Mera insulin ökar vikten

Matfrisk berättar om en utvärdering ur ACCORD.
De diabetiker som pressades ner i HbA1c ökade i vikt.
Den logiska mekanismen i det är att alla äter hög andel av kolhydrater i kosten. Den ökade dos insulin som behövs för att pressa ner deras blodsocker och HbA1c lagrar in mera fett i fettväven, samt gör dem hungrigare, och de äter ännu mera kolhydrater.

Den enda realistiska alternativa behandlingen är att minska på kolhydratintaget så att blodsockret minskar och därmed insulinbehovet. Då blir diabetikerna friskare och lättare.

 

Comments

 1. 1
  Leif Gröndahl säger

  Hej. Är typ 1 diabetiker, HBA1C 52 vid senaste mätningen. Äter strikt LCHF, efter gått ner ca 10 kilo från 82 kg till 72 kg. Har senaste tiden gått upp 5 kg utan kolhydratintag. Insulindosen via pump har ökat något då blodsockret trots LCHF tenderat att öka framförallt efter frukost som oftast består av ägg och hembakt LCHF bröd med mycket smör och ost, TE med kokosolja.

 2. 2

  ”Den enda realistiska alternativa behandlingen är att minska på kolhydratintaget så att blodsockret minskar och därmed insulinbehovet. Då blir diabetikerna friskare och lättare.”

  Jo… – Annika – och det har ju t o m Socialstyrelsen fattat.

  Är det dietisterna som stretar emot mest ❓

 3. 3
  Tombola säger

  Det finns gott om studiematerial överallt,,,,

  1) Enbart Metformin utan kost & livsstilsförändring ger fortsatt naturalförlopp med konstant eller något åkande vikt – efter 8 – 10 år är det dags för insulin och då sker en rejäl viktökning snabbt,,,,

  2) Metformin och LCHF och helst ökad motion brukar som regel ge rejäla sänkningar av vikten och med sänkt vikt kommer ökad insulinkänslighet, mindre insulin, mindre vikt,,,,

  Jag har hittat uppgifter om att 5 x 30 minuters snabb promenad i veckan kan sänka långtidssockret med upp till 10% – varje 10 kg i minskning ger mellan 5 – 15 mmHg sänkning av det omtalade blodtrycket.

  Gång på gång görs det studier på T2 och motion – den är verkningslös – det tror jag inte på, däremot så har deltagarna nog rultat omkring i varuhustakt vilket nog är orsaken till det obefintliga resultatet – finns en del att läsa i FYSS om detta!

  Verkar som om många får insulin direkt numera – det är ju som regel inget fel på insulinproduktionen för en ny T2 men läkemedelsbolagen tjänar väl mera på det än Metformin och LCHF – detta måste ju stoppas!

  Men det finns lite goda nyheter oxå,,,,

  https://www.ssdf.nu/tidningen/artikel.php?id=338

 4. 4
  Ann-Christin Karlsson säger

  Vi äter LCHF sedan 1 vecka tillbaka. Undrar hur snabbt man får en reaktion på blodsockervärdet.
  Min man tar väldigt mycket insulin, dygnsinsulinet ligger på 114 enh som vi delar upp på 2ggr/dag.
  Än så länge ligger han högt i blodsockervärde både på morgonen och em (10-12).

 5. 5
  Tombola säger

  Ann-Christin Karlsson Skrev:

  Vi äter LCHF sedan 1 vecka tillbaka. Undrar hur snabbt man får en reaktion på blodsockervärdet.
  Min man tar väldigt mycket insulin, dygnsinsulinet ligger på 114 enh som vi delar upp på 2ggr/dag.
  Än så länge ligger han högt i blodsockervärde både på morgonen och em (10-12).

  Några dagar brukar ge resultat – ni bör nog se till att sänka insulinet tillsammans med en läkare,,,,

 6. 6
  Leif Gröndahl säger

  Ann-Christin Karlsson Skrev:

  Vi äter LCHF sedan 1 vecka tillbaka. Undrar hur snabbt man får en reaktion på blodsockervärdet.
  Min man tar väldigt mycket insulin, dygnsinsulinet ligger på 114 enh som vi delar upp på 2ggr/dag.
  Än så länge ligger han högt i blodsockervärde både på morgonen och em (10-12).

  Med den ganska höga insulindosen och strikt LCHF så gäller det att hålla koll på blodsockret och korrigera. Mitt insulin sjönk från ca 40 enh till 20 enh ganska omgående efter LCHF införandet, nu har jag fått öka på till ca 25 enh.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Leif Gröndahl:
  Det är inte lätt att veta varför ditt blodsocker tenderar att ligga högt trots lågt kolhydratintag. Man måste ge akt även på proteinintaget.
  Sen kan det vara att du har en aktiv glukoneogenes av någon anledning. Du måste prova dig fram till vilka makronutrientandelar som ger dig bästa blodsocker på lägsta insulindos.
  Du skulle kunna prova att minska ostintaget, den kanske höjer blodsockret?

 8. 8
  Tombola säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 1 Leif Gröndahl:
  Det är inte lätt att veta varför ditt blodsocker tenderar att ligga högt trots lågt kolhydratintag. Man måste ge akt även på proteinintaget.
  Sen kan det vara att du har en aktiv glukoneogenes av någon anledning. Du måste prova dig fram till vilka makronutrientandelar som ger dig bästa blodsocker på lägsta insulindos.
  Du skulle kunna prova att minska ostintaget, den kanske höjer blodsockret?

  Levern är nog det första som blir insulinresistent – kanske på grund av för mycket fruktos, det är nog en stor orsak men flera orsaker finns så klart, men det är nog ingen slump att epedemin av övervikt och diabetes tog rejäl fart då kornsirap började ersätta socker?

  Leverns insulinresistens gör att glukoneogenes går på högvarv, den fattar inte att blodsockret är tillräckligt högt utan jobbar på i en omfattning som är cirka 3 ggr högre än vad den borde vara – det är här som Metforminet kommer in vilket minskar glukoneogenesen med en 1/3 som nog är Metforminets största verkan.

  Glukoneogenesen ska ju vara ”on demand” men detta fungerar inte för T2 – därav skyhögt blodsocker utan en enda kolhydrat i kosten!

  Jag är lite förvånad över att vissa T2 tar relativt lite Metformin samt insulin innan man provad med maximal dos Metformin men det verkar vara en allmän trend att pådyvla folk insulin direkt ett tidigt stadium istället för att åtgärda insulinresistensen,,,,

  Har hittat en del forskning på att det ska gå att reparera en skadad lever med samma typ av fasta som epileptiker använder – 800 kcal i ett par månaders tid men även periodisk fasta uppges ge bra resultat – givetvis ska det vara strikt LCHF – allt annat är inte seriöst,,,

 9. 9
  Vox Humanae säger

  För några veckor sedan fick jag äntligen en ny blodsockerprovare. Den gamla kasserade jag efter att ha mätt tre gånger omedelbart efter varandra och fått 8,12 och 16 mmol/l. Den nya läkaren ville öka på min obefintliga insulindos till 2×12 enheter/dygn då mitt långtidssocker visade motsvarande 7-8 mmol/l. Sagt och gjort, jag började mäta mitt socker och ta insulin, bara för experimentets skull. Det visade sig att det var nära no omöjligt för mig att komma under 10 mmol! Jag ökade insulinet till 2×20. Skulle så åka och handla. På vägen får jag en insulinkänning, på gränsen till koma, stapplar in på affären och köper en dextrosol. Jag fick sitta ganska många minuter i bilen innan jag piggnade till så pass så att jag kunde köra hem. Väl hemma gör jag ett blodsockertest som visar 15 mmol!
  Jag vet inte vad som är fel, men något är rejält fel. Jag börjar mer och mer misstänka att vi blivit försedda med mätmetoder som visar för högt blodsocker och att det är en stor anledning till att vi har så många registrerade diabetiker idag.

 10. 10
  Tombola säger

  9 @ Vox Humanae:

  Blodsockermätare för egen mätning ligger väl på +/- 10% i noggrannhet vilket gör dem olämpliga att jämföra med de mätare som Vårdcentralerna har, men det skiljer ju oxå en del beroende på hur provet tas.

  Skillnader på upp till 2 mmol/l vid egen mätning respektive vårdcentral är nog inte orimliga – men dina mätvärden verkar bero på annat,,,,

  Du måste ju ligga i ett gränsfall för att ta insulin .- går det inte att motionera bort det sista blodsockret istället för att ta insulin?

  Styrketräning är nog optimalt – förbrukar blodsocker utan insulin och ökar insulinkänsligheten.

  Man behöver inte mycket prylar – kettlebells är optimalt – ett helt gym i handen,,,,

  https://www.styrkelabbet.se/kettlebells-ovningar/

 11. 11
  Leif Gröndahl säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 1 Leif Gröndahl:
  Det är inte lätt att veta varför ditt blodsocker tenderar att ligga högt trots lågt kolhydratintag. Man måste ge akt även på proteinintaget.
  Sen kan det vara att du har en aktiv glukoneogenes av någon anledning. Du måste prova dig fram till vilka makronutrientandelar som ger dig bästa blodsocker på lägsta insulindos.
  Du skulle kunna prova att minska ostintaget, den kanske höjer blodsockret?

  Det kanske inte är någon större fara, egna tester visar upp 10 mmol/l på förmiddagen, för att sedan frammot lunch gå ner och bli lagom ”lågt” på em. Brukar träna lätt på fm, innan efter frukost kan jag mäta ca 6 mmol/l och efter 1/2 timmes träning så ökar blodsockret till nämnda värden. Är inte överviktig 1,84 lång och 77 kg. Var nere på 72 kg ett tag. Kanske så att jag funderar för mycket, pga att tidigare med LCHF var det oftast perfekt, och nu ökar sockervärden och vikt.

 12. 12
  Professor Göran säger

  Vi måste tydligen alla vara olika.

  Hustru (som allvarlig diabetiker T2) och jag själv äter i stor sett samma strikta LCHF-mat och mäter blodsockret ganska ofta och ligger nästa alltid mellan 4.5 och 5.5 (mätaren slår sällan mer en ett par procent) och våra värden ligger ofta väldigt nära varandra. Idag låg hennes blodsocker dock på 5.6 vilket hon själv misstänker beror på att åt några jordgubbar Mitt var på 4.6 och jag hade hållit mig borta från jordgubbarna. vi kollar också regelbundet ketosen med kissestickor och vi ligger här nästan hela tiden lite över medelvärdet.

  Vi mår fint så länge vi sköter oss och idag drog jag också igång motorsågen efter vintern och fällde fyra stora träd för vedförrådet. ”No bypass!” 🙂

 13. 13
  Dacke säger

  Förhållandet mer insulin = högre kroppsvikt (mera bukfetma) är känt sedan länge. Ibland kan man tycka att forskningsprojekten slår in öppna dörrar.

  Att pressa på med mera insulin, när den förhöjda blodsockernivån beror på insulinresistens, är direkt kontraproduktivt. Det ger bara mer bukfett och andra komplikationer av hög insulinnivå. Det sänker inte blodsockret.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa