Per Wikholm om LCHF-läget i Sverige och USA (Low Carb)

På LCHF.se. Dyveke Kanth har intervjuat Per Wikholm om utvecklingen av LCHF i Sverige och Low Carb i USA.
Anmärkningsvärt att han utmålar situationen så negativ i USA. Det händer ju ändå så mycket i USA nu som kan påverka kostdebatten.

 

Comments

 1. 1
  farmor Kaisi säger

  Vet ej var jag ska skriva så jag tar det här. Idag på P1 kl. 12 15 var det vetenskapsmagasin, som alltid, Det handlade om forskning o jäv, objektivitet. otroligt aktuellt o intressant. Värt att lyssna!

 2. 2
  Tombola säger

  När jag läser på bloggar, forum och annat i USA så får jag intrycket att de ligger lite före oss vad gäller ”teorin” men det gäller kanske inte i praktiken ute hos folket om vilken jag inte har en aning om?

  Klart är ju att ingen svensk idag inte känner till LCHF och oavsett om de följer konceptet helt eller delvis så äter folk säkerligen bättre idag än för 10 år sedan – det verkar ha blivit lite av en folkrörelse på ungefär samma sätt som arbetarrörelsens aktiviteter på 1930-talet – ett ganska intressant fenomen att folk åker omkring och föreläser i vår tid – och det är utsålt,,,,

  https://www.kostdoktorn.se/rapport-fran-lulea/

 3. 3
  Ann Kristin säger

  @ farmor Kaisi:
  Jag har lyssnat, det har gått i flera delar. Det blir tydligen allt svårare att vara fri forskare (om det någonsin har gått) och i takt med att forskning kostar så mycket är det snart omöjligt. I programmet sas att statliga myndigheter borde ha egna experter, fria från läkemedelsindustrin osv.

 4. 4

  Du Annika har varit plogbil nr 1under många år! Se ditt eget värde, allt gott du gjort och gör när åren går, tiderna/trenderna förändras och det poppar upp nya plogbilar, vilket är beviset på att du inspirerat många andra att kämpa för LCHF. Den rörelse som du har ”plogat” vägen för tycks inte bara överleva men växa. Vilken seger Annika 🙂

  PW: ”Om LCHF kommersialiseras med massa industriella skräpprodukter som ska efterlikna bröd, kakor och efterrätter är risken stor att vi står inför ett liknande öde som drabbade Atkinsdieten”. Coops sockerfria LCHF chokladkaka med sötningsmedel är bara ett exempel.
  Det finns anledning att se upp …

 5. 5

  Nej, jag är inte riktigt så negativ till utvecklingen i USA men det kommer att vara paleo snarare än low carb som leder utvecklingen eftersom Atkins/Low Carb dras med en stämpel som modediet som till stor del är självförvållad av massa skräpmatsprodukter. Eftersom paleo ligger mycket nära LCHF i grundideologin om äkta matvaror (i synnerhet bloggare som Mark Sisson på Marks Daily Apple som även accepterar smör och ost) så ser jag egentligen ingen stor problematik med det. Det går åt rätt håll även där men inte lika sanbbt som i Sverige.

 6. 6

  och min bok Baka med LCHF håller just nu på att översättas som bäst och kommer ut i USA till hösten. 🙂

 7. 7
  EvaLi säger

  @ 4 gt

  Såg i vår ICA-butik igår att även de har LCHF-bröd tror jag det hette + något mer, men det var inget för mig i alla fall. Har inte ätit bröd på 5 år (med några få undantag) så varför göra det nu?

  @ 5 Per W
  Att man i USA, som du anger, mer äter ”paleo” – det har ju inte någon betydelse, tycker jag, det är ju i princip samma sak (förrutom mjölkprodukter som en hel del människor faktiskt ändå inte tål).

  Angående stenålderskost så såg jag sista halvtimmen av Vetenskapens värld i Svt 2 häromkvällen. De presenterade nyheten att man i Sibirien funnit fossil av en tidigare ej känd förmänniska, Denisova-människan. En svensk som verkar i Leipzig var inblandad i arbetet – mycket spännande!! Lasse Berg har annars skrivit två mycket bra böcker om ”hur människan blev människa” i sina böcker om Kalahari (södra Afrika). Ingen tvekan om att våra förfäder helst ville ha fet mat !

 8. 8
  Gusten L säger
 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Gusten L:
  Detta med mjölken känns verkligen uttjatat. Det finns massor av epidemiologiska studier som visar korrelation mellan mjölkprodukter och bättre hälsa. Men mjölkaversionen liksom många andra myter är mycket seglivad.
  Jag tycker att de som inte mår bra på mjölkprodukter kan prova om de blir bättre utan, men ett generellt avrådande tycker jag är att kasta ut barnet med badvattnet.

 10. 10
  Tombola säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 8 Gusten L:
  Detta med mjölken känns verkligen uttjatat. Det finns massor av epidemiologiska studier som visar korrelation mellan mjölkprodukter och bättre hälsa. Men mjölkaversionen liksom många andra myter är mycket seglivad.
  Jag tycker att de som inte mår bra på mjölkprodukter kan prova om de blir bättre utan, men ett generellt avrådande tycker jag är att kasta ut barnet med badvattnet.

  Själv dricker jag inte mjölk av den enkla anledningen att det inte smakar bra men jag har inget emot smör, grädde eller fil – och jag konsumerar knappt 2 liter riktig mjölk i mitt kaffe per vecka,,,,

  Hur som helst – mjölken är knappast orsak till ohälsa och ska vi jaga onyttigheter kan vi ju lämpligen se till att minska konsumtionen av läsk?

  Jag är inte övertygad om att mjölken i den form vi får den i butiken är optimal för oss men en sak är helt säker – det finns massor med alternativa drycker som är riktigt dåliga jämfört med riktig mjölk!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa