efter korstågen:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Positiv_kristendom

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa