Hur farligt är sockret egentligen?

Om Ann Fernholm i DN.se.

Livsmedelsverkets Irene Mattisson säger att det handlar om balans, både vad gäller fett och socker. Ann kontrar att den enda balans som gäller för socker (och stärkelse) är en låg och jämn blodsockernivå.
Mättat fett ökar inte risken för hjärtsjukdom.

 

Comments

 1. 1
  Lennart N. säger

  Vi får väl hoppas att Ann Fernholm (som disputerat i molekylär bioteknik) vet att det bara finns en typ av kolesterol och att hon bara är felciterad i artikeln? Eller också tycker hon att det är lättare att beskriva själva kolesterolet som gott eller ont istället för att blanda in de olika lipoproteiner som det transporteras med?

 2. 2

  ”Näringslära är för komplicerat för att handla om bara ett näringsämne …” (Mattisson)

  Hur komplicerat kan det vara – det är väl bara att jämföra med den kolhydtratstinna och fettsnåla kosten som äts idag med den kost som åts innan skrämselpropagandan mot fett startade och se vad som hänt med folkhälsan. Förr i tiden visste folk att kroppen behöver fett men inte socker. Vi ungar fick inte efterrätt om vi inte åt upp maten. Det ligger något i det också.

  Ät riktig mat och fett i stället för sötsaker.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Lennart N.:
  Du kan fråga henne i hennes blogg, https://ettsotareblod.se/
  Du får gärna komma tillbaka hit och berätta vad hon svarade, för jag orkar inte läsa alla bloggars kommentarsdiskussioner.

 4. 4

  1940, det är bara att gå in på jordbruksverkets hemsida och titta. Där ser man att sen 1960 så är det kolhydraterna som ökat minst. Det är den obehagliga sanningen för alla LCHF:are.
  https://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik%2C%20fakta/Livsmedel/Statistikrapport2013_4/201304._tabeller19.htm

 5. 5

  Jag är verkligen glad över att sanningen om kosten börjar nå ut på allvar!

 6. 6
  Lennart N. säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Bra förslag! Tack!

 7. 7
  Tombola säger

  Per Skrev:

  1940, det är bara att gå in på jordbruksverkets hemsida och titta. Där ser man att sen 1960 så är det kolhydraterna som ökat minst. Det är den obehagliga sanningen för alla LCHF:are.
  https://www.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/Amnesomraden/Statistik%2C%20fakta/Livsmedel/Statistikrapport2013_4/201304._tabeller19.htm

  Intressant läsning – det mest obehagliga är väl ökningen av energiintag som tillsammans med att kolhydraterna var av en helt annan typ 1960, det fanns inga McDonalds och glassarna kostade 25 öre och avnjöts som mest ett par gånger i veckan,,,,

  En cykel var en ganska stor investering på den tiden för många – de flesta av oss fick hålla tillgodo med begagnade cyklar och de som inte hade några cyklar sprang bredvid istället,,,,

  TV var en lyx för många – de som skaffade den tidigt blev poppis och fick finna sig i att grannarna bänkade sig varje kväll i soffan tills de fått råd att skaffa egen.

  Som små knallhattar åt vi kalaspuffar och grynig limpa som försågs med raketost, vi hade sockiplast på gymnastiken och flickorna hade ofta hästsvans och knallblå kalasbyxor – förutom komunalpampen och ytterliggare någon enstaka var feta. I området fanns en ung grabb med typ 1 – alla visste vem han var för han fick inte äta godis eller dricka saft på de ganska sparsamma kalasen,,,,

  Min morfar var snickare, han gick 1500 meter till ekan, rodde 4 km för att cykla drygt 2 mil innan han var framme på jobbet som snickare – på kvällarna drygade han ut ekonomin med att cykla runt och montera in persienner åt folk. Under hela sitt yrkesliv var han sjukskriven hela 3 dgr – 1964 råkade han slinta med en yxa och ”tvingades” hem av företagsläkaren.

  Tidigare har jag gissat att vi överäter minst 25% – så mycket visar inte statistiken men lägger vi till att vi rör oss betydligt mindre idag än på den tiden så hamnar vi säkert där plus att matens hormoniella inverkan i form av processade kolhydrater så blir det ännu värre,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa