Bra skolmat enligt Livsmedelsverket

Debattartikel om skolmaten, av SLV.

Det är sanslöst hur okunniga nutritionisterna på Livsmedelsverket är. De tror att vi ska äta merparten av vårt matfett i form av fleromättade fetter, när vi i själva verket behöver bara några få procent av det. Omega-6-fetter får vi för mycket av, men det har inte nutritionisterna förstått.
Det är omega-3 som vi ska se till att få i oss tillräckligt av, men det gäller som sagt bara några gram per dag.
Den bästa källan för omega-3 är fiskfett, och fett från gräsbetande djur.
Nutritionisterna tror tydligen att majsolja och solrosolja är bra källor till omega-3, när det i verkligheten innehåller enbart omega-6, vilket i stor dos ger oss inflammationer, cancer och infektioner.
Margarin, som Becel, innehåller en kraftig övervikt av omega-6.

 

Comments

 1. 1
  Anders S säger

  Att det är svårt för SLV att förstå skillnaden mellan vegetabiliska (korta) och animaliska (långa) omega-3 fettsyror gör att jag envetet vill ha bort även rapsolja från rekommendationerna beträffande lågkolhydratkost, både varmpressad/kallpressad och margariner som består av rapsoljeblandningar med mjölkfett, typ Bregott.

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Det är skrämmande att de är så okunniga på Livsmedelsverket. Det finns ju hur mycket information som helst beträffande omega-3 och omega-6. Kan de någonting om näringslära på ’det där verket’..?!!

 3. 3

  Jag blir så less. Det hjälper inte att kunnigt folk på området säger tvärtom. Nej livsmedelsverket håller envist fast vid sitt.

 4. 4

  Har ni provat att kommentera på måltidsbloggen som SLV står bakom? De tar inte in några kritiska kommentarer. Fösökte ang fettdebatten men i god Pravda sed ser SLV:s på saker på ett annat sätt.

 5. 5

  SLV säger 10E% från fleromättat fett. Mer rekommenderas INTE. Slv säger det mesta ska komma från enkelomättat fett. Läs på och lär dig kostråden innan du kritiserar dem om du vill verka trovärdig!

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Ellen:
  OK, men de säger att vi får i oss för lite av fleromättat fett.
  De tycks inte veta att vi behöver bara några få gram fleromättat fett per dag, och att ungefär hälften av det bör vara naturligt långkedjigt omega-3. 10% fleromättat är alldeles för mycket.
  Resten av fettet, som inte ska vara restriktivt hållet, bör vara ungefär hälften mättat och hälften enkelomättat, vilket det är i naturligt animaliskt fett.

 7. 7
  Tombola säger

  Ellen Skrev:

  SLV säger 10E% från fleromättat fett. Mer rekommenderas INTE. Slv säger det mesta ska komma från enkelomättat fett. Läs på och lär dig kostråden innan du kritiserar dem om du vill verka trovärdig!

  Har man sett och hört SLV´s chefsnutritionist i direktsänd TV-debatt avslöja att hon inte ens har grundläggande gymnasiekunskaper inom området råder det nog ingen tvekan om vilken som är mest seriös i detta sammanhang,,,,

  Och listan på figurer med fina titlar inom etablissemangets hägn och stör men som inget kan eller har mycket tveksamma kunskaper om nutrition är mycket lång,,,

 8. 8
  MickeB säger

  Angående SLV
  Vill de inte kännas vid matpyramiden längre? Var in och letade den för en stund sedan utan att hitta den på deras hemsida. Inte ens en sökning gav någon träff, märkligt?

 9. 9
  n Gunnar säger

  Ett insnöat kommunalråd uttalar sig i debatten om skolmat..

  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4228&grupp=18777&artikel=5360378

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 MickeB:
  SLV har aldrig propagerat för Matpyramiden. Det var i USA som Diet Pyramide rekommenderades.
  SLV har kört med tallriksmodell och nyckelhål.
  Det var Kooperativa förbundet (Anna Britt Agnsäter) som lanserade Matpyramiden i Sverige.

 11. 11
  Tombola säger

  n Gunnar Skrev:

  Ett insnöat kommunalråd uttalar sig i debatten om skolmat..

  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=4228&grupp=18777&artikel=5360378

  Nej – Rage är inte alls insnöad utan tvärtom ett av de vettigaste kommunalråden vi har i landet,,,,

  Och det enda felet med den bättre maten är väl att den inte serverades hela veckan?

  Jag vet inte om jag håller med om ”barnfattigdomen” fullt ut – men de barn hon pratar om har föräldrar (ofta ensamstående) som prioriterar andra saker och ofta saknar kunskaper om kost & hälsa – detta är mycket vanligt bara man får chansen att upptäcka detta,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa