Jörgen Vesti Nielsen om nutritionisternas felaktiga kostråd

Jörgen Vesti Nielsen:
”Det man skall ha klart för sig varje gång man hör nutritionister uttala sig om risker med mat är att man inte bör lita på ett enda ord av vad de säger, om de inte backas upp av klar vetenskap. Inom nutritionsområdet sväljer man epidemiologiska studier vilka i de flesta fall bara är övningar i statistik och de har inget med verkligheten att göra.”

Intervjun på LCHF.se.

 

Comments

 1. 1

  Frågan är hur långt måste sanningen skjutas fram innan motståndet brister? Jag tror inte LCHF är sista ordet men idag är det så. Allt pekar åt att LCHF är enda vägen hittills, tills vi vet ännu mer. Möjligheten att det finns vegetarisk kost som kan ersätta kött och fläsk är jag öppen för och kanske Annika är det också?

 2. 2

  Jag tänker på den elendiga djurhållningen för slaktdjur som är helt under all kritik som man uppdagas om. Visste vi hur det är skulle vi blåvägra äta kött och kyckling, som köps i livsmedelsaffärer.

 3. 3
  Jon Jonsson säger

  Håller med dig om att djurhållningen är mycket långt från det jag önskar.
  Som lchf-are kan man påverka genom att köpa gräsätande nötdjur och kycklingar som får ha utrymme och få äta sin naturliga mat. Detta är inte stort nu men har förutsättningar att bli det på sikt.

 4. 4
  göran wiberg säger

  Tack för en viktig intervju.

  Under ransoneringen i Norge kunde diabetiker byta sina kolhydratkuponger mot fettkuponger.
  Denna solskenshistoria berättar dr Sofie Hexeberg i sin solskensbok Nytt liv med riktig mat.

 5. 5

  Det som förvånar mig gång på gång är att hela yrkesgrupper som borde vara specialister på kost inte alls verkar känna till någon historia – att kolhydrater gör diabetiker sjuka har ju många känt till i många hundratals år – förr kände ju läkarna av tillståndet genom att smaka på urinen – bättre instrument än så fanns ju inte förr,,,,

  Och innan insulinet kom var det ju i princip enbart kost som gällde, även vin – om dess verkan kan man ju fundera på men kanske bromsade vinet upp glykoneogenesen något, hur som helst hade de kanske trevligare med vin än utan,,,,,

  Tittar man på de diabetesböcker som finns idag är de i stort sett samtliga felaktiga utom en – den som är skriven av Lars-Erik Litsfeldt – det ska alltså till en ekonom som är självlärd för att göra rätt – det är ju en helt otrolig skandal!

  Men ändring är på stor gång, de diabetesföreningar som varnade för Litsfeldt då hans kunskaper ju kunde göra medlemmarna friska och därigenom orsaka färre medlemmar får nog snart ägna sig åt annat – eller vad sägs om det här uppslaget på det relativt nystartade nätverket DIOS:

  https://www.dios.bz/bloggar/

  Känns länkarna igen?

 6. 6

  Undrar hur Jacob G ska förklara bort Jörgens påståenden ;o)

 7. 7

  @ Tombola::

  ” Det som förvånar mig gång på gång är att hela yrkesgrupper som borde vara specialister på kost inte alls verkar känna till någon historia – att kolhydrater gör diabetiker sjuka har ju många känt till i många hundratals år – förr kände ju läkarna av tillståndet genom att smaka på urinen – bättre instrument än så fanns ju inte förr,,,,”

  Det var ju en mycket fiffig omorganisation att lägga ansvaret för dagens kostråd till patienterna på dietisterna, vars kurslitteratur verka sakna både ett kapitel med en historisk tillbakablick och upplysning om Socialstyrelsens godkännande av lågkolhydratkost för behandling av diabetiker/överviktiga..

  Själv har jag fått för mig att dietisterna är läkemedels- och livsmedelsindustrins förlängda arm – men jag kan ha fel 😉

 8. 8
  Kattmoster säger

  Tack Annika, för riktigt bra lästips! 🙂

 9. 9

  @ gt:

  Det är så klart en medveten strategi med denna organisation,,,,

  Och dietisterna framhåller ju gärna lightprodukter och annat som garanterat ger både livs- och läkemedel god avkastning – det är beklämmande att se hur de inte ens gör sitt eget material utan helt ogenerat använder tillverkarnas.

  Ibland brukar jag skoja om att skolan är en ”pedagogisk lobotomering” – jag börjar bli mer och mer övertygad om att det är sant,,,,

 10. 10
  F d anhörig till äldre diabetiker säger

  Tombola Skrev:

  Och dietisterna framhåller ju gärna lightprodukter

  Ät som vanligt men välj lightprodukter, sa en dietist på Jakobsbergsgeriatriken, till en gammal multisjuk amputerad diabetiker som efter amputation blev sittandes i rullstol!

 11. 11

  @ Tombola:: ”Ibland brukar jag skoja om att skolan är en ”pedagogisk lobotomering” – jag börjar bli mer och mer övertygad om att det är sant,,,, ”

  Utan tvekan finns det en ”dold läroplan” …

 12. 12

  F d anhörig till äldre diabetiker Skrev:

  Tombola Skrev:

  Och dietisterna framhåller ju gärna lightprodukter

  Ät som vanligt men välj lightprodukter, sa en dietist på Jakobsbergsgeriatriken, till en gammal multisjuk amputerad diabetiker som efter amputation blev sittandes i rullstol!

  Jag brukade köpa bakelser till min far, det var hans enda nöje det sista året, om bakelserna förkortade hans med en vecka håller jag för otroligt. Man ska ju inte bara leva så länge som möjligt utan ha ett liv värt namnet och i det här fallet vadet nog bakelserna,,,,,

  Det blev ett herrans liv på personalen då han hade socker – men de åt potatismos och massor med bröd med ett tunt lager Lätta på – sämre mat har jag aldrig stött på tidigare – jag tror att mina bakelser var rena hälsokosten jämfört med den sörja som serverades på hemmet,,,

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Tombola:
  Jag tycker ändå att man bör försöka hitta på andra livskvalitetshöjande ”godsaker” till sina gamla sjuka anhöriga, än sockersaker. Det handlar inte bara om ren livslängd, utan livskvaliteten fram till döden.
  Tex en portion vispad grädde med bär innehåller oftast mindre socker än en bakelse.

 14. 14

  @ Annika Dahlqvist:

  Nu är jag inte så kunnig om bakverk men vi brukade äta en sort som huvudsakligen bestod av grädde – den kunde nog nästan gå under benämningen ”Low Carb” – i varje fall om man hade tagit bort den lilla brödbiten i botten,,,,

  Nu var ju detta för länge sedan, 2005 ungefär samtidigt som du startade din blogg och mina kunskaper har ju ökat en hel del sedan dess – idag hade det nog blivit mera grädde men det skulle ha startats mycket tidigare och med riktig mat,,,,

  Men det var ett flitigt fikande på hemmet – kanske en kompensation för det den dåliga maten?

 15. 15

  @ ruben:
  Jag håller med dej om den eländiga djurhållningen som är nu, jag vill bara gråta av det lilla man sett om hur det går till. Jag har inte köpt en enda kyckling som ex. på närmare 20 år, ej heller nötkött. En å annan fläskbit och bacon blir det men det är sällsynt, jag har ju förmånen att få tag på vilt och även ”hemfläsk” ibland om jag hinner tinga på i tid.
  Men jag hoppas och tror på att det kommer bli fler och fler bönder som satsar på gräsbeteskött allt eftersom LCHF sprider sej och efterfrågan på riktigt kött ökar.. Vegetariskt är inget alternativ, inte för mej iaf, jag har varit gift med en vegetarian och det får räcka för min del, hon lärde mej förvisso att äta grönsaker men som sagt, jag skulle aldrig palla med att äta på det sättet.

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ 6 Bosse:

  Underskatta inte JG’s förmåga på den här punkten! Han är mycket skarpare (man skulle nästa tro att han ständigt befinner sig i ketos) än sina kollegor på SLV och Dietistförbundet. Någon av dessa etablissemangets instanser tycker jag borde anställa honom – han skulle passa perfekt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa