Socker orsakar diabetes

Ann Fernholm skriver i sin blogg om en studie av Robert Lustig med flera, där de har studerat matvanor i 175 länder, och sett att där mest socker konsumeras där finns det mest diabetes.
Detta är en epidemiologisk observationsstudie. Den ger upphov till hypotes som sedan får verifieras eller förkastas i riktiga jämförande studier.
Men eftersom det är så oerhört logiskt att socker ger upphov till sockersjuka så kan vi utgå ifrån att det är så, och utesluta socker ur vår kost. Det är helt ofarligt att utesluta socker.

 

Comments

 1. 1
  Margareta Lundström (Göteborg) säger

  ”Diabetes är en sådan allvarlig systemsjukdom att det inte spelar roll vad man äter”. Detta yttrade en av våra främsta diabetesforskare i ett radioprogram för ett antal år sedan-och jag glömmer det aldrig.

  Journalisten som var mera insiktsfull än professorn ställde frågan om maten och i synnerhet om inte socker kunde orsaka diabetes typ 2 . Detta förnekade professorn. När inte journalisten gav sig så fällde han ovanstående replik och avslutade därmed diskussionen.

  Jag lyssnade på programmet vid en tidpunkt då min man nyligen avslutat sin insulinbehandling med hjälp av LCHF.

 2. 2

  ”Det är helt ofarligt att utesluta socker.”

  Jo… – Annika – det torde väl i dags dato vara åt hållet HELT omöjligt att bevisa att socker är hälsosamt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet – som jag ser det.

 3. 3
  Tombola säger

  Det är ingen som helst fara med socker om det hanteras på samma sätt som alkohol – enstaka tillfällen och måttligt,,,,,

  Att däremot blanda socker i min majonäs, bacon för att inte tala om all läsk som konsumeras av våra ungdomar är kriminellt och borde lagstiftas bort!

  Varför ska rökning förbjudas medan socker i all mat vara tillåten – jag börjar tro att rökning är relativt harmlöst i förhållande till all konsumtion av socker!

  Det är ett h-s liv om lite hästkött i köttbullarna men den stora faran med socker i allt är det ingen myndighet som bryr sig om!

 4. 4
  Tombola säger

  @ Margareta Lundström (Göteborg):
  Om det gäller typ 1 kanske kosten har en underordnad roll för att sjukdomen skall etableras,,,,

  Men för att minska dess påverkan spelar kosten stor roll oberoende om det handlar om T1 eller T2.

  Jag har läst det mesta om diabetes som finns i bokform – på svenska är det bara en bok som är rätt – Lars-Erik Litsfeltd – alla andra böcker är felaktiga vad gäller kostråden,,,,,

  Dock finns ju Jörgen Vesti Nielsen att läsa på nätet,,,,,

  Det är något skumt med det här – den enda som har rätt är en självlärd ekonom med egna erfarenheter medan ”expertisen” har helt fel,,,,

 5. 5
  Viola säger

  Är sockerkonsumtion orsaken till diabetes typ 2. Eller är det så att en mindre förmåga att bryta ned sockret märks snabbare vid en stor sockerkonsumtion?

 6. 6
  Sofia säger

  @ Tombola:

  ” Det är ett h-s liv om lite hästkött i köttbullarna men den stora faran med socker i allt är det ingen myndighet som bryr sig om! /…/ Det är något skumt med det här – den enda som har rätt är en självlärd ekonom med egna erfarenheter medan ”expertisen” har helt fel,,,, ”

  Bra sammanfattat! Här finns mer än en grande danois begraven

 7. 7
  Nyckelpigan säger

  Det är logiskt, fysiologiskt, vetenskapligt och erfarenhetsmässigt så att socker ger upphov till sockersjuka.

  Man kan, på goda grunder, utgå ifrån att det verkligen förhåller sig på det viset.

  Det hörs redan på namnet ”sockersjuka” att ”sjukdomen” på något sätt har med ”socker” att göra.

  Om man vill undvika sockersjuka kan man utesluta socker ur kosten.

  Det kostar ingenting utesluta socker ur kosten.

  Det är helt ofarligt utesluta socker ur kosten.

  Hälsovisten är stor.

  MVH

 8. 8

  Bästa Annika!

  Du är vår ledstjärna och har vår fulla beundran

 9. 9
  Sofia säger

  @ Nyckelpigan:
  ”Det hörs redan på namnet ”sockersjuka” att ”sjukdomen” på något sätt har med ”socker” att göra”. Exakt!

  Att avveckla benämningen ”sockersjuka” är bara en av de medvetna åtgärder som gjordes för att göra insulinet oumbärligt i alla sammanhang! Idag används begreppet ”sockersjuka” nästan aldrig.

 10. 10
  eva-lena sörman säger

  När jag som barn född i början på 50-talet växte upp fick jag lära mig: Att sockersjuka, diabetes får man av att äta för mycket socker. Så enkelt var det när inte läkemedelsindustrin hade så stor makt.

  Det förvånar mig att så många inte ser det som helt naturligt att diabetes/sockersjuka får man av att äta för mycket socker.

 11. 11

  Ja, det är många år nu som detta axiom har behandlats, som vore det världens största medicinska problem. Det handlar om ren skådespelarprestation. Om det skulle spelas upp på en scen torde det bli många skrattsalvor.

  Grand danois låter så fint… Men här handlar det om ”fula hundar” som borde begravas för gott. Så det går att komma vidare med riktiga och verkliga problem.

  Hela sockerproblematiken är ful och usel. Den drivs av omsorgen om penningen. Den har inte med god hälsa att göra. Det är otroligt att det har kunnat drivas en allmän tes i 50 års tid att vi måste äta ett ämne som kroppen i grunden inte behöver, åtminstone inte i den oerhörda mängd som nu levereras. I producentleden vet man också väldigt väl att socker är beroendeskapande så det är bara att erbjuda. Jfr alkoholen eller drogerna! Det är samma sug som utnyttjas!

  Det här måste vi, som insett vad det handlar om, fortsätta att avslöja. Det fordrar vakenhet ty dimridåer och reklam vrider på begreppen till oigenkännlighet. Vad kallas inte ”socker” för i livsmedlens innehållsdeklarationer??

  Det är emellertid bra att detta bryter fram för allmänheten. När Annika och någon ytterligare drog igång detta var det kolsvart bland folket. Alla vräkte i sig (ja, här passar det begreppet) kolhydrater och alla ”visste” att mättat fett var livsfarligt… Nu har det gått tio år, minst, och medvetande om kostinnehållet har växt sig djupare i befolkningen. Det är ju bra men 10 år är en lång tid, kan jag tycka. Dock vet jag/vi varför det är segt. Hur ser det ut om tio år, månntro?

  Låt oss inte förtröttas att gräva ner ”de fula hundarna” eller åtminstone att de får svårt att andas!

  Marshälsningar 2013
  Rolf Aronsson

 12. 12
  ragnhild säger

  @ Rolf Aronsson:
  Tack till dig 🙂
  Så träffande uttalad. Nu har jag varit utan drogen någon tid – what a difference. Kan även neutralt titta på sjockladkakuppskrifter utan att ”antennas” 😉 ….. Och ser med bedrövelse på all sockerkonsum omkring. Hoppas jag kan låta den giften bli borta (för mig) länga, länga den här gången…. känns så skönt. Sådär tacker jag även de ”måtliga” erfarenheter med sockergiften = konskap – jag ska unvika…..

  ”Det är helt ofarligt att utesluta socker”.

  Och for en korrupt INDUSTRI! Diabetes/sockersjuka – ja, det var så synd om de barnen som fick sjukdommen – namnebyte had to be – och insulin var ”fritt fram”- jeg husker: Insulin var ”the remedy”= blunda för sjukdomen = äta socker så mycket en önskar – hur många har inte räddat någon ……. Jeg husker helikopter, dör slagit in – …… och ……. yeh, det gick bra den gången…….

  Här skulle du ha varit ”Karl” – kaldt, men inte en sky , – våren i ”anmarsj” – be aware – take care 😉

 13. 13
  Suzanne säger

  Lite OT kanske, men det är inte bara sockersjuka man kan drabbas av när kolhydraterna flödar in i kroppen. Min 26-åriga förståndshandikappade dotter med ca 40 kg´s övervikt fick en ständig huvudvärk i höstas som värktabletter inte tog på. Lyckades tjata till mig en CT som ledde till magnetröntgen som ledde till neurologbesök och otaliga provtagningar. Jag började tidigt misstänka att vikten spelade roll och hade helt rätt visade det sig. Hon har förhöjt tryck i ryggmärgen som leder till svullnad av synnerven som i sin tur leder till huvudvärken. Detta är något som i stort sett aldrig drabbar normalviktiga personer så nu har hon stränga order om att gå ned i vikt för att undvika operation… Hon får också två olika mediciner för att få ned trycket. OK tänkte jag, nu blir det så strikt LCHF hon klarar av! Men se den gubben gick inte för en vid en av medicinerna Topiramat Actavis så ska man ”vara försiktig” om man står på ketogen diet. Räcker det tro om man bara plockar bort det ”extra” fettet så att det blir någon sorts LCNF – normal fat? Vi vill ju gärna bli av med medicinerna så fort som möjligt och det vill ju doktorn också…

 14. 14
  Sofia säger

  Vet inte hur det funkar nuförtiden, men när insulinet lancerades var det inte ovanligt att den sockersjuke tog extra insulin för att kunna käka godis när hen gick på bio.

  Känner en diabetiker T2 80+ som försäkerhets skull äter en banan innan läggdags för att inte riskera att drabbas av för lågt blodsocker under sömnen. En annan som fått ordning på sitt förstadium till sockersjuka genom att slopa läsk/godis fick av vårdcentralens diabetessköterska höra att ”så strikt behöver man inte vara” …. En tredje tycker på fullt allvar att livskvaliteten sänks om man inte får äta sötsaker …

  Det är bara att inse att detta kommer att ta tid, men det kommer att gå snabbare ju fler som vågar utmana ”experterna” 🙂

 15. 15
  EvaLi säger

  Vi alla som äter LCHF kan ju från och med nu konsekvent kalla diabetes vid dess ”rätta namn” SOCKERSJUKA. Förhoppningsvis fattar i alla fall någon/några vad det handlar om…

 16. 16
  EvaLi säger

  …Dessutom kan vi alla som äter ”low-carb och paleolitisk kost kontakta de matproducenter vi är besvikna på och påpeka/be dem sälja i alla fall några alternativ utan socker och onödiga tillsatser – är vi många som ringer/skriver kanske det blir ändring. SVENSKA SOCKERUPPRORET 2013 – det vore väl något ?!

 17. 17
  Konsument säger

  EvaLi Skrev:

  …Dessutom kan vi alla som äter ”low-carb och paleolitisk kost kontakta de matproducenter vi är besvikna på och påpeka/be dem sälja i alla fall några alternativ utan socker och onödiga tillsatser – är vi många som ringer/skriver kanske det blir ändring. SVENSKA SOCKERUPPRORET 2013 – det vore väl något ?!

  Jag håller med dig, ett ”Sockeruppror” vore på sin plats. Alla processade varor innehåller någon form av tillsatt sött, t ex
  – glukossirap
  – maltodextrin
  – druvsocker
  – socker
  – sirap
  – mer?

  alltså

  leverpastej, korvar, skinkor, majonnäs, senap, ketchup…

 18. 18

  Man får se upp me sötade halvfabrikat som Coops ”Ekologiska köttbullar” (flytande socker, sockerfri ”LCHF-cholad” med maltitol m.m.. Rena lurendrejeriet 😉

 19. 19
  Margareta Lundström (Göteborg) säger
 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Suzanne:
  Ketogen kost = strikt LCHF är så oändligt mycket effektivare än alla mediciner, så jag tycker hellre att man ska plocka bort den tveksamma medicinen än att plocka bort LCHF.

 21. 21
  ruben säger

  Håller med utan tvekan. Suzanne skall se till att hennes dotter följer LCHF. Ketogen kost ger kroppen en extremt bra chans rehabilitera sig.

 22. 22
  Viola säger

  pudla Skrev:

  ”Men eftersom det är så oerhört logiskt att socker ger upphov till sockersjuka så kan vi utgå ifrån att det är så”

  *Det finns inte en studie som visar att socker orsakar diabetes, men diabetiker tål inte socker.
  Logiskt tänkande är inte så lätt när en ideologi förblindar ögonen.*

  Där slog du huvudet på spiken Pudla. Jag skrev en enkel fråga tidigare och fick inte ett vettigt svar.
  En helt fantastisk ”vetenskaplig” logik att det självklart är socker som är orsaken till sockersjuka eftersom det heter sockersjuka.

  Lika ”vetenskapligt” som om man skulle påstå att självklart beror en förkylning på att man blivit kall eftersom det heter förkylning. Självklart beror röda hund på att man blivit smittad av en hund eftersom det heter röda hund. Självklart beror vinterkräksjukan på att det är vinter eftersom det heter vinterkräksjukan. Vi skulle kunna ha riktigt kul här 😉 Tävling i idiotlogik 😀

  Däremot är det ganska logiskt att Diabetes typ 2 visar sig snabbare vid en hög sockerkonsumtion eftersom insulinproduktionen finns men inte räcker till.

 23. 23
  Suzanne säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Håller helt med dig egentligen, problemet är dotterns lättare förståndshandikapp. Kan inte övervaka hennes kost hela tiden. Medicinen kommer troligen göra att hon inte är lika hungrig och då äter hon förhoppningsvis mindre dumheter o tappar vikt. Så fort läkaren är redo att sättu ut medicinen igen, vilket han är angelägen om att göra så kommer vi att öka på fettet igen. Tack för att du tog dig tid att svara:-)

 24. 24

  @ Viola:

  Ann Fernholm verkar inte direkt ägna sig åt ”idiotlogik” 😉

  https://ettsotareblod.se/

 25. 25

  @ pudla:

  ”Det som påverkar antalet fall av diabetes var en sak: mängden socker i kosten. När forskare kontrollerade för en rad andra faktorer som fetma, socioekonomisk status, ålder, inkomst, mängd motion, visade sig socker vara en oberoende riskfaktor för diabetes. Även i länder där personerna fortfarande var relativt smala, ökade risken för diabetes i takt med sockerkonsumtionen”.

  https://ettsotareblod.se/

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tycker att ni ska sluta att svara bakteriejesus, som nu kallar sig pudla. H*ns bakteriespår leder inte fram till någon vettig handlingsplan. Vi lämnar den därhän och jag raderar h*ns kommentarer eftersom. H*n får starta en egen blogg där h*n kan föra fram sina teorier.

 27. 27

  @ pudla:

  Under tiden som ”experterna” med mer eller mindre fula metoder kivar om vad som är orsak och verkan i frågan och samtidigt varnar för mättet fett och högt kolesterol kan den påläste amatören tack och lov förbehålla sig rätten att använda sitt eget förnuft.

  Det finns tillräckligt många f.d. T2 sockersjuka diabetiker som blivit medicinfria och normalviktiga för att man på goda grunder ska våga satsa på den kost som ger så dramatiska hälsovinster – nämligen LCHF, som för övrigt i stort sett påminner om min barndoms kosthållning.

  Om det är ”idiotlogik” får väl framtiden utvisa.

 28. 28
  Viola säger

  Min mor hade diabetes typ 2 i 30 år och lyckades hålla det i schack med diet utan att det handlade om LCHF.Och självklart kan man hålla blodsockret nere med extremt lite kolhydrater. Detta var inte vad jag lite elakt kallade för idiotlogik.

  Vi vet ändå inget om orsak och verkan. Du har inget belägg för att sockret i sig orsakar diabetes. Vi vet att kroppen inte kan ta hand om sockret men därav kan vi inte dra slutsatsen att det är sockret i sig som orsakar sjukdomen.

 29. 29
  anhörig säger

  Så länge det INTE finns några studier som bevisar att det är något helt annat än en socker- och kolhydratstinn kost som orsakar sockersjuka/diabetes kan man INTE utesluta att så är fallet.
  Tvärtom så är det ett synnerligen befogat/rimligt/tankeriktigt/logiskt antagande att det är för mycket av socker/kolhydrater som orsakar sockersjuka.

 30. 30
  Tombola säger

  Det ligger nog en betydande ärftlig del i T2 – folk i norr som hade lätt att lägga på sig klarade sig bra förr,,,

  Kanske hittar vi förklaringen till epidemin genom all fruktos vi ätit de senaste 30 – 40 åren, vissa anser ju att vi drabbas av leverförfettning med tillhörande insulinresistens i lever vilket skulle medföra att glykoneogenesen går på högvarv trots att det inte behövs?

  Hormoniella störningar p g a tillsatser i mat och luftföroreningar är nog en annan orsak och inte minst att stor del av all mat under lång tid varit processad,,,,

  Det är socker i allt, för ökad hållbarhet eller för att få oss att äta mera, fryst kyckling innehåller salt för att kunna binda 20 % vatten så att kilopriset kan hållas lågt – saltsmaken kompenseras med socker – märkligt nog verkar ingen myndighet bry sig om detta skojeri,,,,

 31. 31
  Moderator säger

  Beklagar att signaturen pudla varit överaktiverad i detta inlägg.
  Tyvärr är det under olika e-postadresser, så det går inte att kontakta signaturen pudla.

  etr(a)oll.se
  kk(a)kk.se
  jj(a)okk.se
  jjj(a)lll.se
  tuf(a)jjffiui.se
  gg(a)opo.se

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa