Det finns bara en typ av kolesterol

Artikel i Greenmedinfo.com, av Heidi Stevenson.
Det finns bara en typ av kolesterol. Däremot finns det olika typer av lipoproteiner, samt triglycerider, som inte innehåller kolesterol.
Heidi berättar om historiken bakom kolesterolmyterna.

 

Comments

 1. 1

  Jag informerade min egen mamma om bluffen och gav henne artiklar baserade på kritisk forskning och observationer. Hon tog till sig informationen och slutade omedelbart ta Ezetrol ett statinpreparat (Ezetrol, side effects). För att kontrollera om hon gjort rätt gick hon ändå till sin läkare och hon berättade att hon slutat ta statiner. Läkarens respons kom omedelbart.

  Läkaren sa: ”Det tycker jag var ett mycket bra beslut”

  Läs mer: https://wp.me/p17M3t-6eF

 2. 2
  Marja Mäntymaa säger

  Ezetrol är ingen statin!

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Marja Mäntymaa:
  Nej Ezetrol är ingen statin utan den har en annan verkningsmekanism. Den förhindrar upptaget av nyttigt kolesterol i tarmslemhinnan.
  Ezetrol är en medicin som totalt saknar existensberättigande.Den har aldrig visats ha någon positiv effekt på hälsa och dödlighet. Däremot har den förstås biverkningar.
  Det är en stor skandal att den har blivit godkänd för försäljning.

 4. 4
  Gäst säger

  Är detta klokt? Är det verkligen ett läkemedel som ska göra patienten friskare eller frisk!

  Kopierat från Fass: http://www.fass.se Ezetrol

  Allergiska reaktioner inkluderande svullnad av ansikte, läppar, tunga och/eller svalg som kan orsaka andnings- eller sväljsvårigheter (vilket kräver omedelbar behandling) har rapporterats vid normal användning.

  När enbart Ezetrol användes rapporterades följande biverkningar:

  Vanliga: buksmärta, diarré, gasbildning, trötthet

  Mindre vanliga: förhöjningar av vissa blodprovsvärden som visar leverfunktionen (transaminaser) och muskelfunktionen (CK), hosta, matsmältningsbesvär, halsbränna, illamående, ledvärk, muskelkramper, ont i nacken, minskad aptit, smärta, bröstsmärta, varm rodnad (flush), högt blodtryck.

  När Ezetrol användes tillsammans med en statin rapporterades också följande biverkningar:

  Vanliga: förhöjningar av vissa blodprovsvärden som visar leverfunktionen (transaminaser), huvudvärk, muskelvärk, -ömhet eller -svaghet

  Mindre vanliga: stickande känsla, torr mun, klåda, utslag, nässelfeber, ryggvärk, muskelsvaghet, smärta i armar och ben, ovanlig trötthet eller svaghet, svullnad, särskilt i händer och fötter.

  När Ezetrol användes tillsammans med fenofibrat rapporterades följande vanliga biverkning: buksmärta.

  Följande biverkningar har också rapporterats vid normal användning:

  yrsel, muskelvärk, leverbesvär, allergiska reaktioner inkluderande hud- och nässelutslag, upphöjda röda, ibland måltavleliknande utslag, muskelvärk, -ömhet eller -svaghet, nedbrytning av muskler, gallsten eller inflammation i gallblåsan (som kan orsaka buksmärta, illamående, kräkningar), inflammation i bukspottkörteln, ofta med svåra buksmärtor, förstoppning, minskat antal blodplättar vilket kan orsaka blåmärken/blödningar (trombocytopeni), stickande känsla, depression, ovanlig trötthet eller svaghet, andfåddhet.

  Om några biverkningar blir värre eller om du märker några biverkningar som inte nämns i denna information, kontakta läkare eller apotekspersonal.

 5. 5

  Ok tack. Jag har rättat texten i artikeln.

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 2 Marja Mäntymaa:
  Nej Ezetrol är ingen statin utan den har en annan verkningsmekanism. Den förhindrar upptaget av nyttigt kolesterol i tarmslemhinnan.
  Ezetrol är en medicin som totalt saknar existensberättigande.Den har aldrig visats ha någon positiv effekt på hälsa och dödlighet. Däremot har den förstås biverkningar.
  Det är en stor skandal att den har blivit godkänd för försäljning.

 6. 6
  Lisa Berglund säger

  Snälla, snälla ni, lyssna på det här. https://www.youtube.com/watch?v=u1sIC9ZqR-8

 7. 7
  Lennart N. säger

  @ Gäst:
  Dessutom är den svindyr!!

 8. 8
  Ann Kristin säger

  Jag är så tacksam att jag hade förstånd att sluta så snabbt med statiner. Jag blev riktigt, riktigt sjuk. Feberfrossa på förnatten, muskelsvaghet/värk, högt blodtryck, allmän sjukdomskänsla.

 9. 9
  Tombola säger

  Lennart N. Skrev:

  @ Gäst:
  Dessutom är den svindyr!!

  Det är klart att med så många biverkningar måste den ”medicinen” få kosta lite – men för den som är fullt frisk och vill få lite krämpor verkar den ju vara ett utmärkt val,,,, :=)

 10. 10

  Kolesterolmyten måste vara århundrades största bluff, och rättsväsendet kan inte göra någonting.
  Hur är det möjligt att okunskapen är så stor?

 11. 11
  Tombola säger

  P-A Skrev:

  Kolesterolmyten måste vara århundrades största bluff,och rättsväsendet kan inte göra någonting.
  Hur är det möjligt att okunskapen är så stor?

  Månlandningen, kolesterol- samt blodtrycksmedicinen och fettskräcken är den moderna tidens större bluffar – men det finns många fler,,,,

  Men vi har gått framåt – det var inte så länge sedan vi brände häxor på bål – ofta var det nog kloka kvinnor som sa obehagliga sanningar?

 12. 12

  Hej Annika.

  Min man var hos läkaren hade ett totalkolesterol på 10,5 och triglyceriderna var på 7,1, ldl 1.3 och Hdl var på 2,1 vilket var för högt 🙁 jag blev bekymrad. Min man hade i övrigt bra värden och han är 1.82 väger 88 kg har mycket muskler och är byggnadsarbetare men läkaren tyckte att han skulle gå ner 2-3 kg för att sänka blodfetterna.
  Läkaren frågade vad han åt och min man berätta att han slutat snusa men börjat äta chips, godis , choklad och coca cola varje kväll i 23 månader nu…
  Han berättade att han utöver detta åt LCHF under perioder.
  Läkaren påstod då att orsaken till de höga triglyceriderna berodde på intaget av allt mättat fett i kosten och inte sockret och han ville genast behandla min man med blodfettsänkande medicin.
  Men min man har bestämt sig för att sluta äta godis, chips, coca cola för han tror mer att detta är orsaken än mättat fett eller ägg.
  Jag har börjat tillaga mer lax och jag vill att han tar ett omega-3 tillskott.
  Vad tycker du att vi ska göra ?

  Mvh ”Anna”.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 ”Anna”:
  Högt triglyceridvärde hänger ihop med högt intag av kolhydrater. Etablissemanget vet inte detta utan tror att det hänger ihop med intag av mättat fett, utan vetenskapligt underlag. Det är ofattbart hur de kan har fått för sig så fel.
  Din man bör sluta äta socker, dvs allt godis av olika slag. De dåliga fetterna i chips bör han också sluta med. Hur mycket stärkelse han ska äta är beroende hur mycket han arbetar fysiskt. Men det är alltid bäst att ersätta stärkelsen med naturligt fett så mycket det är praktiskt möjligt. Fett höjer inte blodsockret, och det är blodsockret som betyder mest för framtida hälsa.

 14. 14

  Hej!
  Har du forskat inom kardiologi?

 15. 15
  Elisabeth Åkesson säger

  Hej!
  Jag är 63 år och fick för ca tre år sedan beskedet att jag nog hade familjär hypokolesterol.
  Eftersom jag också hade högt blodtryck och stroke i familjebilden satte man in crestor och så småningom ezeterol. Naturligtvis även blodtryckssänkande mediciner, ramipril och amlodipin.
  Det gjorde sin verkan och alla värden mycket bra nu MEN jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv!
  Ont i leder, muskler och hälsenor. Så pass ont att jag känner mig handikappad och dessutom mycket trött, matsmältningsbesvär mm.
  Idag ska jag sätta ut crestor och ezeterol eftersom jag inte står ut!!
  Ge mig stöd snälla! Är det mer befogat med mediciner vid familjär hyperkolosterol?
  Mvh
  Elisabeth Åkesson

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Elisabeth Åkesson:
  Statiner som Crestor ger möjligen en viss riskminskning i hjärtinfarkt för personer med familjär hyperkolesterolemi, via en okänd mekanism. Det kan inte var kopplat till kolesterolvärdet eftersom det inte har några sådana samband. Men användarna har samma risk som alla andra att bli drabbade av biverkningar. Så varje person får själv bedöma om de vill äta statiner eller ej. Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol.
  Ezetrol har däremot aldrig visats ha några som helst positiva effekter på hälsan för någon patientkategori, så den borde aldrig ha godkänts för försäljning.

 17. 17

  Hur kan man fastställa att man har familjär hypokolesterol?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 65+:
  Det måste ju vara någon sorts genetisk bestämning. Jag har aldrig varit med om att sätta diagnosen.
  (Det heter hyperkolesterolemi. Hypo betyder lite. Emi betyder ”i blodet”)

 19. 19
  Gunilla Samuelsson säger

  Hej,

  Jag har ätit Ezetrol i ca 4 år. Jag har under hela denna tid känt mig yr och trött. Helt orkeslös. Frossa, huvudvärk mm. Jag äter även Atacand för blodtrycket och Levaxin. Jag har hela tiden trott att det beror på att det inte fungerar med Levaxinet för mig som jag känner mig så här. Men mina Levaxinprover är bra. Nu har jag slutat med Ezetrol sedan i torsdags, trots att min läkare säger att det är livsviktigt.

  Kan det vara pga av Ezetrolet som jag har känt mig så här? Hur lång tid tar det innan det går ur kroppen?

  Tacksam för svar!

 20. 20

  19@ Gunilla Samuelsson:
  Jag minns att info om Ezetrol har funnits på flera bloggar under åren. Börja här hos Kostdoktorn:
  https://www.kostdoktorn.se/?s=Ezetrol&submit.x=4&submit.y=5

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Gunilla Samuelsson:
  Det är skandal att din läkare säger att Ezetrol är viktigt. Ezetrol har inga som helst vetenskapliga underlag för att förbättra hälsa eller livslängd. Det enda Ezetrol gör är att sänka kolesterolvärdet, men det blir ju ingen människa friskare av, snarare tvärtom.
  Sen vet jag ju inte om du blir bättre av att sluta med Ezetrol, men det är absolut värt att prova. Om inte annat så slipper du svälja en meningslös tablett.

 22. 22

  Mina barn 18 och 21 äter Ezetrol pga familjär kolesteromi vilken inte är helt bevisat ! Dem tror det eftersom deras dåliga kolesterol är 3,5-4 Hdl ?. Totalkolesterol mellan 5-6 . Dem tar både Statiner o Ezetrol . Det gör deras pappa också då han har haft 3 st infarkter ! Första vid 38 års ålder. Jag tycker inte om att dem äter mediciner i och med att deras levern prover var inte så bra . Vad gör man ?? Är rädd.

 23. 23
  Ronald B säger

  Finns det några bevis på att Ezetrol har gynnsam inverkan på kolesterolvärdet och därmed är bra för njurarna om man har lite njursvikt ? Har slutat med statiner för biverkningarna och då rådde läkaren mig att istället börja med Ezetrol. Egendomligt tycker jag. Vad är sanningen ?

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Ronald B:
  Jag vet inte av att det skulle finnas några som helt bevis för att Ezetrol skulle vara bra för njurarna.
  Det finns inte heller några bevis för att kolesterolvärdet spelar någon roll för njurfunktionen. Någon annan som vet?

 25. 25
  Lennart Svensson säger

  Hej!
  Började med Ezetrol för en vecka sedan och känner mig ÄNNU TRÖTTARE än tidigare när jag fick förmaksflimmer, men nu är det extremt. Har också en metallsmak i munnen som jag inte har haft tidigare. Jag fick Ezetrol för att jag vägrade ta statiner som jag blev helt knepig av, minne, sömn etc.Har ett kolesterolvärde som inte föranlett åtgärd om jag inte haft diabetes typ 2 (mkt bra värde på långtidssocker etc. Inga problem jag själv upplever. Tränar och lever ”vettigt”-
  Slutar i kväll med Ezetrol och tar upp det med min läkare vid nästa besök.
  Är det ett vettigt beslut om ngn vet?
  //Lennart (67 år)

 26. 26
  Uwe Schuster säger

  Hej,
  Efter min hjärtoperation för 26 år sedan fick jag blodfettsänkande Zokord och den tog jag I ca 6 år innan staten tog bort den för den var för dyr och ersatte den med Simvastatin. Efter ett år fick
  jag ont I axlarna och trodde först det var åldern, och tog kiropraktiska behandlingar I 12 år tills min dotter talade om för mig att Simvastatin hade starka biverkningar. Jag slutade med tabletterna och efter bara någon månad var smärtorna i axlarna borta. Behandlingarna har utöver medicinen kostat 30.000:-. För en tid sedan gjorde man en hjärtkontroll på mig med god
  resultat men läkaren menade att blodfetterna var för höga och vi skulle försöka med en ny medicin, Ezetrol. Jag försökte först med 28 dagar och jag market ingenting. Sen började jag med
  store mängd för dyra pengar. En månad senare började jag får problem med mina muskler.
  Det värsta var vaderna och låren, men även spänningar I hela kroppen. Jag kunde inte längre gå I trapporna. På stranden på kanarieöarna var det en plåga att promenera på stranden.
  Nu, efter hjärtläkarens anrådan har jag tagit bort Ezetrol och några onödiga hjärttabletter och mår redan mycket bättre.

 27. 27
  Mogens H Andersson säger

  Min doktor har ordinerat mig Ezetrol på grund av höga LDL värde (2.6). Fick en hjärtinfarkt 1995 och har därför tagit Simvastatin, som jag slutade med för ett år sedan på grund av att jag konstant hade ont i ryggen. Efter diskussion tar jag nu Crestor 10mg, som doktorn nu vill komplettera med 10mg Ezetrol. Sedan 1995 har jag haft tre hjärtläkare och alla tre insisterar på att jag måste ta Simvastatin. Periodvis har jag tagit upp till 80mg.
  Ryggvärken försvann på en vecka. I övrigt tar jag Trombyl och Felodepin 5mg. Känner mig frisk, men har prostatamedicin Finasteride 5mg.
  Efter att ha läst om Ezetrol här på bloggen känns det inte som jag har lust varken att börja med Ezetrol eller fortsätta med Crestor. Hur gör jag?

 28. 28
  ulf pohl säger

  #26,27. Jag känner till alla dessa såväl mediciner som biverkningar. Alla dessa mediciner är bara till skada och till ingen som helst nytta. Jag skulle sätta ut ALLT (har gjort detta själv) och förlita mig endast på Lchf+kosttillskott mm. Jag hade en lindrig hjärtinfarkt 1998 och kranskärlsopererades då.Sedan åt jag hjärtmediciner i 10 år,fick sedan urinstopp (pga. simvastatin vet jag nu). Då rann bägaren över, jag hittade först Uffe Ravnskov samt senare Annika m.fl. Under många år var jag sedan under behandling hos en urolog pga.min förstorade prostata (BHP). Min tidigare hjärtläkare var nu ute ur bilden. Jag gjorde inte som urologen föreslog (som Finasterid- behandling som han använde på sig själv) utan vi diskuterade min kostterapi istället som jag då hade påbörjat och som han också var intresserad av. Han täckte också upp mina omfattande(dikterade) labbprov i uppföljningssyfte. Detta ledde till reprimander från Landstinget. (Varför t.ex. apoprov när det bara var PSA som skulle bedömas i mitt fall). Men för att göra en mångårig historia kort så lyckades jag med att bli av med alla problem. Svårast var BHP-tog 9,5 år. Nu friskare än på över 20 år.

 29. 29
  ulf pohl säger

  Ett förtydligande: Ezetrol har jag ingen erfarenhet av.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  27 Mogens H Andersson
  Om jag vore du skulle jag inte ta Ezetrol. Den har väldigt dålig dokumentation för hälsoförbättring.

 31. 31

  Hittade tillbaka till inlägg hos Kostdoktorn angående Ezetrol:
  Se länk ovan! Nr 20

  Citat:
  …”Det är alltså tänkbart att Ezetrol ökar, istället för minskar, risken för hjärtkärlsjukdom. I tillägg till det finns farhågor om risk för allvarliga leverskador av Ezetrol i den vanliga kombinationen med statiner. Även där misstänks företaget för att ha mörkat om studier de gjort”…slut citat.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa