Synpunkter välkomnas till nya NNR

Pressmeddelande från Livsmedelsverket.
Alla intresserade kan tipsa SLV om studier som visar att det är positivt för hälsa och vikt att reducera kohydraterna, och att naturligt mättat fett inte är farligt för hjärthälsan.

 

Comments

 1. 1
  Peter säger

  https://thepdi.com/hunza_health_secrets.htm

  Kolhydrater i sig är inte farligt, däremot alla tillsatser matfabrikanterna introducerar för att få mer i vinst. Girigheten är farligare för vår hälsa än kolhydrater.

 2. 2
  Majoren säger

  Jo Peter, kolhydrater från främst socker och mjölbaserad mat har en direkt farlig påverkan på alltför många människors hälsa. Att enbart ta bort tillsatserna i maten skulle inte förbättra hälsoläget för Sveriges halva miljon överviktiga och diabetiker överhuvudtaget.

 3. 3
  peter säger

  Diabetiker är en sak där har det redan gått för långt. Dom kanske behöver ta bort alla kolhydrater.

  Ris kan man äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt kolla bara på asiaterna, men i kombination med andra dåliga saker blir man tjock. Sen asien introducerat västerländskt ser man nu många feta även där.

  Så kolhydrater behöver ej vara farligt. Men allt handlar om moderation. Dessutom innehåller saker nu massa tillsatsämnen och dessa kan alltså göra så att kroppen inte vet hur den ska göra. Aspartam tex gör att man blir godissugen hela tiden men för att bli medveten om det kräver det att man slutar äta det, först då kan man om man äter det märka skillnaden. Och lightprodukter har vart populärt senaste dekaderna.

  Men du kanske har rätt att man behöver göra nåt drastiskt när individen inte klarar det på annat sätt.

  Man bör se över sina alkoholvanor, alkohol innehåller mycket socker och stoppar förbränningen för att bränna just alkoholen. Samt inte sitta framför datan hela tiden. När man själv var liten gick man till folk när dom inte svarade på telefonen, och var dom inte hemma så gick man 10 min till nästa förort. Sen spelade man fotboll hela dagarna. Idag sitter dom framför datan på KIK FB och spelar WOW och andra spel.
  När jag var liten var kolhydrater inga problem så roten till allt onda är inte kolhydrater utan isåfall fel kolhydrater samt dåliga motionsvanor. Så skyll inte allt på kolhydraterna för det finns väl bra sådana också?

  Dom flesta svenskar är väldigt flitiga på att nyttja alkohol. Det är ett stort problem.

 4. 4
  peter säger

  Om folk fortsätter med dåliga vanor , så kan man ta bort tillsatserna förgäves alldeles riktigt.

 5. 5

  Allt gick ju fel iom fettskräcken som började etableras redan i slutet på 50-talet.. Det är margariner, lättprodukterna, socker, för mycket spannmålsmat och alla tillsatser i maten idag som är det största problemet tror jag, om barn åt mer rotsaker och mer fullfeta produkter och mycket mindre av ovan nämnda saker så skulle många problem försvinna, det gäller även alla friska vuxna men vi som hunnit med att förstöra kropp och själ bör nog vara lite striktare med kolhydratintaget.
  Själv har jag klarat mej hyfsat bra men äter ändå en ganska så strikt LCHF-kost i drygt 4 år och jag mår oförskämt bra av det, så lchf är min ledstjärna för resten av livet.
  För SLV bör det inte vara några problem att hitta dom studierna om dom bara ville det.

 6. 6

  ”Forskarna har gjort en systematisk genomgång av studier som har publicerats efter år 2000…”

  Det är väl bra? Då kan dom ju inte rimligen fortsätta att hävda att fleromättade fettsyror skulle vara speciellt bra för hjärtat. Ut med Becel, margarin och konstgjorda växtoljor!

 7. 7
  ragnhild säger

  @ peter:

  Folk fortsetter med dårlige vaner! De har ikke en tjangs. Ta en tur i butikken du, se hyllemeter på hyllemeter med lettvint ”sop-i-hop” mat. Det var min bemerkning til deg 😉 + *

  Ni alla:
  Næmen, etterlyser SLV – virkelig ”input” fra sine arbeidsgivere – du og jeg? Nå ble jeg forfjamset-forundret.
  Og da drysser det kanskje litt skikkelig matpolitikk også her til venstre ell. høgre for dere 😉 = nordiske rekommendasjonene.

  Forresten – tydelig at SLV har forstått at lchf-rørelsen ikke kan oversees – heia Sverige (igjen); for en insats dere har gjort.

  Idag fikk jeg konstatert at svoren på griskøttet er avlet bort – fikk demonstrasjon av forståsegpåere. Et tynt , tynt lag gjenstår. Og det ble slått fast at NORDMENN er fullstendig fettskremte. HORRIBELT. Økologiske produkter fikk en sjanse år tilbake – svarte seg ikke – fettskremte som vi var = finns ikke å oppdrive i hele vestnorge – sansynligvis er det knapt bedre øst. Bøndene vil naturligvis ha profit – så fettsnålt er det og blir det takket være tåpelige myndigheter.

  Dere i Sverige kan vise seg være de eneste som kan redde oss. Grattis med dagen foresten. Her har det for det meste dreiet seg om ”ett-åringers være ell. ikke være” i barnehagen – og både kvinner og menn har tent i bånn over regjeringens marxistiske ”kom dere ut i industrien og bidra til nasjonalproduktet” = skit i ett-åringenes psyke. Men den går ikke – norske medier flammer over av protester mot kontroll og ensretting fra regjeringens side. M.a.o. Vi lar oss ikke manipulere med – ikke når det gjelder barna våre – og heller ikke (i lengden – også her i Norge) når det kommer til mat. Skit mat i alle kategorier er en fornærmelse – så det så. (Les: spannmål og socker) – Gud bedre – MAT skal ikke handle om profitt i den grad det gjør idag. Den skal handle om NÆRING. Good natt fra en av bastionene 🙂
  *
  Peter – slå nå opp på Pål Jaabek og tråden ”korn” = spannmål – og ikke hylle den samme …

 8. 8
  ragnhild säger

  Tillegg:
  – og ikke hylle (lovprise) den samme ……. maten altså – Pål Jaabek er alt mer en kapasitet å regne med 🙂

 9. 9
  Peter säger

  Piltson det förstår du väl att staten inte kan göra, försäljning av becel inbringar staten pengar i form av skatt. Skulle dom gå ut med sanningen skulle många mista jobbet. Vilket också kostar staten i slutändan.

 10. 10
  ragnhild säger

  @ Peter:
  ”Vilket också koster staten i slutänden”.

  Men så går ju räkningen upp/i balans då folk blir alt friskare… Doch blir läkare och andra ”kramare” som nå sponsas af mat-/läkemedelindustrien förlorare og måste ha omskolning, – butiker måste lägga ner/forvandlas…. m.m. – huh – arbetslöshetsproblem af reala dimentioner; Ser fram emot den situationen – OCH: Piltson´s ”Ut med Becel, margarin och konstgjorda växtoljor”! – holder jag med om 🙂

 11. 11
  ulf pohl säger

  Betr. kolhydrater så bör man nog skilja mera på både sort och t.ex. stärkelseinnehåll än mängd men framförallt bör man undvika gluten på alla sätt. Kolhydraterna har ju ffa. med viktrelaterade (insulinrelaterade) sjukdomar att göra medan spannmålet med både sitt gluteninnehåll och sina antinutrienter slår direkt mot allas vår hälsa. Allt autoimmunt hör ju dit och det är långt fler dysfunktioner än man anar som påverkas av glutenfri kost.

 12. 12
  Peter säger

  @ragnhild. Att lägga om saker inbringar inte snabba cash, det tar tid om man ska göra om där pengarna finns att spara i framtiden. Det betyder att svarta pengar här och nu uteblir. Och det är förståeligt att folk tänker på sig själva eftersom det är så det fungerar för dom flesta. Annars hade vi haft ett riktigt bra samhällle idag.

 13. 13
  Peter säger

  Det ska bli kul att se vad som händer nu när folk inte går till läkarna utan köper t ex wild oregano oil som kan ta bort t ex halsfluss. Då lär apoteken förlora kraftigt. Vi får då se vad dom gör.

  Kokosolja, neem osv, fungerar bättre än mediciner mot t ex eksem (koko) och hårlöss där neem blandat med mandelolja fungerar mot multiresistenta löss och kostar en bråkdel av apotekens lössmedel.
  Neem olja fungerar också mot svamp (tog bort svamp på 1 dag för mig) medans canesten och pevaryl enligt mig är ett skämt, enligt mig. Naturen har det bästa försvaret, annars hade träd som neem inte funnits i flera tusen år. Olivträd är också riktigt bra.

 14. 14
  ragnhild säger

  @ Peter:
  En liten tråd varifrån tips om goda, naturliga remedier kunne häntas. Tänka på det dr. Annika?

  Säkert efterlängtat – iallafall nå 😉

  Tack Peter 🙂 Betimelig – gml. kunskap med – och i tråd med LCHF. Ref. också prof. Görans senaste krönika. Alt som kan minska omfanget af apotek-kemikalier är af det goda. På tid att rasjonalisera/ta upp konkuransen med ”naturliga” saker. Slv har fattat ell. är det bara ”ett spel för galleriet.”…; faktorer att rekna med är vi konsumenter iallafall… Många bäckar … osb.

  .

 15. 15
  ragnhild säger

  p.s. SLV är inte seriös; och vi är för många anekdoter … seriösa, men inte i Slv´s ögon= ”spel for galleriet”!

  Det finns ingen risiko för at offentlig inbjuda ”deras arbetsgivare = folket/olika profetioner” att meddela sig – forskning finns väl knappast – ELLER?

 16. 16

  Sveriges Radio – Vetenskapens Värld år 2010

  Vetandets Värld år 2010 – Från Linné till brödkanpanj – kostrådens historia:
  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=4313&artikel=3452945

  Vetandets Värld år 2010 – Därför träter forskarna om kostråden:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=3453112

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa