Vikten är inte viktigast

Artikel på DN.se: Överviktiga hjärtpatienter lever längre.  Det verkar som att den lättare gruppen var äldre och rökte mer, vilket kan förklara utfallet.
Men det är känt att patienter med svår hjärtsvikt magrar. Sjukdomen är tärande som cancer.

 

Comments

 1. 1

  Jag envisas med att inta förhållningssättet att det är för höga blodsockernivåer – som är grundorsaken till de flesta av sjukdomarna.

  En gravt överviktig person behöver ju nödvändigtvis ej ha särskilt förhöjda blodsockernivåer – för hens kropp kan ju fungera så att den företrädesvis transformerar blodsockret till isterband = övervikt – som jag ser det.

 2. 2
  Professor Göran säger

  För mig bevisar detta bara återigen att kardiologer inte håller på med någon vetenskap. Ett dogmatiskt gissande helt enkelt. Men VET gör man förstås hela tiden!

 3. 3
  Tombola säger

  ”Totalt 31 procent av de 4400 hjärtpatienterna var överviktiga och hade ett BMI på 30 eller mer. De var visserligen yngre, men hade överlag sämre hälsa med högt kolesterolvärde och högt blodtryck. De rökte dock i mindre utsträckning jämfört med de icke-överviktiga patienterna.”

  Högt kolesterolet tror vi ju inte på och vad är egentligen högt blodtryck?

  Det går ju inte att dra några vettiga slutsatser av det här underlaget men det finns väl all anledning att misstänka att rökning är en ganska tveksam aktivitet,,,,

 4. 4
  dårar säger

  Varför skulle lite extra fett orsaka sjukdom?
  Fetma är bara lite mer fyllda fettceller, hur dom fettcellerna kan göra oss sjuka vet jag inte och ingen annan har förklarat det.

  Lite mer fett i fettcellen orsakar alla vällevnads sjukdomar, låter det trovärdigt?

  Rökning dämpar aptiten, rökare väger därför mindre.

 5. 5
  ragnhild säger

  Kjære mr. X 🙂

  Kan du ikke blande kortene litt. Ja blande …

  Mettet animalsk fett skader ikke kroppen – om du ikke fråtser med fettet.

  Litt overvekt på sunn, inkl. fet mat er ok – ingen har sagt noe annet.

  Men å ha spist seg fet på usunn – kort sagt skitmat vi ikke er anpasset til – SE DET gjør oss syke – det gjelder også for våre dyr – om de får leve lenge nok da.

  Så enkelt … så hvorfor søke oppmerksomhet på så lite grunnlag? Kom opp med noe bedre – noe med substans …. oi, på seg selv kjenner man andre?……. 😯

 6. 6
  ragnhild säger
 7. 7
  Funderaren säger

  Jag har en teori till att överviktiga hjärtpatienter lever längre.

  Att ha övervikt eller fetma, alltså alltid ha extra kilon att bära på, borde inte det kunna stärka hjärtat? Tänk er en normalviktig person som alltid bär runt på X antal kilo järnskrot i en ryggsäck, kan inte det jämföras med nyttig motion?

 8. 8
  Tombola säger

  @ Funderaren:

  Överviktiga får större hjärta vilket oxå idrottare får- detta är en av orsakerna till att blodtrycket stiger på grund av den ökade slagvolymen.

  Benmusklerna blir rimligtvis kraftigare på överviktiga men lederna tar ju mera stryk,,,,

  Din teori kanske stämmer vid måttlig övervikt?

  I den här studien tror jag nog mera på att rökningen är avsevärt farligare än övervikt – att både vara rökare och kraftigt överviktig är en katastrof,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa