DRF efterlyser en nationell strategi mot LCHF

Inlägg i Matfrisk. Dietisternas Riksförbund avhöll igår sitt årsmöte. En motion där efterfrågade en nationell strategi för bemötande av LCHF.
LCHF börjar tydligen uppfattas som ett reellt hot av Etablissemanget. Det bästa vore ju om de startade en stor jämförande studie mellan deras egna kostrekommendationer och LCHF. Då skulle frågetecknet rätas ut en gång för alla.

 

Comments

 1. 1
  Majoren säger

  Jamen det vore ju trevligt om de anammade en strategi för att faktiskt BEMÖTA LCHF-samfundet.
  Det innebär ju en dialog baserad på vetenskapliga grunder och praktiska erfarenheter istället för nuvarande försök att förlöjliga och baktala allt vad LCHF heter.

 2. 2

  ”Att beskriva verkligheten i strid med människors sanning leder inte sällan till att folk känner sig kränkta och nedvärderade. Detta eftersom det är viktigare att ha rätt i dagens samhälle – än vad som ÄR rätt !” – slut citat härifrån.

  Kan detta vara en av flera förklaringar till – att etablissemanget så huvudlöst håller fast vid bristen på tankelogik – i sina attacker av LCHF-kosten – som ju har gjort 1000-tals gravt sjuka personer mer eller mindre helt friska ❓

 3. 3

  Är det samma Värmlandsdietister som anmälde dig en gång tro ?

 4. 4
  Dr JGL säger

  Äntligen kommer den idiotiska reaktion vi väntat på. Socialstyrelsen har sedan länge erkänt LCHF som godkänd och beprövad behandling av sjuka med diabetes typ 2. Dietisterna och Livsmedelsverket får endast ge kostråd till ”friska” personer (dvs de som ännu inte utvecklat och diagnostiserats med diabetes typ 2) vilka inom ett antal år med deras kostråd definitivt blir överviktiga och utvecklar det metabola syndromets alla hittills kända sjukdomstillstånd,

 5. 5

  Ja se där…… än finns där ju ingen nationell strategi för LCHF fastän nu kostens godkänts som vetenskap och beprövad erfarenhet för överviktiga, för flera år sedan.
  Var i veckan och lyssnade på en föreläsning om diabetes för motionärer och elitidrottsmän.
  Föreläsningen sponsrades av ett antal läkemedelsbolag…. Föreläsare från dalarna…..

  Det väsentligaste… att diabetikers främsta mål att hålla ned sitt blodsocker med kost nämndes inte utan kolhydrater verkade vara essentiellt, behövdes för hjärnan och blodsockret skulle styras med läkemedel.
  Då vet vi ju enligt en jättestor kostsam läkemedelsstudier för ett antal år sedan att ett ”naturalförlopp”inträder med tiden…. Sorgligt och misshandel enligt boken Matrevolutionen!
  Nåväl. sponsorerna tackades för att dom ställt upp, annars hade inte föreläsningen varit möjlig!
  Ingen tänkte dock på att exvis fyra läkemedelsbefriade diabetes II:or hade på ett år sparat in dessa pengar (200 000:- eller vad det nu kostade?).. Sponsorerna kanske tänkte på det……?

 6. 6

  Dr JGL Skrev:

  Socialstyrelsen har sedan länge erkänt LCHF som godkänd och beprövad behandling av sjuka med diabetes typ 2.

  ”Ang. leg läkare Annika Dahlqvists råd rörande ”Kolhydratsnål” kost. För viktnedgång och ”välmående” också illustrerad i ett bakgrundsmaterial om lågkolhydratkost.
  Fråga: Är denna behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ?
  Svaret på frågan är ja, …”
  – slut citat härifrån = yttrande december 2007 av Christian Berne, professor och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala – på uppdrag från Socialstyrelsen.

  ”…kolhydratsnål kost idag kan sägas vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet – för viktreduktion vid övervikt och typ 2 diabetes – med motiveringen att ett antal studier har visat effekter i ett kortare perspektiv – och att evidens (= bevis) för farlighet inte framkommit i hittills gjorda systematiska litteraturgenomgångar…” – slut citat härifrån = sida två av Socialstyrelsens beslut av januari 2008.

 7. 7
  Hans Nyberg säger

  Först ignorerar de dig, sen skrattar de åt dig, sen kämpar de mot dig, sen vinner du.”

  Mahatma Gandhi

 8. 8
  Vox Humanae säger

  Detta är väl bara ytterligare ett bevis för att dietismen är en fundamentalistisk religion.

 9. 9
  Kattmoster säger

  Men nu får de väl ändå ge sig. Har de inte gjort tillräckligt stor skada redan?!

 10. 10
  ragnhild säger

  ”Dietisme”. Så var enda en -isme på plats.

  Och med Storm P.:
  ”Der skal stor karakterstyrke til for at sælge elastik i metervis”.

 11. 11
  Professor Göran säger

  Det kan knappast vara roligt att vara dietist i Sverige idag och se hela fundamentet som de etablerade kostråden vilar på, och som också är grunden för hela deras yrkesverksamhet, fullständigt pulvriseras inför den verkliga verklighet som vi LCHFare representerar.

  Dessutom har vi som sagt vetenskapen med oss, konfirmerat av Socialstyrelsen 2008, och detta måste kännas speciellt bittert för alla dietister. Det finns säker en och annan även bland dessa som önskar att de officiella kostråden skulle omfamna LCHF. Vad skulle de då inte kunna uträtta för vår allmänna hälsa. Idag måste de ju skämmas för vad de håller på med.

 12. 12
  Tombola säger
 13. 13

  Vilken länk, Tombola. Helt urbota dumt!
  LCHF var den kost som beskrevs för diabetes sjuka i 60-talets läkarböcker! Skulle inte det vara enligt vetenskap och beprövad erfarenhet????? Enligt en överläkare på Ulleråker på den tiden så var även LCHF en bra viktnedgångskost. t ex helt i linje med boken Hjärnkoll!

  Saknar nu dietistförbundet expertkunskap så borde dom väl istället ha någon strategiutbildad som känner vart vindarna blåser……. men det har dom tydligen inte heller????

 14. 14

  Tombola!
  Deras sista stycke ”om säkert sätt” kan ju definitivt inte gälla kostråden för diabetes… dom med evidensgrad C enligt SBU senaste utvärdering….. Det är nästan makabert, det dom skriver!
  Nåväl, undrar vilka studier som ligger till grund för deras uttalande?

 15. 15
  Tombola säger

  Zonen Skrev:

  Tombola!
  Deras sista stycke ”om säkert sätt” kan ju definitivt inte gälla kostråden för diabetes… dom med evidensgrad C enligt SBU senaste utvärdering….. Det är nästan makabert, det dom skriver!
  Nåväl, undrar vilka studier som ligger till grund för deras uttalande?

  Det finns som vanligt inga studier utan är som vanligt ett politiskt sanktionerat svammel – det var egentligen inte förrän jag läste Ralf Sundbergs ”Forskningsfusket” som alla bitarna förll på plats,,,,

  Dietisterna är väl närmast att betrakta som diktaturernas politruker och det är intressant att läsa och höra hur deras ”motiveringar” sammanfaller med SLV´s,,,,,

  Anmälningarna mot Jörgen Vesti Nielsen och Annika visade tydligt vilken gedigen inkompetetens som dietisterna besitter och nu kommer de förhoppningsvis med stor energi att åter få manifestera sin inkompetens!

  Att deras utbildning sker på universitetsnivå är ännu mera häpnadsväckande – det avslöjar vilka stora brister som finns i vårt utbildningssystem men som gammal universitetslärare är jag inte ett dugg förvånad – större och mera ineffektiva lekstugor än våra universitet är svåra att hitta,,,

 16. 16
  Tombola säger

  Ytterliggare ”propaganda” från detta makabra förbund, enbart svammel som vanligt,,,,,

  https://www.drf.nu/nyheter/LCHF_artikel_20100217.pdf

 17. 17
  Fundersam säger

  @ Tombola:

  För mig som är ny i dessa sammanhang känns det mycket konstigt att dietisterna aldrig hänvisar till konkreta studier som vi alla kan ta del av.

  Varför initierar de själva inte undersökningar? Om biverkningarna nu är så hemska borde det vara oerhört angeläget att systematiskt kartlägga dem!

  Eller åtminstone ge fallbeskrivningar på sina egna lyckade resultat…

  Kan undra varför journalister inte känner likadant som jag och därmed ifrågasätter bristen på dokumentation?

 18. 18
  Tombola säger

  Fundersam Skrev:

  @ Tombola:

  För mig som är ny i dessa sammanhang känns det mycket konstigt att dietisterna aldrig hänvisar till konkreta studier som vi alla kan ta del av.

  Varför initierar de själva inte undersökningar? Om biverkningarna nu är så hemska borde det vara oerhört angeläget att systematiskt kartlägga dem!

  Eller åtminstone ge fallbeskrivningar på sina egna lyckade resultat…

  Kan undra varför journalister inte känner likadant som jag och därmed ifrågasätter bristen på dokumentation?

  Jag brukar dela in människor i 2 grupper, den nya tidens och den gamla tidens människor!

  Den gamla tidens människor tror fortfarande att de befinner sig i mitten på 1970-talet med dess auktoritetstro och att allt som hävdas av myndighetsutövande personer per automatik är sant.

  Ovanligt många av dietisterna verkar tillhöra den gamla sortens människor och de har hittills inte kunnat visa upp en enda relevant studie som stödjer deras svammel och kommer inte heller att kunna göra det i framtiden heller,,,,

  Men det är roande att läsa & lyssna på dem – påtagligt många har påfallande likheter med Pippi Långström´s egotrippade Prussiluska – själv ser jag deras verksamhet på förbundsnivå helt och hållet som ren underhållning – verkligheten överträffar ju som bekant dikten, man kan bara hålla med kostdoktorn – det är en ovanligt låg nivå på deras resonemang,,,,

  https://www.kostdoktorn.se/marlene-olivares-dahlby-mytspridande-dietist/

  https://www.nwt.se/karlstad/article40730.ece

  https://nwt.se/article54018.ece

  https://coltingblogg.com/2013/02/15/dietisternas-arrogans-ar-skrammande-och-deras-fornekelse-ar-bedrovlig/

  Trevlig läsning men tänk på blodtrycket och skratta hellre än att bli irriterad!

 19. 19

  @ Tombola:

  Svårt med nattsömnen av LCHF ?

 20. 20
  Tombola säger

  L Skrev:

  @ Tombola:

  Svårt med nattsömnen av LCHF ?

  Sova kan man göra som gammal! 🙂

 21. 21
  MickeB säger

  Klart att dietisterna måste ha en nationell strategi angående LCHF, för hur ska det gå om de måste börja tänka själva? En del av dem kanske kommer på att det faktiskt fungerar och det vore ju katastrofalt, eller?

 22. 22
  ragnhild säger

  Tänka: det är farligt det … då bättre ge sockervatn till de gamla (eks.) – man har ju lydigt lärt sig det via studiet – det där med energi och hjärnan … och så har man jo den förträffliga titlen från UNIVERSITETET: ” Närings-fysiolog” … kom inte här.. Forskartittel i tillegg?: KOM INTE …..

  Jag glömmer inte Ingrid Larssons ansikte då hon arrogant vände sig bort från dr. A. Eenfeldt när han i ett tv-program sökte henne (i en paus) för dialog … DET SA ALT 🙁

 23. 23
  Fundersam säger

  @ Tombola:
  Det måste vara som du skriver, att det är två världsbilder som krockar. Jag har ätit LCHF i dryga två månader och i ren fettskräck har jag läst all tillgänglig fakta. Från våra två kostdoktorer, Ann Fernholm, Ravnskov och Sundberg till diverse seriösa bloggar i kostdebatten. Så tryggheten börjar infinna sig :D.

  Själv har jag varit förskonad från dietister och läkare men har i övrigt en bra erfarenhet av Svenska myndigheter och även svensk sjukvård, vid min utbrändhet för 8 år sedan och nu som egen företagare. Jag blev och blir behandlad som den vuxna medmänniska jag är. Så vad är det som händer i kostfrågan?

  Dietisterna verkar inte samarbeta med sina patienter/kunder och ha en respekt för att varje människa är autonom i förhållande till sin egen kropp. Då jag själv arbetar som coach är det tom så att jag får kliva undan, det kundens agenda gäller i vårt samarbete :).

  Jag är som sagt chockad över den attityd jag möter i tex dina två länkar från DRF. Var finns samarbetet med patienten och ifrågasättandet från alla granskande journalister? Och den diffusa skrämseln som måste vara en slags härskarteknik.

  Det värsta som jag läst och som är svårt att ta till sig är följande: https://omsorg.wordpress.com/kostkampen-om-striden-for-lchf-vid-typ-1-diabetes/. Hur en medmänniska blir fullständigt inkompetensförklarad och inte får vara med och bestämma vad hon stoppar i munnen, ha kontrollen över sin egen kropp och därmed sitt liv. Ett liv som slutar på ett mycket tråkigt sätt.

 24. 24

  Tombola! Det vore väl på plats att dietistförbundet recenserar Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod”.
  Än så länge har dom väl gått förbi den med tystnad…nonchalerat den…. och detsamma gäller väl även Professor Ingvars bok ”Hjärnkoll”….. jaja…! 😉

 25. 25
  Tombola säger

  Zonen Skrev:

  Tombola! Det vore väl på plats att dietistförbundet recenserar Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod”.
  Än så länge har dom väl gått förbi den med tystnad…nonchalerat den…. och detsamma gäller väl även Professor Ingvars bok ”Hjärnkoll”….. jaja…!

  Finns dessa skrifter som talböcker – ibland undrar man ju om de verkligen är läskunniga på deras kansli – allt som har hänt inom kostområdet verkar totalt främmande för dietisterna,,,,

 26. 26
  Stefan säger

  Som vanligt är det väldigt intressant att se motståndarna hänvisa till att det inte finns några studier som visar fördelarna med LCHF medans dom själva tycker det är ok att peka på sina egna dogmer utan att kunna peka på några riktiga vetenskapliga studier som stödjer deras sida. Det enda de kan peka på är statistiska studier typ Ancel Keys’ studie. Med statistik kan man få precis det resultat man vill visa.

  Men motståndarna skulle inte våga driva en riktig klinisk studie, det skulle ju kunna bevisa att deras dogmer är fel.

 27. 27

  Det är ju jättebra! Då kanske de tar reda på vad LCHF egentligen handlar om.

  Tror att allt bara bygger på ett litet missförstånd. 😉

 28. 28
  Fundersam säger

  @ Professor Göran:

  Hur är det med svensk lagstiftning?

  Har vi tvångslagar på att någon annan skall bestämma vad man skall äta när vi t ex ligger på sjukhus?

  Kan verkligen svensk sjukvård och omsorg avsäga sig skyldigheten att SAMARBETA med patienten? Jag vet att man kan avstå vård men det är naturligtvis inte alltid lösningen!

  Frågorna är ärligt menade och inte retoriska. Jag har även följt professor Görans krönikor och man förvånas milt sagt över hans läkares attityd.

  Om vi inte har samarbeten, har kosten blivit ett demokratiskt problem och skapar en brist på valfrihet som jag inte vill vara med om. Den officiella kostrådgivningen liknar i så fall ett slags statligt diktatur som kränker den enskilde medborgarens rättigheter och fria val.

 29. 29

  Fasar för den dagen jag blir så sjuk att jag måste ligga på sjukhus för jag lär svälta ihjäl. Min 14-årige son svälter i skolan då det inte finns någon kost han kan äta förutom salladen som serveras. Försökt få anpassad kost för IBS, då han uppvisade akut magkatarr redan som 13-åring men ingen läkare skriver ut ett intyg på att han inte kan äta spannmål överhuvudtaget utan då ska man ha celiaki och äta glutenfritt och där finns lika mycket stärkelse som i vanligt bröd. Det är okej att påkalla religiösa orsaker än hälsoorsaker men vi får väl bli en religiös sekt som vi så många gånger blir anklagade för att vara. Är så trött på att alltid strida för mina kostval, samtidigt som man blir mer och mer övertygad om att kostvalet är det rätta. Mvh Maria Jallow http://www.startarom.blogspot.se

 30. 30

  @ Fundersam:
  Så ledsen jag blev när jag läste blogglänken du skickade!

 31. 31

  Vem ligger bakom bloggen ”Matfrisk”?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa