Årets Dietist: Fetmaexperten Ingrid Larsson

Pressmeddelande från Dietisternas Riksförbund på MyNewsdesk.
Ingrid Larsson är alltså expert på kost för hälsa och viktnormalisering. Var finns den jämförande långtidsstudie som visar att hennes kostprogram medför bättre hälsa och vikt än någon annan metod, för överviktiga och sjuka?
Så vitt jag minns var det hon som myntade uttrycket att ”det går lika bra med Snickers” till skillnad från Rössners ”det går lika bra med hallonbåtar”.

Artikel om Ingrid Larssons viktnedgångskoncept: Gå ner i vikt är ett livsprojekt. Var finns siffrorna på att detta koncept är bättre än något annat? Var finns den jämförande vetenskapliga studie som visar att LCHF ger näringsbrist?

 

Comments

 1. 1

  ”Är det A vitamin du är ute efter så kan du äta morötter”; var Ingrid Larssons svar till den äldre dam som frågade om smör var tillåtet att äta.

 2. 2

  Ingrid Larsson är ute på åtta famnar djupt vatten – utan att kunna simma – som jag ser det.

 3. 3

  Sorgligt!!!

  Fick vid en diskussion följande kommentar av en läkare:

  …men primaterna proppar ju i sig kolhydrater…

  Vad svarar man på det, lite snabbt och rappt??

 4. 4
  Helena Hesselmark säger

  #3
  Det är kanske därför de fortfarande går på alla fyra!

 5. 5
  Konsument säger

  Helena Hesselmark Skrev:

  #3
  Det är kanske därför de fortfarande går på alla fyra!

  :-))

 6. 6

  Ja, snart gör nog dietistförbundet det (går på alla fyra…)…. om dom nu fortsätter att envisas som dom gör!
  Tror nog att ganska så många dietister ute på fältet börjar fatta hur det hänger ihop!
  Åtminstone dom som nu skaffat sig mer handfasta erfarenheter…..

 7. 7
  Lennart N. säger

  @ Lise:

  Snabbt och rappt svar på ren dumhet är inte lätt men primaterna (där vi ingår) är en alldeles för stor och skiftande grupp, anpassade till olika förutsättningar för att kunna ha en gemensam metabolism. Gorillor t.ex. är vegetarianer som klarar att bryta ner cellulosa och det gör inte vi. Vissa andra trädlevande apor och halvapor klarar att leva enbart på frukter och är alltså anpassade till att hantera fruktos på ett helt annat sätt än vi. Andra arter sliter gärna isär sina egna artfränder och äter utan tillagning. Läkaren verkar vara okunnig om grundläggande naturkunskap skulle jag vilja påstå.

 8. 8

  Lennart N. Skrev:

  @ Lise:
  Snabbt och rappt svar på ren dumhet är inte lätt men primaterna (där vi ingår) är en alldeles för stor och skiftande grupp, anpassade till olika förutsättningar för att kunna ha en gemensam metabolism. Gorillor t.ex. är vegetarianer som klarar att bryta ner cellulosa och det gör inte vi. Vissa andra trädlevande apor och halvapor klarar att leva enbart på frukter och är alltså anpassade till att hantera fruktos på ett helt annat sätt än vi. Andra arter sliter gärna isär sina egna artfränder och äter utan tillagning. Läkaren verkar vara okunnig om grundläggande naturkunskap skulle jag vilja påstå.

  Full poäng till dig Lennart N.

 9. 9

  Tusen tack Lennart och ni andra!
  Ni räddar mitt nästa möte med det okunniga etablissemanget 😉

 10. 10
  LatMask säger

  ” Hon uttalar sig alltid mycket nyanserat och med stor empati för personer som kämpar med övervikt och fetma”. (klippt ur pressmeddelandet)

  Det låter ju väldigt bra. Det tråkiga är att det öht behöver nämnas. ALLA dietister bemöter väl överviktiga personer med stor empati?

 11. 11

  Kanske att Ingrid Larsson är på samma ställe som den professor som var med i Fråga Doktorn för en tid sedan? Den professorn hette Lena Hultén och hon tillsammans med övriga ansvariga i programmet gjorde ner D-vitaminet och hävdade att det gick lika bra att äta fisk! En inringande tittare hade läst att det var farligt att inta D-vitamin och panelen motsa inte det. Professorns återfinns på Sahlgrenska, vilket jag tror att dietisten Ingrid Larsson också gör.

  https://www.svt.se/fraga-doktorn/har-du-funderingar-om-vitaminer-och-kosttillskott?&_suid=13635272161560017407572188734732

 12. 12
  ragnhild säger

  https://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Aktuellt/Battre-vetande/Ga-ner-i-vikt-ar-ett-livsprojekt/

  ……. – ” Att gå med i en viktklubb på nätet, där man får kostråd och kan chatta med andra, kostar några hundralappar om året och kan också fungera bra, avslutar Ingrid Larsson.

  Sju punkter för att lyckas hålla vikten
  Ät regelbundet
  Ät frukost varje dag
  Ät färre kalorier
  Ät magert
  Skriv ned vad du äter och dricker
  Väg dig regelbundet
  Fysisk aktivitet minst en timme per dag”

  Intet nytt under solen där …. Yes…p.. Empatisk – nej inte als – det lyser – inte af empati, men af ”besservisser” mentalitet + synapsefel …. !!!! När avvisande, nysjerrighets-frånvaron är så kompakt så ger jag upp – kanske synapsefel det med 😉

  P.s.

  https://fethalsa.wordpress.com/tag/ingrid-larsson/

 13. 13
  Sten Norgren säger

  Efter att ha läst artikeln av Fetmaexperten Ingrid Larsson kan jag klart säga att hon inte säger något av vikt för oss som verkligen behöver gå ned i vikt, utan att vara direkt expert så kan jag bevisa med mina egna resultat att viktminskning fungerar bra med att gå över från vanligt frossande till en mer fettrik kost. Jag börjar med 3 skivor stekt fläsk och 2 ägg som jag rör om i fettet efter fläsket, det är min frukost, sedan dricker jag vatten, kaffe gärna med en smörklick i (det har jag börjat med på senare tid) och mår så bra hela dagen utan hunger, men sugen på något blir jag mot kvällen, då sitter det fint med 2 st kotletter finhackade med vitlök och ingefära och fänkålsfrön stekt på svag värme, det blir mitt kvällsgodis och sedan nästa morgon ställa sig på vågen och konstatera att är det inte samma som dagen före, så är det mindre, det är härligt att gå ned i vikt och må så gott.

  Min ursprungsvikt 135Kg nu 102Kg och detta tack vare jag hörde talas om Annika Dahlqvist och hennes enorma kamp mot tokiga dietråden som vi diabetiker får av dietisterna. Då tränade jag varje dag och gick ej ned i vikt, efter LCHF kosten så började kilona ramla av mej i en takt av 1,5 -2 Kg i veckan, men man måste vara konsekvent och glöm groggen, ölen, men ta gärna ett eller två glas vin emellanåt för att man har varit duktig. Det är mitt tips på att gå ned i vikt, men ha ej för bråttom för skinnet skall hinna med också. LCHF kosten är inte dyrare än skräpkosten, så det är bara att börja det nya livet
  Hälsningar Sten

 14. 14

  Originalton Ingrid Larsson:

  ”Från termodynamikens första lag kan man förstå att energi varken kan bildas eller förstöras. Överfört på människokroppen betyder det att…” (i läroboken ”Fetma” sid. 75)

  Den som tror att termodynamikens första huvudsats kan tillämpas på ett separat, dynamiskt energisystem. borde nog inte tillåtas undervisa några personer om något som helst som berör tillämpad fysik. Här gäller termodynamikens andra huvudsats, vilket är något helt annat

 15. 15
  Tombola säger

  Piltson Skrev:

  Originalton Ingrid Larsson:

  ”Från termodynamikens första lag kan man förstå att energi varken kan bildas eller förstöras. Överfört på människokroppen betyder det att…” (i läroboken ”Fetma” sid. 75)

  Den som tror att termodynamikens första huvudsats kan tillämpas på ett separat, dynamiskt energisystem. borde nog inte tillåtas undervisa några personer om något som helst som berör tillämpad fysik. Här gäller termodynamikens andra huvudsats, vilket är något helt annat

  Inte mycket verkar rätt i den boken – varför skulle just hennes avsnitt vara det?

 16. 16

  Tombola, det är riktigt, och det skrevs ett tjugotal inlägg i hopp om att få denna bok uppmärksammad och om möjligt indragen. (Rössner/Lindroos: ”Fetma”, Studentlitteratur 2007).

  De kan fortfarande läsas här:

  https://www.newsmill.se/gs/Lars%20O.%20Berglund

  Men ingen annan än Tombola och Berglund tycks ha lagt märke till denna förödande lärobok.

 17. 17
  Tombola säger

  @ Piltson:

  Så fort som Rössner är inblandad är det med automatik fel – men vilken annan person kan se bakåt åt 40 års konstant misslyckande?

  Vanliga människor gör många misstag men de flesta gör inte om dem gång på gång och framför allt inte på den nivå som Rössner gör. Han kallar sig professor men maken till ovetenskaplighet och total brist på både analytiskt och logiskt tänkande får man leta länge efter om man nu inte letar bland hans kamrater inom nutrition förståss – det är det som är det ovanliga med Rössners framfart – han har inte lärt sig någonting under alla år utan tycks fortfarande tro att kroppen är en enkel ångmaskin!

  Men vad kan man begära av någon som skriver en ”recension” som denna?

  https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=16074

  Och lite bakgrundsinfo ges här – oxå med Berglund inblandad 🙂

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/08/07/avsutten-professor-ger-inte-upp

 18. 18

  Tombola:

  Så fort som Rössner är inblandad är det med automatik fel

  Rössners senaste konstigheter kan ses här:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/myter-om-mat/

  Han intresserar sig numera för ”myter” i betydelsen vanföreställningar. Det lustiga är att den bästa samlade källan till sådana ”myter” är böcker som han själv skrivit.

 19. 19
  Tombola säger

  Enligt Rössner:

  ”Redan då sågade man modedieterna och konstaterade att det är energiunderskottet som är avgörande oavsett varifrån kalorierna kommer.”

  Självklart är det en fråga om energi in och ut men att det inte skulle spela någon roll varifrån kalorierna kommer är ju den största myten av dem alla och är orsaken till att Rössner aldrig kommer längre än till ruta 1 – ångmaskinsmodellen,,,,

  Andra börjar prata om mat som hormoner – då börjar det likna något och i detta resonemang hittar vi förklaringen till varför LCHF fungerar så bra!

  Från Ann Fernholm´s blogg:

  https://ettsotareblod.se/nytt-forslag-fran-forskare-tank-pa-mat-som-hormon/

 20. 20

  Tombola Skrev:

  Självklart är det en fråga om energi in och ut men att det inte skulle spela någon roll varifrån kalorierna kommer är ju den största myten av dem alla och är orsaken till att Rössner aldrig kommer längre än till ruta 1 – ångmaskinsmodellen,,,,

  Tänker om och på mat som blodsocker – gör jag.

 21. 21
  Tombola säger

  Josef Boberg Skrev:

  Tombola Skrev:

  Självklart är det en fråga om energi in och ut men att det inte skulle spela någon roll varifrån kalorierna kommer är ju den största myten av dem alla och är orsaken till att Rössner aldrig kommer längre än till ruta 1 – ångmaskinsmodellen,,,,

  Tänker om och på mat som blodsocker – gör jag.

  Som resultat av bytet till LCHF för cirka 8 år sedan fick jag mycket ont i ryggen, detta inträffade efter ungefär 6 månader på LCHF-kost.

  Det var min massör som bad mig kolla upp mina glasögon, hon är mycket skicklig i det hon gör, utbildning, lång erfarenhet och en hel del kvinnlig intuition gör att hon märker varje förändring i min kropp oavsett vad den beror på,,,,,

  Mycket riktigt hade min syn blivit betydligt bättre, mina terminalglas utprovade för 70 cm avstånd passade nu bättre som läsglasögon – det handlade om 0,5 dioprider,,,,

  Jaja, att sedan hörseln på höger öra återkom nästan helt efter en 25% nedsättning liksom en fungerande mage, viktminskning, bättre potens, en ännu bättre fungerande hjärna (inte många erkänner detta!!) och mycket annat är ju bara bonus,,,,,

  Bäst att tillägga att ett byte till svagare glasögon gjorde att ryggontet försvann omgående!!!

 22. 22

  Tombola – FANTASTISKT ❗ 🙄

 23. 23
  Tombola säger

  Jag tror att jag har varit inflammerad av kolhydrater i stort sett hela mitt liv – jag kallar det för ”mikrofeber” – d v s en liten förhöjning av tempen som mycket väl ryms inom vad som kan betraktas som normalt,,,,,

  Förr kunde jag bli förkyld nästan av att titta på en mc, efter knappt 2 år på LCHF körde jag Krystallrallyt 2007 – jag kallar den resan för ”Hälsoresan” – drygt 100 mil i mitten på februari rakt upp på det norska högfjället – filmen visar en senare rally men så ser det ut på högfjället – ganska halt, rätt så kallt men den som inte kört mc vintertid har inte kört på riktigt,,,,

  https://www.youtube.com/watch?v=zwtZluyGwxU

  Jag har provat lite att köra mc i T-skjorta i minus 10 för att se om jag lyckas bli förkyld – det verkar inte gå att bli förkyld om man äter LCHF och inte fryser man särskilt mycket heller efter kostbytet – uppenbarligen händer det något om man äter riktig mat istället för allt skräp som åts innan 2005,,,,

 24. 24
  Gustaf säger

  @ Tombola: Ja efter 2 år med LCHF har jag inte haft en sjukdag !!! Inga förkylningar etc .. inte ens nån liten hostning ! Förut kunde jag vara sjuk ca 5 ggr per säsong ….. tom med på sommaren ! Alla runt omkring mig på jobbet är förkylda ständigt och influensor …

 25. 25

  Vår son som är CP skadad har fått snarlik LCHF kost hela sitt liv. Vi föräldrar gav honom alltid extra smör, grädde, fet ost i förhoppningen att han skulle lägga på sig men det gjorde han aldrig. Idag är han 20 år och har varit sjuk totalt 4 dagar under sin hela skoltid. Brusten trumhinna och magont. Har aldrig haft ett hål i tänderna och när man säger att någon assistent är sjuk vet han inte vad det är. Han mår ju bra.

 26. 26

  @ Tombola: nr 23

  Häftigt!

 27. 27
  Tombola säger

  Förr funderade jag ofta på varför min katt trots sina 15 år inte haft en enda sjukdag i hela sitt liv – inte ens då hon av misstag blev instängd i matkällaren i ett par dygn runt jul klagade hon – hon hade däremot lite mera bråttom till matskålen efter det äventyret,,,,,

  Hemligheten var så klart att hon åt en betydande mängd riktig mat bestående av råttor medan andra i familjen på den tiden levde på spagetti, mamma scans köttbullar, pizza och annan skräpmat,,,,

  Med den kunskapen är det lite svårt att förstå hur våra ”experter” totalt ignorerar kostfrågan – det borde ju vara det första som en läkare kontrollerade – att den ”sjuke” (läs undernärde!!!!) verkligen äter mat avsedd för människor – så är nu ofta inte fallet och vårt systemfel att försöka korrigera undermånlig mat med ”läkemedel” är naturligtvis helt dömt att misslyckas för alla inblandade utom för just läkemedelsföretagen!

  Ska vi gissa att minst hälften av de som besöker en vårdcentral inte skulle behöva göra detta om de åt riktig mat? (själv gissar jag att siffran 75% är mera riktig!)

 28. 28
  Tombola säger

  Yes! Skrev:

  @ Tombola: nr 23

  Häftigt!

  Häftigt och rent av livsfarligt – väl inne på den svenska sidan spann bakhjulet loss i 140 knyck och greppet på högfjället var inte direkt det bästa – det gällde att hålla bra fart för att komma upp för de brantaste backarna,,,,

  Själv körde jag en 600 cc offroad med lätt packning bestående av ett ombyte och badbyxor – badandet skedde dock inomhus, att köra med sidvagn är fusk – då kan man ju lika gärna åka i en öppen sportbil,,,,

  Men roligt att ha gjort det en gång i livet – det är lite annorlunda motorcyklister som åker på dessa träffar – huvudsakligen män vars inneboende 12-åring inte har kuvats i någon högre utsträckning,,,,

 29. 29

  Tombola Skrev:

  Förr funderade jag ofta på varför min katt trots sina 15 år inte haft en enda sjukdag i hela sitt liv – inte ens då hon av misstag blev instängd i matkällaren i ett par dygn runt jul klagade hon – hon hade däremot lite mera bråttom till matskålen efter det äventyret,,,,,

  Var på den årliga besiktningen hos min familjeläkare igår. Jo fastesockret var ju högt, kolesterolet likaså.
  Så frågade läkaren: Går du fortfarande på LCHF? Ja sa jag. . Då sa läkaren: Innan vi påbörjar någon medicinering så går vi igenom kosten och det behöver ju inte vi göra med dig, däremot eftersom du inte är tjock så ät inte för mycket fett. Det är ju bara dom som behöver att gå ned i vikt som skall äta mycket fett.
  Snacka om förändring. Äntligen en ljusning i tunneln. I förra veckan kunde man läsa i Gävles tidningar att krögarna klagar över att kunderna undviker potatis och i stället äter mer kött och fisk!

 30. 30

  Tombola Skrev:

  Yes! Skrev:
  @ Tombola: nr 23
  Häftigt!
  Häftigt och rent av livsfarligt – väl inne på den svenska sidan spann bakhjulet loss i 140 knyck och greppet på högfjället var inte direkt det bästa – det gällde att hålla bra fart för att komma upp för de brantaste backarna,,,,
  Själv körde jag en 600 cc offroad med lätt packning bestående av ett ombyte och badbyxor – badandet skedde dock inomhus, att köra med sidvagn är fusk – då kan man ju lika gärna åka i en öppen sportbil,,,,
  Men roligt att ha gjort det en gång i livet – det är lite annorlunda motorcyklister som åker på dessa träffar – huvudsakligen män vars inneboende 12-åring inte har kuvats i någon högre utsträckning,,,,

  Det får väl räcka med en gång, väl. Det verkade minst sagt rätt farligt.

 31. 31
  Tombola säger

  Conny Skrev:

  Tombola Skrev:

  Då sa läkaren: Innan vi påbörjar någon medicinering så går vi igenom kosten och det behöver ju inte vi göra med dig, däremot eftersom du inte är tjock så ät inte för mycket fett. Det är ju bara dom som behöver att gå ned i vikt som skall äta mycket fett.
  Snacka om förändring. Äntligen en ljusning i tunneln. I förra veckan kunde man läsa i Gävles tidningar att krögarna klagar över att kunderna undviker potatis och i stället äter mer kött och fisk!

  Nu har ju du turen att hamna hos en riktig läkare – de finns men är inte så många – alltför många läkare är mycket kvicka med receptblocket och många kommer hem med statiner, 2-3 blodtrycksmediciner ordinerade med ett hafsigt blodtryck som underlag, Becel och grovt bröd – det verkar vara något av ett standardrecept bara man kliver in på en vårdcentral idag men jag kan ju hoppas att det är ett lokalt fenomen,,,,

  Det är bara att gratulera men varför inte fortsätta äta fett – det är väl bara trevligt att inte behöva bli överviktig?

  Sänk ditt blodsocker med HIIT, Tabata träning – rena turbokuren för ditt blodsocker,,,,

  https://www.tabatatimer.com/

 32. 32
  Tombola säger

  Yes! Skrev:

  Tombola Skrev:

  Yes! Skrev:
  @ Tombola: nr 23

  Det får väl räcka med en gång, väl. Det verkade minst sagt rätt farligt.

  Livet går inte enbart ut på att leva så länge som möjligt – det ska ha ett innehåll oxå,,,,

 33. 33

  Tombola Skrev:

  Det är bara att gratulera men varför inte fortsätta äta fett – det är väl bara trevligt att inte behöva bli överviktig?

  Sänk ditt blodsocker med HIIT, Tabata träning – rena turbokuren för ditt blodsocker,,,,

  https://www.tabatatimer.com/

  Tack för kommentar, Är inte speciellt orolig för fastesockret 8.1eller fett. Annika har nämnt att fastesockret kan vara lite högt om man äter enligt LCHF. Forskning kommer att visa vad det beror på. Mäter man senare på dagen före en måltid har det ändrats.
  Har själv fått erfara att cokosoljan krockar ( ökar biverkningarna) med blodtrycksmedicin bla, kanske därför
  man tala ner det mättade fettet.
  Kul resa, åker själv HD men med full tank kommer jag bara 10 mil.

 34. 34
  Tombola säger

  Conny Skrev:

  Tombola Skrev:

  Det är bara att gratulera men varför inte fortsätta äta fett – det är väl bara trevligt att inte behöva bli överviktig?

  Sänk ditt blodsocker med HIIT, Tabata träning – rena turbokuren för ditt blodsocker,,,,

  https://www.tabatatimer.com/

  Tack för kommentar, Är inte speciellt orolig för fastesockret 8.1eller fett. Annika har nämnt att fastesockret kan vara lite högt om man äter enligt LCHF. Forskning kommer att visa vad det beror på. Mäter man senare på dagen före en måltid har det ändrats.
  Har själv fått erfara att cokosoljan krockar ( ökar biverkningarna) med blodtrycksmedicin bla, kanske därför
  man tala ner det mättade fettet.
  Kul resa, åker själv HD men med full tank kommer jag bara 10 mil.

  Kanske är det den omtalade glykoneogenesen som arbetar lite extra nattetid då man minimerar intaget av kolhydrater?

  Misstänker att tankarna på HD medvetet är små så att ni inte ska skaka isär helt,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa